mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:286/400)

KURCZAK CAPRESE 202

mozzarelli (2 x 125 g) (w oryginale 1 kulka) 2 duże ząbki czosnku 250 g pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka brązowego cukru garść siekanej bazylii sól świeżo zmielony pieprz słodka mielona papryka 5 łyżek oleju lub oliwy SKŁADNIKI NA KREM BALSAMICZNY: 0,5 szklanki octu balsamicznego 1,5 łyżeczki brązowego cukru (w oryginale 1 łyżeczka) WYKONANIE: Umyte i osuszone filety(...)sekund posiekany w drobną kostkę czosnek, a następnie dodaj pomidorki i cukier, lekko posól, wymieszaj całość i smaż przez 7-8 minut , aż skórka na pomidorkach się zmarszczy lekko. Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C z funkcją grill lub górnym grzaniem. Obsmażone filety ułóż w żaroodpornym naczyniu (jeśli smażysz je na patelni, którą można wsadzić do piekarnika, wtedy niepotrzebne

Słodko-Słony Świat Ilony
Fasolka szparagowa z kwiatami nasturcji. 194

ulubionych! Musiałem posłużyć się suszonym i teraz zastanawiam się, jak Marzena to skomentuje ;) PS Właściwie lubię szare poranki. PPS Liczę na przyjacielską pobłażliwość w kwestiach ogrodniczych! PPPS Gdybyście nie mieli własnych nasturcji, to spróbujcie przejść się na spacer po okolicznych ogródkach. Jeśli to zawiedzie - użyjcie kaparów (wygląd nie, ale przynajmniej smak będzie ok). Składniki: 1/2 kg zielonej fasolki szparagowej(...)Wymieszać w misce z fasolką i odstawić. Cebulę pokroić w piórka, a pomidorki na połówki. Wyłożyć na małą blaszkę, lub żaroodporne naczynie. Skropić oliwą, oprószyć solą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 20 minut. Pomidorki i cebulę wymieszać z resztą sałatki i dodać świeżo zerwane kwiaty nasturcji

zadanie-gotowanie
Dyniowe gnocchi, kopytka, kluseczki… Z wegańskim parmezanem i sosem rozmarynowym. 178

jednej gałązki) 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej 1 łyżeczka pasty/kremu kokosowego (dostępny w Kuchniach Świata )* sól i pieprz (u mnie 1/3 łyżeczki różowej soli himalajskiej i 1/5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu) *można pominąć Ser parmezan 75-80g (ok. 3/4 szklanki) migdałów bez skórki i nerkowców (u mnie z przewagą migdałów, proporcje dowolne) 2,5 łyżeczki nieaktywnych płatków drożdżowych(...)jest dość rzadkie. Im mniejsze kluseczki zrobicie, tym szybciej się ugotują. Istnieje ryzyko, że za duże kluseczki nie ugotują się w środku. Najbardziej optymalną wielkość można uformować łyżeczką. Kluseczki Piekarnik rozgrzewamy do 180C i wsadzamy do niego pokrojoną dynię (pół dyni na ok. 5 kawałków, pokrojoną wzdłuż (w łódeczki)). Pieczemy aż dynia zrobi się miękka, ok. 30-40 minut. Gotową

Fill The Bowl
CIASTO KOKOSOWE Z JABŁKAMI 167

cukru - 2 jajka - 60g wiórków kokosowych - 2 łyżeczki proszku do pieczenia (dałam domowy ) - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy - 3-4 jabłka (u mnie antonówki) - mielony cynamon (opcjonalnie) Dodatkowo: - 2 łyżki soku cytryny Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowym. Zamieszać i odstawić. Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół i wykroić gniazda nasienne. Ponacinać(...)pieczenia, boki przesmarowane) i wyrównujemy. Na wierzchu układamy połówki jabłek, stroną wypukłą (ponacinaną) ku górze i posypujemy cynamonem, gdy dajemy (u mnie część z nim, część bez). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160*C ok.45 minut, ja piekłam 35 minut na termoobiegu. Po wystudzeniu smarujemy ciasto lukrem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Lukier: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego

Smaczne Zdrowe
Kaczka marynowana w zalewie do ogórków 227

łyżek soli morskiej - 8 ząbków czosnku wędzonego - kawałek korzenia chrzanu - liść chrzanu - 2 gałązki kopru z nasionami Dodatkowo: - oliwa czosnkowa (1 łyżka) - suszony majeranek otarty - szałwia suszona - świeżo mielony pieprz czarny   Kaczkę dokładnie oczyszczamy, płuczemy i osuszamy ręcznikiem kuchennym. Wodę zagotowujemy, dodajemy sól – mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Kaczkę wkładamy do garnka do pieczenia (gęsiarki), dodajemy(...)wewnątrz też). Przyprawy przez kilka minut wmasowujemy w mięso. Otwór kaczki spinamy wykałaczkami. Tak przygotowaną kaczkę wkładamy grzbietem do góry do gęsiarki (naczynia żaroodpornego) i wstawiamy bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do 230°C na 30 minut (nie dodajemy żadnego płynu ani tłuszczu, ponieważ sam się wytopi z kaczki). Następnie zmniejszamy temperaturę do 160°C, przykrywamy pokrywką naczynie i pieczemy

mojewypiekiinietylko
Sernik miętowo-czekoladowy 197

barwnik, by kolor był bardziej intensywny) polewa: 50 ml śmietany 30% pół tabliczki gorzkiej czekolady 3-4 kostki białej czekolady odrobina barwnika (dosłownie okruszek na wykałaczce) Sposób przygotowania: Herbatniki mielimy. dodajemy kakao, mieszamy i wlewamy rozpuszczone, ciepłe masło. Mieszamy. Spód musi mieć konsystencję mokrego piasku. Tortownicę (u mnie średnica 26 cm) smarujemy tłuszczem, i obsypujemy mąką. Tortownicę obwiązujemy 2 razy(...)masę. Dodajemy ser i krótko miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę, miętową śmietanę, sok z cytryny, likier i jeszcze chwilę miksujemy do połączenia się wszystkich składników. Masę wylewamy na herbatnikowy spód. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Pieczemy w kąpieli wodnej. Tortownicę umieszczamy na większej blaszce wypełnionej do połowy wysokości tortownicy wrzącą wodą. Pieczemy około 1,5 godziny. Studzimy.Najlepiej pozostawić sernik na całą

na moim stole...
Kieszonki kurczaka nadziewane warzywami w sosie serowym 311

żółtego  Morskiego 1/2 papryki 1/2 małego pora 6 suszonych pomidorów 2 duże ząbki czosnku 3 łyżki oleju majonez sól do smaku przyprawa do kurczaka gruboziarnista pieprz czarny świeżo mielony do smaku Sos serowy: 200 ml śmietanki kremowej 30% 100 g serka śmietankowego  topionego 1/2 pęczka szczypioru z dymki sól morska do smaku pieprz biały do smaku Wykonanie(...)naczyniu żaroodpornym. Wierzch mięsa, smarujemy cienko majonezem, oprószamy przyprawą gruboziarnistą do kurczaka, wstawiamy mięso do lodówki na godzinę , aby naszło przyprawami, a następnie pieczemy w nagrzanym do 180*c piekarniku pod przykryciem około 50 minut. Sos: Słodką śmietankę podgrzewamy w rondelku z solą i białym pieprzem, dodajemy serek topiony i posiekany szczypiorek, mieszamy aż się rozpuści.Sosem polewamy pieczone kieszonki

Wanilia i Kardamon
Cottage pie ze szpinakiem 210

muszkatałowa pieprz  sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Czosnek i cebulke pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić posiekane warzywa. Po 2-3 minutach dodać mięso mielone i smażyć do momentu aż mięso zmieni kolor. W między czasie sparzyć pomidora i obrać go ze skórki. Następnie pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa. Dusić(...)kokilkach do zapiekania układamy kolejno: warstwę mięsną, warstwę szpinakową i na końcu ziemniaczane puree. Całość posypujemy z wierzchu resztą sera i opcjonalnie odrobiną majeranku. Napełnione kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10-15 min.  Smacznego

DefinicjaSmaku
Babeczki z rabarbarem - bez cukru, mąki pszennej i tłuszczu 137

nich ulubione owoce lub gorzką czekoladę, albo orzechy. Doskonale sprawdzą się jako drugie śniadanie. SKŁADNIKI (12 sztuk) 1,5 szklanki mielonych płatków owsianych (mąka owsiana) 0,5 szklanki mielonych migdałów (mąka migdałowa) 3 łyżki ksylitolu 2 jajka 150 ml maślanki lub jogurtu naturalnego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyża domowego ekstraktu waniliowego 4 łodygi rabarbaru(...)formy na babeczki wyłożonej papilotkami, tak aby masa wypełniała foremki do 2/3 wysokości. Do każdej papilotki z masą dokładamy dużą łyżkę lekko podduszonego rabarbaru (bez soku). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 min. Smacznego

DefinicjaSmaku
Pomidorowy krem z pulpetami z łososia 153

czosnku w całości, obraną cebulę pokrojoną w ćwiartki, oraz tymianek (zostawiając gałązkę do dekoracji). Warzywa polej 3 łyżkami oleju rzepakowego lub oliwy, posyp solą i pieprzem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50-60 minut. Wyciągnij i zostaw do ostudzenia. Pomidory obierz ze skóry i pokrój na kawałki. W garnku rozgrzej (nie za mocno) pozostały olej lub oliwę, wrzuć pokrojony(...)blendera). Zupę-krem dopraw do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Przygotuj pulpety z łososia Filet z łososia bez skóry i większych ości (gdyby się trafiły) zmiel w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka z drobnymi oczkami. Do masy dodaj białko, skórkę z cytryny, posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem. Zagęść masę bułką tartą. Zwilż dłonie a następnie uformuj pulpeciki wielkości

Moja Delicja
KRUCHE CIASTKA Z KREMEM KASZTANOWYM, MUSEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY I CHRUPIĄCĄ PIERNIKOWĄ KRUSZONKĄ 164

KREM KASZTANOWY:Kasztany nacinamy , podgotowujemy 3 minuty, usuwamy skorupkę i cienką skórkę.Po tym czasie gotujemy je na parze przez ok.10-15 minut w ok. 200 ml wody, a następnie mielimy razem z pozostałą wodą.Dodajemy cukier i ziarenka wanilii.Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 20 minut, dodając w połowie gotowania śmietankę.Dokładnie mieszamy, studzimy.MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY:W metalowej miseczce(...)piernika , mieszamy , studzimy.Mąkę przesiewamy z odrobiną soli , sodą i kakao.Dodajemy jajko i przestudzoną ( taką letnią ) masę.Wyrabiamy gładkie ciasto, rozwałkowujemy na ok. 4 mm i wkładamy do piekarnika na ok. 13 minut.Studzimy , drobno siekamy.PIWNO-MIODOWE CIASTKA:Miękkie masło mieszamy z mąką, piwem Książęcym chlebowo-miodowym, miodem i szczyptą soli.Wyrabiamy i wstawiamy na ok. 30 minut do chłodzenia

Ostra na Słodko
Zygzakowata babka makowa 202

waszych świątecznych stołach :) Składniki:ciasto50 g drożdży30 g cukru trzcinowego540 g mąki 200 ml mleka2 jajka1 żółtko75 ml olejumasło i bułka tarta do formymasa makowa200 g maku mielonego (dwa razy zmielić przez maszynkę)skórka otarta z cytrynyszczypta cynamonu1,5 szklanki cukru50 g płatków migdałów2 jajkaPrzygotowanie:Drożdże pokrusz i utrzyj z łyżką cukru. Mleko podgrzej. Mąkę, jajka, żółtko(...)obsypanej bułką tarta.Układając roladki, lekko je dociśnij, aby nie powstały puste miejsca.  Odstaw formę, aż ciasto wyrośnie ok 15 minut.Babkę wstawić do rozgrzanego piekarnika na 190 C i piec przez 45 - 55 minut. Smacznego

