mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:515/1172)

Groszek z marchewką i dynią 197

można przygotować do mięsa z mrożonek? Ja proponuję groszek z dodatkiem dyni i marchwi. Celowo dałam więcej groszku, by ten dodatek do obiadu nie był za słodki. Polecam do pieczonych, duszonych czy smażonych mięs lub ryby. Składniki: 1 opakowanie mrożonego groszku po pół opakowania mrożonej marchewki i dyni 1 łyżka mąki przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu(...)masło i rozpuścić w wywarze. Mieszać cały czas łyżką, wsypując powoli mąkę przez małe sitko, bezpośrednio na warzywa. Gotować jeszcze minutę i zdjąć z ognia. Podawać do dań z mięsa lub ryby

Czerwień i błękit
Żeberka w kapuście kiszonej 128

już z czasów dzieciństwa. Zawsze smakowało mi takie mięso w kwaskowym, aromatycznym sosie. Jest to danie szczególnie popularne gdy za oknem hula zima. Pogoda nas teraz nie rozpieszcza i wciąż jest zimno, więc żeberka są idealną propozycją obiadową na ten czas. Zazwyczaj robiłam żeberka duszone, ale tym razem przygotowałam wersję pieczoną. W obu wersjach potrawa smakuje bardzo dobrze, więc(...)smażenia mięsa podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i dodać ją do kapusty. Wymieszać. Połowę porcji kapusty wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego, lub garnka jeżeli będziemy je dusić. Na kapustę wyłożyć żeberka, a na nie pozostałą porcję kapusty. Podlać odrobiną wody, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Jeżeli mamy słabo ukiszoną kapustę dodać nieco soli. Przykryć naczynie pokrywką i piec

Pieguskowa Kuchnia
Hachis Parmentier czyli... Zapiekanka Pasterska 325

solą, pieprzem. Na koniec dodajemy koperek. W naczyniu żaroodpornym lub blasze układamy najpierw warstwę mięsa, a na wierzch warstwę ziemniaków. Wyrównujemy, a dla fajnego efektu wierzch puree, możemy udekorować esami-floresami wykonanymi za pomocą widelca :) Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 30 minut.  Ostatnie minuty można podpiec na funkcji grilla lub termoobiegu, wtedy wierzch ładnie(...)będziecie mogli spróbować kuchni francuskiej w naprawdę bardzo niskiej cenie. :) Po podliczeniu wychodzi, że całość dania kosztuje około 17,25zł, co po przeliczeniu daje nam 2,15 za porcję. Mięso mielone wieprzowe (500g)- 6zł Ziemniaki (500g)- 0,50zł Papryka czerwona (ok. 200g)- 2zł Cebula- 0,50zł Pomidory- 3zł Koncentrat- 0,50zł Mleko- 0,25zł Jajko- 0,50zł Koperek- 1,50zł

Czerwona Porzeczka
Jabłka pieczone z kaszą i grzybami 136

Jabłka pieczone podaje się przeważnie w wersji na słodko. Ale kiedy nafaszerujemy je kaszą i grzybami mogą być wspaniałym, samodzielnym daniem albo pysznym dodatkiem do mięsa lub ryby. Takie upieczone jabłuszka kuszą zapachem i smakiem. Są pożywne i bardzo, bardzo smaczne.  Dlaczego jabłka grójeckie są takie wyjątkowe?   Jabłka grójeckie to owoce królewskie. W okolicach Grójca sady(...)nadają się też do pieczenia, na mus, dżem lub do ciasta . Dzięki temu, że w okresie dojrzewania noce w regionie są chłodniejsze niż gdzie indziej jabłka grójeckie lepiej się wybarwiają i są smaczniejsze. Są też zdrowsze, ponieważ więcej barwnika w skórce i pod nią oznacza większą zawartość karotenoidów i antocyjanów w owocach. Jabłka pieczone z kaszą i grzybami

Smaczna Pyza
Prażonki – bardzo polskie ziemniaki duszone w piekarniku 304

smakiem wszystkich przypraw i ziół, cebuli, czosnku, aromatem wędzonego mięsa.   Naczynie do zapiekania z pokrywą, szklane lub żeliwne, smarujemy w środku smalcem i wysypujemy solą i majerankiem. Ziemniaki, marchew i buraki obieramy i kroimy w plastry grubości około 4-5mm, nie więcej, inaczej będą się za długo piekły. Kiełbasę, boczek i wędzoną słoninę kroimy w cienkie plasterki

Karo in the Kitchen
Karkówka z serem Korycińkim 190

mięsko nacieramy solą.pieprzem i papryką czerwoną mieloną słodką.Po między plastry mięsa wkładamy ser koryciński pokrojony w plastry i pomidory suszone.Formę prostokątną wykładamy folią aluminiową i przekładamy nasze mięsko.Zawijamy szczelnie i wkładamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy w 200 stopniach koło półtorej godzinki. Każdy piec piecze inaczej wiec co jakiś czas kontrolujemy mięsko i sprawdzamy czy się(...)przypala.Pod koniec pieczenia odkrywamy i dajemy mu się podpiec. Mięsko jest podpieczone i podduszone.Smakuje rewelacyjnie.Podałam z ziemniakami z wody,buraczkami,piklami i  posypałam  koperkiem. Opinia: Ser koryciński jest lekko wilgotny i kremowy. Smakując ser czułam jego łagodność,jest lekko kwaskowaty.  Leżakując zmienia barwę na żółtą,robi się twardszy,bardziej słony i wyrazistość jest większa

