Zielone szparagi zapiekane z szynką parmeńską i do tego z klasycznym sosem holenderskim. Delikatne, chrupkie szparagi lekko podpieczone z grubo mielonym pieprzem, zawinięte w jedną z najlepszym szynek świata i polane aksamitnym sosem holenderskim (oczywiście ubijanym ręcznie, bez żadnych fiksów!). Zielone szparagi w szynce z sosem holenderskim to coroczny hit sezonu. Składniki: – 1 pęczek zielonych szparagów(...)więcej) zawijać w plastry szynki – zaczynamy od dołu i okręcamy ku górze. Ułożyć na blasze (lub w naczyniu żaroodopornym) wyłożonym papierem do pieczenia, posypać pieprzem. Zapiekać w piekarniku w temp. 200 stopni przez około 8-10 minut (szynka musi się lekko zrumienić, a szparagi będą kruche). Sos holenderski przygotowujemy ręcznie. Na upartego można mikserem, ale to nie jest
Pociąg Do Kuchnipiana się ubiła zacząłem dorzucać cukier puder (wcześniej przesiany) aż do momentu kiedy masa była taka szklista – no istne lodowisko Następnie dorzuciłem kakao (również przesiane) i na końcu mielone migdały (okazało się że paczka którą mam ma 100g a mnie potrzeba 125g więc starłem brakująca część na tarce gdyż często kupujemy takie całe do chrupania ). Masę, która(...)Wyszły z tego 2 blachy (ok. 40 krążków na jednej choć Basia wspominała, że winno być z tego łącznie 40 sztuk). Zostawiłem je na 30 minut zanim poszły do piekarnika. Kiedy już odleżały swoje i zrobiła się na nich taka delikatna skórka, rozgrzałem piekarnik do 150 stopni i włożyłem pierwsza blachę do piekarnika (jedno pięterko wyżej niż ostatni schodek). Włączyłem
Kuchenne Wariacjedeserów na zimno. Tutaj link do formy KLIK Składniki Forma 24/24 cm Kruszonka: 25 dag mąki pszennej 100 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 80 g cukru Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu 3/4 szklanki cukru 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 6 jaj 60 g masła 3/4 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy olejek(...)wymieszać. Jedną część kruszonki rozsypać na dnie blaszki wyłożonej pergaminem lub natłuszczonej , wylać masę serową i na wierzchu rozsypać pozostałą część kruszonki. Wsadzić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec 15 minut, po czym temperaturę zmniejszyć do 150*c i piec jeszcze 55 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku aż będzie całkiem zimny
Wanilia i Kardamonmielonego firmy Oleofarm 5 łyżek domowej przyprawy do piernika 0,5 łyżeczki amoniaku czubata łyżka kakao 2 jajka 2 łyżki oleju z orzechów włoskich firmy Oleofarm 0,5 szklanki płynnego miodu 3 łyżki mleka 5 łyżek ksylitolu Sposób przygotowania: Miód, ksylitol, olej i żółtka ucieramy mikserem otręby i płatki owsiane mielimy na mąkę mieszamy suche(...)pieczenia blachę pieczemy około 10 minut w temp. 150 stopni (należy kontrolować sytuację, żeby nasze pierniczki się nie spaliły lub były niedopieczone) upieczone pierniki od razu wyciągamy z piekarnika i przekładamy do wystygnięcia SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćgorąco. Nadzienie można dowolnie zmodyfikować, ja akurat miałam ochotę na takie serowo-pomidorowe. Składniki: Ciasto opakowanie suchych drożdży 240 ml wody w temp. Pokojowej 500 g mąki pszennej grubo mielonej (Typ 740) 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli Nadzienie: mały słoiczek koncentratu pomidorowego łyżka oliwy sól, pieprz, zioła prowansalskie 150 g sera żółtego kulka mozzarelli spora garść oliwek(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rolady smarujemy oliwą i posypujemy ziołami prowansalskimi. Można je naciąć w kilku miejscach, żeby mieć pewność, że w środku nie zrobi się zakalec. Rozgrzewamy piekarnik do 180 C i pieczemy stromboli około 40- 45 min do uzyskania złotego koloru ciasta
