Zupa ziemniaczana z dodatkiem jabłek i pora to absolutna jesienna klasyka. Treściwa, kremowa, dzięki dodatkowi jabłka o delikatnie kwaskowatej nucie i zupełnie nie nudnym smaku. I
Even Better FoodOch jak ja kocham Hamburgery :), ale nie takie z sieciówek co ze zdrowym posiłkiem nie mają nic wspólnego. Jestem mięsożercą i tego nie da się ukryć
Wypieki i Rumieńcekokosowego 400 ml domowego bulionu z kurczaka lub warzywnego 1 duży żabek czosnku suszony imbir 1/2 papryczki chilli (można więcej) czarny sezam świeża kolendra sos sojowy klopsiki 400 g mielonego mięsa z udźca z inydka lub wołowo- wieprzowego 3-4 łyżki sosu sojowego 3-4 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka sosu rybnego (albo więcej sosu sojowego) 1 łyżeczka kuminu(...)rośliny pomiędzy grządkami, aby nadmiernie nie odsłaniać ziemi, co powodowałoby jej jałowienie poprzez "wywiewanie" wartościowych składników. Dzięki temu gleba pozostaje żyzna, a Wy możecie cieszyć się zdrowymi i smacznymi warzywami
DefinicjaSmakuTaka sałatka zawiera wszystko mięso, warzywa gotowane i surowe oraz ryż. Sałatka jest pyszna. Przygotowanie sosu – ząbki czosnku posiekać drobno, wrzucić do moździerza i utrzeć. Dodać również ocet winny, oliwę z oliwek, sok z cytryny, sos chilli, sos sojowy. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na później. Przygotowanie kurczaka – piersi kurze doprawić solą i pieprzem ziołowym oraz oregano, bazylią(...)lekko twardawe. Odcedzić szparagi i przelać zimną wodą. Pokroić w 4 cm kawałki. Papryki – umyć i osuszyć. Oczyścić z błonek i nasionek. pokroić je w słupki. Jeśli będziecie mieli duże papryki to dodać po pół z każdej papryki. Cebulę – pokroić w piórka Wykonanie – do miski z makaronem dodać kurczaka lekko porwanego na mniejsze kawałki, sałaty, pokrojone papryki
Kuchnia PokoleńSkładniki / Ingredients: makaron cannoli / pasta cannoli 500 g mięsa mielonego z kurczaka / 500 g minced meat with chicken szczypta soli / pinch of salt 1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlic 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (Galeo) / 2 teaspoon s seasoning for chicken (Galeo) 50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesan sos pomidorowy / tomato sauce zielony groszek Bonduelle gotowane(...)dusimy około 20 minut. Boczek kroimy i smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni, później odsączamy go z nadmiaru tłuszczu. Blaszkę żaroodporną smarujemy masłem. Najpierw układamy makaron, potem kurczaka i warzywa (groszek i soczewicę). Potem znowu układamy warstwę z makaronu. Całość polewamy sosem pomidorowym, posypujemy startym serem i boczkiem. Potrawę wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 20 minut. Jako
Projekty ze smakiemzwykły. Nie miałam ochoty ani na schabowe, nie chciałam bitek ani gulaszu. Rozmroziłam więc mięso mielone i wypełniłam nim ziemniaki:) Do tego podsmażona pieczarka i sałata z jogurtem naturalnym. Pycha! Składniki: 1 kg większych ziemniaków (łatwiej będzie wydrążyć środek) 250 gramów mięsa mielonego (rodzaj wedle uznania) 1 cebula 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka rozmarynu 1 garść listków(...)mniejsze kawałki tak, żeby przykrył wierzch ziemniaków Przełożyć ziemniaki do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku 30-45 minut Podawać z ulubioną sałatką lub surówką i, np., innymi zapiekanymi warzywami. U mnie - pieczarka pokrojona w kostkę i lekko podsmażona. Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comBonduelle, który bardzo polubiłam, żeby nie czuł się samotny użyłam również kukurydzy złocistej i czerwonej fasoli z tej samej firmy. Tak powstała bezglutenowa pizza meksykańska. Czy wiecie, że warzywa Bonduelle są uprawiane przy minimalizowaniu środków ochrony roślin. Firma osiąga to dzięki szerokiej wiedzy jej Agronomów oraz nowoczesnym metodom uprawy, np. maszyny, które dozują środki ochrony roślin zależnie od wyglądu(...)obieramy ze skórki, blendujemy i redukujemy na patelni z dodatkiem kilku plasterków chilli, soli, miodu, przeciśniętego przez praskę czosnku i oregano, aż powstanie sos. Wołowinę siekamy drobno, lub mielimy i podsmażamy na klarowanym maśle, pod koniec smażenia dodajemy kumin, sól i pieprz. Gdy spód się upiecze, wyjmujemy go smarujemy sosem, na nim układamy kawałki mozzarelli, podsmażoną wołowinę, plasterki smaczliwki
Quinoa Raz!Kolejny wtorek - kolejne danie z wieprzowiną. Z kawałka schabu można przyrządzić pyszne i w miarę dietetyczne danie. Mój Mąż twierdził, że "schab i fit - to się
Kolorowy PrzepisownikSERNIK DYNIOWY - NAJLEPSZY Sezon letni dobiegł końca, dlatego chciałabym rozpocząć nowy, jesienny okres od słonecznego, dyniowego sernika na aromatycznym, ciasteczkowym
Słodko-Słony Świat IlonyMiało u mnie nie być nic specjalnie walentynkowego... Ale kilka dni wcześniej kupiłam kozi ser. Nigdy go nie próbowałam, ale i pomysłu na niego też nie
Kolorowy Przepisownikznajomego, który praktycznie nie jada warzyw, z mięs tylko kurczaka i nie uznaje większości przypraw oraz nie lubi, żadnych eksperymentów w kuchni… Żal mi trochę człowieka… Na szczęście to nikt z bliskich znajomych… ufff. Ja jestem zupełnym kulinarnym przeciwieństwem tego kogoś i zupełnie nie wyobrażam sobie, żeby na całe życie zamknąć się w kilku smakach. Lubię poznawać(...)pietruszkę niż kolendrę) i startej skórki cytrynowej.Kurczak po marokańsku – składniki:8 pałek z kurczaka1 cebula1 czerwona papryka2 ząbki czosnku2 łyżeczki koncentratu pomidorowego300 ml bulionu z kurczakapo 1 łyżeczce: mielonego kminu, cynamonu i paprykiskórka otarta z jednej limonki3 łyżeczki oliwy Przygotowanie:1. Paprykę opłukać, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać
UgotujmyTo.plśrodkowej części, 75g) 2 ząbki czosnku 250ml jasnego piwa 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki cząbru 1/4 łyżeczki gorczycy (startej) 1/4 łyżeczki kolendry (startej) 1/4 łyżeczki chili 1/4 łyżeczki imbiru (mielonego) 1 łyżeczka soli kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 2-3 łyżki oleju rzepakowego Instrukcje W miseczce mieszamy ze sobą przyprawy: tymianek, cząber, gorczycę, kolendrę, chili, imbir(...)Następnie dodajemy paprykę i co pewien czas mieszając smażymy przez kolejne 2-3 minuty; tę samą czynność powtarzamy następnie z pieczarkami. W międzyczasie dojemy nieco soli (ok. 1/2 łyżeczki). Warzywa zalewamy 250ml piwa i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie tak, aby były zanurzone. Przestawiamy na mały ogień, przykrywamy i dusimy dość powoli przez 10 minut. Karkówkę
Kulinarna Pokusacukinia (pokrojona wzdłuż na cieniutkie plastry) 1 laska cynamonu 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego lub zwykłego 1/2 łyżeczki nasion kardamonu 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 gwiazdka anyżu 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry 1 papryczka chili 2 ząbki czosnku 2-cm kawałek imbiru 1/2 łyżeczki łagodnego curry (np. KORMA) 1/2 łyżeczki garam masala 1/2 łyżeczki kurkumy 3-4 łyżki oleju(...)marchewkę i ponownie duszę 10 minut. Na koniec dodaję drugiego pomidora i podduszone plastry cukinii, doprawiam do smaku solą, delikatnie mieszam i zagotowuję. Zdejmuję z ognia, rozkładam na talerzach warzywa i pokrojone w plastry piersi kurczaka. Nie powiem Wam, jak smakuje, po prostu musicie spróbować! Przepis (prawie w całości, ponieważ dokonałam kilku niewielkich zmian, np. dodałam 1-go batata
Kuchnia PrezydentowejDzisiaj trochę inne kotlety ziemniaczane. Kotlety z twarogowym farszem. Idealne na bezmięsny obiad. Tak samo dobre jak mięsne i tak samo syte. Z początku może być
Marder&Marder ManufactureJak obiecałam... pokażę wam kilka pomysłów na nadmiar cukinii w kuchni :))) Jeśli jeszcze nie macie dość, proponuję - placuszki z cukinii :) Przygotowuje się je bardzo podobnie do
Spektrum SmakuKruche ciasto francuskie z pysznym szpinakowo-serowym farszem to propozycja idealna dla każdego. Nie wymaga wielu przygotowań, wiec każdy laik poradzi sobie z tym przepisem, a
Kolizje Smaków