mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:285/400)

Drożdżowe bułeczki z serem 120

mąki pszennej • 1/2 litra mleka • 200 g drożdży • 3/4 szklanki cukru • 1 cukier wanilinowy • 125 g masła • 1 jajko • 1 żółtko • szczypta soli Masa serowa • 500 g sera białego mielonego • 1 jajko • 1/2 szklanki cukru pudru • powidła śliwkowe Wykonanie: Masa serowa • Ser wymieszać z cukrem pudrem i jajkiem na gładką masę. Ciasto drożdżowe • Podgrzać mleko(...)minut – u mnie w okolicy kaloryfera. • Na każdym krążku położyć po łyżce masy serowej i kleksiku powideł. • Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 12-15 minut

To co kocham
Burgery z pęczaku i czarnej fasoli. 158

zabrałem się dzisiaj za burgera wegańskiego? A, tego właściwie zupełnie nie wiem! ;) Składniki: 50 g suchego pęczaku 1 puszka czarnej fasoli 1 średnia cebula 1 średnia marchewka 1 łyżeczka mielonej papryki 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka tymianku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soli 2 łyżki bułki tartej olej Wykonanie: Kaszę ugotować do miękkości(...)kawałków dla ciekawszej struktury. Z masy uformować duże okrągłe kotleciki o grubości około 1 cm. Smażyć na patelni do zrumienienia z obu stron (przekładać bardzo delikatnie), lub piec w piekarniku około 20 minut w temperaturze 190 - 200 stopni (na natłuszczonym papierze do pieczenia). Podawać w dowolny sposób, np. w bułce z ulubionymi sosami i dodatkami

zadanie-gotowanie
Sernik królewski bez laktozy 280

zawinięte w folie spożywczą, włożyć do zamrażarki na kilka godzin, aby się kompletnie zamroziło. Zamrożone ciasto łatwiej się nam zetrze na dużych oczkach.Pomógł mi robot. Robimy masę serową. Mielimy dwa razy ser .Oddzielamy białka od żółtek i rozpuszczamy masło, które musi kompletnie wystygnąć.Białka ubijamy mikserem, ale nie na sztywną pianę, dodajemy po kolei żółtka, cukier z cukrem waniliowym(...)masy, bardzo delikatnie i z wyczuciem ścieramy druga porcję kakaowego ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 150 i pieczemy dalej 60 minut. Wyłączamy piekarnik, uchylamy delikatnie drzwiczki i nie wyciągając sernika pozwalamy mu spokojnie wystygnąć.Wyciągamy już kompletnie przestudzony! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Klops z jajkiem i szpinakiem 160

przepyszny i co roku nie wyobrażam sobie bez niego świąt. Jakby było mało, to oprócz tego, że super smakuje to rewelacyjnie prezentuje się na stole. Składniki: 1 kg mięsa mielonego, 2 cebule, 7 jajek, 25 dag szpinaku, 2 ząbki czosnku, 10 dag fety, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki tartej bułki, łyżka estragonu, sól, pieprz Sposób przygotowania:  5 jajek(...)całej długości keksówki. Następnie układamy 5 obranych jajek tworząc wężyk jedno za drugim. Każde lekko wciskamy. Na każdym jajku układamy resztę szpinaku. Całość przykrywamy pozostałym mięsem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni około 1,45 h. Źródło: przepis własny

Pobite gary Barbary
Łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami. 203

łyżki wegety domowej, 1 łyżeczka suszonego koperku, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, 1/2 łyżeczka majeranku, ziele angielskie – 4 ziarenka liść laurowy – 4 ziarenka, sól, świeżo mielony pieprz, woda, Przygotowanie: Kapustę gotujemy jedną godzinę. Można ją odcedzić i przelać wodą, żeby nie była za kwaśna. Uzupełniamy wodę w garnku tak, żeby cała kapusta była w wodzie(...)koperek. Po tym czasie kapustę odcedzamy i mieszamy ją w dużej misce z makaronem i pieczarkami, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem można ją jeszcze podgrzać w piekarniku lub na patelni (bez dodatkowego tłuszczu).   Przydatne: Czas przygotowanie ok. 60-70 minut. Przepis na domową wegetę można znaleźć tutaj . Ja moją kapustę nie przelewałam wodą a nawet ugotować

