główka czosnku (+ dodatkowo 3 ząbki czosnku) łyżeczka ziaren pieprzu łyżeczka ziaren ziela angielskiego 2 łyżki sosu sojowego 40 g suszonych grzybów leśnych 500 ml zakwasu z buraków sól, świeżo mielony pieprz Przepis na zakwas na barszcz Jak zrobić barszcz czerwony z pieczonych buraków Marchewki, pietruszkę oraz selera obierz ze skórki. Jabłka pokrój na połówki, usuwając z nich gniazda nasienne(...)szklankami wody i gotuj przez około 30 minut, a następnie odstaw do wystudzenia. W międzyczasie obierz ze skórki buraki, pokrój je średniej wielkości kostkę, skrop oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez 40-45 minut. Do bulionu warzywnego dodaj upieczone buraki, a następnie gotuj około 10 minut. Wyłącz ogień pod garnkiem i zostaw całość na około
okolicepalnika.plmasła – 4 jajka – 200 g mąki pszennej – 1 łyżeczka mielonego imbiru – 1 łyżeczka cynamonu – 1 łyżeczka mielonych goździków – 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego – 1/2 łyżeczki sody Dekoracja – lukier lub dżem morelowy Wykonanie: – Owoce i orzechy włoskie pokroić na małe kawałki. Migdały zalać wrzątkiem(...)formie. – Masę przełożyć do przygotowanych foremek i wygładzić wierzch. – Piec 2 godziny w temp. 150 st.C. – Wyjąć gorące ciasto z piekarnika, nakłuć w kilkunastu miejscach drewnianym patyczkiem do szaszłyków i polać każde 2-3 łyżkami brandy. – Następnie szczelnie zawinąć w wystający pergamin i pozostawić do całkowitego
To co kochamskładniki, aby móc się rozkoszować jego "nieziemskim" smakiem. W sumie swoje ciasto dodatkowo urozmaiciłam spodem z biszkoptów i uroczymi ozdobami z Cukieterii . (Tortownica o średnicy 22-23 cm) 250g mielonego twarogu (może być dobrej jakości z wiaderka lub serek śmietankowy) 250g białej czekolady (u mnie taka - klik i taka - klik ) 6 jajek Opcjonalnie: okrągłe biszkopty na spód cukier puder(...)papierem do pieczenia i opcjonalnie biszkoptami. Masę przelać do formy i ostrożnie, ale energicznie - stuknąć nią o blat stołu (aby z ciasta usunąć zbędne bąbelki.) Sernik piec (w rozgrzanym piekarniku) z parą wodną (**) przez 45-60 minut w 175 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy.) Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem i ozdobić wg uznania. (*) Kawałki czekolady umieścić w metalowej miseczce
Di gotujecebula 1 marchewka 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki bazylii 2 łyżeczki oregano kilka pomidorków koktajlowych kilka szczypt mieszanki ziół włoskich sól pieprz świeżo mielony Makaron Lubella Pełne Ziarno Pióra (Penne) gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i odstawimy. Kroimy wszystkie warzywa - cebulę i paprykę w kostkę, marchewkę ścieramy na tarce, czosnek(...)makaronem. 1/4 zostawiamy do posypania dania. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy resztą sera żółtego, a na wierzchu układamy plasterki pomidorków koktajlowych i przyprószamy je ziołami włoskimi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 35 - 40 minut. Penne z czerwonymi warzywami podajemy na gorąco jako danie główne. O makaronie ciekawostek kilka... Przez tysiąclecia ciasto na makaron było wyrabiane
My Chcemy JeśćDynia, dynia, dynia – „fanfary”. Tadam ; ) Skoro jesień w pełni, to pora na kolejny przepis z dynią. To „coś” podpatrzyłam u