Niezły Młynek
CHLEB TOSTOWY PSZENNY 159

Przepis na keksówkę 26cm, znaleziony tutaj. Ja dodatkowo wzbogaciłam go o ziarna siemienia lnianego- uwielbiamy ziarenka. :-)Składniki: - 350g mąki pszennej (u mnie zwykła typ650)- 60g semoliny drobno mielonej (dałam odpowiednik orkiszowy, myślę iż można zastąpić również mąką pszenną)- 250ml ciepłej wody- 20g świeżych drożdży (lub łyżeczka suchych)- 50ml oliwy z oliwek- 1 łyżeczka soli (dałam płaską(...)obsypać ziarnami, otrębami lub mąką. Szczególnie dokładnie obsypać dno formy.Przełożyć wyrośnięte ciasto, wyrównać i obsypać ziarnami. Skropić wierzch wodą i odstawić na ok.30 minut do wyrastania. Piec w piekarniku nagrzanym do 200*C ok.35 minut bez termoobiegu, tylko program góra-dół. Po upieczeniu chlebek okroić nożem od formy i studzić na kratce. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Faszerowany udziec z indyka 181

mięsem dałam radę, także na pewno Wy również sobie poradzicie ;) Uwaga! zapach jest niesamowity i roznosi się po całym domu :)) Poniżej mamy zdjęcie, jak to wyglądało po wyjęciu z piekarnika. Zachęcam do zrobienia!:)    Składniki: 1-1,5kg udźca z indyka  czerwona papryka 10 sztuk pieczarek 2 łyżki bułki tartej 1 jajko garść posiekanej natki pietruszki  przyprawa(...)dodajemy już soli, papryka słodka, pieprz)  i posiekanymi 3 ząbkami czosnku. Zalewamy olejem i mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.Odcięte 200g mięsa mielimy. Paprykę i pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju lub maśle, a gdy zmiękną dodajemy do mięsa. Mieszamy razem, dodając natkę, jajko i bułkę tartą. Doprawiamy do smaku, Vegetą, pieprzem

Czerwona Porzeczka
SZYBKIE BABECZKI ORKISZOWO-MIGDAŁOWE Z MALINAMI I JEŻYNAMI 143

ogrodowe maliny i cudne (olbrzymie) jeżyny. Można dodać dowolne sezonowe owoce. Inspiracją był przepis znaleziony tutaj . Składniki: - 120g masła - 135g mąki orkiszowej typ750    (lub 120g pszennnej) - 80g mielonych migdałów (bez skórek) - 110g ksylitolu lub cukru - 1 jajko - 2 łyżki naturalnego, gęstego jogurtu greckiego - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy) - 1 płaska łyżeczka proszku(...)miski wrzuciłam maliny i delikatnie przemieszałam. Porozdzielałam masę do przygotowanych wcześniej 12 papilotek do muffinek. W każdą muffinkę wcisnęłam po 1 jeżynie i delikatnie wyrównałam masę. Blaszkę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180*C i piekłam ok.17 minut na termoobiegu (zależało mi na czasie...) Można również piec na programie góra-dół, wówczas pieczemy ok.20-25 minut. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Pasta z bobu i domowe chlebki pita 132

łyżki soku z cytryny 6 łyżek oleju z pestek winogron 4 łyżki wody 2 łyżki uprażonego białego sezamu 2 łyżki uprażonego czarnego sezamu sól, pieprz opcjonalnie 1 łyżka mielonego ostropestu plamiste go Do melaksera lub blendera wkładamy bób, dodajemy szpinak i miksujemy z dodatkiem wody, oliwy i serka. Nie musimy rozdrabniać tego na gładką masę, my zostawiliśmy drobne, nierozdrobnione(...)dodajemy drożdże, sól i letnią wodę i zagniatamy ciasto przez kilka minut, aż będzie elastyczne. Dzielimy na 6 części. Każda z nich rozwałkowujemy i układamy na wyłożonej papierem blasze piekarnika. Przykrywamy i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie pieczemy w 225 stopniach przez około 10-12 minut. Studzimy i zajadamy z pastą z bobu :) Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Pizza a la bolognese na ziołowym cieście. Domowa pizza bolognese. 164

Gouda sos bolognese około 1-11/2 chochelki gęstego sosu * możecie wykorzystać ten przepis , swój własny lub użyć gotowego sosu bolognese ze słoika i dodać do niego mięso mielone. Ważne! aby sos był gęsty. U mnie jest, to zawsze sos, który zostaje z obiadu z dnia poprzedniego. Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, suche drożdże, przyprawy. Dodajemy ciepłą(...)dowolny kształt placka (okrągły lub rozciągam pizzę na całą blachę). Tak przygotowane ciasto odstawiam pod ściereczką jeszcze na 10 minut. Następnie wkładamy samo ciasto do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (na środkowy poziom). Lekko podpieczony spód pizzy wyciągamy z piekarnika i nakładamy nasz sos bolognese (!gęsty). Wkładamy do piekarnika na kolejne 18-20 minut. Na koniec wyciągamy jeszcze na chwilę

