mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:280/400)

jajko zapiekane w bułce - najlepsze 160

ziemię. Uwaga! Nie pomijajcie masła czosnkowego, bo jest w przepisie najważniejsze! Masło jest istnym nośnikiem smaku. Zawsze. Już lepiej pominąć bułkę lub jajko :) Pamiętajmy, że to śniadanie i będziemy mieli cały dzień na spalenie spożytych kalorii, w dowolny - ulubiony sposób. A po takim śniadaniu udany dzień gwarantowany. W razie czego można składać reklamacje :) Składniki: (podaję na 2 bułki(...)bułki smaruję w środku masłem, układam wędlinę, tak by szczelnie wyścielić bułkę, następnie wbijam jajko. Na wierzch kładę jeszcze kawałek masła i posypuję serem oraz szczypiorkiem. Zapiekam w w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 10 minut ( do ścięcia się białka). Smacznego

Cook&Love
Burgery z buraka 193

małe) cebule 1 woreczek kaszy jaglanej 5 łyżek nasion słonecznika 3 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej ¼ szklanki oleju ½ pęczka natki pietruszki 2 ząbki czosnku Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, sos sojowy Przygotowanie zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej. Najpierw przelewamy ją co najmniej dwukrotnie ciepłą wodą. Kiedy woda po kaszy będzie już czysta to gotujemy ją według instrukcji(...)dodajemy nieco mąki lub bułki tartej. Z powstałej masy formujemy duże kotlety (my korzystałyśmy z obręczy do burgerów). Gotowe placki umieszczamy na papierze do pieczenia na blaszce. Wkładamy do piekarnika na 25 minut rozgrzanego na 180 stopni. Po mniej więcej 15 minut przewracamy je na drugą stronę. Poddajemy wraz z bułką i dodatkami. Polecamy przyrządzać je z konfiturą z czerwonej

Kolizje Smaków
Pieczeń do chleba 203

którą doprawiłam czosnkiem, cebulą i majerankiem. Jest to więc kolejna propozycja dla zwolenników czosnku. Pieczeń jest miękka, wilgotna i bardzo aromatyczna :) Składniki: 500 g mielonej karkówki 500 g mielonej łopatki 1/2 szklanki bułki tartej (125 ml) szklanka wody (250 ml) 1 duża cebula 8 ząbków czosnku 2 jajka 2 czubate łyżeczki majeranku 2 płaskie łyżeczki soli(...)wkładamy tyle mięsa, aby od góry zostało 1 cm wolnej przestrzeni. Foremek aluminiowych nie trzeba niczym smarować. Pieczeń nie przyklei się do nich. Tak przygotowaną pieczeń wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut. Ja piekłam w temperaturze 175 stopni, grzałka dolna + grzałka z termoobiegiem.  Po upieczeniu, studzimy i bez wyjmowania z foremek wkładamy do lodówki

Smak mojego domu
Zapiekane naleśniki z warzywami 154

nadzienie: 2/3 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 1/2 cukinii 3 łodygi selera naciowego kawałek pora 4 suszone pomidory 1/2 czerwonej papryki 100 g sera gorgonzola (pikantnego) sól, pieprz, mielona papryka (słodka i ostra) suszony majeranek Dodatkowo: 100 ml śmietany 30 % 50 g sera grana padano  1/2 łyżeczki granulowanego czosnku Składniki ciasta miksujemy razem i smażymy cienkie naleśniki(...)jeszcze raz na pół - powstanie chusteczka lub jak wolicie trójkącik. Tak przygotowane naleśniki układamy w płaskim naczyniu do zapiekania. Na wierzchu każdego rozprowadzamy śmietanę z serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut (dolna grzałka i termoobieg). Gotowe

