zawsze musi być słodki. Przecież nie wszyscy lubią słodkości. Tort można zrobić w wersji wytrawnej i biszkopt zastąpić chlebem , a kremy zrobić z pysznego, naturalnego twarożku, z dodatkiem świeżych warzyw, ryby czy wędliny. Obiecuję, że taki wytrawny torcik bardzo spodoba się Waszym gościom i wszystkim będzie smakować. Tort chlebowo-serowy jest jednocześnie wytrawnym sernikiem na zimno . Można go przygotować dzień(...)naturalnego KREM BIAŁY do wykończenia - 250g twarożku Mój ulubiony z Wielunia 50 g śmietany 18% lub jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu do smaku - sól, pieprz czarny świeżo mielony dodatki do przybrania - świeży ogórek, rzodkiewki, szczypiorek, gwiazdnica, koperek, natka pietruszki, kwiaty jadalne Jaki chleb nadaje się do takiego tortu? Do zrobienia tortu chlebowego najbardziej nadaje się
Smaczna Pyzapapryki 10-12 pieczarek cebula - ile kto lubi, ja użyłam 1,5 1-2 pomidory 1/4 szklanki czerwonej soczewicy olej przyprawy (u mnie tylko sól i świeżo mielony pieprz) żółty ser Najpierw siekamy cebulkę i podsmażamy. Dodajemy drobno posiekane pieczarki i w międzyczasie zaczynamy gotować soczewicę. Kiedy pieczarki będą gotowe dodajemy pokrojonego pomidora i ugotowaną soczewicę. Jeszcze(...)soczewicy będą pieczarki, które zawierają sporo witamin z grupy B (głównie B1, B2 i B3, ale też kwas foliowy - wit. B9), a także witaminę D, która nie występuje w warzywach. Są też bogate w fosfor, selen, żelazo i miedź. Pieczarki dostarczają dużo łatwo przyswajalnego białka, więc tak jak soczewica mogą stanowić zamiennik mięsa. Papryka z kolei bogata jest w witaminę
Mama z Motylembardzo dobrze nakarmić gości. Naprawdę dobrze - sprawdziliśmy to osobiście. Gospodarz robi pyszne nalewki i wspaniałe wędliny, a szynka po prostu idealna. Istnieje możliwość zorganizowania pokazów robienia masła, mielenia ziarna. Masło ubite z własnoręcznie odwirowanej w cenrtyfudze, śmietany z mleka od szczęśliwych krów smakuje rewelacyjnie. Czas umila Gospodarz śpiewając i przygrywając na harmonii. Mali i duzi nie powinni się(...)kwiaty z bibułki, palmy wielkanocne. Piecze sękacze. W stodole znajduje się mini skansen starych przedmiotów gospodarstwa wiejskiego. Znakiem rozpoznawczym tego gospodarstwa są również przetwory z własnych owoców i warzyw. Przetwory, wyroby rękodzieła ludowego do kupienia w sklepiku. Dla wtajemniczonych stary dziki sad za stodołą, a w nim stare odmiany jabłek - pyszne. Nam udało się uczestniczyć w pokazie wypiekania opłatków
królestwo garówmasłem i nakładamy go na formę, sadzając go elegancko na kominie i ziemniakach. Całego kurczaka dokładnie smarujemy pędzelkiem masłem z czosnkiem, cytryną i ziołami. Lekko smarujemy z wierzchu warzywa pod spodem – będą na nie spływały soki i tłuszcz z kurczaka w trakcie pieczenia więc naprawdę – tylko odrobinę. Kurczaka wstawiamy na drugą od dołu półkę do nagrzanego już piekarnika(...)dojrzała cytryna 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka kaparów drobnych z zalewy 2 gałązki świeżego rozmarynu – same listki 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego ¼ łyżeczki pieprzu mielonego
Karo in the Kitchenkilka kulek ziela angielskiego 5 jagód jałowca-suszonych 3 duże ząbki czosnku sól do smaku 2 czubate łyżki cukru ( uwierzcie przy wytrawnym będzie to do duszenia konieczne ) 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 1 płaska łyżka mąki do zagęszczenia sosu woreczek do pieczenia Wieprzowinę tradycyjnie już płukamy , oczyszczamy i jeśli się da ładnie kształtujemy w kulkę ( można użyć sznurka ) , układamy(...)minut , zaprawiamy mąka rozmieszaną w odrobinie wody ( około 5 łyżek wody) , tak aby sos lekko się zagęścił . Gotowe , teraz wystarczy pokroić mięso , które zdążyło odpocząć po duszeniu , ułożyć na warzywach w których się piekło i polać pysznym sosem..polecam podać z pure ziemniaczanym z dodatkiem bobu i mięty . Smacznego Post Łopatka duszona w winie pojawił się poraz
Ogrodnik w podróżyśredniej cebuli czerwonej 2 łyżeczki octu winnego białego 3x szczypta suszonego majeranku lub tymianku, estragonu, ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonej, sproszkowanej cebuli szczypta ostrej papryki (można pominąć) sól, świeżo mielony pieprz podprażone orzechy włoskie (opcjonalnie) Na górną warstwę batatową 1 średni batat 5-6 kulek pieprzu czerwonego* (można zastąpić szczyptą chili lub 1/3 łyżeczki papryki ostrej, ewentualnie 1/3 łyżeczki(...)Kroimy gruszkę w kostkę (wraz ze skórką), przekładamy do miseczki, posypujemy ziołami (szczyptą oregano/tymianku, estragonu i ziół prowansalskich), 1 łyżeczką octu winnego białego i 1 łyżeczką agawy. Odstawiamy. Gdy warzywa są już miękkie, wyciągamy je i odkładamy do ostygnięcia. Obieramy zarówno bataty jak i buraki. 1 batata kroimy plastry i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Powinien być na tyle miękki
