mielone - 47549 przepisów (strona:1948/3170)

Najlepsza owsianka 187

owocami): 1 szklanka mleka – zwykłego krowiego lub roślinnego (np. sojowe, migdałowe) 5 łyżek płatków owsianych górskich (są zdrowsze niż te błyskawiczne) 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka mielonego siemienia lnianego (lnu) 1 dojrzały banan garść borówek + do posypania na wierzchu (można użyć innych owoców) kilka posiekanych migdałów lub ulubionych orzechów np: laskowych, pekan, włoskich, ziemnych 2 łyżki

Poezja smaku
Ciasto makowo - serowe bez pieczenia 176

Składniki: 2 bułki wrocławskie czerstwe 0,5 litra mleka 100 gram cukru 0,5 kostki masła 3/4 szklanki maku mielonego 1 cukier waniliowy 1 serek mascarpone 200 gram śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka truskawkowa 1 opakowanie biszkoptów 0,5 szklanki kawy espresso opcjonalnie 1 łyżka koniaku lub rumu Wykonanie: Galaretka rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu zostawiamy

kgwjanczewo
Gołąbki z kapusty włoskiej , mięsa i pieczarek . 206

Zapraszam :) Składniki : 5 woreczków ryżu 1 kg mięsa mielonego dowolnego ja dalam z indyka 2 główki kapusty włoskiej 2 duże cebule vegeta, pieprz do smaku 40 dag pieczarek 1 słoik  Lecza paprykowego firmy Orzech   20 dag pieczarek 1 cebulka  Wykonanie : Kapustę umyć , wyciąć głąb. W garnku zagotować wodę , parzyć kapustę aż zmięknie .   W garnku zagotować

Sama słodycz i szczypta chili
Barszczyk zabielany raz! – zupa ekspres, w 20 minut 196

odlewamy kilka łyżek zupy do kubka, dodajemy śmietanę, energicznie mieszamy i całość wlewamy do zupy. Dolewamy do garnka koncentrat barszczu i sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i mielonym pieprzem. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Zupa gotowa! To jest ‘ratunkowa’ wersja barszczu, na szybko. Zdaję sobie sprawę z tego, że kostka rosołowa i sam barszcz w butelce

Karo in the Kitchen
Udka kurczaka duszone w mleku kokosowym 333

utartego na tarce 400 ml mleczka kokosowego 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego 3 liście limonki kaffir 1 łodyga trawy cytrynowej, zmiażdżona nożem 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżka sosu rybnego sok z 1/2 limonki mały pęczek świeżej kolendry, z grubsza posiekany 3 listki bazylii, drobno siekane Do podania: tajski ryż

Tajskie smaki
krokiety z kurkumą i z kapustą z pieczarkami w nucie garam masala... 166

Składniki: NALEŚNIKI: mleko 0,5% 500 ml, jajka 2 sztuki, olej rzepakowy 2 łyżki, cukier 1 łyżka, sól morska 1/2 łyżeczki, kurkuma mielona Royal Brand 1 łyżeczka, woda zimna 1/2 szklanki, mąka pszenna typ 500 1,3/4 szklanki FARSZ: kapusta kiszona 1/2 kg, cebula 1 sztuka, pieczarki 1/2 kg, olej rzepakowy 1/4 szklanki, garam masala Royal Brand 1 łyżka

W Mojej Kuchni Lubię
Papryka faszerowana soczewicą i jajkiem - 359 kcal 196

Smacznego! Składniki: 100 g czerwonej soczewicy woda (lub jeszcze lepiej bulion) do zalania soczewicy 2 średnie papryki 3 jajka 1 cebula 1 łyżeczka kminku szczypta ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżki oleju 1 łyżeczka kolendry sól, pieprz   Przygotowanie:   1. Soczewicę opłucz, wsyp do rondelka i zalej wrzącą wodą lub bulionem, tak żeby w całości

Powiedz dietom nie
SERNIK DYNIOWY - NAJLEPSZY 209

oprószyć cynamonem. Przekonajcie się sami, to najlepszy sernik dyniowy jaki jadłam :) Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ ( w temperaturze pokojowej):\ 1 kg twarogu mielonego (użyłam twarogu z wiaderka "Delfiko" Naturalnego) 400 g puree z dyni* (użyłam małej, czerwonej dyni Hokkaido) 3 jajka 3 żółtka 2 łyżki soku z cytryny 200 g cukru

