mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:583/1172)

Morszczuk z piekarnika (bez mąki i bez panierki) 241

różna postacią jajka, chude mięso z kurczaka i ryby. A morska ryba w diecie to podstawa. Morszczuk, którego dzisiaj kupiliśmy jest nie tylko tani, ale i smaczny. Ryba w diecie nie potrzebuje mąki, ani panierki, a do smaku wystarczy jej tylko pieprz i sól, oraz ewentualnie świeże zioła. Polecam też przepis na pieczonego pstrąga . Morszczuk z piekarnika (bez mąki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasztet mięsny 344

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych idą pełną parą. A jak Wielkanoc to nie może na świątecznym stole zabraknąć pasztetu. Pasztet piekę zawsze parę dni wcześniej i potem mrożę, żeby sobie trochę ułatwić życie i nie zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę .U nas gości klasyczny pasztet, upieczony z różnego rodzaju mięs. Czasami gdy mam odrobinę dziczyzny dodaję też kawałek i wtedy pasztet(...)minut.  Mięso i warzywa odcedzamy i studzimy. Bułki moczymy w  wywarze z gotowania. Następnie wszystko mielimy 2 razy w maszynce do mielenia lub miksujemy w malakserze. Dodajemy jajka, przyprawy i dokładnie wyrabiamy. Ja pomagam sobie robotem z hakiem do wyrabiania chleba. Mięsnym farszem napełniamy 3 aluminiowe keksówki i pieczemy przez 60 minut

Kulinarne przygody Gatity
Karkówka w jogurcie z grilla 299

Karkówka w jogurcie z grilla to jedna z moich ulubionych propozycji na mięso z rusztu. Przygotowując ją tym sposobem możecie być pewni, że wyjdzie krucha, soczysta

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bezglutenowy pasztet z kaczki 219

dobie coraz większych alergii pokarmowych, warto jest zainwestować trochę czasu i przygotować samodzielnie wędlinę, pastę do kanapek, pieczeń czy pasztet. Dlatego też dzisiaj chcieliśmy się podzielić z Wami przepis na nasz domowy pasztet, który nie zawiera konserwantów, a także glutenu.  Zamiast bułki, którą normalnie stosuje się do "sklejenia" masy wykorzystujemy wieprzowe podgardle oraz jajka. SKŁADNIKI: 1 kaczka bez szyi(...)samego smaku pasztetu nie jest to konieczne. Mięso gotujemy, aż zacznie odchodzić od kości. Wyciągamy wraz z warzywami i studzimy. Podgardle mielimy przez maszynkę wraz z kaczką, podudziem, warzywami z rosołu oraz cebulami. Dodajemy jajka oraz przyprawy i mieszamy na gładką masę. Przekładamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki lub aluminiowej formy do pasztetu. U nas z podanej

Kuchnia od dwojga
Roladki z fileta z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych. 254

Postanowiłam ostatnio, że w mojej diecie będzie więcej zdrowych lub nawet dietetycznych przepisów. Takim sposobem powstały roladki z ogórkiem kiszonym i drobiową szynką w panierce z płatków kukurydzianych pieczone w piekarniku. Danie jest smaczne, a na dodatek mało kaloryczne :)   Składniki:   2 duże piersi z kurczaka   150 ml jogurtu naturalnego 150 g płatków kukurydzianych 2 ząbki(...)Mięso wkładamy do miski, wciskamy przez praskę czosnek , dodajemy zioła oraz przyprawy i zalewamy jogurtem. Dokładnie obtaczamy filety i odstawiamy na około godzinę do lodówki. Po tym czasie na każdym kawałku piersi z kurczaka układamy plasterek szynki i połówkę przeciętego wzdłuż ogórka, a następnie zwijamy. Płatki kukurydziane rozgniatamy, obtaczamy w nich roladki i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

Symfonia smakowa
Kaczka z jabłkami 291

muzykę klasyczną. Nigdy nie pałałam miłością do pieczonego drobiu. Nie dla mnie pieczone kurczaki, gęsi czy indyki, że o kaczce nie wspomnę. Posiadam jednak w rodzinie fanów niewinnych, złocistych kaczuszek otoczonych jabłkami i czasem, chcąc zrobić im przyjemność i zaspokoić wewnętrznego feedersa, piekę kaczkę. Kaczka z jabłkami była przyczyną pierwszej mojej awantury kuchennej. Pamiętacie mojego byłego? Uważał(...)mięsem na piersi robimy nacięcie i delikatnie oddzielamy skórę od mięsa, w tą przestrzeń upychamy masło. Przyprawy, musztardę, czosnek i cukier rozcieramy w moździerzu lub blenderze. Powstałą mieszanką nacieramy dokładnie kaczkę i odstawiamy na 2-3 h. Do kupra kaczki wkładamy trochę jabłek ze śliwkami i możemy piec. Ja do pieczenia kaczki użyłam blachy ze stelażem. Piekarnik nagrzewamy