Słodkie okruszki
Wytrawny keks z suszonymi pomidorami i oliwkami 150

wykonania. Składniki (na standardowej wielkości keksówkę) 500 g mąki pszennej (u mnie była to mieszanka 300 g białej, 200 g pełnoziarnistej i 100 g pszennej z amarantusem) 2 łyżki mielonego siemienia lnianego cały słoik pomidorów suszonych wraz z zalewą 50 g zielonych oliwek łyżka kaparów 300 ml wegańskiego jogurtu naturalnego /możesz zastąpić mlekiem sojowym 250 ml + 2 łyżki(...)więcej glutenu się wydzieli, a to w tym cieście nie jest wskazane bo będzie twarde. Konsystencją ma przypominać ciasto na muffinki. Piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika, może być termoobieg przez 45-55 minut. Chlebek zachowuje świeżość nawet do 5 dni, pod warunkiem, że będzie zawinięty chociażby w papier w którym się piekł. Smacznego! Chlebek smakuje wyśmienicie

greenscarf
Portorykańska zapiekanka 159

kubek 400 ml jogurtu greckiego około 150 g żółtego sera do utarcia sól do smaku 1 płaska łyżeczka , mielonej ,ostrej papryki 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego Ciecierzycę jeśli mamy surową , moczymy przez noc w wodzie , po czym gotujemy około 30 minut , po tym czasie dodajemy do niej czarną fasolę i gotujemy aż zrobi się(...)pomidorami z puszki , które wcześniej mieszamy z solą , papryką ostrą , cukrem oraz kuminem . Na koniec mieszamy jogurt z tartym żółtym serem i przykrywamy nim warzywa . W stawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy w temperaturze 160 C przez około 45-55 minut , w razie potrzeby przykrywamy wierzch folią , żeby nie przypalić zapiekanki . Podajemy posypaną kiełkami z rzodkiewki lub innymi Smacznego

Ogrodnik w podróży
Dwukolorowy sernik żurawinowo-waniliowy 214

żurawiny (pół kg) 1/3 szklanki wody 2,5 szklanki cukru sok z połowy cytryny 750 g mielonego twarogu 4 łyżki mąki ziemniaczanej 5 jajek Masa waniliowa * : 250 g mielonego twarogu 400 g serka waniliowego homogenizowanego (polecam ten ) 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru Polewa: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki wody różanej 1/4 szklanki puree(...)skórek i odstawić do wystygnięcia. Po ostudzeniu odlać 1/4 szklanki puree na polewę. 2. W malakserze (lub blenderze) rozdrobnić ciastka, dodać roztopione masło, miksować do połączenia składników.  3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 ° C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, od zewnątrz owinąć dokładnie folią aluminiową. Na dnie formy ugnieść równomiernie warstwę z ciastek. 4. Masa żurawinowa : Za pomocą

Domowa Cookierenka Agi
Pulpety z indyka na pieczonych warzywach 144

przeznaczyłam na drugi dzień do obiadu, które można podać z ziemniakami, surówką i sosem serowym. Z podanej porcji wychodzi dwa obiady dla 4 osób. Składniki Pulpety 700 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1 kajzerka 1 łyżka oregano 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki posiekanego koperku sól pieprz olej do smażenia bułka tarta Do miski włożyć mięso, wbić jajko(...)pokroić w grubsze plastry. Ząbki czosnku przekroić na połówki. Pomidory i paprykę pokroić na cząstki. Wszystkie warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posolić, popieprzyć i skropić olejem. Piec w piekarniku w 180 stopniach C do miękkości warzyw. Pod koniec pieczenia dodać pulpety i piec około 10 minut. Sos serowy 300 ml śmietany kremówki 100 g żółtego sera typu gouda sól pieprz

