mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:520/1172)

suszone warzywa -dehydrator 125

pozostajać tym samym energooszczędne. Dehydrator można użyć do przygotowania takich potraw jak: owoce warzywa zioła przyprawy grzyby nasiona orzechy mięso nabiał Wysuszone produkty, możemy śmiało wykorzystywać jako zdrowe i sycące przekąski. Poza tym, możemy stosować je jako składnik w gotowaniu, pieczeniu, przy przyrządzaniu sosów, zup, pizzy, deserów czy też kompotu. Produkty te, są bardziej intensywne w smaku, jak i bardzie

w mojej kuchni
DUSZONA KARKÓWKA Z DŻEMEM WIŚNIOWYM 144

PRZYGOTOWANIE:    Plastry karkówki dokładnie rozbijam. Każdy plaster solę i pieprze z obu stron. Następnie dokładnie smaruję mięso dżemem wiśniowym. Układam plastry na sobie na całej długości naczynia żaroodpornego. Na koniec wlewam ok 50 ml wody. Zamykam naczynie. Piekę w piekarniku w 180 stopniach ok 60 min. Podaję na ciepło z  Zasmażanymi Buraczkami firmy ORZECH

Gotowanie Patki
Ziemniaki po szwedzku 136

Masło roztapiamy, dodajemy posiekany czosnek, paprykę, sól, pieprz. Masłem smarujemy ziemniaki i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy do miękkości-czyli ok. 1,2 minut,co jakiś czas smarując przygotowanym wcześniej masłem. WSKAZÓWKI: Do podania ze smażonymi mięsami, oraz w towarzystwie dipów ( u mnie) Trzech wspaniałych-przepisy znajdziecie tutaj :  http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/02/dip-z-pomidoramiserem-feta-i-bazylia.html  ,  http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/02/dip-rzodkiwekowy.html

Kopystką po garach
Domowy kebab z piekarnika 166

czosnek, olej oraz przyprawy: przyprawę do kebaba, czosnek niedźwiedzi, sól i świeżo mielony pieprz - wyrabiamy na jednolitą masę. Z mięsa formujemy podłużne kotlety wielkości dłoni (dobrze ugniatamy), nabijamy na patyczki. Kebaby układamy na blaszce wyłożonej papierem (u mnie torebka do pieczenia przecięta na pół), wkładamy do nagrzanego do 190-200 stopni piekarnika i pieczemy około 20-25 minut (pierwsze

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
SZYNKA W COLI wg NIGELLI 139

piekarnik do 240 st. Szynkę wyciągnijcie z garnka, pozwólcie jej trochę ostygnąć (możecie również poczekać do następnego dnia). Mięso natnijcie w kratkę, powtykajcie gozdziki. Posmarujcie szynkę delikatnie, uważając aby nie powypadały gozdziki, melasą/miodem, następnie musztardą i posypcie cukrem.  Pieczcie około 10-20 minut (do czasu aż się zarumieni), jeśli szynka była zupełnie zimna, zwiększcie czas pieczenia

OliveandThyme
Karkówka bekonowa 223

wsypujemy wszystkie suche przyprawy, wlewamy olej, dokładnie mieszamy i nacieramy mięso. Przekładamy do miski, obkładamy listkami laurowymi, miskę z mięsem owijamy folią spożywczą, wstawiamy do lodówki na 3-4 dni. Karkówkę przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 2 godziny w temperaturze 180 stopni. Pół godziny przed końcem zdejmujemy pokrywkę naczynia, żeby karkówka się lekko przyrumieniła

Bajeczna Kuchnia
Czerwona kapusta zapiekana z jabłkami i kiełbaskami. 165

pewnym etapie uzyskamy dobrą surówkę, z kolei nie dodając kiełbasy - ciepły dodatek warzywny do typowego obiadu z mięsem lub bez. Jeżeli zaś zostanie nam część tej kapusty z jabłkiem na drugi dzień i dodamy do niej np. kawałki pieczeni czy boczku (i może podlejemy trochę winem), to uzyskamy bigos pełną gębą. Cóż, że czerwony ;) Tak ogólnie, to warto zrobić

zadanie-gotowanie
Pizza na cieście razowym 186

posypania (bazylia, oregano) mąka pszenna do podsypywania ciasta przy wyrabianiu Ser utrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Pieczarkę i mięso pokroić w cienkie plastry. Pomidora oraz cebulę posiekać w drobną kostkę. Piekarnik nagrzać do 250°C. Jeśli mamy kamień do pieczenia pizzy – wstawić go do nagrzania. Ciasto rozwałkować w kształt cienkiego okręgu, obficie podsypując mąką. Ułożyć na blaszce wyłożonej

