Makowiec na kruchym spodzie 364wyłozyc papierem do pieczenia, ciasto można rozwałkować lub odrywac po kawałku i wyklejać dno formy, ugnieść na płasko Schłodzić ponownie w lodówce przez 30 min., a przed samym pieczeniem w temp. 190*C przez 15 min.- nakłuć ciasto. Składniki na masę makową: 600 g maku 500 g jabłek 200 g masła 250 g drobnego cukru 5 duzych jaj, osobno białka(...)około 60 minut (można wydłużyć czas pieczenia o 10 minut; makowiec lekko wyrośnie i popęka, ale podczas studzenia wróci do poprawnego wyglądu - nie martwić się tym). Wyjąć, wystudzić. Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Do przygotowania masy makowej można
Proste Potrawy
Sałatka strzępiasta z kurczakiem wg Siostry Anastazji 251średniej wielkości kostkę. Oprószamy suszoną bazylią i oregano. Skrapiamy oliwą. Mieszamy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na kilka minut (aż grzanki podpieką się na złoto). Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na plastry. Oprószamy je solą oraz pieprzem, a następnie podsmażamy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu. Umyte
Smaki Na Talerzu
Rurki z mięsem mielonym w sosie pomidorowym 255łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu Przygotowanie: Mięso zmielić lub kupić gotowe mielone. Dodać 100 g sera, 400 g sosu pomidorowego oraz przyprawy i dokładnie wymieszać. Suchy makaron nafaszerować i przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Polać rurki resztą sosu, tak aby dokładnie przykryć makaron i całość posypać serem. Piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym
KuchniaWeDwoje.pl
Multicooker REDMOND RMC-151E - recenzja i przepisy 221tych, którzy jeszcze jej nie robili - poniżej przedstawiam prostą, podstawową wersję na smaczne danie. Pieczona w multicookerze jest tak samo pyszna - jak klasycznie w piekarniku. 1,5 kg ziemniaków 2-3 jajka 2 duże cebule 150g boczku (można dodać słoninki, kiełbasy lub innego mięsa, wg gustu) 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki majeranek sól, pieprz olej Ziemniaki zetrzeć(...)Wszystko razem wymieszać, doprawić (majerankiem, solą, pieprzem) i przełożyć do misy multicookera wysmarowanej niewielką ilością oleju.Następnie należy zamknąć misę urządzenia i ustawić program BAKE z 2-godzinnym czasem pieczenia. W połowie pieczenia babkę przełożyć na drugą stronę. 2. Jogurt klasyczny Przyznam, że zachwycił mnie smakiem, którego nie potrafię do końca określić. W każdym bądź razie jest pyszny i idealnie
Di gotuje
Faszerowane bataty i letnia sałatka z arbuza z fetą 292solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika. Pieczenie: Temperatura - 180ºC Czas - 25-30 minut Po upieczeniu dajemy im wystygnąć, a następnie delikatnie wydrążamy miąższ zostawiając po ok. 0,5 cm od krawędzi skórki. Farsz: 2 cebule - biała + czerwona 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 250 g pieczarek 400 g mięsa wołowego (może być także wołowo-wieprzowe(...)warzywa. Podsmażamy do miękkości, a następnie dodajemy pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy aż odparuje cały płyn. Warzywa odgarniamy na bok i na środek patelni wrzucamy połowę porcji mięsa, podsmażamy do uzyskania koloru. Następnie dodajemy kolejną porcję i podsmażamy z warzywami do uzyskania koloru. Do farszu dodajemy przeciśnięty przez praskę miąższ z batatów i doprawiamy - chilli, ziołami oraz kuminem
Cooking Monster
Fit Kebab drobiowy na placku orkiszowym z otrębami 155jogurt grecki – (60 g) - masło klarowane (4 g) - proszek do pieczenia (szczypta) Mąkę orkiszową możesz zamienić na żytną/ pszenną/ gryczaną. Do jogurtu greckiego możesz dodać sprasowany czosnek (uzyskasz zdrowszy sos czosnkowy). Smaż na patelni teflonowej, z niewielką ilością masła klarowanego lub leju kokosowego nierafinowanego :) Wykonanie: 1. Mięso pokroić w kosteczkę, przyprawić wedle uznania, poddusić na patelni. 2. Sos: Jogurt
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
BEZGLUTENOWY MAKOWIEC JAPOŃSKI Z BIAŁEGO MAKU 249sitko wyłożone gazą i dobrze odciśnij. Zmiel mak dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa na sitku o najmniejszych oczkach. DO MASZYNKI WRZUĆ TEŻ marcepan i obrane jabłka, masę dobrze wymieszaj. MASŁO, ŻÓŁTKA I CUKIER utrzyj na puszystą masę, stopniowo dodawaj masę makową i proszek do pieczenia. BIAŁKA UBIJ NA SZTYWNO i bardzo delikatnie wymieszaj z masą makową. CIASTO PRZEŁÓŻ
Kuchnia bezglutenowa Loli
Pieczony karczek czosnkowy 196Dziś mam dla Was kolejny przepis na pyszne mięsko do pieczywa. Jest to karczek mocno czosnkowy pieczony. Jak wiadomo w sklepach to co sprzedaje się jako kiełbasy czy szynki to często z wędlinami nie ma nic wspólnego. Bo czytając etykietę ze składnikami często oczom nie wierzymy co też w tych produktach się kryje. Dlatego ja bardzo często robię różne(...)mięsiwa do pieczywa. Wiem co jem i co daję mojej rodzinie. A żeby nie było nudno staram się robić różne smaki i różne mięsa. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni
Duszony kurczak w warzywach 197ViolaPassion Następna wspaniała odsłona kurczaka. Pieczony ,gotowany ,smażony czy grilowany . Wspaniały we wszystkich odsłonach. Ale duszony jak dla mnie mega bajeczny. Miękki,soczysty i bogaty w smaku. Składniki: 1 kurczak 1.20 kg -1.50kg.max 2 łyżki papryki słodkiej 2 łyżki majeranku plus do marynaty 1 łyżka tymianku 1/2 łyżki rozmarynu 1 kostka rosółowa(...)Następnie rozpuszczamy kostkę rosołową w oliwie dodając paprykę,pieprz i smarujemy wcieramy w mięso. Następnie posypujemy z obu stron majerankiem , tymiankiem ,rozmarynem Do rozgrzanego piekarnika wsadzamy kurczaka z kilkoma łyżkami smalcu na wierzchu w naczyniu żaroodpornym albo brytfannie. Pieczemy około 30 min w 200°C Następnie wszytkie nasze oczyszczone umyte i pokrojone wedle uznania warzywa
Viola cooks with passion
PIECZONA PIERŚ Z KURCZAKA W MIGDAŁACH + SAŁATKA 244piekarnik do 180 st. C. Jogurt wymieszać z solą i pieprzem, dodać 10 posiekanych migdałów. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, połączyć z jogurtem i odstawić na 30 min. Przełożyć do naczynia żaroodpornego/foremki silikonowej. Posypać pozostałymi również posiekanymi migdałami. Następnie piec z termoobiegiem 15-20 min. Liście sałaty porwać na mniejsze kawałki. Pomidora sparzyć, obrać
Vroblewska-fitlife
Pomidory na zimę 291Złota polska jesień najwyraźniej dobiega końca, a od dziś będzie już tylko bura, chłodna i deszczowa. I tak długo to trwało, jak na nasze polskie warunki
Matka Żywicielka
Kurczak z suszonym lubczykiem. 182Bardzo lubię pieczonego kurczaka. Najbardziej smakuje mi kurczak na piwie , ale najczęściej, robię w folii do pieczenia. Czasami, tak jak tym razem w naczyniu żaroodpornym. Co by nie mówić, kurczak to bardzo smaczne i szybkie danie. Często kombinuję z doborem przypraw i ziół. Tym razem postawiłam na lubczyk. Wcześniej też dodawałam lubczyk, ale w mniejszej ilości i wśród(...)umyć i przyprawić solą pieprzem i lubczykiem. Czosnek pokroić w plastry i poukładać na kurczaku. Tak przygotowane mięso, wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać delikatnie olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 55-60 minut
Agusiowe smakołyki
Kaczka w jabłkach z pomarańczami 239bardzo soczyste. Kaczkę powinniśmy piec też w odpowiednim naczyniu pod przykryciem, a tylko około 20% czasu pieczenia bez pokrywki. Jakiś czas temu, chyba już z rok temu, nabyłam żeliwne bardzo ciężkie, emaliowane naczynie typu: gęsiarka. I muszę Wam powiedzieć, że mięso z naczyń żeliwnych to jest mistrzostwo świata. Warte każde wydanej złotówki, służyć mi będzie pewnie już do końca(...)środka kaczki wlej sok z pomarańczy i dodaj gałązkę rozmarynu - na wierzch dodaj listki laurowe i obsyp otartą skórką z pomarańczy - przykryj naczynie i wstaw do piekarnika - temp pieczenia 180 stopni C, czas: 3 godziny i 10 minut (waga kaczki 3 kg) Po 2,5 godziny pieczenia kaczkę odkryłam i piekłam przez 30 minut bez pokrywki. Ostatnie 10 minut
SMYKWKUCHNI
Pieczeń paprykowo- marchewkowa 220Zapraszam na pyszną pieczeń z papryką i marchewką. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: 80 dag boczku surowego bez kości, 80 dag szynki wieprzowej bez kości, 1 papryka czerwona, 2 marchewki, 2 cebule, 4 jajka, 5 łyżek bułki tartej, 1 łyżka papryki słodkiej mielonej, 2 łyżeczki przyprawy do boczku RAFEX, 2 łyżeczki czosnku(...)kawałki. 2. Mięso, paprykę, marchewkę oraz cebulę razem mielę przez maszynkę do mielenia. Do zmielonego mięsa dodaję jajka, bułkę tartą oraz przyprawy. Dokładnie mieszam masę, aby wszystkie składniki się połączyły. 3. Masę mięsną przekładam na blaszkę (wymiary 11cm x 35cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównuję. Piekę około 2 godzin w temperaturze 180 stopni. Pieczeń doprawiłam do smaku przyprawami firmy RAFEX
Tradycyjna kuchnia Kasi
Ziemniaczano- kaszane pierogi z farszem mięsnym 244pieczenia, sól, masło, jajka, mąkę oraz wodę. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie gładkie i elastyczne, odstawiamy na około 30 minut. Składniki farsz: 2 cebule 2 ząbki czosnku pół brokuła pół kalafiora 1 marchew 1 pietruszka opakowanie sera feta 2 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta kuminu szczypta białego pieprzu 20 dag sera żółtego 60 dag mięsa wieprzowego(...)przykryciem do czasu, aż mięso nie będzie surowe, jarzyny zmiękną a bulion zostanie wchłonięty przez farsz. Do farszu dodać wymieszany z koncentratem ser żółty oraz fetę, gotować do czasu rozpuszczenia się serów. Na sam koniec dodać bułkę tartą, wymieszać. Przed włożeniem do piekarnika każdego pieroga posmarować rozbełtanym jajkiem z 3 łyżkami mleka. Pierożki piec przez 20 minut na blaszce wyłożonej
Krakowskie smaki Ani