Czary - gary w kuchni
Chleb ziołowy z płatkami owsianymi 120

letniej wody Wymieszać i przykryć i pozostawić na 15 minut. zioła po 1 łyżeczce: majeranek kolendra kminek szałwia  tymianek  czarnuszka  cząber rozmaryn bazylia oraz: 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu  1 łyżeczka soli Zalać  wszystko 1/2 szkl ciepłej wody i odstawić na 20 minut. ciasto właściwe:  500 g mąki chlebowej  1/2 szkl. płatków(...)Przełożyć ciasto (powinno sięgać do połowy wysokości), wyrównać powierzchnię mokrą dłonią i obsypać płatkami owsianymi.  Przykryć ściereczką i odstawić na ok 1 godzinę, do podwojenia objętości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stC na 55-60 minut. Jesli uznamy, że chleb jest za mało wypieczony, dopiec go przez kolejne 10 minut. Wyjąć z piekarnika, po 5 minutach wyjąć z formy

Moje domowe kucharzenie
Czekoladowo-miętowe ciasto z tofu. 162

Składniki na spód: Suche: 1/2 szklanki mąki owsianej 1/4 szklanki mąki kokosowej 2 łyżki kakao w proszku 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ksylitolu 1 łyżka siemienia lnianego mielonego Mokre: 2 łyżki mleka roślinnego (u mnie kokosowe) 1/4 szklanki miodu 30 g czekolady gorzkiej minimum 70% kakao 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki tartej czekolady 2. Masa(...)serowej. 4. Polewa czekoladowa: 50 g gorzkiej czekolady rozpuść i wymieszaj w rondelku z małą łyżeczką oleju kokosowego (na małym ogniu, nie dopuść do wrzenia). PRZYGOTOWANIE SPÓD 1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. 2. Wymieszaj suche składniki w misce. 3. W rondlu podgrzej mleko i  miód. Następnie dodaj gorzką czekoladę i mieszaj, aż całkowicie się roztopi. Ogień musi

Powiedz dietom nie
Tort cannelloni z ricottą i mięsem z łopatki 157

tort gołąbkowy, pomyślałam, więc, że wersję tortową również można zrobić właśnie z cannelloni. Spróbujcie :) Składniki: opakowanie makaronu cannelloni 0.5kg mięsa z łopatki (zmielone) łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego puszka pomidorów krojonych 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki papryki słodkiej szczypta cukru zioła prowansalskie ( do smaku) sól, pieprz 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 opakowania serka ricotta(...)mięsa. Smażyć, aż mięso się zarumieni. Dodać pomidory, oraz koncentrat pomidorowy i dusić około 10 minut. Doprawić przyprawami i wyłożyć na makaron. Wstawic do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na 12 minut. Po tym czasie wyjąć i posypać mozzarellą. Ponownie wstawić do piekarnika na kolejne 10 minut z termoobiegiem. Smacznego

ChilliJemy
Zielone wegeburgery bez bułki 121

ząbek czosnku  garść rukoli  1 łyżeczka oregano  szczypta suszonej kolendry  szczypta ostrej papryki  szczypta cząbru  szczypta kurkumy  sól ziołowa  pieprz świeżo mielony kilka czarnych oliwek Cukinię myjemy, kroimy w grube plastry i posypujemy solą ziołową. Odstawiamy na kilka minut. W tym czasie rozgrzewamy patelnię grillową. Na gorącą patelnię wrzucamy plastry cukinii(...)dokładnie mieszamy. Z powstałej masy dłońmi formujemy burgery. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy grillowaną cukinię, a na niej po jednym burgerze. Przykrywamy kolejnym plastrem cukinii. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 30 minut. Przed podaniem przekłuwamy wykałaczką i dekorujemy jedną czarną oliwką. Podajemy jako danie główne lub dodatek do mięsa. Świetnie pasują do nich ostre

My Chcemy Jeść
Dynia hokkaido z nadzieniem chlebowo mięsnym 146

dynia hokkaido 300 g mięsa mielonego pół cebuli 3 ząbki czosnku 4 kromki chleba ok 75g 100 g sera żółtego (twardego) szczypta mięty szczypta lubczyku szczypta oregano 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka przyprawy tureckiej lub innej do mięs mleko do namoczenia chleba Dynię umyć, odciąć korzonek tworząc przykrywkę. Wyciąć miąższ by dostać się do gniazda nasiennego. Wyjąć przy pomocy(...)pełna. Przykryć pokryweczką z korzonkiem, następnie całą dynię nasmarować oliwą i zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do brytfanki , wlać ok 3/4 szkl (200ml)  wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 t na ok godzinę. Po tym czasie odkryć dynię z folii i przyrumienić ją włączając dodatkowo termoobieg. porada: gdyby po rozkrojeniu nadzienie bylo lekko surowe można podpiec przez

