pół, obieramy, łyżką usuwamy gniazdo nasienne - miąższ kroimy w kostkę i wraz z kawałkami mięsa, ananasa i papryki nabijamy na patyczki lub szpilki do szaszłyków. Krok 7. Ocet mieszamy z oliwą oraz sosem sojowym - możemy ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Szaszłyki pieczemy na grillu przez około 5 minut, następnie odwracamy je , smarujemy marynatą octowo-olejową i pieczemy przez
Moja Książka Kucharskamięsa a na nim układamy długością jajka ( Tyle ile wejdzie ) lekko je dociskając. Przykrywamy resztą mięsa, dokładnie obkładając nim jajka tak aby wszystko razem ściśle się nam trzymało, a później przy krojeniu nie rozpadało. 3. Po wierzchu obsypujemy bułka tarta z majerankiem aby podczas pieczenia utworzyła się skorupka. Pieczemy w 180-190 stop przez
Gotowanie...to proste !francuskiego i dodatki jakie tylko mamy ochotę. Zakupy: - ciasto francuskie - pieczarki - pomidor - cebula - ser żółty - mięso mielone Przygotowanie: Foremki wykładam ciastem francuskim i na to wkładam wszystkie dodatki według uznania. Na samą górę ścieram ser żółty. Wkładam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piekę przez ok 25 min zaglądając czy ser się już zarumienił. Po wyciągnięciu jemy od razu
Tanio smacznie i prostopaprykę, Posiekaną natkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, rumienimy na oleju , dodajemy do mięsa. Wyrabiamy mięso. Jeśli jest za rzadkie dodajemy bułkę tartą. Formujemy małe okrągłe kotleciki, obtaczamy je w słoneczniku i układamy w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy kilkoma łyżkami wody i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 40 min. Podajemy na ciepło - wtedy są najlepsze. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Karkówkę smaż, mieszając od czasu do czasu, aż ładnie się przyrumieni ze wszystkich stron. Podmażone mięso przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj do niego pozostałe składniki: grzyby, cebulę, pora, pietruszkę i marchewkę. Całość dokładnie wymieszaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do temeratury 180°C. Zapiekankę piecz przez ok. 40 minut. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie pozmieniała trochę przepisu. Zmieniłam trochę
blog.moje-pasje.infozmiękną dodajemy kurczaka, pomidory i różyczki brokułu. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy do miękkości mięsa i rozgotowania się pomidorów. Makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy na durszlaku. Ser ścieramy na tarce z najmniejszymi oczkami. Na piekarnikowej blaszce rozkładamy papier do pieczenia. Ser rozkładamy w kształcie dwóch kół (dość grubo). Wstawiamy do nagrzanego do 210*C piekarnika. Pieczemy
VioletoweKucharzeniejest spoko. Będziesz nakładał składniki warstwami: nachos, trochę mięsa, trochę papryki, sos salsa, ser, nachos, mięso, papryka, sos salsa, ser i tak dalej. Chodzi o to, żeby wszystko ładnie przeniknęło sosem i serem bez mieszania. Na koniec posyp wszystko serem i wrzuć do rozgrzanego pieca na 10-15 minut (aż ser się porządnie roztopi). Po wyjęciu, posyp posiekaną natką pietruszki
manslogblogwodę i zrobią się ciemne, doprawiamy do smaku w blenderze (lub w maszynce do mielenia mięsa) miksujemy fasolę i pieczarki z cebulą i czosnkiem, do masy dodajemy otręby i taką ilość bułki tartej, aż masa będzie zwarta, formujemy burgery wielkości nieco mniejszej niż bułki, pieczemy aż zrobią się lekko chrupkie na wierzchu ok 20-25 minut w zależności od wielkości