rozgotowana
Ciasto jabłkowe z cynamonem. Samo zdrowie. Wegańskie. 219

rodzynek 8 łyżek likieru Amaretto 17 jabłek dużych ( małych ok. 20) 3 łyżki soku z cytryny 1/3 szklanki płatków migdałowych 1 szklanka cukru 3 łyżki cynamonu 2,5 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 szklanka wody 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania (opcjonalnie) Wykonanie: Rodzynki zalewamy amaretto i czekamy(...)proszek do pieczenia, i siemię lniane. Mieszamy dokładnie ręką. Jabłka powinny być otoczone mokrymi składnikami. Smarujemy olejem kokosowym formę i układamy jabłka, dość mocno je przyciskając. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (góra-dół) 175stopni, na ok 90 min. Czekamy aż wystygnie i nożem odcinamy ciasto od formy. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Apetyt na Zielone
Wytrawne muffinki z wędzonym łososiem, kaparami i serkiem ricotta 224

oraz 2,2 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Na 12 babeczek :) 180 g mąki orkiszowej 180 g maki jaglanej 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu pęczek świeżo posiekanego koperku 1 czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę 40 g masła 220 ml mleka 1 jajko 100 g wędzonego łososia 1 łyżka kaparów(...)łososia pokrojonego na mniejsze kawałki, kapary i serek ricotta - mieszamy za pomocą łyżki do połączenia składników. 7. Papilotki lub silikonowe foremki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. 8. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C. i pieczemy przez około 30 - 35 minut, do czasu aż babeczki ładnie się zarumienią. Smacznego

W kuchni Katie
Klops z jajkiem i szpinakiem 137

Składniki: 1 kg mięsa mielonego, 2 cebule, 7 jajek, 25 dag szpinaku, 2 ząbki czosnku, 10 dag fety, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki tartej bułki, łyżka estragonu, sól, pieprz Sposób przygotowania: 5 jajek gotujemy na twardo. Szpinak myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i podsmażamy na maśle z dwoma ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę około 10 minut. Dorzucamy pokruszoną fetę(...)całej długości keksówki. Następnie układamy 5 obranych jajek tworząc wężyk jedno za drugim. Każde lekko wciskamy. Na każdym jajku układamy resztę szpinaku. Całość przykrywamy pozostałym mięsem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni około

Pobite gary Barbary
Burger z indyka 136

soczyste. Składniki 600 g mielonego mięsa z udźca indyczego 1/2 szklanki posiekanych szalotek 1/4 szklanki posiekanej kolendry 4 łyżki oleju z pestek winogron 1 łyżka tabasco 1 łyżeczka mielonego kuminu sól pieprz 4 bułki 4 liście sałaty Salsa : 3 duże pomidory malinowe garść posiekanych listków bazylii 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz 1 ząbek(...)minuty z każdej strony) na średnim ogniu, następnie zmniejszyłem ogień i smażyłem jeszcze ok. 4 minuty, odwracając kotlety po dwóch minutach. Bułki przekroiłem na pół i opiekłem w piekarniku. Spody bułek obłożyłem sałatą i mięsem, skropiłem salsą i przykryłem odkrojonymi wierzchami

R'n'G Kitchen
Sernik taksówkarza 151

Dzisiaj sernik taksówkarza z recenzowanej książki Doroty Dardzińskiej „Kuchnia domowa, czyli Synowa kontra Teściowa” Składniki: - 4 jajka - 500g mielonego sera białego - 60g cukru - 100g masła - 30g śmietankowego budyniu w proszku - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 20g rodzynek - 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy - 1/2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczy - szczypta soli Dekoracja: - 100g białej czekolady - 20g migdałów(...)koniec ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy do sera powoli mieszając aż do momentu połączenia składników. Gotową masę przekładamy do tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy 45 minut . Gdy sernik mamy upieczony i wystudzony rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy nią sernik. Dekorujemy płatkami migdałów i kandyzowaną skórką

Kuchenne Wariacje
Pizza ze szparagami na śmietanowym sosie z francuskim serem kozim, migdałami i tymiankiem 119

