mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:325/458)

Zupa z dyni i batata z krakersami z quinoy i jarmużu (bez glutenu, bez laktozy wegańska) 143

odpowiednia do rozsmarowania masy na papierze do pieczenia, lub macie sylikonowej, jeśli wyjdzie zbyt sucha dodajemy więcej wody, jeśli zbyt mokra dosypujemy trochę więcej mąki. Doprawiamy masę na krakersy mieloną kozieradką (ja dałam około 2 łyżeczek), solą i pieprzem.  Rozsmarowujemy ją niezbyt grubą warstwą na macie sylikonowej (nie należy się przejmować ewentualnymi dziurkami, ale ważne żeby na całej(...)dusimy pod przykryciem (można dolać odrobinę wody, żeby cebula i dynia nie przypaliły się), mieszamy od czasu do czasu. Gdy dynia zacznie mięknąć, dorzucamy pokrojonego w kostkę batata. Zalewamy warzywa gorącą wodą, tak aby były przykryte, solimy. Gdy batat zmięknie dodajemy namoczone wcześniej suszone pomidory i gotujemy kolejne 10 minut, w razie potrzeby dolewamy więcej wody. Doprawiamy pieprzem i ostrym

Quinoa Raz!
Polędwiczka wieprzowa na sposób orientalny podana z kaszą bulgur 291

kolendry 1 limonka sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Polędwiczka wieprzowa: 1. W moździerzu rozdrabniamy całe nasiona kuminu oraz kolendry. 2. Polędwiczkę wieprzową oczyszczamy z błon i powięzi, posypujemy mielonym kuminem i kolendrą, odstawiamy do lodówki na godzinę, aby się zamarynowała. 3. Po tym czasie obsmażamy polędwiczkę z obu stron na Ramie Smaż jak szef kuchni, po usmażeniu doprawiamy(...)masła - zagęści nam sos. Kasza bulgur: 1. Kaszę gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. 2. Czosnek, papryczkę chili drobno siekamy. Czerwoną paprykę i cebulę kroimy w kostkę. 3. Przesmażamy warzywa i orzechy na Ramie Smaż jak szef kuchni, a gdy się zarumienią dodajemy ugotowaną kaszę. Chwilę smażymy. 4. Dodajemy sok wyciśnięty z limonki, posiekaną natkę kolendry, doprawiamy do smaku solą

W kuchni Katie
Laksa z dynią, groszkiem cukrowym i tofu 176

tofu, ok. 700 ml bulionu warzywnego, 400 ml mleczka kokosowego, kilka brązowych pieczarek, 2 trawy cytrynowe, 2 ząbki czosnku / 1 duży, 2 liście limonki kaffir, 1 łyżeczka mielonej kurkumy, 1/2 łyżeczki nasion kolendry, 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca, 1/2 łyżeczka pasty z krewetek, 1/2 łyżeczki pasty słodkiej chili, 1 łyżka sosu rybnego, świeży imbir, makaron ryżowy, świeża dymka, świeża(...)umieszczamy mleczko kokosowe i dodajemy kilka łyżek gotującego się wywaru, dokładnie rozmieszamy i dolewamy do ganka. Kiedy całość się zagotuje dorzucamy groszek cukrowy i gotujemy dalej kilka minut. Jak warzywa są już miękkie doprawiamy całość pastą z tamaryndowca i sosem rybnym. Sprawdźmy czy dobrze zupa jest doprawiona - smaki mamy różne - zawsze możemy doprawić całość dodająć więcej pasty chili czy suszonych

Plate of Joy
Kasza bulgur z bakłażanem i cukinią 195

ziaren najbardziej wartościowej odmiany pszenicy - durum. Produkty z durum są bogate w witaminy i minerały. Ten przepis zachwyci nie tylko fanów kaszy bulgur, ale także tych, którzy jeszcze nie mieli okazji jej spróbować. Składniki 200 g kaszy bulgur (drobnej) 500 ml wrzątku 1 mały bakłażan 1 mała cukinia 1 czerwona cebula 40 g ser żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu(...)olej będzie dobrze rozgrzany wrzucamy cebulę. Smażymy chwilę, aż cebula zmięknie. Następnie dorzucamy bakłażana i cukinię. Dodajemy sos sojowy i przyprawę garam masala. Dusimy kilka minut do miękkości warzyw. Dodajemy napęczniałą kaszę bulgur i jeszcze kilka minut dusimy.  Na koniec posypujemy serem żółtym i mieszamy. Podajemy na gorąco jako przekąskę lub dodatek do dania głównego. Bulgur jest wartościową

My Chcemy Jeść
Żeberka wieprzowe w coli – jeden przepis na trzy sposoby 280

sosu. Żeberka są bardzo wszechstronne. Jak widać mięso i marynata z tego jednego przepisu może być użyta różnie. Możecie zrobić te żeberka szybciej (grillując), odrobinę zdrowiej (dusząc z warzywami) albo zrobią się dla Was same (piekąc). Wszystko zależy od tego, ile czasu macie żeby poświęcić go na przygotowanie jedzenia lub na co konkretnie macie ochotę. Na zdjęciach jest trzecia wersja(...)łyżki ciemnego sosu sojowego 2 pełne łyżeczki ostrej papryki 2 pełne łyżeczki papryki słodkiej 2 pełne łyżeczki papryki wędzonej 2 płaskie łyżeczki soli 1 łyżka miodu 1 łyżeczka mielonego kminku SKŁADNIKI, WERSJA II- dodatkowo 2 małe cebule 3-4 łodygi selera naciowego czerwona papryka duży malinowy pomidor

