mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:573/1172)

Naleśniki Teff zapiekane z sosem a'la bolognese 234

odrobinie oleju.  Na oliwie/oleju lekko podsmażamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy. Wlewamy krojone pomidory i doprawiamy papryką, oregano, bazylią i solą.  Naleśniki smarujemy sosem. Zwijamy w rulonik i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy naleśniki w naczyniu do pieczenia. Posypujemy startą mozzarellą. Pieczemy ok. 10-15 min. w 180 stopniach

Czarnawisienka
Msemmen, czyli marokański naleśniki 171

słodkości, wtedy stanowi doskonałą zakąskę do zupy. Można wreszcie nadziać go warzywami i mięsem i wówczas staje się samodzielnym daniem. Idealny dodatek do zupy Przedstawiamy Wam przepis na podstawowy naleśnik. Sami zdecydujcie jak chcecie go zjeść. My zjedliśmy chlebki z marokańską zupą z pieczonych warzyw , której słodycz świetnie szła w parze z lekko słodkimi naleśnikami. Przepis pochodzi z bloga

Niedzielny kucharz
Pieczone skrzydełka z burakiem i kaszą bulgur 190

przyprawy: jarzynka bez soli, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, suszony koperek, papryka słodka, przyprawa do mięsa Sposób przygotowania: Dzień wcześniej panierujemy skrzydełka w przyprawach. Następnego dnia dokładnie obieramy, myjemy i kroimy w paski buraka - również panierujemy w przyprawach. Skrzydełka i buraka przekładamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach. Między czasie gotujemy kaszę bulgur. Do wrzącej osolonej wody

Truskawkowa Fiesta
Papryki faszerowane mięsem ,kaszą i cukinią. 312

minutach odcisnąć z niej wodę. Na patelni podsmażyć pokrojoną cebulkę na złoty kolor, dodać mięso mielone i przyprawy do smaku ,dodać odsączoną z wody cukinię .Smażyć jeszcze 2 minuty ,dodać koncentrat pomidorowy ,ugotowaną wcześniej kaszę ,wymieszać i napełnić farszem umyte i przekrojone wzdłuż papryki . Piec około 20 minut w 180 stopniach ,podawać gorące z keksem z jogurtu greckiego .Smacznego

Ladylaura.
Karkówka zapiekana z serem i cebulą. Karczek pod pierzynką. 349

stron olejem, doprawiamy solą oraz pieprzem i układamy na blaszce. Na każdym kawałku mięsa rozrzucamy krążki surowej cebuli, przykrywamy plastrami żółtego sera, każdy plaster smarujemy łyżeczką majonezu, oraz ketchupu z chili. Tak przygotowane plastry karkówki wkładamy do rozgrzanego do 170-180 stopni piekarnika, pieczemy przez ok. 1 godz. i 30 minut. Karkówkę zapiekaną z serem i cebulą podajemy z kaszą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Roladki pizzowe 227

koniec dodajemy pokrojone pomidory i dalej dusimy pod przykryciem aż pomidory się rozsmażą. Mięso rozsmarowujemy na płatach ciasta na pizzę. Ścieramy ser i zwijamy ciasto  w rulon. Robimy to od szerszej strony. Następnie kroimy roladę w kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok. 20 min  Roladki podajemy z ketchupem

W kuchennym oknie Ewy
Polędwiczka wieprzowa marynowana w jogurcie z bukietem warzyw 169

Delikatne mięso marynowane w jogurcie i przyprawie tzatziki. Z przyprawy nabiera dodatkowego aromatu czosnku i ziół. Moje polędwiczki zostały zgrillowane i aby nie stały się suche grillowałam je na papierze do pieczenia ( góra i dół ) na grillu kontaktowym i to tylko kilka minut. Warto je jednak wcześniej zamarynować aby dokładnie przeszły aromatem przypraw. Składniki: na dwie porcje 260 g polędwiczka

Smaki Ewy
10 pomysłów na szybkie Lunchbox’y część 2. 371

górę wyłożyć farsz.   Obiad do pudełka : Naleśnik z mięsem, serem i warzywami Czas wykonania: 15 min Składniki: Ciasto naleśnikowe: 1 jajko 5 łyżek mąki 5 łyżek mleka 1 łyżeczka ulubionych przypraw (u mnie przyprawa do kurczaka) ½ proszku do pieczenia Dowolne dodatki: podsmażony kurczak, boczek lub szynka ser (mozzarella, feta, ser żółty) warzywa (papryka

KuchniaWeDwoje.pl
Tarta z kurczakiem i porem 149

wyłożyć nim formę do tart. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 30 min. do lekkiego zarumienienia. 2. Farsz: Por pokroić w półksiężyce i podsmażyć chwilę na oleju. Dorzucić do niego umytą i pokrojoną w centymetrową kostkę pierś z kurczaka. Mięso smażyć do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i wyłożyć na podpieczoną tartę. Posypać startym

