mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:226/1172)

Kotlety drobiowe siekane smażone na oleju rzepakowym 235

innych dań używam oleju rzepakowego. W mojej wielkanocnej kuchni  nie może zabraknąć oleju rzepakowego, ponieważ jest niezastąpiony. Można na nim smażyć i dusić warzywa i mięsa. Nadaje się do pieczenia ciast, a babki na oleju są wilgotne i długo zachowują świeżość. Jest podstawą majonezów, dressingów i sosów do sałatek i jajek

Obiad gotowy
Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami i olejem rzepakowym 190

pasty użyłam oleju rzepakowego. W mojej wielkanocnej kuchni  nie może zabraknąć oleju rzepakowego, ponieważ jest niezastąpiony.  Można na nim smażyć i dusić warzywa i mięsa. Nadaje się do pieczenia  ciast, a babki na oleju są wilgotne i długo zachowują świeżość. Jest  podstawą majonezów, dressingów i sosów do sałatek i jajek

Obiad gotowy
Schab z dzika z ćwiartkami ziemniaków 177

Średnie Przystępne Pomysł na mięso z dzika z pieczonymi ziemniakami. Składniki schab z dzika 1 kg ziemniaków przyprawa do ziemniaków Marynata: 4 łyżki musztardy 6-8 ząbków czosnku 2 łyżeczki cząbru 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka octu balsamicznego Sposób przyrządzenia 1 Przygotowanie marynaty: Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać musztardę, sos balsamiczny, […] Artykuł Schab z dzika

PysiaGotuje.pl
Dip z pomidorowy 111

Smaczny dip, który fantastycznie komponuje  się z pieczonymi ziemniakami, frytkami lub mięsem. SKŁADNIKI: 20 dkg sera feta 5 łyżek jogurtu 2 pomidory 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej bazylii sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki , pozbyć się soku oraz gniazd nasiennych. Jogurt zmiksować z serem, dodać pokrojone w kostkę pomidory, drobno pokrojony czosnek i bazylię

Kopystką po garach
Karkówka duszona pod kapustą 416

składamy z powrotem w jeden kawałek. Formę do zapiekania wysmarowujemy masłem. Wykładamy kapustę oraz cebulkę uprzednio pokrojoną w talaki i zeszkloną na odrobinie oleju. Na kapuście układamy mięso, polewamy równomiernie ketchupem. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 1,5 godziny pod przykryciem

Pyry na Gaz
Karkówka w czosnku 140

dokładnie natrzeć karkówkę przyprawami. Czosnek podzielić na ząbki i dodać do mięsa razem z łupinkami. Odstawić na 2-3 godziny a najlepiej na całą noc. Przełożyć mięso do rękawa i piec 40-50 minut w 200 stopniach. Podawać na ciepło bądź na zimno

Magiczne Życie Marty
Pieczone udka kurczaka 142

Klasyczny i smaczny obiad. Takie mięso najczęściej podaję z pieczonymi w ziołach i masełku ziemniakami i pieczonymi warzywami polanymi oliwą z oliwek albo olejem lnianym / ryżowym, np. wymieszane: cukinia, papryka, bakłażan, pomidory, cebulka. Składniki: 4 nogi z kurczaka (lub udka) sól, pieprz, suszone przyprawy do smaku: lubczyk, czosnek, majeranek, papryka słodka i ostra olej rzepakowy po łyżeczce

Zasmakuj Kuchni
Pasztet drobiowy z bazylią i karmelizowanym jabłkiem 207

przez około godziny. W między czasie na patelni wrzucić masło następnie dodać jabłko pokrojone w kotkę, chwilę przesmażyć, następnie dodać cukier i skarmelizować jabłko. Mięso z rosołu i pieczone obrać z kości, wrzucić do miksera dodać karmelizowane jabłko, rosół, upieczony czosnek (pozbywając się łupin). Wszytko zmiksować na gładko. Doprawić solą i pierzem znowu zmiksować gdy pasztet będzie już

Delicious Titbits
Schab w czapie z mielonego mięsa i pieczarek 143

Schab pieczony w czapie mielonego mięsa z pieczarkami pięknie prezentuje się po przekrojeniu, równocześnie pozostając smacznym. A smakuje i na ciepło w towarzystwie sosu pieczarkowego, i na zimno z żurawiną. To niekwestionowana ozdoba świątecznego obiadu. Składniki: • kawałek schabu, ok. 1 kg Farsz • 500 g mięsa mielonego z indyka

