mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:515/1172)

FIT Nuggetsy 164

Zdrowsza alternatywa nuggetsów z popularnych sieciowych fast foodów. Pełnoziarnista panierka i 100% mięsa w mięsie. Nuggetsy można również upiec w piekarniku, jednak będą mniej chrupiące niż te smażone na niewielkiej ilości oleju. Polecam serwować je z pieczonymi, domowymi frytkami, surówką oraz bardzo prostym sosem na który przepis podałam niżej.  Składniki na 3 porcje: 500 g piersi z kurczaka

Czarnawisienka
Środa: Pulpeciki z charakterem w sosie szafranowym 201

zmiksuj. Krok 2 Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Zalej bułkę mlekiem, a gdy zmięknie, odciśnij i dodaj do mięsa razem z przyprawami korzennymi i ziołami. Posól (około łyżeczki) i popierz. Wilgotnymi rękami formuj niewielkie okrągłe pulpety. Układaj na blaszcze do pieczenia. Wstaw do piekarnika, piecz 18 minut. Krok 3 W międzyczasie przygotuj ryż według tego przepisu . Krok 4 Podawaj pulpety

Niedzielny kucharz
Północno afrykańskie pulpeciki z charakterem i ryżem a la pilaf 194

zmiksuj. Krok 2 Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Zalej bułkę mlekiem, a gdy zmięknie, odciśnij i dodaj do mięsa razem z przyprawami korzennymi i ziołami. Posól (około łyżeczki) i popierz. Wilgotnymi rękami formuj niewielkie okrągłe pulpety. Układaj na blaszcze do pieczenia. Wstaw do piekarnika, piecz 18 minut. Krok 3 W międzyczasie przygotuj ryż według tego przepisu . Krok 4 Podawaj pulpety

Niedzielny kucharz
Rozgrzewająca zupa z soczewicy 215

Rozgrzewająca zupa z soczewicy i pomidorów to idealne danie na chłodne dni. Nie dość, że nas rozgrzeje to jest tak bardzo sycąca, że zastąpi nam cały

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
PASZTET WIELKANOCNY 222

angielskie, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Całość wymieszać. Do masy pasztetowej wlewać stopniowo wywar z gotowania mięsa (około 3/4 litr) i dalej mieszać. Białka ubić na sztywną pianę,   dodać do pasztetu i delikatnie wymieszać. Foremki wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Do foremek wyłożyć pasztet. Pasztet piec w nagrzanym

RAROSSA
Czwartek: Kurczak jak z KFC. Tylko zdrowy 190

kawałki mięsa w mące, potem zamocz w jajku i przełóż do misy z bułką tartą i znów dokładnie obtocz. Przełóż na blaszkę do pieczenia i wstaw do piekarnika pod sam grill na 15 minut. W połowie pieczenia przewróć kurczaka. Krok 3 Pokój w kostkę papryki, sałatę porwij na mniejsze kawałki. Wymieszaj składniki sosu. Wyjmij kurczaka i pieczone warzywa

Niedzielny kucharz
Idealne na lunch do pracy: Fit kurczak z batatem i cieciorką z pieca 169

kawałki mięsa w mące, potem zamocz w jajku i przełóż do misy z bułką tartą i znów dokładnie obtocz. Przełóż na blaszkę do pieczenia i wstaw do piekarnika pod sam grill na 15 minut. W połowie pieczenia przewróć kurczaka. Krok 3 Pokój w kostkę papryki, sałatę porwij na mniejsze kawałki. Wymieszaj składniki sosu. Wyjmij kurczaka i pieczone warzywa

Niedzielny kucharz
Pasta z kurczaka, czyli kuchenny recykling. 178

Pasty można robić z różnych składników. Pieczone warzywa, fasola, twaróg i jeszcze kilka innych to dobre bazy do takich specjałów. Jednak dziś będzie coś  z odzysku, a mianowicie mięso gotowane. W tym przypadku z rosołu, u mnie często zalega gotowizna i nie ma chętnego aby ją zjeść. A więc trzeba sobie jakoś radzić, nic nie ma prawa

Dieta moja pasja
Kurczak w sosie serowo - szpinakowym 152

śmietany kremówki 30 % - 25 dag mrożonego szpinaku - jedna lub dwie łyżki mąki - olej - sól - pieprz 1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w grube plastry, wcieramy w nie olej, sok z cytryny i przyprawy, przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180 C przez ok. 40 minut. 2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy czosnek, następnie podlewamy go wodą, dodajemy serek

Apetyczna babeczka
Domowy pasztet z żurawiną 326

pokrojone wątróbki drobiowe i podsmażamy chwilę. Studzimy całość. Mięso, warzywa i wątróbkę mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Do masy dodajemy przyprawy, żurawinę i 1 jajko. Mieszamy dokładnie i przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pasztet pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Studzimy w formie. Gotowe

Dieta bez mleka
Halloumi na liściach sałaty rzymskiej 301

halloumi, pomidorów i orzeszków piniowych. Idealne połączenie smaków i cudowny wygląd dania zachęcają do natychmiastowej konsumpcji :-) - bez mięsa - szybko, prosto i efektownie Z serem w roli głównej gorąco polecam makaron z fetą i pomidorami oraz nieziemskie wręcz bataty z pieczoną fetą

AniaGotuje.pl
Quesadillas z sosem meksykańskim i mozzarella 230

kolację. Quesadillas z sosem meksykańskim i mozzarella to kolejne ulubione danie moich dzieci. Ja też lubię pieczone tortillas . Robię często wersję bezmięsną quesadillas z soczewicą . Moje mięsożerne dzieci wolą jednak quesadillas z sosem meksykańskim czyli sosem z mielonego mięsa. Sos meksykański to sos z mielonej wieprzowiny. Smak sosu w dużej mierze zależy od wędzonej papryki i rzymskiego kminu

codojedzenia
Zapiekanka makaronowa z bakłażanem 193

mieszam.Kilka łyżek makaronu świderki zostawiam do posypania wierzchu. Makaron przekładam do naczynia do zapiekania, układam na nim mięso, dodaję por, układam plastry bakłażana, dodaję pomidorki koktajlowe. Zapiekankę wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 30 minut. Pod koniec pieczenia posypuję parmezanem,a przed podaniem posypuję bazylią

wesoła kuchnia
Schab nadziewany kiełbasą 207

nadziewamy kiełbasę. Potem solimy mięso (1 kg/ 1 łyżeczka) gdy mięso się "spoci" dodajemy kolejne przyprawy... Przyprawione mięso przekładamy do naczynia, w którym układamy na dnie pokrojoną cebulę,  czosnek i 2-3 łyżki smalcu wieprzowego lub innego dobrego tłuszczu. Pieczemy w 220 st.C / 60 min.  i potem odkryte 185 st.C / 10 min Powyższe temperatury i czas  dotyczą

chleba naszego
CZOSNKOWA WĘDLINA Z INDYKA 255

myję. Rozkrajam wzdłuż ale nie do końca. Lekko rozbijam. Składniki marynaty dokładnie łącze i nacieram mięso. Zawijam i przekładam do siatki na wędliny. Następnie przekładam do naczynia żaroodpornego.  Pozostawiam w lodówce najlepiej na noc lub kilka godzin. Piekę ok 120 min w 180 stopniach. Następnie po upieczeniu pozostawiam do osiągnięcia. Po osiągnięciu zdejmuję siatkę. Kroję

Gotowanie Patki
Pieczony topinambur 200

szybciej traci surowość. Smak egzotycznej bulwy poprawi dodatek startej gałki muszkatołowej, ziół lub czosnku. My zrobimy dziś topinambur pieczony z czarnuszką. To oryginalna, a jednocześnie prosta potrawa, którą z powodzeniem można podać nawet na przyjęciu jako przekąskę albo dodatek do mięs. Składniki: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Kotleciki z indyka w sosie curry 213

piekarnik Etap I - Mielenie indyka Czerstwą bułkę namocz. Cebulę podsmaż na łyżce oleju. W maszynce do mielenia mięsa zmiel indyka. Dodaj namoczoną bułkę, jajko, podsmażoną cebulę, dopraw solą i pieprzem, Uformuj kotleciki i obtocz w bułce tartej. Etap II - Pieczenie kotlecików Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Uformowane kotleciki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 45 minut. Etap

Wylizany Rondel
PASZTET WIEPRZOWY W BOCZKU 170

przez maszynkę. W trakcie mielenia dodajemy tez do przepuszczenia bułki moczone wcześniej w rosole w którym gotowało się mięso. Gotową masę mięsną, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatałową, wlewamy szklankę rosołu, dobrze mieszamy. Przekładamy do wyłożonych plastrami boczku foremek. Pieczemy ok godziny

Z Majeczką w kuchni
Pasztet pod pierzynką 240

marchew 2 łyżki margaryny zwykłej ½ łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku ziarna słonecznika na wierzch Sposób przygotowania: Mięso rosołowe wraz z marchewkami i cebulą mielimy przez maszynkę. Dodajemy żółtko, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Mieszamy. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy warstwę mięsną. Wyrównujemy. Na patelni rozgrzewamy olej. Umyty i delikatnie osuszony szpinak drobno siekamy i wraz

Kuchnia w czekoladzie
Lasagne po mojemu 191

czasie przygotować sos beszamelowy. Zetrzeć na dużych oczkach ser żółty. Układać lasagne w naczyniu żaroodpornym warstwami: sos, makaron. mięso, ser. Odłożyć na tyle sera, by móc posypać później jeszcze jedną warstwę. Na wierzchu lasagne ułożyć pokrojone w paski pomidorki koktajlowe. Piec w piekarniku w 200 stopniach (grzanie góra dół) przez 40 minut. Wyciągnąć lasagne i jej wierzch posypać serem żółtym

Karola gotuje
Domowy pasztet z pieczarkami 218

mielimy przez maszynkę. 6 Do masy dodajemy (cały czas wyrabiając pasztet) bułkę tartą, 2-3 łyżki wywaru z mięsa, vegetę oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Na koniec dodajemy jajka i dokładnie wyrabiamy. 7 Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. 8 Pieczemy około 40 minut w temperaturze 200 stopni. Przepis dla robota Kohersen MyCook Artykuł Domowy pasztet

Kuchnia Bazylii
Lasagne 222

mąkę stale mieszając tak, aby nie zrobiły się grudki. Doprawić gałką muszkatołową. Układać lasagne w naczyniu żaroodpornym warstwami: mięso, makaron, sos. Wierzch lasagne posypać serem żółtym (utartym na dużych oczkach), a na nim ułożyć pokrojonego w plastry pomidora. Posypać przyprawami. Piec w temperaturze 180 stopni 20 - 25 minut

Karola gotuje
Prosty kurczak pieczony w keczupie z sezamem. 154

jaki wolimy, ja wolę pikantny i takiego używam. Ale znakomicie sprawdza się też łagodny, wszystko kwestia gustu. Podsmażone mięso ( gorące) układamy na blasze wyłożonej papierem smarujemy z każdej strony marynatą, posypujemy sezamem i do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy jakieś 20 min. Trzeba pilnować ponieważ pomidory dość szybko łapią kolor,   a więc łatwo potrawę przypalić