Pamiętajmy, żeby ciasto przykryć ściereczką, aby nie wyschło. Sos śmietanowy: 1 biała cebula lub 2-3 szalotki 200 ml śmietany kremówki 30-36% 1 ząbek czosnku gałka muszkatołowa świeżo mielony biały pieprz sól do smaku odrobina oleju do smażenia Cebulę (bądź szalotki) drobno siekamy i lekko przysmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie wlewamy śmietanę i powoli gotujemy (około 5 minut(...)wolnego miejsca na brzegach. Następnie wzdłuż układamy szparagi jak na zdjęciach i całość posypujemy obficie  pokruszonym kozim serem oraz tymiankiem. Wstawiamy do nagrzanego do 260 °C  piekarnika i pieczemy około 15-20 minut , aż pizza się cudownie zarumieni. Po wyjęciu posypujemy całość płatkami migdałów . Teraz  kroimy na kawałki i zajadamy się w najlepsze

Food Square
Mundialowe mini pizze salami na ostro. Domowa super przekąska - do piwka, meczu czy filmu 150

woda (ilość do wyrobienia ciasta) dodatki: sos pomidorowy 30-40 dag sera żółtego tartego 1 średnia cebula 2-3 średnie pieczarki kilka-kilkanaście plasterków ostrego salami sos czosnkowy papryka mielona ostra Przygotowanie:  Drożdże mieszamy z mąką i przyprawami. Dodajemy olej i wodę przy wyrabianiu ciasta. Kiedy się już nie klei do rąk i ma jednolitą konsystencję - odstawiamy(...)minut w temperaturze 210-215 stopni. My pieczemy ok 8 minut na dolnym ruszcie, a ostatnie 4 na środkowym, ale to już każdy ma swoje sposoby na własne piekarniki ;) Tak samo jak i pomysły na ulubione dodatki. Minie - pizze smakują zarówno na zimno jak i na ciepło. Stanowią idealną przekąskę do grania czy w podróży - jeśli podamy je bez sosu

Kuchnia po mojemu
Sernik z bitą śmietaną 147

szklanki mąki 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 5 żółtek 3 łyżki kakao Składniki na masę serową:  1 kg sera trzykrotnie mielonego 1 szklanka śmietany kremówki 36 % 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 7 jaj 2 budynie śmietankowe 225 g masła 1 duża puszka brzoskwiń garść rodzynek Sposób przygotowania(...)szczyptą soli.Dodać do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką.Na sam koniec dodać ubitą bitą śmietanę. Dorzucić rodzynki. Na wierzchu ułożyć kawałki brzoskwiń i kawałeczki kruchego ciasta.  Rozgrzać piekarnik.  Piec w temp 160  st..C  w piekarniku  z termoobiegiem  przez 1, 5 godziny. Pozostawić po upieczeniu do ostygnięcia w piekarniku.  Smacznego

Gosia gotuje
Kotlety mielone z jajkiem z sosem grzybowym 218

cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę.Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła, wrzucić cebulkę i podsmażyć na złoty kolor. Odstawić do przestudzenia. Do większej miski przełożyć mięso mielone, wcześniej namoczoną w mleku kajzerkę (dobrze odciśniętą z mleka), podsmażoną na maśle cebulę, 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, majonez, jajka na twardo oraz przyprawy. Całość bardzo dokładnie wymieszać(...)Całość jeszcze przesmażyć przez chwilę. Na koniec zaprawić grzyby śmietanką. Sos przyprawić solą i pieprzem do smaku. Usmażone kotlety można tuż przed podaniem, przełożyć na blaszkę i podgrzać w piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 170°C. Kotlety wyłożyć na talerz i polać sosem grzybowym.Źródło: smakolykizkuchni.blogspot.com

Świat Domowej Kuchni
Rogale marcińskie 1368

figi , daktyle i migdały mielimy 2 razy. Masę marcepanową ucieramy z cukrem pudrem i śmietaną. Gdy składniki się dobrze połączą dodajemy zmielony mak z bakaliami. Następnie dodajemy pokruszone biszkopty ( mieliłam w blenderze ) i posiekaną skórkę pomarańczową. Masę bardzo dobrze mieszamy. Białka ubijamy na pianę i dodajemy do nadzienia.. Delikatnie mieszamy. Jeśli nadzienie będzie za bardzo zbite dodajemy 1 łyżkę(...)układamy pod spód. Wykładamy na dużą blachę pokrytą papierem do pieczenia , przykrywamy ściereczką i czekamy 90 minut do wyrośnięcia. Pędzelkiem smarujemy każdy rogalik roztrzepanym jajkiem i posypujemy zmielonymi orzechami. Piekarnik rozgrzać do 180 C i piec ok. 30 minut ( każdy piekarnik jest inny , dlatego proponuję pilnować i wyjąć rogaliki kiedy będą bardzo złociste. Jeśli zostanie nam nadzienia można wykorzystać