Różowa kuchnia
Pyszny roślinny pasztet z suszoną śliwką. Tradycyjny zestaw obiadowy 226

odrobiną słodyczy. To zabawne, ale zawsze piekę dwie formy roślinnego pasztetu: jeden dla nas, drugi dla naszego psa, który po prostu go uwielbia i najwyraźniej nie odróżnia go od mięsa. Składniki: ½ szkl. czerwonej fasoli ½ szkl. ciecierzycy 1 duża cebula 2 małe marchewki ½ średniego selera 4 ząbki czosnku 350 g pieczarek 4 suszone podgrzybki Kilka suszonych śliwek ½ -1 szkl. płatków owsianych(...)zależności od konsystencji dodaj od ½ do 1 szkl. mąki owsianej. Masa powinna być dość zawarta, po ulepieniu kulki nie powinna się rozpływać.  Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadź połowę masy, a następnie w środkowej części ułóż rząd suszonych śliwek. Przykryj pozostałą masą. Wierzch możesz ozdobić pestkami dyni, słonecznika lub płatkami migdałowymi, czym tylko chcesz.  Wstaw

Roślinna - blog wegański
Sernik "Snickers" 173

Julian skończyła 10 lat. Nie wiem kiedy to zleciało... A dzisiaj na blogu sernik, który piekłam na Wielkanoc. Bardzo słodki, wręcz mulący, jak określił to mój syn... Nie wiedziałam, że dla dzieci coś może być za słodkie, no chyba że w mięsie... Spód: 300 g kruchych ciastek kakaowych 100 g masła Masa serowa: 1 kg zmielonego sera na senniki(...)śmietanką w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Ostudzić. Jajka utrzeć z twarogiem, cukrem, rozpuszczoną czekoladą i masłem orzechowym. Wyłożyć na ciasteczkowy spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC. Piec około 45 minut aż masa serowa zetnie się na wierzchu. Temperaturę zmniejszyć na 150 o C Piec jeszcze około 45 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu

Czerwień i błękit
KOTLETY WIEPRZOWE (KARKOWKA) Z GRILLA 126

ziołami prowansalskimi i cukrem. Krok 2. Mięso płuczemy, wycieramy skropioną octem ściereczką, kroimy na plastry o grubości ok. 1,5cm, lekko je rozbijamy tłuczkiem (płaską stroną), nacieramy przygotowaną marynatą, smarujemy oliwą, układamy jeden na drugim i odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce. Krok 3. Zamarynowane kotlety układamy na rozgrzanym ruszcie i pieczemy z obu stron, aż się zrumienią. Kotlety(...)podajemy gorące, możemy je posypać utartym, żółtym serem i gdy się stopi, podać je z musztardą i pieczonymi ziemniakami. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Pierś kurczaka sauté 119

niewielkiej ilości tłuszczu. Bez panierki, lekko, zdrowo, pokochałam tego typu mięso. Obiad podaję z ryżem, świeżą natką i posiekaną sałatą pekińską z pomidorami, oliwkami lub mizerią z jogurtem, sałatką ze świeżych warzyw. Pierś kurczaka sauté Wypróbuj także inne przepisy na soczystą pierś z kurczaka: Pierś kurczaka pieczona z szynką dojrzewającą Pierś kurczaka z mozzarellą i suszonymi pomidorami Pierś kurczaka(...)suszonych pomidorach SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś z kurczaka sól, pieprz, lubczyk, oregano, ostra i słodka mielona papryka olej rzepakowy do smażenia, może być masło klarowane, olej kokosowy PRZYGOTOWANIE: Mięso dobrze myję, lekko osuszam papierowym ręcznikiem. Wykrawam błony. Jeśli piersi są duże przekrawam je wzdłuż i na pół. Powstają wtedy 4 kotlety, jak nie oddzielam tylko piersi od siebie tworząc

Zasmakuj Kuchni
Potrawka z kurczaka i warzyw zapiekana z ciasteczkami 167

oliwy 2 podwójne piersi z kurczaka wolnego wybiegu (to tyle mięsa co w jednej piersi przemysłowego kurczaka) 3 udka z kurczaka z wolnego wybiegu 200 g mrożonego groszku 3 łyżki śmietany łyżka soku z cytryny sól pieprz ciasteczka: 150 g mąki ⅓ łyżeczki soli ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia ⅓ łyżeczki sody 4 łyżki masła 3 łyżki jogurtu naturalnego(...)łyżka posiekanego szczypiorku Instructions Zacząć od ciasteczek - w misce zmieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę. Dodać masło i wyrobić na kruszonkę, dodać jogurt i posiekany szczypiorek - szybko zanieść ciasto i przełożyć do lodówki. Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Pora umyć i pokroić w plasterki. Ząbki czosnku drobno posiekać. Seler pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić

Cooking for Emily
Kaczka na niby, czyli kurczak w pomarańczach pieczony 217

sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Oprószamy solidnie majerankiem. Odstawiamy na noc do lodówki. Ok 1/2 godz. przed pieczeniem wystawiamy z lodówki i obkładamy miąższem z cząstek pomarańczy. Przekładamy do foliowego rękawa i oprószamy jeszcze pieprzem i majerankiem. Podlewamy odrobiną wody i pieczemy w temperaturze 190/180 stopni przez ok 1 godzinę. Przed samym podaniem dopiekamy w piekarniku przez ok 10 minut(...)kurczaka pięknie się zrumieni i będzie chrupiąca. Tu podane z marynowanymi buraczkami (o których niebawem) i pieczonymi ziemniakami lecz taki kurczaczek równie dobrze posmakuje z ryżem i surówką z marchwi lub białej rzodkwi . Uwielbiam podobnie przyrządzaną kaczkę . Jest to jednak tak tłuste mięso, że aby nie rujnować swej wątroby ograniczam jej spożycie. Przekonajcie się sami, że kurczak z powyższego

Kuchnia po mojemu
Golonka pieczona 117

środku to od dziś nie problem. Najpierw konieczne jest jej ugotowanie, tak aby uzyskać odpowiednią miękkość mięsa, a później zostaje już marynowanie i zapiekanie w piekarniku lub opcjonalnie grillowanie. Polecam Wam także: –  kurczak z czerwonym pesto –  kurczak pieczony na butelce piwa –  kurczak z batatami –  sałatka cezar z kurczakiem –  kurczak z mozzarellą –  kurczak pieczony

nietylkopasta.pl
Schab z mleczkiem kokosowym i szpinakiem 151

paprykę, wlać mleczko kokosowe i do smaku dodać sos sojowy. Wymieszać. Schab doprawić solą i pieprzem i ponownie włożyć mięso na patelnię. Schab lekko przydusić żeby był w sosie. Zagotować i włożyć wszystko do żaroodpornego naczynia. Na górze rozłożyć szpinak. Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 15 minut. Podawać z ryżem makaronem lub ziemniakami. Pycha , smacznego

Kuchnia Pokoleń
Spaghetti bolognese z papryką 186

Klasyczne spaghetti bolognese z mięsem mielonym można dopełnić papryką czerwona, która nada daniu głębi. Ponadto papryka ma dwa razy więcej witaminy C niż sama cytryna. Prócz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
ZAPIEKANKA Z KASZĄ PĘCZAK I KURCZAKIEM 125

rumiano. Paprykę kroję w kostkę. Ogorki konserwowe również kroję w kostkę. Natkę pietruszki drobno siekam. Do miski przekładam kaszę,mięso, paprykę. Następnie dodajemy majonez , musztardę i ketchup. Doprawiam. Dodaję cebulkę prażoną i ser żółty. Mieszam. Przekładam do formy do zapiekania. Piekę ok 30 min w 180 stopni

Gotowanie Patki
Gnocchi z boczkiem i kapustą 434

tylko wykonanych w troszkę w innej formie, czyli małych, drobnych kluseczek z wgłębieniami. Istnieje wiele wersji tej potrawy, najbardziej znane są gnocchi wykonane z ziemniaków gotowanych w mundurkach lub pieczonych w całości w piekarniku. Dziś podsyłam Wam pomysł na pyszny obiad, który możemy przygotować także z ziemniaków, które zostały nam z wczorajszego obiadu.     Składniki: 1 kg średniej(...)cebula 0,5 kg kiszonej kapusty suszona bazylia, sól, pieprz         *** Ziemniaki gotujemy w mundurkach lub pieczemy w piekarniku zawinięte w foli aluminiowej (około 1 godzinę) do miękkości *** *** Ziemniaki studzimy, obieramy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa lub przez praskę do ziemniaków *** *** Do zmielonych ziemniaków dodajemy mąkę oraz jajko *** *** Całość zagniatamy na gładkie ciasto. W razie

Blog z Apetytem
Parmigiana di melanzane 116

rozpływającym się w ustach kęsie. Na Sycylii spożywa się ją z tuńczykiem, w Neapolu podadzą  ją Wam bez mięsa, zaś w Apulli zjecie ją nawet z kiełbasą. To potrawa, którą nie należy podawać impulsywnie dość szybko, zaraz wyjętą z pieca. Ona musi poleżeć, dojrzeć, przegryźć się sobą , będzie Wam łatwiej ją pokroić. Wiem, że łatwo się mówi, kiedy zapach