Dieta moja pasja
Pstrąg pieczony w pomarańczach 184

rybę pieczoną w każdym owocu, oprócz cytryny . Nie wiem czemu, ale jakoś wyjątkowo mi ten smak nie podchodzi. Nie mam nic przeciwko świeżej cytrynie do ryby, ale jej pieczona wersja mnie odrzuca. Zastępuję ją przeważnie innym owocem cytrusowym, jak choćby mandarynką w przepisie: Pstrąg tęczowy w mandarynkach na ruszcie z marchwii .  Tym razem postanowiłam wykorzystać pomarańczę(...)piec w 220C ok. 40-45 min – bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika - czas pieczenia mocno tu zależy od wielkości ryb.  Z racji, iż naczynie żaroodporne wkładałam do zimnego piekarnika - aby nie pękło - ryba wymagała dłuższej niż zwykle obróbki cieplnej - przy pieczeniu w folii aluminiowej i nagrzanym piekarniku, 30-35 minut zwykle wystarcza. Na ostatnie 15-20 min pieczenia

Grunt to przepis!
Mięsne roladki w ziołach 158

biały i czarny pieprz, tymianek, skórka cytryny, papryka słodka i ostra lub inna podobna mieszanka ziół Każdy płat mięsa smarujemy łyżeczką musztardy, nakładamy plaster szynki, plaster sera, korniszon i zwijamy na pół, przekłuwając w trzech miejscach wykałaczką, aby w czasie pieczenia nam się nie rozeszły. Wierzch roladek obficie obsypujemy mieszanką ziołową. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W żaroodpornym garnku układamy

Kulinarne przemyslenia
Makaron zapiekany z mięsem mielonym 164

ugotować al dente. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ułożyć warstwę makaronu, następnie mięso i pozostały makaron. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekać 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć, oprószyć serem żółtym i piec kolejne 10 minut. Smacznego

Ania i Marcin gotują
Udka z kurczaka w miodzie i ketchupie babci Basi 217

drobno kroimy, dodajemy olej, miód, keczup i przyprawy. Mieszamy dokładnie i smarujemy udka . 3. Tak przygotowane w glazurze mięso odkładamy na kilka godzin ( najlepiej na noc ) do lodówki . Po tym czasie układamy udka w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy folią. 4. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 st. C przez około 1 godzinę przykryte . Następnie odkrywamy i odsłonięte pieczemy około

Pysznosci Babci Basi
Curry z pieczonymi ziemniakami i kalafiorem 177

wrześniowym, numerze KUCHNI znalazłam przepis na drobiowe curry... a co Wiewióra robi gdy nie ma ochoty na mięso? całkiem zmienia przepis :)  Curry, które powstało okazało się chyba najsmaczniejszym warzywnym curry jakie kiedykolwiek zrobiłam. Pełne smaku, sycące, wspaniałe! Curry z pieczonymi ziemniakami i kalafiorem po 500 g obranych ziemniaków i różyczek kalafiora łyżeczka oliwy, sól, pieprz pół łyżeczki kurkumy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Shish Kebab -Syryjskie danie z sałatką FATUSZ 300

ząbki czosnku wyciśnięty na prasie sól,pieprz do smaku sezam wedle uznania 3 łyżki oleju musztardowego Sposób: Mięso mieszamy razem dodając czosnek,cebulę ,paprykę sól i pieprz. Formujemy nasz Shish i nadziewamy na patyki. Następnie smarujemy olejem musztardowym i pieczemy w 180C 35 minut 5 Minut przed końcem posypujemy sezamem To wszytko. Możecie to danie zrobić z samej baraniny

Viola cooks with passion
Patisony nadziane 128

mięso było już podsmażone dodałem pomidorowy sos bazyliowy. Patisony nafaszerowałem, przełożyłem do żaroodpornego naczynia , skropiłem oliwą. 15 ml bulionu wlałem do naczynia, piekłem 50 minut w temperaturze 180 C, podlewając stale bulionem, który pozostał. Zmniejszyłem temperaturę do 150 C, patisony przykryłem dekielkami i piekłem jeszcze 20-25 minut

R'n'G Kitchen
BOEUF BOURGUIGNON – WIEDŹMIN 3: KREW I WINO – wołowina po burgundzku 291

tradycyjnych receptur, ale jak zwykle podkręciliśmy i dostosowaliśmy kilka szczegółów. Wiele przepisów na tę wołowinę podaje wersje pieczoną – my zdecydowaliśmy się na duszoną w garnku, gdyż nie każdy z Was ma zawsze dostęp do piekarnika. Zrezygnowaliśmy także z marynowania mięsa, aby skrócić przygotowania – przez 3h duszenia bez problemu zdąży ono przejść smakiem wina i przypraw. Opis jest długi

Nerds Kitchen
Zielona panierka 188

polecam . Wystarczy natka pietruszki, bułka tarta lub len dal stosujących dietę szczególnie bezglutenową, trochę oliwy , przypraw i nasze mięso z nudnego staje się znowu atrakcyjne . Panierkę podaje w dwóch wersjach, druga jest z dodatkiem sera , który się roztopi w trakcie pieczenia, co daje dodatkowy walor smakowy. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sałatka z gęsią, malinami, ogórkiem i nutą mięty 246

można podać na zimno bo chłodniki czy sałatki nie tylko zaspokajają głód, ale są też zdrowe i pyszne. Mięso, którego użyłam do sałatki, upiekłam w nocy bo wtedy włączony piekarnik tak bardzo nie dokucza. Możecie użyć też porwanego na kawałki pieczonego kurczaka albo plasterków pieczonego schabu. Ostatecznie zastąpić gęś wędliną, jakąś dobrą szynką i też będzie smacznie. ROZWIŃ