Gotowanie jest łatwe
Piankowy sernik z dynią 172

zawsze produktów  Dr.Oetker Składniki: Ciasto kruche 15 dag mąki pszennej 10 dag masła 2 łyżki cukru 1 żółtko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1/2 kg mielonego twarogu 3/4 szklanki puree z pieczonej dyni 1/2 szklanki mleka w proszku 1/2 szklanki mleka 2% 4 białka 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy Pianka ze śmietanki(...)jajkami oraz budyniem, dodać puree z dyni,na koniec dodać ubite białka i delikatnie wmieszać w masę serową. Wylać na kruchy spód, piec w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 20 minut, po czym temp zmniejszyć do 160 i piec jeszcze 25 minut, studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody, zostawiamy do lekkiego stężenia

Wanilia i Kardamon
Boczek faszerowany papryką i mieloną szynką 97

przygotowanie takich smakołyków wcale nie jest trudne, wystarczy odrobina chęci, a smak na pewno Wam to wynagrodzi.  Składniki: 2,5 kg chudego boczku bez skóry 1/2 kg mielonej szynki wieprzowej 1 duża czerwona papryka 1 szklanka posiekanej natki pietruszki (użyłam mrożonej) 1 łyżka przyprawy gajowego 1 łyżka przyprawy do steków 3 ząbki czosnku sól, pieprz rękaw spożywczy nić(...)posypujemy z każdej strony przyprawami, dodatkowo delikatnie solimy i pieprzymy. Ząbki czosnku zgniatamy i wrzucamy do środka. Odkładamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy w temperaturze 160st C przez ok 3 godziny.    Efekt końcowy

Kuchnia w czekoladzie
tarta orzechowa 159

cukru pudru - 80 g masła - 1 żółtko Składniki na krem orzechowy: - 250 ml mleka - 1 laska wanilii - 30 g budyniu - 3 żółtka - 40 g cukru - 50 g mielonych orzechów włoskich Dekoracja: - 35 g orzechów pekan Forma do tarty 25 cm. Najpierw robimy ciasto na tartę. Do robota wrzucamy mąkę, orzechy i cukier i wszystkie składniki razem mieszamy, a następnie(...)krem przelewamy do miski i przykrywamy szczelnie folią i pozostawiamy do wystygnięcia (folia musi dotykać kremu). Gotowe ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut. Na ostudzoną tarte wykładamy zimny krem i dekorujemy orzechami pekan. Smacznego

Kuchenne Wariacje
śnieżne kule i kruche ciasteczka renifery 90

sprawdzone przepisy na świąteczne słodkości. Śnieżne kule i kruche ciasteczka. Śnieżne kule 220 g miękkiego masła, 50 g cukru pudru 1 żółtko, 350 g mąki pszennej, 120 g mielonych migdałów, cukier puder do posypania Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy żółtko, mąkę i migdały, cały czas ucierając.Potem jeszcze chwilę wyrabiamy rękami. Masę owijamy w przeźroczystą(...)cukru pudru 150 g mąki tortowej, 75 g mąki ziemniaczanej Masło utrzeć z cukrem, dodać mąkę. Wymieszać i odstawić do lodówki. Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm. Nagrzać piekarnik do 160 stopni C i piec 15 minut następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni C  i piec 7 minut. Gdy ciastka ostygną dekorujemy  pisakami cukrowymi

noteskulinarnyfiga
Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem pod beszamelem 66

