mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:288/400)

MEKSYKAŃSKIE MUSZELKI 154

zapiekankę. Użyłam makaronu muszelek i zrobiłam farsz meksykański. Całość obsypana ciągnącym się serem !  SKŁADNIKI: Farsz: mięso mielone 0.5 kg.  czosnek 2 ząbki cebula 1 szt. przyprawa do mięs 1 łyżka papryczka chili 1 szt. papryka słodka mielona 1 łyżka pieprz 1 szczypta sól 1/2 łyżeczki przecier 2 łyżki ketchup 1 łyżka woda(...)naczyniu żaroodpornym. Bulion wymieszać z przecierem i ketchupem. Doprawiać pieprzem i polać muszelki. Na wierzch posypać ser starty na tartce o grubych oczkach. Posypać natka pietruszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na ok. 20-25 minut

Kuchnia Paulettes
Kokosowe bułeczki francuskie z chia 186

waniliowy Dodatkowo: - 1 białko do posmarowania akruszy ciasta (zostanie z przygotowanej masy) - 1 jajko do smarowania bułeczek - cukier puder lub zamiennik do oprószenia (Ksylitol puder) * Przygotowujemy masę. Wiórki kokosowe mielimy w młynku lub w blenderze. Serki mascarpone przekładamy do miski. Dodajemy zmielone wiórki, cukier (zamiennie stevia* lub ksylitol*), ekstrakt waniliowy oraz 3 żółtka i 2 białka (białek nie ubijamy). Składniki(...)Zwinięte - dzielimy i kroimy ostrym nożem na 16 - 17 porcji. Układamy na dwóch blaszkach. Pierwszą przeznaczoną do pieczenia zostawiamy i bułeczki smarujemy rozkłóconym jajkiem – boki i wierzch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC i pieczemy przez 25 minut. Jeżeli za szybko się rumienią przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia. Upieczone wyjmujemy na kratkę i studzimy. Drugą blaszkę (na czas pieczenia pierwszej

mojewypiekiinietylko
Bezglutenowe drożdżówki z serkiem i borówkami 180

drobnego cukru do wypieków  1 płaska łyżeczka soli  75 g roztopionego masła, letniego 1 duże jajko 250 g borówek lub jagód 150 g twarogu sernikowego mielonego (tłusty lub półtłusty) 3 łyżki cukru waniliowego  Drożdże wymieszaj z mlekiem, 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstaw na kwadrans. Do misy miksera ( z końcówką do ciast drożdżowych(...)równych części - ślimaków. Blache wyłóż papierem do pieczenia i układaj na niej drożdżówki ściętą częścią do góry. Odstaw do wyrośnięcia na ok 40 minut. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 20 - 30 minut, aż drożdżówki będą dobrze wypieczone. Przestudzone polukruj. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Szisz kebab: wołowina na grilla! 404

Grill to nie tylko kiełbasa i karkówka! Zaskocz swoich znajomych przygotowując szisz kebab! Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne danie. Przygotuj: 1kg. Mielonego mięsa wołowego 1 sucha bułka 4 ząbki czosnku 3-4 łyżki miodu Ok 50g. tartego parmezanu Jedno jajko Świeża mięta, pietruszka i rozmaryn Suszona papryczka chili Jedna duża cebula Przyprawa do grilla (może być gotowa(...)patyczkach formujemy nieduże kotleciki. Róbmy to mokrymi dłońmi – dzięki temu mięso nie będzie się do nich kleić. Gotowe kebaby kładziemy na grilla. Smacznego! Danie możne również przygotować w piekarniku, lub nawet usmażyć mięso na patelni