Smaczna Pyza
Rolada schabowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 262

wstawiamy na kilka godzin lub noc do lodówki.  Szpinak myjemy i osuszamy, suszone pomidory odsączamy z zalewy. Mięso rozkładamy na desce, układamy na nim listki szpinaku oraz suszone pomidory.  Roladę zwijamy dość ścisło, związujemy sznurkiem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy pod przykryciem przez dwie godziny w temperaturze 180 . Upieczoną roladę przed podaniem kroimy w plastry

Bajeczna Kuchnia
Pieczarki z kaszą jaglaną i dodatkami 216

smaku solą i pieprzem.  Każdą pieczarkę faszerować jaglanym nadzieniem. Na wierzchu umieścić ok. połowy łyżeczki tahiny. Pieczarki piec przynajmniej 20 minut. Podawać gorące jako samodzielną przekąskę lub z sałatą jako danie główne. ----- Podobne: Papryki faszerowane kaszą gryczaną Pieczarki faszerowane mięsem i natką Naleśniki z mięsem z rosołu

Weekendy w domu i ogrodzie
Pieczone pałki kurczaka w boczku 180

łyżeczki słodkiej papryki Oliwa do skropienia Mięso dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Dokładnie przyprawiamy przyprawą do mięsa oraz lubczykiem. Każdą pałkę owijamy szczelnie boczkiem. Układamy je w naczyniu żaroodpornym. Wierzch obsypujemy słodką papryką oraz skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy pod przykryciem w 190*C przez 1 godzinę 20 minut

VioletoweKucharzenie
Paszteciki 155

paszteciki dowolnej długości. Układamy na blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem (możecie też posypać wierzch makiem lub kminkiem) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 20 minut. Z tej ilości wychodzi 80 - 100 pasztecików. Moje propozycje farszu: 1.  Gotowane mięso z 4 udek, 1/2 kg pieczarek, 2 cebule, 2 łyżki oleju, 2 jajka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa. Cebulę

Czary - gary w kuchni
Serowe nuggetsy z kurczaka 195

kurczaka. Nuggetsy smaż na większej ilości tłuszczu po 3-5 minut z każdej strony (zależy od grubości mięsa), aż się mocno zrumienią. Wykładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Serowe nuggetsy mogą stanowić pyszny dodatek do frytek domowych, pieczonych ziemniaczków, a także do ryżu z ostrym warzywnym chili con carne . Mojej Zuzi strasznie smakuje takie mięsko. Staram się

Anioszek w kuchni
Skrei pieczony z salatką z kopru włoskiego 157

minut. Najlepiej sprawdzić czy ryba jest upieczona wkładając metalową wykałaczkę na 3-4 sekundy w środek mięsa, jeżeli koniec wykałaczki włożony w rybę będzie gorący oznacza, ze ryba jest już gotowa. Jeżeli będzie tylko ciepła trzeba jeszcze chwilę piec. Koper włoski w soku pomarańczowym doprawić do smaku solą, miodem i octem. Do sałatki dodać filety z pomarańczy. Na upierzonej rybie

królestwo garów
Zupa krem z pieczonych warzyw i z jogurtem greckim. 179

Ostatnio chętnie na obiady jem dania bezmięsne, nie zamierzam zostać wegetarianką to nie dla mnie, jednak mięso nie pociąga mnie tak jak kiedyś. Za to warzywa mają tę moc, ogrom zdrowia, smaków i kolorów. Dziś zupa,która dzięki pieczonym warzywną ma intensywny smak. Ziemniaczki można w połowie zostawić i zjeść w całości w zupie. 2 marchewki 1 cukinia

Kubki smaku
Sałatka z kaszy gryczanej z pieczoną marchwią, ciecierzycą i serem feta 156

wszelkie kasze, makarony i ryże, których dziwnym trafem zawsze gotuję za dużo. Wtedy kilka warzyw, ulubiony ser lub mięso i fajny lunch jest gotowy. Tak było i tym razem. Nagotowałem kaszy gryczanej jak głupi, więc postanowiłem dorzucić do niej aromatyczną pieczoną marchew, trochę ciecierzycy, która została mi jeszcze z hummusu i ser feta, bo akurat poprzedniego dnia wykorzystałem pół

Food Square
Kieszonki z farszem mięsnym. 151

pomidor 1 mała cebula oregano, pieprz, sól ciasto francuskie Pomidora i cebulę kroimy w kostkę dodajemy do mięsa, przyprawiamy i smażymy na patelni - studzimy. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty 10x10 cm, nakładamy farsz, Tworzymy kieszonki (rogi zaklejamy do góry). Pieczemy w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach (ja 10 minut przed końcem położyłam na górę plasterek sera

Moje-pitraszenie
Babeczki z mięsem mielonym i warzywami 223

warzyw dodajemy mielone mięso. Doprawiamy solą, pieprzem (możemy też dodać ulubione zioła). Smażymy do czasu odparowania z mięsa wody. Farsz odstawiamy do ostygnięcia. Formę na muffinki (najlepiej taką z 12 gniazdami) smarujemy margaryną. Ciasto dzielimy na ok. 24 części (pieczenie będzie odbywało się w 2 turach). Z każdej części formujemy kulkę i albo wylepiamy nią każde gniazdko albo rozwałkowujemy najpierw