Danie kuchni włoskiej. Lasagne to nic innego jak płaty makaronu przełożone warstwowo mięsem mielonym duszonym w pomidorowym sosie, tym razem przemyciłam tu warstwę na zielono czyli z pysznym szpinakiem który w tym roku wyjątkowo obrodził mi w ogródku. Pachnie gałką, całość jest kremowa i delikatna. A jeśli macie ochotę na pikantniejszy akcent, posypcie sobie na talerzu płatkami zmielonego chili(...)Składniki na duże ceramiczne   naczynie: 500 g makaronu lasagne   800 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 700 g przecieru pomidorowego- passaty 1 łyżeczka cukru 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki ziół włoskich Sól do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku   Sos szpinakowy: 450 g świeżych liści szpinaku 1 duża cebula

Wanilia i Kardamon
Szynka pieczona w czerwonej papryce i imbirze 269

przyda. Szyna świetnie nadaje się do obiadu lub jako wędlina na kanapki. Składniki:  1 kg szynki wieprzowej 1 łyżeczka białego pieprzu 3 łyżeczki ziołowego pieprzu 20 gramów czerwonej mielonej papryki 5 cm korzenia imbiru 3 ząbki czosnku oliwa z pestek winogron do polania mięsa Zagotowałam wodę w garnku w takiej wielkości, żeby zmieściła się w nim szynka(...)upieczeniu, jest soczyste Mięso natarłam czosnkiem i imbirem Następnie obtoczyłam ją dokładnie wymieszanymi przyprawami i polałam oliwą z pestek winogron Szynkę umieszczoną w naczyniu żaroodpornym włożyłam do nagrzanego piekarnika w temperaturze 220 stopni i piekłam 10 minut Po tym czasie wyjęłam szynkę, temperaturę w piecyku zmniejszyłam do 150 stopni, a mięso przykryłam papierem do pieczenia (można folią aluminiową

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Szynka pieczona w czerwonej papryce i imbirze 269

przyda. Szyna świetnie nadaje się do obiadu lub jako wędlina na kanapki. Składniki:  1 kg szynki wieprzowej 1 łyżeczka białego pieprzu 3 łyżeczki ziołowego pieprzu 20 gramów czerwonej mielonej papryki 5 cm korzenia imbiru 3 ząbki czosnku oliwa z pestek winogron do polania mięsa Zagotowałam wodę w garnku w takiej wielkości, żeby zmieściła się w nim szynka(...)upieczeniu, jest soczyste Mięso natarłam czosnkiem i imbirem Następnie obtoczyłam ją dokładnie wymieszanymi przyprawami i polałam oliwą z pestek winogron Szynkę umieszczoną w naczyniu żaroodpornym włożyłam do nagrzanego piekarnika w temperaturze 220 stopni i piekłam 10 minut Po tym czasie wyjęłam szynkę, temperaturę w piecyku zmniejszyłam do 150 stopni, a mięso przykryłam papierem do pieczenia (można folią aluminiową

Szczęśliwa kuchnia
Szaszłyki z Kurczakiem w Jogurtowej Marynacie z Ziemniakami z Szałwią i Rozmarynem 152

jednolitą masę, do której włożyłam pokrojone mięso z kurczaka, wymieszałam, miskę przykryłam folią spożywczą i odstawiłam na kilka godzin do lodówki (ok. 6 godzin). Pieczarki: kilka pieczarek  papryka mielona słodka oliwa lub olej sól ziołowa Pieczarki wyczyściłam i każdą przekroiłam na połowę. Spryskałam oliwą i posypałam papryką i solą, wymieszałam. Ziemniaczki z szałwią i rozmarynem: kilka niewielkich ziemniaków(...)patyczki do szaszłyków nadziewam w kolejności pieczarki, mięso, ananas i tak dalej :) Przygotowane wcześniej ziemniaki przekładam do dwóch małych miseczek lub do jednej małej formy. Wszystko wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 -200 stopni i piekę do 20 - 30 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków mięsa. Na ja początku piekę 10 minut w 180 stopni, a potem podkręcam

