Jako, że blog ma już kilkanaście godzin czas na pierwsze danie :) Zaczynamy od jajecznicy z papryki. Nie, nie macie omamów wzrokowych i innych halucynacji :)Z
Parowar Facetadzióbek :P A więc... pieczone, gotowane, broń Boże smażone. Kiełbasy i mięsiwa tak. Nabiał tak, ale z rozwagą, bo skaza białkowa nie śpi. Mleko, żółty ser, jajka ostrożnie. Jeśli warzywa to bez skóry i też nie wszystkie. Ale tutaj bym nie przesadzała. Obalam bowiem mit "dwóch plasterków ogórka", który pokutuje po tatusiowej stronie i Młody jakoś dychwi ;) Na pewno(...)biadowo Młode ziemniaki umyte i wyszczotkowane, ugotowane w mundurkach (oczywiście zjedzone bez łupinek). Surówka z zielonego ogórka, pomidora (oczywiście bez skóry) i kiełków rzodkiewki. Gotowane pulpeciki z mięsa mielonego z koperkiem. Wszystko w akompaniamencie koperkowego sosu na bazie jogurtu. K olacyjnie Hicior ostatnich dni: sałatka z buraków, wędzonego twarogu i kaszy gryczanej . Wyrazisty wędzony ser, gryzący smak kiełków
bastalenainną niespodziankę, ale wszystkie są bogate w składniki odżywcze i mineralne oraz dodadzą nam energii Aby nasza dieta była odpowiednio zbilansowana powinna być bogata między innymi w warzywa i produkty mleczne, a te naleśniki to kryterium spełniają :) Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin(...)czerwona suszone pomidory zioła prowansalskie szpinak czosnek Podam kilka propozycji jak jak wypełniłam moje naleśniki w/w składnikami, starałam się, aby naleśniki były różne i aby wszyscy kosztujący tego dania mieli niespodzianki z czym im się naleśnik trafił. Inność naleśników różniła się szczegółami, ale te detale zmieniały ich smak :) 1. Naleśnik szupinkowy, posmarowany serkiem, na to liście sałaty strzępiastej
W kuchennej krainieDania jednogarnkowe są szybkie w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Doprawdy pojęcia nie mam, czemu zawsze traktowałam je po macoszemu, ale wystarczyło mieć ochotę na ciecierzycę i
gutfutJestem..., wrocilam po dlugiej nieobecnosci. 6 tygodni zlecialo mi jednak bardzo szybko. Przez ten czas urlopowalam sie z dala od problemow i od kuchni. Przyznam jednak
Przysmaki Karolkiziemniaczane. Składniki: - ok. 1,2 kg ziemniaków - 2 jajka i 1 żółtko - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki mąki tortowej - różowa sól himalajska (drobna) - pieprz kolorowy świeżo mielony - 2 łyżki jogurtu naturalnego - olej kokosowy Obrane ziemniaki i cebulę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Przekładamy na sito i odsączmy do miski sok. Ziemniaki przekładamy do miski. Miskę(...)rocznie, w Polsce – około 8 mln ton). - W Peru utworzono największy na świecie bank genów ziemniaka. Znajduje się w nim ponad 10 tysięcy odmian tego warzywa . Wydrukuj przepis The post Placki ziemniaczane appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkozawsze będę sobie mogła zrobić jej tyle ile mi potrzeba. Po drugie pieczony bakłażan i sos z tahiny wpisuję na listę kultowych, niezawodnych połączeń. Bakłażan jest dość mdłym warzywem, które dość długo kojarzyło mi się po włosku czyli z pomidorami, serem, bułką tartą, albo w cieście. Pieczony, polany sosem z tahiny, cytryny i czosnku wydaje się pokazywać swoje nowe(...)Niech się lekko zarumieni na średnim ogniu. Poczekać chwilę aż ostygnie i zmielić w małym malakserze lub blenderze. Miksować kilka razy, co chwilę zdejmując ze ścianek przylepiające się ziarenka. Mielić do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dolać sok z cytryny, szczyptę soli, czosnek i 1/4 szklanki wody. Zmiksować ponownie. Dolewać wody aż do uzyskania pożądanej rzadkiej konsystencji sosu. Spróbować