Krokusowy Dom
Roladki drobiowe ze szpinakiem 159

drobiową pokroić na niewielkie plastry i rozbić cienko tłuczkiem (między dwoma kawałkami folii, aby mięso się nie porozrywało). Gotowe plastry przyprawić wedle upodobania, nałożyć porcję farszu szpinakowego i zwinąć w roladki. Każdą przełożyć na pasek foli i pozawijać dość ciasno, skręcając końce jak cukierki. Piec w nagrzanym do 175 st piekarniku przez 30 minut. Po upieczeniu porozwijać z folii

Pieguskowa Kuchnia
Najlepsze na świecie pierogi z mięsem i kapustą kiszoną 182

pierogi, co oznacza, że musiały być już wtedy wszechobecne na polskich stolach. Pieczone, gotowane, na słono lub słodko. W cieście można bowiem zamknąć niemal wszystko co jadalne i jest duża szansa, że będzie całkiem dobrze smakowało. Dzisiaj klasyk nad klasyki- pierogi z mięsem i kapustą. W moim domu zawsze znikają szybciej niż się je robi ;) Czytaj więcej

Pichceniomania
BAKŁAŻAN FASZEROWANY KURCZAKIEM 216

kostkę,sparzonego pomidora obrać ze skórki,pokroić w kawałki - dodać razem z papryką do mięsa. Pod koniec doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem,solą,pieprzem oraz posypać ziołami prowansalskimi i dodać posiekaną natkę pietruszki  - dokładnie wymieszać. Masą napełnić połówki bakłażanów,ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec ok 40-45 min w 180 st. Na 10 minut przed końcem posypać startym

Niespełnione zdolności kulinarne
Wieprzowina z selerem i piwem 150

ząbków czosnku 3-4 łodygi selera naciowego 2 cebule szczypta rozmarynu jasne piwo Przygotowanie Mięso posypać przyprawami i odstawić do lodówki na noc. Mocno podsmażyć na patelni z każdej strony i przełożyć do brytfanki na seler, cebulę i czosnek. Podlać piwem (pół butelki wystarczy). Piec ok 1,5 godziny w 160 st C.. Smacznego

Gaździnka warzy
Cottage pie - zapiekanka z mięsa mielonego i purre ziemniaczanego 199

minut, a potem dorzucamy resztę warzyw i dusimy do miękkości. Do warzyw dodajemy mięso,   passate, wywar warzywny i mąkę, wszystko razem mieszamy i dusimy około 10 minut. Do niewielkiego naczynia żaroodpornego wkładamy farsz mięsno-warzywny a na to układamy równą warstwę puree. Pieczemy w 180 stopniach do czasu zarumienienia się wierzchu ziemniaków, czyli około 30-40 minut

Jadło i czytadło
Roladki drobiowe z żurawiną i oscypkiem 147

gałązkę). Całość zwinąć ciasno w roladkę i nakłuć wykałaczkami w miejscach gdzie mięso może się „rozejść”. Smażyć na rozgrzanej oliwie, chwilę z każdej strony (do zarumienienia). Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać winem, tłuszczem z patelni oraz dodać posiekany rozmaryn (pozostałą 1 gałązkę). Piec około 20 minut w temperaturze 180°C. Pod koniec pieczenia (około 8 minut przed końcem

Bullio
KURCZAK W SOSIE BANANOWYM Z PIECZONYMI BATATAMI 219

dodatkiem curry i mąki ziemniaczanej. Jednego banana kroję w kostkę. Wszystko dodaję do mięsa, mieszam, aż zgęstnieje. Na koniec wrzucam świeży majeranek. Ziemniaki kroję w paski (wielkości mniej więcej, jak na frytki), zalewam oliwą wymieszaną z posiekanym czosnkiem, imbirem i przyprawami, dokładnie mieszam. Piekę w 200 stopniach około 30-40 minut

JejKuchnia
Bakłażany faszerowane orkiszem 247

Pyszne danie wegetariańskie, które posmakuje również miłośnikom potraw mięsnych. Przepis zainspirowany warsztatami z Dominiką Wójciak. 3 małe bakłażany Orkisz Oliwa 2 ząbki czosnku Sok z połowy

MarcinChef
Po co mi ten blog… 184

jest odosobniony przypadek. Pulled pork: „Użyłam chudej szynki do i rano po pieczeniu była wiórem (piekłam bez przykrycia”. Karmel: „Postawiłam cukier na kuchence i się przypalił.” Kurczak: „Do pieczonego paprykowego kurczaka na dno włożyłam pieczarki zamiast ziemniaków, puściły wodę i ugotował się, beznadziejny przepis.” Chleb: „Wstawiłam chleb do zimnego piekarnika i nie urósł.”   Widzicie w powyższych jedną prostą(...)piekłam, szukałam tylko lepszych i lepszych cukierni, torty i ciasta na imprezy zawsze przynosili znajomi. Wszystko się zmieniło gdy w kuchni pojawiła się elektryczna waga – pieczenie stało się powtarzalne, przewidywalne, po prostu przyjemnie satysfakcjonujące.   Nie wymyślisz niczego nowego w przepisie na biszkopt czy ciasto ptysiowe, ale może sos do kaczki będzie dobry też do ciemnego mięsa kurczaka? A jeśli