MarcinChef
Drożdżówki cynamonowe z odrobiną miłości 117

miłością oczywiście, drożdżowe pyszności od serca... Składniki: - 40 dag mąki pszennej, u mnie typ 500 - 5 dag świeżych drożdży - 3/4 szklanki wody - 5 dag cukru brązowego - 1 jajo - mielona wanilia lub cukier waniliowy - szczypta soli - 5 łyżek oleju Dodatkowo: - cynamon - cukier brązowy - 3 łyżki roztopionego masła Po sprawdzone przyprawy zajrzyjcie na stronę  www.Skworcu.com.pl 1. Drożdże z łyżeczka cukru(...)naruszając sklejenia, rozchylić ciasto na boki tworząc serce. Drożdżówki układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia. 3. Piekarnik rozgrzać do 190 C, czas pieczenia ok 20 minut

Apetyczna babeczka
ptasie falszywe nozki 142

jogurtu sól - do smaku 1/2 łyżeczki sody 250-300 g mąki Nadzienie 500 g piersi kurczaka 1-2 cebule-duza jedna ,male 2 3-5 ząbków czosnku mielony czarny pieprz - do smaku słone paluszki 1-2 jajka do obtaczania panierka -bułka tarta ,lub panko jak u mnie oliwa,lub maslo klarowne do smażenia Wykonanie Jogurt mieszamy z solą(...)maśle ,lub olej na małym ogniu. Usmażony odsączyc na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu...ja smażyłam na małej ilości tluszczu po 2minuty z ,każdej strony ,a następnie włożyłam do piekarnika na 6 minut. Przepis ze strony : Food.ua

w mojej kuchni
Zielone szparagi w szynce parmeńskiej z sosem holenderskim 325

Zielone szparagi zapiekane z szynką parmeńską i do tego z klasycznym sosem holenderskim. Delikatne, chrupkie szparagi lekko podpieczone z grubo mielonym pieprzem, zawinięte w jedną z najlepszym szynek świata i polane aksamitnym sosem holenderskim (oczywiście ubijanym ręcznie, bez żadnych fiksów!). Zielone szparagi w szynce z sosem holenderskim to coroczny hit sezonu.   Składniki: – 1 pęczek zielonych szparagów(...)więcej) zawijać w plastry szynki – zaczynamy od dołu i okręcamy ku górze. Ułożyć na blasze (lub w naczyniu żaroodopornym) wyłożonym papierem do pieczenia, posypać pieprzem. Zapiekać w piekarniku w temp. 200 stopni przez około 8-10 minut (szynka musi się lekko zrumienić, a szparagi będą kruche). Sos holenderski przygotowujemy ręcznie. Na upartego można mikserem, ale to nie jest

Pociąg Do Kuchni
Francuskie makaroniki czekoladowe – podejście pierwsze 149

piana się ubiła zacząłem dorzucać cukier puder (wcześniej przesiany) aż do momentu kiedy masa była taka szklista – no istne lodowisko Następnie dorzuciłem kakao (również przesiane) i na końcu mielone migdały (okazało się że paczka którą mam ma 100g a mnie potrzeba 125g więc starłem brakująca część na tarce gdyż często kupujemy takie całe do chrupania ). Masę, która(...)Wyszły z tego 2 blachy (ok. 40 krążków na jednej choć Basia wspominała, że winno być z tego łącznie 40 sztuk). Zostawiłem je na 30 minut zanim poszły do piekarnika. Kiedy już odleżały swoje i zrobiła się na nich taka delikatna skórka, rozgrzałem piekarnik do 150 stopni i włożyłem pierwsza blachę do piekarnika (jedno pięterko wyżej niż ostatni schodek). Włączyłem

Kuchenne Wariacje
Sernik na cynamonowej kruszonce 171

deserów na zimno. Tutaj link do formy  KLIK Składniki Forma 24/24 cm Kruszonka: 25 dag mąki pszennej 100 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 80 g cukru Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu 3/4 szklanki cukru 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 6 jaj 60 g masła 3/4 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy olejek(...)wymieszać. Jedną część kruszonki rozsypać na dnie blaszki wyłożonej pergaminem lub natłuszczonej , wylać masę serową i na wierzchu rozsypać pozostałą część kruszonki.  Wsadzić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec 15 minut, po czym temperaturę zmniejszyć do 150*c i piec jeszcze 55 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku aż będzie całkiem zimny

