mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:346/458)

Pomidory faszerowane mięsem 206

Zawsze w mojej kuchni? Pomidor! Najlepszy dodatek? Pomidor! Co na kanapkę? Pomidor! Co dziś na obiad? Pomidor! Zupełnie nie pamiętam kiedy i jak pomidor stał się moim ulubionym warzywem. Ale tak jest i już. Nie wyobrażam sobie kuchni bez pomidorów. Mogę je zajadać w każdej postaci w całości na surowo, w sałatkach, pieczone, gotowane, w postaci zupy, suszone, w soku(...)patelni rozgrzać łyżkę oliwy, przesmażyć 1 posiekany ząbek czosnku. Dodać miąższ z pomidorów podsmażyć około 8 minut, aż pomidory zmiękną. Mozzarellę odsączyć, pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z mielonym mięsem. Dodać pozostały czosnek, posiekane świeże zioła, sól i pieprz. Farszem napełnić wydrążone pomidory. Podsmażony miąższ doprawić według smaku, zmiksować, wymieszać z podgotowanym ryżem. Przełożyć na dno żaroodpornego naczynia

Pełny talerz
MOJE WARIACJE NA TEMAT SAŁATKI GRECKIEJ 292

   Sałaty bywają u nas często, gęsto, tak z 300 razy do roku. Zwykle powtarzamy ulubione smaki ale bywa, że zmieniamy w nich niektóre składniki

Smaczne Zdrowe
Zucchini – czyli warzywne spaghetti bolonese 227

minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji : dla 2 osób Składniki: 2 średnie cukinie 2 łyżki siekanej pietruszki do posypania 2 łyżki tartego parmezanu do posypania Na pulpeciki: 250 g mielonego indyka 1/4 szklanki tartego parmezanu 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 2 łyżki siekanej świeżej pietruszki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu(...)osusz cukinię. Spiralizatorem lub maszynką ze specjalnym ostrzem (obieraczką) pokój cukinię na cienkie paseczki w kształcie spaghetti. Jeśli nie masz takiego narzędzia, pokrój cukinie we wstążki zwykłą obieraczką do warzyw. Posól do smaku i wymieszaj. Krok 5 Wyjmij pulpeciki z pieca i przełóż do sosu pomidorowego. Chwilę podgrzewaj. Ułóż na talerzu zucchini, wyłóż na makaron sos z pulpetami, posyp siekaną

Niedzielny kucharz
Jak zrobić tradycyjne falafele? Przepis krok po kroku 197

sztuk: 200 g ciecierzycy 2 ząbki czosnku 1 mała cebula, posiekana 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry, natki pietruszki lub mięty 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka suszonej mięty (może być herbata miętowa) 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki sody 2 łyżki maki z ciecierzycy lub pszennej olej do głębokiego smażenia Przygotowanie(...)przy pomocy łyżki cedzakowej.  6. Usmażone falafele przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z hummusem , w picie lub wrapie ze świeżymi warzywami lub w sałatkach. Do falafeli polecam sos tzatziki oraz jogurt naturalny zmieszany z sosem harissa (na mały kubek jogurtu daję 1 łyżkę harissy

Chilli Czosnek i Oliwa
Kokosowe bułeczki francuskie z chia 242

waniliowy Dodatkowo: - 1 białko do posmarowania akruszy ciasta (zostanie z przygotowanej masy) - 1 jajko do smarowania bułeczek - cukier puder lub zamiennik do oprószenia (Ksylitol puder) * Przygotowujemy masę. Wiórki kokosowe mielimy w młynku lub w blenderze. Serki mascarpone przekładamy do miski. Dodajemy zmielone wiórki, cukier (zamiennie stevia* lub ksylitol*), ekstrakt waniliowy oraz 3 żółtka i 2 białka (białek nie ubijamy). Składniki(...)dodać je prawie do wszystkiego. Można je jeść na surowo, namoczone w soku, jako dodatek do kaszek i deserów, lub dodane do pieczywa. Można również dodawać je do jogurtu, warzyw czy dań z ryżu. Ze względu na ich zdolność do wchłaniania wody i tłuszczu, mogą być stosowane do zagęszczania sosów. Dodawanie nasiona chia do różnych produktów znacznie zwiększy ich wartość

mojewypiekiinietylko
Mini Hamburgery 342

Składniki (ok. 20 mini hamburgerków)Burgery:300 g wołowinymała cebula2 ząbki czosnkułyżeczka musztardyłyżeczka olejujajkoprzyprawy: słodka papryka, kolendra, majeranek, tymianek, rozmarynsól, pieprz(można również użyć gotowej mieszanki przypraw do mięsa mielonego)  Bułeczki: (z przepisu na bułeczki do hamburgerów)170 ml ciepłej wody100 g mleka w proszku2 szklanki mąki pszennej8 g świeżych drożdży2 łyżki masła (w temperaturze pokojowej(...)kroimy w plasterki. W razie konieczności tniemy na mniejsze kawałki. Sałatę również porcjujemy na mniejsze części. Bułeczkę przekrawamy na pół. Dół smarujemy niewielką ilością ketchupu (lub innego sosu), wykładamy warzywa, usmażone mięso i przykrywamy górną częścią bułeczki posmarowanej np. sosem czosnkowym. Całość przebijamy patyczkiem do szaszłyków. Tak samo postępujemy z resztą bułeczek tworząc mini hamburgery.  Moje posty

Słodka Strona
Komosa ze szparagami, szpinakiem i pieczonymi pomidorkami 244

Każdy składnik tego prostego dania niesie w sobie spory ładunek zdrowia, tak, że razem tworzą istną bombę przeciwutleniaczy, witamin oraz minerałów. Komosa ryżowa jest źródłem cennych

Even Better Food
Kasza jaglana na sposób włoski (danie jednogarnkowe) 226

Choć kasza jaglana nie jest produktem typowym dla kuchni śródziemnomorskiej, to w połączeniu z klasycznymi składnikami potrafi przemienić się w prawdziwie włoskie danie. Bo też tam

Even Better Food
PASZTET Z KASZY JAGLANEJ Z BOCZNIAKAMI 320

   Dziś druga wersja pysznego pasztetu z kaszy jaglanej . I jak to w życiu bywa gdy coś zmieniamy, to staramy się by była to zmiana

Smaczne Zdrowe
Wołowina w czerwonym winie (przepis tradycyjny i na Thermomix) 251

ząbki czosnku 1 gałązka świeżego rozmarynu + do dekoracji 100 g pomidorów bez skórki 1/2 kostki rosołowej 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki cukru sól, świeżo mielony pieprz Składniki na marynatę: 400 ml czerwonego wina 1/2 łyżeczki cynamonu 1 gwiazdka anyżu 2 goździki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki Składniki na zasmażkę(...)naczynia miksującego wkładamy marchewkę, korzeń pietruszki, cebulę, czosnek i rozmaryn, rozdrabniamy 10s/obr.7. Przekładamy do innego naczynia. 3. Do naczynia wlewamy olej, dodajemy mięso, dusimy 4min/120'C/wsteczne/obr.1 4. Dodajemy odłożone warzywa, kostkę rosołową, liście laurowe, ziele angielskie, pomidory i marynatę, doprawiamy cukrem. Gotujemy 50-60min/100'C/wsteczne/obr.1. Doprawiamy solą i pieprzem. 5. Mąkę i masło zagniatamy widelcem, dodajemy do naczynia

My Culinary Art
Kotleciki z kalafiora z żółtym serem i pieczarkami 216

Różne już widziałam przepisy na kalafiorowe kotleciki i postanowiłam  spróbować stworzyć swoją wersję. I choć myślałam, że i tak najlepszy będzie kalafior w bułce (bo

Kolorowy Przepisownik
Turecka sałatka z ciecierzycy, Nohut Salatası 1482

Panną Malwinną . Dziś zapraszamy Was na pyszną sałatkę z ciecierzycy,  Nohut Salatası .  Moja koleżanka zapytała mnie ostatnio, co to jest ciecierzyca. Uświadomiłam sobie wtedy, że moje ulubione warzywo strączkowe może nie być znane osobom nieinteresującym się kulinariami. Czym prędzej zachęciłam ją do spróbowania ciecierzycy, bo uważam, że nie znając jej dużo traci. A dzisiejsza sałatka jest idealna(...)pomidorków koktajlowych 1 mała czerwona cebula 100 g sera feta na sos: sok z 1 cytryny, 2 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, po 1/2 łyżeczki mielonego kuminu, pieprzu cayenne lub ostrej papryki, soli i pieprzu posiekana natka pietruszki lub świeża mięta Przygotowanie: Ciecierzycę oraz oliwki opłucz z zalewy. Oliwki należy pozbawić pestek. Pomidory pokrój w kostkę, a jeżeli używasz

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z kalafiora i ogórka 982

Zdrowa i szybka do zrobienia sałatka z kalafiora. Pyszna sałatka z kalafiora i ogórka wspaniale smakuje samodzielnie, jak i podana do obiadu. Proste połączenia składników z

Kuchcik gotuje
Dyniowa komosanka z suszonymi pomidorami, szpinakiem i jajkiem w koszulce 211

Nadszedł czas opatulania się w ciepłe szale, raczenia korzennymi, rozgrzewającymi herbatami oraz… „tachania” krągłych i okazałych dyń z warzywnych straganów Mój pierwszy tej jesieni dyniowy

Even Better Food
FRYTKI Z BATATÓW 231

   Moje najnowsze odkrycie i od razu wielka miłość. To danie zauroczyło swym smakiem nie tylko mnie, na punkcie tych zdrowych frytek, oszalała cała Rodzinka

Smaczne Zdrowe