mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:351/458)

Pieczone gołąbki z mięsem i ryżem 196

Gołąbki z mięsem i ryżem to prawdopodobnie najpopularniejszy wariant tej potrawy. Istnieje przy tym kilka utartych schematów ich przyrządzania zarówno w sensie składnikowym, jak i techniki

Kulinarna Pokusa
Sos paprykowo-czosnkowy do słoików 191

Działajcie póki papryka jest w dobrej cenie bo naprawdę warto! Ten sos zachwycił mnie podany na pierogach! Jest genialny do wszystkiego... idealny na kanapki np zamiast

sierotka maRysia w kuchni
Grillowany łosoś, brązowy ryż i ruccola z podpiekanymi pomidorkami 170

Nareszcie do Łodzi zawitały słoneczne dni! Głęboko wierzę, że Wiosna jest już tuż tuż i za chwilę ogłuszy nas rozwijającymi się pąkami drzew! :) Marzą mi się

Spektrum Smaku
SAŁATA Z TUŃCZYKIEM 329

    Sałaty bywają u nas nader często, kombinuję więc do niej różne dodatki, dzisiaj padło na tuńczyka.  Kupiłam kiedyś takiego w słoiku, w mega

Smaczne Zdrowe
Gdy w ogrodzie kroluje cukinia 292

Sezon cukiniowy w pelni. W ogrodzie mojej Mamy znow mamy ich zbyt wiele by dac im rade. Podobnie jak przed rokiem obdarowane juz zostaly wszystkie sasiadki

Przysmaki Karolki
Kremowe Mini Serniczki z Leśnymi Jagodami na Ciasteczkowo - Orzechowym Spodzie 249

rysuje. Świetnie eksponuje zarówno potrawy jak i kieliszek wina, sery, czy wiele innych potraw, wszystko będę pokazywać z czasem. Gdzie to można kupić? Ja mam ze sklepu internetowego Do Warzyw . Co o sklepie? Tu z czystym sumieniem mogę polecić, zarówno proponowany asortyment, jak i właścicieli sklepu, którzy zawsze służą pomocą, szczerze doradzą, pomogą lub udzielą informacji. Jak pakują? Oj, solidnie(...)zajęłam się masą serową. MASA SEROWA: 450 g sera białego dwukrotnie zmielonego (ja użyłam Mój Ulubiony Wileluń, gdyż nie jest wodnisty jak inne z wiaderka i nie trzeba go mielić) 50 g serka mascarpone 2 łyżki syropu Limonkowy z Miętą ETERNO 100 g śmietanki kremówki 36% 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczona w minimalnej ilości wody cukier puder do smaku, ja dodałam

Blondynka Gotuje
Sernik jeżynowy 179

Ilość porcji: 12 Jesień to piękny czas, pełen kolorowych, opadających majestatycznie liści, mglistych wilgotnych poranków i popołudni siąpiących delikatnym deszczem. To również czas różnokolorowych warzyw i owoców, muśniętych ciepłym, jesiennym słońcem. Królują: jabłka, dynie, grzyby, winogrona i oczywiście moje długowyczekiwane jeżyny. Kiedy tylko się pojawią wybieramy się na rodzinny, niedzielny spacer. Wracamy podrapani, umorusani, ale szczęśliwi. W tym roku nasze(...)spód jak i boki tortownicy, dokładnie dociskając. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Sernik Jeżyny rozdrabniamy na gładki mus. Przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Twaróg dwukrotnie mielimy i przekładamy do miski. Dodajemy mascarpone, cukier, mąkę ziemniaczaną i mus jeżynowy. Miksujemy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Nie przerywając miksowania dodajemy kolejno po jednym jajku. Miksujemy

Wędrówki po kuchni
Frango na púcara – Prosty kurczak jednogarnkowy po portugalsku 378

wypróbowania jednego z nich i NIE ŻAŁUJĘ! Frango na púcara to po portugalsku „ Kurczak w glinianym garnku „, czyli cały kurczak podzielony na kawałki pieczony w garnku z warzywami (z braku glinianego-użyłam żeliwnego). Przepis zmodyfikowałam i wyszło danie tak pyszne, iż nie mogłam uciszyć mlaskających gości, których uraczyłam tym obiadkiem. Danie jest banalnie PROSTE i szybkie do przygotowania(...)brandy 200 ml wina różowego 100 ml oleju rzepakowego lub oliwy 2 łyżki musztardy z gorczycą 1 łyżeczka musztardy delikatesowej 1/4 płaskiej łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu mielonego 1 duża puszka pomidorów bez skórki (560 g, np. taka ), najlepiej krojonych   Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do temperatury 220C (termoobieg). Kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić na 10 części ( nogi

Moja Delicja
Tarta ze szparagami, suszonymi pomidorami i szczypiorkiem 156

Pierwsza w życiu tarta... i po raz pierwszy kupiłam szparagi. W końcu! Zawsze byłam ciekawa ich smaku, ale nie wiedziałam jakie kupić (czy będą świeże, jak

Kolorowy Przepisownik
Gratin dauphinois– po francusku, klasycznie 188

Mówiłam już, że jestem ziemniaczanym potworem, prawda? Ziemniaki są tak wszechstronnym w obróbce warzywem… Pasują idealnie jako dodatek do obiadu. I same w sobie są pyszne. Tak podane, zapiekane ziemniaki to klasyka francuskiej kuchni. Poznajcie Gratin dauphinois. To tradycyjne dla kuchni francuskiej danie wywodzi się z historycznego regionu Delfinatu w południowo-wschodniej Francji. Pierwsza informacja o jego podaniu pochodzi(...)nakładając plastry jak dachówki, tak by jeden zachodził odrobinę na drugi. Każdą warstwę ziemniaków oprószcie mocno solą (śmietanka i mleko są słodkie, a ziemniaki szybko chłoną sól) i świeżo mielonym pieprzem. Zalejcie zagotowanym mlekiem, posypcie delikatnie startym serem i pieczcie około 1,5 godziny. Tak cienko pokrojone ziemniaki jak u mnie piekłam 1h30m. Z wierzchu ma się utworzyć przypieczona

Karo in the Kitchen
Zatar czyli za'atar - z kuchni emigranta 201

różnorodność.  Zaatar , za'atar , zatar , zatr lub satar to nazwy (i to jeszcze nie wszystkie)  bardzo popularnej w krajach Bliskiego Wschodu, Maghrebu i Turcji mieszanki przypraw do warzyw, marynat, dań mięsnych, ryb, pieczywa, a także niektórych deserów.  W sklepach dostępne są nawet chipsy o smaku zaatar :) Zaatar - podobnie jak ras el hanout ( tutaj przepis ) i baharat ( tutaj(...)przepis Edgarda Sammoura na 30 porcji Składniki 1 szklanka suszonego tymianku 3/4 szklanki  sumaku 3/4 szklanki prażonego sezamu  1/4 szklanki suszonego majeranku (opcjonalnie)  pół łyżki stołowej mielonego anyżu  pół łyżki stołowej mielonego cynamonu  pół łyżki stołowej soli  pół łyżeczki zmielonego kuminu pół łyżeczki kolendry pół łyżeczki zmielonych nasion kopru Przygotowanie Sezam uprażyć

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tarta z kurczakiem i fasolką szparagową 460

Fasolkę szparagową można jeść na wiele rozmaitych sposobów. Kiedy tylko zaspokoję swój pierwszy fasolkowy głód zaczynam z nią liczna eksperymenty. Jednym z bardziej udanych jest tarta

Kolizje Smaków
Duszony schab z pieczoną cebulką 157

Dzisiaj coś dla mięsożerców – duszony schab, serwowany z pieczoną cebulką. Ja często do cebulki dodaję czosnek, jabłko, posypuję całość majerankiem. Smaki warzyw, jabłek i przypraw przenikają się wzajemnie tworząc lekko słodki posmak. Przed zaserwowaniem, na taki podkład kładę mięsko. Można również wydzielonym w czasie pieczenia cebuli z jabłkami sokiem, polać nasze mięso i chwilkę zapiec. Tak czy siak niebo(...)jakieś inne, po prostu je dodajcie Drukuj Duszony schab z pieczoną cebulką Składniki ok. 1 kg schabu ok 2/3 l mleka do namoczenia mięsa przyprawy ( u nas papryka, kminek mielony, sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek) 2 łyżki masła klarowanego trochę wody do podlania mięsa 2 spore cebule opcjonalnie 1 duże jabłko opcjonalnie 1 główka czosnku szczypta soli, pieprzu, cukru

Mieszam w Garnku
pyszne szwajcarkie ciasto marchewkowe z polską śliwką i kremem z serka homogenizowanego... 198

Składniki: olej rzepakowy 1 szklanka, jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, aromat cytrynowy 4 krople, mąka pszenna 2 szklanki, soda 1 łyżeczka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, cynamon mielony 1 łyżeczka, marchew 3 szklanki, śliwki węgierki 10 sztuk, krem z serka homogenizowanego - w opisie olej, całe jajka "L", aromat cytrynowy, cukier mikserem ubić z 4 minuty na dużych obrotach(...)okazji 130-lecia marki Victorinox - nożyk jest poręczny w użyciu, ma ząbkowane, ostre ostrze z dobrej jakości stali co nie wygina się i jest pomocny w obieraniu, krojeniu warzyw, owoców i innych produktów i zostanie moim pomocnikiem krojenia, obierania, również ciasto kroi

W Mojej Kuchni Lubię