Wanilia i Kardamon
Pełnoziarniste pierniki 125

mielonego firmy Oleofarm 5 łyżek domowej przyprawy do piernika  0,5 łyżeczki amoniaku czubata łyżka kakao 2 jajka 2 łyżki oleju z orzechów włoskich firmy Oleofarm 0,5 szklanki płynnego miodu 3 łyżki mleka  5 łyżek  ksylitolu  Sposób przygotowania: Miód, ksylitol, olej i żółtka ucieramy mikserem otręby i płatki owsiane mielimy na mąkę mieszamy suche(...)pieczenia blachę pieczemy około 10 minut w temp. 150 stopni (należy kontrolować sytuację, żeby nasze pierniczki się nie spaliły lub były niedopieczone) upieczone pierniki od razu wyciągamy z piekarnika i przekładamy do wystygnięcia SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Stromboli – zawijana pizza 204

gorąco. Nadzienie można dowolnie zmodyfikować, ja akurat miałam ochotę na takie serowo-pomidorowe. Składniki: Ciasto opakowanie suchych drożdży 240 ml wody w temp. Pokojowej 500 g mąki pszennej grubo mielonej (Typ 740) 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli Nadzienie: mały słoiczek koncentratu pomidorowego łyżka oliwy sól, pieprz, zioła prowansalskie 150 g sera żółtego kulka mozzarelli spora garść oliwek(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rolady smarujemy oliwą i posypujemy ziołami prowansalskimi. Można je naciąć w kilku miejscach, żeby mieć pewność, że w środku nie zrobi się zakalec. Rozgrzewamy piekarnik do 180 C i pieczemy stromboli około 40- 45 min do uzyskania złotego koloru ciasta

e-PrzepisyKulinarne
Szparagi zawijane w kurczaku 167

glutenu. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut + 30 minut pieczenia Składniki: 4 nogi od kurczaka 12 zielonych szparagów Ok. 50 g masła Świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Nogi od kurczaka myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Następnie luzujemy je tzn. ostrym nożem nacinamy mięso wzdłuż kości jednocześnie obierając z niej. Robimy tak z całą nogą, a kości(...)rulonik. Układamy w formie do zapiekanek łączeniem do dołu. Kiedy przygotujemy już wszystkie kawałki mięsa, układamy na nich płatki masła oraz jeszcze raz oprószamy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 30 minut. Ostatnie 10 minut przełączamy tryb piekarnika na termoobieg, aby skórka ładnie się przyrumieniła. Smacznego

Kolizje Smaków
Żółwiki z mięsa i parówek na Dzień Dziecka 224

Dzień Dziecka i z tej okazji zachęcamy do przygotowania dla dzieci specjalnego obiadku. Proponujemy kotlety mielone z parówkami podane w formie żółwia. Na dzieciach, którym je serwowałam żółwiki zrobiły duże wrażenie. Żółwiki z mięsa i parówek     SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 5 parówek 1 czerwona cebula 6 ziarenek pieprzu łyżka oliwy sól, pieprz(...)głowę, w którą wbijamy ziarenka pieprzu jako oczy. Z pozostałych 3 części wycinamy ogonki.    Tak przygotowane żółwiki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok 180 stopni na 20 minut.      Po tym czasie wyciągamy i układamy na żółwikach pancerz z cienkich paseczków ciasta francuskiego lub żółtego sera. Wkładamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI 190

więc śmiało można sięgnąć po dokładkę , bez obaw o „zasłodzenie się”.Ahhh … czyż nie cieknie Wam ślinka na samą myśl?  SKŁADNIKI:CIASTO:* ser biały dwukrotnie mielony – 1 kg* masło – 175 g* cukier – 1 szklanka* żółtka – 8 szt* białka – 8 szt* olejek cytrynowy do ciast – 1 op* brzoskwinie – 1 puszka* budyń waniliowy – 2 opakowaniaBEZA:* białko(...)170C.BEZA:Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.Pod koniec dodajemy cukier puder.Masę bezową wykładamy po 50 minutach pieczenia na gorący ser i zapiekamy jeszcze 10 minut.Zostawiamy w piekarniku do ostudzenia.Zdobimy ubitą śmietaną ( tworząc duże kleksy ) , cząstkami brzoskwiń i listkami świeżej mięty!Smacznego

Ostra na Słodko
Greckie ciasto orzechowe, Karithopita 356

Składniki:400 g orzechów włoskich. wyłuskanych i posiekanych180 g rozdrobnionego czerstwego chleba (w robocie kuchennym) lub bułki tartej4 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka gałki muszkatołowej1 łyżeczka mielonych goździków200 g miękkiego masła170 g cukru7 jajek (oddzielone białka od żółtek)skórka z 1 pomarańczyszczypta soliopcjonalnie: 75 ml koniaku (czy innego alkoholu, np. amaretto)na syrop: 250 ml wody(...)wymieszaj.W czystej misce umieść białka i szczyptę soli i ubij na sztywno. Przy pomocy szpatułki delikatnie wymieszaj białka z ciastem, uważając, aby nie usunąć z nich powietrza. Piekarnik nagrzej do 170 stopni C. Blaszkę nasmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto. Wyrównaj powierzchnię (pomaga moczenie łyżki w wodzie). Wstaw ciasto do piekarnika i piecz

Chilli Czosnek i Oliwa
Schab w sosie z czerwoną papryką 70

papryką. Taka patelnia tytanowa jest idealna do codziennych obiadów i nie tylko. Świetnie się też sprawdza np. do przygotowania pieczonych naleśników. Tak, tą patelnię bez obaw można wkładać do piekarnika. Na czas pieczenia wystarczy odpiąć rączkę. Sysem click-by-click to też świetne rozwiązanie, jeśli tak jak ja macie małą kuchnię. Dzięki odpięciu rączki łatwiej zmieścić patelnię w szafce(...)suszonej cebuli lub 1 duża świeża cebula 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki sól i pieprz do smaku ⅓ łyżeczki majeranku 3 ziela angielskie 1 liść laurowy (u mnie szczypta mielonego) woda do duszenia mięsa niewielka ilość oleju do podsmażenia mięsa mąka do zagęszczenia sosu Przygotowanie: Przygotowujemy głęboką patelnię z pokrywką. Plasterki schabu można lekko rozbić tłuczkiem. Mięso oprószamy

Słodkie okruszki
TORCIK DELICJA 115

tortownicę o średnicy 24 cm: Spód brownie: czekolada gorzka 100 gram czekolada mleczna 100 gram olej Kujawski 150 ml. orzechy włoskie mielone 3 łyżki orzechy laskowe mielone 2 łyżki mąka 1 szkl. jaja 5 szt.  cukier muscovado 3/4 szkl.  Mus czekoladowy: czekolada gorzka 100 gram masło 1 łyżka białka jaja 2 szt. śmietana kremówka(...)Jaja ubijamy z cukrem na puszysto. Dodajemy przesianą mąkę. Miksujemy. Następnie dodajemy lekko ostygniętą lecz wciąż ciepłą masę czekoladową. Ponownie miksujemy. Tortownicę wykładamy pergaminem. Wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok 20-25 min. Sprawdzamy patyczkiem, patyczek może być lekko brudny, ale wierzch powinien być spieczony i lekko popękany. Kiedy ciasto ostygnie lekko ścinamy górę