Blondynka Gotuje
Faszerowany bakłażan i cukinia 146

cukinia Idealne danie na jesienny obiad ,bardzo p roste w wykonaniu , a zarazem bardzo smaczne. Składniki : - 2 średnie bakłażany - 1 średnia cukinia - 3/4 szklanki ryżu - 600 g mięsa mielonego - 500 ml bulionu - średnia cebula - 2 ząbki czosnku - oliwa z oliwek - przyprawy : sól , pieprz , tymianek , bazylia Wykonanie : Ryż gotujemy na półtwardo. Bakłażany i jedną cukinię dokładnie myjemy , kroimy(...)dokładnie mieszamy ,a następnie przyprawiamy. Tak przygotowaną masą faszerujemy bakłażana i cukinię , a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym. Przygotowujemy bulion. Połową bulionu podlewamy cukinię i bakłażana. Całość pieczemy w piekarniku ok 35-40 minut. Sos z cukinii: - 1 średnia cukinia - 1 cebula -przyprawy :sól, pieprz , tymianek - pozostała część bulionu Cukinię myjemy , siekamy wraz z cebulą w kostkę i podsmażamy

Aromatyczne Podróże
Ziemniaki zapiekane z boczkiem i cheddarem 215

ziemniaków w każdej odsłonie. Do miski włożyłem 150 gram gęstego naturalnego jogurtu. Dodałem do niego łyżkę oliwy i dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawiłem solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem, a następnie bardzo dokładnie wymieszałem do uzyskania jednolitej konsystencji. Do tak przygotowanego sosu dodałem drobno posiekany pęczek natki koperku i całość odstawiłem do lodówki, aby smaki uległy połączeniu(...)podgotowaniu ziemniaki przekroiłem na połówki i każdą z nich owinąłem plasterkiem wędzonego boczku. Tak przygotowane ziemniaki ułożyłem na lekko natłuszczonej blasze i umieściłem w rozgrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku na 15 minut. Po tym czasie ziemniaki wyjąłem z piekarnika i obficie posypałem startym na tarce o grubych oczkach serem cheddar. Całość ponownie umieściłem w piekarniku na około 5 minut

Wyprawy kulinarne
Sernik chałwowy z porzeczkami 179

maki pszennej 100 g masła 82% 50 g cukru pudru 1,5 łyżeczki kakao 1 duże jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg mielonego twarogu (gęstego) 4 duże jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g chałwy waniliowej 50 g chałwy waniliowo – kakowej 1 szklanka czerwonych porzeczek Dekoracja: 200 g kajmaku  HELIO(...)pokruszoną chałwę, mieszamy łyżką. Wylewamy 3 łyżki masy do formy, rozkładamy czerwone porzeczki (gdy mamy mrożone rozmrażamy je). Zalewamy resztą masy serowej. Sernik pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku (funkcja góra-dół) przez 60 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 140*C i pieczemy jeszcze 20 minut.  Studzimy w piekarniku przy delikatnie otwartych drzwiczkach. Dekoracja: Po wystudzeniu dekorujemy sernik

VioletoweKucharzenie
Mleczny sernik 299

Wypiek na różne okazje w tym świąteczne. Skladniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 20 dag masła 3 żółtka 1 łyżka śmietany 18% 4 łyżki cukru Masa serowa: 60 dag mielonego półtłustego twarogu ½ szklanki cukru 16 cukru z prawdziwą wanilią 3/4 szklanki mleka w proszku 1/2 szklanki mleka 2% 5 jaj 10 dag masła 1 budyń śmietankowy(...)cytryny i wszystko razem krótko miksować tylko do uzyskania gładkiej kremowej masy. Tak przygotowaną masę wylewamy na cisto kruche, na wierzchu posypujemy maltikeksami, pieczemy w nagrzanym do 180*c piekarniku około 45-50 minut –do lekkiego zrumienienia wierzchu, studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Masę kajmakową lekko podgrzewamy rozprowadzamy na jeszcze delikatnie ciepłym serniku, dekorujemy migdałami lub wg uznania. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
elti pide - turecka pizza 145