ladykitchen
Pizza z pieczarkami, cebulą i kukurydzą 218

pizza - to najlepszy wypiek na świecie :) Sam zapach pieczonej pizzy wywołuje u mnie uśmiech. Poniższa pizza jest prosta do przygotowania, a samo nadzienie to połączenie łatwo dostępnych składników. Moja pizza to resztkowe danie, ponieważ wykorzystałam zalegające w lodówce warzywa. Pomimo tego, że w jej składzie nie ma ani grama mięsa - pizza jest bardzo sycąca. Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym(...)pieczarki. Całość delikatnie przyprawić solą oraz pieprzem. Smażyć kilka minut, aż pieczarki lekko zmniejszą swą objętość. Ciasto rozwałkować na obsypanym mąką blacie. Przełożyć na formę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Spód posmarować sosem pomidorowym. Następnie ułożyć pieczarki z cebulą i kukurydzę. Wierzch pizzy posypać startym, żółtym serem. Przygotowaną pizzę zapiekać 20-25 minut w 180ºC (ciasto powinno lekko zarumienić się

Ugotować
ŚWIĄTECZNA ĆWIKŁA Z CHRZANEM 325

jaja faszerowane smakowitymi i kolorowymi pastami, mięsa, pasztety oraz bajeczne wypieki. Pośród tych wszystkich znakomitości swoje pewne miejsce zajmuje oczywiście również ćwikła z chrzanem. Lecz nie taka zwykła... A zanim pojawi się przepis, zobaczcie najstarszy zachowany przepis na ćwikłę, który liczy sobie już ponad 400 lat. Ćwikła Mikołaja Reja " Nuż też ćwikiełki w piec namotawszy a dobrze przypiekszy, nadobnie ochędożyć(...)starte na małych oczkach (ew.) ok. 1 łyżka cukru (do smaku) sól do smaku PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Dokładnie umyte buraczki zalewamy w garnku wodą i gotujemy do miękkości lub pieczemy 1 godz. 15 min w 180 stopniach. Ostudzone buraki obieramy, ścieramy na tarce i mieszamy z tartym chrzanem. Krok 2. W garnku zagotowujemy ocet, wino, cukier i kminek - płyn mieszamy

Moja Książka Kucharska
Jak upiec dobry sernik? - czyli moje sernikowe porady 233

bardzo mnie to denerwowało. Postanowiłam zgłębić tajniki pieczenia serników i oto efekty. Mam nadzieję, że dla kogoś z Was będą one przydatne! 1. Zawsze miel ser.  Najlepiej nawet 3 razy! Im ser lepiej zmielony tym sernik bardziej aksamitny w smaku. Ja polecam kupić ser twarogowy i go zmielić w maszynce do mięsa lub też kupić tzw. ser trzykrotnie mielony(...)wyjść, a po drugie pomyślcie co to za jakość sera skoro twaróg kupimy za ok. 15zł za kilo a takie wiaderko już nawet za 7zł/kg. Polecam próbować piec serniki z serem mascarpone, ricottą czy kremowym serkiem Philadelphia. Te sery nadadzą Waszym wypiekom zupełnie nowy wymiar. Ja w ostatnim czasie jestem fanką łączenia dwóch rodzajów sera np. twarogowego pół na pół

Mania Wypiekania
Kartacze albo cepeliny 292

ciasta ze świeżych i gotowanych ziemniaków, z nadzieniem z mielonego mięsa. Spotkałam kiedyś wersję bezmięsną, z grzybami - takie kartacze również smakują pysznie, ale są też cepeliny z serem lub kiszoną kapustą. W kuchni białoruskiej czasem po wstępnym obgotowaniu cepeliny układano w glinianych naczyniach, polewano kwaśną śmietana i duszono w piecu przez godzinę. Smak takiego dania nie da się opisać! Zima(...)miski, a następnie zlać płyn, zachowując skrobię. Odciśnięte i ugotowane ziemniaki połączyć, dodać skrobię i suchą mąkę ziemniaczaną. Ciasto lekko posolić, wymieszać. Cebulę drobno pokroić, dodać do mięsa, doprawić i wymieszać. Nadzienie podzielić na 10 części. Kawałki ciasta (wielkości gęsiego jajka) rozpłaszczyć na dłoni na grubość ok 1,5cm, wyłożyć nadzienie, dokładnie zlepić i nadać mu podłużny kształt. W dużym

