mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:229/1172)

Grillowana karkówka w marynacie barbecue FolWark. 140

tymianek, bazylię, czerwoną paprykę, zioła prowansalskie, około łyżki vegety, łyżeczkę pieprzu. Wszystko wymieszać i dobrze natrzeć mięso, zamknąć w szczelnym pojemniku i odstawić najlepiej na noc. Mięso układać na tackach do grilowania, piec co jakiś czas przekładając raz na jedną stronę raz na drugą aż mięso będzie miękkie.Mięso możecie oczywiście doprawić według uznania. Podawać z dowolna sałatą lub surówką

Sama słodycz i szczypta chili
Cannelloni pod beszamelem 155

cannelloni gościło na moim stole co jakiś czas. Pomysłów na farsz jest wiele. Mięso mielone, szpinak z fetą i czosnkiem, wersja wegańska z kaszą jaglaną i pieczonymi warzywami. Tutaj przedstawiam wersję z mięsem mielonym duszonym w sosie w stylu bolognese, zapieczoną pod delikatnym beszamelem. Składniki: Farsz: 500g mięsa mielonego (najlepiej z szynki wieprzowej lub łopatki wieprzowej) 1 duża cebula

Jacob Tastes
Polędwiczki glazurowane miodem 119

łyżki marynaty, miodu, cukru i imbiru. Połową przygotowanej glazury natarłem mięso, ułożyłem w formie do zapiekania. Zapiekałem 10 minut w temperaturze 220 stopni C. Następnie mięso odwróciłem, posmarowałem glazurą, posypałem sezamem, Piekłem jeszcze 8 minut w tej samej temperaturze. Wyłączyłem piekarnik, pozostawiając w nim mięso jeszcze 5 minut, a potem wyjąłem. Upieczone polędwiczki pokroiłem w plastry. Pozostały sos w formie

R'n'G Kitchen
Boczek pieczony w piwie 166

koniec pieczenia dodajemy całe i również raczej słodkie jabłka, które będą idealnym dodatkiem do tak przygotowanego mięsa i sosu. Nie od rzeczy byłoby także upieczenie razem z nim sporej garści niewielkich ziemniaków. Z takimi dodatkami boczek najlepiej będzie podać od razu na gorąco, ale nie ma przeszkód, aby wystąpił później również w charakterze zimnej przystawki. Boczek pieczony w piwie(...)Brytfannę z boczkiem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg). Pieczemy przez 2 do 2,5 godziny. Co pewien czas warto odwrócić mięso na inną stronę. Na 20 minut przed końcem do brytfanny wkładamy również całe nieobrane jabłka. Pod sam koniec możemy również usunąć przykrycie, aby mięso dopiekło się na lekko chrupiąco. Uwagi *) Chodzi o taki porter jak produkowany

Kulinarna Pokusa
Kurczak, ziemniaczki, marcheweczka z woreczka 157

cytryny, natrzeć przyprawami i odstawić na pół godziny.Marchewkę i ziemniaki obrać i pokroić. Przełożyć wszystko do woreczka do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika  i piec do miękkości ziemniaków i mięsa. W razie potrzeby doprawić do smaku

Moje domowe kucharzenie
Kulebiak z kapustą i grzybami 178

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Inspiracja z blogu: Gotowanie jest łatwe.   Kulebiak - potrawa kuchni kresowej. To duży, pieczony pieróg nadziewany farszem z mięsa (czasem z ryb) z dodatkiem jarzyn, ryżu i przypraw.  Pochodzi z Ukrainy. Jest to również potrawa regionalna z województwa podlaskiego (skąd pochodzę) - pieczony pieróg z ciasta drożdżowego z nadzieniem z kapusty