zdrowa vege kuchniaplastry. Układamy część z nich na spodzie, polewamy ketchupem i przyprawiamy. Na to kładziemy mięso i posypujemy cebulą pokrojoną w kostkę. Kolejna warstwa to pokrojone jajka, groszek, papryka, fasolka i na końcu ziemniaki. Na sam koniec polać ketchupem, oprószyć tartym żółtym serem i piec ok 30 minut w 250 stopniach
Szybko Tanio SmacznieMięsko pokroiłam na niewielkie kąski. Oliwę wymieszałam z musztardą i wymieszałam w niej mięso. Oprószyłam mięso ziołami. Marynowało się całą noc a nawet dłużej bo nie było się nim kiedy zając. Warzywa pokroiłam w paski, plasterki i półksiężyce ;). Wszystko to wrzuciłam do rękawa do pieczenia, oprószyłam jeszcze pieprzem cytrynowym, wymiąchałam, zamknęłam i piekłam w temperaturze 170-180 stopni z termoobiegiem
Kuchnia po mojemuulubionych. Wyśmienite na słodko i takie samo na wytrawnie. Wspaniale się komponuje z owocami, warzywami, mięsem, rybami, przeróżnymi masami i dodatkami. Na równi z drożdżowym – oba wypieki sprawiają mi wielką frajdę. Dodatkową zaletą ciasta francuskiego jest to, że można kupić bardzo dobre – gotowe do pieczenia. Z takim ciastem przygotowanie wypieku to kwestia kilkunastu minut (nie licząc oczywiście czasu pieczenia, który
mojewypiekiinietylkomiękkości około 13 do 20 minut w zależności od wielkości użytej porcji. Nakłuj mięso szpikulcem i sprawdź czy jest już gotowe. Filet wraz z sosem wykładamy na talerze i dopiero kroimy na plasterki. Pyszota, możecie jeść z ciepłą bagietką, chlebem żytnim bądź pieczonymi ziemniakami. Smakuje wybornie! Smacznego
SMYKWKUCHNIzimnej wodzie zupę ogonową, koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku. Wymieszać wszystko. Do sosu dodać mięso z cebulą. Znów wymieszać. Zrobić zasmażkę z łyżki smalcu i mąki. Dodać do sosu i wymieszać. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem do smaku. Sos wymieszać z kapustą i piec w naczyniu żaroodpornym w 180 st. C przez około godzinę
Cukiernia Pychotkiwstawić do lodówki, na minimum 2 godziny. Ja zostawiła, na całą noc i mięso pysznie przeszło marynatą. Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika – 190 stopni, grzanie góra/dół na ok. 50 minut. Na ostatnie 10 minut pieczenia można zdjąć przykrycie naczynia, żeby udka idealnie się przyrumieniły. Można podawać z warzywnymi kopertkami z ciasta
gutfutaromatyczną bazylią i pietruszką przypada do gustu także dzieciom :) Spróbujcie:) Składniki: 20dag pieczonego schabu duża cebula pęczek pietruszki łyżeczka bazylii sól, pieprz makaron orkiszowy Przygotowanie: Schab kroimy w drobna kosteczkę. Podsmażamy na oleju słonecznikowym. Cebulę kroimy w piórka i po zarumienieniu mięsa, dorzucamy ją do podduszenia. Serek mascarpone łączymy ze schabem, doprawiamy do smaku i posypujemy
ChilliJemysałaty ***************************************************** Liście kolendry lub natki siekamy drobno,oraz chilli i cebulę.Mieszamy mięso z zieleniną , jogurtem i przyprawami.Dokładnie wyrabiamy.Dzielimy na porcje , które nakładamy na szpadki i formujemy jajowaty kształt.Skrapiamy lekko oliwą ( odrobiną) układamy na ruszcie lub tacce aluminiowej i pieczemy w piekarniku na złoty kolor.Smacznego.Podajemy z salatą
