mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:282/400)

Gruzińskie gozinaki – orzechy z miodem na Nowy Rok 138

Gruzji mówi się, że ponieważ gozinaki niosą obietnicę szczęśliwego życia, wszystkie fantazje tego, kto je przygotowuje są dla tego przepisu dozwolone. Gruzini więc dodają inne rodzaje orzechów, ziarna sezamu, mielony len i inne składniki. My robimy tradycyjny przepis, ale jeśli ci zasmakuje – możesz poeksperymentować. Gozinaki są chrupiące, a gdy miód karmelizuje, wypełnia dom słodkim zapachem kwitnących drzew owocowych(...)Składniki ½ szklanki miodu 1 łyżka cukru szczypta soli morskiej 2 i ½ szklanki mieszanki orzechowej (orzechów włoskich, laskowych, migdałów) Przygotowanie Posiekaj orzechy i migdały nożem. Na suchej patelni lub w piekarniku lekko podpraż orzechy i migdały, mieszaj. Wlej miód do garnka lub na głęboką patelnię, dodaj cukier i zagotuj. Kiedy zacznie się pojawiać piana, zdejmij z ognia i pozwól jej ostygnąć

smakowitehistorie.com
Opiekane, chrupiące ziemniaczki po angielsku 126

musisz sam sobie wybrać z dostępnych odmian ) 4- 5 łyżek smalcu kaczego lub gęsiego ( we wstępie opisałam dlaczego ) 3 łyżki cukru sól do smaku 1 łyżka, słodkiej, mielonej papryki biały pieprz do smaku   Ziemniaki obierz i przekrój na pół. Wlej do garnka zimną wodę, dodaj cukier, wymieszaj do rozpuszczenia. Nie bój się ziemniaki nie wychodzą słodkie, ten zabieg(...)gęsi smalec . Ma być płynny ale nie zagotowany. Polej nim ziemniaki , dopraw papryką, białym pieprzem, solą do smaku. Wymieszaj, żeby każdy kawałek pokrył się tłuszczem i przyprawami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 C z włączonym termoobiegiem (górna i dolna grzałka). Piecz, obracając co jakiś czas, tak aby ziemniaki opiekły się dobrze dookoła. Proces trwa około godzinki, wtedy

Ogrodnik w podróży
Chleb na sodzie z żurawiną 199

lata i przywitanie zimy oraz święto zmarłych. Marsha Mehran pod koniec wspomnianej książki opisała obchody i związane z nim zabawy w małej irlandzkiej miejscowości podczas wieczoru 31 października. Bohaterowie mieli na koniec zabawy wziąć po bochenku chleba na sodzie upieczonego przez gospodynię księdza i schować się w domach przed przemarszem duchów i dusz przez łąki i pola.  Pomijając powód(...)łyżeczki kminku 1,5 szklanki zsiadłego mleka (dodać do mleka 1 łyżeczkę octu) 0,5 szklanki cukru  (dałam 2 szczypty wymieszane z dwiema szczyptami grubej soli morskiej) Rozgrzać piekarnik do 175°C.  W dużej misce starannie zmieszać mąkę, sodę, porzeczki/żurawiny i kminek.  Zagniatać ciasto, dolewając powoli zsiadłego mleka.   Uformować okrągły bochenek. Położyć

Weekendy w domu i ogrodzie
Kotlety z czerwonej fasoli - wegańskie :) 184

fasoli czerwonej redkinley (Targroch) 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju  2 łyżki siemienia lnianego mielonego  przyprawy: po 1/2 łyżeczki tymianku, ziół prowansalskich, mielonego kminku, soli himalajskiej  (Targroch), 1/3 łyżeczki chilli, 1 łyżeczka curry, szczypta pieprzu ziołowego i czarnego  Przygotowanie: Dzień wcześniej, wieczorem namocz fasolę w zimnej wodzie.  Następnego(...)siemię lniane i przyprawy. Wymieszaj.  Na blaszce wyłożonej papierem do pieczeniem nakładaj łyżką porcję masy, uformuj okrągłego kotleta w preferowanej wielkości.  Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz 50 minut