Obiad gotowy
Schab w sosie 161

Takie mięso w sosie kojarzy mi się z dzieciństwem i z tradycyjnymi obiadami. Robię go podobnie jak moja mama, czyli najpierw otaczam plastry schabu w mące, po to aby sos sam się zagęścił i abym nie musiała mąki dodawać na koniec. Polecam Wam ten sposób. Polecam Wam także: – kurczak z czerwonym pesto – kurczak pieczony na butelce piwa – kurczak(...)mozzarellą – kurczak pieczony – orientalne skrzydełka z kurczaka – kotlety mielone z kurczaka – kotlet schabowy – schabowy inaczej SCHAB W SOSIE PRZYGOTOWANIE: 2 h Ilość porcji: 2-4 SKŁADNIKI: – 5-7 plastrów schabu bez kości – 1 duża cebula – 1 marchewka – 1 laska selera naciowego (opcjonalnie) – 2-3 łyżki mąki pszennej – sól i pieprz – 1 łyżeczka papryki

nietylkopasta.pl
Mini frittaty, czyli jak zamienić resztki z obiadu w posiłek do pracy lub szkoły + PREZENT 225

takie małe jajeczne omleciki pieczone w foremce na muffinki, nazywane również jajecznymi muffinkami. Robi się je banalnie prosto. Wystarczy foremkę na muffinki wypełnić dowolnymi składnikami, zalać rozbełtanym jajkiem i upiec z piekarniku. Jako nadzienie do frittaty możesz wykorzystać to, co zostało Ci z obiadu - warzywa gotowane czy takie z patelni, kawałek ryby czy mięsa, a nawet ryż(...)warzywami. Frittaty możecie więc traktować nie tylko jako sposób na zużycie resztek z obiadu, ale też jako metodę na wyczyszczenie lodówki z niechcianych produktów. Mi z obiadu został ryż, pieczony łosoś oraz gotowane brokuły: Mini frittaty mają wiele zalet. Robi się je prościej niż tradycyjną dużą frittatę. Nie musisz mieć specjalnej żeliwnej patelni czy martwić się odwracaniem omleta

Chilli Czosnek i Oliwa
Ziemniaki zapiekane z klopsikami 199

ziemniaków i w szystko razem wymieszać, włożyć na blaszkę.  Do mięsa mielonego dodać jajko, namoczoną bułką i przyprawy.Wyrobić na jednolitą masę i  kształtować kulki, zwilżając dłonie zimną wodą.  Na rozłożonych ziemniakach ułożyć kulki mięsne.  Piekarnik nagrzać do 180 stopni C i piec około 45-50 minut z opcją termoobiegu. Pod koniec pieczenia temperaturę można trochę

Moje domowe kucharzenie
Kotleciki z indyka i kaszy owsianej 180

pokroić i podsmażyć na patelni na oleju kokosowym. Na osobnej patelni lekko podsmażyć mięso mielone. Połączyć z cebulą i pieczarkami, ostudzić. Przesypać do miski, dodać kaszę/ryż, duże jajko, otręby i przyprawy, wszystko wymieszać i wyrabiać kotleciki*, które układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 18 0ºC przez około 15-20 minut. Surówka: Cukinię

Healthy food explorer
Kurczak idealnie upieczony. 200

znaczy, że kurczak jest idealnie upieczony?  To oznacza dopieczone mięso na udkach i soczystą pierś. Nie zawsze udawała mi się taka sztuka. Ponieważ nóżki i pierś kurczaka zbudowane są z innych włókien, i wymagają innych temperatur o idealnego upieczenia. Kurczaka początkowo piekę w 120 stopniach a następnie w 180. Aby skórka była ładnie zrumieniona pod koniec pieczenia smaruję

Codziennik Kuchenny
Barszcz czerwony z grzybami i śliwkami 196

prawdziwki), 100 g śliwek wędzonych, 400 – 500 ml kwasu buraczanego , sól, cukier, Z mięsa, obranej włoszczyzny, przypraw i grzybów ugotować wywar. Następnie go przecedzić. Grzyby drobno pokroić. Śliwki pokroić w paski, zalać zimną wodą, ugotować do miękkości. Buraki umyć, obciąć końce, zawinąć w folię i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do miękkości (około 1,5 godziny). Buraki ostudzić

królestwo garów
Schab ze śliwką. 183

może być za szerokie. W rozcięty środek powpychać ciasno śliwki. Następnie natrzeć mięso przyprawami. Tak przygotowany schab włożyć do naczynia, najlepiej zamykanego, delikatnie polać olejem i wstawić na dobę lub dwie do lodówki. Po tym czasie przełożyć schab do rękawa foliowego lub torebki do pieczenia. Zamknąć szczelnie i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Agusiowe smakołyki
Dietetyczny szaszłyk 270

kroimy na 3 kawałki, pieczarki obieramy i usuwamy nóżki. Na patyczek  nabijamy mięso, pieczarkę, kawałek papryki i cebulę - powtarzamy kolejność. Szaszłyki posypujemy z każdej strony ostrą papryką i ziołami. Wkładamy do piekarnika na środkowy ruszt wyłożony folią aluminiową. Grillujemy 10 min, następnie obracamy i pieczemy kolejne 10 minut. Szaszłyka zajadamy z pomidorem doprawionym solą i pieprzem oraz pieczywem Wasa