Słodkości i nie tylko
Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami 213

środku, są idealne. Jak chcemy by były bardzo słodkie to do farszu możemy dodać miodu lub marcepanu. Ja jako nadzienie wykorzystałam sparzony i 3-krotnie zmielony biały mak, mielone orzechy włoskie, migdały, figi, daktyle, skórki kandyzowane i syrop cukrowy, który miałam  w lodówce po wyjęciu cytrynek do herbaty. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1 szkl. sera twarogowego(...)skórki pomarańczowej lukier 1/2 szkl. cukru pudru 2-3 łyżki  zimnej wody Dzień wcześniej suchy mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy aż woda odparuje. Następnego dnia mielimy mak 3-krotnie w maszynce do mięsa, mielimy z nim również orzechy, migdały, figi i daktyle. Na koniec do farszu dodajemy syrop cukrowy, mieszamy wszystko dokładnie. Masło kroimy w kostkę. Mąkę wsypujemy do misy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
KURCZAK CAPRESE 202

mozzarelli (2 x 125 g) (w oryginale 1 kulka) 2 duże ząbki czosnku 250 g pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka brązowego cukru garść siekanej bazylii sól świeżo zmielony pieprz słodka mielona papryka 5 łyżek oleju lub oliwy SKŁADNIKI NA KREM BALSAMICZNY: 0,5 szklanki octu balsamicznego 1,5 łyżeczki brązowego cukru (w oryginale 1 łyżeczka) WYKONANIE: Umyte i osuszone filety(...)sekund posiekany w drobną kostkę czosnek, a następnie dodaj pomidorki i cukier, lekko posól, wymieszaj całość i smaż przez 7-8 minut , aż skórka na pomidorkach się zmarszczy lekko. Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C z funkcją grill lub górnym grzaniem. Obsmażone filety ułóż w żaroodpornym naczyniu (jeśli smażysz je na patelni, którą można wsadzić do piekarnika, wtedy niepotrzebne

Słodko-Słony Świat Ilony
Fasolka szparagowa z kwiatami nasturcji. 194

ulubionych! Musiałem posłużyć się suszonym i teraz zastanawiam się, jak Marzena to skomentuje ;) PS Właściwie lubię szare poranki. PPS Liczę na przyjacielską pobłażliwość w kwestiach ogrodniczych! PPPS Gdybyście nie mieli własnych nasturcji, to spróbujcie przejść się na spacer po okolicznych ogródkach. Jeśli to zawiedzie - użyjcie kaparów (wygląd nie, ale przynajmniej smak będzie ok). Składniki: 1/2 kg zielonej fasolki szparagowej(...)Wymieszać w misce z fasolką i odstawić. Cebulę pokroić w piórka, a pomidorki na połówki. Wyłożyć na małą blaszkę, lub żaroodporne naczynie. Skropić oliwą, oprószyć solą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 20 minut. Pomidorki i cebulę wymieszać z resztą sałatki i dodać świeżo zerwane kwiaty nasturcji

zadanie-gotowanie
Dyniowe gnocchi, kopytka, kluseczki… Z wegańskim parmezanem i sosem rozmarynowym. 178

jednej gałązki) 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej 1 łyżeczka pasty/kremu kokosowego (dostępny w Kuchniach Świata )* sól i pieprz (u mnie 1/3 łyżeczki różowej soli himalajskiej i 1/5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu) *można pominąć Ser parmezan 75-80g (ok. 3/4 szklanki) migdałów bez skórki i nerkowców (u mnie z przewagą migdałów, proporcje dowolne) 2,5 łyżeczki nieaktywnych płatków drożdżowych(...)jest dość rzadkie. Im mniejsze kluseczki zrobicie, tym szybciej się ugotują. Istnieje ryzyko, że za duże kluseczki nie ugotują się w środku. Najbardziej optymalną wielkość można uformować łyżeczką. Kluseczki Piekarnik rozgrzewamy do 180C i wsadzamy do niego pokrojoną dynię (pół dyni na ok. 5 kawałków, pokrojoną wzdłuż (w łódeczki)). Pieczemy aż dynia zrobi się miękka, ok. 30-40 minut. Gotową

Fill The Bowl
CIASTO KOKOSOWE Z JABŁKAMI 167

cukru - 2 jajka - 60g wiórków kokosowych - 2 łyżeczki proszku do pieczenia (dałam domowy ) - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy - 3-4 jabłka (u mnie antonówki) - mielony cynamon (opcjonalnie) Dodatkowo: - 2 łyżki soku cytryny Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowym. Zamieszać i odstawić. Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół i wykroić gniazda nasienne. Ponacinać(...)pieczenia, boki przesmarowane) i wyrównujemy. Na wierzchu układamy połówki jabłek, stroną wypukłą (ponacinaną) ku górze i posypujemy cynamonem, gdy dajemy (u mnie część z nim, część bez). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160*C ok.45 minut, ja piekłam 35 minut na termoobiegu. Po wystudzeniu smarujemy ciasto lukrem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Lukier: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego

Smaczne Zdrowe
Kaczka marynowana w zalewie do ogórków 226

łyżek soli morskiej - 8 ząbków czosnku wędzonego - kawałek korzenia chrzanu - liść chrzanu - 2 gałązki kopru z nasionami Dodatkowo: - oliwa czosnkowa (1 łyżka) - suszony majeranek otarty - szałwia suszona - świeżo mielony pieprz czarny   Kaczkę dokładnie oczyszczamy, płuczemy i osuszamy ręcznikiem kuchennym. Wodę zagotowujemy, dodajemy sól – mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Kaczkę wkładamy do garnka do pieczenia (gęsiarki), dodajemy(...)wewnątrz też). Przyprawy przez kilka minut wmasowujemy w mięso. Otwór kaczki spinamy wykałaczkami. Tak przygotowaną kaczkę wkładamy grzbietem do góry do gęsiarki (naczynia żaroodpornego) i wstawiamy bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do 230°C na 30 minut (nie dodajemy żadnego płynu ani tłuszczu, ponieważ sam się wytopi z kaczki). Następnie zmniejszamy temperaturę do 160°C, przykrywamy pokrywką naczynie i pieczemy

mojewypiekiinietylko
Sernik miętowo-czekoladowy 197

barwnik, by kolor był bardziej intensywny) polewa: 50 ml śmietany 30% pół tabliczki gorzkiej czekolady 3-4 kostki białej czekolady odrobina barwnika (dosłownie okruszek na wykałaczce) Sposób przygotowania: Herbatniki mielimy. dodajemy kakao, mieszamy i wlewamy rozpuszczone, ciepłe masło. Mieszamy. Spód musi mieć konsystencję mokrego piasku. Tortownicę (u mnie średnica 26 cm) smarujemy tłuszczem, i obsypujemy mąką. Tortownicę obwiązujemy 2 razy(...)masę. Dodajemy ser i krótko miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę, miętową śmietanę, sok z cytryny, likier i jeszcze chwilę miksujemy do połączenia się wszystkich składników. Masę wylewamy na herbatnikowy spód. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Pieczemy w kąpieli wodnej. Tortownicę umieszczamy na większej blaszce wypełnionej do połowy wysokości tortownicy wrzącą wodą. Pieczemy około 1,5 godziny. Studzimy.Najlepiej pozostawić sernik na całą

na moim stole...
Kieszonki kurczaka nadziewane warzywami w sosie serowym 311

żółtego  Morskiego 1/2 papryki 1/2 małego pora 6 suszonych pomidorów 2 duże ząbki czosnku 3 łyżki oleju majonez sól do smaku przyprawa do kurczaka gruboziarnista pieprz czarny świeżo mielony do smaku Sos serowy: 200 ml śmietanki kremowej 30% 100 g serka śmietankowego  topionego 1/2 pęczka szczypioru z dymki sól morska do smaku pieprz biały do smaku Wykonanie(...)naczyniu żaroodpornym. Wierzch mięsa, smarujemy cienko majonezem, oprószamy przyprawą gruboziarnistą do kurczaka, wstawiamy mięso do lodówki na godzinę , aby naszło przyprawami, a następnie pieczemy w nagrzanym do 180*c piekarniku pod przykryciem około 50 minut. Sos: Słodką śmietankę podgrzewamy w rondelku z solą i białym pieprzem, dodajemy serek topiony i posiekany szczypiorek, mieszamy aż się rozpuści.Sosem polewamy pieczone kieszonki

Wanilia i Kardamon
Cottage pie ze szpinakiem 210

muszkatałowa pieprz  sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Czosnek i cebulke pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić posiekane warzywa. Po 2-3 minutach dodać mięso mielone i smażyć do momentu aż mięso zmieni kolor. W między czasie sparzyć pomidora i obrać go ze skórki. Następnie pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa. Dusić(...)kokilkach do zapiekania układamy kolejno: warstwę mięsną, warstwę szpinakową i na końcu ziemniaczane puree. Całość posypujemy z wierzchu resztą sera i opcjonalnie odrobiną majeranku. Napełnione kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10-15 min.  Smacznego

DefinicjaSmaku
Babeczki z rabarbarem - bez cukru, mąki pszennej i tłuszczu 137

nich ulubione owoce lub gorzką czekoladę, albo orzechy. Doskonale sprawdzą się jako drugie śniadanie. SKŁADNIKI (12 sztuk) 1,5 szklanki mielonych płatków owsianych (mąka owsiana) 0,5 szklanki mielonych migdałów (mąka migdałowa) 3 łyżki ksylitolu 2 jajka 150 ml maślanki lub jogurtu naturalnego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyża domowego ekstraktu waniliowego 4 łodygi rabarbaru(...)formy na babeczki wyłożonej papilotkami, tak aby masa wypełniała foremki do 2/3 wysokości. Do każdej papilotki z masą dokładamy dużą łyżkę lekko podduszonego rabarbaru (bez soku). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 min. Smacznego

DefinicjaSmaku
Pomidorowy krem z pulpetami z łososia 153

czosnku w całości, obraną cebulę pokrojoną w ćwiartki, oraz tymianek (zostawiając gałązkę do dekoracji). Warzywa polej 3 łyżkami oleju rzepakowego lub oliwy, posyp solą i pieprzem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50-60 minut. Wyciągnij i zostaw do ostudzenia. Pomidory obierz ze skóry i pokrój na kawałki. W garnku rozgrzej (nie za mocno) pozostały olej lub oliwę, wrzuć pokrojony(...)blendera). Zupę-krem dopraw do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Przygotuj pulpety z łososia Filet z łososia bez skóry i większych ości (gdyby się trafiły) zmiel w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka z drobnymi oczkami. Do masy dodaj białko, skórkę z cytryny, posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem. Zagęść masę bułką tartą. Zwilż dłonie a następnie uformuj pulpeciki wielkości

Moja Delicja
KRUCHE CIASTKA Z KREMEM KASZTANOWYM, MUSEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY I CHRUPIĄCĄ PIERNIKOWĄ KRUSZONKĄ 164

KREM KASZTANOWY:Kasztany nacinamy , podgotowujemy 3 minuty, usuwamy skorupkę i cienką skórkę.Po tym czasie gotujemy je na parze przez ok.10-15 minut w ok. 200 ml wody, a następnie mielimy razem z pozostałą wodą.Dodajemy cukier i ziarenka wanilii.Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 20 minut, dodając w połowie gotowania śmietankę.Dokładnie mieszamy, studzimy.MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY:W metalowej miseczce(...)piernika , mieszamy , studzimy.Mąkę przesiewamy z odrobiną soli , sodą i kakao.Dodajemy jajko i przestudzoną ( taką letnią ) masę.Wyrabiamy gładkie ciasto, rozwałkowujemy na ok. 4 mm i wkładamy do piekarnika na ok. 13 minut.Studzimy , drobno siekamy.PIWNO-MIODOWE CIASTKA:Miękkie masło mieszamy z mąką, piwem Książęcym chlebowo-miodowym, miodem i szczyptą soli.Wyrabiamy i wstawiamy na ok. 30 minut do chłodzenia

Ostra na Słodko
Zygzakowata babka makowa 202

waszych świątecznych stołach :) Składniki:ciasto50 g drożdży30 g cukru trzcinowego540 g mąki 200 ml mleka2 jajka1 żółtko75 ml olejumasło i bułka tarta do formymasa makowa200 g maku mielonego (dwa razy zmielić przez maszynkę)skórka otarta z cytrynyszczypta cynamonu1,5 szklanki cukru50 g płatków migdałów2 jajkaPrzygotowanie:Drożdże pokrusz i utrzyj z łyżką cukru. Mleko podgrzej. Mąkę, jajka, żółtko(...)obsypanej bułką tarta.Układając roladki, lekko je dociśnij, aby nie powstały puste miejsca.  Odstaw formę, aż ciasto wyrośnie ok 15 minut.Babkę wstawić do rozgrzanego piekarnika na 190 C i piec przez 45 - 55 minut. Smacznego

Niezły Młynek