Di gotuje
Rolada z indyka faszerowana tapenadą 96

przepis przeleżał już swoje. Postanowiłam opublikować go teraz, choć jest mało świąteczny. Sporo osób na święta piecze różnego rodzaju mięsiwa, na pewno ktoś zahaczy także o indyka. Jeżeli chodzi o farsz to jak zwykle możecie kombinować ile wlezie. Teraz np. wpadł mi pomysł na farsz bakaliowy... Może za rok. Składniki: 500 g piersi z indyka 2 łyżki  tapenady pół(...)nacieramy olejem, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Na płacie mięsa rozsmarowujemy tapenadę, filet zwijamy w rulon, spinamy go wykałaczkami. Wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Wyciągamy mięso z rękawa, odstawiamy na jakieś 10 minut i dopiero wtedy je kroimy

Kardamonovy
Gulasz z pieca, z papryka 129

Mięsa najczęściej jadamy w formie pieczonych lub długo gotowanych potrawek czy pieczeni. Odkąd odkryłam pulled pork to on podbił serca członków rodziny. Zdarza mi się jednak przygotowywać i bardziej tradycyjne gulasze. Ostatnio podpatrzyłam jeden pyszny sposób na wołowinę w książce Jamiego Olivera "5 składników". Rodzinka orzekła jednogłośnie, REWELACJA! Gulasz z pieca, z papryka 3 papryki, każda w innym(...)gniazd nasiennych), wsypujemy ziele angielskie, lekko solimy i pieprzymy. Mięso kroimy na kawałki podobnej wielkości jak paprykę i dorzucamy do garnka razem z liśćmi. Dodajemy przeciśnięty czosnek i wszystko smażymy ok 5 minut mieszając. Do brytfanny wlewamy 2 łyżki octu winnego i pół litra wody. Garnek przykrywamy i wkładamy do pieca na ok 2 h. Przed podaniem ew. rozrzedzamy gulasz

Dzieje kuchennej Wiewióry
KRUCHA PIECZONA ŁOPATKA 150

smak domowego mięska czy wędliny. W żaden sposób kupne im nie dorównują. Dzis proponuję pieczoną łopatkę, niezwykle aromatyczną dzięki upieczeniu zamarynowaniu jej w soku jabłkowym. Może niejednemu  z Was wyda się to dziwne połączenie, ale dzięki niemu łopatka zyskuje wspaniały smak i aromat. Składniki: 80 dag łopatki wieprzowej 3 ząbki czosnku 200 ml soku jabłkowego 2 łyzki miodu(...)godz   Mięso wstawiamy do piekarnika o temp. 200 st. na 20 minut, układamy obok mięsa rozmaryn, po tym czasie zmniejszamy temp. na 170 st. i pieczemy około godziny. Co kilkanaście minut podlewamy mięso bulionem. Wybornie smakuje na ciepło, jak i na zimno na kanapki

Z Majeczką w kuchni
Sałatka z pieczonym kurczakiem, kaszą bulgur i miksem sałat 132

łyżki suszonego oregano 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób wykonania: Piersi z kurczaka polewamy 2 łyżkami oleju roślinnego, nacieramy zmiażdżonym czosnkiem, oregano oraz solą i pieprzem. Mięso układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez 45 minut. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Ostudzone mięso kroimy na małe kawałki.  Do miski

Qchnia po prostu
karczek z grilla 115

przełożyć do miski i szczelnie zamknąć. Odstawić do lodówki na dzień lub nawet dwa. Zamarynowane mięso ułożyć na tacce do grillowania lub folii aluminiowej i piec na grillu obracając co jakiś czas.  Mięso zamarynowałam w przyprawach, które w ramach testowania dostałam od firmy Master Cook. Bardzo przypadły mi do gustu, zwłaszcza to, że są dostępne w dużych opakowaniach, które

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
12. Mufinki kurczakowe z chipsową posypką 137

szklanka Żółty ser w plastrach Piersi rozciąć i bardzo cienko rozbić,  przyprawić. Cebulę, pieczarki i paprykę podsmażyć, dodać kukurydzę i ketchup. Blaszaną formę do pieczenia mufinek wysmarować tłuszczem i wyłożyć plastrami mięsa. Do środka włożyć farsz, oczywiści można go bardziej urozmaicić, można dodać fasolkę konserwową, groszek itd. Mięsem,  które będzie wystawać poza foremkę, należy zamknąć mufinkę. Całość pieczemy