Z Kuchni Do Kuchni
Polędwiczki wieprzowe z piekarnika 171

Witajcie,  polędwiczki wieprzowe to chyba moje ulubione mięso. W sosie musztardowym, z pieczarkami, a nawet w sosie własnym... Uwielbiam :) Dzisiaj chciałabym Wam pokazać nową odsłonę polędwiczek, prosto z pieca.  Polędwiczki wieprzowe z piekarnika 2 polędwiczki, 3 cebule, połowa papryki zielonej/ czerwonej 3 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju,  pieprz, sól Cebule i czosnek obieramy, kroimy w talarki. Paprykę

Kuchnia moimi oczami
Pieczone skrzydełka z kurczaka w marynacie z colą 181

Witam Kochani Dziś chcę Was zaprosić na rewelacyjne skrzydełka z kurczaka pieczone w pysznej marynacie z dodatkiem coli, musztardy, miodu itp :) Takie skrzydełka są

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Bakłażan na ostro, faszerowany wieprzowiną 152

sałaty lodowej z czosnkowym sosem, bardzo by do tak upieczonych bakłażanów pasował.  Polecam! składniki (2 porcje) 1 duży bakłażan 1 cebula czerwona, pokrojona w kostkę ok 250 g mięsa wieprzowego, zmielonego (szynka, schab) 200 g pomidorów ok 60 ml białego wina 1 łyżeczka harissy 125 g mozzarelli sól i świeżo zmielony czarny pieprz ostra papryka w płatkach duży pęczek(...)Smażyć  ok 5 minut, aż mięso lekko się zrumieni i nie będzie już surowe. Tak obsmażone Przełożyć na patelnię bakłażanami, wmieszać harissę i gotować kolejne 5 - 6 minut.  Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką w płatkach. Dodać mozzarellę pokrojoną w kostkę i posiekaną kolendrę, wymieszać.  Usunąć bakłażany z pieca i zwiększyć temperaturę

Stare Gary
Niedziela: Zapiekanka mac and cheese 132

ognia, chwilę przestudź i dodaj szklankę tartego sera, gałkę muszkatołową, pieprz kajeński i sól do smaku. Krok 4 Przełóż mięso i makaron do żaroodpornego, posmarowanego olejem naczynia (naczynie nie powinno być zbyt głębokie, żeby zapiekanka mogła szybko zapiec się w piecu). Wylej na wierzch sos i rozprowadź po całości. Posyp parmezanem wymieszanym z bułką tartą. Wstaw pod grill do piekarnika

Niedzielny kucharz
Kotlet schabowy w migdałach 130

posyp solą i pieprzem do trzech misek wsyp: mąkę, migdały, a do ostatniej wbij i rozbełtaj jajo obtaczaj mięso w mące, jaju i migdałach ( w tej kolejności) i smaż na dobrze rozgrzanym oleju podawaj z ulubionymi dodatkami, ja polecam Pieczone ziemniaczki z czosnkiem i rozmarynem oraz Idealna mizeria mój przepis na tradycyjnego schaboszczaka znajdziesz tutaj   Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Pasztecik na kruchym spodzie 138

Szczypta soli Szczypiorek do posypania Przygotowanie: Zagniatamy ciasto, przekładamy na blaszkę i lekko podpiekamy, 180 stopni, grzanie góra-dół. Mięso wraz z warzywami mielimy. Dodajemy przyprawy oraz jajko i dokładnie wyrabiamy masę. Następnie wykładamy ją na lekko podpieczony spód i pieczemy „na rumiano” – ok. 20 minut, 180 stopni, grzanie góra-dół. Pod koniec pieczenia posypujemy startym serem. Po upieczeniu dekorujemy

Kate's Kitchen
Alkoetykieta – cz. I 105

temperaturach serwowania. Przystawki – wina wytrawne, wytrawne wermuty, czysta wódka Kawior – szampan lub… bardzo dobrze zmrożona, wódka jakościowa Mięsa – i tutaj mamy mały podział: do drobiu, ryb oraz do cielęciny serwujemy wina białe; do dziczyzny z kolei, wołowiny, schabów pieczonych itp. lepsze będzie wino czerwone. Potrawy z grzybów – wina czerwone, wytrawne (ostatnio jadłam rewelacyjną pastę z borowikami, do której

Kate's Kitchen
Jak nie marnować jedzenia? 7 zasad 315

się, że niewielkim kosztem uzyskacie jeszcze dwa solidne i smaczne obiady. Na przykład na niedzielny obiad możecie zjeść pieczonego kurczaka. Na szkielecie z niego można np. zrobić pyszny, aromatyczny rosół orientalny (wystarczy cebula, czosnek, trochę przypraw i makaron), kawałki mięsa z niedojedzonej kury mogą z kolei wylądować w tortilli, albo na pizzy, stać się wartościowym dodatkiem do makaronu stir

Niedzielny kucharz
Kotlet schabowy 119

posyp solą i pieprzem do trzech misek wsyp: mąkę, bułkę, a do ostatniej wbij i rozbełtaj jajo obtaczaj mięso w mące, jaju i bułce ( w tej kolejności) i smaż na dobrze rozgrzanym oleju podawaj z ulubionymi dodatkami, ja polecam Pieczone ziemniaczki z czosnkiem i rozmarynem oraz Idealna mizeria Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Pieczona kaczka 149

