Dusimy około 30 minut oraz doprawiamy solą i pieprzem. 4 Mięso przekładamy do naczynia do zapiekania. Przykrywamy je plasterkami ziemniaków. 5 Następnie przygotowujemy sos do polania zapiekanki. Łączymy śmietankę z jajkami oraz serem. Dokładnie mieszamy. Polewamy nim zapiekankę. 6 Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni (termoobieg) i pieczemy 30 minut, aż wierzch się lekko przyrumieni, a sos na zapiekance
Kuchnia Bazyliicytryny, pokrojoną papryczką chili, stopionym masłem oraz sezamem i polać wcześniej przygotowanego fileta z łososia. Mięso ryby chwilę 'pomasować' marynatą i odstawić na 30 minut do lodówki. Rybę (wraz z pozostałą marynatą) z jednej strony 'ozdobić' plasterkami cytryny i przełożyć do folii do pieczenia, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i piec(...)przy kupnie łososia bardzo ważne jest jego pochodzenie. Na naszym rynku najczęściej można spotkać łososia norweskiego, hodowanego w klatkach, karmionego paszą z antybiotykami i barwnikami, przez co ich mięso ma niską zawartość wartości odżywczych, a za to bardzo wysokie stężenie metali ciężkich. Pamiętajcie, aby unikać takiego łososia i w miarę możliwości czy dostępności rozglądnąć się za łososiem pacyficznym
Kraina Miodem Płynącanadciśnienie niż inni Europejczycy. Dlaczego ? Bo zdrowo się odżywiają! Jedzą dużo warzyw, a niewiele mięsa, które czasem jest tylko dodatkiem do potraw. W kuchni śródziemnomorskiej nie zagęszcza się zup i sosów śmietaną i mąką. Potrawy przygotowuje się w wodzie i na parze, piecze na ruszcie i w folii. Nie smaruje się chleba masłem, a do przyrządzania ciepłych dań używa się(...)udało się zmienić proporcje produktów i przestrzegać kilku zasad : – używaj oliwy i oleju zamiast masła, margaryny i smalcu, -jadaj ryby nawet 5 razy w tygodniu ( zamiast czerwonego mięsa ), -jedz dużo surówek, sałatek i lekkich zup warzywnych -wybieraj pieczywo pełnoziarniste, np. z soją, słonecznikiem, sezamem, płatkami owsianymi -zastępuj słodycze owocami, przyrządzaj z nich sałatki, -pij wodę mineralną, świeże soki
Pysznosci Babci Basizwiązujemy im nóżki- dzięki temu zachowają zgrabną formę. Na mocnym ogniu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy mięso zaczynając od obu boków. Następnie brązowimy im biusty. W niewielkim żaroodpornym naczyniu umieszczamy podsmażone przepiórki. Przed polaniem sosem możemy przyprawić je solą i pieprzem- my pominęliśmy ten krok. Pieczemy 20 minut w dobrze nagrzanym piekarniku, aż sos jest ładnie przypieczony a soki wypływające(...)wielką ochotę mamy na konną przejażdżkę:-) Sos jest rzeczywiście niesamowity, delikatnie różano-anyżowy. Przepiórki mnie nie zachwyciły z kilku względów. Są za małe i jest na nich bardzo niewiele mięsa. Może i wyglądają czarująco, ale zdecydowanie niewygodnie się je obgryza. Ale jest na to rada- podudzia kurczaka. Ponieważ został nam sos, drugiego dnia zrobiłam to samo danie, ale właśnie
les mirabellesprzygotować taki pasztet samemu zamiast kupować mieloną tekturę w sklepie ;) Mięso królika i warzywa sprawiają, że domaradzki pasztet ma delikatny, subtelny smak. Natomiast ułożone na dnie foremki do zapiekania cienkie plasterki słoniny nadają mu nie tylko właściwą konsystencję, ale sprawiają też, że ciekawie wygląda. Swoją drogą ten akurat pasztet piecze się z przodka królika, ale nie ma żadnych przeciwwskazań, żeby(...)zalewamy wodą i gotujemy przez około 2 godziny na wolnym ogniu. W połowie gotowania solimy, a pod koniec dodajemy słoninę w kawałku i gotujemy jeszcze około 30 minut. Gdy mięso będzie miękkie zdejmujemy z ognia, wyciągamy razem ze słoniną, warzywami i grzybami z wywaru i zostawiamy do ostygnięcia. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z błon, kroimy i zalewamy ½ szklanki gorącego wywaru. Dusimy
Trzeci talerzpożywną przystawkę. Czas, aby rozkochały się w nich także Wasze podniebienia! Do dzieła! SŁODKIE PIEROGI RYBNE Z BERSUHL pieczone rustykalne pierożki z łososiem w słodko-kwaśnej marynacie CZAS: 90 min PORCJE: 4 porcje POZIOM: średni POTRZEBUJESZ: papier do pieczenia piekarnik wałek patelnia deska i nóż SKŁADNIKI: CIASTO mąka pełnoziarnista – 100g mąka pszenna zwykła – 100g olej(...)łyżki pieprz – 2 szczypty sos sojowy – 3 łyżki SOS: śmietana – 5 łyżek koperek – 2 łyżki pieprz, sól PRZYGOTOWANIE 1. ŁOSOŚ (5 min) Łososia umyć, oddzielić mięso od skóry. Sprawdzić czy nie ma ości. Rybę pokroić w trójkąty o wymiarach mniej więcej 3x3x5. 2. MARYNATA (5 min) Składniki marynaty dodać na patelnię, wymieszać. Podgrzać i gotować
Nerds Kitchenpodsmażamy gruszkę pociętą w paski. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy chlebek pita, na nim kawałek kurczaka i plasterki gruszki. Każdą porcję przykrywamy kawałkami sera koziego i skrapiamy oliwą truflową. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10-15 minut, do momentu, aż ser się rozpuści, a mięso dojdzie. Smacznego
MarcinChefPomiędzy pieczeniem mazurków, serników i babek powstała również ciekawa i smaczna potrwa. Nawet nie przypuszczałam,że tortilla może tak dobrze zastąpić ciasto na lazanię. Zapraszam do wypróbowania przepisu. Naprawdę warto. SKŁADNIKI: 1/2 kg mięsa mielonego, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 1 papryka czerwona (mała) 1 papryczka chili, pomidory krojone z puszki, fasola czerwona z puszki kukurydza z puszki(...)papryki kroimy w kostkę. Na oleju szklimy cebulką i następnie dodajemy paprykę czerwoną i papryczkę chili. Wszystko przez chwilę smażymy. Na drugiej patelni podsmażamy mięso mielone. Do mięsa dodajemy paprykę z cebulą i wszystko dusimy około 30 minut. Kolejno dodajemy pomidory z puszki. Dusimy jeszcze chwilkę na wolnym ogniu dodając przyprawy. Do wszystkiego dodajemy kukurydzę i fasolę czerwoną- mieszamy
W kuchennym oknie Ewykostkę i przełożyć do głębokiej patelni. Następnie polać obficie oliwą i przyprawić solą, świeżo mielonym pieprzem, dużą ilością ziół prowansalskich i słodką papryką. Mięso smażyć do momentu, aż nie będzie surowe. Do usmażonego mięsa wsypać kaszę gryczaną i smażyć całość przez kilka minut. Na koniec doprawić świeżo mielonym pieprzem. Pikantny jogurt: Na niewielką patelnię wlać oliwę i ją rozgrzać. Następnie(...)całości talerza), następnie nałożyć kaszę gryczaną z kurczakiem, a na koniec pieczone warzywa. Całość można udekorować świeżymi liśćmi mięty. Uwagi: Jogurt grecki powinien być podawany w temperaturze pokojowej. Wszystkie pozostałe składniki dania powinny być gorące. Upieczone warzywa najlepiej trzymać w piekarniku, a kaszę z mięsem można podgrzać w każdym momencie (zawsze można dolać odrobinę wody, żeby się
Passions hobbies lifezrobicie jedno skrzydełko, następne zajmie wam dwie minuty. No i godzina pieczenia. W tym czasie można zrobić szybki sos pieczarkowy z mascarpone. Ja podałam danie z kaszą gryczaną niepaloną – pasowała idealnie, ale można też podać z ziemniakami. Skrzydełka faszerowane: 10-12 skrzydełek z kurczaka 500 g mielonego mięsa (drobiowego / wieprzowego / cielęcego) 1 cebula 1 jajko 2 ząbki czosnku(...)Mięso wywracamy z powrotem – mamy już miejsce na farsz. Analogicznie można wyluzować dalej, ale nie ma takiej potrzeby. Skrzydełka faszerujemy przygotowanym farszem. Farsz najlepiej wpychać w skrzydełko palcami. Powinien on wejść jak najdalej (mi się udało aż do końcówki skrzydła) – musimy tylko uważać, aby nie naruszyć skóry. Tak przygotowane skrzydełka układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Smarujemy
