mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:365/458)

Sałatka a’ la feta z granatem 237

Mój pierwszy wpis, a zarazem mój pierwszy przepis, dotyczy chyba najbardziej klasycznej sałatki serwowanej najprawdopodobniej na całym świecie – sałatki greckiej . Niby bardzo łatwa w przyrządzeniu

Sagneska - gotowanie i lifestyle
PLACUSZKI Z CUKINII Z MĄKĄ ORKISZOWĄ PEŁNOZIARNISTĄ 259

   Idealny pomysł na lekki i przepyszny obiad. Odkąd odkryłam ten przepis, placuszki bywają u nas dość często i to w bardzo dużej ilości. Są

Smaczne Zdrowe
Zupa krem z marchwi z wędzoną papryką 136

W taką pogodę jak dzisiaj, a właściwie w weekendy także, zupa jest obowiązkowa. Na rozgrzanie to podstawa. Zamiast zwykłej jarzynowej polecam Wam przygotowanie niezwykle szybkiego i

Moja smaczna kuchnia
Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim, sosem beurre blanc i pieczonymi młodymi marchewkami 159

swojej książce. Sos pachnie winem i szalotką, ma cudowną kremową konsystencję i kolor kości słoniowej. Stanowi wprost idealny dodatek do delikatnych ryb (szczególnie o białym mięsie) oraz pieczonych warzyw. Dodatkowo do klasycznego przepisu wprowadziłem blanszowany szpinak, doprawiony gałką muszkatołową i czosnkiem, który uważam, że dodał daniu charakteru. Do naszej potrawy idealnie będę pasować również młode pieczone marchewki(...)się ciasta, jest podobny. Blanszowany szpinak: 300 g młodych liści szpinaku 1 łyżka masła 1 szalotka 2 ząbki czosnku ½  łyżeczki gałki muszkatołowej 3 łyżki startego parmezanu sól, świeżo mielony pieprz Posiekaj drobno szalotkę oraz czosnek i wrzuć na patelnię z rozgrzanym masłem. Smaż na małym ogniu przez 3 minuty. Liście szpinaku umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Wrzuć

Food Square
Dyniowy sernik i krótka przerwa 185

Tak, jak obiecałam - dzisiaj słodki sposób na dynię, a właściwie na wykorzystanie pracowicie przygotowanego puree. Na sernik dyniowy miałam chętkę od dłuższego już czasu. W

Pożeraczka, czyli raz adobrze
KREM BROKUŁOWY Z DODATKIEM WĘDZONEGO BOCZKU 166

   Troszkę zaszalałam wczoraj ze smakami i stworzyłam troszkę inny krem brokułowy. Ten poprzedni był bardzo dietetyczny a zarazem bardzo smaczny. Dzisiejszy jest mniej dietetyczny

Smaczne Zdrowe
Sałatka ” Hiszpańskie Lato „ 995

Sałatka „Hiszpańskie Lato” Upałów ciąg dalszy , nie wiem jak Wy , ale ja , już jestem wykończona .. Wszyscy marudzą , do południa ciężko nosa wyściubić bo grzeje

Ogrodnik w podróży
Wtorek: Bób z migdałowym pesto i suszonymi pomidorami 141

subtelnie migdały, a jego delikatną słodycz kontruje kwaskowy pomidor. Idealne na każdą porę roku. Czas: 30 minut Poziom trudności: łatwy Szacowana cena dla dwóch osób: 20 zł Bób, starożytne warzywo, kuzyn fasoli, fascynowało mnie od dawna. Jako dziecko każdej wiosny obserwowałem jak z jednego nasionka wyrasta niewielki krzaczek obsypany intrygującymi biało-czarnymi kwiatami, które z czasem przekształcają się w sierpowate(...)Technika obierania z łupinek taka sama jak przy świeżym bobie. Krok 2 W trakcie gdy bób się gotuje a potem stygnie przygotowujemy pesto. Do blendera wrzucamy wszystkie składniki i mielimy. W wersji vintage możemy utrzeć je na masę w moździerzu. Krok 3 Siekamy pomidorki na małe kawałki. Obrany bób mieszamy z pesto, dodajemy pomidorki, a wierzch posypujemy wiórkami parmezanu. Zobacz

Niedzielny kucharz
Przepis na królika w sosie musztardowym z ryżem, rukolą i grillowaną marchewką 251

Mięso królika jest delikatne i łatwo można z niego przyrządzić lekkie i smaczne danie, w szczególności, gdy podasz królika w sosie musztardowym z rozmarynem. Wykonanie Zacznij

Eat me! Fit me!
Mus z gęsich żołądków - czyli gęsina nie tylko na Św. Marcina 205

Nie dajmy się zwariować. Żeby jeść gęsinę nie trzeba czekać na ten jeden dzień w roku - 11 listopada. Wydawać by się mogło, że to takie trochę

Right Behind The Kitchen
Bajecznie proste ciasto z figami 193

można zamrozić, a ten ostatni również zapasteryzować. Dzięki temu u mnie nawet w marcu czy kwietniu pojawiają się dyniowe drożdżówki i inne smakołyki z tym cudownie pomarańczowym warzywem. Dzisiaj więc skupmy się na owocach również bardzo jesiennych, którymi jednak w świeżej formie możemy się cieszyć stosunkowo krótko. Mowa oczywiście o figach.Jako dziecko znałam tylko suszone, i nie bardzo(...)tortownicę o średnicy 26 cm)250 ml maślanki3 jajka125 ml oleju1 łyżeczka ekstraktu z migdałów425 g mąki pszennej165 g cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonejkruszonka:50 g mielonych migdałów30 g mąki pszennej30 g cukru40 g zimnego masładodatkowo:4 figiMąkę na kruszonkę wymieszać z migdałami i cukrem. Dodać masło, posiekać, a następnie zagnieść. Odstawić.Figi pokroić na dość

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Suszone ogórki kiszone - nie tylko dla emigrantów 315

Czasem tak się zdarza, że mam ochotę na ogórkową albo biały barszcz na soku z kiszonych ogórków ( klik po przepis ) , ale.....   ze względu na

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Schabowy według Magdy Gessler 229

W wielu materiałach internetowych możemy znaleźć przepis na schabowy według Magdy Gessler. Postanowiliśmy sprawdzić czy faktycznie jest tak dobry jak pojawiające się opinie. Kotlet schabowy podamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gulasz węgierski 195

Jakoś ostatnio strasznie słodko się na blogu zrobiło - tylko ciasta i ciasta więc dziś zamieszczę przepis na gulasz który zrobiłam w niedzielę i wyszedł całkiem dobry

sierotka maRysia w kuchni
FILET Z PSTRĄGA ŁOSOSIOWEGO W MARYNACIE KOPERKOWO-CYTRYNOWEJ – 6,50 zł 244

kawałki naszej ryby) wlewamy soku i dodajemy startej skórki z połowy cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek, pół pęczka posiekanego koperku, łyżeczkę miodu, pół łyżeczki słodkiej lub ostrej papryki mielonej, nieco soli i świeżo zmielonego kolorowego pieprzu. Wszystko mieszamy razem i odstawiamy do lodówki. 4. ZDEJMOWANIE SKÓRY Z FILETA (4 min): > teraz najgorsza część, ponieważ musimy zdjąć skórę(...)rybę wykładamy na talerze i polewamy sosem, który został na patelni. Następnie dokładamy ziemniaki, które lekko polewamy dipem. Na zdjęciu również surówka z surowej cukinii (kroimy ją obierakiem do warzyw, solimy i zostawiamy aby puściła wodę, po 10 minutach dodajemy nieci pieprzu oraz oregano i podajemy). OM NOM NOM! Post FILET Z PSTRĄGA ŁOSOSIOWEGO W MARYNACIE KOPERKOWO-CYTRYNOWEJ

Nerds Kitchen