Mroźny poranek. Słoneczne południe. Senne popołudnie... Ostatnio dosyć długo chodziła za mną pieczona kaczka. Taka, jaką jedliśmy na urlopie w Zakopanem - z jabłkami i żurawiną

My simple kitchen
Dyniowe placki ziemniaczane z gulaszem wołowym 171

unoszący się w całym domu. Lubicie placki ziemniaczane? :) Składniki na placki: 6 dużych ziemniaków szklanka musu z pieczonej dyni (przepis TUTAJ ) sól + pieprz do smaku jajko 3-4 łyżki mąki pszennej  pół cebuli Składniki na gulasz: pół kilograma mięsa wołowego (łopatka) 2 cebule 3-4 łyżki oleju 5 ziaren pieprzu (ziarnisty) i szczypta zwykłego czerwona papryka sól

ChilliJemy
Zupa krem z dyni i pieczonej papryki 185

przygotowane warzywa układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy około 20 minut. W tym czasie do dużego garnka wlewamy około 2 litrów wody i doprowadzamy do wrzenia.  Następnie wrzucamy mięso, marchew, pietruszkę i selera. Solimy i gotujemy do miękkości. Dynię i paprykę wyjmujemy z piekarnika, a gdy przestygną obieramy

Qchnia po prostu
suszone warzywa -dehydrator 126

pozostajać tym samym energooszczędne. Dehydrator można użyć do przygotowania takich potraw jak: owoce warzywa zioła przyprawy grzyby nasiona orzechy mięso nabiał Wysuszone produkty, możemy śmiało wykorzystywać jako zdrowe i sycące przekąski. Poza tym, możemy stosować je jako składnik w gotowaniu, pieczeniu, przy przyrządzaniu sosów, zup, pizzy, deserów czy też kompotu. Produkty te, są bardziej intensywne w smaku, jak i bardzie

w mojej kuchni
DUSZONA KARKÓWKA Z DŻEMEM WIŚNIOWYM 145

PRZYGOTOWANIE:    Plastry karkówki dokładnie rozbijam. Każdy plaster solę i pieprze z obu stron. Następnie dokładnie smaruję mięso dżemem wiśniowym. Układam plastry na sobie na całej długości naczynia żaroodpornego. Na koniec wlewam ok 50 ml wody. Zamykam naczynie. Piekę w piekarniku w 180 stopniach ok 60 min. Podaję na ciepło z  Zasmażanymi Buraczkami firmy ORZECH

Gotowanie Patki
Ziemniaki po szwedzku 137

Masło roztapiamy, dodajemy posiekany czosnek, paprykę, sól, pieprz. Masłem smarujemy ziemniaki i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy do miękkości-czyli ok. 1,2 minut,co jakiś czas smarując przygotowanym wcześniej masłem. WSKAZÓWKI: Do podania ze smażonymi mięsami, oraz w towarzystwie dipów ( u mnie) Trzech wspaniałych-przepisy znajdziecie tutaj :  http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/02/dip-z-pomidoramiserem-feta-i-bazylia.html  ,  http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/02/dip-rzodkiwekowy.html

Kopystką po garach
Domowy kebab z piekarnika 166

czosnek, olej oraz przyprawy: przyprawę do kebaba, czosnek niedźwiedzi, sól i świeżo mielony pieprz - wyrabiamy na jednolitą masę. Z mięsa formujemy podłużne kotlety wielkości dłoni (dobrze ugniatamy), nabijamy na patyczki. Kebaby układamy na blaszce wyłożonej papierem (u mnie torebka do pieczenia przecięta na pół), wkładamy do nagrzanego do 190-200 stopni piekarnika i pieczemy około 20-25 minut (pierwsze

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
SZYNKA W COLI wg NIGELLI 140

piekarnik do 240 st. Szynkę wyciągnijcie z garnka, pozwólcie jej trochę ostygnąć (możecie również poczekać do następnego dnia). Mięso natnijcie w kratkę, powtykajcie gozdziki. Posmarujcie szynkę delikatnie, uważając aby nie powypadały gozdziki, melasą/miodem, następnie musztardą i posypcie cukrem.  Pieczcie około 10-20 minut (do czasu aż się zarumieni), jeśli szynka była zupełnie zimna, zwiększcie czas pieczenia

OliveandThyme
Karkówka bekonowa 223

wsypujemy wszystkie suche przyprawy, wlewamy olej, dokładnie mieszamy i nacieramy mięso. Przekładamy do miski, obkładamy listkami laurowymi, miskę z mięsem owijamy folią spożywczą, wstawiamy do lodówki na 3-4 dni. Karkówkę przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 2 godziny w temperaturze 180 stopni. Pół godziny przed końcem zdejmujemy pokrywkę naczynia, żeby karkówka się lekko przyrumieniła