pieczarek cebula 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego (użyłam domowego keczupu ) 1/2 pęczka natki pietruszki przyprawy: sól, pieprz, mielony kminek, gałka muszkatołowa, cynamon, mielona papryka, mielone chili, kardamon, curry salsa: pomidor 1/2 pęczka rzodkiewek 1/2 ogórka szklarniowego cebula ze szczypiorem 2 łyżki oliwy łyżeczka soku z cytryny szczypta soli i pieprzu Drożdże rozpuścić(...)owalny kształt. Na każdym kawałku rozłożyć 1/4 nadzienia, pozostawiając ok 1 cm wolnego brzegu. Brzegi ciasta założyć do środka, uformować na kształt łódki. Przełożyć na natłuszczoną blaszkę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piec ok 30 minut. Warzywa pokroić w drobniutką kosteczkę. Doprawić do smaku. Gotowe pizze wyjąć na talerze, na wierzch wyłożyć warzywną salsę

6niebo
Cevapcici podane z ajvarem, tzatzikiem i chlebkiem lavash 171

ogórka, 200 gram jogurtu naturalnego typu greckiego, 7 ząbków czosnku, 2 łyżek oliwy, 500 gram mąki pszennej typ 500, 10 gram drożdży, 1 łyżeczki cukru, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od zmielenia mięsa. Użyłem jagnięciny i wołowiny, jednak można użyć też samej wołowiny, choć wtedy mięso może być bardziej suche. Do zmielonego mięsa dodałem cebulę posiekaną(...)przez około 4 minuty z każdej ze stron. Następnie przygotowałem pyszny sos ajvar. Przekrojonego na pół bakłażana, dwie czerwone papryki i trzy ząbki czosnku wraz z łupinkami umieściłem w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni z włączonym termoobiegiem na 20 minut. Po tym czasie odłożyłem papryki do miski i przykryłem folią aluminiową i pozostawiłem na 10 minut. Po tym czasie

Wyprawy kulinarne
Rozpustny sernik z brzoskwiniami 190

grzeszyć to na całego. Śmietankowy smak pełnego serka przełamany soczystą brzoskwinią pozwala zapomnieć o problemach dnia codziennego. Proporcja na dużą blachę ( 24 x 45 cm ) - 1 kg sera trzykrotnie mielonego ( może być z wiaderka / zawartość tłuszczu nie mniej niż 5% ) - 500 gr serka mascarpone - 9 jajek - 200 gr masła - 3/4 szklanki** cukru - 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej - 2 płaskie(...)masłem i wysypanej bułką formy. Piekę pierwsze 20 minut w temperaturze 190 'C, następnie zmniejszam do 150'C i dopiekam kolejne 45 minut. Po upieczeniu sernik pozostawiam w uchylonym piekarniku około 15 minut. Następnie wyjmuję i studzę. Ciasto można polać gorzką czekoladą bądź obsypać ciemnym kakaem. * bardzo ważne jest dokładne osuszenie owoców z syropu ** używam szklanki o pojemności

kawawszklance
galantyna z kaczki 143

mięso kacze (wraz z podrobami, wyłączając wątróbki) oraz cielęce wcześniej pokrojone w sporą kostkę.  Mięso smażymy do dość mocnego zrumienienia. W maszynce do mielenia zakładamy sitko pasztetowe i mielimy na niej przesmażone mięso, odciśniętą z mleka bułkę oraz surowe wątróbki. W misie wyrabiamy zmielone mięso dodając do niego namoczone owoce, posiekaną natkę pietruszki,  sporą szczyptę majeranku,gałkę muszkatołową(...)sznurkiem galantynę smarujemy drugą połową masła ( rozpuszczoną) i zawijamy ją w aluminiową folię. Całość kładziemy na blasze (w niej będzie się zbierał sos z pieczenia) i wstawiamy do  piekarnika nagrzanego do 180 stopni piekąc przez 80 minut. Kaczkę zostawiamy w wyłączonym piekarniku pozwalając jej ostygnąć.  Następnie wyjmujemy mięso z piekarnika, odwijamy z folii i rozcinamy nici. Na półmisek

Miód i pieprz
Naleśniki "Bolognese" 200

orkiszowej jasnej 150 ml mleka 150 ml wody gazowanej 2 jajka M 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu Składniki na sos: 1 cebula 1 ząbek czosnku 300 g mieszanego mięsa mielonego 1 puszka pomidorów krojonych400g 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 2 łyżki masła ghee lub olej 1 łyżka ciemnego octu balsamicznego sól, pieprz 0,5 łyżeczki cukru(...)mięso będą miękkie. Pół godziny to jest absolutne minimum, ale im dłużej będzisz dusić tym lepiej. Jeśli sos jest za rzadki, odparuj nadmiar płynu zdejmując pokrywkę usmażyć naleśniki piekarnik nastawić na 200`C formę do zapiekania natłuścić. Sos bolobnese nakładać na naleśniki i zwijać według uznania. Zrobiłam pakieciki. Ułożyć w naczyniu i posypać startym parmezanem. Zapiekać 10-15 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Musaka 152

rozgrzewamy 5 łyżek oliwy i wrzucamy na nią cebulę, szklimy. Kiedy cebula nam się już zeszkli dodajemy czosnek i chwilę jeszcze podgrzewamy cały czas mieszając. Po krótkiej chwili dodajemy mielone mięso oraz suche przyprawy i dusimy je 15 minut. Po 15 minutach dole wam całą butelkę passaty i podgrzewamy całość w odkrytym naczyniu przez 20 minut, aby nadmiar(...)smarujemy oliwą. Dno wykładamy plastrami bakłażana, następnie dajemy warstwę mięsa i sosu beszamelowego. Ostatnią warstwą powinny być plastry bakłażana pokryte sosem beszamelowym, który posypujemy tartym serem. Wstawiamy naczynie do piekarnika na 40 minut. Ostatnie 10 minut pieczemy bez pokrywki, aby ser mógł się zarumienić. Skomentuj

MamaOskarka
Wiosenny obiad w 20 minut. 1455

musi wykluczać zdrowego odżywiania. Wystarczy, że poświęcisz 5 minut na wymieszanie fasolki szparagowej już przygotowanej na parze z komosą ryżową, ajwarem oraz tartym cheddarem. Zapieczesz w piekarnika przez 15 minut i w ekspresowym tempie przygotujesz samo robiący się posiłek dla całej rodziny :)   Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 3 Składniki: 400 g Fasolki Szparagowej(...)wylać do nich surowe jajka. Przybrać połówkami pomidorków i posypać sezamem. Piec w 190 stopniach ok. 15 minut, aż zetną się białka. Przed podaniem posypać szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem. Ajwar

SzczyptaSmaQ
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym 171

pieczarki faszerowane są bardzo popularne,  dla mnie są  nowością i  zrobiłam je  po raz pierwszy. Składniki: 10-12  pieczarek  średniej wielkości 300 g mięsa mielonego /wieprzowe/ 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 3 -4 łyżki bułki tartej ½ łyżeczki słodkiej papryk 1/2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki posiekanej zielonej pietruszki sól i pieprz(...)jajku i bułce tartej. -Smażyć  na rozgrzanym tłuszczu  z obu stron  na  złoty kolor /zaczynając od strony farszu/. -Pieczarki można również  upiec w piekarniku  / także  bez panierki/  posypując   wierzch  pod koniec pieczenia żółtym serem

Zakamarki mojej kuchni
Rzymska zapiekanka 431

bardziej lasagne, gdyby zamienić te dwa składniki. Jak dla mnie jest idealna, bardzo sycąca i znika w błyskawicznym tempie. Składniki: - 1 kg ziemniaków, - 2 cebule; - 0,5 kg mięsa mielonego - puszka krojonych pomidorów; - 0,5 małej kapusty; - 0,5 l bulionu; - szklanka mleka; - 10 dag sera; - czosnek, olej, sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa - 4 łyżki mąki i masła Wykonanie(...)doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na dno naczynia żaroodpornego wlać trochę sosu, układać ziemniaki, mięso, kapustę i starty ser. Każdą warstwę przelewać sosem. Naczynie wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec około 30 minut w 180 stopniach. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp

dom-agi.pl