Bullio
Baba ziemniaczana 825

Bardzo sycąca baba z ziemniaków. Danie na chłodne jesienne lub zimowe wieczory. Właściwie piekę ją wyłączenie w zimnym okresie roku Wierzch przykryty jest chrupiącą skórką. Babę

Bullio
Baba ziemniaczana 205

Bardzo sycąca baba z ziemniaków. Danie na chłodne jesienne lub zimowe wieczory. Właściwie piekę ją wyłączenie w zimnym okresie roku Wierzch przykryty jest chrupiącą skórką. Babę

Bullio
Burgery z szynki 181

lubiła, ale wole domowe sosy i wiem wtedy co jem;) I burgery zawsze są świeże, gorące, prosto z pieca;) Można je jeść nie tylko w bułce, do tłuczonych ziemniaków, puree czy frytek też świetnie pasują;) Składniki: 500 g mielonego mięsa z szynki 1 średnia cebula ząbek czosnku 5 łyżek octu winnego sól, pieprz, słodka papryka - papryki dość dużo

Zasmakuj Kuchni
Królik pieczony w cydrze i miodzie z warzywami 143

Królik pieczony w cydrze i miodzie z warzywami Składniki: Królik – 1 tuszka Cydr – 150ml Masło – 50g Miód – 3 łyżki Pietruszka – 2 sztuki Marchew – 2 sztuki Ziemniaki – 5 sztuk Czosnek – ½ główki Rozmaryn – kilka gałązek Sól, pieprz Wykonanie: Królika myjemy i porcjujemy, a następnie dokładnie nacieramy solą, pieprzem i odstawiamy na 2-3h do lodówki. Następnie w naczyniu żaroodpornym układamy(...)czosnek. Miód mieszamy z cydrem i podlewamy nim królika i warzywa. Na wierzch królika układamy plastry masła i rozmaryn. Pieczemy 1h w temperaturze 180 stopni pod przykryciem. Na ostatnie 15 minut zdejmujemy przykrycie i włączamy funkcję grilla, tak aby skórka mięsa i warzyw była chrupiąca

Kuchnia Bon Appetit
Krem z pieczonym bakłażanem, sosem berneńskim i jajkiem poche 178

Puszysty krem na bazie pasztetu z indykiem firmy  Profi ,  z dodatkiem pieczonego bakłażana, suszonych pomidorów i kaparów to prosta w przygotowaniu i

SzczyptaSmaQ
“IQuchnia” – recenzja 118

prawdziwym mężczyzną na pewno zachwyciłaby mnie sekcja z popisowymi przepisami na dania mięsne typu flaczki, polędwiczki i schab z pieca. Idolką Jurksztowicz jest Ochorowicz-Monatowa, autorka ksiązki kucharskiej z lat ‘20, gdzie podaje przepisy typu rosół z 40 kilo mięsa. Przepisy “ IQuchni” są jednak dużo zdrowsze, niż w czasach Monatowej, kiedy większość biesiadników pracowała fizycznie. Anna Jurksztowicz stara się gotować

Ugotowane pozamiatane
Wątróbka smażona po wiedeńsku 132

witaminy C. Do celów kulinarnych najlepsza jest wątróbka cielęca, wieprzowa i z drobiu. Wątroba wołowa idealnie sprawdzi się do pieczenia. Dobrze jest ją wymoczyć w mleku, aby nabrała jasnej barwy. Natomiast solenie powinno odbywać się dopiero po usmażeniu, ponieważ inaczej mięso stwardnieje. Wątróbka długo smażona i wcześniej solona stanie się sucha, szara i ogólnie - niesmaczna. (Źródło: "Encyklopedia Polskiej Sztuki Kulinarnej