W kuchni wieczoremCóż za zmiany zaszły w pogodzie w ciągu ostatniego zaledwie tygodnia! Temperatura spadła na łeb na szyję i choć to dopiero początek jesieni, to chłód już
Even Better FoodFilet w panierce jak schabowy bardzo lubimy, ale ile można go jeść. Pojawiła się na bazarze młoda marchewka, polska, ta najlepsza. W końcu to już czas
Anioszek w kuchniPo sukcesie placków z cukinii z ziołami, przetestowaliśmy pasztet z cukinii, również ze strony Agnieszki Maciąg . Tak jak i placki również i on bardzo
Smaczne ZdroweZainspirowana kulinarnymi cudami innych blogowiczek postanowiłam podjąć wyzwanie i zmierzyć się z botwinką ;) Przyznam, że nigdy specjalnie za nią nie przepadałam, ot co, młody burak w
Spektrum Smakuenergię i uśmiech. Gotowi? W pierwszym odcinku oleje. Coś, czego używa się na co dzień i kilka nietypowych, które poprawią zdecydowanie waszą kuchnię. SOSTA Jak poznałam właścicieli marki Sosta, mieli w ofercie tylko olej rzepakowy. I to był, a właściwie jest olej, bez którego nie wyobrażam sobie kuchni. Teraz, oprócz rzepakowego są oleje lniany, słonecznikowy, konopny, z czarnuszki, ostropestu, kokosowy(...)łazienki i apteczki, są składnikami całkiem fajnych potraw. Myślę, że jak spróbujecie, to będzie przyjaźń na dłużej Na początek polecam wam dyniowy i rzepakowy. Sezon na pieczone jesienne warzywa się zaczyna, a olej dyniowy jest doskonałym dodatkiem. Oleje mają jeszcze jedno, cenne zastosowanie – są świetne na prezenty. Zawartość pełna zdrowia i smaku w fajnej butelce. Wystarczy ładnie zapakować i problem
ladykitchensiedziałem - 1946"), a później Urząd Stanu Cywilnego i Poczta Polska. Dzisiaj, w pierwszym pomieszczeniu stoją na regałach słoiki z przetworami i suszonymi grzybami, w drugim, na paletach warzywa i owoce. Na ścianach pozaplatane sznury cebuli i czosnku, a w woreczkach orzechy włoskie i laskowe. Nic nadzwyczajnego się tu nie dzieje, no chyba że nietoperz czasami lokum sobie(...)octy 10%, 2 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki musztardy sarepskiej, 2,5 łyżki soli, 1 łyżka curry, 1 łyżka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżeczka mielonego pieprzu prawdziwego Sposób przygotowania: Pomidory umyć, naciąć i sparzyć we wrzątku. Obrać ze skórki, podzielić na ćwiartki i oczyścić z twardych części przy szypułce. Wrzycić do garnka i rozgotować. Lekko
Nie tylko w kuchniSkładniki: -główka kapusty -2 szklanki ryżu -1/2 kg mięsa mielonego, np.karkówki -1 cebula -2 ząbki czosnku -olej -sól, pieprz -plastry boczku do obłożenia gołąbków Na sos: -jedna marchew -pół małej bulwy selera -jedna pietruszka -jedna cebula -5 dag masła -puszka pomidorów bez skórki -dwa liście laurowe -dwa ziela angielskie -sól, pieprz, odrobina chili(...)mięso było wcześniej podsmażane, gołąbki nie wymagają długiego duszenia. Wystarczy 45-50 minut. Osobno gotujemy sos. Na tarce o dużych oczkach ścieramy warzywa. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy starte warzywa, chwile razem podsmażamy, podlewamy wodą w takiej ilości, aby przykryła warzywa. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy
Kulinarne przemyslenia