MyCookBook.pl
Pieczarki faszerowane mięsem 177

paprykę, sól oraz pieprz  i całość podsmażamy do odparowania wody z warzyw. Na koniec na patelnię dodajemy mięso i podsmażamy jeszcze 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Tak przygotowanym farszem napełniamy pieczarki. Pieczarki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut w 175 stopniach (piekarnik z termoobiegiem). Smacznego

Smak mojego domu
Pierś z indyka po azjatycku z mleczkiem kokosowym 212

pozostałymi sosami które wymieniłam wyżej. Na dno naczynia żaroodpornego lub brytfanki wyłożyć 1/2 warzyw chińskich, potem papryki, mięso i ponownie mieszankę chińską. Zalać to mleczkiem wymieszanym z chilli cayenne i sokiem z limonki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec przez 40 minut

ClauditteMissCooking
Kostka karmelowa. 261

Wszystko dokładnie mieszamy i pilnujemy, żeby karmel równomiernie oblepił orzechy. Teraz przekładamy całość na pergamin lub papier do pieczenia i czekamy, aż orzechy wystygną. Zimne kroimy w drobniutką kosteczkę, lub tak jak ja wrzucamy do woreczka i tłuczemy tłuczkiem do mięsa, aż uzyskamy odpowiednią grubość. Można również wrzucić orzechy do blendera, ale tu trzeba być bardzo ostrożnym i pilnować, żeby

Rozpustne gotowanie
Rolada schabowa z cukinią 216

pieprzem. Zdejmujemy z gazu i dodajemy musztardę. Mieszamy. Farsz dzielimy na pół i układamy go na każdym płacie mięsa. Zwijamy w roladkę i przewiązujemy sznureczkiem. Smażymy z obu stron na oleju. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego lub do blachy i pieczemy pod przykryciem 30-40 minut w 180 stopniach. Swoje roladki podałam z ziemniakami, fasolką z dodatkiem masła i bułki

Czerwona Porzeczka
Kukurydziana Quesadilla z kurczakiem, mozarellą i ananasem. 292

mąki pszennej szklanka mąki kukurydzianej 4 łyżki oliwy 100 ml ciepłej wody szczypta soli farsz: upieczone/ usmażone mięso z kurczaka (u mnie pierś) dwa plastry świeżego ananasa 1 papryczka chilii 1 szalotka 1 mozarella w zalewie sos chilli/ barbecue pieczone bataty duży batat pieprz cayenne oliwa z oliwek sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu skórka

DefinicjaSmaku
Korma z wieprzowiną (Pork Korma Curry) 203

dusi, gdyż tradycyjnie przygotowywana była na tlących się powoli drzewnych węglach i w języku tureckim oznacza powolne pieczenie, duszenie. Korma może być lekko pikantna lub ognista , może być robiona z jagnięciny , kurczaka, wołowiny lub mieszanki mięs, niektóre kormy łączą mięsa i warzywa, takie jak szpinak czy rzepa . Charakterystyczna za to dla wszystkich curry-korma jest spora ilość cebuli. Kormę robiłam

Kuchnia Prezydentowej
Udka faszerowane szpinakiem, serem i orzechami 160

pieprz i posiekane orzechy włoskie. Z udek wyjmujemy kość z podudzia, a kość z udka ucinamy w połowie. Mięso tłuczemy lekko, wykładamy ostudzony szpinak i kawałek sera. Spinamy patyczkami do szaszłyków i obtaczamy w "Przyprawie do kurczaka" Knorr (patrz zdjęcia). Pieczemy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym w temp. 180 stopni przez 45 min. pod przykryciem, a kolejne 30 minut bez przykrycia

Marder&Marder Manufacture
Restauracja Artkitchen – recenzja 188

resztą elementów na talerzu. Połówek otrzymał męską porcję polędwicy wołowej z młodą marchewką, puree z marchewki i młodym pieczonym czosnkiem (59 zł). Stwierdził, że był to jeden z najlepszych steków jaki jadł. Zdążyłam nawet spróbować co nie co i faktycznie, mięso było rozpływające się w ustach, a puree jedwabiste i pyszne. Uczciwie przyznam, że nie dojadłam dania głównego, gdyż

karmelowy
Skrei pieczony – dorsz pieczony 164

minut. Najlepiej sprawdzić czy ryba jest upieczona wkładając metalową wykałaczkę na 3-4 sekundy w środek mięsa, jeżeli koniec wykałaczki włożony w rybę będzie gorący oznacza, ze ryba jest już gotowa. Jeżeli będzie tylko ciepła trzeba jeszcze chwilę piec.    zastawa

królestwo garów
Klops z kaszy bulgur w sosie z cieciorki 163

paprykę, czosnek i przyprawy wraz z połową rozbitego jajka, wymieszać. W wyłożonej papryką foremce układać warstwami kaszę i mięso, które powinno stanowić ostatnia warstwę. Nakryć folią aluminiową, wstawić foremkę w większą formę z wodą sięgającą do połowy formy z klopsem. Piec w nagrzanym do 180 C piekarniku. Po ostudzeniu wstawić do lodówki. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę/paseczki. Cebulkę zeszklić

