mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:336/458)

Spotkanie Przyjaciół Winiary – edycja 2013 174

Jerzego Pasikowskiego, szefa kuchni Nestle , który tradycyjnie pokazywał nam swoje kulinarne triki m.in. jak luzować kurczaka ( chętni mogli poćwiczyć pod jego czujnym okiem ) , jak wykonać Bouquet garni , czyli wiązkę warzyw i ziół dodającej smaku wywarom, zupom, czy też sosom, składającego się z zawiniętych w liść pora, natki pietruszki, liścia laurowego, selera naciowego i świeżego tymianku, obwiązane długą, białą mocną nicią(...)indyka nadziewana owocami suszonymi i szpinakiem, z dodatkiem skórki cytrynowej, ostrej papryki, pieprzu, miodu, balsamino, wina.                   Zdrowe burgery - mięso mielone z indyka, jajko, papryka czerwona, natka pietruszki, cebula czerwona, podane z sosem chili Winiary, majonezem, śmietanką i posiekaną pietruszką. Podane na sałacie i przełożone grillowanymi plastrami bakłażana

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka obiadowa z zielonej fasolki. 183

Sałatka z zielonej fasolki, to ulubione danie z mojej rodziny przygotowane z fasoli szparagowej. To z pozoru proste danie ma w sobie to ,,coś" co sprawia

Codziennik Kuchenny
Brokuły zapiekane z serem pleśniowym 276

Brokuły zatopione w śmietance z serem pleśniowym i zapieczone to dodatek, który urozmaici niejeden obiad. U boku ulubionego mięska lub rybki sprawdzą się świetnie. Mniam…

Oryginalny smak
Bakłażan faszerowany kaszą jęczmienną pęczak 207

Osobom rzadko gotującym i przygotowującym posiłki lub też jedzącym w bardzo tradycyjny sposób często wydaje się, że zdrowy posiłek musi być bardzo czasochłonny, skomplikowany, wyszukany, a

Fitsweet.me
Bakłażan faszerowany kaszą jęczmienną pęczak 180

Osobom rzadko gotującym i przygotującym posiłki lub też jedzącym w bardzo tradycyjny sposób często wydaje się, że zdrowy posiłek musi być bardzo czasochłonny, skomplikowany, wyszukany, a

Fitsweet.me
Szaszłyki z udek z kurczaka ze szparagami 192

Szaszłyki z udek z kurczaka ze szparagami Szaszłyki z udek z kurczaka ze szparagami.       Szaszłyki z udek z kurczaka ze szparagami, proste i

Kuchnia na wzgórzu
Kremowy sos do makaronu – z kalafiora 255

karmelizujemy, aż cebule zrobią się złoto-przeźroczyste, około 20-30minut.   Ugotowane różyczki kalafiora odcedzamy. Dajemy im trochę przestygnąć i umieszczamy je w blenderze. Wlewamy mleko, wsypujemy ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, ½ łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego i pieprzu cayenne. Dodajemy skarmelizowaną cebulę z całym masłem na którym się smażyła i serek topiony, pokrojony w mniejsze kawałki oraz(...)oleju kokosowego 250ml dowolnego mleka – krowie, ryżowe, sojowe, z nerkowców sól cukier pieprz gałka muszkatołowa pieprz cayenne makaron do podania natka pietruszki do posypania OPCJONALNIE 1 kostka bulionu z warzyw 3-4 cieniutkie plasterki boczku wędzonego wysmażone na chrupko orzeszki ziemne w pikantnej skorupce lub pikantna pieczona ciecierzyca

Karo in the Kitchen
SAŁATA Z SEREM PLEŚNIOWYM, GRUSZKĄ I ORZECHAMI 262

  Kolejna wersja tak uwielbianej przez nas sałaty. Bardzo fajna kompozycja smakowa: pikantość sera przełamana słodyczą dojrzałej gruszki, z dodatkiem orzechów a całość uzupełniona prażonymi ziarnami

Smaczne Zdrowe
Moussaka (musaka) 215

bardzo wybrednych osób jakie znam jadła tą zapiekankę aż jej się uszy trzęsły. To chyba najlepsza rekomendacja. Składniki (na 6-8 porcji): Sos mięsny pomidorowy: 750 gram mielonej wołowiny 250 ml passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku 1 cebula czerwona szczypta soli i pieprzu lampka czerwonego wina szczypta kuminu i wędzonej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek Sos beszamelowy(...)pieprzem. Bakłażana kroję w plastry. W dużym naczyniu żaroodpornym (lub w dużej blaszce) układam ciasno plastry bakłażana. Niech na siebie zachodzą. Następnie układam plastry ugotowanych ziemniaków, również ciasno. Na warzywa wylewam cały sos mięsno- pomidorowy a na nim układam ponownie plastry bakłażana i plastry ziemniaków. Na całość wylewam sos beszamelowy i posypuję zapiekankę serem. Formę z zapiekanką umieszczam w piekarniku

Mango Papaja
Barszcz wigilijny na domowym zakwasie z buraków 269

grubej tarce i jabłko podzielone na ósemki, ze skórką. Wlewamy ocet balsamiczny, całość przykrywamy i na maluśkim ogniu gotujemy jeszcze 20-25 minut.   Cały wywar razem z warzywami studzimy i następnie odkładamy go do lodówki. To pozwoli mu na jeszcze mocniejsze nabranie smaku. Na drugi dzień odcedzamy go na sicie, zostawiając ewentualnie kilka plastrów buraczków do ozdoby (kroimy(...)lekko wędzone) 4-6 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka czarnego ziarnistego pieprzu 2,5 litra wody 5 łyżek octu balsamicznego– nigdy nie spirytusowego! sól pieprz mielony ok. 150-200ml wywaru grzybowego pozostałego po gotowaniu grzybów do pasztecików lub uszek ok. 300ml domowego zakwasu z buraków (przepis TUTAJ

Karo in the Kitchen
Tortilla 395

tortilli można wrzucić praktycznie wszystko. Ja zrobiłam z kurczakiem i warzywami.  Z racji że już naprawdę mi się nie chciało sosu też żadnego tylko ketchup ;) Do ciasta na tortille potrzebujemy: 700g mąki szklankę wody 4 łyżki oleju 1,5 łyżeczki soli Wychodzi z tego ok. 7 placków Wykonanie placków: Mąkę mieszany z solą. Wodę podgrzewamy i mieszamy z olejem(...)Dzięki temu składniki nie wypadają nam dołem. Co można dodać do tortilli? Sałatę, paprykę, cebulę, ogórka, smażonego kurczaka z przyprawami i polać sosem (ketchup, czosnkowy) Mięso mielone z sosem pomidorowym, fasolą, kukurydzą (ala burito

W kuchni bez szafek
Trudna miłość. Dżem z marchewki z pomarańczą i kardamonem w kolejnym TU i TAM 290

próbowałem - całkowicie odpada. Sufletu też bym nie ryzykował.  I co Wy na to - pod którym listem się podpiszecie? Doprawdy tyle kontrowersji co marchewka nie wzbudza chyba żadne inne warzywo (może oprócz szpinaku?).  Ja pokochałam ją dopiero jako dorosła osoba, kilka lat temu, a mimo to ta miłość  jest naprawdę trudna - nadal wyławiam marchewkę z rosołu. Zachwycam się(...)nakryła. Gotować do miękkości, a następnie zmiksować. Masę przełożyć na sitko i odcisnąć nadmiar wody. Masę przełożyć do rondelka, dodać cukier, sok i skórki z cytrusów oraz mielony kardamon. Zamieszać i trzymać na średnim ogniu aż nieco zgęstnieje. Gorący dżem przełożyć do słoików i zapasteryzować (trzymam 10 minut w piekarniku nagrzanym do 90 stopni).  * Cytuję  fragmenty rozdziału

KUCHARNIA
Buraki 199

Pewnie nikogo nie zaskoczę nowym przepisem na blogu. U mnie w kuchni znowu zagościły buraki. Jak na razie nie zapowiada się , żeby mi się szybko znudziły

Pobite gary Barbary
Pierogi z mięsem i kapustą 187

Pierogi goszczą raczej we wszystkich naszych domach. Preferencje smakowe również są rozbieżne jednak wszystkim świetnie znane. Czy dzisiaj u nas klasyka ? Trudne pytanie. W moim domu

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki