razy w miesiącu jeździliśmy delektować się ich delikatnym smakiem. Do tego obowiązkowo marynowany ser manchego i oliwki. Mimo, iż bardzo polubiliśmy te krokiety przez długi czas przyrządzałam je raczej na wielkie okazje. Głównie dlatego, że uzyskanie idealnie gładkiej masy w domowych warunkach było sporym wyzwaniem. Mielenie w maszynce do mięsa 100 lub 200 gramów szynki serrano, powodowało, że spora
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasmaczne i polecam Wam takie domowe :-). Miłego dzionka :-)) Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka natka pietruszki kurkuma słodka papryka 1 jajko sól pieprz 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki ketchupu olej kokosowy do smażenia Reszta dodatków: cebula czerwona rukola pomidor ogórki kiszone papryka ser żółty plasterki majonez, ketchup, sos tatarski 1. Mięso przekładamy do miski, dodajemy resztę
kruche babeczkidzięki dodaniu lemon curd i posypki miętowo bazyliowej. Składniki: 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego 530 g mleka skondensowanego słodzonego (1 puszka) 4 jajka (M) 1,25 łyżki mąki ziemniaczanej 1,25 łyżki mąki pszennej aromat waniliowy Mleko, jajka, mąki, wanilię, krótko zmiksować do połączenia. Dodać ser i delikatnie połączyć całość. Tortownicę o śr 23 cm wyłożyć papierem od pieczenia
coolinarnycienkie paski. Posypujemy solą i pieprzem. Grillujemy z obu stron. Słonecznik mielimy w malakserze. Pomidory siekamy drobno. Dodajemy do serka i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Wystudzoną cukinię smarujemy nadzieniem, zwijamy w roladki. Następna, bardzo prosta opcja lunchboxa, do którego zapakowałam grillowane tosty z serem, ketchup, pomidora oraz koreczki z sałatki z ogórków. W kolejnym pudełku znalazła się
Czerwona Porzeczkacebula, obrana i posiekana 1 marchewka (obrana i pokrojona) 1 czubata łyżeczka mielonego kminu Szczypta suszonych płatków chili (ja dodałam łyżeczkę ostrej papryki w proszku) 1 kg słodkich ziemniaków batatów (obranych i pokrojonych w grube plastry) 1,5 l bulionu Sól morska 75 g sera feta 150 g jogurtu greckiego Suszone pomidory ( ewentualnie do podania) /* Style Definitions
noteskulinarnyfigawprost z lodówki) szczypta soli 4 łyżki przegotowanej wody Farsz: 0.5kg mięsa mielonego wieprzowego 20 dkg pieczarek 1 mała czerwona cebula kilkanaście pomidorków koktajlowych 1 mała lub pół dużej papryki 1 serek topiony pieczarkowy (100g) 1 jajko 3 łyżki jogurtu naturalnego ok 20 dkg sera żółtego w kawałku lub 8 plasterków sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Ciasto
Kuchnia w czekoladzieczerwona i żółta papryka ( u mnie 5 sztuk ) 30 dag mięsa mielonego drobiowego 100 g ugotowanego ryżu pół pęczka świeżej pietruszki 3 otarte listki suszonej mięty 3 łyżki siekanych orzechów włoskich 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku sól i pieprz wywar warzywny żółty ser przecier pomidorowy Paprykę myjemy, odcinamy gorą część i usuwamy środek wraz z nasionami. Siekamy
Atlas Smakówsałatkę ;) Sałatka z tortellini i suszonymi pomidorami Składniki: opakowanie tortellini z grzybami i serem ogórek zielony kilka suszonych pomidorów kukurydza 150 g szynki konserwowej 3 ząbki czosnku kilka krakersów lub grissini (kruchych paluchów) 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu zioła prowansalskie suszony koperek świeżo mielony pieprz kolorowy sól Przygotowanie: Tortellini gotujemy według instrukcji na opakowaniu i studzimy. Ogórka
Lawendowe Niebostartego twardego sera, orzeszków piniowych i soli. Serwowany do chleba, makaronu, sałaty, sera i innych dań. Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku. W moim przepisie odbiegłam trochę od standardów. Składniki: - 2 duże garście bazylii (z całej doniczki)- ok.60g mielonych migdałów- ok. 100ml oleju sezamowego- sól morska Umytą bazylię odsączamy z wody
mojewypiekiinietylkopolecam, ze zrozumiałych względów ;) Jednak na obiad, podana z pszennymi grzankami ze zrumienionym serem jest wyśmienita.Inspiracją był dla mnie przepis z książki "Kuchnia polska" Elżbiety Adamskiej.Składniki:ok. półtora litra rosołu lub wywaru mięsno-warzywnego,10-12 sporych ząbków czosnku,3 łyżki masła,mielony biały pieprz,sól,100-150 ml kwaśnej gęstej śmietany,ewentualnie 1 łyżeczka mąki pszennej.Czosnek
Codzienna kuchnia niecodziennajajko 60 ml wody 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 500 g botwinki bez buraczków 250 ml jogurtu bałkańskiego 3 ząbki czosnku 200 g sera koziego w plastrach 2 jajka sól, pieprz, oliwa Do dzieła: Mąkę i drożdże przesiewamy do miski i dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy elastyczne ciasto i odstawiamy na co najmniej(...)doprawiamy obwicie świeżo mielonym pieprzem oraz solą, na koniec wrzucamy pokrojoną botwinkę. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i układamy w formie na tartę lub tortownicy posmarowanej oliwą, ja używam extra virgin. Na ciasto wylewamy nadzienie, układamy na wierzchu odłożone wcześniej łodyżki botwinki, a na nie plastry sera. Pieczemy
Spektrum Smakumalutkie pączusie serowe. Idealne na jeden kęs :) Składniki: - 500 g białego sera - 4 jajka - 2 szklanki mąki - 6 łyżek cukru - 2 łyżki cukru waniliowego - 3 łyżki śmietany 18% - 1 łyżka spirytusu - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody - olej - cukier puder Przygotowanie: Twaróg mielimy i miksujemy z cukrami, następnie stopniowo dodajemy żółtka. Do masy twarogowej dodajemy przesianą mąkę, proszek
Zainspirowana w kuchniłyżeczki 1 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonych goździków 4 jajka pianka 1 1/4 szklanki (300 ml), śmietany kremówki 1/2 szkl. cukru pudru 3 łyżki (45 ml) melasy ,lub syrop klonowy 3/4 łyżeczki cynamon 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 113 g sera twarogowego Bita śmietana na wierzch 3/4 szklanki (180 ml), śmietany 6 łyżki
w mojej kuchnismaku pizzy. Ale jest duży plus – po zjedzeniu pizzy kalafiorowej nie będziecie mieli tego uczucia ciężkości w żołądku. Lekka, smaczna, ale nie włoska. Coś za coś Składniki na spód o średnicy ok. 26 cm ok. 500 g samych różyczek kalafiora 50 g parmezanu, bądź zamiennie ser carski lub inny twardy. Szczerze polecam niezmiennie carski, bo dla mnie
gutfutpodsmażonych z cebulką pieczarek jajko sól świeżo mielony pieprz papryka słodka Przygotowanie: Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować i wykrawać prostokąty o grubości pół centymetra. Ciasto zawijać z farszem. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać czarnuszką, kminkiem lub serem żółtym. Upiec na złoty kolor i wcinać
Lawendowe Niebonastępnie zdejmujemy folię i zapiekamy jeszcze kilka minut do zrumienienia sera. 5. SMACZNEGO! :) Rady: Do gotowej już masy dyniowo-śmietanowo-jajeczno-serowej możemy dodać właściwie wszystko. Ja jednak polecę dwie wersje: posiekana papryka, trochę cebulki , pokrojone twarde pomidory (moja ulubiona wegewersja ;) ) LUB mielone mięso przesmażone z pieczarkami i cebulą (ulubiona wersja mojej rodziny). Przy okazji - dołączyliśmy do Durszlaka
Kuchnia w szuwarachnaszej propozycji! Składniki: 2 młode cukinie 1 mały kalafior 1 ser mozzarella 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki wędzonej 2 łyżki ketchupu pikantnego 3 ząbki czosnku 1 wędzone udko z kurczaka (może być parówka wędzona ) sól, pieprz świeżo mielony kilka listków bazylii Wykonanie: Kalafior gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, cukru następnie studzimy. Cukinie
kgwjanczewoświeżo mielony pieprz 1 łyżka ostrej musztardy mielony kminek słodka mielona papryka 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka ziół do pizzy olej do smażenia Dodatki: 8 bułek hamburgerowych, najlepiej domowych (np. z tego przepisu ), sałata, cebula pokrojona w plastry, plastry pomidora, plastry korniszonów, plastry sera żółtego, np. salami, keczup Do mięsa dodać pozostałe składniki i wyrobić ręką mięso
Czerwień i błękit