Fill The BowlKażdy z nas ma swoje ulubione gołąbki. Ja najbardziej lubię te które przygotowywała moja mama. Na nie przyjdzie czas już wkrótce i z przyjemnością podzielę się
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkirozgrzewająca zupka, to smaczna dzienna porcja warzyw, których moja rodzinka zjada bardzo dużo. Większość na surowo (do śniadania, do kolacji, w formie surówek do obiadu), więc taka gorąca porcja warzyw zimą jest jak najbardziej wskazana. Była już rozgrzewająca zupa włoska z zielonej soczewicy , dzisiaj padło na soczewicę czerwoną, to m.in.bogate źródło łatwo przyswajalnego białka. W przeciwieństwie do soczewicy zielonej(...)odsączoną soczewicę, słodką i ostrą paprykę oraz kurkumę i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok.15-20 minut (do miękkości soczewicy) pod przykryciem, na średnim palniku. Doprawiamy do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem (dałam kolorowy) oraz chili. Ugotowaną zupę zblendowałam ręcznym blenderem. Przed podaniem obficie posypać pokrojoną natką pietruszki. Takie niby nic a świetnie rozgrzewa i rewelacyjnie smakuje. Polecam i życzę
Smaczne Zdrowerobiłam już jakiś czas temu. Bardzo nam wszystkim zasmakowało połączenie w farszu kaszy jaglanej z kurczakiem i cukinią. Jest to z pewnością świetna alternatywa dla tradycyjnych papryk zapiekanych z mielonym mięsem i ryżem, tylko zdecydowanie lżejsza. Świetnie smakuje również na zimno. Polecam. ok. 300 g piersi z kurczaka po 1 łyżeczce: kurkumy i oregano po 1/2 łyżeczki: cynamonu, słodkiej(...)drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i mieszamy do momentu zeszklenia. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną paprykę. Smażymy jeszcze chwilę. Do podsmażonych warzyw dodajemy mięso i obsmażamy do białości. Następnie dokładamy startą na grubych oczkach tarki cukinię i smażymy jeszcze przez około 5 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą
Smaki Na TalerzuJerzego Pasikowskiego, szefa kuchni Nestle , który tradycyjnie pokazywał nam swoje kulinarne triki m.in. jak luzować kurczaka ( chętni mogli poćwiczyć pod jego czujnym okiem ) , jak wykonać Bouquet garni , czyli wiązkę warzyw i ziół dodającej smaku wywarom, zupom, czy też sosom, składającego się z zawiniętych w liść pora, natki pietruszki, liścia laurowego, selera naciowego i świeżego tymianku, obwiązane długą, białą mocną nicią(...)indyka nadziewana owocami suszonymi i szpinakiem, z dodatkiem skórki cytrynowej, ostrej papryki, pieprzu, miodu, balsamino, wina. Zdrowe burgery - mięso mielone z indyka, jajko, papryka czerwona, natka pietruszki, cebula czerwona, podane z sosem chili Winiary, majonezem, śmietanką i posiekaną pietruszką. Podane na sałacie i przełożone grillowanymi plastrami bakłażana
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSałatka z zielonej fasolki, to ulubione danie z mojej rodziny przygotowane z fasoli szparagowej. To z pozoru proste danie ma w sobie to ,,coś" co sprawia
Codziennik KuchennyBrokuły zatopione w śmietance z serem pleśniowym i zapieczone to dodatek, który urozmaici niejeden obiad. U boku ulubionego mięska lub rybki sprawdzą się świetnie. Mniam…
Oryginalny smakOsobom rzadko gotującym i przygotowującym posiłki lub też jedzącym w bardzo tradycyjny sposób często wydaje się, że zdrowy posiłek musi być bardzo czasochłonny, skomplikowany, wyszukany, a
Fitsweet.meOsobom rzadko gotującym i przygotującym posiłki lub też jedzącym w bardzo tradycyjny sposób często wydaje się, że zdrowy posiłek musi być bardzo czasochłonny, skomplikowany, wyszukany, a
Fitsweet.meSzaszłyki z udek z kurczaka ze szparagami Szaszłyki z udek z kurczaka ze szparagami. Szaszłyki z udek z kurczaka ze szparagami, proste i
Kuchnia na wzgórzukarmelizujemy, aż cebule zrobią się złoto-przeźroczyste, około 20-30minut. Ugotowane różyczki kalafiora odcedzamy. Dajemy im trochę przestygnąć i umieszczamy je w blenderze. Wlewamy mleko, wsypujemy ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, ½ łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego i pieprzu cayenne. Dodajemy skarmelizowaną cebulę z całym masłem na którym się smażyła i serek topiony, pokrojony w mniejsze kawałki oraz(...)oleju kokosowego 250ml dowolnego mleka – krowie, ryżowe, sojowe, z nerkowców sól cukier pieprz gałka muszkatołowa pieprz cayenne makaron do podania natka pietruszki do posypania OPCJONALNIE 1 kostka bulionu z warzyw 3-4 cieniutkie plasterki boczku wędzonego wysmażone na chrupko orzeszki ziemne w pikantnej skorupce lub pikantna pieczona ciecierzyca
Karo in the KitchenKolejna wersja tak uwielbianej przez nas sałaty. Bardzo fajna kompozycja smakowa: pikantość sera przełamana słodyczą dojrzałej gruszki, z dodatkiem orzechów a całość uzupełniona prażonymi ziarnami
Smaczne Zdrowe