Smaczna i szybka propozycja obiadowa dla zabieganych. Makaron w sosie serowo-brokułowym z prażonymi migdałami. Makaron jest syty i niewiele kosztuje, świetnie łączy się z zielonymi
Wanilia i KardamonGdy na straganach królują szparagi u mnie w kuchni obowiązkowo gotuje się risotto, kremowe, dzięki ryżu arborio, sycące i bardzo smaczne, uwielbiam je i mogłabym
Wanilia i Kardamonprzepełnione zabytkowymi murami miasto - tak w wielkim skrócie można scharakteryzować Marsylię. Ciężko mi wypowiadać się o mieszkańcach, ponieważ doświadczyłam tylko nastawionych na turystyczny utarg, mówiących łamaną angielszczyzną sprzedawców, którzy mieli do zaoferowania na prawdę bogaty pakiet różności - od puszki coca-coli (z Robertem Lewandowskim!) po selfiesticka. Starałam się również nie oddalać zbytnio od portu i tętniących życiem ulic. Poprzez zachowanie(...)poszukiwania bardziej atrakcyjnego cenowo miejsca. Ech... Ryby, owoce morza są dostępne na każdym kroku, pachną pięknie, a smakują jeszcze lepiej. Sklepy wyposażone są w różnego rodzaju owoce i warzywa, od tych pospolitych, po orientalne. Niestety ceny również należą do egzotycznych. Kupiłam mydełko!! Znak rozpoznawczy unikatowych, regionalnych wyrobów. Grzechem jest pojechać do Marsylii i nie zaopatrzyć się w taki luksusowy specyfik
Moja Mama GotujeMożemy nie przepadać za brokułami, ale jeśli jest coś, czego nie lubią same brokuły, to z pewnością jest to zbyt długie gotowanie. Sprawia ono, że warzywa te tracą najbardziej cenny ze swoich składników – sulforafan, będący niezwykle silnym przeciwutleniaczem o działaniu przeciwzapalnym oraz przeciwnowotworowym. Aby nie pozbawiać swojego organizmu tego potężnego sojusznika, brokuły najlepiej jest zjadać na surowo, krótko przelane wrzątkiem(...)mała szalotka lub kilka plasterków czerwonej cebuli 1 – 2 łyżki oliwy lub ulubionego oleju tłoczonego na zimno 1 łyżeczka naturalnego octu jabłkowego nierafinowana sól, czarny pieprz, po szczypcie mielonej kozieradki i cząbru Kaszę jaglaną delikatnie podprażyć w garnuszku, następnie przełożyć na sitko o małych oczkach i krótko przelać wrzątkiem, po czym obficie pod strumieniem zimnej, bieżącej wody. Zagotować
Even Better FoodJak na poniedziałek przystało zapraszamy na przepis lekki i smaczny. Dziś propozycja obiadu dla całej rodziny. Drobiowe placuszki są jednymi z moich ulubionych. Przygotować możemy je
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiUwielbiam hummus i zaraz po guacamole jest to moja ulubiona pasta i przekąska. Nigdy jednak nie wpadłabym na to aby przyrządzić go z cukinii. Przepis pochodzi
Mienta blogniech to się nie zmienia! ;) Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej krupczatki 100 g masła (zimnego) 1 jajko 1 łyżeczka soli 2 łyżki zimnej wody Farsz: 300 g mięsa mielonego (wieprzowe lub wieprzowo-wołowe) 1 cukinia 1-2 cebule 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili sól pieprz 1/2 łyżeczki kminu 1/2 łyżeczki curry 1 łyżeczka majeranku olej Masa jajeczna(...)piec jeszcze 10 minut. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę i zeszklić razem z posiekaną papryczką chili na patelni. Cukinię umyć, pokroić w kostkę, dodać do pozostałych warzyw i smażyć przez kilka minut. Na końcu dodać mięso i ponownie smażyć ok. 10 minut. Doprawić solą, pieprzem, kuminem, curry i majerankiem. Przygotować masę jajeczną, doprawić solą i pieprzem. Na podpieczony
zadanie-gotowanieSezon grillowy w pełni i choć pogoda narazie zbytnio nie dopisuje, to miejmy nadzieję, że może niedługo to się zmieni i grilla będą mogły na
Z Majeczką w kuchniNajszybsza i jedna z moich ulubionych surówek. Kapusta pekińska jest idealną bazą na takowe dodatki do obiadu. Można je łączyć z każdym warzywkiem przez nas lubianym
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPyszna zupa- krem z pieczarek... bez dodatku mąki (rzadko dodaję ją do zup), więc i bez glutenu. Mnóstwo pieczarek, kilka ziemniaków, bulion warzywny i
Smaczne ZdroweWiosna przyszła już z prawie wszystkimi swoimi dobrodziejstwami! Jest cudownie! Drzewa kwitną, trawa zieleni się, wszędzie widzę tulipany, żonkile. Piękne, fioletowe, cudownie pachnące fiołki - starsze panie
sierotka maRysia w kuchnikajzerki odcinamy skórkę. Rwiemy ją na kawałki i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 10 minut, aby dobrze nasiąknęła. Następnie odlewamy nadmiar mleka, a kajzerkę rozdrabiamy widelcem. Kajzerkę dodajemy do mięsa mielonego, dodajemy również jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Wyrabiamy na gładką masę. Jeśli jest ona zbyt luźna, taka że trudno by było z niej formować kotleciki, dodajemy bułkę(...)Klopsy zapiekane w sosie pieczarkowym[/caption] Zobacz inne przepisy na klopsy i pulpety: Pulpety W Sosie Koperkowo-Chrzanowym Klopsiki Z Piekarnika Pulpety Zapiekane Na Ryżu Pulpety Zapiekane Z Warzywami W Sosie Pomidorowym Pulpety W Białym Sosie Z Warzywami Makaron Z Klopsikami W Sosie Śmietanowym Zupa Warzywna Z Pulpetami Spaghetti Z Pulpetami Artykuł Klopsy zapiekane w sosie pieczarkowym pochodzi
e-PrzepisyKulinarneKapusta jest jednym z najwdzięczniejszych warzyw. Zrobić z niej można niemal wszystko. Można ja kisić, zasmażać, gotować, dusić... Niezliczoną ilość surówek i sałatek można z łatwością z niej przygotować. Kiedyś była bardzo pospolitym składnikiem, traktowanym z jednej strony po macoszemu (bo taka pospolita), a z drugiej strony tworzono najpyszniejsze potrawy. Dzisiaj, kiedy coraz więcej z nas przechodzi stopniowo na wegetarianizm(...)majerankiem. Składniki: mała główka białej kapusty 1 średnia cebula 4-5 kwaskowatych i twardych jabłek 3 liście laurowe pół łyżeczki ziaren ziela angielskiego 2 średnie marchewki majeranek sól grubo mielony pieprz 2-3 łyżki oleju Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Kapustę szatkujemy - stopień grubości dowolny. Marchew obieramy, płuczemy i ścieramy na grubej jarzynowej tarce. W garnku rozgrzewamy olej
Codzienna kuchnia niecodziennaW sezonie letnim gdy na straganach króluje młoda kapusta to danie jednogarnkowe to wręcz obowiązek, szybko się robi, pysznie smakuje i syci na długi
Wanilia i KardamonMakaron z sosem pomidorowym czyli szybki pomysł na lunch do pracy Lunch w pracy , to ta chwila kiedy masz moment dla siebie .. kiedy chcesz zjeść coś
Kuchnia na wzgórzuDzisiaj u nas szybka, rozgrzewająca potrawka mimo, iż za oknem już coraz cieplejsze dni. Chociaż dzisiaj u nas pochmurno. Myślę, że potrawka przypadnie do gustu przede
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiporcje) 1 cała pierś z kurczaka 500 g ziemniaków 1 mały bakłażan 1 łyżeczka soku z cytryny odrobinka miodu 2 łyżeczki whisky 2 całe główki czosnku świeżo mielony pieprz szczypta soli kilka listków świeżej bazylii 5 g masła świeży rozmaryn oliwa z oliwek dekoracja: liście świeżej bazylii Przygotowanie: Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki na grubość około(...)wpływem temperatury i ciśnienia wewnątrz łuski wybucha na ścianki piekarnika). Pozostawiamy same ziemniaki do momentu aż się zarumienią i zmiękną. Uwaga : W zależności od piekarnika, grubości pokrojonych warzyw- ziemniaczki mogą piec się od 30 minut do 1,5 godziny. Jeśli chcemy trochę przyspieszyć zawsze możemy użyć patelni grillowej bądź pokroić ziemniaczki na cieńsze plasterki. Masło rozpuścić na patelni dołożyć
KreatywnePiny