Szybko Tanio SmacznieSkładniki: 1/2 średniej papryki czerwonej (ok. 100 g) 100 g mięsa mielonego z indyka 1 łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g) 1 ząbek czosnku (ok. 3 g) 1/2 dużej cebuli (ok. 75 g) 1/2 średniej cukinii (ok. 250 g) 1 łyżeczka natki pietruszki (ok. 5 g) 1 porządna łyżka koncentratu pomidorowego(...)odwróć paprykę, cukinię i cebulę zamieszaj. Mięso podduś podlewając wodą na niepełnej łyżce oleju, dodaj koncentrat i czosnek, dopraw wybranymi przyprawami. Paprykę po wyjęciu z piekarnika zawiń w folię, obierz i usuń pestki. Pokrój na kawałki. Wymieszaj razem z mięsem, podawaj z ugotowaną kaszą jaglaną. SMACZNEGO! Wartość energetyczna*: 400 kcal 25,5 g białka
Vroblewska-fitlifesię bardzo delikatny i soczysty po obróbce termicznej. Panierka: pół paczki solonych krakersów - ok. 100 g ok. 20 g startego parmezanu 1,5 łyżki prażonej cebulki lub 1 łyżka mielonej cebuli pół łyżeczki czosnku granulowanego pół łyżeczki chilli pół łyżeczki oregano pieprz do smaku Krakersy, cebulkę, starty ser oraz wszystkie przyprawy wkładamy do woreczka z zamknięciem (np. TEGO(...)minuty z każdej strony do uzyskania złoto-brązowego koloru. Wykładamy na papierowy ręcznik do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Jeśli wolicie zaoszczędzić nieco na kaloriach możecie kurczaka upiec w piekarniku. Wtedy wyłóżcie go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i spryskajcie delikatnie olejem. Pieczenie: Temperatura - 200 ºC z termoobiegiem Czas - ok. 20-25 minut Kurczak jest delikatny, soczysty i na pewno zasmakuje
Cooking Monsterbędę się rozpisywała - to ciasto dla osób, które muszą zrobić coś na jutro, a jutro nie będą mieli czasu. Lepiej tego nie mogłam ująć. Składniki: ciasto 300 g maki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru pudru 140 g masła miękkiego 1 jajko 2 łyżki miodu szczypta soli krem 1 budyń śmietankowy(...)dość kleiste dlatego żeby dobrze je rozprowadzić użył łyżki metalowej, którą co jakiś czas możesz namoczyć w wodzie. Wtedy powierzchnia będzie idealnie gładka. Każdy placek piecz osobno w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 13-17 minut. Ostudź placki. krem: Budyń w proszku wymieszaj z mlekiem. W garnuszku podgrzewaj na małym ogniu cukier z żółtkami, tak aby cukier się rozpuścił
Niezły Młynekminut. Zioła po 1 łyżeczce: * majeranek * kolendra * kminek * szałwia * tymianek * czarnuszka * cząber * rozmaryn * bazylia oraz: * 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu * 1 łyżeczka soli Zalać wszystko 1/2 szkl. ciepłej wody i odstawić na 20 minut. Ciasto właściwe: * 500 g mąki pszennej chlebowej (użyłem(...)Przełożyć ciasto (powinno sięgać do połowy wysokości), wyrównać powierzchnię mokrą dłonią i obsypać płatkami owsianymi. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 1 godzinę, do podwojenia objętości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na 55-60 minut. Jeśli uznamy, że chleb jest za mało wypieczony, dopiec go przez kolejne 10 minut. Wyjąć z piekarnika, po 5 minutach wyjąć z formy
Przepisy na domowy ser i chlebsól i świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy) - bezzapachowy olej kokosowy do smażenia Ziemniaki z kaszą podusić. Do miski dodać mąkę ziemniaczaną, jajko, kurkumę oraz sól i świeżo mielony pieprz, oraz boczek z cebulą i czosnkiem. Boczek kroimy wcześniej w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, gdy nam się ładnie podsmaży dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, pod koniec(...)paski pieczarek, podsmażonych na oleju kokosowym lub maśle klarowanym, doprawionych solą, pieprzem, śmietanką i zaciągniętych skrobią ziemniaczaną lub kukurydzianą. Lekkie i pyszne. Rewelacyjne również na drugi dzień, odgrzane np.w piekarniku. Smacznego