Słodko-Słony Świat Ilony
Domowy drożdżowy chlebek na bazie dyni hokkaido 202

mistycznego.  Składniki: 300g dyni hokkaido 2/3 szklanki mleka sojowego 1 laska wanilii 500g mąki orkiszowej typ 700 plus odrobina do podsypania 1 torebka suszonych drożdży instant (7g) ½ łyżeczki mielonego imbiru ½ łyżeczki soli morskiej 4 łyżki neutralnego w smaku oleju (z pestek winogron lub ryżowego) ½ szklanki syropu klonowego 2 duże garście rodzynek (namoczone w gorącej herbacie lub rumie

Roślinna - blog wegański
Placki ziemniaczane z czosnkiem i świeżym majerankiem 142

świeżym majerankiem. Składniki: 1,3 kg ziemniaków 8 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę posiekany pęczek świeżego majeranku 2 czubate łyżki mąki jajko 1 czubata łyżeczka soli pół łyżeczki mielonego pieprzu olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce. Przekładamy na sitko i odstawiamy na 3 minuty, aby odsączyć nadmiar soku. Odsączone ziemniaki przekładamy do miski

Smak mojego domu
Słoikiem jestem! 269

brzoskwiniami Nie byłybyśmy sobą - tzn. Ula , Aga , Marta i ja, gdybyśmy nie dorzuciły od siebie szczypty tego i owego, dlatego w przygotowanych przez nas przetworach pojawiła się nuta świeżo mielonego pieprzu i rozmarynu i omal nie pękłyśmy z dumy, gdy po degustacji Paweł z entuzjazmem pochwalił naszą samowolę ;))) Moje słoiki choć dojechały do domu, to zostały "po drodze

KUCHARNIA
swojska kiełbasa z własnej wędzarenki 195

używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem, majerankiem i cukrem(ten dodajemy cały) i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej sześć godzin( najlepiej na noc) W maszynce do mięsa mielimy kolejno poszczególne rodzaje mięs -wołowe na sicie  2 mm pasztetowym ( lub dwukrotnie na  4 mm) -wieprzowe klasy III na sicie 4 mm -wieprzowe klasy II na sicie(...)Oczywiście nic złego się nie stanie, jeżeli przez chwilę, "podskoczy" wyżej. Pamiętajmy jednak, że w temperaturze wyższej, tłuszcz zawarty w mięsie, wytapia się. Wtedy zamiast kiełbasy wędzonej, będziemy mieli mielonkę ze smalcem, z wędzarni.  W tym przepisie nie użyłem utrwalaczy (saletry), jest to więc wyrób przeznaczony do spożycia, w przeciągu kilku następnych dni( kiełbasę możemy oczywiście zamrozić

Miód i pieprz
Tort czekoladowo-pomarańczowo-dyniowy 160

pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli 100 ml „maślanki” (płynu jak zostanie po odsączeniu serka dodatkowo zakwaszonego sokiem z cytryny) 50 g kakao po jednej łyżeczce: cynamony, mielonych goździków, imbiru lub duża łyżka przyprawy do pierników Krem: około 300 g wegańskiego sera (przepis znajdziecie tu ) lub 300 g tofu naturalnego (będzie ciut inny smak) 2-3 pomarańcze

greenscarf
Papryka faszerowana 172

Składniki: 7 dag mięsa mielonego, wieprzowego (łopatka) 2 cebule 3 ząbki czosnku 250 ml przecieru pomidorowego kilka kropel sosu Tabasco zioła dalmatyńskie lub prowansalskie pół pęczka natki pietruszki 1 torebka ryżu 4 średnie papryki ser żółty według uznania (gouda, mozarella) sól olej Sposób wykonania: Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę razem z wyciśniętym czosnkiem. Następnie dodajemy mięso

Qchnia po prostu
Kolorowa terrina jogurtowa 154

papryka czerwona 21 strąki · por 1 szt · kukurydza w puszce 1 szt · jogurt naturalny 50 dag · żelatyna 6 łyżeczek · musztarda 1 lyżeczka · czosnek 1 ząbek · sól · czarny pieprz mielony · chili pieprz cayenne  Warzywa umyj. Brokuły podziel na różyczki, paprykę pokrój w kostkę, a pora w ukośne plasterki. W osolonym wrzątku obgotuj brokuły 2 min, odcedź, przelej zimną wodą

Camilla w kuchni