mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:361/458)

Roladki z polędwicy z maślanymi kurkami 160

upiekłam. Obiad, z racji ilości był w sumie na dwa dni i w dwóch wydaniach. Sprawdźcie ten przepis, wyszło ciekawie. Lista zakupów, abyście precyzyjnie skompletowali składniki i nie mieli moich dylematów ;) : polędwica wieprzowa, im grubszy kawałek tym lepszy, około 400 g 300 g świeżych kurek, choć im więcej tym...bardziej grzybowo :) duża cebula kilka cienkich plastrów boczku dwie czubate łyżki(...)kurkowym sosem, który powstał przy okazji przygotowywania farszu. Na drugi dzień natomiast, przysmażyłam mięsko na złoto, krótko, by nie wyschło, na mocno rozgrzanym tłuszczu- można podać z ulubioną sałatką, warzywami

Pichceniomania
Sajgonki z warzywami i mięsem z indyka 174

puszka kiełków fasoli - 3 ząbki czosnku - kawałek (2 cm) świeżego imbiru - sos sojowy - sos ostrygowy - olej sezamowy - pieprz czarny świeżo mielony - olej do smażenia (rzepakowy, z pestek winogron arachidowy) Dodatkowo: - sos słodko kwaśny do sajgonek Mięso z indyka mielimy lub miksujemy w blenderze. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy, przesmażamy drobno pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek oraz imbir (jedno(...)rwać) - nie nakładajmy zbyt wiele farszu, bo będą pękały - należy dokładnie zwijać sajgonki, aby podczas smażenia się nie rozpadły - lepiej się smażą na patelni niż we frytownicy Sajgonki z warzywami i mięsem z indyka to potrawa, która na pewno znajdzie wielu zwolenników. Dzięki kompozycji składników farszu sajgonki są bardzo aromatyczne. Dodatek sosu jeszcze wzbogaca ich smak. Dowolność w dobieraniu składników

mojewypiekiinietylko
TU I TAM nr 7. Ser + gruszka + pralina = Terrina 164

parze z wędzonym łososiem. Mnóstwo możliwości, każda smaczna i warta przygotowania!  I na którą się zdecydować? Miałam spory dylemat przy wyborze przepisu. Kusiła mnie wersja serowa z pieczonymi warzywami, ale już ją znam i zwykle przyrządzam latem.  Terrina z łososiem pojawia się u nas wiosną, a owocowa jako deser na rodzinnych spotkaniach. Szukając nowej inspiracji natrafiłam na terrinę(...)KLONOWYM /składniki na 1 mini terrinę w formie 10,5x6,5 cm/  125 g kremowego serka koziego /użyłam twarożku Chavroux/ 1 duża gruszka 1 jabłko świeżo mielony kolorowy pieprz kilka łyżek masła kilka łyżek cukru Na orzechową pralinę 1/4 filiżanki orzechów włoskich 1/2 filiżanki cukru Krem balsamiczno-klonowy ** 1/3 filiżanki octu balsamicznego 1/3 filiżanki syropu klonowego

KUCHARNIA
Pierogi brokułowo-ziemniaczane z ricottą i młodym jęczmieniem 173

Pomysł na te pierogi wpadł, bo musiał ;) Córcia chciała lepić, więc zrobiłam farsz z tego co miałam w domu. Znów dodałam młody jęczmień, bo pasował mi

Kolorowy Przepisownik
Kurczak tikka masala 198

Tymczasowa nieobecność Rysia powoduje nasilenie w moim menu dań z kuchni chińskiej (wkrótce) i hinduskiej. W końcu mogę pojeść troszkę ostrzej i aromatyczniej Kurczak według tego

sierotka maRysia w kuchni
Ravioli - włoskie inspiracje :) 135

trochę od klasycznych głównie farszem dość nietypowym, ale za to bardzo ciekawym w smaku. Postanowiliśmy trochę zakombinować i nasz farsz to kasza jęczmienna, kasza jaglana i soczewica z dodatkiem warzyw, ziół i ostrych przypraw. Zobaczcie co nam wyszło, inspiracją były kolory Włoch. Ravioli z kaszą i sosem pomidorowym (4 - 5 osób) Składniki na ciasto: pół kg mąki pszennej(...)zahartować jogurt. Zwróćcie uwagę, aby nie było żadnych grudek, wtedy powoli wlewamy do sosu i mieszamy. Musicie zrobić to na wyczucie, żeby sos nie zgęstniał zbyt mocno, bo będziecie mieli raczej klej stolarski niż dobry sos. Tak więc uwaga przy dodawaniu jogurtu z mąką. Jak już wszystko uda się super :) czekamy, aż się sos zagotuje. Wtedy próbujemy czy nie należy

vegetanie
Ogórki kanapkowe ” Golden Eye „ 599

Ogórki kanapkowe ” Golden Eye „ Ogórki „Golden Eye ” ,łypią złotym okiem ze słoika z stąd ich nazwa Po za tym ostatnio z nostalgią

Ogrodnik w podróży
Pieczone pierogi z pstrągiem 160

danie jest inspirowany przepisem Thoma Keridge’a, brytyjskiego szefa kuchni (i zdobywcy dwóch gwiazdek Michellina), na tradycyjne, walijskie pierogi, w lekko zmienionej formie. Zamiast klasycznego nadzienia, czyli mielonej wołowiny, Thom nafaszerował ciasto wędzoną rybą (konkretnie łupaczem) z ziemniakami. My jeszcze bardziej zmodyfikowaliśmy przepis. Po pierwsze zmieniliśmy ciasto, które w oryginale robione jest jak klasyczne ciasto na quiche, czyli(...)cebulę w pół krążki. Rozgrzej olej na patelni, wsyp cebulę. Zamieszaj i smaż minutę. Dodaj plastry ziemniaka i smaż przez kolejne 5 minut na dość intensywnym ogniu, aż warzywa będą już tylko lekko twarde. Krok 4 Ciasto podziel na 6 części (albo na 4 jeśli chcesz zrobić naprawdę duże pierogi), uformuj w kulki i rozwałkuj każdą na bardzo cienki placek