Di gotuje
Wegańska uczta : Bezmięsne kulki w azjatyckim sosie ,,pieczeniowym'' 166

gładką masę razem z wcześniej podsmażonymi pieczarkami, czosnkiem i cebulą (można też wykorzystać do tego maszynkę do mielenia mięsa), przekładam masę do miski, dodaje pokruszony chleb, przyprawy i formuję kulki (najlepiej lekko wilgotnymi dłońmi), kulki układamy na blaszce i pieczemy aż się zezłocą, podajemy z sosem. Smacznego

zdrowa vege kuchnia
Grillowany bekon z sosem czosnkowym. 154

Witajcie :) sezon grillowy rozpoczęty :) więc ma dla Was propozycję pysznych spiralek bekonowych pieczonych na grillu . Moje dzieci je uwielbiają. Do takich spiralek polecam sos czosnkowy

Sama słodycz i szczypta chili
Babka mojej mamy 150

Jak byłam dzieckiem uwielbiałam kiedy moja mama piekła tą babke. Teraz ja piekę ją swoim dzieciom i znika w mgnieniu oka. Jest prosta, szybka i bardzo

kuchnia doski
Soczyste kotlety z indyka w jogurcie i płatkach kukurydzianych 121

zostawić w lodówce na kilka, kilkanaście godzin (można na całą noc).  Do miski wsypać płatki kukurydziane. Każdy kawałek mięsa wyjąć na talerz i przyprawić z obu stron. Panierować w płatkach z obu stron. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut w temperaturze 200 o C aż wierzch się przyrumieni

Czerwień i błękit
Zapiekanka z kaszy jaglanej z kurczakiem curry, porem i kluskami śląskimi 211

kaszę, polej częścią sosu. Wyrównaj i posyp połową żółtego sera. Na to wyłóż resztę kaszy, wyrównaj i dodaj pozostałe mięso. Na to ułóż pokrojone kluski śląskie. Polej je resztą sosu z patelni. Posyp żółtym serem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180stC ok 20 minut. Produkty potrzebne do wykonania tego pysznego obiadu znajdziesz w sklepie internetowym z Superfood

Anioszek w kuchni
Zapiekanka pasterska 162

dodajemy masło. Bardzo dokładnie i szybko mieszamy. Następnie wlewamy mleko i ponownie mieszamy. Na spód naczynia wykładamy mięso (dobrze, by naczynie było dość wysokie, minimum 10 cm).  Na mięsie równomiernie wykładamy purée ziemniaczane i wygładzamy. Posypujemy startym serem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza, przez 20 minut. Smacznego głodomorki

Smakuj życie!
roladki schabowe z chrzanem 159

podsmażyć na oleju, dodać posiekane pieczarki i posolić, usmażyć. Do pieczarek dodać chrzan i wymieszać. Na każdy plaster mięsa nałożyć farsz i zwijać w roladki. Każdą owinąć w boczek (jeśli trzeba to spiąć wykałaczkami) i nasmarować pozostałą mieszanką przypraw.  Piec w piekarniku około godziny w 200*C podlewając tworzącym się sosem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Karkówka z patelni 156

jabłkowego 1 łyżka sosu sojowego sól pieprz szczypta rozmarynu szczypta czosnku niedźwiedziego Składniki marynaty wymieszać, namoczyć w niej mięso i odstawić na dwie godziny do lodówki. Smażyć na smalcu po 2- 2,5 minuty z każdej strony. Podać z pieczonymi ziemniaczkami sałatką z pomidorów. Opublikowany

Gotowanie jest łatwe
Tarta pomidorowa z fasolą i chorizo 124

Ciasto: 250 g twarogu 1 jajko pół łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 szklanki mąki (najlepiej krupczatki) 2-3 łyżki oleju i łyżka

Czerwień i błękit
Pieczary faszerowane mięsem mielonym i szpinakiem 164

przegryzły. Do tego czasu, warto pokropić pieczarki sokiem z cytryny, by nie ściemniały.  Po godzinie faszerujemy każdą pieczarkę mięsem, na nie nakładamy odciśnięty szpinak. Chciałam, by zachował swój smak, więc nie doprawiałam go i tylko przykryłam serem. Nadziane grzyby pieczemy w 180 stopniach przez około pół godziny, w zależności od sprzętu, którym, dysponujemy. Podawać można je jako przystawkę

