mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:336/458)

Wytrawny tort chlebowo-serowy 372

zawsze musi być słodki. Przecież nie wszyscy lubią słodkości. Tort można zrobić w wersji wytrawnej i biszkopt zastąpić chlebem , a kremy zrobić z pysznego, naturalnego twarożku, z dodatkiem świeżych warzyw, ryby czy wędliny. Obiecuję, że taki wytrawny torcik bardzo spodoba się Waszym gościom i wszystkim będzie smakować. Tort chlebowo-serowy jest jednocześnie wytrawnym sernikiem na zimno . Można go przygotować dzień(...)naturalnego  KREM BIAŁY do wykończenia - 250g twarożku Mój ulubiony z Wielunia 50 g śmietany 18% lub jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu  do smaku - sól, pieprz czarny świeżo mielony dodatki do przybrania - świeży ogórek, rzodkiewki, szczypiorek, gwiazdnica, koperek, natka pietruszki, kwiaty jadalne  Jaki chleb nadaje się do takiego tortu?  Do zrobienia tortu chlebowego najbardziej nadaje się

Smaczna Pyza
Papryka z farszem z pieczarek i soczewicy 217

papryki 10-12 pieczarek  cebula - ile kto lubi, ja użyłam 1,5 1-2 pomidory 1/4 szklanki czerwonej soczewicy olej  przyprawy (u mnie tylko sól i świeżo mielony pieprz) żółty ser Najpierw siekamy cebulkę i podsmażamy. Dodajemy drobno posiekane pieczarki i w międzyczasie zaczynamy gotować soczewicę. Kiedy pieczarki będą gotowe dodajemy pokrojonego pomidora i ugotowaną soczewicę. Jeszcze(...)soczewicy będą pieczarki, które zawierają sporo witamin z grupy B (głównie B1, B2 i B3, ale też kwas foliowy - wit. B9), a także witaminę D, która nie występuje w warzywach. Są też bogate w fosfor, selen, żelazo i miedź. Pieczarki dostarczają dużo łatwo przyswajalnego białka, więc tak jak soczewica mogą stanowić zamiennik mięsa. Papryka z kolei bogata jest w witaminę

Mama z Motylem
Szlakiem WGL II 141

bardzo dobrze nakarmić gości.  Naprawdę dobrze - sprawdziliśmy to osobiście.  Gospodarz robi pyszne nalewki i wspaniałe wędliny, a szynka po prostu idealna. Istnieje możliwość zorganizowania pokazów robienia masła, mielenia ziarna. Masło ubite z własnoręcznie odwirowanej w cenrtyfudze, śmietany z mleka od szczęśliwych krów smakuje rewelacyjnie. Czas umila Gospodarz śpiewając i przygrywając na harmonii. Mali i duzi nie powinni się(...)kwiaty z bibułki, palmy wielkanocne. Piecze sękacze. W stodole znajduje się mini skansen starych przedmiotów gospodarstwa wiejskiego.  Znakiem rozpoznawczym tego gospodarstwa są również przetwory z własnych owoców i warzyw. Przetwory, wyroby rękodzieła ludowego do kupienia w sklepiku. Dla wtajemniczonych stary dziki sad za stodołą, a w nim stare odmiany jabłek - pyszne. Nam udało się uczestniczyć w pokazie wypiekania opłatków

królestwo garów
Rozmarynowy kurczak na kominie – pieczony w formie do babki 176

masłem i nakładamy go na formę, sadzając go elegancko na kominie i ziemniakach.   Całego kurczaka dokładnie smarujemy pędzelkiem masłem z czosnkiem, cytryną i ziołami. Lekko smarujemy z wierzchu warzywa pod spodem – będą na nie spływały soki i tłuszcz z kurczaka w trakcie pieczenia więc naprawdę – tylko odrobinę. Kurczaka wstawiamy na drugą od dołu półkę do nagrzanego już piekarnika(...)dojrzała cytryna 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka kaparów drobnych z zalewy 2 gałązki świeżego rozmarynu – same listki 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego ¼ łyżeczki pieprzu mielonego

Karo in the Kitchen
Łopatka duszona w winie 212

kilka kulek ziela angielskiego 5 jagód jałowca-suszonych 3 duże ząbki czosnku sól do smaku 2 czubate łyżki cukru ( uwierzcie przy wytrawnym będzie to do duszenia konieczne ) 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 1 płaska łyżka mąki do zagęszczenia sosu woreczek do pieczenia Wieprzowinę tradycyjnie już płukamy , oczyszczamy i jeśli się da ładnie kształtujemy w kulkę ( można użyć sznurka ) , układamy(...)minut , zaprawiamy mąka rozmieszaną w odrobinie wody ( około 5 łyżek wody) , tak aby sos lekko się zagęścił . Gotowe , teraz wystarczy pokroić mięso , które zdążyło odpocząć po duszeniu , ułożyć na warzywach w których się piekło i polać pysznym sosem..polecam podać z pure ziemniaczanym z dodatkiem bobu i mięty . Smacznego       Post Łopatka duszona w winie pojawił się poraz

Ogrodnik w podróży
Gołąbki z mięsem i pieczarkami na parze 166

Każdy z nas ma swoje ulubione gołąbki. Ja najbardziej lubię te które przygotowywała moja mama. Na nie przyjdzie czas już wkrótce i z przyjemnością podzielę się

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY 267

rozgrzewająca zupka, to smaczna dzienna porcja warzyw, których moja rodzinka zjada bardzo dużo. Większość na surowo (do śniadania, do kolacji, w formie surówek do obiadu), więc taka gorąca porcja warzyw zimą jest jak najbardziej wskazana. Była już rozgrzewająca zupa włoska z zielonej soczewicy , dzisiaj padło na soczewicę czerwoną, to m.in.bogate źródło łatwo przyswajalnego białka. W przeciwieństwie do soczewicy zielonej(...)odsączoną soczewicę, słodką i ostrą paprykę oraz kurkumę i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok.15-20 minut (do miękkości soczewicy) pod przykryciem, na średnim palniku. Doprawiamy do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem (dałam kolorowy) oraz chili. Ugotowaną zupę zblendowałam ręcznym blenderem. Przed podaniem obficie posypać pokrojoną natką pietruszki. Takie niby nic a świetnie rozgrzewa i rewelacyjnie smakuje. Polecam i życzę

Smaczne Zdrowe
Papryki faszerowane kaszą jaglaną, kurczakiem i cukinią 224

robiłam już jakiś czas temu. Bardzo nam wszystkim zasmakowało połączenie w farszu kaszy jaglanej z kurczakiem i cukinią. Jest to z pewnością świetna alternatywa dla tradycyjnych papryk zapiekanych z mielonym mięsem i ryżem, tylko zdecydowanie lżejsza. Świetnie smakuje również na zimno. Polecam. ok. 300 g piersi z kurczaka po 1 łyżeczce: kurkumy i oregano po 1/2 łyżeczki: cynamonu, słodkiej(...)drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i mieszamy do momentu zeszklenia. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną paprykę. Smażymy jeszcze chwilę. Do podsmażonych warzyw dodajemy mięso i obsmażamy do białości. Następnie dokładamy startą na grubych oczkach tarki cukinię i smażymy jeszcze przez około 5 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą

Smaki Na Talerzu
Spotkanie Przyjaciół Winiary – edycja 2013 159

Jerzego Pasikowskiego, szefa kuchni Nestle , który tradycyjnie pokazywał nam swoje kulinarne triki m.in. jak luzować kurczaka ( chętni mogli poćwiczyć pod jego czujnym okiem ) , jak wykonać Bouquet garni , czyli wiązkę warzyw i ziół dodającej smaku wywarom, zupom, czy też sosom, składającego się z zawiniętych w liść pora, natki pietruszki, liścia laurowego, selera naciowego i świeżego tymianku, obwiązane długą, białą mocną nicią(...)indyka nadziewana owocami suszonymi i szpinakiem, z dodatkiem skórki cytrynowej, ostrej papryki, pieprzu, miodu, balsamino, wina.                   Zdrowe burgery - mięso mielone z indyka, jajko, papryka czerwona, natka pietruszki, cebula czerwona, podane z sosem chili Winiary, majonezem, śmietanką i posiekaną pietruszką. Podane na sałacie i przełożone grillowanymi plastrami bakłażana

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka obiadowa z zielonej fasolki. 165

Sałatka z zielonej fasolki, to ulubione danie z mojej rodziny przygotowane z fasoli szparagowej. To z pozoru proste danie ma w sobie to ,,coś" co sprawia

Codziennik Kuchenny
Brokuły zapiekane z serem pleśniowym 253

Brokuły zatopione w śmietance z serem pleśniowym i zapieczone to dodatek, który urozmaici niejeden obiad. U boku ulubionego mięska lub rybki sprawdzą się świetnie. Mniam…

Oryginalny smak
Bakłażan faszerowany kaszą jęczmienną pęczak 190

Osobom rzadko gotującym i przygotowującym posiłki lub też jedzącym w bardzo tradycyjny sposób często wydaje się, że zdrowy posiłek musi być bardzo czasochłonny, skomplikowany, wyszukany, a

Fitsweet.me
Bakłażan faszerowany kaszą jęczmienną pęczak 161

Osobom rzadko gotującym i przygotującym posiłki lub też jedzącym w bardzo tradycyjny sposób często wydaje się, że zdrowy posiłek musi być bardzo czasochłonny, skomplikowany, wyszukany, a

Fitsweet.me
Szaszłyki z udek z kurczaka ze szparagami 178

Szaszłyki z udek z kurczaka ze szparagami Szaszłyki z udek z kurczaka ze szparagami.       Szaszłyki z udek z kurczaka ze szparagami, proste i

Kuchnia na wzgórzu
Kremowy sos do makaronu – z kalafiora 239

karmelizujemy, aż cebule zrobią się złoto-przeźroczyste, około 20-30minut.   Ugotowane różyczki kalafiora odcedzamy. Dajemy im trochę przestygnąć i umieszczamy je w blenderze. Wlewamy mleko, wsypujemy ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, ½ łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego i pieprzu cayenne. Dodajemy skarmelizowaną cebulę z całym masłem na którym się smażyła i serek topiony, pokrojony w mniejsze kawałki oraz(...)oleju kokosowego 250ml dowolnego mleka – krowie, ryżowe, sojowe, z nerkowców sól cukier pieprz gałka muszkatołowa pieprz cayenne makaron do podania natka pietruszki do posypania OPCJONALNIE 1 kostka bulionu z warzyw 3-4 cieniutkie plasterki boczku wędzonego wysmażone na chrupko orzeszki ziemne w pikantnej skorupce lub pikantna pieczona ciecierzyca

Karo in the Kitchen
SAŁATA Z SEREM PLEŚNIOWYM, GRUSZKĄ I ORZECHAMI 240

  Kolejna wersja tak uwielbianej przez nas sałaty. Bardzo fajna kompozycja smakowa: pikantość sera przełamana słodyczą dojrzałej gruszki, z dodatkiem orzechów a całość uzupełniona prażonymi ziarnami

Smaczne Zdrowe
Moussaka (musaka) 197

bardzo wybrednych osób jakie znam jadła tą zapiekankę aż jej się uszy trzęsły. To chyba najlepsza rekomendacja. Składniki (na 6-8 porcji): Sos mięsny pomidorowy: 750 gram mielonej wołowiny 250 ml passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku 1 cebula czerwona szczypta soli i pieprzu lampka czerwonego wina szczypta kuminu i wędzonej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek Sos beszamelowy(...)pieprzem. Bakłażana kroję w plastry. W dużym naczyniu żaroodpornym (lub w dużej blaszce) układam ciasno plastry bakłażana. Niech na siebie zachodzą. Następnie układam plastry ugotowanych ziemniaków, również ciasno. Na warzywa wylewam cały sos mięsno- pomidorowy a na nim układam ponownie plastry bakłażana i plastry ziemniaków. Na całość wylewam sos beszamelowy i posypuję zapiekankę serem. Formę z zapiekanką umieszczam w piekarniku

Mango Papaja
Barszcz wigilijny na domowym zakwasie z buraków 251

grubej tarce i jabłko podzielone na ósemki, ze skórką. Wlewamy ocet balsamiczny, całość przykrywamy i na maluśkim ogniu gotujemy jeszcze 20-25 minut.   Cały wywar razem z warzywami studzimy i następnie odkładamy go do lodówki. To pozwoli mu na jeszcze mocniejsze nabranie smaku. Na drugi dzień odcedzamy go na sicie, zostawiając ewentualnie kilka plastrów buraczków do ozdoby (kroimy(...)lekko wędzone) 4-6 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka czarnego ziarnistego pieprzu 2,5 litra wody 5 łyżek octu balsamicznego– nigdy nie spirytusowego! sól pieprz mielony ok. 150-200ml wywaru grzybowego pozostałego po gotowaniu grzybów do pasztecików lub uszek ok. 300ml domowego zakwasu z buraków (przepis TUTAJ

Karo in the Kitchen
Tortilla 371

tortilli można wrzucić praktycznie wszystko. Ja zrobiłam z kurczakiem i warzywami.  Z racji że już naprawdę mi się nie chciało sosu też żadnego tylko ketchup ;) Do ciasta na tortille potrzebujemy: 700g mąki szklankę wody 4 łyżki oleju 1,5 łyżeczki soli Wychodzi z tego ok. 7 placków Wykonanie placków: Mąkę mieszany z solą. Wodę podgrzewamy i mieszamy z olejem(...)Dzięki temu składniki nie wypadają nam dołem. Co można dodać do tortilli? Sałatę, paprykę, cebulę, ogórka, smażonego kurczaka z przyprawami i polać sosem (ketchup, czosnkowy) Mięso mielone z sosem pomidorowym, fasolą, kukurydzą (ala burito

W kuchni bez szafek
Trudna miłość. Dżem z marchewki z pomarańczą i kardamonem w kolejnym TU i TAM 271

próbowałem - całkowicie odpada. Sufletu też bym nie ryzykował.  I co Wy na to - pod którym listem się podpiszecie? Doprawdy tyle kontrowersji co marchewka nie wzbudza chyba żadne inne warzywo (może oprócz szpinaku?).  Ja pokochałam ją dopiero jako dorosła osoba, kilka lat temu, a mimo to ta miłość  jest naprawdę trudna - nadal wyławiam marchewkę z rosołu. Zachwycam się(...)nakryła. Gotować do miękkości, a następnie zmiksować. Masę przełożyć na sitko i odcisnąć nadmiar wody. Masę przełożyć do rondelka, dodać cukier, sok i skórki z cytrusów oraz mielony kardamon. Zamieszać i trzymać na średnim ogniu aż nieco zgęstnieje. Gorący dżem przełożyć do słoików i zapasteryzować (trzymam 10 minut w piekarniku nagrzanym do 90 stopni).  * Cytuję  fragmenty rozdziału

KUCHARNIA