Tak się składa, że mój szanowny kompan blogowy miał okazję posmakować mojej zupy. I zapytał czy opublikuję przepis w tygodniu z cytrusami ?! Gotowałam ją właśnie z
zadanie-gotowaniebulionetce na samym końcu posta. Wy oczywiście możecie zrobić tradycyjny wywar na porcji rosołowej lub dowolnym mięsie. Wywar na zupę gotuję na średnim ogniu pod przykryciem do momentu aż warzywa zmiękną. Gdy wywar będzie gotowy wyławiam z niego por, ponieważ niszy on blender (2 już straciłam). Całą resztę można spokojnie miksować bez obaw. Dodatkowo: Do gotującego się wywaru dodaję(...)gulaszów. Polecam wypróbowanie działania Bulionetki w moich przepisach na Duszoną wołowinę z ciemnym piwem Guinness oraz Wołowinę duszoną. W swojej kuchni dodaję Bulionetkę również do dań z mięsa mielonego, np. do sosu bolognesu, aby wzbogacić ich mięsny smak i aromat. Bulionetka znajdzie swoje zastosowanie również jako baza do sosu, który następnie zagęszczamy do smaku mąką kukurydzianą zmieszaną
ClauditteMissCookinggości w naszym codziennym menu, jest trudno dostępna i nie czarujmy się, dość droga. Szkoda, bo jest wartościowa i doskonale nadaje się też dla dzieci. Delikatna potrawka z dodatkiem warzyw i brukselki, w jasnym sosie koperkowym to propozycja na smaczny duszony obiad, doskonale komponuje się z gotowanym na sypko ryżem czy kaszą. Jest pyszna! Przy okazji chciałabym Wam pokazać(...)zielonej fasolki szparagowej 2 cebule Mały kawałek pora 1 ząbek czosnku 800 ml domowego bulionu mięsnego 1 łyżeczka startej skórki z cytryny Sól morska do smaku Świeżo mielony biały pieprz do smaku Gałka muszkatołowa mielona do smaku 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 pęczek świeżego koperku 3 łyżki oliwy z chili Cielęcinę w kawałku umyć
Wanilia i KardamonKtóż z nas nie kocha placków po węgiersku prawda? 😊 Placki ziemniaczane z mięsistym soczystym gulaszem mmm..Oczywiście i ja sobie nie odmawiam takich smakołyków, ale żeby
Zdrowie i pysznie na talerzumięciutka o bardzo łagodnym aromacie, przez co jest wprost idealna jako przystawka bądź dodatek do dań mięsnych o bogatych smakach oraz ryb. Wspaniale komponuje się z musami na bazie warzyw i śmietany oraz z suszonymi owocami. Mam nadzieję, że posmakuje wam moja wiosenna, lekka propozycja przepełniona witaminami i minerałami :) A teraz słów kilka o dwóch najważniejszych produktach: zielony groszek : witaminy(...)parze, ponieważ ich kolor jest bardziej intensywny, a smak po zmiksowaniu nie jest kwaśny, jak to często bywa z produktami innych marek szczypta soli szczypta pieprzu- ja użyłam świeżo mielonego kolorowego pieprzu szczypta kwasku cytrynowego 1/3 łyżeczki cukru pudru 100 g śmietany 36%- ja używam śmietany marki Piątnica ponieważ ma gęstą konsystencję i nie ma potrzeby jej ubijać
KreatywnePinyKuchnia to nie tylko smaki, aromaty i pyszne dania. To także miejsce, w którym zatrzymuje się czas, kiedy podejmuje się kulinarne wyzwania lub delektuje ich efektami
KulinarneImpresje.plObieramy kalarepę, marchew, czosnek i imbir. Czosnek i imbir siekamy razem bardzo drobno lub przeciskamy przez praskę, marchew kroimy w cienkie zapałki, kalarepę – w półcentymetrowe słupki. Odkładamy pokrojone warzywa do osobnych miseczek. Obieramy cebulki – malutkie zostawiamy w całości, większe kroimy na połowy. Jeśli używacie szalotek – kroimy je na ćwiartki. Odkładamy do osobnej miski. W moździerzu tłuczemy razem kolendrę i kumin(...)mięsa kurczaka. 350-400g piersi trzeba oczyścić i pokroić w poprzek włókien w paski grubości palca, następnie usmażyć na 2-3 łyżkach oleju kokosowego z posiekanym ząbkiem czosnku, mielonym imbirem, mieloną kolendrą i mieszanką przypraw curry (żółtej lub czerwonej). Tak naszykowanego kurczaka dodajemy do curry w tym samym momencie co krewetki i podgrzewamy w sosie aż osiągnie
Karo in the KitchenPewnie ilu ludzi tyle przepisów na bigos. Bywają wielbiciele mniej lub bardziej kwaśnych, mniej lub bardziej pikantnych. Mój jest taki pośrodku, zawsze przygotowuję go
Smaczne ZdroweA do tego soczyste pomidorki koktajlowe, chrupiący słonecznik, sycący makaron oraz rozpieszczający kubki smakowe parmezan. Czego chcieć więcej od sałatki, która zaspokaja ochotę na różne smaki
Eat me! Fit me!przystąpiłam do dzieła. Bez obciążania beszamelem, tylko i wyłącznie sos pomidorowy z e-book #smakjęzyka i mielona szynka. opakowanie lazanii 0,5 kg mięsa mielonego puszka pomidorów bez skórki lub 4 świeże 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki pikantnego keczupu łyżka majeranku łyżeczka pieprzu ziołowego 2 łyżki oleju duża cebula 3 ząbki(...)śmietanką. Podkręcamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy aż się wierzch lekko zarumieni. To jest wersja podstawowa sosu z e-book #smakjęzyka , można go wzbogacać dodając warzywa jakie lubimy lub jakie akurat mamy w swojej kuchni. Jeszcze małe uwagi. Do wody nie dolewam oleju, ponieważ takich płatów po oleju sos nie chce się trzymać. Papier ułatwi nam wyjęcie
Dieta moja pasjaimbiru 2 gałązki rozmarynu (opcjonalnie) Solanka woda 4-5 łyżek soli 8 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu Marynata 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki tymianku grubo mielony pieprz 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki oleju Zaczynamy od tego że perliczkę czyścimy z pozostałości piór odcinamy kuper i nadmiar tłuszczu, dokładnie płuczemy i wrzucamy do garnka zalewamy wodą(...)żeby skórka się przyrumieniła. Gotową perliczkę zostawiamy w uchylonym piekarniku na 15 min. Jak perliczka trochę odstoi dzielimy ja na części i podajemy np z sałatką z grillowanych warzyw
Piekielna Kuchnia Patizmysłów. Kocham jeść. To dla mnie zmysłowa przyjemność. Rozkosz, której nie potrafię i nie chcę sobie odmówić. Już same dźwięki są afrodyzjakami. " Synkopowy dźwięk noża przy krojeniu warzyw, cierpliwy śpiew moździerza ucierającego ziarenka, płynne nuty wina rozlewanego do kieliszków, brzdęk srebrnych sztućców, kryształów i porcelany, melodyjny szept rozmów przy stole, pomruki zadowolenia i niemal nieuchwytne skwierczenie świec oświetlających(...)ideał pod gęstymi kroplami kremu z octu balsamicznego i w towarzystwie absolutnie cudownych lodów z kolorowym pieprzem. Zwolennikom ostrej jazdy nie muszę nawet polecać, by lody dodatkowo oprószyli świeżo mielonym pieprzem - mrauuuu Na spód płat gotowego ciasta francuskiego (do tarty tatain można używać ciasta kruchego, jak i francuskiego - w tym wypadku, ze względu na lekko słony posmak
KUCHARNIANormal 0 21 Pomysł na taki tort nie powstał przypadkiem... Powstał z myślą o dwóch rzeczach, z których jedna to obchodzony 25 października Światowy Dzień Makaronu
Kolorowy PrzepisownikDynia w kolejnej odsłonie. Dziś w wersji na słodko, bezglutenowe placuszki dyniowe z syropem z agawy lub miodem to idealne danie na lekki obiad lub
Smaczne Zdrowe