Niedzielny kucharz
Pumpkin pie czyli tarta dyniowa 166

Możecie uwierzyć lub nie, ale posłuchajcie co przytrafiło mi się w trakcie robienia zdjęć ciasta. Przygotowałam ciasto, zaczęłam robić zdjęcia, ale usłyszałam, ze synek płacze. Weszłam

Mania Wypiekania
Zupa krem ze szpinaku i orzechami włoskimi 173

bulionetce na samym końcu posta. Wy oczywiście możecie zrobić tradycyjny wywar na porcji rosołowej lub dowolnym mięsie. Wywar na zupę gotuję na średnim ogniu pod przykryciem do momentu aż warzywa zmiękną. Gdy wywar będzie gotowy wyławiam z niego por, ponieważ niszy on blender (2 już straciłam). Całą resztę można spokojnie miksować bez obaw.  Dodatkowo: Do gotującego się wywaru dodaję(...)gulaszów. Polecam wypróbowanie działania Bulionetki w moich przepisach na Duszoną wołowinę z ciemnym piwem Guinness oraz Wołowinę duszoną. W swojej kuchni dodaję Bulionetkę również do dań z mięsa mielonego, np. do  sosu bolognesu, aby wzbogacić ich mięsny smak i aromat. Bulionetka znajdzie swoje zastosowanie również jako baza do sosu, który następnie zagęszczamy do smaku mąką kukurydzianą zmieszaną

ClauditteMissCooking
Azjatycka zupa warzywna 285

choi 250g batata (słodkiego ziemniaka) 3-4 cm świeżego imbiru 50g cebulek perłowych z zalewy 75g kiełków fasoli mung 2-3 kawałki trawy cytrynowej (lub 1 czubata łyżeczka mielonej w zalewie) 2 liście kafiru 2 ząbki czosnku 500ml esencjonalnego bulionu drobiowego (może być z kostki) olej arachidowy sól do smaku Do podania ryż, najlepiej jaśminowy jajka ugotowane na (pół(...)gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-224 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-224 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone warzywa Podsmażamy pierwszą porcję składników... ...zalewamy bulionem i powoli gotujemy Kurczaka podsmażamy... ...i wraz z batatami dodajemy do zupy Na koniec dodajemy kapustę, kiełki i cebulki Azjatycka zupa warzywna Post Azjatycka

Kulinarna Pokusa
CO ZROBIĆ, ŻEBY DOŻYĆ 100 LAT – 5 sekretów zza granicy 158

Włochów, czyli dieta śródziemnomorska jest tak zdrowa, że zaleca się ją pacjentom z nadwagą, problemami z sercem i układem naczyniowym oraz zagrożonym wylewem lub miażdżycą. Bogata w owoce i warzywa (głównie pomidory), rośliny strączkowe, ryby, orzechy oraz oliwę z oliwek. Badania dowiodły, że wysokie spożycie pomidorów pomaga chronić organizm przed nowotworami układu pokarmowego i redukuje aż o 50% zgony spowodowane(...)adania wskazują, że stoi za tym kurkumina, która h amuje namnażanie się komórek nowotworowych. Kurkumina w czystej postaci nie wchłania się najlepiej, ale połączenie jej z papryką lub mielonym pieprzem zwiększa przyswajanie 10 000 razy. Podsumowując: Jak się okazuje najzdrowiej jadają Ci, którzy nie poddali się dyktatowi fast foodów. Ci, którzy gotują posiłki ze świeżych, dostępnych na targach albo

Ostra na Słodko
Marokańska zupa z kurczakiem, dynią, papryką i szpinakiem 252

Nic tak skutecznie nie rozgrzewa organizmu jak porcja gorącej, solidnie doprawionej i odżywczej zupy. A jeśli szukać inspiracji do przygotowania aromatycznych i rozgrzewających potraw, to koniecznie

Even Better Food
Harira - marokańska zupa z limonkami. 177

Tak się składa, że mój szanowny kompan blogowy miał okazję posmakować mojej zupy. I zapytał czy opublikuję przepis w tygodniu z cytrusami ?! Gotowałam ją właśnie z

zadanie-gotowanie
Zupa krem z kalafiora 160

bulionetce na samym końcu posta. Wy oczywiście możecie zrobić tradycyjny wywar na porcji rosołowej lub dowolnym mięsie. Wywar na zupę gotuję na średnim ogniu pod przykryciem do momentu aż warzywa zmiękną. Gdy wywar będzie gotowy wyławiam z niego por, ponieważ niszy on blender (2 już straciłam). Całą resztę można spokojnie miksować bez obaw.  Dodatkowo: Do gotującego się wywaru dodaję(...)gulaszów. Polecam wypróbowanie działania Bulionetki w moich przepisach na Duszoną wołowinę z ciemnym piwem Guinness oraz Wołowinę duszoną. W swojej kuchni dodaję Bulionetkę również do dań z mięsa mielonego, np. do  sosu bolognesu, aby wzbogacić ich mięsny smak i aromat. Bulionetka znajdzie swoje zastosowanie również jako baza do sosu, który następnie zagęszczamy do smaku mąką kukurydzianą zmieszaną

ClauditteMissCooking