Karo in the Kitchen
Zapiekanka Gyros-Kebab 36019

naczynia żaroodpornego. Mieszamy majonez z ketchupem i połowę wylewamy na wierzch ryżu z mięsem, posypujemy połowa startego sera. Kroimy paprykę i ogórki w grubszą kostkę,mieszamy z odsączoną kukurydzą, wykładamy na naszą zapiekankę,na to reszta sosu majonezowo-ketchupowego  i pozostały ser. pieczemy w 170 stopniach przez 20-25 min (żeby ser porządnie się roztopił) Smacznego

Swojskie jedzonko
PIECZONE BURGERY Z INDYKA 187

Składniki na 6 sztuk: 450 g mięsa mielonego z piersi indyka 1 duże jajko ok. 70 g ze skorupką 1/3 czerwonej papryki ok. 100 g 3

Vroblewska-fitlife
Perliczka z kurkami 154

przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper. Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości. Wyjąć kości nóg i skrzydełek. (Luzowanie, jak wspomniałam można pominąć, ale... ja wolę poświęcić troszkę czasu przed pieczeniem, aby później łatwiej jeść). Żółtka zmiksować z wątróbką, dodać bułkę tartą, wymieszać, odstawić. Kurki oczyścić

królestwo garów
DOMOWE LONGERY 395

bułki naciąć na górze, aby powstało charakterystyczne wyżłobienie. Posmarować odrobiną mleka i posypać sezamem. Piec 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu, studzić na kratce. Stripsy Pierś z kurczaka umyć i osuszyć, pokroić na paski o grubości 2-3 cm. Mięso zamarynować w soli, pieprzu, papryce, czosnku i sosie sojowym, odstawić do lodówki na 1 godzinę

Kuchnia w opałach
Warstwowa sałatka z brokułem, fetą i słonecznikiem 279

znajdziecie poprzednią pyszną wersję. Tym razem mam dla Was sałatkę warstwową z mięsem, warzywami, serem feta i chrupiącym słonecznikiem. Jest naprawdę pyszna! Świetnie sprawdzi się podczas spotkania ze znajomymi, rodzinnej imprezki czy po prostu bez okazji :)   Składniki:   brokuł ok. 400g,  300g domowej pieczeni (u mnie pieczony schab),  pomidor,  puszka kukurydzy,  120g sera

Z miłości do słodkości
surówka z modrej kapusty 341

surówki nie ma obiadu, jak dla mnie to w zasadzie mogłoby nie być mięsa ale surówka musi być. Jeśli chodzi o czerwoną kapustę to najbardziej lubię właśnie taką w wersji na surowo. Dodaję do niej różne dodatki, obowiązkowo jabłka. Najczęściej podaję ją do pieczeni z sosem.  Składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty 2 marchewki 2 jabłka cebula ząbek czosnku

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Papryka faszerowana indykiem i kaszą jęczmienną 165

papryką mięso z indyka i całość podsmażyć. W międzyczasie ugotować kaszę jęczmienną, dodać do mięsa. Kukurydzę oraz startą mozzarellę przełożyć do reszty, doprawić suszoną papryczką chili, solą oraz pieprzem i wymieszać. Paprykę przeciąć na pół, wydrążyć gniazda nasienne, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i nafaszerować nadzieniem. Wstawić do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i piec 15-20 minut

Kraina Miodem Płynąca
Bitki wieprzowe zapiekane z jabłkami w garnku rzymskim 171

zrumienienia. Jabłka pokroić na plastry, w garnku rzymskim ułożyć na przemian jabłka i mięso. Podlać ok pół szkl wody. Przykryć. Wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temp 220 st  i tak pozostawić aż do pełnego nagrzania, po czym temperaturę zmniejszyć do 200 st i piec 30 min. Po tym czasie pokrywę zdjąć i przyrumienić przez kolejne ok 15 min. Podawać

Gotowanie jest łatwe
Buraczki na zimę 335

przez około 90 min. Czas pieczenia zależy od wielkości buraków, większe będą piec się 90 min, a mniejsze około 60 min. Buraki lekko przestudzić, jeszcze ciepłe obrać ze skórki, odkroić ogonki. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ja użyłam maszynki do mielenia mięsa z przystawką do tarcia. Przełożyć do dużej miski, dodać cukier, ocet i sól, dokładnie wymieszać, najlepiej ręką

moj przepis na
Canneloni w sosie pomidorowym 212

wymieszać ze startym serem.Na dno naczynia żaroodpornego wylać trochę pomidorów, posypać bazylią. Rurki napełnić mięsem, układać ciasno w naczyniu. Ułożyć plasterki mozzarelli, posypać suszonymi pomidorami, zalać resztą pomidorów. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. na 35-40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym serem. Podawać gorące, udekorowane świeżą bazylią

