Potrawy wegańskie coraz bardziej mnie zaskakują, oczywiście jest to zaskoczenie bardzo pozytywne. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na smakowite flaczki z... boczniaków. Dla niewtajemniczonych mogą
Smaczne Zdrowelyzka pestek dyni 1 lyzka pestek słonecznika 4 lyzki sezamu 4 gozdziki 2 gwiazdki anyżu 0,5 lyzeczki ziaren czarnego pieprzu 0,25 lyzeczki ziaren kolendry 1 lyzeczka mielonego cynamonu, można uzyc pol laski 2 ziarenka ziela angielskiego 0,25 lyzeczki tymianku 0,25 łyżeczki majeranku puszka krojonych pomidorów 250g przecieru pomidorowego (passata) 2 kromki chleba 75g gorzkiej czekolady(...)nieustannie mieszac, aby ryz się nie zlepial i nie przywieral do dna. Smazyc az ryz będzie zlocistobrazowy. Dodac zmiksowane pure cebulowo – pomidorowe, dokładnie wymieszać. Wlac bulion i warzywa, dokładnie wymieszać z ryzem, przykryc i gotowac około 20 minut lub az ryz będzie miekki od czasu do czasu mieszac. Smacznego
Codzienne GotowanieMój pierwszy wpis, a zarazem mój pierwszy przepis, dotyczy chyba najbardziej klasycznej sałatki serwowanej najprawdopodobniej na całym świecie – sałatki greckiej . Niby bardzo łatwa w przyrządzeniu
Sagneska - gotowanie i lifestyleIdealny pomysł na lekki i przepyszny obiad. Odkąd odkryłam ten przepis, placuszki bywają u nas dość często i to w bardzo dużej ilości. Są
Smaczne ZdroweW taką pogodę jak dzisiaj, a właściwie w weekendy także, zupa jest obowiązkowa. Na rozgrzanie to podstawa. Zamiast zwykłej jarzynowej polecam Wam przygotowanie niezwykle szybkiego i
Moja smaczna kuchniaswojej książce. Sos pachnie winem i szalotką, ma cudowną kremową konsystencję i kolor kości słoniowej. Stanowi wprost idealny dodatek do delikatnych ryb (szczególnie o białym mięsie) oraz pieczonych warzyw. Dodatkowo do klasycznego przepisu wprowadziłem blanszowany szpinak, doprawiony gałką muszkatołową i czosnkiem, który uważam, że dodał daniu charakteru. Do naszej potrawy idealnie będę pasować również młode pieczone marchewki(...)się ciasta, jest podobny. Blanszowany szpinak: 300 g młodych liści szpinaku 1 łyżka masła 1 szalotka 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 3 łyżki startego parmezanu sól, świeżo mielony pieprz Posiekaj drobno szalotkę oraz czosnek i wrzuć na patelnię z rozgrzanym masłem. Smaż na małym ogniu przez 3 minuty. Liście szpinaku umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Wrzuć
Food SquareTak, jak obiecałam - dzisiaj słodki sposób na dynię, a właściwie na wykorzystanie pracowicie przygotowanego puree. Na sernik dyniowy miałam chętkę od dłuższego już czasu. W
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTroszkę zaszalałam wczoraj ze smakami i stworzyłam troszkę inny krem brokułowy. Ten poprzedni był bardzo dietetyczny a zarazem bardzo smaczny. Dzisiejszy jest mniej dietetyczny
Smaczne ZdroweSałatka „Hiszpańskie Lato” Upałów ciąg dalszy , nie wiem jak Wy , ale ja , już jestem wykończona .. Wszyscy marudzą , do południa ciężko nosa wyściubić bo grzeje
Ogrodnik w podróżysubtelnie migdały, a jego delikatną słodycz kontruje kwaskowy pomidor. Idealne na każdą porę roku. Czas: 30 minut Poziom trudności: łatwy Szacowana cena dla dwóch osób: 20 zł Bób, starożytne warzywo, kuzyn fasoli, fascynowało mnie od dawna. Jako dziecko każdej wiosny obserwowałem jak z jednego nasionka wyrasta niewielki krzaczek obsypany intrygującymi biało-czarnymi kwiatami, które z czasem przekształcają się w sierpowate(...)Technika obierania z łupinek taka sama jak przy świeżym bobie. Krok 2 W trakcie gdy bób się gotuje a potem stygnie przygotowujemy pesto. Do blendera wrzucamy wszystkie składniki i mielimy. W wersji vintage możemy utrzeć je na masę w moździerzu. Krok 3 Siekamy pomidorki na małe kawałki. Obrany bób mieszamy z pesto, dodajemy pomidorki, a wierzch posypujemy wiórkami parmezanu. Zobacz
Niedzielny kucharzMięso królika jest delikatne i łatwo można z niego przyrządzić lekkie i smaczne danie, w szczególności, gdy podasz królika w sosie musztardowym z rozmarynem. Wykonanie Zacznij
Eat me! Fit me!Nie dajmy się zwariować. Żeby jeść gęsinę nie trzeba czekać na ten jeden dzień w roku - 11 listopada. Wydawać by się mogło, że to takie trochę
Right Behind The Kitchenmożna zamrozić, a ten ostatni również zapasteryzować. Dzięki temu u mnie nawet w marcu czy kwietniu pojawiają się dyniowe drożdżówki i inne smakołyki z tym cudownie pomarańczowym warzywem. Dzisiaj więc skupmy się na owocach również bardzo jesiennych, którymi jednak w świeżej formie możemy się cieszyć stosunkowo krótko. Mowa oczywiście o figach.Jako dziecko znałam tylko suszone, i nie bardzo(...)tortownicę o średnicy 26 cm)250 ml maślanki3 jajka125 ml oleju1 łyżeczka ekstraktu z migdałów425 g mąki pszennej165 g cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonejkruszonka:50 g mielonych migdałów30 g mąki pszennej30 g cukru40 g zimnego masładodatkowo:4 figiMąkę na kruszonkę wymieszać z migdałami i cukrem. Dodać masło, posiekać, a następnie zagnieść. Odstawić.Figi pokroić na dość
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCzasem tak się zdarza, że mam ochotę na ogórkową albo biały barszcz na soku z kiszonych ogórków ( klik po przepis ) , ale..... ze względu na
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataW wielu materiałach internetowych możemy znaleźć przepis na schabowy według Magdy Gessler. Postanowiliśmy sprawdzić czy faktycznie jest tak dobry jak pojawiające się opinie. Kotlet schabowy podamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!