Poezja smakupieprz Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy solą oraz pieprzem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczenie: Temperatura - 200ºC z termoobiegiem i grzałką grilla Czas - 30 minut Kurczak powinien być ładnie zrumieniony z góry, dzięki temu bulion będzie miał odpowiedni kolor. Pamiętajcie - jeśli mięso nie ma koloru, to nie ma i smaku! :) Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i każdą część opalamy(...)zagotowujemy. Do śmietanki dodajemy ok. 3 łyżki zupy, by ją zahartować, a następnie wlewamy do zupy, doprowadzamy do wrzenia. Do zupy wsypujemy bazylię, dodajemy sól i pieprz, przekładamy mięso odcedzone z bulionu i pokrojoną w plastry marchew. Całość gotujemy ok. 10 minut. Gotowe! :) Zupę można podać klasycznie z makaronem, ja najbardziej lubię jeść ją ze świderkami, ale ponieważ Dominik
Cooking Monsterwody. Mięso przy ugniataniu powinno wydawać się pulchne. Zwilżyć dłonie, uformować kulki (ok. 22-24 szt.), układać na desce do krojenia. Schłodzić w lodówce na czas przygotowania sosu. Jeżeli mięso będzie przechowywane dłużej, lepiej je przykryć, żeby za bardzo nie obeschło. W międzyczasie ugotować makaron nieco krócej niż al dente. Przy odcedzaniu zachować ok. 1/2 szklanki wody z gotowania(...)odcedzonym makaronem. Całość przełożyć do naczynia do zapiekania posmarowanego niewielką ilością oleju. Posypać bazylią i startym serem. Piec w 180°C przez ok. 20 minut. Zapiekankę podawać posypaną świeżymi ziołami. Świetnym dodatkiem jest miks sałat z sosem winegret. Smacznego! * Jeżeli używamy gotowego mięsa mielonego, które było zapakowane na tacce z takim papierkiem wchłaniającym wilgoć, będzie ono potrzebowało nieco więcej wody
Pełny talerzokazało, że kilka Pań w kolejce przede mną wzięło mi sprzed nosa piękne steki – jako mięso rosołowe .. oj:) a po chwili się okazało, że to najtańsza wołowina to co się dziwić ;) Rostbef to delikatna część wołowiny pyszna na steki, niedługie pieczenie – musi być soczysta. Szkoda, jej jak dla mnie na rosół jak można mieć stek(...)odwracam na drugą stronę i szparagi też znowu 2 minuty znowu pieprz. Koniec, wyłączamy gaz, przykrywam stek pokrywką i odstawiam na kolejne 2 – 3 minuty, żeby soki w mięsie się uspokoiły. Przekładam na deskę wraz ze szparagami, stek z góry lekko solę. I gotowe. Bajka nie danie, dla mnie danie za miliony. Jeśli nie lubisz steków mocno
Kuchnia na wzgórzuZrobiłam na obiad w pierwszy dzień Świąt – zachwytom nie było końca! Reszta rodziny zajadała z pieczonymi w piekarniku ziemniaczkami … ja zadowoliłam się makaronem pełnoziarnistym. Roladki robi się błyskawicznie … a do tego pięknie wyglądają. Jako farsz wykorzystałam Borówki w słoiku, które dostałam na spróbowanie od BDSklep oraz czerwoną cebulkę – połączenie na 5 z plusem! SKŁADNIKI(...)borówek ze słoika . Smażymy razem ok.5 minut na delikatnym ogniu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na ok. 5 minut do przestudzenia. Przygotowanym farszem smarujemy rozbite mięso. Delikatnie zwijamy w roladki , z wiązujemy nicią. Obsmażamy z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju na dużej, głębokiej patelni. Wyciągamy nici, o prószamy papryką , wlewamy wino i bulion. Dusimy razem
Ostra na Słodkołyżki masła (roztopionego) ulubione bakalie (ok szklanki) 7-8 białek papier do pieczenia Mak zalewamy wrzątkiem (woda powinna być 1 cm wyżej od maku) i zostawiamy do wystygnięcia. Odsączamy np na sitku, następnie dwa razy mielimy w maszynce do mielenia mięsa z najdrobniejszym sitkiem. Do tak przygotowanego maku dodajemy nasze pozostałe składniki, mieszamy i w razie doprawiamy do smaku(...)brzegu. Całość zwijamy jak roladę, a końce makowca zawijamy pod spód. Zwinąć (jak roladę), a końce makowców podłożyć pod spód. Każdy z makowców przekładamy na kawałek papieru do pieczenia i dwukrotnie go nim owijamy zostawiając troszkę luzu. Gotowe makowce układamy na blaszce i pieczemy ok 40 min w temp 190 stopni. Do złotego koloru ciasta. Po upieczeniu wyjmujemy, rozcinamy
Malinowe Pocałunki