dania, gdzie wszystko robi się w jednym naczyniu i mam potem mało mycia? :D tak naprawdę możesz dać tu wszystko co zechcesz, możesz wysprzątać lodówkę z resztek wędlin, warzyw, sera... (ja tak po części zrobiłam, choćby z wędliną pokrojoną na śniadanie). Trochę przypraw i doskonały obiad lub kolacja wjeżdża na stół. Składniki: 15 niedużych, ugotowanych ziemniaków 5 średnich pieczarek(...)mozzarellą. Na wierzchu posypujemy resztą posiekanej natki pietruszki i całość przykrywamy. Zostawiamy na kilka chwil, by ser dobrze się rozpuścił i złączył całość. Przed podaniem oprószyłam jeszcze słodką papryką mieloną. Opinia na temat patelni Delimano Stone Legend W temacie patelni Stone Legend (KLIK) zacznę od bardzo ważnej kwestii - rozmiar ma znaczenie ;) Patelnia jest duża! Ma 28 cm średnicy
Kolorowy Przepisowniktrwało). Miało idealną konsystencję i załagodziło smak kurczaka (masala chicken) przyrządzonego według następującego przepisu: Składniki: 1 kg pałek z kurczaka 1 łyżeczka przyprawy masala chicken 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego 1 łyżeczka soli 6 łyżeczek oleju 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka kurkumy 5 goździków 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka cynamonu 2 duże cebule 1,5 szklanki mleka kokosowego(...)zdążyłam zrobić – jakoś dziwnie wszystko poznikało :P) Ostry sos tajskie zielone curry oczywiście zestawiłam z piersią z kurczaka i ryżem. Wybrałam ryż dziki a do sosu dodałam mieszankę warzyw na patelnię (chińska mieszanka) Składniki na 3 osoby: 2 piersi z kurczaka 2 woreczki ryżu dzikiego 1 słoik sosu tajskie zielone curry 150g mieszanki warzyw na patelnię 2 łyżki oleju
Emcia Pichcikilka (8) oliwek. Upieczoną rybę rozdzielić w palcach i rozłożyć na wierzchu. Na koniec jajka ugotowane na twardo przekroić wzdłuż na ćwiartki i ułożyć na wierzchu. Całość oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Do małego słoiczka wlać ocet i oliwę oraz dodać sól i oregano. Zamknąć szczelnie słoiczek i potrząsnąć kilka razy, by składniki się wymieszały. Tuż przed podaniem polać sałatę(...)nawiązką zastępuje ją jeszcze bardziej wścibska Tuśka, która tak naprawdę ratuje Magnolię od upadku. Nie "spotkamy" już Marleny na codziennej kawie, sporadycznie wpadnie Doris z córeczką, Olga dostarczy warzyw i jaj, a przy okazji przywiezie Adama na piwo z kolegami. Przez to Magnolia zamienia się w pub w stylu angielskim. Można w niej napić się piwa i zjeść np. słowackie
Weekendy w domu i ogrodziePikantny sos kanapkowy z cukinii – ketchup Doskonały sos kanapkowy z cukinii , można by powiedzieć ketchup z cukinią . Mimo ,że sceptycznie zabierałam się do jego wykonania
Ogrodnik w podróżyW piątkowy poranek, na szybko, warto zrobić kilkuskładnikową sałatkę z bobem. Można ją zabrać do pracy albo zjeść prosto z lodówki. W upalny dzień, taki jak
Lawendowe NieboBył wczoraj rosół?Pewnie był!Jeśli zostało Wam mięso z rosołu , to śmiało możecie wykorzystać je do zrobienia tych fantastycznych pierogów.Delikatne szpinakowe ciasto wypełnione po
Ostra na Słodkokolorze, tak jak zielone pozostały seler i pietruszka. W innym okresie kaszotto wzbogaciłabym smakiem wina, ale w sierpniu nie spożywam alkoholu, więc inny składnik musiał wyregulować słodki smak podstawowych warzyw. Kaszotto (w zasadzie pęczakotto) przygotowałam w wersji wegańskiej. Mięsożercom polecam dodanie np. kiełbasy, by danie utrzymało swój swój charakter. Składniki (na 4 porcje): 250 ml pęczaku 3 łyżki oleju(...)czyli gdy pęczak będzie prawie ugotowany, dorzucić na patelnię paprykę, czosnek przeciśnięty przez praskę, część chili i posiekane łodyżki natki z częścią liści. Wymieszać. Całość doprawić do smaku mielonym ostropestem, solą i przecierem pomidorowym. Podawać danie posypane resztą natki pietruszki i chili. Będąc maniaczką bzu i jego zapachu, nie mogłam przejść obojętnie obok książki Agnieszki Olejnik pt. "Ławeczka