e-PrzepisyKulinarneglutenu. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut + 30 minut pieczenia Składniki: 4 nogi od kurczaka 12 zielonych szparagów Ok. 50 g masła Świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Nogi od kurczaka myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Następnie luzujemy je tzn. ostrym nożem nacinamy mięso wzdłuż kości jednocześnie obierając z niej. Robimy tak z całą nogą, a kości(...)rulonik. Układamy w formie do zapiekanek łączeniem do dołu. Kiedy przygotujemy już wszystkie kawałki mięsa, układamy na nich płatki masła oraz jeszcze raz oprószamy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 30 minut. Ostatnie 10 minut przełączamy tryb piekarnika na termoobieg, aby skórka ładnie się przyrumieniła. Smacznego
Kolizje SmakówDzień Dziecka i z tej okazji zachęcamy do przygotowania dla dzieci specjalnego obiadku. Proponujemy kotlety mielone z parówkami podane w formie żółwia. Na dzieciach, którym je serwowałam żółwiki zrobiły duże wrażenie. Żółwiki z mięsa i parówek SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 5 parówek 1 czerwona cebula 6 ziarenek pieprzu łyżka oliwy sól, pieprz(...)głowę, w którą wbijamy ziarenka pieprzu jako oczy. Z pozostałych 3 części wycinamy ogonki. Tak przygotowane żółwiki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie wyciągamy i układamy na żółwikach pancerz z cienkich paseczków ciasta francuskiego lub żółtego sera. Wkładamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwięc śmiało można sięgnąć po dokładkę , bez obaw o „zasłodzenie się”.Ahhh … czyż nie cieknie Wam ślinka na samą myśl? SKŁADNIKI:CIASTO:* ser biały dwukrotnie mielony – 1 kg* masło – 175 g* cukier – 1 szklanka* żółtka – 8 szt* białka – 8 szt* olejek cytrynowy do ciast – 1 op* brzoskwinie – 1 puszka* budyń waniliowy – 2 opakowaniaBEZA:* białko(...)170C.BEZA:Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.Pod koniec dodajemy cukier puder.Masę bezową wykładamy po 50 minutach pieczenia na gorący ser i zapiekamy jeszcze 10 minut.Zostawiamy w piekarniku do ostudzenia.Zdobimy ubitą śmietaną ( tworząc duże kleksy ) , cząstkami brzoskwiń i listkami świeżej mięty!Smacznego
Ostra na SłodkoSkładniki:400 g orzechów włoskich. wyłuskanych i posiekanych180 g rozdrobnionego czerstwego chleba (w robocie kuchennym) lub bułki tartej4 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka gałki muszkatołowej1 łyżeczka mielonych goździków200 g miękkiego masła170 g cukru7 jajek (oddzielone białka od żółtek)skórka z 1 pomarańczyszczypta soliopcjonalnie: 75 ml koniaku (czy innego alkoholu, np. amaretto)na syrop: 250 ml wody(...)wymieszaj.W czystej misce umieść białka i szczyptę soli i ubij na sztywno. Przy pomocy szpatułki delikatnie wymieszaj białka z ciastem, uważając, aby nie usunąć z nich powietrza. Piekarnik nagrzej do 170 stopni C. Blaszkę nasmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto. Wyrównaj powierzchnię (pomaga moczenie łyżki w wodzie). Wstaw ciasto do piekarnika i piecz
Chilli Czosnek i Oliwapapryką. Taka patelnia tytanowa jest idealna do codziennych obiadów i nie tylko. Świetnie się też sprawdza np. do przygotowania pieczonych naleśników. Tak, tą patelnię bez obaw można wkładać do piekarnika. Na czas pieczenia wystarczy odpiąć rączkę. Sysem click-by-click to też świetne rozwiązanie, jeśli tak jak ja macie małą kuchnię. Dzięki odpięciu rączki łatwiej zmieścić patelnię w szafce(...)suszonej cebuli lub 1 duża świeża cebula 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki sól i pieprz do smaku ⅓ łyżeczki majeranku 3 ziela angielskie 1 liść laurowy (u mnie szczypta mielonego) woda do duszenia mięsa niewielka ilość oleju do podsmażenia mięsa mąka do zagęszczenia sosu Przygotowanie: Przygotowujemy głęboką patelnię z pokrywką. Plasterki schabu można lekko rozbić tłuczkiem. Mięso oprószamy