Bajeczna Kuchnia
Czerwona kapusta zapiekana z jabłkami i kiełbaskami. 167

pewnym etapie uzyskamy dobrą surówkę, z kolei nie dodając kiełbasy - ciepły dodatek warzywny do typowego obiadu z mięsem lub bez. Jeżeli zaś zostanie nam część tej kapusty z jabłkiem na drugi dzień i dodamy do niej np. kawałki pieczeni czy boczku (i może podlejemy trochę winem), to uzyskamy bigos pełną gębą. Cóż, że czerwony ;) Tak ogólnie, to warto zrobić

zadanie-gotowanie
Pizza na cieście razowym 187

posypania (bazylia, oregano) mąka pszenna do podsypywania ciasta przy wyrabianiu Ser utrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Pieczarkę i mięso pokroić w cienkie plastry. Pomidora oraz cebulę posiekać w drobną kostkę. Piekarnik nagrzać do 250°C. Jeśli mamy kamień do pieczenia pizzy – wstawić go do nagrzania. Ciasto rozwałkować w kształt cienkiego okręgu, obficie podsypując mąką. Ułożyć na blaszce wyłożonej

Bullio
Baba ziemniaczana 828

Bardzo sycąca baba z ziemniaków. Danie na chłodne jesienne lub zimowe wieczory. Właściwie piekę ją wyłączenie w zimnym okresie roku Wierzch przykryty jest chrupiącą skórką. Babę

Bullio
Baba ziemniaczana 207

Bardzo sycąca baba z ziemniaków. Danie na chłodne jesienne lub zimowe wieczory. Właściwie piekę ją wyłączenie w zimnym okresie roku Wierzch przykryty jest chrupiącą skórką. Babę

Bullio
Burgery z szynki 186

lubiła, ale wole domowe sosy i wiem wtedy co jem;) I burgery zawsze są świeże, gorące, prosto z pieca;) Można je jeść nie tylko w bułce, do tłuczonych ziemniaków, puree czy frytek też świetnie pasują;) Składniki: 500 g mielonego mięsa z szynki 1 średnia cebula ząbek czosnku 5 łyżek octu winnego sól, pieprz, słodka papryka - papryki dość dużo

Zasmakuj Kuchni
Królik pieczony w cydrze i miodzie z warzywami 144

Królik pieczony w cydrze i miodzie z warzywami Składniki: Królik – 1 tuszka Cydr – 150ml Masło – 50g Miód – 3 łyżki Pietruszka – 2 sztuki Marchew – 2 sztuki Ziemniaki – 5 sztuk Czosnek – ½ główki Rozmaryn – kilka gałązek Sól, pieprz Wykonanie: Królika myjemy i porcjujemy, a następnie dokładnie nacieramy solą, pieprzem i odstawiamy na 2-3h do lodówki. Następnie w naczyniu żaroodpornym układamy(...)czosnek. Miód mieszamy z cydrem i podlewamy nim królika i warzywa. Na wierzch królika układamy plastry masła i rozmaryn. Pieczemy 1h w temperaturze 180 stopni pod przykryciem. Na ostatnie 15 minut zdejmujemy przykrycie i włączamy funkcję grilla, tak aby skórka mięsa i warzyw była chrupiąca

Kuchnia Bon Appetit
Krem z pieczonym bakłażanem, sosem berneńskim i jajkiem poche 179

Puszysty krem na bazie pasztetu z indykiem firmy  Profi ,  z dodatkiem pieczonego bakłażana, suszonych pomidorów i kaparów to prosta w przygotowaniu i

SzczyptaSmaQ
“IQuchnia” – recenzja 118

prawdziwym mężczyzną na pewno zachwyciłaby mnie sekcja z popisowymi przepisami na dania mięsne typu flaczki, polędwiczki i schab z pieca. Idolką Jurksztowicz jest Ochorowicz-Monatowa, autorka ksiązki kucharskiej z lat ‘20, gdzie podaje przepisy typu rosół z 40 kilo mięsa. Przepisy “ IQuchni” są jednak dużo zdrowsze, niż w czasach Monatowej, kiedy większość biesiadników pracowała fizycznie. Anna Jurksztowicz stara się gotować

Ugotowane pozamiatane
Wątróbka smażona po wiedeńsku 134

witaminy C. Do celów kulinarnych najlepsza jest wątróbka cielęca, wieprzowa i z drobiu. Wątroba wołowa idealnie sprawdzi się do pieczenia. Dobrze jest ją wymoczyć w mleku, aby nabrała jasnej barwy. Natomiast solenie powinno odbywać się dopiero po usmażeniu, ponieważ inaczej mięso stwardnieje. Wątróbka długo smażona i wcześniej solona stanie się sucha, szara i ogólnie - niesmaczna. (Źródło: "Encyklopedia Polskiej Sztuki Kulinarnej