Smaczne Zdrowecukinii Składniki 1 bakłażan 1 cukinia włoszczyzna (2 marchewki, mały por, kawałek selera, korzeń i natka pietruszki) 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 pomidory 2-3 łyżki mielonego siemienia lnianego olej łyżka sosu sojowego przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe, oregano, lubczyk Przygotowanie Włoszczyznę obieram (lub dokładnie myję szczotką) i gotuję(...)wkładam do blendera, przyprawiam, dodaję siemię lniane oraz łyżkę oleju. Blenderuję chwilę (nie lubię zupełnie gładkiego pasztetu, więc nie trwa to u mnie dłużej jak 2-3 minuty). Nagrzewam piekarnik do 180-200st w termoobiegu (mój piekarnik grzeje mocniej, więc piekę w 180st). Keksówkę wykładam papierem i przekładam do niej pasztet. Formuję w ładny prostokąt, układam na wierzchu liście
VegUlkadniki: nie duża główka kapusty 0,5kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego duża cebula czerstwa bułka 100g ryżu ząbek czosnku jajko bazylia, oregano, zioła prowansalskie przyprawa do mięsa mielonego sól, pieprz mały słoiczek koncentratu pomi dorowego mleko Przygotowanie: Kapustę parzymy w gorącej wo dzie przez ok 5 minut. O dłączamy liście i je osuszamy. Ryż(...)damy 1/3 mięsa, po czym po ka ż d ej warstwie łyżeczka wylewamy sos . Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie, kończąc kapustą i sosem. Zapiekankę wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na ok 35-40 minut. Smacznego
ChilliJemymaślankowej marynacie. Składniki Marynata :1 i 1/4 szklanki maślanki 1/4 szklanki oliwy 3 łyżki pikantnego sosu chili 2 łyżki musztardy Dijon 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 duża cebula pokrojona w cząstki Ponadto : 12 cząstek kurczaka ( udka , pałki , skrzydełka ) 1 szklanka tartej bułki 1/3 szklanki startego parmezanu 1/4 szklanki mąki 2 łyżeczki tymianku(...)panierkę : wymieszałem bułkę tartą z serem, mąką, tymiankiem, papryką, pieprzem kajeńskim i łyżeczką soli. Dodałem roztopione masło. Wyjąłem kurczaka z marynaty, otoczyłem w panierce. Odstawiłem na 30 minut. Rozgrzałem piekarnik do temperatury 200 stopni C, ułożyłem kurczaka na ruszcie piekarnika, a pod spód wsunąłem blaszkę. Piekłem 50 minut, aż skórka zrobiła się rumiana i chrupiąca
R'n'G Kitchencukier waniliowy - 1 opakowanie mąka - 2 szkl proszek do pieczenia - 1 łyżeczka tłuszcz do formy MASA SEROWA: kakao- 2 łyżki 3 jajka + 1 żółtko cukier - 3/4 szkl ser trzykrotnie mielony - 4 kostki budyń śmietankowy - 1 opakowanie sok z 1 cytryny olej - 1/2 szkl mleko - 2 szkl BEZA 1/2 szkl cukru 3 białka jaj PRZYGOTOWANIE: CIASTO Na stolnicę wysypać(...)dodać kakao, wymieszać. Wylewać łyżką masę na ciasto, na przemian, raz ciemna , raz jasna , do wykorzystania składników, masa będzie bardzo rzadka, ale ma tak być. Włożyć do piekarnika na godzinę piec w 180 stop. BEZA Na dziesięć minut przed końcem pieczenia na wierzch ciasta wyłożyć pianę ubitą z pozostałych 3 białek i resztą cukru. Zapiec. (function
Kuchnia Danusiłyżeczki przyprawy korzennej do piernika1 łyżeczka mielonego cynamonu1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej200 ml płynnego miodu85 g masłaskórka otarta z pomarańczy i cytrynyPrzygotowanie:Suche składniki: mąkę, mielone orzechy i migdały, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy mieszamy w misce.W garnuszku z grubym dnem podgrzewamy miód i masło, do momentu, aż masło się roztopi. Lekko przestudzamy.Do suchych(...)przed formowaniem kulek dobrze jest zwilżyć dłonie wodą. Łyżkę którą spłaszczamy kulki także zwilżamy wodą.Pierniczki pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 15 minut. Lebkuchen wyciągnięte prosto z piekarnika będą bardzo miękkie, należy poczekać kilka minut, potem przenieść je na kratkę do wystudzenia.Wystudzone pierniczki lukrujemy. Składniki na lukier: 2 szklanki cukru pudruodrobina soku z cytrynykilka łyżek gorącej