Alutka-Gotuje
Aromatyczna i rozgrzewająca zupa z soczewicy 259

Zima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Aromatyczna i rozgrzewająca zupa z soczewicy 233

Zima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gołąbki z kaszą jęczmienną na żeberkach – kuchnia podkarpacka 301

wywar zachowujemy. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na słoninie lub innym tłuszczu. Kaszę, cebulę, mięso, grzyby i surowe jajko mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz zawijamy w przygotowane liście, układamy ciasno w brytfance wyłożonej pozostałymi liśćmi i zalewamy wywarem z grzybów wymieszanym z rosołem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni przez 1,5 godziny. Gołąbki z kaszą

Trzeci talerz
Pierś z kurczaka , szybko , prosto i smacznie 206

Pierś z kurczaka , szybko , prosto i smacznie Długo mnie nie było na blogu , nawet nie wiem czy ktoś oprócz mnie to odczuł , ja tęskniłam za pisaniem

Ogrodnik w podróży
Prosty i szybki warzywny pasztet 227

łyżki mąki ryżowej/pełnoziarnistej. Sposób przygotowania: - ugotowane warzywa z rosołu zmiksować z mięsem; - wbić jajo i 2 łyżki mąki - wszystko dobrze wymieszać i można ponownie zblendować; - masę przełożyć do prostokątnej foremki lub do takich jak na zdjęciu uprzednio wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia; - piec ok. 30-40 minut aż się zarumieni w temperaturze 160 stopni. Pasztet doskonale

MintTaste
Pieczone podudzia w remuladzie duńskiej 163

Folwark     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso myjemy, oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przekładamy do miski, dodajemy sos, dokładnie mieszamy, przykrywamy i wkładamy   na noc do lodówki. Następnego dnia, kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przez pierwsze 20 min pieczemy w 200°C, później na 25 min włączamy termoobiegu. Podajemy z ulubionymi dodatkami

R'n'G Kitchen
Polędwiczki z warzywami w sakiewce 135

filo rozłożyć na blacie i dobrze posmarować roztopionym masłem. Na środku ułożyć porcję mięsa, ziemniaków, papryki, cebuli, troszkę groszku i kilka plasterków marchewki. Na wierchu ułożyć plaster pomidora i fety. Zawinąć w sakiewkę albo paczuszkę, natłuścić ciasto masłem. Przenieść delikatnie pakunek na blachę wyłożona pergaminem. Piec w temperaturze 190 stopni przez 30 min. Artykuł Polędwiczki z warzywami w sakiewce pochodzi

Pieguskowa Kuchnia
Kiełbasa ogniskowa 304

klasa 16 mm -2 klasa 8 mm -3 klas 2-3 mm Łączymy mięsa dodajemy wodę i wyrabiamy do kleistości. Napełniamy jelita i odkręcamy odcinki o długości 12-15 cm. Kiełbaski wędzimy w temp 50 stopni do momentu uzyskania koloru jaki nas zadowala. Studzimy i pieczemy na ognisku. Smacznego

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pieczone udka z kurczaka 241

pieprzem. Następnie przygotować marynatę, mieszając wszystkie składniki ze sobą. Natrzeć dokładnie każdy kawałek mięsa z obu stron. Piekarnik nagrzać do 220°C. Ułożyć udka (skórką do góry) w naczyniu żaroodpornym razem z całą marynatą, na wierzchu można położyć wiórki masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec bez przykrycia przez 40 - 45 minut (udźce) i ok. 1 godziny i 15 minut

Świat Domowej Kuchni
Roladki ze szpinakiem, serem camembert, boczkiem w sosie pomidorowym 205

każdej strony. Doprawiamy sola i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na każdym płacie mięsa układamy sporo szpinaku oraz kilka plastrów sera camembert. Zwijamy ciasno w rulon. Roladkę owijamy wędzonym boczkiem. Każdą roladkę układamy w naczyniu z sosem.  Formę wstawiamy do nagrzanego do 190*C piekarnika. Pieczemy pod przykryciem przez 40 minut. Kolejne 10 minut zapiekamy bez przykrycia