Kuchnia Paulettes
Udka kurczaka w porach 119

udek z kurczaka 500 g ziemniaków 200 g marchewki 2 białe części pora 2 łyżki oleju 5 łyżek mleka 200 g startego sera żółtego kiełki rzodkiewki koperek papryka słodka mielona gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie:   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)smaku solą, pieprzem i papryką. Odstawiamy do lodówki na minimum 60 min (najlepiej zostawić na całą noc). Po tym czasie obsmażamy na rumiano i pieczemy 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Pory kroimy w plastry. Kurczaka wyjmujemy z piekarnika i ponownie smażymy razem z porami, wlewamy 3 łyżki mleka i dusimy pod przykryciem 5 min. Ziemniaki i marchew

R'n'G Kitchen
Sernik dyniowy 142

domu co tydzień w niedzielę jakieś ciacho musi być :). Dla kogo: dla fanów jesiennych klimatów dla kochających dynię dla sernikomaniaków Składniki na spód: 270g herbatników 120g masła pół łyżeczki mielonego imbiru łyżeczka (płaska) cynamonu Składniki na masę serową: kilogram sera twarogowego z wiaderka (polecam President i Piątnica) 500g puree z dyni   4 jajka budyń waniliowy lub śmietankowy(...)proszku. Zmiksować i wylać go na ciasteczkowy spód.Piec ok. 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Wykonanie polewy: Śmietanę wymieszać z miodem, upieczony sernik wysunąć ostrożnie z piekarnika. Wylać na niego masę śmietanową i piec jeszcze ok. 10 minut. Sernik zostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia (studzić przy uchylonych drzwiczkach).  Po tym jak wystygnie przechowywać go w lodówce

Mania Wypiekania
Klasyczny sernik 174

sera i jajek ,delikatny ale nie taki lekki jak inne moje serniki,jest bardziej "zbity" i serowy ale równie smaczny jak pozostałe. Składniki : - 1 kg twarogu ,może być kilkakrotnie mielony lub z wiaderka ale musi być sztywny a nie wodnisty - 2 szklanki cukru ,najlepiej zmielić go w młynku do kawy (szklanka 250ml) - 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia(...)ucierać ale już na wolniejszych obrotach ,dodać wymieszany budyń z proszkiem do pieczenia i kaszą , z białek ubić sztywną pianę i połączyć obie masy ale już delikatnie najlepiej ręką. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , masę serową wylać na herbatniki ,wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika ,piec 60-70 minut ,po czym wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki aby wyrównać temperaturę . Smacznego

Wypieki Rene
Domowy pasztet pieczony drobiowo-cielęcy 279

mięso, wątróbkę i warzywa zmiel w malakserze na gładką masę. Możesz też zmielić minimum dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa z drobnym sitem. Do zmielonej masy dodaj majeranek, pieprz mielony i sól. Spróbuj masę mięsną przed dodaniem soli. Ilość soli jest przybliżona, możesz dać mniej lub więcej, według uznania. Czosnek niedźwiedzi rozetrzyj w dłoniach lub w moździerzu i dodaj(...)dwie formy. Nie dostałam w sklepie podłużnych foremek, które byłyby lepsze. Pasztet posyp niewielką ilością bułki tartej i polej 3-4 łyżkami rosołu. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika i piecz ok 60 minut. Jeśli pieczesz w jednej dużej formie, być może będzie trzeba piec dłużej o 15-20 minut. Gotowy pasztet jest mocno przypieczony, brązowy z góry i odchodzi

Anioszek w kuchni
Tort miodowo - orzechowy 231

wilgotnymi dłońmi i na koniec wygładzić ciasto wodą. Wylepiamy dokładnie, ciasto ma być bardzo cienkie, więc jest to trochę mozolna praca. Gotowy spód wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 10-15 minut, i tak postępujemy z pozostałymi blatami.  Gdy mamy gotowe 6 blatów, robimy krem. W misce ucieramy miękkie masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym(...)niego kładziemy troszkę dżemu rozsmarowujemy i znowu krem. Tak postępujemy do końca, co drugi placek kładąc dżem. Pozostałym kremem smarujemy boki i górę tortu. Wierzch przystrajamy połówkami orzechów i mielonymi orzechami wedle uznania. Tort wstawiamy na parę godzin do lodówki