Kuchenna Kontrrewolucya
Żeberka w sosie. 200

międzyczasie spróbować czy nie trzeba jeszcze doprawić wody. Po tym czasie najlepiej samemu ocenić czy mięso jest miękkie. Mąkę rozrobić z zimną wodą (pół szklanki). Mieszając wlać do żeberek. Zmniejszyć temp. w piekarniku do 180stopni i piec jeszcze ok.15minut. Smacznego

W kuchni u Moniki
Mięsna rolada 166

Składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Na folię aluminiową wykładamy mięso wieprzowe na kształt prostokąta. Na nie kładziemy mięso drobiowe. Przy krótszym boku prostokąta układamy laskę kiełbasy. Delikatnie zwijamy w roladę. Skrapiamy z wierzchu oliwą. Owijamy w folię i pieczemy 1-1,30 h w temperaturze 180 stopni C. Źródło: "143 przysmaki Siostry Anastazji

Pobite gary Barbary
Roladki z kurczaka pod kołderką z przecieru pomidorowego i mozzarelli + Test naczynia żaroodpornego Termisil 189

pomidorami, dodaj 2 sprasowane ząbki czosnku, sól, pieprz i przyprawy, podsmażaj 3 minuty na kilku kroplach oleju. Po zamarynowaniu mięsa (minimum 1 h), plastry kurczaka posmaruj farszem szpinakowym i zwiń w roladkę. Włóż roladki do naczynia żaroodpornego z przykryciem i piecz ok. 25 minut w 200 stopniach. Po tym czasie wyjmij naczynie, posmaruj roladki przecierem pomidorowym, a na każdą roladkę

Corner With Recipes
Cukinie faszerowane potrawką z piersi kurczaka 146

Dodać do patelni wymieszać, dodać ugotowany ryż i mięso z talerza w razie potrzeby doprawić                                                solą i pieprzem.    4.   - cukinię posolić oprószyć pieprzem włożyć na blachę wyłożoną papierem(...)pieczenia włożyć na 15 minut do piekarnika nagrzanego 180 stopni termoobieg .                                                                        - Po wstępnym pieczeniu faszerować cukinię włożyć do piekarnika na kolejne 20 minut

W królestwie smaków Beaty
Wegański pasztet z fasoli piękny jaś, pomidorowo grzybowy 139

sojowy do smaku  - słonecznik do posypania na wierzch (opcjonalnie) Przygotowanie :  Fasole ugotować, zmielić w maszynce do mięsa lub w blenderze razem z pieczarkami, cebulą i pomidorami, doprawić do smaku przyprawami i ziołami, wyłożyć na blaszkę keksówkę i piec ok 45 minut w temperaturze 175 stopni  Smacznego

zdrowa vege kuchnia
Lepimy pierogi 229

najlepsze ciasto pierogowe i kilka inspiracji na nietypowe nadzienia.  Jak przygotować ciasto na pierogi? Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem

Moja smaczna kuchnia
Pizza na cieście razowym 337

posypania (bazylia, oregano) mąka pszenna do podsypywania ciasta przy wyrabianiu Ser utrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Pieczarkę i mięso pokroić w cienkie plastry. Pomidora oraz cebulę posiekać w drobną kostkę. Piekarnik nagrzać do 250°C. Jeśli mamy kamień do pieczenia pizzy – wstawić go do nagrzania. Ciasto rozwałkować w kształt cienkiego okręgu, obficie podsypując mąką. Ułożyć na blaszce wyłożonej

Bullio
Mix sałat z pieczenią i pomarańczą 141

Bolero mix – w jej skład wchodzą: endywia, sałata fryzyjska i buraczek 1 nieduża pomarańcza 2 półcentymetrowe plastry  pieczeni wieprzowej łyżeczka oliwy z oliwek sól pieprz Wykonanie: Sałatę przełożyłam z opakowania do miseczki. Dołożyłam do niej pokrojone w słupki mięso. Pomarańczę dokładnie wyszorowałam, okroiłam skórkę razem z białą błonką. Z pomiędzy błonek powykrawałam cząsteczki miąższu, przekroiłam je na pół