VioletoweKucharzenie
Sałatka Cezar 204

łyżka kiełek rzodkiewki (ok. 15 g), - przyprawy: sól, pieprz Cayenne. Sposób przygotowania 1. Mięso z piersi kurczaka kroimy w paski, marynujemy w oleju, soli, ostrych przyprawach i smażymy na patelni teflonowej. 2. Bułkę kroimy w kostkę, polewamy oliwą połączoną z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i pieczemy w 180 stopniach C aż się zarumieni. 3. Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt z musztardą

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Bigos wigilijny z suszonymi grzybami i wędzonymi śliwkami 515

kolację wigilijną. Aby smakował równie dobrze jak świąteczny z mięsem, należy go napakować dużą ilością grzybów suszonych i śliwek wędzonych. Muszą być koniecznie wędzone, a nie suszone. W każdym domu robi się go inaczej, ale mój robi się praktycznie sam, bo piekę go bez mieszania i zaglądania do niego. Można przygotować już kilka

To co kocham
Zapiekanka poniedziałkowa porosołowa 175

położyć na spodzie naczynia do zapiekania. • Mięso kurczaka pokroić w kostkę i położyć na ryżu. • Posypać na wierzchu odcedzonym zielonym groszkiem i czerwoną fasolą. • Wymieszać śmietanę z jajkiem, sosem sojowym, curry. Doprawić solą i pieprzem i zalać zapiekankę. • Piec w temp. 200 st.C przez 30 minut

To co kocham
Rolada z mięsa mielonego owinięta boczkiem 970

ułożyłam ( można zobaczyć na filmiku jak ja to robię ). Na boczku rozłożyć równomiernie mięso mielone. Następnie poukładać paprykę konserwową ( czym mniejsze kawałki papryki, tym łatwiej roladę zwinąć ). Następnie na całości równomiernie wyłożyć ogórki z natką pietruszki. Zwinąć roladę. Roladę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Z rolady zdjąć folię spożywczą. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C przez

W kuchni u Moniki
Kaczka w ziołach i grzybowo - śmietanowym sosie.. 197

świeżego tymianku 4 ząbki czosnku groszek łyżka oleju kokosowego śmietana kilka pieczarek Przygotowanie: Mięso przyprawić ziołami, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Skórę ponacinać i smażyć na rozgrzanym oleju po kilka min z każdej strony ok 4,5.. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w 170 st C ok 30 min. Ziemniaki ugotować z ząbkiem czosnku, szczyptą kminku

Gaździnka warzy
Szybka zapiekanka z gulaszem 259

dente, naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie olejem. Gulasz przekładamy do miski i rozdrabniamy mięso na mniejsze kawałki. Dodajemy makaron, 100 ml wody i 50 g sera. Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przekładamy do naczynia żaroodpornego , wierzch posypujemy pozostałym serem i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, podajemy z ogórkiem kiszonym

Kulinarne życie
Wołowe mini pizze 269

rozgrzanej patelni. Pieczarki kroimy w plastry, dokładamy do cebuli. Następnie dodajemy mielone mięso i pokrojonego w kosteczkę pomidora i wędlinę. Wszystko dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem.  Farszem napełniamy mini pizze. Wierzch obsypujemy startym żółtym serem. Pieczemy na dużej blaszce piekarnikowej w 210*C przez 12-15 minut

VioletoweKucharzenie
Soczysta Pierś z Kurczaka (Soczysty Kurczak) 570

minuty  każdej strony). Jedynie wierzch mięsa podsmażamy, środek nadal pozostanie surowy. Następnie mięso przekładamy do brytfanki lub naczynia żaroodpornego zalewamy pozostałą marynatą, posypujemy czosnkiem, przykrywamy (wieczkiem naczynia lub folią aluminiową) i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni na ok. 40 minut (długość pieczenia zależy od wielkości piersi). Pod koniec duszenia zdejmujemy pokrywę i jeszcze chwilę pieczemy

Słodka Strona
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i mięsem 202

podsmażamy razem z posiekanym miąższem z cukinii. Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajka, kaszę, pieczarki z cebulą, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Mieszamy na gładką masę. Cukinie napełniamy farszem i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy ok 40 min w 180 C, 10 minut przed końcem posypujemy startym żółtym

e-PrzepisyKulinarne
Roladki rybne ze szpinakiem 393

farsz i całość zawijamy. Smarujemy rozmąconym jajkiem wymieszanym z ziołami prowansalskimi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 minut. Smacznego!         Przygotuj: Świeże filety z piersi kaczki Miód Musztarda Rozmaryn Gruszka Oliwa z białej trufli Ser halloumi Sos balsamiczny Sól Pieprz Mięso myjemy i suszymy, nacinamy skórę, solimy i przyprawiamy pieprzem. Ważne, by mięso