Di gotuje
Wegańska uczta : Bezmięsne kulki w azjatyckim sosie ,,pieczeniowym'' 167

gładką masę razem z wcześniej podsmażonymi pieczarkami, czosnkiem i cebulą (można też wykorzystać do tego maszynkę do mielenia mięsa), przekładam masę do miski, dodaje pokruszony chleb, przyprawy i formuję kulki (najlepiej lekko wilgotnymi dłońmi), kulki układamy na blaszce i pieczemy aż się zezłocą, podajemy z sosem. Smacznego

zdrowa vege kuchnia
Grillowany bekon z sosem czosnkowym. 156

Witajcie :) sezon grillowy rozpoczęty :) więc ma dla Was propozycję pysznych spiralek bekonowych pieczonych na grillu . Moje dzieci je uwielbiają. Do takich spiralek polecam sos czosnkowy

Sama słodycz i szczypta chili
Babka mojej mamy 153

Jak byłam dzieckiem uwielbiałam kiedy moja mama piekła tą babke. Teraz ja piekę ją swoim dzieciom i znika w mgnieniu oka. Jest prosta, szybka i bardzo

kuchnia doski
Soczyste kotlety z indyka w jogurcie i płatkach kukurydzianych 124

zostawić w lodówce na kilka, kilkanaście godzin (można na całą noc).  Do miski wsypać płatki kukurydziane. Każdy kawałek mięsa wyjąć na talerz i przyprawić z obu stron. Panierować w płatkach z obu stron. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut w temperaturze 200 o C aż wierzch się przyrumieni

Czerwień i błękit
Zapiekanka z kaszy jaglanej z kurczakiem curry, porem i kluskami śląskimi 216

kaszę, polej częścią sosu. Wyrównaj i posyp połową żółtego sera. Na to wyłóż resztę kaszy, wyrównaj i dodaj pozostałe mięso. Na to ułóż pokrojone kluski śląskie. Polej je resztą sosu z patelni. Posyp żółtym serem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180stC ok 20 minut. Produkty potrzebne do wykonania tego pysznego obiadu znajdziesz w sklepie internetowym z Superfood

Anioszek w kuchni
Zapiekanka pasterska 163

dodajemy masło. Bardzo dokładnie i szybko mieszamy. Następnie wlewamy mleko i ponownie mieszamy. Na spód naczynia wykładamy mięso (dobrze, by naczynie było dość wysokie, minimum 10 cm).  Na mięsie równomiernie wykładamy purée ziemniaczane i wygładzamy. Posypujemy startym serem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza, przez 20 minut. Smacznego głodomorki

Smakuj życie!
roladki schabowe z chrzanem 161

podsmażyć na oleju, dodać posiekane pieczarki i posolić, usmażyć. Do pieczarek dodać chrzan i wymieszać. Na każdy plaster mięsa nałożyć farsz i zwijać w roladki. Każdą owinąć w boczek (jeśli trzeba to spiąć wykałaczkami) i nasmarować pozostałą mieszanką przypraw.  Piec w piekarniku około godziny w 200*C podlewając tworzącym się sosem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Karkówka z patelni 158

jabłkowego 1 łyżka sosu sojowego sól pieprz szczypta rozmarynu szczypta czosnku niedźwiedziego Składniki marynaty wymieszać, namoczyć w niej mięso i odstawić na dwie godziny do lodówki. Smażyć na smalcu po 2- 2,5 minuty z każdej strony. Podać z pieczonymi ziemniaczkami sałatką z pomidorów. Opublikowany

Gotowanie jest łatwe
Tarta pomidorowa z fasolą i chorizo 126

Ciasto: 250 g twarogu 1 jajko pół łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 szklanki mąki (najlepiej krupczatki) 2-3 łyżki oleju i łyżka

Czerwień i błękit
Pieczary faszerowane mięsem mielonym i szpinakiem 167

przegryzły. Do tego czasu, warto pokropić pieczarki sokiem z cytryny, by nie ściemniały.  Po godzinie faszerujemy każdą pieczarkę mięsem, na nie nakładamy odciśnięty szpinak. Chciałam, by zachował swój smak, więc nie doprawiałam go i tylko przykryłam serem. Nadziane grzyby pieczemy w 180 stopniach przez około pół godziny, w zależności od sprzętu, którym, dysponujemy. Podawać można je jako przystawkę

Kuchenna Kontrrewolucya
Żeberka w sosie. 203

międzyczasie spróbować czy nie trzeba jeszcze doprawić wody. Po tym czasie najlepiej samemu ocenić czy mięso jest miękkie. Mąkę rozrobić z zimną wodą (pół szklanki). Mieszając wlać do żeberek. Zmniejszyć temp. w piekarniku do 180stopni i piec jeszcze ok.15minut. Smacznego

W kuchni u Moniki
Mięsna rolada 168

Składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Na folię aluminiową wykładamy mięso wieprzowe na kształt prostokąta. Na nie kładziemy mięso drobiowe. Przy krótszym boku prostokąta układamy laskę kiełbasy. Delikatnie zwijamy w roladę. Skrapiamy z wierzchu oliwą. Owijamy w folię i pieczemy 1-1,30 h w temperaturze 180 stopni C. Źródło: "143 przysmaki Siostry Anastazji