Kuchenne zapiski Edyty
Pierś kaczki w sosie grzybowym 112

Danie smaczne, mało kaloryczne i w sam raz na sezon grzybowy. Pieczona pierś kaczki podana w gęstym sosie z grzybów z małym dodatkiem śmietany. Minimum składników by wyeksponować smak i grzybów i mięsa

Milion Smaków
Szaszłyki grillowe 338

pokrojenia w plastry i ewentualnego wycięcia mogących się w nim znajdować chrząstek. Tak przygotowane składniki nadziewamy na patyczki i pieczemy na średnio rozpalonym grillu najlepiej przy użyciu amelinowych tacek. Można łatwo modyfikować przez dodanie lub odjęcie warzyw lub użycie innego mięsa. Podajemy najlepiej z sosem czosnkowym lub keczupem, pieczywem i piwem. Na zdjęciu szaszłyki przed usmażeniem, z podanej ilości składników

Tanie przepisy studenckie
Polędwiczka wieprzowa pieczona w cieście 180

konfiturę wyłożyć owoce i posypać tartą skórką cytryny, zrolować. Polędwicę położyć na ciasto posmarowane rozmąconym jajkiem, szczelnie owinąć mięso, końce zlepić i podwinąć pod spód. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować z wierzchu pozostałym jajkiem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 195 stopni na 20 minut.  Upieczoną roladę lekko przestudzić

SzczyptaSmaQ
Kebab z kurczaka w wersji domowej 172

pozostawiamy na około 15 – 20 minut, by lekko wyrosły. Następnie bułki wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 15 – 20 minut. Filet z kurczaka kroimy w podłużne paski i smaży na oleju bez przypraw, do czasu gdy mięso zmięknie (około 5 – 7 minut), następnie dodajemy przyprawy i smażymy jeszcze około 2 minuty, po czym zdejmujemy z ognia

Smakowy Raj
Placuszki ogórkowe z mąki z bobu 127

Zioła oraz czosnek posiekać i połączyć z oliwą. Marynatą natrzeć mięso i umieścić  w chłodnym miejscu na około godzinę . Przed ułożeniem  na  patelni grillowej należy oprószyć je z obu stron pieprzem. Piec do momentu zarumienienia się mięska ,ale aby pozostalo w środku soczyste

w mojej kuchni
Spaghetti z sosem z pieczonej papryki (479 kcal) 255

Bardzo lubię pieczoną paprykę, dlatego taki sos to coś w sam raz dla mnie. Sos jest uniwersalny, można do niego dodać kawałek jakiegoś mięsa, jeśli ktoś nie wyobraża sobie wegetariańskiego obiadu Składniki (na 3 porcje): 2 duże papryki (czerwona i żółta) 1 średnia cebula 250 ml przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku bazylia, kmin rzymski, oregano, sól, pieprz garść czarnych

e-PrzepisyKulinarne
Pieczone pulpety po bałkańsku (z serem feta) + przypomnienie o konkursie! 207

mieszamy z jajkiem, bułką tartą i czubrycą. 2. Ser feta kroimy na kawałki wielkości orzecha ziemnego.  3. Mięso mielone formujemy w kulki wielkości orzecha włoskiego, w środku umieszczając po kawałku sera.  4. Wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Pieczemy w temperaturze 200 stopni, przez około 15 minut

Szefowa kuchni
Puree z groszku 183

Puree z groszku to świetny dodatek do mięsa lub ryb. Delikatnie zielony kolor dodaje wdzięku na talerzu, a i czyni nasze danie nietypowym. Ja swoje podałam z karkówką pieczoną w marynacie z coli i ketchupu. Składniki na 3 porcje: 450 g mrożonego groszku Łyżka masła 2 łyżki śmietany Pieprz, sól Odrobina soku z cytryny Przygotowanie: Groszek ugotować w osolonej

Fabryka pomysłów
Buraki faszerowane 159

środek. Cebulę siekamy w drobną kostkę, przesmażamy. Z cytryny ocieramy skórkę. Wszystkie składniki wraz z serem feta dodajemy do mięsa doprawiamy i mieszamy. Nakładamy do wydrążonych warzyw, przykrywamy odciętymi częściami buraka i układamy w naczyniu żaroodpornym. Możemy odrobinę podlać wodą. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez ok 30 minut.  Po upieczeniu, wyjmujemy i podajemy na rukoli :) Smacznego

Taste Of My Day
Skrzydełka faszerowane 168

mielone przełożyć do miski, dodać ostudzoną cebulę, jajko, sól i pieprz. Szczypiorek umyć, osączyć, drobno pokroić, dodać do mięsa., dokładnie wymieszać. Tak powstałym farszem nadziewamy skrzydełka. Koniec skrzydełekn należy  spiąć wykałaczką. Skrzydełka układać na wysmarowanej tłuszczem blasze, opsypać przyprawą. Piec około 1 godz. w 175 stop (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById

Kuchnia Danusi
Zapiekanka makaronowa 1023

mocniej, bo gdy dojdzie makaron , może nasza zapiekanka stać się jałowa :) Zciągamy z gazu. Ugotowany makaron odcedzamy.  Do mięsa dodajemy makaron, pokrojoną paprykę i natkę pietruszki- dużo pietruszki. Mieszamy wszystko. Na wierzch posypujemy ser. Patelnię stawiamy na gaz i "pieczemy" :) do rozpuszczenia sera- około 2-3 min. Obiad gotowy. Smacznego

Smaki Edyty
Roladki naleśnikowe 202

chwile podsmażamy, następnie dodajemy szpinak doprawiamy do smaku i chwile smażymy. Na cały płat naleśnika nakładamy farsz z mięsa, a farsz ze szpinaku nakładamy w poziomy słupek, i posypujemy serem żółtym i mocno zwijamy. Robimy tak ze wszystkimi naleśnikami... Pieczemy około 30 min. w tem. 160- 180 st. pod koniec posypujemy żółtym serem. Pomidory kroimy na mniejsze kawałki przekładamy

NaKońcuJęzyka
Cannelloni z mięsem mielonym 259

przekładamy do miski. Dodajemy serek i mieszamy do całkowitego wchłonięcia philadelfi. Teraz będzie trochę zabawy :) Nasze tuby faszerujemy mięsem. Trochę naszego sosu wylewamy do naczynia żaroodpornego. Na to układamy nasze tuby. Polewamy sosem.  Wkładamy do nagrzanego piekarnika  -moje tuby piekłam 35 min w nagrzanym do 180 C piekarniku. *WAŻNE: Proszę dokładnie przeczytać instrukcję pieczenia cannelloni- niektóre wymagają gotowania

Smaki Edyty
Karkówka zapiekana z ananasem 128

kroimy na 4 części, a w moździerzu rozcieramy kolendrę.  Mięso układamy w natłuszczonej formie i na każdym kawałku mięsa układamy po 2 kawałki ananasa. Całość oprószyć pozostałą papryką oraz roztartą kolendrą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180˚C i pieczemy przez 1 godzinę (naczynia nie zamykamy

Delicious Titbits
Kruche ciasteczka z orzechami. 227

maszynkę do mielenia mięsa( rozmiar maszynki do mięsa 5 ) Z maszynki do mielenia mięsa wyciągamy noże oraz sitko, zostawiamy tylko ślimak, zakładamy formę i zakręcamy ją do maszynki. Następnie zakładamy pasek z wzorkami ciastek ,tak jak widać na zdjęciu na górze. Przygotowujemy 2-3 blachy do pieczenia ciast i smarujemy je tłuszczem. Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki, odkrawamy kawałek ciasta

Przepisy i porady kulinarne
Łosoś pieczony w sezamie na puree z kalafiora z kaszą gryczaną i kolorową mizerią 186

Prosty przepis na łososia pieczonego w ziarnach sezamu, na delikatnym puree z kalafiora, podany z kaszą gryczaną i kolorową mizerią przygotowaną z sałaty masłowej, ogórka i rzodkiewki. Pyszne danie rybne na piątkowy Fish Friday! Łosoś norweski jest niezwykle efektowny i łatwy w przygotowaniu. Najwygodniejszą jego formą jest filet, który jest w zasadzie od razu gotowy do przygotowania dania. Sięgam(...)często kiedy mam gości, bo niemal wszyscy lubią łososia – głównie dlatego, że jego mięso jest zwarte i ma ładny kolor, a ponadto nie ma wielu ości i łatwo można się ich pozbyć. Dla mnie łosoś jest niezwykle wdzięcznym produktem kulinarnym. Dziś przepis na pieczone filety w panierce sezamowej na moim ulubionym puree z kalafiora gotowanego w mleku

Dietolog
Peking Duck Sauce - Sos do kaczki po pekińsku 470

pekińsku. Jak przygotować i usmażyć pierś z kaczki, aby móc delektowac się tym smacznym mięsem tak jak to robią to Chińczycy w Pekinie, czyli jedząc kaczuszkę w formie małych rolek z warzywami, odsyłam na mój przepis Chrupiąca pierś kaczki - Jak przygotować mieso kaczki do pieczenia SKŁADNIKI: 6 łyżek sosu hoisin 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego (najlepiej(...)łyżka miałkiej mąki kukurydzianej dodatkowo wybrane z poniższych: 1-2 cebuli dymki ze szczypiorem 1/2 ogórka wężowego 1 czerwona cebula cieniutkie krążki ciasta do kaczki po pekińsku upieczone mięso kaczki (najlepiej oczywiście w stylu kaczki po pekińsku) Wykonanie: Mąkę kukurydzianą wymieszać w zimnej wodzie i odstawić Patelnię postawić na ogniu i dać na nią olej sezamowy, pastę z czarnej fasoli

Sztuka gotowania w/g Samiry
Sernik mleczno-cytrynowy z owocami 191

jeden z najbardziej orzeźwiających serników mimo że, nie na zimno lecz pieczony, o mega cytrynowej nucie na kruchutkim spodzie z mąki krupczatki, całość dopełniają ulubione owoce i cytrynowa galaretka, wprost nie można się od niego oderwać. Mój ulubiony! Składniki: Spód: 20 dag mąki krupczatki 10 dag masła 50 g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka śmietany 18% Masa(...)ponownie zmiksować do połączenia.  Gdy nie posiadamy  blendera, twaróg należy tradycyjnie zmielić w maszynce do mięsa i z resztą składników zmiksować mikserem. Masę wylać na kruchy spód, wygładzić, wierzch przykryć folią aluminiową , wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika, piec 50 minut, wierzch ma pozostać biały. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Galaretki rozpuszczamy w 700 ml wrzątku

Wanilia i Kardamon
Zapiekanka z warzywami, pulpecikami i serem 335

smaczniejsze, ale też zachowają więcej składników odżywczych. Danie podawać od razu po wyjęciu z pieca. Składniki: 50 dag ziemniaków sałatkowych 1 młoda cukinia garść fasolki szparagowej 15 dag młodego bobu ½  brokuła Sól do smaku Przyprawa do ziemniaków do smaku Pulpeciki: 30 dag mielonego mięsa wieprzowego- z szynki 2 jajka pęczek szczypiorku 1 cebula 2 łyżki bułki tartej Sól

Wanilia i Kardamon
domowa pieczona karkówka 148

praskę. Mięso nacieramy czosnkiem i cebulą, posypujemy solą i pieprzem. Z ziół, miodu i octu robimy marynatę. Mięso przekładamy do miski, polewamy z obu stron marynatą i odstawiamy na dzień lub dwa w chłodne miejsce. Zamarynowaną karkówkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku w 240 st. C ok. 30 min. Następnie zmniejszamy temperaturę

Domowy Smak Jedzenia
Sernik z jabłkami na czekoladowym spodzie 304

formy o wymiarach dolnych około 22 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec około 15 minut w temperaturze 160°C, do suchego patyczka. Upieczone ciasto odłożyć do wystudzenia. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg zmielić w maszynce do mięsa przynajmniej dwukrotnie.  Masło roztopić i odstawić do przestudzenia. Jajka ( w całości ) ubić z cukrem(...)przesiany proszek budyniowy i przesianą mąkę pszenną, sok, skórkę z cytryny oraz przestudzone masło i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia składników. Masę serową przelać na wystudzony czekoladowy spód, wyrównać. Piec około 40 - 45 minut w temperaturze 160°C - 170°C. UWAGA: Czas pieczenia może być różny w zależności od użytego sera; im rzadsza masa serowa tym sernik będzie się dłużej