Smakołyki Asi
Domowa szynka pieczona 353

strzykawką z grubą igłą naszprycować mięso zalewą w kilku miejscach. Po tym czasie wyjmujemy mięso, osuszamy, nacieramy przyprawami. Tak przygotowaną szynkę zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Następnie odpakowujemy szynkę, przekładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy i pieczemy 2-3 godziny w temperaturze 190st. Gorącą jeszcze szynkę wyjmujemy z naczynia i zawijamy

Gotowanie moimi oczami
Pieczona pierś z kaczki z jabłkami i konfiturą z żurawiny . 187

Dzisiaj chciałam Was zaprosić na przepyszną pierś z kaczki pieczoną z jabłkami i wspaniałą Żórawiną z firmy Proeco Polska  którą mam przyjemność testować .  Kaczka jest krucha , mięciutka dobrze wypieczona , stopień wypieczenia zależy już od was , ja nie znoszę surowego mięsa , więc moja wygląda tak :) Zapraszam :)   Składniki : 4 piersi z kaczki 3 duże jabłka  1 słoiczek

Sama słodycz i szczypta chili
Gołąbki z kaszą gryczaną i papryką 187

tłuszczu. Przykryć i odstawić na pół godziny. Kaszę przełożyć do miski, lekko przestudzić, dodać mięso, jajka i drobno pokrojoną paprykę, dodać przyprawy i wymieszać. Liście kapusty nadziać nadzieniem, ułożyć w brytfance , skropić olejem, podlać ok pół szkl wody. Przykryć jednym lub dwoma liśćmi kapusty. Piec w temp 190 st przez ok 40 min. sos; Do rondelka wylać pomidory z puszki

Gotowanie jest łatwe
Pałki kurczaka zapiekane w sosie z zupy grzybowej i w żurawinie 194

osuszyć i oprószyć przyprawą do kurczaka. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim mięso z wszystkich stron na rumiano. Pałki przełożyć do żaroodpornego naczynia i zalać sosem. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Całość wstawić do nagrzanego do 180 - 190 stopni piekarnika i piec pod przykryciem około 50 minut.  Smacznego

Nie tylko w kuchni
Piersi kurczaka w bekonie z pieczarkami 216

każdą na trzy części) i rozbić. Posolić i popieprzyć z obu stron. Każdy kawałek mięsa położyć na plastrze bekonu. Położyć farsz i zawinąć w roladkę. Roladki włożyć ciasno do naczynia żaroodpornego. Górę naczynia przykryć folią aluminiową. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 190stopni C i piec 35minut, Po tym czasie wyjąć, zdjąć folię, odlać płyn jaki się wytworzył, posypać serem żółtym

W kuchni u Moniki
Szybkie ratatouille (ratatuj) z mięsem, serem feta i orzeszkami 174

sosu, nie będę obgotowywać mięsa, czy włoszczyzny. Przygotowanym bulionem z przecierem zalewamy warzywa z mięsem i podgrzewamy do zagotowania. Orzeszki, lub słonecznik prażymy na suchej patelni i dodajemy do naszego dania razem z pokrojoną w kostkę fetą. Całość zapiekamy około 10-15 minut w piecu (ok. 180’C). Gotowe… smacznego

KasiaiKrzysiu.pl
Sakiewki naleśnikowe 174

oregano, cząber szczypior do związania sakiewek (niestety mój okazał się zbyt delikatny i musiałam poszukać czegoś innego, ale myślę że z powodzeniem możemy zastąpić go sznurkiem do pieczeni) Wykonanie: Jajka roztrzep w mleku ze szczyptą soli. Partiami dodawaj mąkę i mieszaj trzepaczką do chwili, aż uzyskasz gładkie ciasto. Na nasmarowanej olejem patelni usmaż niezbyt cienkie naleśniki. Filet(...)usmaż na nim mięso. Dodaj cebulkę i smaż aż się zeszkli. Następnie dodaj paprykę i por, smaż około 10 minut. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem, oregano i cząbrem, podgrzewaj przez chwilę. Na środek każdego naleśnika połóż trochę nadzienia, zbierz brzegi do góry, złącz i przewiąż szczypiorem lub np sznurkiem do pieczeni. Sakiewki poukładane

cucinare
Samosa 197

ciasta: Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy roztopione, przestudzone masło (ghee) oraz jogurt. Wyrabiamy gładkie ciasto, z którego formujemy kulki o średnicy około 2 centymetrów. Podsypujemy powierzchnie mąką i wałkujemy kulki na placki o średnicy około 15 centymetrów, przecinamy go na pół.  Składniki na nadzienie: - 500 gram mielonego mięsa - 250 gram zielonego groszku (najlepiej świeżego

Życie zamknięte w smaku
Stek z miecznika i cudowna salsa z mango, awokado i pieczonej papryki 288

wielki jałowy wiór. Wracając do samego miecznika, ryba jest cudowna! Ma jasne, zwarte mięso, o delikatnym smaku, nie potrzeba jej żadnych ziół ani aromatycznych sosów, jedynie kilka prostych dodatków wystarcza aby wydobyć z niej fantastyczny smak. W moim przypadku garść rukoli, pomidorki koktajlowe pieczone w soli morskiej i oliwie z oliwek oraz cudowna lekko słodka salsa sprawiły

DefinicjaSmaku
szybkowar-pieczeń mielona z kiszonym ogórkiem... 187

rzepakowy 6 łyżek, woda 1 szklanka mięso mielone z łopatki wieprzowej dobrze wyrobić na kleistą masę z pieprzem, kucharkiem, jajkami, pokrojonymi w kostkę ogórkami, cebulą, tartą bułką z 1/4 szklanką wody z masy uformować 2 podłużne pieczenie, posypać je tartą bułką na patelni rozgrzać olej i zrumienic każdą pieczeń z obu stron pieczenie włożyć do szybkowara 5 litrów "polecam SZYBKOWAR(...)wlać 1 szklankę wody, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować 25 minut na mniejszym ogniu - szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie pieczenie wyjąć na talerz, wywar można wykorzystać do zrobienia sosu gdy podamy porcje pieczeni na ciepło na obiad, jest też smaczna na zimno do pieczywa....................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Burger z suszoną szynką i serem owczym 197

minuty z każdej strony. I odkładamy na talerz na 3-4 minuty żeby mięso odpoczęło. Sałatę rwiemy na kawałki, pomidora kroimy na plasterki. Majonez (3-4 łyżeczki na osobę) mieszamy z pieprzem kajeńskim (1/3 łyżeczki na osobę). Plasterki szynki układamy na blasze do pieczenia. Układamy również przekrojone na pół bułki. Pieczemy ok. 4 minuty w dobrze rozgrzanym piekarniku (najlepiej

Marder&Marder Manufacture
Polędwiczki wieprzowe w glazurze ananasowo-imbirowej 212

mięso lekko przejdzie przyprawami, rozgrzewamy lekko patelnię i pozostawiamy na niedużym ogniu. Smarujemy mięso połową glazury (z każdej strony) i podsmażamy, aż lekko się zrumienią i nabiorą "połysku". Następnie przekładamy je do żaroodpornego naczynia, smarujemy połową pozostałej części glazury z jednej strony i pieczemy ok. 25-30 minut. Po tym czasie przekręcamy polędwiczki na drugą stronę, również smarujemy pozostałą glazurą

Kuchenna Kontrrewolucya
Pieczony schab nadziewany żurawiną 203

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam domową wędlinę. Bez konserwantów i innych dziwnych dodatków. Dzisiaj proponuję pieczony schab  z żurawiną. Żurawinę  możecie

Humanistka w kuchni
Roladki drobiowe z żurawiną i oscypkiem 226

gałązkę). Całość zwinąć ciasno w roladkę i nakłuć wykałaczkami w miejscach gdzie mięso może się „rozejść”. Smażyć na rozgrzanej oliwie, chwilę z każdej strony (do zarumienienia). Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać winem, tłuszczem z patelni oraz dodać posiekany rozmaryn (pozostałą 1 gałązkę). Piec około 20 minut w temperaturze 180°C. Pod koniec pieczenia (około 8 minut przed końcem

Bullio
Grillowana gyrosowa pierś z kurczaka. 177

Smaczna soczysta pierś, w gyrosowej marynacie. Doskonała do sałatek i dań obiadowych. U mnie podana z pieczonymi ziemniaczkami i surówka z pekinki :) Składniki - duża podwójna

Kuchnia z widokiem na ogród
Placki ziemniaczane po węgiersku 173

papryki). Zalać bulionem, dodać pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę i dusić do miękkości mięsa. Następnie dodać resztę papryki,zagęstnić(łyżka mąki+ woda, można użyć fiksu do gulaszu jak kto woli). SKŁADNIKI NA PLACKI: Ziemniaki zetrzeć z cebulą   mąka   jajko   sól, pieprz Wszystko wymieszać, piec złociste placki. Placki polać gulaszem, można dodać trochę sosu czosnkowego. SMACZNEGO

Kuchnia Beaty
Zapiekane ziemniaki nadziewane mięsem mielonym z cebulą i ziołami 144

zrobić z serem żółtym, to ucieramy go na tardce o dużych oczkach, przykrywamy nim mięso na ziemniakach i posypujemy z wierzchu bazylią. Ser może być równiez plasterkach - wtedy kroimy go na mniejsze kawałki tak, żeby przykrył wierzch ziemniaków Przełożyć ziemniaki do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku 30-45 minut Podawać z ulubioną sałatką lub surówką i, np., innymi zapiekanymi

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Rabarbar - wzmacnia skórę i włosy oraz łagodzi stres. 168

pomagają łagodzić objawy stresu. Młody rabarbar możemy jeść na surowo, jednak lepiej go piec, gotować lub dusić. Doskonale nadaje się do komputu. Najsmaczniejsze są odmiany, które mają łodygi  o intensywnym, czerwono-krwistym kolorze.  Surowy lub przetworzony jest polecany osobom, które jedzą dużo mięsa, wędlin oraz jajek. Produkty te bowiem zakwaszają nasz organizm, a rabarbar działa przeciwnie- alkalizująco

Przepisy i porady kulinarne
Pasztet drobiowy 706

osolonej wodzie przez 10 minut. Cebulę i czosnek koimy w drobną kostkę. Wątróbkę, mięso, czosnek i cebulę wkładamy razem do wysokiego naczynia i miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię i obficie posypujemy mielonym pieprzem. Na dnie piekarnika ustawiamy naczynie z wodą. Piekarnik nagrzewamy

Zapiski Młodej Żony
pieczone gołąbki z pieczarkami,ryżem i z kurczakiem 223

pieczone gołąbki z pieczarkami,ryżem i z kurczakiem 2 piersi z kurczaka koło 500 g pieczarek średnia cebula 2 torebki ryżu przyprawy ,pieprz, sól 1 główka kapusty Do sosu : 1 koperek - u mnie ze slłoika dzialkowy, zasolony świeży. 1 puszka pomidorów krojonych 3 łyżki koncentratu pomidorowego-swojego z cukini 2 ząbki czosnku 1,5 litr bulionu Sól, pieprz(...)przesmażyć wraz z posiekaną cebulą na oliwie. Dodać mięso i smażyć razem jeszcze kilka minut, wystudzić. Wymieszać ryż z masą mięsno- pieczarkową, dodać jajko, przyprawy i czosnek przecisnięty przez praskę. Kapustę wyjąć, wystudzić, zdejmować po jednym liściu, wyciąć zgrubienia. Kłaść na środek farsz i zwijać gołąbki, najpierw boki, potem przód. Piec gołąbki w piekarniku aż kapusta będzie miękka-około

w mojej kuchni
Sałatka gyros 902

Król imprez - sałatka gyros, którą chyba większość z Was lubi. U mnie dosyć szybko znika ze stołu. Jeśli chodzi o zrobienie, to nie wymaga dużych umiejętności

Ala piecze i gotuje
Roladki drobiowe z żurawiną i oscypkiem 301

gałązkę). Całość zwinąć ciasno w roladkę i nakłuć wykałaczkami w miejscach gdzie mięso może się „rozejść”. Smażyć na rozgrzanej oliwie, chwilę z każdej strony (do zarumienienia). Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać winem, tłuszczem z patelni oraz dodać posiekany rozmaryn (pozostałą 1 gałązkę). Piec około 20 minut w temperaturze 180°C. Pod koniec pieczenia (około 8 minut przed końcem

Bullio
Pasztet z soczewicy i pieczarek 167

maszynce do mięsa.Do masy dodaję jajko oraz otręby, doprawiam przyprawą do mielonego mięsa, pieprzem i solą - dokładnie ,mieszam na jednolitą masę dolewając odrobinę zimnej wody aby masa uzyskała zwartą, gęsta konsystencję.Masę wykładam do keksówki, na wierzch można położyć kilka wiórków masła.Piekę ok. 45 minut w 180 stopniach.Zimny pasztet wykładam na talerz. Smakuje pysznie pokrojony w plastry

Magiczna kuchnia Darii
Kurczak faszerowany śliwką i żurawiną 150

Nacieramy mięso i odstawiamy na dobę w chłodne miejsce. Na drugi dzień rozkładamy mięso wysypujemy śliwki i żurawinę , rozkładamy równomiernie. Przechodzimy do zwijania rolady. Robimy robimy  to od strony jednej piersi do drugiej. sznurujemy dobrze nicią. Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym , nakrywamy i pieczemy ok 1,5 godz. w temperaturze 200 stopni.Kiedy rolada będzie już zimna możemy usunąć

W kuchennym oknie Ewy
Kaczka w sosie śliwkowym 210

jest doskonałą bazą na wywar.Gorącą marynatę przelać do naczynia żaroodpornego.Na marynatę wyłożyć mięso skórą do góry, dodać świeże śliwki pokrojone na połówki ,trawę cytrynową .Naczynie  przykryć, włożyć do piekarnika na mniej więcej 1,5 godziny, po godzinie kaczkę polać marynatą i piec jeszcze  pół godziny Po upieczeniu, kaczkę wyjąć z naczynia i odłożyć

Stare Gary
Boczek rolowany nadziewany mięsem mielonym 313

przygotowaną masę z mięsa mielonego. Boczek zwinąć w roladę i związać sznurkiem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić jeszcze na wierzchu odrobiną oleju. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C. Piec ok 1,5 do 2 godzin. Pod koniec pieczenia można zdjąć folię aby mięsko się przyrumieniło. Polecam też: Szynkę gotowaną Rolowany boczek pieczony