O kuchni z uczuciem
KURCZAK NADZIEWANY WĄTRÓBKĄ 150

nadziewając go wątróbką  (oczywiście jeśli ją lubicie ;-))     Składniki: kurczak 500 g wątróbki kurzej/indyczej pęczek świeżej pietruszki 2-3 łyżki kaszki mannej 6-8 ząbków czosnku świeżo mielony czarny pieprz sól majeranek zioła prowansalskie słodka i ostra czerwona papryka łyżka masła olej Kurczaka umyłam.    W miseczce wymieszałam: zioła,majeranek,przyprawy i starte 4 ząbki czosnku(...)Jeśli zostanie wam więcej farszu to można go ułożyć obok kurczaka. Do naczynia żaroodpornego przełożyłam mojego ptaszka. Podlałam wodą, dodałam masło i odrobinę oleju.   Wstawiłam go do rozgrzanego piekarnika. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Co jakiś czas powinno się go przekręcać. Pod koniec pieczenia można użyć termoobiegu, aby skórka pięknie się przyrumieniła.     Smacznego

potrawyregionalne
TARTA Z GRUSZKAMI SZPINAKIEM GORGONZOLĄ I ORZECHAMI 190

szpinaku sól świeżo mielony czarny pieprz łyżka oliwy z oliwek ząbek czosnku Składniki na masę jajeczną: 2 szt. jajek 200 g śmietany 18% łyżeczka gałki muszkatołowej sól świeżo mielony czarny pieprz Zacznijmy od ciasta. Do mąki dodałam pokrojone na kawałki masło, jajko i sól.  Zagniotłam wszystkie składniki. Zawinęłam ciasto w folię i włożyłam na godzinę do lodówki(...)miseczki wbiłam jajka. Roztrzepałam je.   Wsypałam gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Dodałam do nich śmietanę.   Wszystko dokładnie wymieszałam.   Polałam masą tartę. Wstawiłam ją do rozgrzanego piekarnika. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Smacznego! Zapraszam również do upieczenia: tarta z owocami lata tarta z jabłkami     tarta ze szpinakiem tarta z masą migdałową i śliwkami

potrawyregionalne
Filet z kurczaka faszerowany pesto migdałowo - pietruszkowym 145

Mięso z kurczaka jest mięciutkie, delikatne i niedrogie, no i można je podać na tysiąc i jeden sposobów. Proponuję popularny filet z kurczaka w nieco bardziej wyrafinowej odsłonie. Faszerowany mielonymi migdałami, doprawionymi skórką cytrynową i zieloną pietruszką będzie smakował jak z najlepszej restauracji. Z banalnych składników możesz przygotować danie do zaserwowania nie tylko na nieoficjalnym obiedzie. Składniki: 5 gałązek(...)mące i obsmażyć na rumiano po 3-4 minuty z każdej strony. Mięso przełożyć na małą blaszkę lub do naczynia żaroodpornrgo (lub ułożyć bezpośrednio na ruszcie) i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180`C przez 20 minut, bez nawiewu kurczaka podałam z "fałszywym ryżem" z kalafiora. Na przepis zapraszam tutaj

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rigatoni z mięsem pod beszamelem 130

makaronu rigatoni 500 g mięsa mielonego 1 jajko sól pieprz szczypta cynamonu szczypta przyprawy tureckiej lub innej do mięs z nutką curry szczypta papryki słodkiej 1 łyżka natki pietruszki biały sos 1 łyżka masła 1/2 cebuli 2 łyżki mąki 2 szk mleka szczypta imbiru sól pieprz jajko Makaron ugotować na pół miękko, odcedzić i wypłukać pod zimną bieżącą wodą(...)dodać rozmieszanej mąki lub rozrzedzić mlekiem)  zestawić z ognia, wbić jajko i energicznie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem. Sosem oblać makaron w brytfance. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Gotowanie jest łatwe
Muffinki z suszonymi pomidorami i mozzarellą 262

kaparami, serem mozzarella i orzeszkami pini. SKŁADNIKI: Na 12 uroczych muffinek :) 360 g mąki pszennej (ja użyłam orkiszowej) 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka soli ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 2 łyżki posiekanych listków bazylii 40 g masła 220 ml mleka 1 jajko 125 g sera mozzarella (1 kulka) 150 g suszonych pomidorów w oleju (masa po odsączeniu(...)pokrojone suszone pomidory, ser mozzarella, kapary i orzeszki pinii (opcjonalnie) oraz posiekane listki bazylii - miksujemy do połączenia składników. Papilotki lub silikonowe foremki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i pieczemy przez około 30 - 35 minut, do czasu aż się ładnie zarumienią. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Muffinki idealnie się komponują polane odrobiną bazyliowego