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkibułkę namoczyć w mleku lub wodzie i potem odcisnąć ją z płynu, wszystkie składniki z mięsem dokładnie wyrobić do kleistej masy, formować okrągłe koltlety z 2 cm grubości i układać je na blaszce z piekarnika piekarnik nagrzać na 200 C, grzanie góra/dół, piec kotlety z 30 minut, następnie z 10 minut w 160 C na termoobiegu kotlety
W Mojej Kuchni Lubiękroje na mniejsze kawałki , boczek i wątróbki tak samo, następnie mielę w maszynce do mięsa ( najdrobniejsze sitko) . Do masy mięsnej dodaję przyprawy i 5 żółtek, całość dokładnie mieszam. Białka ubijam na sztywno i mieszam z masą. Foremki smaruję tłuszczem i oprószam bułką tartą. Piekę w 180 st C 70 minut. SMACZNEGO!!! ZOSTAWIAM WAM ZBIÓR ŚWIETNYCH PRZEPISÓW, ZERKNIJCIE
Takie tam pichceniedoprawić solą ziołową i oregano. Każdą pierś rozkroić na dwa płaty mięsa i lekko roztłuc. Mięso oprószyć z obu stron solą ziołową. Następnie panierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na kotletach ułożyć podsmażone pieczarki, na wierzchu posypac startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Monia miesza i gotujesobą, mieszamy. Polędwiczkę kroimy na pół , lekko rozbijamy tak żeby powstał nam duży płat mięsa. Smarujemy marynatą i układamy na brzegu polędwiczki pokrojonego w paski oscypka, boczek i śliwki suszone. Zwijamy dość ścisło w roladę i związujemy sznurkiem żeby się nie rozwinęła podczas pieczenia. Pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Bajeczna Kuchniawłożyć plaster wędliny i kawałek sera pleśniowego Ułożyć figi na blasze. Włożyć do piekarnika i piec 15-20 minut. Podawać gorące z sosem, który utworzył się na dnie. A tak niedawno figi były zielone... Ale już wtedy kusiły ;) ----------- Podobne: Pomidory faszerowane ryżem Papryki faszerowane mięsem i śliwkami Faszerowana cukinia
Weekendy w domu i ogrodzietarce na dużych oczkach wg uznania.Pomidory sparzyć wrzątkiem,usunąć skórkę i pokroić w kostkę. Usmażone mięso mieszamy z pomidorami ,połową mozzarelli i połową żółtego sera.Możemy doprawić czosnkiem,pieprzem,bazylią. Tak przygotowaną masą faszerujemy papryki,posypujemy resztką żółtego sera i mozzarelli,ewentualnie bazylią. Papryki pieczemy w 180stC ok 30-45 min,wszystko zależy od wielkości i grubości papryki
Niespełnione zdolności kulinarneDoprawić solą, pieprzem i płatkami chilli. Dusić około 5 minut. Do naczynia żaroodpornego przełożyć mięso z warzywami. Do miseczki wsypać mąkę, pokrojone w kostkę masło i palcami rozcierać tak , aby powstała kruszonka. Wymieszać z posiekanymi orzechami , doprawić solą, pieprzem i posypać wierzch zapiekanki. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C aż góra będzie złocista i chrupiąca. crumble z kurczakiem
O kuchni z uczuciemniewielkiej ilości masła. Gotujemy makaron i wykładamy go do naczynia żaroodpornego. Na nim układamy mięso i uduszone warzywa. Żółtka mieszamy w misce i dodajemy do nich śmietanę. Doprawiamy gałką, kolendrą, pieprzem i solą. Zalewamy tym ułożone w brytfance składniki. Całość posypujemy startym serem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut. Voila! Smacznego i do napisania
Życie zamknięte w smakumieszamy z majonezem dodajemy przyprawy i ser. W naczyniu żaroodpornym układamy 2 warstwy: makaron, mięso, pieczarki z papryką, kalafior, kukurydzę i posypujemy startą mozzarellą zalewamy połową sosu i układamy ponownie 2 warstwę składników i na samą górę nakładamy trochę makaronu. Zalewamy resztą sosu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 st przez 30 min. Po15 minutach nakładamy starkowany