Piekę, bo lubię
Kurczak po cygańsku 149

Ulubionym daniem mięsnym moich dzieci są kotlety mielone, albo kurczaczek. Kurczak najczęściej w formie udek pieczonych z różnymi dodatkami. Dzisiaj moja wersja kurczaka z różnorodnymi warzywami, którego nazwałam kurczakiem po cygańsku. Wykorzystałam marchewkę, pietruszkę i selera z rosołu, resztki kalafiora z lodówki i pół czerwonej cebuli. Danie wyszło pyszne, pachnące warzywami, a kurczaczek aż rozpływał się w ustach(...)udka włożyć do naczynia żaroodpornego. Marchewkę, pietruszkę pokroić w kostkę, selera zetrzeć na tarce, kalafiora podzielić na różyczki, cebulę pokroić w plasterki. Warzywa wyłożyć na udka. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około godziny w 180 stopniach, aż udka będą miękkie. Podawać np. z kaszą jęczmienną i dowolną sałatką z ogórków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pasztet roślinny - przepyszny, dietetyczny, wegański :) 154

suszonych pomidorów (Targroch) 50 g orzechów włoskich (Targroch) 2 czubate łyżki siemienia lnianego mielonego  100 ml wody  przyprawy: po 1/2 łyżeczki tymianku, chilli, kminku mielonego, pieprzu ziołowego, czarnego, po 1 łyżeczce ziół prowansalskich, curry, soli himalajskiej (Targroch) Przygotowanie: Dzień wcześniej, wieczorem namocz fasolę i ciecierzycę w zimnej wodzie.  Następnego dnia odlej wodę i przepłucz nasiona(...)/bezgrudkowej.  Do masy dodaj siemię lniane, wodę i przyprawy. Wymieszaj.  Do blaszki wyłożonej papierem do pieczeniem nałóż całą masę, delikatnie wygładź. Piecz w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 1h. Następnie schłodź i przełóż do lodówki. Spożywaj dopiero zimny, nie koniecznie z lodówki, jednak w lodówce przechowuj

Zdrowie na języku :P
LEBKUCHEN (MIĘCIUTKIE, OBŁĘDNIE PACHNĄCE PIERNICZKI) 621

prezentem lub dodatkiem do prezentu dla Waszych Bliskich :) SKŁADNIKI (na 50 sztuk): 500 g mąki pszennej 170 g migdałów zmielonych na mąkę (użyłam płatków migdałowych i przy mieleniu postawiłam drobniusieńkie kawałeczki) 180 masła 400 ml płynnego miodu (użyłam 1,6 szklanki gęstego miodu wielokwiatowego) 3/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej (użyłam świeżo startą skórkę z 2-ch pomarańczy(...)jednolitą masę. Ciasto będzie miało kleista konsystencję, ale nie dosypuj do niego mąki, gdyż po całkowitym przestudzeniu zgęstnieje odpowiednio.  Przykryj miskę lniana ściereczką i pozostaw ciasto do ostygnięcia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Zwilżonymi w wodzie dłońmi nabieraj kawałki ciasta i formuj z nich kuleczki wielkość orzecha włoskiego . Układaj