Monia miesza i gotuje
Schab nadziewany - wędlina 190

Kabanosy podzielić na kawałki trochę dłuższe od kawałka schabu, zamrozić ( zmrożone łatwiej wepchnąć w mięso). Schab umyć, naciąć ostrym nożem w kilku miejscach wzdłuż, na wylot. W otwory wepchnąć kabanosy, następnie natrzeć solą peklową i ziarenkami smaku. Tak przygotowane mięsko zawinąć w rękaw do pieczenia, tak aby do środka nie dostała się woda. Jeśli ktoś lubi galaretkę może przed zawinięciem

Praktyczna pl
Cannelloni meksykańskie 174

pieczarki 1 łyzka pikantnego keczupu Pieczarki, oliwki, fetę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do mięsa mielonego, wsypujemy przyprawę do kuchni meksykańskiej, dodajemy groszek, kukurydzę i rozdrobniony czosnek. Mieszamy Przecier pomidorowy mieszamy z keczupem dodajemy, możemy dodatkowo dodać groszek i kukurydzę. Rurki nadziewamy farszem. I pieczemy około 30- 40 min. w tem. 160st

NaKońcuJęzyka
Lasagne z mięsem mielonym i cukinią 175

Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy do mięsa mieszamy. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układamy płat makaronu i farsz mięsny przykładamy kolejnym płatem i powtarzamy czynność do wyczerpania składników Górny płat polewamy delikatnie małą ilością przecieru pomidorowego. Pieczemy w tem 200 st około 25-30 min. W rondlu rozpuszczamy masło dodajemy mąkę zdejmujemy

NaKońcuJęzyka
PRZYPRAWA KORZENNA DO PIERNIKA 189

ochoty  aby przygotować wszystkie potrawy własnoręcznie:) . Poczynając od pierogów, po przez rożnego rodzaju mięsa, kończąc na ciastach. I właśnie jednym z magicznych własnoręcznie robionych wiktuałów jest przyprawa korzenna, której aromat, rozchodzi się po całym domu, i to już na etapie sporządzania. Gdy natomiast pieczemy pierniczki lub pierniki staropolski z użyciem tej przyprawy, który należy upiec tydzień przed świętami, wtedy

RAROSSA
Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym 386

łyżka miodu Przygotowanie: Składniki marynaty mieszamy i dokładnie obtaczamy w nich mięso. Marynujemy mięso przez co najmniej godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (termoobieg). Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy polędwiczkę z obu stron. Następnie przekładamy ją do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 15-17 minut. Przygotowujemy sos. Na rozgrzanej patelni prażymy orzechy pistacjowe. Orzechy siekamy delikatnie

Mania Gotowania
Roladki z karkówki z boczkiem i różowym pieprzem 258

Roladki z karkówki nadziewane boczkiem i pastą z zielonych oliwek i pietruszki, zapiekane z różowym pieprzem. Pieczone ziemniaczki Składniki: - 4 plastry karkówki, rozbijamy tłuczkiem

SMYKWKUCHNI
Roladki w młotkowanym pieprzu muśnięte olejem rzepakowym 278

solą. Szparagi ugotować, ostudzić. Pieprz młotkowany wymieszać z 1/2 łyżeczki soli. Na rozbitym płacie mięsa układać plastry łososia oraz szparaga - zwijać w roladkę. Roladkę posmarować za pomocą pędzelka, olejem rzepakowym i obtoczyć w pieprzu z solą. Układać na kawałku folii aluminiowej i ciasto zawinąć. Piec w temperaturze 175 stopni C przez 25-30 minut. Smacznego

kolorowotorcikowo
POLĘDWICA A'LA WELLINGTON. 237

inspirowana tą słynną polędwicą Wellington Gordona Ramsay'a. Jedyną kłopotliwością jest dopieczenie w środku dobrze francuskiego ciasta, dlatego jego warstwa nie może być zbyt gruba, abyśmy nie wyciągnęli z pieca na wpół surowego ciasta. POLĘDWICA A'LA WELLINGTON.  /inspiracja z przepisów Biedronka , podaję ze zmianami / 500 g polędwicy wieprzowej (w kawałku nie za dużym) opakowanie ciasta francuskiego(...)szynkę wykładam pieczarki, po czym na środek polędwicę. Mięso smaruję musztardą, zawijam delikatnie szynkę i mocno  dociskam,  by powstał dość ciasny pakuneczek. Kolejnym krokiem jest już owinięcie tak przyrządzonej polędwicy ciastem francuskim, też bardzo ciasno, dokładnie zaciskając, zaklejając miejsca złączeń. Przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia  i obficie, bardzo dokładnie smaruję wierzch ciasta pozostałym jajkiem. Wstawiam

W kuchni Karmel-itki
Sos pomidorowo-paprykowy 193

push({}); Paprykę natłuścić olejem i umieścić w nagrzanym piekarniku i piec, aż skórka na papryce zacznie pękać. Wtedy paprykę wyjąć, owinąć folią aluminiową i poczekać aż wystygnie. Jeszcze ciepłą paprykę obrać ze skórki, skórka powinna ładnie schodzić. Pomidory pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i zmielić w maszynce do mięsa. Paprykę upieczoną i obraną ze skórki również zmielić w maszynce