Opowieści z piekarnika
Domowa pieczeń warzywna 109

Wielką zwolenniczką pasztetów czy też pieczeni nie jestem. Jak się wczytam w skład większości kupnych prodktów, tylko mnie dreszcze przechodzą. Inna sprawa, jak się je samemu zrobi. I niekoniecznie ich składnikiem musi by ć wtedy mięso . Głównym składnikiem może by ć np. zielona soczewica. Bardzo zdrowa, jest ona źródłem białka, kwasu foliowego, potasu. Nie jest nam więc potrzebne mięso(...)dodaję posiekaną natkę, wbijam jajka. Łączę z ugotowaną soczewicą, dodaję przyprawy w ilości dowolnej, tj. zgodnie z własnymi upodobaniami smakowymi:-) Całoś ć blenderuję. Na wysmarowaną blachę wykładam przygotowaną masę, piekę ok. 1 godz. w temp. 180'C (termoobieg).   SMACZNEGO

Wielopokoleniowo
Lekko kokosowy sernik z malinami i kruszonką 401

temperatury 180°C. Na czas nagrzewania piekarnika blachę z kruchym ciastem wstawić do lodówki. Przed pieczeniem ciasto nakłuć widelcem. Podpiec wstępnie przez 10 – 13 minut, do lekkiego zarumienienia ciasta. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg zmielić w maszynce do mięsa przynajmniej dwukrotnie. Masło roztopić i przestudzić. Z puszki z mlekiem kokosowym wyjąć gęstą śmietankę, wodę odlać(...)proszkiem budyniowym i delikatnie wymieszać. Masę serową przelać na podpieczony kruchy spód ( może być ciepły ), na masie poukładać maliny. Z lodówki wyjąć pozostałą kruszonkę i posypać nią wierzch sernika. Piec w temperaturze 170° C przez około 75 minut. Dobrze upieczony sernik powinien być na środku ścięty i sprężysty przy dotyku patyczkiem ( warto sprawdzić to po mniej więcej godzinie

Opowieści z piekarnika
Karkówka gotowana i zapiekana z warzywami 115

naczyniu żaroodpornym, wlać olej, włożyć cebule pokrojoną w piórka tak aby zakryć mięso, na to pieczarki pokrojone w plastry, na pieczarki paprykę pokrojoną w paski,kalafior ,brokuł,marchewke pokrojona w plastry,fasolkę szparagową pokrojoną w słupki. .Doprawić ulubionymi przyprawami .  Wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach przez około 30 minut(...)pomarańcze,pokroić w plastry  Plasterki smażyć ok. 8-10 minut, aż zaczną się ładnie karmelizować,dorzucić garść owocu granatu,chwilę jeszcze smażyć Przełożyć na gotowe mięso.SMACZNEGO!!!     inspiracją Christopher

w mojej kuchni
Ciasto daktylowo-owsiane (bez cukru i mąki) 128

przed mieleniem. Daktyle pozbawiamy pestek i mielimy w maszynce do mięsa lub stopniowo, pulsacyjnie rozdrabniamy blenderem. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Zmielone daktyle miksujemy z miękkim masłem na gładka masę. Stopniowo po jednym dodajemy jajka, a następnie zmielone płatki owsiane, sodę i proszek do pieczenia na zmianę z mlekiem. Dodajemy około łyżki octu spirytusowego. Nie będzie

Pyry na Gaz
Kopytka z dyni z szałwią i mięsem mielonym w pomidorach 169

bierzemy 1 kg surowej, obieramy kroimy w kostkę i pieczemy w piekarniku ok. 20 minut aż zmięknie. Dynię miksujemy i dusimy jeszcze w garnku aby jak najwięcej wody odparowało. Jak puree będzie za wodniste to ciasto na kopytka będzie za rzadkie i klejące. W międzyczasie przygotowujemy sobie mięso. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę

Kuchenne Wariacje