Schab nadziewany 228przekłuwamy nożem wzdłuż robiąc miejsce na rodzynki. -- Faszerujemy napełniając z dwóch stron, następnie solimy mięso i po chwili przyprawiamy obficie wcierając gotową przyprawę ~1 czubatą łyżkę. Do naczynia wkładamy smalec, warzywa i przyprawiony nafaszerowany schab, który dodatkowo możemy podlać sosem sojowym ~2-3 łyżki. -- Pieczemy w 200 st. C góra/dół 70-90 min. -- Po lekkim wystudzeniu
chleba naszego
Żurek z kapustą kiszoną 151garnka, dokładnie łącząc. Posiekaną cebulę szklimy na maśle, dodajemy do zupy razem z mięsem, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz kminkiem. Podajemy z ziemniakami hasselback. Hasselback- Ziemniaki dokładnie oczyszczamy, nacinamy w poprzek (nie do końca) na 3 mm plastry, nacieramy masłem i pieczemy 80 min w temp
R'n'G Kitchen
Zapiekanka gołąbkowa 186kapusty następnie połowę farszu mięsno-ryżowego. Zalewamy połową pomidorów i układamy kolejną warstwę kapusty, mięsa i sosu. Na samą górę układamy ostatnią warstwę kapusty, która mieszam delikatnie z pomidorami. ( film poniżej prezentuje kolejność układania). Naczynie przykrywa. Jeśli użyjecie naczynia bez przykrywki użyjcie foli aluminiowej. Pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. ostatnie 10 minut przed końcem pieczenia zdejmuje pokrywkę
Kulinarne przygody
Naleśniki Teff zapiekane z sosem a'la bolognese 248odrobinie oleju. Na oliwie/oleju lekko podsmażamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy. Wlewamy krojone pomidory i doprawiamy papryką, oregano, bazylią i solą. Naleśniki smarujemy sosem. Zwijamy w rulonik i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy naleśniki w naczyniu do pieczenia. Posypujemy startą mozzarellą. Pieczemy ok. 10-15 min. w 180 stopniach
Czarnawisienka
Msemmen, czyli marokański naleśniki 221słodkości, wtedy stanowi doskonałą zakąskę do zupy. Można wreszcie nadziać go warzywami i mięsem i wówczas staje się samodzielnym daniem. Idealny dodatek do zupy Przedstawiamy Wam przepis na podstawowy naleśnik. Sami zdecydujcie jak chcecie go zjeść. My zjedliśmy chlebki z marokańską zupą z pieczonych warzyw , której słodycz świetnie szła w parze z lekko słodkimi naleśnikami. Przepis pochodzi z bloga
Niedzielny kucharz
Pieczone skrzydełka z burakiem i kaszą bulgur 214przyprawy: jarzynka bez soli, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, suszony koperek, papryka słodka, przyprawa do mięsa Sposób przygotowania: Dzień wcześniej panierujemy skrzydełka w przyprawach. Następnego dnia dokładnie obieramy, myjemy i kroimy w paski buraka - również panierujemy w przyprawach. Skrzydełka i buraka przekładamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach. Między czasie gotujemy kaszę bulgur. Do wrzącej osolonej wody
Truskawkowa Fiesta
Papryki faszerowane mięsem ,kaszą i cukinią. 355minutach odcisnąć z niej wodę. Na patelni podsmażyć pokrojoną cebulkę na złoty kolor, dodać mięso mielone i przyprawy do smaku ,dodać odsączoną z wody cukinię .Smażyć jeszcze 2 minuty ,dodać koncentrat pomidorowy ,ugotowaną wcześniej kaszę ,wymieszać i napełnić farszem umyte i przekrojone wzdłuż papryki . Piec około 20 minut w 180 stopniach ,podawać gorące z keksem z jogurtu greckiego .Smacznego
Ladylaura.