Jadło i czytadło
Gołąbki z młodej kapusty - lekkie i dietetyczne 216

ugotować na sypko, powinien być prawie miękki, wystudzić. Mięso opłukać i zmielić. Dodać do mięsa namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, przyprawy, musztardę i wodę. Woda nada soczystości mięsu. Dobrze wyrobić masę mięsną. Na końcu dodać ryż i wymieszać. Na liście nakładać masę i zwijać jak krokiety. Układać w żaroodpornej formie natłuszczonej olejem i wyłożonej warstwą liści(...)zapobiegną przywieraniu gołąbków. (Można podlać je szklanką bulionu lub wody.) Ja używam glinianego tzw. rzymskiego garnka. Warto sobie taki sprawić, gdyż jest najlepszy do pieczenia na przykład gołąbków. Nie trzeba niczym podlewać mięsa, gdyż garnek przed użyciem moczy się w wodzie. Podczas pieczenia naczynie oddaje swoją wilgoć. Formę przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rolada z boczku z polędwiczką 152

raczej nie przepadają. Ładny kolor mięso zawdzięcza soli peklującej. Jeśli natrzemy porządnie mięsko, to będzie różowe a nie szarawe jak przy normalnym pieczeniu. Ta rolada boczkowa nie wymaga zbytnich prac. Potrzebujemy jedynie ostry nóż, dobre jakościowo mięso i przyprawy, no i wspomnianą sól peklującą (ma ją w ofercie jedna firma). Przyda nam się sznurek wędliniarski lub nawet zwykłe nić, gdyż(...)polędwiczka sól, pieprz, sól peklowa, czosnek, majeranek, papryka, kminek Wykonanie Boczek przekrawamy, nie tnąc plastra mięsa do końca. Oba mięsa nacieramy solidnie solą peklową i czosnkiem. Pozostałe przyprawy dodajemy takie, jakie lubimy. Ja podałam przykładowy zestaw. Mocno związujemy sznurkiem. Pieczemy w 180 stopniach ok. 1,2 h - do solidnego zrumienienia skórki. 4.3.1.2 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/rolada-z-boczku-z-poledwiczka/ BosowKuchni

Mieszam w Garnku
Pieczony kurczak z pikantnym sosem tzatziki, czyli pomysł na rodzinny obiad w stylu greckim 351

blasze ułożyłam kurczaka, a w wolne miejsca powtykałam ziemniaki pokrojone na kawałki. W ten sposób otrzymałam kompletne danie przy małym nakładzie pracy. Ziemniaki piekły się w tłuszczu wytopionym z kurczaka, dlatego stały się super pyszne! Takie pieczone ziemniaczki maczane w sosie tzatziki to prawdziwy przysmak. Do tego dania użyłam całych nóg kurczaka, z kością i skórą. Równie dobrze(...)natarłam dobrze solą i pieprzem, a następnie piekłam przez 1,5 godziny, dzięki czemu skórka wyszła rumiana i chrupiąca, a mięso miękkie, z łatwością odchodzące od kości. Do kurczaka i ziemniaków wystarczy dodać zieloną sałatę z winegretem, sałatkę z pomidorów i ogórków lub sałatkę szopską i obiad w stylu greckim gotowy. Pieczony kurczak z pikantnym sosem tzatziki przepis

Chilli Czosnek i Oliwa
Pasztet idealny 180

pieprzem i gałką muszkatołową. Bardzo dokładnie mieszamy. 4. Dwie keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Układamy w nich plastry słoniny, aby pokryć całe dno. Wykładamy zmielone mięso do 3/4 wysokości i ponownie wykładamy plastry słoniny. Pieczemy przez godzinę w 180 stopniach Celsjusza. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Najlepiej smakuje z marynowanymi maślakami. Smacznego

My Culinary Art