Karo in the Kitchen
Duszona wątróbka drobiowa „na kwaśno” 162

350g) kilka niedużych ogórków kiszonych 100ml (pół)wytrawnego białego wina 180 pęczaku (lub innej ulubionej kaszy) 2 łyżki oleju rzepakowego 2 płaskie łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego Instrukcje Wątróbki kroimy na kawałki o rozmiarze ok. 3-4 cm, przy okazji usuwając ewentualne łykowate części. Cebule obieramy, dzielimy wzdłużnie na pół, po czym kroimy w półtalarki(...)ogórki dojemy do rondla na 10 minut przez końcem gotowania, mieszając dokładnie z pozostałymi składnikami oraz dodając resztę soli i pieprzu do smaku. Wątróbkę podajemy na ciepło razem z warzywami oraz równolegle ugotowaną kaszą. Jeśli jest nią pęczak, to przygotowujemy go zwykle w ten sposób, że po opłukaniu gotujemy go powoli w lekko osolonej wodzie w ilości 2-3 razy

Kulinarna Pokusa
A'la gołąbki z pekinki, ryżu i soczewicy (bez zawijania) 171

miałam tyle ugotowanego ryżu... Otóż - ugotowałam cały kilogram, ponieważ na obiad Mąż poprosił o ryż z warzywami i kotlety z piersi. Kotlety usmażyłam, ryż ugotowałam, idę po mrożonkę warzyw... a jej nie ma :) byłam przekonana, że jeszcze jedną mam... Cóż, trochę ryżu zjedliśmy do kotletów :) a resztę należało spożytkować. W lodówce pekinka, w szafce soczewica, z której miały być pierogi(...)czasu na gotowanie :) Składniki: Gołąbki: 3 szkl. ryżu 2 szkl. soczewicy zielonej 1/2 kapusty pekińskiej 3 jajka 10 łyżek kaszy manny 2 łyżeczki szałwii 2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 2 łyżeczki rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej 2 liście laurowe Sos pomidorowy: 1 litr wody 1 kostka bulionu warzywnego

Kolorowy Przepisownik
Szwedzkie klopsiki 208

gatunku "comfort food", czyli jedzenie na pocieszenie :) Uwielbiam takie potrawy. Rozgrzewają od środka, gdy za oknem taka plucha jak dziś. Składniki klopsiki 250g mielonego mięsa wołowego 250g mielonego mięsa wieprzowego posiekane pół pęczka natki posiekane pół pęczak szczypiorku 1 jajko 80ml mleka 70g bułki tartej 8 zmielonych ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu(...)przykryć tacę folią spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki. Ziemniaki i selera obrać i pokroić w kostkę 2-3cm. Zalać mlekiem i gotować do czasu aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie doprawić cukrem, solą i pieprzem, i zmiksować na puree. Na koniec wmieszać 1 łyżkę masła i 2 łyżki śmietany. Klopsiki smażyć w wysokim garnku partiami

W kuchni wieczorem
Sałatka z tortellini w sosie czosnkowym 265

Pyszna sałatka, polecam bardzo. Tortellini ugotować w osolonej wodzie jak pisze na opakowaniu. Odcedzić i przelać zimną wodą pod kranem. Dokładnie odcedzić. Pomidorki i ogórka umyć

Kuchnia Pokoleń
RYŻ SMAŻONY W JAJKU Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ, ZIELONYM GROSZKIEM I KURCZAKIEM 146

Jest to bardzo szybki obiad, który można schować w lodówce i odgrzać następnego dnia.  Danie powstało z myślą o chińskiej restauracji, w której po raz

Kuchnia Paulettes
Kasza jaglana z mango, jarmużem i tofu w sosie orzechowym 260

Gdy mam ochotę na coś dobrego, pierwsza moja myśl – masło orzechowe i kasza jaglana. Przedstawiam danie z połączenia tych dwóch, dla mnie najukochańszych składników. Dla

Jaglusia
Pieczeń z soczewicą 180

Ostatnio pokusiłam się i przygotowałam, pieczeń mięsną z dodatkiem soczewicy. Bez wahania pokuszę się jeszcze nie jeden raz na takie połączenie, które okazało się świetną kompozycją

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Papryka nadziewana serowym kuskusem 177

To danie skradło serce nie tylko w mojej rodzinie. Znajomym do których zabrałam faszerowane papryki także zasmakowało. Jestem więc pewna, że nie tylko Ci na diecie

Magiczne Życie Marty
FRANCUSKA ZUPA GRZYBOWA 198

     Przepyszna zupa , baaardzo grzybowa, idealna na wigilijny stół ale nie tylko.  U nas bywa kilka razy do roku. Polecam szczególnie dla wielbicieli

Smaczne Zdrowe
Ryba po japońsku 370

szklanka wody (może być gazowana) 1 duży słoik ogórków konserwowych (ok. 300 g bez zalewy) 1 duży słoik papryki konserwowej (ok. 300 g bez zalewy) 2 cebule sól, świeżo mielony pieprz 2 szklanki wody 1/3 szklanki oleju rzepakowego 4 łyżki octu 10% 4 łyżki cukru 4 łyżki dobrej jakości pikantnego keczupu 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka soli'; document.write(...)zagotowujemy. Gotujemy przez 2-3 minuty, a następnie wrzucamy cebulę, paprykę i ogórki. Gotujemy przez chwilę i wyłączamy ogień. Rybę układamy w półmisku, a wierzch zalewamy gorącą zalewą z warzywami. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Podajemy na zimno jako przystawkę. Danie można udekorować np. pietruszką. Ryba najlepsza jest po 24 h od przygotowania. Przechowujemy

Poezja smaku
Z wizytą u Kurta Schellera w Kurt Scheller Academy 215

dotykowo zapachowe nie dla mnie :) Pozostanę przy kupowaniu ryb bez wnętrzności ! Manti z kurczakiem i wołowiną. Ta propozycja mocno mnie zaskoczyła. Farsz składał się z mielonej wołowiny i mielonej piersi z kurczaka z dodatkiem mięty. Super smak. A do tego sos na bazie jogurtu greckiego z karmelizowanym masłem i płatkami chilii. Super smak ! Krem brulee z lawendą(...)jalapeno. Dla amatorów jak i doświadczonych kucharzy polecam gorąco. ZAPROPONOWANE MENU Jeśli chodzi o same dania z zaproponowanego menu. Wszystkie propozycje, poza rybą były naprawdę smaczne. Dlaczego poza rybą. Warzywa i sama dorada były zrobione w bardzo dużej ilości oliwy z oliwek, niemalże w niej pływały. Jak zapytałam Kurta co on robi i dlaczego leje takie ilości oliwy na rybę

Mój Smak na Życie
Stir fry z brokułem, papryką i orzeszkami ziemnymi 204

sosu ostrygowego 1 łyżka sosu teryaki (można pominąć) 1 łyżka pasty z tamaryndowca lub sok z 1/2 limonki 2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka mielonego imbiru lub galangalu mielonego 1 papryczka chilli bez pestek lub 1 łyżeczka pieprzu cayenne dodatkowo szczypiorek biały sezam SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W garnku zagotować wodę z łyżką soli. Do gotującej wody wrzucić podzielonego(...)drobno posiekany świeży czosnek. Po chwili całość zalewamy sosem i dodajemy makaron.  Po 2-3 minutach dodajemy orzeszki ziemne. Danie jest gotowe kiedy wszystkie smaki się połączą, warzywa będą lekko chrupkie, a makaron miękki. Gotowe danie nakładamy do miseczek i posypujemy sezamem oraz posiekanym szczypiorkiem. Smacznego

DefinicjaSmaku
Klops z kaszy bulgur w sosie z cieciorki 145

jakiś czas przychodzi mi ochota na cieciorkę i kasze bulgur. Lubię to zestawienie :) Klops z kaszy bulgur w sosie z cieciorki SKŁADNIKI: 150 g kaszy bulgur 500 g mięsa mielonego wieprzowego papryka czerwona i zielona natka pietruszki 1 duże jajko bulion warzywny sól, pieprz, czosnek, papryka słodka puszka cieciorki 1 cukinia 1 cebula 2 puszki pomidorów z puszki kiść(...)Nakryć folią aluminiową, wstawić foremkę w większą formę z wodą sięgającą do połowy formy z klopsem. Piec w nagrzanym do 180 C piekarniku. Po ostudzeniu wstawić do lodówki. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę/paseczki. Cebulkę zeszklić na oliwie. Warzywa dodać do zeszklonej na oliwie cebuli z czosnkiem. Dodać odrobinę wody, dusić na małym ogniu ok 10 min. Po tym czasie

MarciochaKucharzy
Pomidorowy krem z pulpetami z łososia 175

góry i wydrąż twardą końcówkę. Na blasze do pieczenia ułóż pomidory nacięciem do góry, główkę czosnku w całości, obraną cebulę pokrojoną w ćwiartki, oraz tymianek (zostawiając gałązkę do dekoracji). Warzywa polej 3 łyżkami oleju rzepakowego lub oliwy, posyp solą i pieprzem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50-60 minut. Wyciągnij i zostaw do ostudzenia. Pomidory obierz ze skóry(...)blendera). Zupę-krem dopraw do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Przygotuj pulpety z łososia Filet z łososia bez skóry i większych ości (gdyby się trafiły) zmiel w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka z drobnymi oczkami. Do masy dodaj białko, skórkę z cytryny, posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem. Zagęść masę bułką tartą. Zwilż dłonie a następnie uformuj pulpeciki wielkości

Moja Delicja