To co kocham
Pieczeń wieprzowa w aromatycznym sosie 145

nigdy nie zostanę. Jestem zodiakalnym lwem a lwom potrzeba mięsa i tyle. Zajadam dania wegetariańskie i wegańskie ze smakiem ale jak potrzeba mi białka zwierzęcego to zajadam mięso. Tym razem przygotowałam pieczeń wieprzową, pyszną i aromatyczną w ciekawym sosie porowym, polecam wszystkim mięsożercom. Pieczeń wieprzowa w aromatycznym sosie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Karkówka w soku jabłkowym 231

Moim popisowym daniem obiadowym jest na pewno karkówka w soku jabłkowym. Wychodzi zawsze soczysta, mięciutka i pyszna. Każdy zachwyca się jej smakiem i prosi o dokładkę

Ana Mari's world
Karkówka w soku jabłkowym 231

Moim popisowym daniem obiadowym jest na pewno karkówka w soku jabłkowym. Wychodzi zawsze soczysta, mięciutka i pyszna. Każdy zachwyca się jej smakiem i prosi o dokładkę

Ana Mari's world
Szynka gotowana i zapiekana z glazurą. 129

cukier lubi się szybko karmelizować i przypalać, a wtedy może być dużo dymu. Jak mięso uzyska zadowalający nas kolorek, wyjmujemy, zawijamy w folię na której się piekło i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Mięso przez to, że jest wrzucane na osolony wrzątek, zamyka się  i jest delikatne oraz soczyste. Nabiera smaku, warzyw i przypraw, a glazura jest tylko dopełnieniem całości

Dieta moja pasja
CEBULOWE UDKA 154

Nacieram mięso ale i skórę. Cebulę obieram i kroję w plastry. Cebulę kroję w plastry. Kładę na mięso i pod skórę. Mięso nakłuwam mięso. Zawijam mięso w folię aluminiowej. Piekę 50 min w 180 stopniach

Gotowanie Patki
Warkocze z polędwiczek wieprzowych z żurawiną 165

Natrzeć mięso z obu stron olejem i przyprawami i zapleść jak warkocz. Mięso odłożyć na pół godziny do lodówki. Następnie włożyć do rękawa do pieczenia i piec 50-60 minut, do miękkości. Mięso podawać z sosem żurawinowym z tego lub tego przepisu

Czerwień i błękit
Iberyjskie wina z Lidla – lato 2016 151

pieprzu. Usta są delikatne, przyjemnie garbnikowe, dobrze zbalansowane z dużą koncentracją smaku. Jest to wino, które dobrze sprawdzi się w połączaniu z jedzeniem. Producent podpowiada nam pieczone, peklowane lub duszone mięso, carpaccio, pasztety lub kozi ser. Solidne uniwersalne wino.  Wina nadesłane do degustacji przez Lidl Polska . Na zdjęciach Malcolm, kot rasy maine coon

królestwo garów
Kaczka z sosem malinowym i flambirowaną pomarańczą 141

min.3h a najlepiej na całą noc. 2. Wyjąć z lodówki i podsmażyć z każdej strony po 2minuty. Piekarnik rozgrzać do 200stopniu z naczyniem żaroodpornym i następnie przełożyć mięso do piekarnika i piec przez 13 minut. 3. Maliny myjemy i przekładamy do rondelka, wlewamy wytrawne wino, dodajemy miód i sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż sos będzie

Coś z niczego
Kaczka z sosem z czarnej porzeczki i puree z zielonego groszku 185

min.3h, najlepiej na całą noc. 2. Wyjąć z lodówki i podsmażyć z każdej strony po 2minuty. Piekarnik rozgrzać do 200stopniu z naczyniem żaroodpornym i następnie przełożyć mięso do piekarnika i piec przez 13 minut. 3. Porzeczkę myjemy i przekładamy do rondelka, wlewamy wytrawne wino, dodajemy miód i sok z pomarańczy. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż sos będzie odpowiednio

Coś z niczego
Masło klarowane 157

dole zostały białe zanieczyszczenia, których nie przelewamy. Gdy zupełnie ostygnie, zamykamy słoik i wstawiamy do lodówki. Idealnie nadaje się do smażenia wszelakich placków, naleśników, omletów, jajecznicy, mięsa, jak i do pieczenia. Ma taki orzechowy smak. Pamiętajmy, że mimo wielu korzyści zdrowotnych jest to nadal tłuszcz, który ma 883 kalorii w 100 gramach, więc zalecana porcja to 2 łyżki dziennie. Masło

Wołowina od rekina
Żeberka w stylu orientalnym ! 157

emulsją  osuszone i pocięte na porcje mięso i odstawiamy je do lodówki na przynajmniej 2 godziny.       Rozgrzewamy piekarnik do 160C Rozkładamy mięso na papierze do pieczenia. Pieczemy około 1 godziny. W połowie czasu odwracamy kawałki żeberek na druga stronę żeby ładnie się zrumieniła.     Smacznego !! Bartek