Pan i Pani Smith w kuchninajlepiej z makaronem, w takiej postaci jak przepis, który przygotowałam. Jeśli zostanie Wam nieco mięsa, upieczonego i nie macie pomysłu co z nim zrobić, taka propozycja jest właśnie dla Was! Jeśli podobnie jak ja kochacie makarony zajrzyjcie koniecznie -> makarony Spaghetti w pomidorach z pieczonym kurczakiem i bobem Składniki: spaghetti na 2 porcje 2 duże pomidory 1 pieczona
Moja smaczna kuchniaokoło 5 minut pietruszkę siekamy odsączamy cukinię z soku który wyciekł mieszamy ze sobą mięso, cukinię, pietruszkę, przyprawy formujemy ręką kotlety (będą się kleić do dłoni ale jak lekko zmoczycie ręce nie powinno być tragedii) wykładamy przygotowane kotlety na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 180-200 stopni na około 30 minut (po 15 minutach
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćCukinia faszerowana mięsem mielonym z piersi indyka z dodatkiem aromatycznym przypraw i świeżych pomidorów to bardzo smaczna i efektowna propozycja obiadu czy kolacji. Dopełnieniem całości są kawałki sera feta przyrumienione podczas pieczenia oraz prosty dip jogurtowy. W przepisie korzystam z lekkich odpowiedników składników stosowanych w tego typu daniach (mielone z indyka, feta light, jogurt do dipu zamiast majonezu itp.) dzięki
Milion Smakówstron na patelni grillowej. Na oddzielnej patelni smażymy na oleju kokosowym mięso, dodajemy sprasowany czosnek i doprawiamy do smaku na ostro. Z grillowane bakłażany smarujemy serkiem następnie układamy farsz i zwijamy w rulon i spiąć wykałaczką. Ułożyć w formie do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym na 180 C przez 20 minut. W tym czasie
Niezły Młynekkości. Wywar przecedzić, namoczyć w nim suchą bułkę. Wątróbkę podsmażyć na różowo w środku. Zemleć mięso razem z wątróbką i odciśniętą bułką. Masę mięsną dokładnie wymieszać doprawiając do smaku świeżo tartą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Następnie dodać jajka i dokładnie wymieszać. Formy do pieczenia (keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć plasterki boczku. Ułożyć pasztet, zwilżonymi dłońmi wyrównać
królestwo garówsolą oraz pieprzem. 2. Udka nacinam nożem, usuwam kości, pozostawiając tylko najdłuższą kość na podudziu. Mięso oprószam majerankiem, papryką, solą i pieprzem. W lukę po usuniętych kościach wkładam farsz pieczarkowy. Skórę dokładnie spinam wykałaczkami. 3. Udka układam w naczyniu żaroodpornym. Skrapiam odrobiną oleju, przykrywam. Piekę około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasipaprykę w proszku, 1/2 porcji czosnku, tymianek i mieszamy. Na tłuszczu ze smażenia mięsa karmelizujemy cukier (podgrzewamy, aż się rozpuści). Dodajemy cebulkę, marchew i paprykę. Podsmażamy około 5 minut, stale mieszając. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy pozostałym czosnkiem, oregano i mieszamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C około 50-60 minut. François Rabelais
Smakowite Daniamleka 2 serki topione naturalne ( w kiełbasce ) sól, pieprz 1 pęczek koperku Sposób przygotowania: 1. Mięso roztłuc, doprawić solą i pieprzem, zawinąć w roladki z szynką i serem. 2. Zawinięte roladki przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 30 min. 3. W garnku zagotować mleko, dodać serki i mieszać do momentu
A Ty Smakuj Mniekurczaka przyprawami wymieszanymi z oliwą. Na patelni podsmażamy cebulkę z pieczarkami. Ostudzone pieczarki dodajemy do mięsa. Dodajemy również jajko, kaszę mannę, sól i pieprz. Mieszamy. Zimnym farsz nakładamy na kurczaka. Skóra musi być naciągnięta na całego kurczaka. Zwijamy go i obwiązujemy nitką lub sznurkiem. Pieczemy 120 minut. W 200 stopniach- przez 10 minut, później w 180 stopniach
Aga w kuchninasz farsz. Rozkładamy skórkę i częściowo wypełniamy ją farszem. Układamy odłożone kawałki mięsa oraz marchewkę. Uzupełniamy farszem. Składamy brzegi skórki i zszywamy je. Tak wypełniamy wszystkie skórki. Skrapiamy olejem i posypujemy przyprawą do mięs i układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 40 minut
Maminek kulinarnyTortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia , nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika,(i tu zaczynamy nowy rozdział swojego życia i zamiast mięsem werbalnie- rzucamy ciastem) z wysokości około 60 cm puścić je (w formie) na podłogę. Odstawić
Malinowe Pocałunkiprzyprawy cała marynata powinna być dość słona, aby kurczak tą solą przeszedł. Układamy kawałki mięsa obficie smarując je marynatą i odkładamy na min 2 h do lodówki. Układamy w naczyniu ( w moim przypadku wykorzystałam naczynie cazuela 25 cm wcześniej przygotowane do użycia) i pieczemy ok 30-40 min w temp 180-190 stopni. Kurczak nabiera pięknej różowej barwy tylko
Malinowe Pocałunkiplasterków szynki szwarcwaldzkiej - w poprzek ciasta. Na szynkę ułożyłem podsmażoną polędwiczkę i farsz pieczarkowy. Mięso posmarowałem musztardą i zawinąłem je w plasterki szynki, a następnie w ciasto francuskie, które skleiłem i odciąłem jego nadmiar, a następnie tak zawinięte ciasto ułożyłem na blasze do pieczenia. Ciasto posmarowałem z góry roztrzepanym żółtkiem i zapiekałem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni z włączonym
Wyprawy kulinarnejeszcze trochę cierpliwości bo roboty przy tym niedużo, ale oczekiwania na zamarynowanie a potem studzenie mięsa dość sporo. Efekt jednak wart jest starań, zobaczycie sami. Oczywiście schab zawsze można upiec, ale to już inna bajka. Parzonego nie sposób przesuszyć co często zdarza się podczas pieczenia. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzadoprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą, jeżeli ktoś lubi można użyć przyprawy do wieprzowiny lub mięsa mielonego. Teraz możemy zająć się bakłażanem. Każdy krążek dokładnie myjemy i odsączamy do sucha na papierowym ręczniku. Układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, najpierw 7 minut z jednej strony, potem
Czerwona Porzeczkarozmarynem. Pikantną wędzoną kiełbasę a’la chorizo. Świąteczną wędzoną szynkę z goździkami. Pieczoną karkówkę. Wszystkie potrzebne akcesoria i przyprawy można dostać w sklepie internetowym DobraKielbasa.pl DOMOWE KIEŁBASY I WĘDLINY, WIELKANOC 2014 – PRZYGOTOWANIA Szynka i karkówka od 2 dni leżą w solance. Mięso na kiełbasę zostało częściowo zmielone (tłuszcze: boczek, podgardle, słonina), częściowo posiekane (łopatka, karkówka), a teraz
OstryKęspołączenie mięsa i mleka skondensowanego nie wydaje się wam szalone? Mnie kiedyś tak, ale gdy znalazłam ten przepis i zrobiłam go pierwszy raz to już wiem, że to doskonałe połączenie. Pieczeń wychodzi soczysta, smaczna, idealna. A zaletą jest że jest bez jajek, bułki, cebuli więc nie skwaśnieje tak szybko. Chociaż u nas nie ma na to szans, bo znika
Bernika - moj kulinarny pamietnikcebulą , doprawiamy do smaku. Schab nacinamy wzdłuż na górze w 3 miejscach. Nacięcia wypełniamy farszem. Mięso obwiązujemy bawełniamym sznurkiem , by zachowało kształt. Pomidory obieramy , kroimy w kostkę . Żaroodporne naczynie natłuszczamy lekko olejem, na dno wsypujemy pomidory , układamy na nim schab. Kroimy olejem , przykrywamy i pieczemy w temp. 200 C. Po ok. 80 minutach pieczenia możemy raczyc swoje podniebienie pięknym smakiem
Słodkości i nie tylkomąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 szkl. cukru białego + 4 łyżki do piany bezowej 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru pudru 4 jajka puszka ananasa 25-30 szt. herbatników maślanych 3-4 łyżki miękkiego masła Przygotowanie: Herbatniki pokrusz na drobno - włóż je do woreczka i rozdrobnij za pomocą tłuczka do mięsa :) Do miski włóż masło i wymieszaj(...)żółtek - białka wstaw do lodówki. Do miski wrzuć żółtka, dodaj biały cukier i cukier waniliowy - miksuj ok. 1 min. W drugiej misce wymieszaj (łyżką) kaszę, mąkę i proszek do pieczenia - dodaj serek i połącz ze sobą wszystkie składniki. Masę serową dodaj do miski z żółtkami, odmierz 4 łyżki syropu z ananasów i dodaj do ciasta (resztę soku możesz wypić :) - wszystko
Alutka-Gotujeorzechy, a następnie zbijamy je młotkiem do mięsa :) tak najłatwiej i najszybciej ).Migdały mielimy i dodajemy do ciasta razem z orzechami włoskimi.Czekoladę kroimy na małe kawałeczki i dodajemy na sam koniec do ciasta - mieszamy lekko - Ciasto na muffiny nie lubi zbyt długiego wyrabiania:)Przekładamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami i pieczemy 25`C w 180`C. Studzimy
Słodkie Przyjemnościpieczeń to smak mojego dzieciństwa, tylko nazywaliśmy ją pasztetem babci Lodzi. Babcia też ją nzywała „chlebkiem”, ale nie mam pojęcia dlaczego. Może dlatego, że zawsze jedliśmy ją na zimno z chlebem? Robiona była ze szczęśliwych kur chodzących po podwórku i z pieczarek zbieranych na łące. U mnie kurczak(...)pieczarki ze sklepu, ale smak prawie taki sam. Składniki: • 1,5 kg surowego mięsa z kurczaka – piersi i udka bez kości, może być cały kurczak • 4 jajka • 250 g pieczarek • 100 g masła • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 3 łyżki oliwy • 3 bułki kajzerki • sól, biały pieprz do smaku • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
To co kochamPrzygotowałam pieczone roladki drobiowe. Fasolkę szparagową dałam do środka a całe roladki owinęłam wędzoną szynką. Roladki świetnie smakowały i wspaniale prezentowały się na talerzu. składniki: 2 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka (ok 450 g) ok 25 strączków ugotowanej fasolki szparagowej 8 cieniutkich plastrów szynki wędzonej długodojrzewającej sól,pieprz olej Każdą z piersi rozciąć na dwa płaty mięsa. Następnie(...)stron pieprzem i solą, soli nie za dużo bo szynka jest słonawa. Na desce ułożyć dwa plastry szynki zachodzące na siebie. Na szynce ułożyć jeden rozbity tłuczkiem płat mięsa. Na mięsie przy jednym brzegu ułożyć kilka strączków ugotowanej fasolki. Wszystko zwinąć w roladkę zaczynając od brzegu przy którym jest fasolka. W ten sam sposób przygotować pozostałe trzy roladki. Naczynie żaroodporne
Monia miesza i gotuje