MarcinChef
POLĘDWICZKA W MUSZTARDZIE FRANCUSKIEJ 174

myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Oliwę mieszamy z musztardą, miodem i przyprawami. Marynatą smarujemy mięso, zostawiamy w lodówce na 2 godziny albo na całą noc. Następnie na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju obsmażamy polędwicę ze wszystkich stron. Następnie przekładamy polędwicę do formy żaroodpornej wysmarowanej olejem i pieczemy ok.20 min w 180 stopniach (stopień upieczenia zależy od naszych upodobań.) Polędwiczkę podałam

słodki bratek
Schab po zbójnicku – doskonała wędlina 588

następnie wyciągamy , studzimy i wkładamy do lodówki ( kroimy najlepiej następnego dnia ). To właśnie pieczenie w tak niskiej temp. powoduje ,że zachowuje on swoją soczystość . Żeby mieć pewność ,że jest gotowy , miękki a nie surowy , najłatwiej jest po prostu nacisnąć go palcem, jeśli nadal przypomina surowe mięso to znaczy, że nie jest gotowy , jeśli zaś sprężynuje – przypomina dziecięcy gryzak

Ogrodnik w podróży
Gołąbki 220

marchewka trochę zmiękła. Dodajemy mięso mielone, czosnek i przyprawy i smażymy aż mięso się zarumieni. Dodajemy pomidory i dusimy aż sos z pomidorów się wchłonie (5-10 minut). Nadzienie przekładamy do miski i studzimy. Wyjmujemy liść laurowy. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia smarujemy masłem. Na dnie naczynie układamy największy liść kapusty, a na nim kolejne, aż spód

Kuchenne Wariacje
PIERSI Z KURCZAKA OTULONE PLASTRAMI BOCZKU, ZAPIEKANE Z PORAMI 237

przygotowywałam to danie, to troszkę się przeliczyłam, miałam wówczas bardzo duże piersi, piekłam je ponad godzinę i ciągle były wewnątrz surowe, musiałam je pokroić na mniejsze kawałki i dopiekać. Ponieważ bardzo odpowiadał nam ich smak, postanowiłam ten przepis dopracować. Drugie podejście zakończyło się sukcesem. Mięso było bardzo delikatne, soczyste, cudownie aromatyczne i smakowite... Inspiracją był wujek google, niestety nie pamiętam

Smaczne Zdrowe
Sałatka z kaczą piersią i czosnkowym dressingiem 271

cytryny Świeżo zmielony czarny pieprz Sól morska do smaku Sposób wykonania: Pieczone piersi kacze, pokroić na niezbyt grube plastry, u mnie bez skóry. Marchewkę obrać umyć pokroić w cieniutkie grube paski, cebulę w piórka. W salaterce ułożyć miks sałat, dodać pokrojone warzywa, oraz mięso, posypać suszonymi wiśniami, wymieszać. Dressing: Olej lniany wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem

Wanilia i Kardamon
Tort sernikowy nugatowo-śmietankowy 224

cukru Wykonanie: Spód tortownicy o średnicy ok. 28 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Sucharki przekładamy do blendera i rozdrabniamy je na „piasek”. Możecie też włożyć sucharki do torebki (najlepiej ze strunowym zamknięciem), przykryć ściereczką i rozgnieść je wałkiem lub tłuczkiem do mięsa. Okruchy przesypujemy do miski. Czekoladę przeznaczoną na spód rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej

MyCookBook.pl
PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z KAPUSTĄ 247

PODSMAŻAMY,MIESZAMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI FARSZU I DOPRAWIAMY DO SMAKU. NA FARSZ MIĘSNY: MIĘSO PODSMAŻAMY W RONDLU,PRZYPRAWIAMY I DUSIMY DO MIĘKKOŚCI,MIELIMY,DODAJEMY JAJKO.MIESZAMY CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY NA 5 MM,NAKŁADAMY FARSZ I ZWIJAMY JAK ROLADĘ,KROIMY PO UKOSIE,UKŁADAMY NA BLASZCE WYŁOŻONEJ PAPIEREM DO PIECZENIA,SMARUJEMY BIAŁKIEM I POSYPUJEMY KMINKIEM,PIECZEMY NA ZŁOTY KOLOR W 200 STOPNIACH