W kuchni Katie
Cukinia faszerowana w sosie pomidorowym 172

Mój ulubiony obiad Składniki - 4 cukinie - 1 woreczek ryżu - 0.5 kg mięsa mielonego z łopatki - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 200 g sera żółtego - mieszanka przypraw do dań chińskich - 2 puszki pomidorów krojonych w sosie własnym  (miałam swoje przepis w mojej kolekcji ) - 2 łyżki mąki - 2 łyżki masła lub margaryny - 1 łyżka papryki słodkiej - świeże zioła : - pęczek pietruszki(...)pieprzem  smażyć  do  odparowania wody  - Farsz mięsny wymieszać z ryżem 2. - Wydrążone cukinie oprószyć solą i pieprzem Nadziać farszem  włożyć na blachę  Do piekarnika 190 stopni na 30 minut pod koniec na górę każdej cukinii  dać plasterek sera Zostawić chwilę aż się rozpuści ser 3. sos  - W garnku rozpuścić masło dodać mąkę

W królestwie smaków Beaty
SERNIK Z BUDYNIEM CZEKOLADOWYM (I MOJA PIERWSZA AKCJA) 209

już go spróbują...będziecie go robić co weekend ;) SERNIK Z BUDYNIEM CZEKOLADOWYM przepis autorski // tortownica 22cm lub większa (nie mniejsza!) ~1kg sera twarogowego na serniki, dwu-trzykrotnie mielonego ~4 duże jajka ~250g (1 i 1/4 szklanki) cukru (użyłam 130g fruktozy) ~łyżeczka ekstraktu z wanilii / cukier z prawdziwą wanilią (nie wanilinowy) ~65g (1 i 1/2 opakowania) proszku budyniowego czekoladowego ~450ml(...)potem znaczenia. Żółtka oddzielić od białek. Ser wymieszać z żółtkami, cukrem i ekstraktem z wanilii / cukrem z wanilią. Białka ubić na szytną pianę i delikatnie wmieszać w masę serową. Piekarnik rozgrzać do 165*C. Tortownicę o śrenicy 22cm lub większą wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ser. Na środek masy serowej wyłożyć budyń i 'wcisnąć' go sernik (użyłam

chili & sugar
Spaghetti po sycylijsku 222

pełni zasługuje na taką właśnie formę podania!  Mam nadzieję, że moja koncepcja Wam się spodoba. Składniki (na formę o średnicy 24 cm): 2 bakłażany 500 gramów mielonej wołowiny 2 duże cebule 4-5 ząbków czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów  60 gramów czarnych oliwek bez pestek 1 duża zielona papryka 3/4 paczki spaghetti 120 gramów(...)makaron, posolić, ugotować makaron al dente. Odsączyć na sicie.  Kolejno podsmażyć bakłażany na oliwie z oliwek, na złoty kolor. Odkładać na ręcznik kuchenny aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Włączyć piekarnik, ustawić temperaturę 200 stopni, program góra/dół. Formę nasmarować oliwą, wyłożyć pergaminem spód i pergamin również nasmarować. Wyłożyć dół oraz boki formy talarkami bakłażana.  Kolejno, w misce, wymieszać

Garniec Magalie
Sernik królewski 219

wylepić, pokruszyć lub potrzeć na grubych oczkach tarki, przy czym przed tarciem najlepiej ciasto włożyć na około 15 minut do zamrażalnika. Twaróg dwukrotnie przeciskamy przez praskę do ziemniaków, lub mielimy maszynką. Białka oddzielamy od żółtek. Białka umieszczamy w wysokim naczyniu o pojemności około 1,5 – 2 litrów, a żółtka w kubku. Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym(...)mąką i dodajemy do ciasta). Gotową masę serową wylewamy na ciasto i wyrównujemy. Sernik pieczemy w 180 ⁰ C przez około 45 minut. Po tym czasie delikatnie wyjmujemy sernik z piekarnika i na jego wierzch równomiernie trzemy lub prószymy pozostałą część ciasta. Sernik ponownie wkładamy do piernika i pieczemy jeszcze około 20 minut, po czym wyłączamy piekarnik i pozostawiamy