Słodko-Słony Świat Ilony
Gołąbki bez zawijania 159

Przepyszne gołąbki z kapusty włoskiej i kaszy jęczmiennej W aksamitnym sosie pomidorowym Składniki • 1 woreczek ugotowanej kaszy jęczmiennej • 500 g mięsa mielonego z karczku • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 1/2 małej główki kapusty włoskiej • 1 jajko • tarta bułka • olej • przyprawa do hamburgerów z grilla sos • 1 słoik musu pomidorowego (lub mały koncentrat pomidorowy ) • 2 łyżki masła • 2 łyżki płaskie(...)gołąbki obsypać każdy tartą bułką Smażyć na oleju  z obu stron na rumiano uważać lubią się przyklejać Usmażone gołąbki  przełożyć do naczynia żaroodpornego wstawić do nagrzanego  piekarnika 180 stopni na 30 minut 3.Sos W rondelku rozpuścić masło dodać mąkę chwilę przysmażyć dolać  wodę i mus lub przecier Mieszać cały czas do zagotowania doprawić  solą pieprzem

W królestwie smaków Beaty
sernik z kawą i kardamonem 533

krem kawowy: 250 g mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny szczypta kardamonu ziarenka z 1/2 laski wanilii szczypta cynamonu 1/2 łyżeczki kawy mielonej (użyłam Peruwiański Flaming Eco Blik) na sernik: 1 kg sera na sernik 5 jajek 1 szklanka cukru 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 szklanki oleju skórka z 1/2 cytryny na wierzch(...)proszek budyniowy, wlać olej, dodać skórkę cytrynową i zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać od masy jajecznej. Przełożyć do foremki w której piekł się biszkopt. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około godziny. Wystudzić.  Przygotować masę kawową: Kawę zalać niewielką ilością wrzątku, dosłownie taką, żeby tylko przykryć fusy. Wystudzić. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
drożdżowy pieróg z kapustą i mięsem 190

jajka 1,5 szklanki wody 45 g drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju łyżka czarnuszki na farsz: 250 g kapusty kiszonej 300 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku sól pieprz 2 łyżki oleju Przygotować ciasto: mąkę przesiać. Wodę podgrzać żeby była letnia, ale nie za gorąca. Wrzucić do niej drożdże, dodać cukier(...)kulkę, rozwałkować ją na koło i na środek nałożyć farsz. Zlepiać brzegi formując kształt pieroga.Układać na blaszce wyłożonej papierem.  Smarować rozbełtanym jajkiem i posypać czarnuszką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15-20 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
SERNIK DYNIOWY - NAJLEPSZY 188

oprószyć cynamonem. Przekonajcie się sami, to najlepszy sernik dyniowy jaki jadłam :) Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ ( w temperaturze pokojowej):\ 1 kg twarogu mielonego (użyłam twarogu z wiaderka "Delfiko" Naturalnego) 400 g puree z dyni* (użyłam małej, czerwonej dyni Hokkaido) 3 jajka 3 żółtka 2 łyżki soku z cytryny 200 g cukru(...)otrzymania konsystencji mokrego piasku. Wyłóż masą ciasteczkową dno i boki formy dociskając ja dobrze dłońmi. Wsadź tortownicę ze spodem do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. MASA SEROWA: Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki na masę serową zmiksuj dokładnie, ale krótko (tylko do połączenia się składników) , na gładka masę

Słodko-Słony Świat Ilony
Cannelloni po florencku 196

oliwek 1/2-1 łyżeczki oregano sól, pieprz 2 łyżki startego żółtego sera 2 szklanki mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej Przygotowanie: Na łyżce oliwy podsmażyć mielone mięso, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać przeciśnięte ząbki czosnku. Kiedy mięso trochę przestygnie dodać jajko i dobrze wymieszać. Odstawić. Na patelni rozgrzać oliwę, posiekać w plasterki(...)zarumienić. Dodajemy mleko partiami cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Gotujemy 3 minuty. Teraz trzeba doprawić sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowym sosem polewamy cannelloni. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 30 minut. Po tym czasie posypujemy zapiekankę żółtym serem i pieczemy jeszcze 10 minut. Partnerem "Włoskiego tygodnia" jest marka Barilla

Kulinarne Inspiracje
Muffinki Oreo 119

Rozpuścić masło wraz z kakao i gorącą wodą. Ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Do mąki dodać mielone orzechy/wiórki. Do ubitych jajek dodawać na zmianę: łyżkę jogurtu, łyżkę masy kakaowej, łyżkę mąki i miksować, do skończenia się składników. Miksować tylko do połączenia się składników(...)miazgę (najlepiej użyć do tego blendera lub włożyć do torebki foliowej i potłuc wałkiem). Pokruszone ciasteczka dodawać do masy i wymieszać. Wstawić masę do lodówki. Po wyjęciu z piekarnika muffinki wyciągnąć z formy i studzić na kratce. Gdy przestygną ozdobić kremem - najlepiej nakładać go szprycą.  Przepis pochodzi z bloga www.poezja-smaku.pl

Mania Wypiekania
Burrito z wołowiną i pomirodami zapiekane z cheddarem 219

Przyznacie, że lubią je zarówno dorośli, jak i dzieci? Dziś u mnie burrito z wołowiną w sosie pomidorowym, zapiekane pod aromatycznym cheddarem. Pyszna klasyka!     Składniki: 400g mielonej wołowiny 2 puszki pomidorów (w sezonie lepiej sprawdzą się świeże) puszka kukurydzy lub/i czerwonej fasoli 1 papryczka chili 2 ząbki czosnku 1 duża czerwona cebula szczypta kminu rzymskiego szczypta(...)zgęstnieć. Dodać kukurydzę i/lub fasolkę, posiekaną kolendrę.  Jeszcze chwilę pogotować razem. Wystudzić. Nadziewać farszem tortille i układać je w naczyniu żaroodpornym. Posypać startym cheddarem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na kilka minut aby ser się roztopił, a tortille lekko zezłociły

Kulinarne Inspiracje
Sernik bananowy z limonką 212

temperatura pieczenia spowoduje, że sernik popęka. Składniki na spód sernika : 6 sucharków pełnoziarnistych 50 g masła 3 łyżki wiórków kokosowych Składniki na masę serową : 500 g twarogu 3 x mielonego 200 g serka kremowego 20% tłuszczu 3 jajka 180-200 g ksylitolu lub cukru 3 dojrzałe bananay sok z 1-2 limonki 1 budyń waniliowy Dodatkowo : 80 g białej(...)mase serową przelać do tortownicy  piec przez pierwsze 15 minut w 175` C, nastepnie zmniejszyć temperaturę do 120`C i piec jeszcze 1 godzinę. Do pieczenia na dnie piekarnika ustawiłam naczynie żaroodporne wypełnione szklanką gorącej wody studzić początkowo w uchylonym piekarniku, następnie na kratce schłodzic przez całą noc w lodówce przed podaniem polać przygotowaną polewą z białej czekolady

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort kwiat 196

składnikibiszkopt* 3 białka* 2 jajka* 200 g cukru* 150 g mielonych migdałów* 200 g mąki pszennej* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* szczypta solikrem z serka mascarpone* 250 g serka mascarpone* 120- 130 g mleka skondensowanego słodzonego (może być w tubie dowolny smak)krem z gotowanej śmietany* 400 ml śmietany kremówki* 4 łyżki cukru* 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny(...)migdały, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.Ciasto wylać do dużej miski wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.Piec w temperaturze 180 stopni, na dolnej szynie piekarnika, ok.1 godzinę, po tym czasie sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest upieczony.Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę i wyjąć z miski, zostawić na kratce do wystudzenia.Zimny biszkopt przekroić na 3 blaty.Nas

Mix smaku
Drożdżówki z Konfiturą Pomarańczową, Malinami i Cynamonem 203

Jak dla mnie drożdżówki idealne, zarówno pod względem wykonania jak i smaku. Konfitura pomarańczowa w połączeniu z malinami - duet idealny. ETERNO już od kilkunastu tygodni na

Blondynka Gotuje