MarciochaKucharzy
smaczna lasagne "po mojemu"... 212

mąkę wymieszać rózgą z jajkiem, mlekiem na konsystencję bez grudek do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą nakładać warstwami: trochę mięsa - płat lasagne, trochę polać mlekiem - zakończyć nakryciem płatu lasagne i polaniem resztą mleka piekarnik 180C, grzałka góra/dół, 2 poziom, piec około 40 minut, na koniec pieczenia posypac startm żółtym serem, użyłam gouda syty, smaczny obiad lub kolacja......................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Chrupiące kęski z kurczaka w gyrosowym cieście 403

ciasto musi być gęste, konsystencji gęstej śmietany.Dodaję czosnek i przyprawę kebab-gyros, mieszam. Do ciasta wkładam pokrojone mięso i odstawiam do lodówki na minimum 1 godzinkę. Po tym czasie pojedyncze kęski smażę na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Podaję z pieczonymi ziemniaczkami i dowolna surówką. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Pasztet domowy a'la wątróbka. 178

zimnej wodzie,następnie wyciskamy i także mielimy w maszynce. Dodajemy przyprawy do smaku,pieprz,sól,jajka i wyrabiamy mięso na jednolitą masę. Gotową masę wkładamy do wąskich  foremek aluminiowych lub do blaszek keksówek. Posypujemy kminkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 2 godzin w temperaturze 180 C. Jest pyszny,zrobiłem go kilka dni temu. Polecam !  Rada : Można

Przepisy i porady kulinarne
Pizza Clauditta 137

minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (250ºC), choć ja dzisiaj piekłam trochę dłużej. Ser nakładać kilka minut przed końcem pieczenia. Dodatki: sos pomidorowy - pomidory z puszki wymieszane z koncentratem pomidorowym wraz z posiekaną bazylią, 0,2 kg pieczarek 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego- uprzednio usmażonego na patelni z chili oraz czosnkiem 1 pomidor świeża bazylia 0,5 kg sera mozzarella

ClauditteMissCooking
Wołowina Blue 172

pierwszych chwil. Potem, w miarę gotowania, uwalniają się intensywniejsze zapachy, by powalić końcowym efektem potrawy. Zapach, smak mięsa rozpływającego się po podniebieniu zachęca do sięgania po każdy kolejny kęs. U mnie dodatkiem były szare kluski (bez boczku) i jarmuż pieczony (chipsy). Przyznam, że koleżanka zafundowała ucztę mięsną wartą grzechu (obżarstwa). Gorąco polecam i życzę smacznego.  Wydrukuj przepisThe post Wołowina

mojewypiekiinietylko
Pasztet domowy ze śliwkami 190

majerankiem. Dobrze wszystko wymieszać a gdy masa jest za sucha to trzeba dodać do niej trochę wywaru z mięsa, żeby była luźniejsza. Przełożyć do 2 foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą lub wyłożonych papierem. Wierzch można posypać bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni około godziny. Smacznego Post Pasztet domowy ze śliwkami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Zapiekanka z bakłażana – musaka 201

plastrów bakłażanów a na to połowę mięsa. Na mięso wyłożyć kolejną część bakłażanów a na to drugą część mięsa. Na wierzchu ostatnią warstwę bakłażanów a na nie sos beszamelowy. Przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut a następnie zdjąć folię i zapiekać aż wierzch się zrumieni. 6. Sos: Mleko wlać do rondelka, dodać

UgotujmyTo.pl
Drobiowe pulpety z piekarnika 386

zdjąć przykrywkę. Gotować soczewicę i kaszę według wskazówek na opakowaniach. W większej misce połączyć przestudzony szpinak, kaszę, soczewicę, mięso, jajka, mąkę wraz z bułką i przyprawami. Mieszać dokładnie. Blachę posmarować  olejem/oliwą. Mokrą ręką formować kotleciki i układać na blachę. Piec ok. 1 godzinę w 180 st. C. Kotleciki do spożycia na gorąco lub na zimno, na obiad

pieprzny smaczek
Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem 442

cebulą. Dodać  ugotowany ryż, śmietanę, przyprawy i dobrze wyrobić, najlepiej ręką. Proponuję używać jednorazowych rękawiczek chirurgicznych. Mięso rozłożyć na liściach kapusty,  zrolować i ułożyć  gołąbki jeden obok drugiego. Podlać bulionem i wstawić do nagrzanego do 185 oC piekarnika. Piec około 60 minut, w połowie pieczenia, gołąbki przewrócić na drugą stronę. Sos pomidorowy: Na oliwie zeszklić pokrojony czosnek

Kulinarny karnet Christophera
Ryba. Pomidory. Barwena smażona z pieprzem pomarańczowym i salsą pomidorową 226

możliwości oczywiście. Przyznam, że barwenę jedliśmy pierwszy raz. To ryba morska o pięknym ubarwieniu. Ma białe, bardzo smaczne mięso. Ponieważ barwena nie jest u nas zbyt popularna może przygotujesz w taki sam sposób inną rybę ? Zapraszam też na Pstrąga z pieca ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Kawałki kurczaka panierowane w płatkach kukurydzianych 542

www.mgotuje.pl Pyszne kąski z kurczaka panierowane w płatkach kukurydzianych. Chrupiące z soczystym mięsem w środku. Smakują wyśmienicie. Dzięki smażeniu w głębokim tłuszczu nie chłoną zbyt dużej ilości oleju. Ja swoje nuggetsy podałam z frytkami pieczonymi w piekarniku. Przepis z książki Anny Starmach „Pyszne 25″ którą serdecznie polecam Post Kawałki

Marta Gotuje
Kolorowe szaszłyki 196

cukinię. Mięso też można zmienić, ja używam karkówki bo jest tłusta. Pasuje tu także boczek albo łata wołowa. Mięso z indyka (zwłaszcza pierś) może być w szaszłykach zbyt suche. Z drobiu raczej wybrałabym kurczaka. Szaszłyki podajemy do chleba lub do pieczonych ziemniaków i surówki

prawdziwe jedzenie
Domowy hamburger 258

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszny domowy hamburger z domową pieczoną bułka (nie te napompowane gotowce w sklepach) której przepis znajdziecie tu na blogu. Grillowany kotlet drobiowy (równie dobrze może być z mięsa wołowego) z roztopionym serem na wierzchu. Do tego grillowana cebulka i warzywa z pysznym sosem