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Schab faszerowany 185

maszynkę do mięsa razem z łopatką, dodajemy jajko, umytą i pokrojona w paski paprykę, oczyszczone pokrojone oraz podsmażone na maśle pieczarki, posiekaną natką pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, żelatynę, przyprawiamy solą i pieprzem wyrabiamy farsz.Wyrobionym farszem nadziewamy wycięty tunel w schabie zawijamy w folię aluminiową wkładamy do żaroodpornego naczynia podlewamy niewielką ilością wody. Pieczemy w nagrzanym piekarniku

kgwjanczewo
Cukiniowe mielone 195

Zostało Wam trochę mięsa z rosołu?  No to świetnie się składa, bo mam świetny pomysł na jego wykorzystanie! Potrzebujecie jeszcze pół cukinii, jedno jajko i odrobinę przypraw, by stworzyć przepyszne kotleciki. Cukinia to uniwersalne i cudownie smaczne warzywo, które nadaje tej potrawie niezwykłej delikatności.  Możecie użyć też wcześniej duszonej lub pieczonej piersi, jednak trzeba będzie ją dokładniej(...)kilka kropel soku z cytryny  sól, pieprz  płatki / ziarna do obtoczenia kotletów  Przygotowanie : Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać rozdrobione mięso z piersi kurczaka, jajko, kremowy serek i przyprawy. Dokładnie ze sobą połączyć wszystkie składniki. Z powstałej masy uformować kotleciki (mi wyszło ich łącznie 6), obtoczyć w płatkach i smażyć

Kuchnia Ellie
Zapiekane mini tortille 442

przygotowuję sobie takie danie jako normalny obiad (jem cały talerz sama! 😀). Wystarczy dodać w środek kubeczek np. z ketchupem do maczania i super danie gotowe.  Dzięki pieczeniu w piekarniku placki są twardsze i dobrze trzymają farsz. Smakują dobrze zarówno świeżo wyjęte z piekarnika jak i na zimno. Można przygotować samemu naleśniki lub użyć gotowych placków tortilli. Ja przygotowałam(...)Ugotowane mięso ścieramy na tarce o grubych oczkach lub rwiemy ręcznie. 3. Warzywa siekamy drobno. Cebulkę szklimy, pieczarki i paprykę dusimy pod przykryciem. 4. Składniki na farsz mieszamy ze sobą. Zostawiamy trochę sera do posypania na wierzch. 5. Naleśniki lub placki kroimy na pół i napełniamy farszem, zawijamy w formę koperty i układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepiej

Zdrowie i pysznie na talerzu
Rolowany ser 255

Składniki   250g mięsa mielonego z szynki 4 liście kapusty pekińskiej 40g suszonych pomidorów w oliwie 270g żółtego sera (najlepiej pikantnego) jajko pól cebuli 2 łyżki oliwy pomidorowej (z suszonych pomidorów) ząbek czosnku żółtko do posmarowania sól, czarny pieprz, ostra papryka, tymianek do dekoracji: rzeżucha lub gałązki tymianku Sposób przygotowania Ser umieszczamy w rękawie do pieczenia i mocno związujemy końcówki(...)rękawa pokroić. W czasie, kiedy ser się rozpuszcza w osobnym garnku podgrzewamy oliwę pomidorowa i szklimy na niej posiekana w drobna kostkę cebule i przeciśnięty ząbek czosnku. Dodajemy mięso i doprawiamy do smaku. Gdy mięso zmieni kolor dokładamy odsączone i poszatkowane suszone pomidory oraz liści kapusty (bez zgrubiałej białej część). Podsmażamy aż płyny z kapusty i mięsa się zredukują

Pyry na Gaz
Kiełbaski z szybką sałatką z kiszonych ogórków i pomidora. 302

Uwielbiam sałatki z dodatkiem kiszonych ogórków. Idealnie smakują z grillowaną kiełbasą lub mięsem. Niestety nieprzychylna, zmienna pogoda (pół dnia upałów, pół dnia ulewy) nie sprzyjają grillowaniu. Dlatego dziś chciałabym podzielić się z Wami równie pysznym, łatwym, wręcz ekspresowym daniem, z którym taka sałatka komponuje się wspaniale. Ostatnio kupiłam w sklepie małe kiełbaski bankietowe. Lubie mieć je w lodówce, wystarczy(...)dodajemy pokrojonego w kostkę (większą) pomidora i posiekany szczypior. Całość doprawiamy solą i pieprzem i polewamy delikatnie oliwą z oliwek. Wszystko delikatnie mieszamy, próbujemy. Opcjonalnie doprawiamy. Kiełbaski podgrzewamy (lub pieczemy w piekarniku). Na talerzu układamy ciepłe kiełbaski, podajemy do nich sałatkę i sos madziarów, którego pikantny smak idealnie komponuje się z resztą składników. Smacznego

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania