mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:367/458)

Czy przekąski to ZŁO? 188

Wszyscy wstali, ubrali się, zabrali mniejsze lub większe bagaże i zaczęli powoli przesuwać się do przodu. Przez okno mogliśmy pooglądać bardziej ważnych i mniej ważnych panów z komisji. Jedni mieli pomarańczowe kamizelki, a inni płaszcze prochowce i aktówki pod pachą. Staliśmy tak w korytarzach, między siedzeniami, szydząc trochę, że znowu pogoda zaskoczyła drogowców. Podjęłam decyzję, że jeśli mam się przesiąść(...)siebie dodam: Przede wszystkim bardzo ucieszyło mnie to, co powiedziały obie Panie profesor. Zaprezentowały nową piramidę żywienia dla dzieci. Na samym dole, czyli tym najważniejszym piętrze (podstawie), znalazły się warzywa, dopiero później pieczywo i węglowodany. To ogromna zmiana na plus. W sumie to cieszą mnie tutaj dwie rzeczy :) Pierwsza to właśnie te warzywa na miejscu pierwszym, a druga to pieczywo

bistro mama
Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką oraz "Poletko Pana Boga" 164

ciacho, którego jedzenie nie kończy się na jednym kawałku :) Składniki (na blachę 23 x 28 cm): Kruszonka 150 g mąki 100 g cukru 100 g miękkiego masła płaska łyżeczka mielonego kardamonu (zdecydowanie polecam!) Ciasto 2 jajka 160 g cukru 200 ml mleka 100 ml oleju 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia śliwki węgierki (u mnie(...)pierwsze jest wciąż przenoszone w zależności od tego, gdzie stary Walden chce kopać, a po drugie - od lat leży odłogiem, bo mężczyzn zajmuje poszukiwanie złota, a nie uprawa warzyw czy bawełny, z których mogliby czerpać dochód. Tay Tay sprzeciwia się kopaniu na poletku, bo nie chce oddać złota Bogu - przeczytajcie książkę, by poznać jego logikę w tłumaczeniu. W natrafieniu

Weekendy w domu i ogrodzie
Śledź w curry – duńskie Smørrebrød ze śledziem 290

podawanej do zjedzenia nożem i widelcem – z racji piętrzących się na kromce dodatków: zimnych i ciepłych mięs, kiełbas, wędlin, pasztetów, ryb, krewetek, jajek, serów, świeżej i marynowanej cebuli, przeróżnych warzyw, feerii sosów majonezowych, chrzanowych, reliszy i garniszy. Podawane na śniadanie, na lunch, na obiad i na kolację – do zjedzenia o każdej porze i absolutnie wszędzie. Stosy kolorowych kanapek piętrzą się(...)chcecie śledzie podać na stół nie w formie kanapek, rozłóżcie sałatkę na półmisku, obłóżcie ją plasterkami jajek, posypcie krążkami cebulki, korniszonami i ziołami – tak, żeby przy nabieraniu sałatki goście mieli na swojej porcji wszystkiego po trochu. I koniecznie podajcie ciemny, ziarnisty chleb z masłem! SKŁADNIKI 500g filetów śledziowych a la matias 1 łyżka octu winnego 1 duża cebula, 200g

Karo in the Kitchen
Weekend z grillem #3 194

kiełbasek idealnie pasuje sos koktajlowy, również pikantny. SOS KOKTAJLOWY 200 g śmietany 30% 2 łyżki keczupu 2 łyżki białego wina 1 łyżeczka tartego chrzanu natka pietruszki szczypiorek sól grubo mielony pieprz pieprz kajeński Śmietanę przekładamy do miski, mieszamy ją tam z keczupem, białym winem i chrzanem, aby powstał gładki sos. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek. Doprawiamy solą, pieprzem(...)sosie własnym 12 filetów anchois kilkanaście czarnych oliwek liście bazylii na sos vinegrette: łyżeczka musztardy 2 łyżki octu winnego 6 łyżek oliwy z oliwek sól i pieprz Wszystkie warzywa myjemy i kroimy: pomidory na ćwiartki, paprykę w kostkę, cebulę w piórka. Jajka kroimy na ćwiartki. Jajka, pomidory oraz anchois układamy w koło - zaczynając od środka - na liściach rukolo i sałaty

Marder&Marder Manufacture
Pasta i basta!- domowy makaron z szybkim sosem 177

Książkę podzielono na jedenaście rozdziałów oznaczonych kolorami. I tak znajdziemy tu sosy, marynaty i smakowe masła, przystawki, przekąski i pizze, główne dania, potrawy z jaj, potrawy z warzyw, dania z ryb i skorupiaków, dania mięsne, przepisy na drób, dziczyznę, sery i desery. Nowe wydanie dodatkowo przed każdym rozdziałem i podrozdziałem zawiera obszerny wstęp, opisujący podstawowe kwestie związane z doborem składników(...)dziecka – tak, ale nie do kontaktu z żywnością. Wałki w tanich chińskich maszynkach są najczęściej niklowane – po pierwsze ich nie domyjecie, po drugie – za każdym wałkowaniem będziecie mieli ciasto z posmakiem metalu i z rdzą. Nie ma też mowy o tym, że zawsze wywałkujecie ciasto tak samo równo. Każda oryginalna włoska maszynka (polecam te firm Marcato i Imperia

Karo in the Kitchen
Buła ze stekiem czyli Philly Cheese Steak – kanapka z bavette 211

Filadelfijska kanapka ze stekiem. Pełna sera, pełna mięsa, chrupiących warzyw. Chrupka i przypieczona z zewnątrz, kremowa, soczysta i aromatyczna w środku. Sposób na cudowne rozmnożenie kilku niedrogich składników i zrobienie z nich lunchu/obiadu/ kolacji dla 4 osób. Ameryka zostanie dla mnie na zawsze kolebką ulicznego jedzenia. Hot-dogi i hamburgery to podstawa, a wariacji na ich temat jest multum. Gorące(...)średnie cebule – czerwona i biała 2 ząbki czosnku 4 półbagietki 100g sera cheddar 4 plasterki twardego sera mozzarella 4 łyżki majonezu olej do smażenia masło klarowane do smażenia świeżo mielony czarny pieprz sól

Karo in the Kitchen
WOŁOWINA WASABI PO JAPOŃSKU 185

Polsce. Japonia, oprócz sushi słynie z takich potraw jak: zupa ramen oraz miso, okonomiyaki, takoyaki, deserów przyrządzanych z zielonej herbaty, a także owoców morza, surowych oraz suszonych ryb, warzyw, ryżu i makaronów. Japończycy posiadają bogatą tradycję kulinarną. Kuchnia to bardzo ważny element ich życia, posiłkom poświęcają szczególną uwagę, a ich spożywanie związane jest z określoną ceremonią - dania jedzone(...)czosnku 4 łodygi selera naciowego 1 czerwona papryka 1 duża marchewka 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sezamu pęczek szczypiorku 2 łyżki oliwy 2 łyżki oleju sezamowego papryka słodka mielona sól, pieprz Wykonanie: Wołowinę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski, dodajemy sos z dania instant i dokładnie obtaczamy w nim mięso. W zależności od preferencji

Kuchnia MagdaLeny
Kurczak pieczony na ryżu 10285

Kurczak pieczony na ryżu Wielokrotnie widywałam podobne przepisy z kurczakiem na ryżu ,na portalach kulinarnych , aż w końcu postanowiłam wypróbować . Nie żaden konkretny , ale własną wersję

Ogrodnik w podróży
Marokańska Zupa Harira z soczewicą i ciecierzycą 176

         Niestety jesień w tym roku nie rozpieszcza a zima zbliża się wielkimi krokami co za tym idzie? Musimy zapatrzeć nasz organizm

Wylizany Rondel
Jak przygotować przyjęcie, nie zbankrutować i nie zmęczyć się za bardzo 203

przechowywania przed podaniem idealnie sprawdzają się duże tace z pokrywkami (zamykanie na klipsy.) Rosół - najlepszy, najsmaczniejszy jest ugotowany tego samego dnia. Najlepiej wieczorem dnia poprzedniego przygotować wszystkie składniki (obrać warzywa, poporcjować mięso), a rano nastawić go do gotowania. Rosół będzie spokojnie i delikatnie gotować się, a my zajmiemy się czymś innym. Nie namawiam Was do przygotowywania swojskiego makaronu , choć czasem(...)miejscowościach co atrakcyjniejsze miejsca trzeba rezerwować z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem. Kiedy plany gotowe, pozostaje już "tylko" działać. Najważniejsze, żebyście nie tracili wewnętrznego spokoju i optymizmu. Co "wrażliwsi" goście jak będę mieli Was obgadać, to i tak to zrobią, bez względu na to jak bardzo będziecie się starać, ile czasu, pracy i pieniędzy włożycie w przygotowania, oni znajdą coś do czego przyczepią

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pesto z jarmużu i orzechów nerkowca 201

   Już prawie zapomniałam, jak słońce poprawia nastrój. Nagle wszystkie smutki i zmartwienia rozpraszane są przez złociste, radosne promyki, a Ty zaczynasz się zastanawiać, dlaczego

Gotowanie to kochanie
Sajgonki z kurczakiem, warzywami i trzema sosami 458

Naleśniki wiosenne. Spring Rolls. Popularne w Chinach i południowo-wschodniej Azji małe krokiety z owocami morza, mięsem i warzywami. Smażone w głębokim tłuszczu lu surowe, jedzone na ciepło i zimno, podawane z sosami, dipami, na zakąskę. Tej wersji najbliżej do Wietnamu. Uwielbiam zapach sajgonek o poranku… Kurczaka oczyszczamy i jak najdrobniej siekamy. Możecie go też grubo zmielić w maszynce(...)razem od razu podajemy. Nasuwa się teraz tylko jedno pytanie – palcami czy pałeczkami? SKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka skrobi ryżowej lub ziemniaczanej ½ łyżeczki mielonego pieprzu 1,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków ½ małej kapusty pekińskiej 1 ząbek czosnku 1 czubata łyżeczka świeżo startego imbiru 3-4 gałązki grubego szczypioru z cebulką 1 marchewka

Karo in the Kitchen
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 242

BAKŁAŻAN- To pochodzące z Indii warzywo znane jest również pod nazwą oberżyny. Spore gruszkowate owoce o ciemnofioletowej skórce są powszechnie znane w Europie, natomiast starsza, biała odmiana tego warzywa- jedyna, którą można spożywać surowo- jest obecnie rzadko uprawiana. Azjatyckie niewielkie biało- zielone odmiany, wyglądem przypominające piłeczkę pingpongową lub kiście winogron, jada się z sosem nan prik lub często dodaje(...)aromatyczne części kolendy są często w kuchni potrzebne. Liści kolendry zazwyczaj dodaje się do potrawy w momencie serwowania, gdyż podczas gotowania tracą smak. W sklepach dostępna jest także kolendra mielona ale jeśli takowa wymagana jest w przepisie, najlepiej zrobić ją samemu z ziaren: podprażyć je na patelni, by wydobyć aromat, a następnie utrzeć w moździerzu. Świeżą kolendrę należy przechowywać

ClauditteMissCooking
Klasyka – makaron z sosem pomidorowym 253

Niestety w Polsce przyjęło się, że makaron z sosem pomidorowym musi być przygotowany koniecznie z dodatkiem mięsa mielonego. Jest to bardzo błędne podejście, bowiem klasyczny

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Dla zdrowia seniora, Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów 196

dwoma szefami kuchni: Łukaszem Ko nikiem i Dominikiem Moskalenko. Relacje z warsztatów można obejrzeć tutaj :  https://www.youtube.com/watch?v=FaxGplyCanU&feature=youtu.be Polędwica wieprzowa gotowana w niskiej temperaturze, z soczewicą z warzywami Składniki na 1 porcję polędwiczka wieprzowa 160 g, soczewica czerwona 2-3 łyżki, szpinak świeży baby 20 g, czosnek 1 ząbek, szalotka 1 szt., papryka żółta 1 łyżka, cukinia 1 łyżka(...)Sposób przygotowania: Jajka i ocet utrzeć na jednolitą, gładką i puszystą masę w kąpieli wodnej. Następnie dodać ciepłe masło klarowane i mieszać do uzyskania konsystencji majonezu. Doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i szczyptą pieprzu Cayenne

SzczyptaSmaQ