Karkówka zapiekana z serem i cebulą. Karczek pod pierzynką. 381stron olejem, doprawiamy solą oraz pieprzem i układamy na blaszce. Na każdym kawałku mięsa rozrzucamy krążki surowej cebuli, przykrywamy plastrami żółtego sera, każdy plaster smarujemy łyżeczką majonezu, oraz ketchupu z chili. Tak przygotowane plastry karkówki wkładamy do rozgrzanego do 170-180 stopni piekarnika, pieczemy przez ok. 1 godz. i 30 minut. Karkówkę zapiekaną z serem i cebulą podajemy z kaszą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Roladki pizzowe 256koniec dodajemy pokrojone pomidory i dalej dusimy pod przykryciem aż pomidory się rozsmażą. Mięso rozsmarowujemy na płatach ciasta na pizzę. Ścieramy ser i zwijamy ciasto w rulon. Robimy to od szerszej strony. Następnie kroimy roladę w kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok. 20 min Roladki podajemy z ketchupem
W kuchennym oknie Ewy
Polędwiczka wieprzowa marynowana w jogurcie z bukietem warzyw 188Delikatne mięso marynowane w jogurcie i przyprawie tzatziki. Z przyprawy nabiera dodatkowego aromatu czosnku i ziół. Moje polędwiczki zostały zgrillowane i aby nie stały się suche grillowałam je na papierze do pieczenia ( góra i dół ) na grillu kontaktowym i to tylko kilka minut. Warto je jednak wcześniej zamarynować aby dokładnie przeszły aromatem przypraw. Składniki: na dwie porcje 260 g polędwiczka
Smaki Ewy
10 pomysłów na szybkie Lunchbox’y część 2. 397górę wyłożyć farsz. Obiad do pudełka : Naleśnik z mięsem, serem i warzywami Czas wykonania: 15 min Składniki: Ciasto naleśnikowe: 1 jajko 5 łyżek mąki 5 łyżek mleka 1 łyżeczka ulubionych przypraw (u mnie przyprawa do kurczaka) ½ proszku do pieczenia Dowolne dodatki: podsmażony kurczak, boczek lub szynka ser (mozzarella, feta, ser żółty) warzywa (papryka
KuchniaWeDwoje.pl
Tarta z kurczakiem i porem 167wyłożyć nim formę do tart. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 30 min. do lekkiego zarumienienia. 2. Farsz: Por pokroić w półksiężyce i podsmażyć chwilę na oleju. Dorzucić do niego umytą i pokrojoną w centymetrową kostkę pierś z kurczaka. Mięso smażyć do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i wyłożyć na podpieczoną tartę. Posypać startym
Krokusowy Dom
Roladki drobiowe ze szpinakiem 201drobiową pokroić na niewielkie plastry i rozbić cienko tłuczkiem (między dwoma kawałkami folii, aby mięso się nie porozrywało). Gotowe plastry przyprawić wedle upodobania, nałożyć porcję farszu szpinakowego i zwinąć w roladki. Każdą przełożyć na pasek foli i pozawijać dość ciasno, skręcając końce jak cukierki. Piec w nagrzanym do 175 st piekarniku przez 30 minut. Po upieczeniu porozwijać z folii
Pieguskowa Kuchnia
Najlepsze na świecie pierogi z mięsem i kapustą kiszoną 204pierogi, co oznacza, że musiały być już wtedy wszechobecne na polskich stolach. Pieczone, gotowane, na słono lub słodko. W cieście można bowiem zamknąć niemal wszystko co jadalne i jest duża szansa, że będzie całkiem dobrze smakowało. Dzisiaj klasyk nad klasyki- pierogi z mięsem i kapustą. W moim domu zawsze znikają szybciej niż się je robi ;) Czytaj więcej
Pichceniomania
BAKŁAŻAN FASZEROWANY KURCZAKIEM 236kostkę,sparzonego pomidora obrać ze skórki,pokroić w kawałki - dodać razem z papryką do mięsa. Pod koniec doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem,solą,pieprzem oraz posypać ziołami prowansalskimi i dodać posiekaną natkę pietruszki - dokładnie wymieszać. Masą napełnić połówki bakłażanów,ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec ok 40-45 min w 180 st. Na 10 minut przed końcem posypać startym
Niespełnione zdolności kulinarne