Smakowy Raj
Brownie z malinami bez glutenu i tłuszczu 123

dziś dla Was przygotowałam. Fajne, lekkie brownie, bardzo czekoladowe, z dodatkiem malin, a to wszystko bez dodatku masła i z mąką ziemniaczaną, którą równie dobrze, można byłoby zamienić na mielone orzechy. Nic tylko sięgnąć po kolejny kawałek, prawda? Składniki:4 białkaok 70 g cukru ( nie cała miarka)4 żółtka150 g gorzkiej czekolady4 żółtkapół szklanki soku z kawałkami(...)dużej, prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia (jej wielkość wpłynie na długość pieczenia - im większa forma tym cieńsze ciasto, a co z tym idzie krótszy czas pieczenia).Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 1750`C około 30 minut. Ciasto studzimy w formie.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Papryki zapiekane z farszem mięsnym i kaszą jaglaną 184

zdrowo.Czas przygotowania: 30 minutIlość porcji: 3Składniki:4 papryki0,5kg mięsa mielonego z indykaPuszka krojonych pomidorów2 małe cebule¾ szklanki kaszy jaglanej100g żółtego sera2 łyżki oleju rzepakowegoPrzyprawy: Sól, świeżo mielony pieprz, oregano, chili, liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiegoKasze jaglaną płuczemy dwukrotnie pod bieżącą wodą. Przesypujemy ją do garnka oraz zalewamy dwoma niepełnymi szklankami wody. Dodajemy liść laurowy oraz ziele(...)ognia. Papryki dokładnie myjemy, przekrajamy na pół i wydrążamy środek. Przygotowanym farszem napełniamy wcześniej przygotowane papryki, posypujemy z wierzchu startym żółtym serem i wstawiamy na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Smacznego

Kolizje Smaków
Cukinia faszerowana 194

Warzywa + mięso - wszystko co jest potrzebne do zdrowego, sycącego obiadku ! Taką cukinię miałam zamiar zrobić już dawno, bo bardzo byłam ciekawa jak to w ogóle może

charlotte gotuje
Lasagne 176

Składniki: 1 op. makaronu lasagne 500g mięsa mielonego z indyka 1 puszka pomidorów 1 ząbek czosnku (lub więcej - wg upodobań) 2 cebule 10szt. pieczarek 200g startego sera żółtego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka słodkiej papryki Szczypta bazylii i oregano Sól, pieprz Przepis: Cebule i pieczarki kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię na rozgrzaną oliwę. Dodajemy zmiażdżony(...)przykrywamy kolejnymi plastrami makaronu, nakładamy warstwę nadzienia posypujemy startym serem i tak aż do wykończenia składników. Ostatnia warstwa to makaron posypany żółtym serem. Całość nakrywamy pokrywką i pieczemy w piekarniku przez 40minut w temperaturze 180C

Emcia Pichci
SERNIK CREME BRULEE 386

poziomie umieszczam małą formę z wodą. Daje taki sam efekt a jest mniej skomplikowane.Przepis na tortownicę 24 cm , ja piekłam w 26 cm.Składniki na masę serową:- 750g twarogu mielonego ( dałam z wiaderka - dość gęsty)- 250g mascarpone ( dałam z Lidla , z Biedronki jest za rzadki)- 1 puszka  (400g) mleka słodzonego zagęszczonego- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii- 4 jajka(...)niższym poziomie  umieszczam małą( mniej więcej średnicy tortownicy) formę z wodą , która wytwarza parę wodną podczas pieczenia.Do formy przelać masę serową. Piec w nagrzanym do 150*C piekarniku ok.60 minut , bez termoobiegu, tylko góra-dół, Ja dołożyłam jeszcze 5 minut. Składniki creme brulee:- 4 żółtka- 3 łyżki ksylitolu lub cukru z prawdziwą wanilią- 300ml kremówki 36% tłuszczu , zagotowanej

Smaczne Zdrowe