Bartek Gotuje
Terrina z łososia w maku 156

Terrina jest to rodzaj pasztetu z mięsa, ryb lub warzyw, pieczona w kąpieli wodnej. Podawana może być na zimno, ale również i na ciepło. Szczególnie popularna w restauracjach francuskich, ale nie tylko. Bardzo prosty przepis, którego efekt jest zaskakujący i dla oczu, i dla podniebienia - terrina z łososia w maku. Składniki na formę keksowa

mojewypiekiinietylko
Naleśniki zapiekane w sosie serowym 287

ananasem, ale oczywiście poszalejcie z własnymi kompozycjami. Ja użyłam składników, które aktualnie były w lodówce, ale te naleśniki śmiało można zrobić z jakimś farszem warzywnym, mięsem mielonym lub kurczakiem. :) Pieczenie: Temperatura - 180ºC z termoobiegiem Czas - ok. 20-25 minut Naleśniki można podać z ulubioną sałatą, sosem czosnkowym oraz ketchupem. Smacznego

Cooking Monster
Dip z jogurtu, fety i rzodkiewek 263

jogurtu, fety i rzodkiewek - idealny do mięsa, ryb, grilla i sałatek. Znowu namiętnie i do wszystkiego przygotowuję dipy. Czy to mięso z grilla, czy pieczony kurczak, sałatka albo pieczona ryba - nie może się obyć bez czosnkowego sosiku na zimno. Ostatnio króluje w nich ser typu feta. Tłusty czy nietłusty, jaki akurat wpadnie w ręce. Dipy są idealnie słone

Kraina Tysiąca Smaków
WYTRAWNE CRUMBLE Z KURCZAKIEM I CUKINIĄ 124

solą i pieprzem, dodajemy listki rozmarynu. Foremki smarujemy masłem i dodajemy mięso z cukinią. W drugiej miseczce z mąki, masła, słonecznika i parmezanu formujemy kruszonkę. Kruszonką posypujemy mięso i cukinię i pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (z termoobiegiem) . Wyjmujemy i  cieszymy się niezwykłym smakiem :) SMACZNEGO

WYSPA SZCZĘSLIWA
Gołąbki z łososiem i sosem cytrynowo-śmietanowym. 178

ryżu. Oczyszczonego łososia układamy na folii aluminiowej, skrapiamy sokiem z cytryny, Posypujemy pieprzem i solą. Folię zawijamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Mięso łososia rozdzielamy widelcem i mieszamy z ryżem. Cebulkę dymkę kroimy drobno i dodajemy do łososia z ryżem. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem.  Liście kapusty przelewamy wrzątkiem, Wycinamy

Miksturownik
Marynata w stylu BBQ 173

marynacie umieszczamy kawałki mięsa, całość zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki (czym dłużej tym lepiej, ale już po 3 - 4 godzinach możecie mięso śmiało grillować lub piec).   P.S. Ta ilość marynaty wystarczy do 10 - 12 plastrów karkówki

Czary - gary w kuchni
Pikantna zupa krem z pieczonych buraków 166

dokładnie umyć, zawi­nąć w folię alu­mi­nio­wą i piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 40 minut (można to zrobić przy okazji pieczenia innych potraw np. mięsa lub chleba). *** Na patelni rozgrzać olej, dodać obrany i starty na tarce imbir, posiekany czosnek, liść laurowy i kumin (ewentualnie także nasiona kolendry i gorczycy) i smażyć

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pasta z pieczonych buraków i fasoli 128

każdą szerokością geograficzną. A żeby Was jeszcze bardziej zachęcić do wypróbowania tego smakołyku, dodam, że pastę z buraków możecie przygotować w nieskończonej ilości wariantów - można ją przyrządzić z warzyw pieczonych lub gotowanych, można wzbogacić smak chrzanem, jabłkiem lub ziołami, można przygotować pastę bardzo kremową lub z niewielkimi kawałkami warzyw (tę wersję lubię najbardziej), można wreszcie  użyć jej jako(...)wodzie do wystudzenia. Bu­raki bardzo dokładnie umyć, zawi­nąć w folię alu­mi­nio­wą i  piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około godzinę (można to zrobić przy okazji pieczenia innych potraw np.  mięsa lub chleba). *** Czosnek obrać przekroić na kilka części i podsmażyć przez minutę na oleju (ja preferuję czosnek podsmażony na maśle ghee

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Halibut z grilla 185

dwustronny). Jeżeli używamy patelni grillowej rybę grillować nieco dłużej - ok 4 min z każdej strony, w połowie grillowania przewrócić. Czas jest orientacyjny - zależy od grubości naszego dzwonka - pieczemy do czasu, aż mięso zrobi się białe i łatwo się rozdziela.  Podawać z kawałkiem cytryny. Smacznego

Stare Gary
Marynanta do kurczaka z powidłami śliwkowymi 165

rozgniatamy na miazgę. Jabłka obieramy, kroimy w małą kosteczkę lub ścieramy na tarce. Wszystkie składniki mieszamy razem. Smarujemy kurczaka i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Przekładamy mięso do woreczka do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180st przez około godzinę. Na 15 minut przed końcem rozrywamy woreczek i rumienimy skórkę. Marynata wystarcza na całego kurczaka lub 4-5 udek

Gotowanie moimi oczami
BURGER DROBIOWY Z MASŁEM ORZECHOWYM I POWIDŁAMI 156

tego przepisu  masło orzechowe powidła z czarnej porzeczki  ser cheddar   Na początek przygotuj bułeczki wg podanego przepisu. Następnie cebulkę. Kiedy będziesz wkładać bułeczki do pieca zacznij robić burgery. Mięso mielimy w maszynce razem z cebulą. Dodajemy jajko, bułkę, sól i pieprz do smaku. Formujemy duże kotlety i smażymy z jednej i drugiej strony po kilkanaście sekund. Wrzucamy

KuchcikoweLove
Szaszłyki drobiowe 179

pokroić i wymieszać z przyprawami i 3 łyżkami oleju. Ponabijać na patyczki do szaszłyków. Poukładać na blaszce do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku do 200stopni C. Piec do momentu aż mięso będzie gotowe i warzywa będą miękkie - u mnie to było 30minut. Gdyby warzywa się zbyt szybko zaczęły rumienić przykryć folią aluminiową

W kuchni u Moniki
Muffinki mięsno - ryżowe z fetą zapiekane w kokilkach. Fajna przekąska lub obiad. 179

kroję w grube prostokąty. Kokilki smaruje wewnątrz przy pomocy pędzelka olejem. Następnie do każdej kokilki przekładam połowę mięsa, na mięso układam kostkę sera feta i przykrywam reszta mięsa z pagórkiem. Muffinki piekę ok. 30 minut w piekarniku w temperaturze ok. 180 stopni z termoobiegiem. Stan upieczenia sprawdzam przy pomocy patyczka... jak w przypadku ciasta. Wierzch ma być rumiany i chrupiący

Kuchnia z widokiem na ogród
MUFFINKI Z MIĘSA MIELONEGO 162

dodałam jeszcze posiekaną pietruszkę- akcent zielony.starannie wszystko połączyć. Formy do muffin wyłożyć wyłożyć papilotkami,wypełnić do połowy przygotowanym farszem,posypać tartą bułką,dodać starty ser,wyłożyć resztę mięsa.Tak przygotowane muffiny piec ok 30 min w 180st C. Udekorować papryką i usmażonym boczkiem

Niespełnione zdolności kulinarne
Pierś z kaczki w sosie żurawinowym 215

kaczkę skórą do góry i podsmażyć mięso ok 1 minutę. KROK 3: Podsmażone piersi przełożyć do naczynia żaroodpornego lub do naczynia wyłożonego folią. Polać delikatnie odrobiną tłuszczu mięso, zakryć naczynie i piec w temperaturze 180 stopni ok 15 minut. Następnie wyjąć kaczkę z piekarnika. Odstawić jeszcze pod przykryciem ok 5 minut. KROK 4: SOS ŻURAWINOWY : na patelni, na której była

smacznieinatemat
Kotlety wieprzowe z rusztu 145

lekko tłuczemy (ręką). Olej, ocet, przyprawy i zmiażdżony czosnek mieszamy i odstawiamy. Po chwili wkładamy do zalewy kotlety i wstawiamy na dwie godziny do lodówki. Następnie mięso wyjmujemy, osączamy i pieczemy z obu stron na grubym ruszcie lub w piekarniku do miękkości

Tradycyjna Kuchnia
Schab pod pierzynką ze szpinaku i żółtego sera 161

MOJEJ CÓRCI-I MUSZĘ WAM POWIEDZIEĆ ,ZE SPOKOJNIE MOŻNA TEN PRZEPIS WYKORZYSTAĆ DO  TEGO MIĘSA,BO BYŁO RÓWNIE DOBRE) ,PRZYPRAWIAMY ODROBINĘ PRZYPRAWĄ DO GIROSA ZALEWAMY MIĘSO NASZYM SOSEM I PIECZEMY W PIEKARNIKU ROZGRZANYM DO 180 STOPNI Z TERMOOBIEGIEM,LUB 200 BEZ TERMOOBIEGU OK 30MIN PO TYM CZASIE POSYPUJEMY STARKOWANYM SEREM I ZAPIEKAMY JESZCZE OK 10 MIN,ŻEBY SIĘ ZRUMIENIŁ