Słodkie okruszkitortownicę o średnicy 24 cm: Spód brownie: czekolada gorzka 100 gram czekolada mleczna 100 gram olej Kujawski 150 ml. orzechy włoskie mielone 3 łyżki orzechy laskowe mielone 2 łyżki mąka 1 szkl. jaja 5 szt. cukier muscovado 3/4 szkl. Mus czekoladowy: czekolada gorzka 100 gram masło 1 łyżka białka jaja 2 szt. śmietana kremówka(...)Jaja ubijamy z cukrem na puszysto. Dodajemy przesianą mąkę. Miksujemy. Następnie dodajemy lekko ostygniętą lecz wciąż ciepłą masę czekoladową. Ponownie miksujemy. Tortownicę wykładamy pergaminem. Wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok 20-25 min. Sprawdzamy patyczkiem, patyczek może być lekko brudny, ale wierzch powinien być spieczony i lekko popękany. Kiedy ciasto ostygnie lekko ścinamy górę
Kuchnia Paulettesudek z kurczaka 500 g ziemniaków 200 g marchewki 2 białe części pora 2 łyżki oleju 5 łyżek mleka 200 g startego sera żółtego kiełki rzodkiewki koperek papryka słodka mielona gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)smaku solą, pieprzem i papryką. Odstawiamy do lodówki na minimum 60 min (najlepiej zostawić na całą noc). Po tym czasie obsmażamy na rumiano i pieczemy 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Pory kroimy w plastry. Kurczaka wyjmujemy z piekarnika i ponownie smażymy razem z porami, wlewamy 3 łyżki mleka i dusimy pod przykryciem 5 min. Ziemniaki i marchew
R'n'G Kitchendomu co tydzień w niedzielę jakieś ciacho musi być :). Dla kogo: dla fanów jesiennych klimatów dla kochających dynię dla sernikomaniaków Składniki na spód: 270g herbatników 120g masła pół łyżeczki mielonego imbiru łyżeczka (płaska) cynamonu Składniki na masę serową: kilogram sera twarogowego z wiaderka (polecam President i Piątnica) 500g puree z dyni 4 jajka budyń waniliowy lub śmietankowy(...)proszku. Zmiksować i wylać go na ciasteczkowy spód.Piec ok. 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Wykonanie polewy: Śmietanę wymieszać z miodem, upieczony sernik wysunąć ostrożnie z piekarnika. Wylać na niego masę śmietanową i piec jeszcze ok. 10 minut. Sernik zostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia (studzić przy uchylonych drzwiczkach). Po tym jak wystygnie przechowywać go w lodówce
Mania Wypiekaniasera i jajek ,delikatny ale nie taki lekki jak inne moje serniki,jest bardziej "zbity" i serowy ale równie smaczny jak pozostałe. Składniki : - 1 kg twarogu ,może być kilkakrotnie mielony lub z wiaderka ale musi być sztywny a nie wodnisty - 2 szklanki cukru ,najlepiej zmielić go w młynku do kawy (szklanka 250ml) - 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia(...)ucierać ale już na wolniejszych obrotach ,dodać wymieszany budyń z proszkiem do pieczenia i kaszą , z białek ubić sztywną pianę i połączyć obie masy ale już delikatnie najlepiej ręką. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , masę serową wylać na herbatniki ,wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika ,piec 60-70 minut ,po czym wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki aby wyrównać temperaturę . Smacznego
Wypieki Renemięso, wątróbkę i warzywa zmiel w malakserze na gładką masę. Możesz też zmielić minimum dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa z drobnym sitem. Do zmielonej masy dodaj majeranek, pieprz mielony i sól. Spróbuj masę mięsną przed dodaniem soli. Ilość soli jest przybliżona, możesz dać mniej lub więcej, według uznania. Czosnek niedźwiedzi rozetrzyj w dłoniach lub w moździerzu i dodaj(...)dwie formy. Nie dostałam w sklepie podłużnych foremek, które byłyby lepsze. Pasztet posyp niewielką ilością bułki tartej i polej 3-4 łyżkami rosołu. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika i piecz ok 60 minut. Jeśli pieczesz w jednej dużej formie, być może będzie trzeba piec dłużej o 15-20 minut. Gotowy pasztet jest mocno przypieczony, brązowy z góry i odchodzi
Anioszek w kuchni