Swojskie jedzonko
Bakłażan faszerowany mięsem mielonym z indyka 225

miąższ dodajemy do cebuli i smażymy kilka minut, po czym zdejmujemy z ognia. Mięso mieszamy z ugotowanym ryżem, drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami, podsmażoną cebulą z bakłażanem. Przyprawiamy solą, pieprzem. Farsz wkładamy do wydrążonych bakłażanów, które układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Bakłażany posypujemy tartym parmezanem i pieczemy w piekarniku przez 45 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem

Smakowity Blog Kulinarny
Mięsne roladki z placków ziemniaczanych 232

obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i marchewkę mieszamy z mięsem, czosnkiem i pozostałymi składnikami farszu. Doprawiamy solą i pieprzem.  Placki smarujemy farszem i zwijamy roladki. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i układamy roladki. Roladki smarujemy śmietaną i posypujemy startym serem i połową koperku. Pieczemy pod przykryciem ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Zdejmujemy pokrywkę i pieczemy

Salonik smaków
Cukinia faszerowana 227

rozgrzewamy olej. Na nim przesmażamy pokrojone pieczarki i cebulkę. Do tego dodajemy mielone mięso i jeszcze wszystko przesmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem.  Cukinie myjemy i odcinamy wierzch. Łyżeczką wydrążamy środek. Do tak przygotowanej cukinii nakładamy farsz. Cukinie układamy na blaszce z kratką (bez odciętych "czapeczek"). Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Pod  koniec pieczenia wierzch można

Salonik smaków
Domowe haburgery 419

stopni ;) Gdy bułki wyrosną smarujemy je rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach- aż będą rumiane. #Możecie do nich zajrzeć już po 15 minutach i ocenić jak sytuacja się rozwija, moje po tym czasie są jeszcze blade ;) Kotlety: Mięso siekamy bardzo drobno. Dodajemy sól, pieprz, natkę, musztardę i jajko. Mieszamy. #Z tym jajkiem to jest

Czerwona Porzeczka
Zapiekanka ze szpinakiem i indykiem w sosie pomidorowym, może i lasagne 202

prostokątnej formy) na naleśniku rozsmarowujemy szpinak na szpinak wykładamy kolejnego naleśnika,a następnie mięso serek wiejski odcedzamy od śmietanki, a następnie blendujemy na jednolitą masę z jajkiem mieszankę serka z jajkiem wylewamy równomiernie na wierzch zapiekanki zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy na termoobiegu prze około 15 minut, aż góra się zetnie i zezłoci SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pieczona pierś z kaczki 212

zajmie nam tylko 25 minut!  Doskonałym dodatkiem będą tu  jabłka pieczone z żurawiną . Składniki: 2 piersi kaczki (ze skórą) czosnek tymianek rozmaryn sól i pieprz Przygotowanie: Piersi umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem zrobić nacięcia na skórze, nie przecinając przy tym mięsa. Obsypać przyprawami i pociętym w płatki czosnkiem. Umieścić na noc w lodówce. Rozgrzać

Piąty grzech główny
Mój dzienny przykładowy jadłospis :) 314

brakuje mi tego składnika).  Źródła danych wartości spożywanych przeze mnie: Białko: Mięso: kurczak, indyk, prosciutto, szynka drobiowa (najczęściej domowa) Ryby i owoce morza: dorsz, tuńczyk z puszki, łosoś (bardzo rzadko), krewetki, mieszanka owoców morza Jajka (na miękko, twardo, jajecznica, jajko sadzone, w koszulce, pieczone) Odżywka białkowa Ok. 5 razy w tygodniu: Twaróg chudy Ser feta/żółty Jogurt

Czarnawisienka
Klops w śmietanie. 236

moczyć w mleku, dokładnie odcisnąć, zemleć w maszynce lub rozdrobnić widelcem, dodać do mięsa mielonego. Dodać pozostałe składniki posiekany koperek, jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę. Uformować równy wałek, owinąć go folią aluminiową lub pergaminem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 35 minut w temperaturze 180- 200 C. Upieczony klopsik odwinąć, włożyć do brytfanny

Przepisy i porady kulinarne
Skrzydełka z KFC 204

zostawiamy, lotkę możemy użyć np. do zupy, przygotowujemy marynatę, konsystencja ciasta naleśnikowego, mięso maczamy w marynacie, przygotowujemy panierkę, mieszając wszystko razem, posypujemy dokładnie skrzydełka, smażymy w rozgrzanym głębokim oleju, około 10 min, piekarnik  rozgrzewamy do 200 stopni, układamy skrzydełka na blaszkę pokrytą folią aluminową,  pieczemy około 10-15 min. Proszę dzielcie się ze mną swoimi wrażeniami! SMACZNEGO

Kuchnia Beaty
Nadziewane muszle makaronowe 354

smażymy na małym ogniu doprawiając pieprzem Ser żółty kroimy w kwadraty Podsmażone mięso z cebulka i pieczarkami nakładamy łyżeczką do muszli Na każde nadzienie nakładamy po dwa kwadraciki sera żółtego Nagrzewamy piekarnik (u mnie termoobieg) na 200 stopni i wkładamy muszle na środkową półkę. Pieczemy ok. 15 minut, aż ser się stopi Można podać z surówką z białej

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Papryka faszerowana mięsem, świeżą natką pietruszki i ryżem 170

Paprykę dokładnie umyć, wydrążyć. 2. Ugotować ryż, ostudzić. 3. W misce doprawić mięso delikatem, solą oraz pieprzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki oraz ryż. Całość wymieszać. 4. Papryki nafaszerować. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Na dno dodać wodę do 1/3 wysokości papryki i pokruszoną kostkę. 5. Piec w temp. 200 st. C pod przykryciem przez ok. 30 min. a następnie kolejne

A Ty Smakuj Mnie
Boże Narodzenie 523

makiem Ciasteczka pomarańczowe Rogaliki budyniowe Makowo kokosowe z żurawiną Kuleczki śliwkowe bez pieczenia Brazylianka Keks na białkach Kasztanki Drożdżowe kapuśniaczki Amoniaczki Lebkuchen Ciasteczka z maszynki Kruche babeczki z powidłami i orzechową bezą Rogaliki z białym makiem Rogaliki z orzechów laskowych Sałatka szuba Krokiety z mięsem Pierniczki królewskie z marcepanem Piernik staropolski z powidłami śliwkowymi Ciasteczka z kremem karpatkowym Likier piernikowy

Ala piecze i gotuje
Pasztet z kurczaka z grzybami 277

ścięła się z wierzchu, bo w środku ma zostać różowa! Przestudzić. 3. Obrane mięso z kurczaka, marchewkę, cebulę z grzybami i wątróbką zmielić dwa razy. Dodać przyprawy i żółtka i dobrze wymieszać. Białka ubić i delikatnie połączyć z masą. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i kilka razy delikatnie uderzyć foremką o blat, aby masa dobrze się rozłożyła

UgotujmyTo.pl
Polędwiczka zapiekana w cieście francuskim 228

pieczarki (zostawić po 2 cm pustego miejsca od brzegów). Równomiernie rozsmarować. Ułożyć mięsa i owinąć je dokładnie ciastem. Roztrzepać żółtko ze szczyptą soli i łyżką zimnej wody i posmarować nim całe ciasto, będzie dzięki temu złociste i chrupiące. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do temperatury 220ºC

Świat Domowej Kuchni
Zapiekanka makaronowa z szynką 379

właśnie zapiekanki. Bo zapiekać można niemal wszystko: od warzyw do mięsa, z serami i sosami, na słodko i wytrawnie - hulaj dusza wyobraźnio :) Zapiekanki na bazie makaronu są chyba najszybsze, bo wystarczy ugotować makaron, dołożyć do niego garść dodatków, zalać czymś i do pieca. Obiad w zasadzie robi się sam ;) Składniki: makaron  - dowolny ulubiony

Codzienna kuchnia niecodzienna
Mini hamburgery 238

ponownego wyrośnięcia - wstawiam do nagrzanego do 200 C piekarnika i piekę przez 15 minut. - bułeczki są pyszne równie na drugi dzień, aby były ponownie cieplutkie i chrupiące oblewam delikatnie wodą i wstawiam do piekarnika nagrzanego na 200 C na 4- 5 minut  - mięso zmieliłam doprawiłam i usmażyłam i podałam je z moimi ulubionymi dodatkami, twórczość dowolna

Basia w kuchni
Kotleciki drobiowe smażone 350

bardzo drobno siekamy. Mięso mieszamy z jajkiem odciśniętą bułką, posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy mięso solą i pieprzem, dodajemy bułkę tartą i dokładnie wyrabiamy masę. Formujemy okrągłe kotleciki i panierujemy w mieszance obu mąk. Kotlety smażymy na oleju na złoty kolor z każdej strony. Podajemy z pieczonymi ziemniakami z tymiankiem oraz z pastą paprykową. The post Kotleciki drobiowe smażone appeared

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bakłażan faszerowany z mięsem 256

Bakłażanowy miąższ kroimy w kostkę i dodajemy do smażącego się mięsa. Patelnię przykrywamy i wszystko dusimy razem, aż bakłażan będzie miękki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni; szklane naczynie, najlepiej z pokrywką, lekko natłuszczamy. Bakłażana nadziewamy farszem, wkładamy do naczynia, które przykrywamy i pieczemy około 40-50 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, na warzywach układamy

Kulinarne przygody Gatity