Swojskie jedzonko
Country dip 177

Country dip Szybki sos na bazie jogurtu i kilku składników , które zazwyczaj mamy w spiżarce , czy lodówce . Świetnie smakuje podany z każdym rodzajem mięsa , choć szczerze

Ogrodnik w podróży
Kurczak w winie – coq au vin 156

płynu, dodałem do pieczarek z cebulkami i boczkiem. Ułożyłem kurczaka w brytfance , zalałem mieszanina warzywno-pieczarkową. Dusiłem pod przykryciem 5 minut. Po tym czasie zdjąłem pokrywę , piekłem do czasu ,aż mięso się zrumieniło

R'n'G Kitchen
Piersi kurczaka w krakersach 237

drugi dzień krakersy zmielić, np, za pomocą blendera. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Zamarynowane mięso obtoczyć w panierce krakersowej. Przygotowane kawałki kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec około 25 minut (bez przykrycia). Mięso musi lekko się zarumienić

Ugotować
Sałata z pomidorami i ogórkiem 145

Bardzo łatwa w przygotowaniu, kolorowa i zdrowa sałatka z pomidorami i ogórkiem doskonała jako uniwersalny dodatek do wielu różnych dań, zwłaszcza z pieczonego, duszonego i grillowanego mięsa. Zapisz przepis Drukuj Składniki 200g mieszanki porwanych kolorowych sałat 1 średni ogórek mizeryjny (200g) 1 średni pomidor (200g) 5-6 gałązek koperku sól czarny pieprz świeżo mielony 2 łyżki oliwy Instrukcje Ogórka

Kulinarna Pokusa
Pomarańczowa pierś z kurczaka pod kruszonką. 226

pomarańczy , drobno pokrojoną papryczkę chili , tarty parmezan. Całość solimy , pieprzymy , dodajemy oliwy i dokładnie mieszamy. Filety z piersi kurczaka wyciągamy z marynaty i układamy w naczyniu żaroodpornym. Mięso dokładnie pokrywamy " kruszonką ". Pieczemy w temperaturze 200stopni przez 20-25 minut. SMACZNEGO

Bazylia kontra Rozmaryn
Lasagne z własnym sosem beszamelowym 112

osolonej wodzie z dodatkiem 2-3 łyżek oleju. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Układamy na zmianę: makaron, sos beszamelowy i mięso. Ostatnia warstwa powinna składać się z mięsa posypanego startym serem. Pieczemy w piekarniku na 180 stopni ok. 40 minut

upichcona
Kanapka z mięsem pieczonym, pomidorem i sałatą 157

marynatę.  Włożyć mięso i przykryć naczynie folią spożywczą na min. 24 godziny. Co jakiś czas obrócić mięso.  Po tym czasie odlać marynatę i wstawić mięso (w rękawie do pieczenia, nakłuć 2-3 razy) do nagrzanego piekarnika. Podlać odrobiną gorącej wody. Piec 30 minut w 220*C, a potem 60 minut w 180*C. Kroić po wystudzeniu. Przechowywać

Chocolate Muffin Blog
Placek po góralsku - pizzowy przysmak Taty 158

Rozkładamy na nim plastry sera wędzonego, na które wykładamy po małej "kuleczce" konfitury z żurawiny. Gdzieniegdzie rozkładamy pokruszoną mozzarellę. Ewentualnie kładziemy pokrojonego w plastry kabanosa. - jeśli bez mięsa się nie obejdzie ;) Pieczemy ok 12 minut w temperaturze 215 stopni. Sposób pieczenia dostosowujemy do możliwości własnego piekarnika. Gorąca, aromatyczna uczta dla podniebienia gotowa. Pizza smakuje nawet bez sosu, choć ten czosnkowy

Kuchnia po mojemu
Schab w marynacie imbirowej 113

cytryny Wykonanie:  Mięso myję, osuszam na ręczniku papierowym i usuwam białe włókna. Imbir ścieram na tarce, czosnek przepuszczam przez praskę. Wszystkie składniki marynaty mieszam ze sobą. Mięso wkładam do rękawa do pieczenia, dodaję marynatę i dokładnie związuję. Wkładam do lodówki na 12 godzin, a najlepiej na 24, co jakiś czas obracając mięso. Po tym czasie rozgrzewam piekarnik

Bea(u)ty kitchen
Kurczak i sumak w kuchni emigranta 220

wraz z podsmażonym kurczakiem na patelnię i dusimy, do czasu aż mięso będzie miękkie lub pieczemy ok. 40 minut w rękawie foliowym w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Rękaw trzeba rozciąć na ok. 10 - 15 minut przed końcem pieczenia, aby odparować nadmiar wody Podawać z chlebem pita, pieczonymi ziemniakami (oczywiście posypanymi sumakiem ;) lub ryżem i sałatką z pomidorów

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Karkówka pieczona w piekarniku 704

wkładamy w wolne miejsca między mięsem. Wszystko zalewamy sosem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni pod przykryciem przez godzinę. Potem zdejmujemy przykrycie i pieczemy kolejne 1,5 godziny. Ostatnie 45 minut pieczemy na termoobiegu, do zredukowania ilości sosu. Można wydłużyć czas pieczenia, jeżeli w sosie nadal jest zbyt dużo wody.   Polecam z pieczonymi ziemniaczkami :) SMACZNEGO!!!:)   Rozliczenie: Karkówka

Czerwona Porzeczka
Deser malinowy 459

Kiedyś desery z surowymi jajami omijałam szerokim łukiem, ale smak kogla mogla z dzieciństwa oraz popularność w ostatnich czasach programów kulinarnych, w których dość często takie

Moja Delicja
Barszcz czerwony 210

łyżeczki kolendry 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego 1/2 łyżeczki imbiru mielonego sól śmietana  szczaw opcjonalnie wywar z dowolnego mięsa lub sos po pieczeniu np. udźca z indyka garnek 3 - 4 litrowy Buraki obrać, umyć, pokroić w małą kostkę lub słupki, posypać cukrem (utrwali kolor), dokładnie wymieszać i odstawić na 5 minut. Marchew

Kuchcik gotuje
Pieczone ziemniaki 182

Uwielbiam pieczone ziemniaki. Zwłaszcza, te które w dzieciństwie wyciągałam z popiołu... Niestety w domu takowych zrobić się nie da. A zresztą sądzę, że jeśli nawet, to to nie byłoby już to samo. Tamtym towarzyszyły dziecięce zabawy, śmiechy, wykopki, pogawędki... W domu zatem tworzę inną wersję pieczonych ziemniaków. Bardziej odświętnie podane, pasujące zarówno do codziennego obiadu(...)przyprawami. Na każdego ziemniaka nakładamy palcami masło (z 1-2 łyżeczki). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 30 minut, po czym łyżką nakładamy na wierzch ziemniaków masło. Pieczemy dalej kolejne 30 minut. Ziemniaczki idealnie smakują same, bądź z ulubionym mięsem np. z piersią kurczaka . Czas pieczenia jest dość długi. Ja wykorzystuję go piekąc innego rzeczy na niższych, bądź

Słodkie okruszki
Pieczone mielone z ryżem w sosie fix chińskim 138

głębokim naczyniu i dodajemy do niego po 5 g wymienionych przypraw oprócz soli, oraz 2 wyciśnięte ząbki czosnku. Wszystko razem mieszamy i formujemy z mięsa kuleczki. Umieszczamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do uprzednio rozgrzanego piekarnika 200 stopni opcja góra dół i pieczemy jakieś 20 minut. Następnie po tym czasie(...)każdego kotlecika, mnie wyszło ich 13 z 1 kg mięsa, układamy na nich pokrojone kawałki sera i pokrojonego w plasterki pomidora. Pieczemy dalej na opcji termoobieg 5 minut.  W garnku gotujemy 2 woreczki ryży wraz z solą. W małym garnuszku gotujemy .33 ml wody i dodajemy do niej  nasz fix do potraw

ClauditteMissCooking
Szaszłyki z kurczaka i wiosenna sałata 143

rozdzielić warstwy. Boczek pokroić w plastry. 3. Pierś kurczaka pokroić w dużą kostkę. 4.Wszystkie składniki nabijać naprzemiennie na patyki do szaszłyków. 5.Położyć na rozgrzanym grillu i piec do zrumienienia się mięsa. 6. Sałatę porwać na kawałki. Ogórka obrać i pokroić w półplasterki. Pomidora przekroić na ćwiartki i pokroić na grube plastry.Pokroić szczypiorek. Całość doprawić solą i pieprzem oraz

A Ty Smakuj Mnie
Kurczak w liściach chrzanu 175

wodę z cukrem, wkładamy liście chrzanu i mięso.  Przykrywamy szczelnie folią i zostawiamy na kilka godzin w lodówce. Następnego dnia Przelewamy zalewę do naczynia żaroodpornego, wkładamy mięso. Poszatkowane liście wyrzucamy. Pieczemy w temperaturze 180 C około 30 minut.  Podajemy z sosem chrzanowym. Pyszne z ryżem i rukolą. Smacznego

Humanistka w kuchni
Pomysły na Sylwestrowe Przekąski! 132

papryki, co jakiś czas przekładając plasterkiem mozzarelli. Na samej górze też kładziemy mozzarelle i przykrywamy paprykę odkrojonym wcześniej 'ogonkiem'.Układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, jeśli mięso mamy już gotowe, pieczemy ok.15 minut w 180 stopniach. Warto sprawdzić czy papryka oraz farsz spełnia nasze oczekiwania,jeśli nie - można piec dłużej.2.Pomidorki z MozzarellaSkładniki:Pomidory,Mozzarella,Świeże listki

Chocolate Stop Tempting
Żeberka w miodzie i chilli 161

zanurzyć w niej żeberka i natrzeć . Przykryć miseczkę z mięsem i odstawić na noc do lodówki .Żeberka przełożyć do rękawa wlać troszkę marynaty w której moczyło się mięso . Dobrze zawiązać końce .Piec w temperaturze 180 stopni około 1/ do 1,5 godziny.Kochani ilość przypraw zależy już od waszego smaku :) Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Przepiórki w boczku 206

spiąć szpikulcami do mięsa lub wykałaczkami. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub oliwą, przełożyć przepiórki i piec 10 minut w 180’C. Następnie dolać wino i piec około 30 minut (do miękkości mięsa), co jakiś czas polewając tuszki powstałym sosem. Smacznego

Oryginalny smak
KARKÓWKA Z KAPUSTĄ 186

pieprzymy. Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok 1.5h. Można już po godzinie wyjąć naczynie i sprawdzić czy mięso jest miękkie. Ja piekłam prawie 1.5h. Zjadać z chlebkiem lub innym dodatkiem

Walijskie Pichcenie
Warzywa z farszem z kaszy, fety i warzyw 221

nasiona i nakładamy nadzienie. Pieczemy ok 40 - 50 min w temperaturze 180 - 200 stopni pod przykryciem. Podobnie postępujemy z cukinią :) Ze środka wydłubujemy pestki, nakładamy nadzienie i pieczemy. Jeśli bardzo lubicie mięso, możecie dodać do farszu przesmażone mielone drobiowe lub wieprzowe mięso, bądź zastąpić nim w zupełności kaszę :) Smacznego

Taste Of My Day
Polędwiczki faszerowane kurkami w bazyliowym cieście. 198

Utrzeć w moździerzu przyprawy i natrzeć nimi mięso. Obsmażyć na oliwie i odstawić. Przygotować odpowiedni kawałek ciasta francuskiego i położyć na nim listki bazylii. Na liściach położyć mięso i zwinąć roladkę. Piec w 220 stop. około 20 minut. Sos. Patelnię po smażeniu polędwiczki zdeglasować i przecedzić. Wlać wino i 1łyżeczkę sosu słodko kwaśnego. Płyn zredukować i zagęścić skrobią. Pozostałe kurki

Kulinarny karnet Christophera
Żeberka wieprzowe w miodzie 174

miejscu do dnia następnego, można kilka razy przekładać mięso tak by każdy kawałek pokrył się marynatą Następnego dnia posypać każdy kawałek żeberka solą, ułożyć na blaszce, polać mięso całą marynatę i piec je w nagrzanym piekarniku do miękkości, jeśli zbyt szybko się przyrumienią przykryć folią aluminiową. Gdyby brakowało podczas pieczenia marynaty- dolać wody. Do takiej marynaty nadają się najbardziej drobne

Proste Potrawy
Zupa z kurek z pęczakiem 133

kulinarnych. Teraz powoli zaczynam wracać do rzeczywistości, także internetowej. Upały skutecznie mi to jednak utrudniają. A już zupełnie nie myślę o ciastach, choć zawsze w sezonie owocowym piekłam często. Domownicy - fani mięsa, ryb i warzyw nie rzucają się na ciasta. Zupa grzybowa jest prawdziwym rarytasem w moim domu. Ulubiona to oczywiście krem borowików, najlepiej tych zbieranych przez całą naszą czwórkę

Czerwień i błękit
Szaszłyki z piersi kurczaka z ananasem 266

łączymy ze sobą i łączymy z mięsem. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki. Plastry ananasa kroimy na 4 części. Na patyki szaszłykowe nabijamy mięso   i przekładamy ananasem. Pieczemy na grillu około 15 minut lub w piekarniku przez około 20 minut

Mania Gotowania
Tymiankowe udka w śmietanie 272

Propozycja na nieskomplikowany i smaczny obiad. Bez stania przy garach i  mieszania. Aromatyczne udka zapieczone w śmietanie. Składniki: 1 kg podudzi ( ja wybrałam jak najmniejsze

kolorowotorcikowo
Tzatziki 227

Tzatziki, są podstawową przystawką w kuchni greckiej- podajemy ją z pieczywem- pitta bread, z pieczonym, smażonym I grillowanym mięsem. Dla ciekawostki - nazwa tzatzyki pochodzi z tureckiej przystawki cacik- która jest bardziej płynna od greckich tzatzików. Uwielbiam tzatziki, mogłabym je jeść - oczywiście obok sushi- na śniadanie, obiad I kolację :) Są proste w wykonaniu, świetnie prezentują się do obiadu

Smaki Edyty
Szynka w zalewie 156

smażymy! Przygotowujemy zalewę, wszystkie składniki mieszamy razem. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym: połowę mięsa, cebulę, drugą połowę mięsa. Pieczarki myjemy i wkładamy w wolne miejsca między mięsem. Wszystko zalewamy sosem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni pod przykryciem przez godzinę. Potem zdejmujemy przykrycie i pieczemy kolejne 1,5 godziny. Ostatnie 45 minut pieczemy na termoobiegu, do zredukowania ilości sosu. Można wydłużyć

Czerwona Porzeczka
Hamburgery po amerykańsku. 197

Jeśli znudziły się już Wam kiełbaski, kaszaneczka, czy karkóweczka z grilla, to zapraszam na hamburgery pieczone na grillu. Tym razem po amerykańsku, czyli porządny kawał mięsa, podany w pszennej bułeczce, bez zbędnych dodatków. Ależ mój mąż był szczęśliwy! Soczyste mięsko, które sam upiekł, do tego jeszcze ciepła bułeczka, trochę keczupu i żadnej zieleniny! Ja wsunęłam pod kotleta kawałek(...)przekładamy do sporej miski, dodajemy jajko, cebule, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną papryki, dokładnie wyrabiamy. Masę dzielimy na 8 części. Papier do pieczenia tniemy na 8 kwadratów nieco większych niż kotlety. Dłonie smarujemy oliwą i formujemy z mięsa dość sporego hamburgera, układamy na papierze, z resztą kotletów postępujemy tak samo, układamy je jeden na drugim  i wkładamy do lodówki

Rozpustne gotowanie
Pieczony schab z kością 118

sobą i dokładnie obtaczamy nią schab. Wkładamy w pojemniku do lodówki na noc lub na dłużej. U nas mięso marynowało się 24h. Po tym czasie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i bez przykrycia pieczemy około 70-80 minut w 200 stopniach. W połowie czasu mięso odwracamy na drugą stronę. Po upieczeniu mięso wyjmujemy z naczynia i kroimy na pojedyncze kotlety

Marder&Marder Manufacture
ZEBERKA Z GRILLA 111

czyli kolejny przepis na posiłek na świeżym powietrzu. Żeberka marynujemy 2-3 dni przed pieczeniem na ruszcie, dzięki temu mięso jest bardzo miękkie, soczyste oraz aromatyczne. Polecam przepis na te wspaniałe żeberka! ----------------------------------------------------------------------- Liczba porcji: 4-6 Czas przygotowania : 50 minut + 2-3 dni na marynowanie mięsa ----------------------------------------------------------------------- SKŁADNIKI : 2 kg żeberek wieprzowych 1/2 szklanki keczupu  1/2 szklanki oleju 1 łyżka(...)musztardy 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki 1 łyżka ziół prowansalskich 4 ząbki czosnku 3 łyżki miodu 1/2 szklanki ciemnego piwa sól pieprz dodatki: pieczone ziemniaki marynowane papryczki marynowane korniszony natka pietruszki do dekoracji   PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Mieszamy w miseczce zmiażdżony czosnek, keczup, musztardę, olej, miód, piwo oraz przyprawy - odstawiamy na chwilę. Krok

Moja Książka Kucharska
Polędwiczki z sosem jagodowym. 178

moździerzu jagody jałowca. Polędwiczkę umieścić w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym lub blaszce i piec 25 minut w temperaturze 210 stopni obracając w połowie czasu. 3 minuty przed końcem pieczenia oprószyć cukrem pudrem. Wyjąć mięso z piekarnika, przykryć folią i odstawić na 10 minut. Jagody umieścić w małym rondelku i rozgnieść. Dodać miód, czosnek roztarty z 1/2 łyżeczki soli i zmiażdżone(...)minut. Powinien mieć gęstość miodu. Polędwiczkę pokroić na medaliony grubości 1,5 do 2 cm. Ułożyć na talerzach i polać sosem jagodowym. Podawać z sałatą, ulubionymi warzywami, pieczonymi ziemniakami lub ryżem

zadanie-gotowanie

Proponowane wyszukiwania