Zdrowie na języku :P
pierniczki 157

przyprawa do piernika Składniki 30 g mielonego cynamonu, 10 g suszonego imbiru- 5 łyżeczek 1 gałka muszkotołowa-5 g 2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego- 5 g 2 łyżeczki całych goździków-5 g 2 łyżeczki ziaren wyłuskanych z kardamonu-5 g 1 gwiazdka anyżu-ziarna wyłuskane-1 g 5-6 ziaren pieprzu Wykonanie Wszystkie przyprawy ,które są zmielić .Gotowe(...)chłodne miejsce na minimum dwa dni, ja nie czekam nigdy tak długo, piekę zawsze tego samego dnia. Wałkować cieniutko, maksymalnie na ok. 5 mm, bo  rosną w piekarniku i smarować jajkiem z dodatkiem jednej łyżeczki cukru pudru dla ładnego koloru.  Temperatura pieczenia 160-170 st. C,około, 20-25minut. Lukier 1 białko 120 - 140g przesianego cukru pudru

w mojej kuchni
Wegańska nadziewana papryka 165

liczby porcji) pół szklanki pęczaku mała cukinia (ok. 150 g) papryczka chili mała cebula 2 liście pietruszki naciowej 3 liście szałwii lekarskiej 1/4 łyżeczki mielonej kozieradki pieprz mielony 2-3 łyżki oleju Pęczak dobrze wypłukać w kilku wodach i ugotować w potrójnej ilości wody al dente. Pęczak po wyparowaniu wody zestawić z palnika, przykryć pokrywką i odstawić(...)tarce cukinią, pokrojoną w drobną kostkę cebulą, rozdrobnionymi ziołami i papryczką chili. Doprawić do smaku. Wypełniać papryki masą z pęczaku. Przykryć odciętymi czapeczkami i piec ok. pół godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Można piec równolegle z domowym chlebem ;) Papryki podawać gorące jako przystawkę lub danie główne (to ostatnie dla niezbyt głodnych gości). Forma przygotowania papryk nakrytych czapeczkami

Weekendy w domu i ogrodzie
Orzechowe makaroniki z kremem z ucieraną różą 186

razem orzechowe z ucieraną różą, którą dostaliśmy od lokalnych wystawców podczas festiwalu Małopolski Smak Składniki na makaroniki: - 70 g białka - 90 g cukru - 80 g cukru pudru - 85 g mielonych orzechów laskowych - deczko zielonego barwnika Składniki na krem: - 120g białej czekolady - 70g ucieranej róży z cukrem Najpierw robimy makaroniki. Do blendera wrzucamy zmielone orzechy laskowe z cukrem pudrem(...)pieczenia ułożonym na blasze. Blachę uderzamy o podłogę i pozostawiamy do wyschnięcia – ok. 40 minut aż makaroniki nie będą zostawiały śladu po dotyku. Potem wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 145 stopni z termoobiegiem i pieczemy 15 minut. Upieczone makaroniki pozostawiamy do wystudzenia. Teraz robimy krem: czekoladę rozpuszczamy w wodnej kąpieli i kiedy już będzie płynna to dodajemy

Kuchenne Wariacje
Zakręcone drożdżówki z białym serem 594

ręcznie gładke, elastyczne ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. W międzyczasie szykujemy masę serową. Ponieważ zrobiłam twaróg domowy i nie wymagał on mielenia przełożyłam go do miski, dodałam jajko, cukier, ekstrakt i zmiksowałam blenderem – żyrafą. Po godzinie ciasto odgazowujemy, dwu lub trzykrotnie uderzając pięścią. Kilka razy zagniatamy, ponownie nadajemy kształt kuli, przykrywamy(...)przeciwległe strony. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką oraz odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Napuszone drożdżówki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 20 minut. Upieczone wyjmujemy na kratkę i lekko przestudzone polewamy lukrem lub oprószamy cukrem pudrem. Zakręcone drożdżówki z białym serem na śniadanie… i nie tylko

mojewypiekiinietylko
Wątróbki w cieście francuskim 300

dużym ogniu przez około 5 minut, po czym dodałem pomidorki koktajlowe, pozostawiając sobie kilka sztuk pomidorów do dekoracji gotowej potrawy. Całość przyprawiłem również dość sporą ilością czarnego świeżo mielonego pieprzu i dwoma łyżeczkami sosu sojowego. Po kolejnych 2 minutach smażenia dodałem 100 ml białego wytrawnego wina i całość podgrzewałem nadal, aż do niemal jego całkowitego wyparowania. Po odparowaniu wina(...)wątróbek, starając się usypać górkę wewnątrz ramki, tak aby nie przyciskał on ramki i aby miała ona możliwość wyrosnąć w czasie pieczenia. Tak przygotowane ciasto francuskie umieściłem w piekarniku z włączonym termoobiegiem rozgrzanym do temperatury 200 stopni na 10 - 15 minut. Istotne jest, aby po włożeniu ciasta francuskiego do piekarnika nie otwierać go, gdyż powoduje to spadek temperatury wewnątrz piekarnika

Wyprawy kulinarne
"Kurczakowe" muffinki nadziewane pieczarkami / Poultry muffins stuffed with mushrooms 427

sposób aby podejść małych niejadków stroniących od mięsa. Składniki - 3 filety z kurczaka - 30 dag pieczarek - 1 cebula - 10 dag startego żółtego sera - przyprawa do kurczaka - sól, pieprz - słodka mielona papryka - pęczek natki pietruszki Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chciałbyś aby ten blog rozwijał się nadal to proszę abyś przed opuszczeniem(...)finek posmarować odrobiną oleju. Każdą wyłożyć dwoma rozbitymi plastrami mięsa, tak aby końce wystawały ponad brzeg. Wnętrze wypełniamy wcześniej przygotowanym farszem, nadając kształt babeczek. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 180oC. Uwaga – sprawdzona rada 1)       kto nie przepada za gotowymi mieszankami, przyprawę do kurczaka może zastąpić pieprzem cayenne, majerankiem

Świat Smaku
Gęś pieczona w pomarańczach i mandarynkach 210

gęsiego, ale można użyć drobiowego lub warzywnego 6 mandarynek 5 pomarańczy 2 cebule sól, najlepiej gruboziarnista 100 ml porto lub innego słodkiego wina czerwonego 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka mielonych goździków 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej opcjonalnie wątróbka drobiowa/ żołądki drobiowe lub z gęsi masło Wykonanie: Jeśli używacie mrożonej gęsi należy ją rozmrozić w temperaturze pokojowej(...)wykałaczkami, a najlepiej zaszyć. Ułożyć w głębokiej brytfannie/ naczyniu żaroodpornym, na kratce. Obłożyć drugą pokrojoną cebulą, resztą śliwek i cytrusów. Można odstawić na kilka godzin, albo piec od razu. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Gęś posmarować roztopionym masłem za pomocą pędzelka. Ułożyć gęś w brytfannie na boku i piec ok. 45 minut bez przykrycia. Następnie obrócić ją na drugi

Pociąg Do Kuchni
FASZEROWANA CUKINIA 165

zioła prowansalskie oliwa Wykonanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Smażymy do zeszklenia. Do cebuli wrzucamy mięso mielone, podsmażamy do momentu aż mięso nie będzie surowe. Przyprawiamy pieprzem, solą,1 łyżeczką papryki słodkiej, szczyptą chili i ziołami prowansalskimi. Paprykę myjemy, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy(...)ziołami. Następnie wbijamy jajka i całość dokładnie mieszamy. Farszem wypełniamy wydrążone cukinie. Wierzch posypujemy startym serem. Posypujemy ziołami. Cukinie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180-190 stopni

Kuchnia MagdaLeny
FASZEROWANA CUKINIA 172

zioła prowansalskie oliwa Wykonanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Smażymy do zeszklenia. Do cebuli wrzucamy mięso mielone, podsmażamy do momentu aż mięso nie będzie surowe. Przyprawiamy pieprzem, solą,1 łyżeczką papryki słodkiej, szczyptą chili i ziołami prowansalskimi. Paprykę myjemy, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy(...)ziołami. Następnie wbijamy jajka i całość dokładnie mieszamy. Farszem wypełniamy wydrążone cukinie. Wierzch posypujemy startym serem. Posypujemy ziołami. Cukinie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180-190 stopni

Kuchnia MagdaLeny
Galette z Jabłkami, czyli Rustykalna Tarta 159

masła, zimnego i pokrojonego na małe kawałki 3 łyżki bardzo zimnej wody Dodatkowo: 2 duże jabłka 1 łyżka mąki 2 łyżki cukru + cukier do posypania jabłek cynamon mielony cukier perlisty lub zwykły do posypania boków jajko roztrzepane do posmarowania boków 2 łyżki roztopionego masła Sposób przygotowania: Do miski wsypałam mąkę, sól, cukier i wrzuciłam masło, wszystkie składniki zagniotłam(...)jabłka polałam roztopionym masłem.  Ciasto razem z papierem do pieczenia przełożyłam na blachę, choć przy drugiej tarcie przełożyłam ją do ceramicznej formy na tartę i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekłam około 50 minut .  Po tym czasie ciasto wyciągnęłam i tu niestety nie udało się odstawić ciasta do całkowitego wystudzenia, bo się zjadło jeszcze ciepłe

Blondynka Gotuje
Zawijana zapiekanka makaronowa z cukinią 177

twierdzili, że nic nie pobije lasagne  z cukinią  , a tutaj taka miła niespodzianka :) Składniki:  2 duże cukinie 300 g makaronu rurki ugotowanego al dente 200 g mielonego mięsa wołowego puszka pomidorów 2 ząbki czosnku 1 cebula  1 łyżeczka papryki czerwonej papryka chilli do smaku sól i pieprz do smaku świeża bazylia ok 10-12 listków(...)makaronem -> ser -> sos z makaronem -> ser -> zawijamy wystająca cukinią, a brakujący środek wykładamy pozostałą cukinią. Patrz na zdjęciu.   Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym na 170 C przez 30-40 minut. Smacznego

Niezły Młynek

Proponowane wyszukiwania