Weekendy w domu i ogrodzieUwielbiam to warzywo, jego uniwersalność przyprawia wręcz o zawrót głowy, robiłam chyba już wszystko z jej wykorzystaniem, a moje sfotografowane popisy z jej udziałem to jedynie cześć moich eksperymentów. Skąd inąd wiem, że najbardziej na świecie poszukuje się przepisów na słodkości, nie szczędzę więc Wam przepisów na ciasto, ciasteczka, chlebki i bułeczki z wykorzystaniem dyni właśnie. Wypieki drożdżowe(...)szklanka pure dyniowego 1/4 szklanki rozpuszczonego masła 3 jajka 1 łyżeczka soli 6 szklanek mąki pszennej Nadzienie 1/2 szklanki masła 1 szklanka brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej Dodatkowo 1 żółtko 1/2 szklanki mleka Przygotowanie: 1. Wybrany gatunek dyni, najlepiej Hokkaido
Słodki Kompromisbardzo smaczna. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania zapiekanki ziemniaczanej będziemy potrzebować: Użyłam naczynia żaroodpornego o wymiarach 32 cm x 22 cm około 2 kg ziemniaków 500 g mięsa mielonego 300 g pieczarek 700 g przecieru pomidorowego (passata pomidorowa) 2 marchewki (około 150 g) 2 łodygi selera naciowego (około 150 g) 1 cebula (około 100 g) 100 g sera żółtego(...)patelni podsmażam cebulę, czosnek, papryczkę chili przez kilka minut tak żeby cebula się zeszkliła. Następnie dodaję seler, marchew, pieczarki i całość smażę około 10 minut. Po 10 minutach do warzyw dodaję mięso, przyprawy doprawiam solą i pieprzem i całość smażę jeszcze około 10 minut. Na koniec dodaję przecier pomidorowy i smażę jeszcze około 3 minut. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba
Uwaga Babcia Gotujecebule 1 butelka jasnego piwa dobrej jakości (0,5 l) 1 liść laurowy świeży lub suszony tymianek musztarda dijon (lub inna) mąka do oprószenia mięsa sól morska, świeżo mielony pieprz masło do smażenia (najlepiej klarowane) natka pietruszki do posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ziemniaki oraz cebule obieramy i kroimy na plastry. Wołowinę myjemy, osuszamy(...)dusimy na małym ogniu przez ok. 2 – 2,5 godziny (ostatnią godzinę można dusić bez przykrycia, aby nadmiar płynu odparował). Danie podajemy posypane natką pietruszki z ulubionymi warzywami lub surówką. Wołowina po marynarsku najlepsza jest na drugi dzień – sos wtedy zgęstnieje. Post Wołowina po marynarsku pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuBuraczki zasmażane . Ostatnio zasypałam Was przepisami na buraczki: Jak upiec buraki , surówka z buraka i jabłka, buraczki tarte na zimno, czy buraczki tarte do słoików. Dzisiaj
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNiby mamy marzec, niby było kilka słonecznych dni, ale na prawdziwą wiosnę jeszcze chwilę musimy poczekać. Nie napiszę, że za oknem mróz, bo temperatura jest na
Mienta blogPlacki cieszą się u nas niesłabnącą popularnością, nie ma znaczenia czy są ziemniaczane czy z cukinii..., byleby to były placki. Dzisiaj wersja pysznych placków
Smaczne Zdroweśrednie słodkie jabłko (lub gruszka) 1 średnie kwaśne jabłko 1 średnia cebula 1/2 łyżeczki owoców kolendry 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 1/2 łyżeczki rozmarynu 1 łyżeczka mielonego kminku 300ml bulionu warzywnego (może być z kostki) sól kilka łyżek oleju rzepakowego Kiełbasa 4 białe kiełbasy 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki majeranku kilka ziaren jałowca 2 ząbki czosnku(...)center;width: 50%;} #gallery-217 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-217 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Kiełbasę obtaczamy w przyprawach... ...i zapiekamy przez ok. 1h Pokrojone warzywa Ziemniaki z cebulą podsmażamy i dusimy... ...po 15 min. dodając jabłka i przyprawy Boczek z dodatkową cebulą podsmażamy Hete bliksem Post Hete bliksem pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa
Kulinarna PokusaZamiast tradycyjnych mielonych można pobawić się trochę, dodać kapary,przyprawę do gyrosa i wyjdą pyszne grillowane szaszłyki. Do nich sos czosnkowo-koperkowy z kiszonym ogórkiem i obiad gotowy. Składniki na szaszłyki : 1 kg. mięsa wieprzowego (można mniej oczywiście... ja robiłam hurtowo) cebula opakowanie przyprawy do gyrosa dwie łyżki kaparów 3-4 ząbki czosnku sól świeżo zmielony(...)koperkowym. Smacznego! Polecam również inne szaszłyki: SZASZŁYKI Z PIERSI Z INDYKA Z ANANASEM I KASZĄ KUS KUS GRILLOWANE SZASZŁYKI W CURRY SZASZŁYKI Z PIERSI Z INDYKA Z WARZYWAMI I KASZĄ
potrawyregionalne