Pobite gary Barbary
Roladki z kurczaka pod kołderką z przecieru pomidorowego i mozzarelli + Test naczynia żaroodpornego Termisil 193

pomidorami, dodaj 2 sprasowane ząbki czosnku, sól, pieprz i przyprawy, podsmażaj 3 minuty na kilku kroplach oleju. Po zamarynowaniu mięsa (minimum 1 h), plastry kurczaka posmaruj farszem szpinakowym i zwiń w roladkę. Włóż roladki do naczynia żaroodpornego z przykryciem i piecz ok. 25 minut w 200 stopniach. Po tym czasie wyjmij naczynie, posmaruj roladki przecierem pomidorowym, a na każdą roladkę

Corner With Recipes
Cukinie faszerowane potrawką z piersi kurczaka 149

Dodać do patelni wymieszać, dodać ugotowany ryż i mięso z talerza w razie potrzeby doprawić                                                solą i pieprzem.    4.   - cukinię posolić oprószyć pieprzem włożyć na blachę wyłożoną papierem(...)pieczenia włożyć na 15 minut do piekarnika nagrzanego 180 stopni termoobieg .                                                                        - Po wstępnym pieczeniu faszerować cukinię włożyć do piekarnika na kolejne 20 minut

W królestwie smaków Beaty
Wegański pasztet z fasoli piękny jaś, pomidorowo grzybowy 140

sojowy do smaku  - słonecznik do posypania na wierzch (opcjonalnie) Przygotowanie :  Fasole ugotować, zmielić w maszynce do mięsa lub w blenderze razem z pieczarkami, cebulą i pomidorami, doprawić do smaku przyprawami i ziołami, wyłożyć na blaszkę keksówkę i piec ok 45 minut w temperaturze 175 stopni  Smacznego

zdrowa vege kuchnia
Lepimy pierogi 231

najlepsze ciasto pierogowe i kilka inspiracji na nietypowe nadzienia.  Jak przygotować ciasto na pierogi? Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem

Moja smaczna kuchnia
Pizza na cieście razowym 339

posypania (bazylia, oregano) mąka pszenna do podsypywania ciasta przy wyrabianiu Ser utrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Pieczarkę i mięso pokroić w cienkie plastry. Pomidora oraz cebulę posiekać w drobną kostkę. Piekarnik nagrzać do 250°C. Jeśli mamy kamień do pieczenia pizzy – wstawić go do nagrzania. Ciasto rozwałkować w kształt cienkiego okręgu, obficie podsypując mąką. Ułożyć na blaszce wyłożonej

Bullio
Mix sałat z pieczenią i pomarańczą 142

Bolero mix – w jej skład wchodzą: endywia, sałata fryzyjska i buraczek 1 nieduża pomarańcza 2 półcentymetrowe plastry  pieczeni wieprzowej łyżeczka oliwy z oliwek sól pieprz Wykonanie: Sałatę przełożyłam z opakowania do miseczki. Dołożyłam do niej pokrojone w słupki mięso. Pomarańczę dokładnie wyszorowałam, okroiłam skórkę razem z białą błonką. Z pomiędzy błonek powykrawałam cząsteczki miąższu, przekroiłam je na pół

Kuchenne zapiski Edyty
Pierś kaczki w sosie grzybowym 113

Danie smaczne, mało kaloryczne i w sam raz na sezon grzybowy. Pieczona pierś kaczki podana w gęstym sosie z grzybów z małym dodatkiem śmietany. Minimum składników by wyeksponować smak i grzybów i mięsa

Milion Smaków
Szaszłyki grillowe 338

pokrojenia w plastry i ewentualnego wycięcia mogących się w nim znajdować chrząstek. Tak przygotowane składniki nadziewamy na patyczki i pieczemy na średnio rozpalonym grillu najlepiej przy użyciu amelinowych tacek. Można łatwo modyfikować przez dodanie lub odjęcie warzyw lub użycie innego mięsa. Podajemy najlepiej z sosem czosnkowym lub keczupem, pieczywem i piwem. Na zdjęciu szaszłyki przed usmażeniem, z podanej ilości składników

Tanie przepisy studenckie
Polędwiczka wieprzowa pieczona w cieście 182

konfiturę wyłożyć owoce i posypać tartą skórką cytryny, zrolować. Polędwicę położyć na ciasto posmarowane rozmąconym jajkiem, szczelnie owinąć mięso, końce zlepić i podwinąć pod spód. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować z wierzchu pozostałym jajkiem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 195 stopni na 20 minut.  Upieczoną roladę lekko przestudzić

SzczyptaSmaQ
Kebab z kurczaka w wersji domowej 172

pozostawiamy na około 15 – 20 minut, by lekko wyrosły. Następnie bułki wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 15 – 20 minut. Filet z kurczaka kroimy w podłużne paski i smaży na oleju bez przypraw, do czasu gdy mięso zmięknie (około 5 – 7 minut), następnie dodajemy przyprawy i smażymy jeszcze około 2 minuty, po czym zdejmujemy z ognia

Smakowy Raj

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję