mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:341/458)

Pierożki chińskie zrób to sam! 255

Pierożki chińskie zrób to sam! Pierożki chińskie, znowu zagościły u nas na stole.   Kilka tygodni temu robiłam chińskie pierożki won ton, teraz ponownie je zrobiłam

Kuchnia na wzgórzu
Kremowa, rozgrzewająca zupa z kurczakiem i warzywami 429

wrzucamy rozdrobnione mięso kurczaka, wlewamy (najlepiej przecedzając przez gęste sito, pozbywając się szumowin i przypraw) wywar z kostką rosołową. Całość gotujemy na malutkim gazie, pod przykryciem, do miękkości warzyw. Warzywa już miękkie, zupa powoli sobie pyrka, pora ją zabielić, zagęścić i doprawić. Na patelni rozpuszczamy masło. Wsypujemy do niego mąkę i energicznie mieszając pozbywamy się jakichkolwiek grudek, następnie smażymy przez(...)pora ¼ średniego selera 3-4 łodygi selera naciowego 3-4 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 litry wody 1-2 niskosodowe kostki rosołowe o smaku kurczaka sól świeżo mielony pieprz ½ łyżeczki kurkumy 10 łyżek słodkiej śmietanki do zup 30% 50g masła 4-5 pełnych łyżek mąki pszennej makaron/zacierka/ryż do podania obowiązkowo-natka pietruszki do posypania

Karo in the Kitchen
Domowy drożdżowy chlebek na bazie dyni hokkaido 267

Dynia to pocieszycielka. Kiedy nadchodzą chłodniejsze jesienne dni i ze straganów znika kolorowa paleta sezonowych warzyw i owoców, to właśnie dynia radośnie wkracza do naszej kuchni ze swoją różnorodnością gatunków, kształtów i smaków. Jest niezwykle wszechstronna – zakup jednej dorodnej sztuki to dobra inwestycja, z której zrobisz zupę, sos do obiadu i jeszcze wystarczy na pyszny deser. A skoro o deserach(...)mistycznego.  Składniki: 300g dyni hokkaido 2/3 szklanki mleka sojowego 1 laska wanilii 500g mąki orkiszowej typ 700 plus odrobina do podsypania 1 torebka suszonych drożdży instant (7g) ½ łyżeczki mielonego imbiru ½ łyżeczki soli morskiej 4 łyżki neutralnego w smaku oleju (z pestek winogron lub ryżowego) ½ szklanki syropu klonowego 2 duże garście rodzynek (namoczone w gorącej herbacie lub rumie

Roślinna - blog wegański
Węgierskie leczo z kabaczkiem – papryka w roli głównej 286

Następne w kolejności w garnku ląduje kabaczek. Po kolejnych 3-4 minutach dorzucamy pokrojone pomidory wraz z sokiem i do nich dodatkowo jeszcze puszkę pomidorów razem z sokiem.   Warzywa w leczo – i papryka, i kabaczek, i pomidory, mają w sobie naturalnie dużo wody. Podczas podgrzewania jeszcze ją uwolnią i nie ma potrzeby zalewania ich nad poziom. Leczo to gulasz(...)średnie sztuki) 700g kabaczka 500g pomidorów (u mnie długie pomidory lima) 1 puszka (400g) pomidorów wraz z sokiem 200g dobrej, wędzonej kiełbasy 150g drobnych wędzonych kabanosów 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 2 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki wędzonej 2 ząbki czosnku pieprz sól olej roślinny lub smalec do smażenia

Karo in the Kitchen
Sałatka z grillowanym bakłażanem i cukinią, z wędzoną makrelą i grejpfrutem 270

papryki (żółta, czerwona, zielona, pomarańczowa) 1 dojrzały czerwony grejpfrut 1 makrela wędzona 1 łyżka octu winnego 6 łyżek oleju rzepakowego garść słonecznika łuskanego garść rukoli sól morska, świeżo mielony pieprz garść szczypiorku   Przygotowanie: Przygotować papryki: Każdą paprykę z osobna nadziać na widelec i nad palnikiem opalić skórkę ze wszystkich stron, aż stanie się czarna. Od razu zapakować szczelnie(...)słoika wlać sok z grejpfruta, dodać łyżkę octu winnego, 3 łyżki oleju oraz łyżkę posiekanego szczypiorku. Przyprawić solą i pieprzem. Zamknąć słoik i wymieszać wszystkie składniki. Sosem (niecałym) polać warzywa (papryki, cukinię i bakłażan) i delikatnie wymieszać. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Na każdym talerzu ułożyć rukolę. Na to wyłożyć porcję grillowanych warzyw z papryką. Dodać kilka cząstek grejpfruta. Poukładać

Moja Delicja
HUMMUS Z BOBU - PYCHOTKA ! 247

  To już druga wersja hummusu, który podbija nasze serca (a raczej podniebienia). I choć jeszcze nie zdążyłam opublikować wersji tradycyjnej z ciecierzycy, to zaczynam publikację

Smaczne Zdrowe
Sałatka z pieczonego buraka 173

Burak – polskie warzywo, które niejednokrotnie jest przez nas ignorowane. Ograniczamy go do postaci barszczu i ćwikły. A przecież może on być wspaniałym dodatkiem do sałatki, czy nawet stanowić jej główny składnik. Przepisy na podobne sałatki spotykałam na wielu blogach. Każdy z nich był troszkę inny, w jednym pojawiały się jabłka, w innym ser kozi, czy jakieś wymyślne sosy. Każdy(...)oliwek i sosem balsamicznym, doprawiając solą i pieprzem. Kolejną warstwę stanowią nasze plasterki buraków, następnie układamy pokrojoną fetę i posypujemy płatkami migdałów. Do smaku można wszystko jeszcze oprószyć świeżo mielonym pieprzem. I gotowe. Smacznego Artykuł Sałatka z pieczonego buraka pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Pieczone gołąbki z mięsem i ryżem 262

Gołąbki z mięsem i ryżem to prawdopodobnie najpopularniejszy wariant tej potrawy. Istnieje przy tym kilka utartych schematów ich przyrządzania zarówno w sensie składnikowym, jak i techniki

Kulinarna Pokusa
Sos paprykowo-czosnkowy do słoików 245

Działajcie póki papryka jest w dobrej cenie bo naprawdę warto! Ten sos zachwycił mnie podany na pierogach! Jest genialny do wszystkiego... idealny na kanapki np zamiast

sierotka maRysia w kuchni
Grillowany łosoś, brązowy ryż i ruccola z podpiekanymi pomidorkami 227

Nareszcie do Łodzi zawitały słoneczne dni! Głęboko wierzę, że Wiosna jest już tuż tuż i za chwilę ogłuszy nas rozwijającymi się pąkami drzew! :) Marzą mi się

Spektrum Smaku
SAŁATA Z TUŃCZYKIEM 373

    Sałaty bywają u nas nader często, kombinuję więc do niej różne dodatki, dzisiaj padło na tuńczyka.  Kupiłam kiedyś takiego w słoiku, w mega

Smaczne Zdrowe
Gdy w ogrodzie kroluje cukinia 335

Sezon cukiniowy w pelni. W ogrodzie mojej Mamy znow mamy ich zbyt wiele by dac im rade. Podobnie jak przed rokiem obdarowane juz zostaly wszystkie sasiadki

Przysmaki Karolki
Kremowe Mini Serniczki z Leśnymi Jagodami na Ciasteczkowo - Orzechowym Spodzie 289

rysuje. Świetnie eksponuje zarówno potrawy jak i kieliszek wina, sery, czy wiele innych potraw, wszystko będę pokazywać z czasem. Gdzie to można kupić? Ja mam ze sklepu internetowego Do Warzyw . Co o sklepie? Tu z czystym sumieniem mogę polecić, zarówno proponowany asortyment, jak i właścicieli sklepu, którzy zawsze służą pomocą, szczerze doradzą, pomogą lub udzielą informacji. Jak pakują? Oj, solidnie(...)zajęłam się masą serową. MASA SEROWA: 450 g sera białego dwukrotnie zmielonego (ja użyłam Mój Ulubiony Wileluń, gdyż nie jest wodnisty jak inne z wiaderka i nie trzeba go mielić) 50 g serka mascarpone 2 łyżki syropu Limonkowy z Miętą ETERNO 100 g śmietanki kremówki 36% 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczona w minimalnej ilości wody cukier puder do smaku, ja dodałam

Blondynka Gotuje
Sernik jeżynowy 227

Ilość porcji: 12 Jesień to piękny czas, pełen kolorowych, opadających majestatycznie liści, mglistych wilgotnych poranków i popołudni siąpiących delikatnym deszczem. To również czas różnokolorowych warzyw i owoców, muśniętych ciepłym, jesiennym słońcem. Królują: jabłka, dynie, grzyby, winogrona i oczywiście moje długowyczekiwane jeżyny. Kiedy tylko się pojawią wybieramy się na rodzinny, niedzielny spacer. Wracamy podrapani, umorusani, ale szczęśliwi. W tym roku nasze(...)spód jak i boki tortownicy, dokładnie dociskając. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Sernik Jeżyny rozdrabniamy na gładki mus. Przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Twaróg dwukrotnie mielimy i przekładamy do miski. Dodajemy mascarpone, cukier, mąkę ziemniaczaną i mus jeżynowy. Miksujemy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Nie przerywając miksowania dodajemy kolejno po jednym jajku. Miksujemy

Wędrówki po kuchni
Frango na púcara – Prosty kurczak jednogarnkowy po portugalsku 420

wypróbowania jednego z nich i NIE ŻAŁUJĘ! Frango na púcara to po portugalsku „ Kurczak w glinianym garnku „, czyli cały kurczak podzielony na kawałki pieczony w garnku z warzywami (z braku glinianego-użyłam żeliwnego). Przepis zmodyfikowałam i wyszło danie tak pyszne, iż nie mogłam uciszyć mlaskających gości, których uraczyłam tym obiadkiem. Danie jest banalnie PROSTE i szybkie do przygotowania(...)brandy 200 ml wina różowego 100 ml oleju rzepakowego lub oliwy 2 łyżki musztardy z gorczycą 1 łyżeczka musztardy delikatesowej 1/4 płaskiej łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu mielonego 1 duża puszka pomidorów bez skórki (560 g, np. taka ), najlepiej krojonych   Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do temperatury 220C (termoobieg). Kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić na 10 części ( nogi

Moja Delicja
Tarta ze szparagami, suszonymi pomidorami i szczypiorkiem 197

Pierwsza w życiu tarta... i po raz pierwszy kupiłam szparagi. W końcu! Zawsze byłam ciekawa ich smaku, ale nie wiedziałam jakie kupić (czy będą świeże, jak

Kolorowy Przepisownik
Gratin dauphinois– po francusku, klasycznie 224

Mówiłam już, że jestem ziemniaczanym potworem, prawda? Ziemniaki są tak wszechstronnym w obróbce warzywem… Pasują idealnie jako dodatek do obiadu. I same w sobie są pyszne. Tak podane, zapiekane ziemniaki to klasyka francuskiej kuchni. Poznajcie Gratin dauphinois. To tradycyjne dla kuchni francuskiej danie wywodzi się z historycznego regionu Delfinatu w południowo-wschodniej Francji. Pierwsza informacja o jego podaniu pochodzi(...)nakładając plastry jak dachówki, tak by jeden zachodził odrobinę na drugi. Każdą warstwę ziemniaków oprószcie mocno solą (śmietanka i mleko są słodkie, a ziemniaki szybko chłoną sól) i świeżo mielonym pieprzem. Zalejcie zagotowanym mlekiem, posypcie delikatnie startym serem i pieczcie około 1,5 godziny. Tak cienko pokrojone ziemniaki jak u mnie piekłam 1h30m. Z wierzchu ma się utworzyć przypieczona

Karo in the Kitchen
Zatar czyli za'atar - z kuchni emigranta 246

różnorodność.  Zaatar , za'atar , zatar , zatr lub satar to nazwy (i to jeszcze nie wszystkie)  bardzo popularnej w krajach Bliskiego Wschodu, Maghrebu i Turcji mieszanki przypraw do warzyw, marynat, dań mięsnych, ryb, pieczywa, a także niektórych deserów.  W sklepach dostępne są nawet chipsy o smaku zaatar :) Zaatar - podobnie jak ras el hanout ( tutaj przepis ) i baharat ( tutaj(...)przepis Edgarda Sammoura na 30 porcji Składniki 1 szklanka suszonego tymianku 3/4 szklanki  sumaku 3/4 szklanki prażonego sezamu  1/4 szklanki suszonego majeranku (opcjonalnie)  pół łyżki stołowej mielonego anyżu  pół łyżki stołowej mielonego cynamonu  pół łyżki stołowej soli  pół łyżeczki zmielonego kuminu pół łyżeczki kolendry pół łyżeczki zmielonych nasion kopru Przygotowanie Sezam uprażyć

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tarta z kurczakiem i fasolką szparagową 502

Fasolkę szparagową można jeść na wiele rozmaitych sposobów. Kiedy tylko zaspokoję swój pierwszy fasolkowy głód zaczynam z nią liczna eksperymenty. Jednym z bardziej udanych jest tarta

Kolizje Smaków