Marta Gotuje
Comber jagnięcy z karmelizowanymi warzywami 273

oliwek, posypujemy posiekanym cząbrem i dokładnie rozprowadzamy oliwę po mięsie. Odstawiamy na 1-2 godziny. Przed grillowaniem mięso musi mieć temperaturę pokojową. Gotujemy młode ziemniaki. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Warzywa kroimy wzdłuż na ćwiartki albo ósemki. Naczynie do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Układamy warzywa i nieobrane ząbki czosnku. Obficie skrapiamy wszystko oliwą z oliwek i posypujemy sola morską

OstryKęs
Dyniowe roladki schabowe w pomidorach 318

Zrolowane kotlety schabowe, a w nich puree z pieczonej dyni hokkaido. Wszystko duszone w aromatycznym, tymiankowym sosie pomidorowym. Polecam na obiad :) 4 plastry schabu 400g dyni Hokkaido 1 ząbek czosnku parę gałązek tymianku szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz czarny oliwa z oliwek SOS: 4 pomidory 1 ząbek czosnku 2 łyżki śmietany 30% szczypta cukru sól pieprz czarny Cząstki dyni(...)Podgrzewać, aż będzie wyczuwalny aromat. Należy jednak uważać, żeby nie spalić czosnku. Do dyni dodać przyprawy z przysmażonym czosnkiem i zmiksować na gładkie puree. Powinno być bardzo gęste. Plastry mięsa rozbić tak jak na kotlety. Oprószyć solą i pieprzem. Nałożyć puree z dyni i dokładnie zwinąć roladkę. Zabezpieczyć wykałaczkami lub nicią bawełnianą, inaczej nam się rozpadną. Obsmażyć na rumiano. Pomidory

https:KKuchniaMniam
Sałatka z kaszą jaglaną i cukinią 140

Bardzo syta, a zarazem lekka sałatka o nietypowym smaku. Czteroskładnikowa – podstawę stanowi jakże zdrowa kasza jaglana, do tego upieczona z ziołami cukinia, soczyste pomidorki koktajlowe

Smaki Na Talerzu
Pasztet sojowy – bez pieczenia 186

Marzyło mi się zrobienie pasztetu, który byłby delikatny, kremowy (trochę jak mus) i niewymagający pieczenia, ponieważ na obecnym mieszkaniu nie posiadam piekarnika. Czy było to trudne wyzwanie? Nie powiedziałbym. Wystarczyło sięgnąć pamięcią do starych i niezbyt chlubnych czasów, gdy mięso jadałem na co dzień. Był wtedy, jakże okrutny dla gęsi, pasztet strasburski (pasztet z gęsich wątróbek). Jeśli chcesz wiedzieć dlaczego(...)porto). Smak pasztetu powinien być inny, ale równie ciekawy. Jeśli nie wiesz jak gotować strączki, sprawdź koniecznie poradnik: Jak ugotować fasolę i inne strączki? Artykuł Pasztet sojowy – bez pieczenia pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Sałatka z kurczakiem – cała grillowana! 278

cieńsze, równe kotlety. Niczego nie rozbijamy, zostawiamy kurczaka w takiej formie jak jest. Mięso skrapiamy oliwą, nacieramy mieszanką ziół włoskich, lekko solimy i pieprzymy, odkładamy. Bagietkę rwiemy na małe kawałki – takie na kęs, które można w całości włożyć do ust. Szykujemy blachę do pieczenia i wykładamy ją papierem. Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu.   Porwane(...)papierze i pieczemy pod górną grzałką piekarnika przez 8-10 minut – pilnujcie, bagietka powinna się zrobić chrupiąca i lekko złota, nie może się przypalić. Gotowe grzanki wyjmujemy z pieca. Ruszty elektrycznego grilla delikatnie smarujemy oliwą lub olejem, rozkładamy plastry cukinii i grillujemy je przez 4-6 minut, aż cukinia nabierze klasycznego wyglądu grillowanych warzyw i wypalą się na niej paski

Karo in the Kitchen
Skrzydełka marynowane w tamari soja i harissa 194

Tamari soja jest produkowana jedynie soi, a więc nie zawiera glutenu. Poza tym ma ciemniejszy kolor i jest bardziej intensywna w smaku. Według mnie najlepsza soja do marynowania mięsa. Skrzydełka zaostrzyłam sosem z harissa. Uwaga, sos jest bardzo ostry! Ta marynata jest bardzo prosta. Oprócz soi i harissa potrzebna jest oliwa i świeżo utarty imbir. Skrzydełka w niej marynowane(...)marynatą. Przykryj folią i marynuj przez noc w lodówce. Na drugi dzień rozgrzej grill i piecz skrzydełka przez około 40 minut. Najlepiej kiedy węgiel jest już nieco przepalony. Jeśli węgiel żarzy się mocno wtedy lepiej przykryć grill pokrywką. Powolne grillowanie to gwarancja , że mięso będzie upieczone i miękkie. Skrzydełka można jeść same, z chlebem lub frytkami. Podać z dowolnie wybranym

codojedzenia
Pasztet pieczony z kruszonką. 333

grzyby lub kawałki rozgotowanego mięsa (np. żeberka obrane z kości), za każdym razem otrzymamy niesamowity efekt. Nie pozostaje mi nic jak tylko zachęcić Was do przygotowania takiego pasztetu, nie zawiedziecie się. Jest o niebo lepszy od kupnego, pozbawiony MOM-u, soi i innych wynalazków. Jeśli macie ochotę, to naprawdę polecam. Składniki na pasztet pieczony z kruszonką: 1 kg łopatki(...)koniaku oliwa 2-3 łyżki bułki tartej      Wieprzowinę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, łyżeczkę soli, dolewamy wodę do 3/4 wysokości mięsa i gotujemy około 50 minut. Po tym czasie dodajemy obraną marchewkę, seler, pietruszkę, por i gotujemy kolejne 30-40 minut. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy dodajemy pokrojone cebule

Rozpustne gotowanie
MAKOWIEC NA BISZKOPCIE 211

szklanki cukru 5 łyżek oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia WYKONANIE : Mak najlepiej dzień wcześniej płuczemy na sicie oraz zalewamy wodą lub mlekiem i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mak roztarty w palcach zacznie się nam rozpadać. Po przestudzeniu mielimy 3 razy w maszynce do mięsa lub w blenderze. Orzechy siekamy, rodzynki zalewamy wrzątkiem a następnie osączamy

Pani na deser
Fit placuszki z kurczakiem (174 kcal) 178

sera 3 łyżki mleka sól, pieprz, pieprz ziołowy, oregano Przygotowanie Mięso kroimy w małą kostkę, marchew ścieramy na tarce. Dodajemy przyprawy, mieszamy z jajkami. Następnie dodajemy ser, mąkę, otręby i mleko i ponownie mieszamy do połączenia się składników. Masę łyżką układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy ok 35 min w temp

e-PrzepisyKulinarne
Pasztet drobiowy zwijany jak rolada. 153

gotujemy do miękkości. Dlatego na gorącą wodę aby się mięso zamknęło i wszystko nie zwiało do wody. Gotujemy do miękkości, studzimy usuwamy cały tłuszcz i skórę a samo mięso mielimy w maszynce razem z ugotowanymi warzywami i czosnkiem. Taka masa jest dość sucha mimo warzyw które w tym wypadku zastępują nam  jak to  zazwyczaj się daje tłuste dodatki(...)mięso samo się zwija. Delikatnie skręcamy końce papieru i trochę rolujemy całość po blacie, aby się ładnie ułożyło. Odwijamy, przesuwamy na środek papieru i wkładamy do formy. Uderzamy całością kilka razy o blat aby się "usiadło" aby nigdzie nie pozostały żadne puste przestrzenie. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 220 stopni na 10 min, a później zmniejszamy do 160 i pieczemy około

Dieta moja pasja
Dietetyczne naleśniki po bolońsku 213

Weekend oficjalnie rozpoczęty, za miesiąc o tej porze będziemy dzień przed wigilią, już sobie przypominam te coroczne pieczenie i gotowanie do późnych godzin nocnych, żeby tylko ze wszystkim zdążyć Przechodząc do przepisu, już dawno miałam ochotę na zapiekane naleśniki na ostro, a dziś miałam czas i pomiędzy sprzątaniem, a zakupami zabrałam się za gotowanie ;) Składniki(...)jednej stronię, aż brzegi zaczną same odchodzić, wtedy przewracamy placek mięso przyprawiamy wg. smaku wykładamy farsz na brzeg naleśnika i zwijamy w ruronik, tak samo pozostałe naleśniki tak przygotowane naleśnik wykładamy do naczynia żaroodpornego serek wiejski miksujemy blenderem na jednolitą masę rozsmarowujemy serek na naleśnikach pieczemy przez około 15 minut w temp. 180 stopni SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Chrupiące roladki z piersi kurczaka nadziane parówką 347

parówki z szynki Henryk Kania zawierają 93% mięsa, są bez dodatków fosforanów, bez glutaminianu monosodowego. Idealne jako dodatek do wielu dań, jak i od tak z ketchupem lub musztardą Moi drodzy, jeśli skorzystaliście z przepisu prześlijcie proszę zdjęcie na mój mail lub za pośrednictwem Facebook . Zdjęcie umieszczę w galerii „Czytelnicy pieką/gotują” na blogu . Składniki: (na 8 roladek(...)pszennej 4 czubate łyżki mąki kukurydzanej Podajemy z ulubionymi dodatkami np. zestawem surówek. Przygotowanie: Każdą pierś z kurczaka przekrawamy wzdłuż tworząc dwa cieńsze kotlety. Każdy kotlet rozbijamy tłuczkiem do mięsa (w miarę cienko, ale tak by się nie rozpadł). Do miski wsypujemy 5 czubatych łyżek mąki pszennej i kukurydzianej, wbijamy jedno duże jajko. Całość doprawiamy solą i pieprzem

Słodkie okruszki
Żeberka w sosie 165

dziś będzie konkretne jedzonko dla mięsożerców :-) Żeberka przygotowane w ten sposób możecie podać z pieczywem lub z ziemniakami - pieczonymi lub z wody. A taki właśnie sposób przygotowania sosu nie wymaga dodatkowego zagęszczania - świetnie się redukuje i pozostaje odpowiednio gęsty :-) A tak z innej beczki, to jak tam Wasze plany urlopowe? SKŁADNIKI ok. 1 kg żeberek mięsnych 2 duże cebule(...)łyżki smalcu 3 liście laurowe 3 ziela angielski sól, pieprz woda Żeberka myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje - w każdej powinna się znaleźć chociaż jedna kostka. Następnie każdy kawałek mięsa bardzo dokładnie obtaczamy w mące. Na Patelni rozgrzewamy i obsmażamy żeberka, tak by tylko ścięły się po wierzchu i przekładamy do garnka z grubym dnem (mięso możecie układać w dwóch

Czary - gary w kuchni

Proponowane wyszukiwania