Smakowity Blog Kulinarnykażdej formujemy kulę i obtaczamy ją delikatnie w mące . Kulki układamy na blaszce do pieczenia w większych odstępach, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut . Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (najlepiej opcja górna i dolna grzałka). Przed wypiekaniem każdą bułkę nacinamy z góry ostrym nożem (dość głęboko). Bułki pieczemy 15-20 minut , dopóki się nie przyrumienią. Źródło inspiracji(...)Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Zupa z białej kapusty Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Kotlety z buraka (wegańskie) Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay (wegańskie) Tofu mielone Omlet jaglany z suszonymi pomidorami Tortilla przepis na ciasto Szakszuka w sosie fasolowym Boczniaki ala strogonow Placki z kaszy gryczanej Zobacz więcej wegetariańskich przepisów A może wegetariańskie słodkości
WegePrzepisjemy po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsyp ujemy mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika na grzanego do temperatury 170 °C . Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka". Po wystudzeniu przekrawamy na dwa równe blaty . Nadzienie jabłkowe : Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych(...)minut już bez przykrycia. Odstawiamy do wystudzenia. Masa Makowa: Mak zal ewamy wrzącą wodą. Po 20 minutach zagotow ujemy i odstawi amy do ostygnięcia. Odl ewamy wodę i dwukrotnie mieli my . Następnie łączy my z rozbełtanymi jajkami, mąką oraz aromatem. Margarynę zagotow ujemy i nie zdejmując z ognia powoli doda jemy mak. Got ujem y do momentu zgęstnienia i nadal
Słodka Stronabarillacup.pl/zgloszenie/zapiekanka-makaronowa-ala-pizza/ . Jeśli zapiekanka przypadła Wam do gustu, będzie mi miło jak oddasz na nią głos :) Składniki: Na formę o śr. 20cm 150g makaronu np casarecce, penne 300g mielonego mięsa wołowego 2 ząbki czosnku 150g żółtego sera 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 jajko 150g pieczarek kilka różyczek ugotowanego brokuła ok 8 małych pomidorków np. koktajlowych sól, pieprz 1/2 łyżeczki(...)drugiej podpieczone na rumiano pieczarki. Pomidorki kroimy na pół i układamy na wierzchu, pomiędzy brokułami i pieczarkami. Całość posypujemy resztą sera żółtego startego na dużych oczkach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st C na ok 40 minut. Dekorujemy liśćmi świeżej bazylii. Podajemy na ciepło, np z ulubionym sosem lub ketchupem
Kuchnia w czekoladziesklepie Kuchnie Świata Składniki: Ciasto: 20 dag mąki pszennej 10 dag zimnego masła 30 g cukru pudru 1 łyżka śmietany 18% 1 żółtko Masa serowa: ½ kg twarogu mielonego ½ szklanki cukru 4 jajka 1 torebka budyniu śmietankowego Dr.Oetker 2 łyżki mleka w proszku 2 czubate łyżki lemon curd 50 g ciasteczek amarettini Krem cytrynowy: 1 szklanka śmietany(...)zmiksować krótko do połączenia, na sam koniec dodać lemon curd i ponownie zmiksować. Wylać na schłodzone w lodówce ciasto, na wierzchu ułożyć ciasteczka. Piec w nagrzanym do 175*c piekarniku około 40 minut. Studzić przy otwartych drzwiczkach aż do całkowitego wystudzenia. Krem: cytrynowy: Dobrze schłodzoną kremówkę i ser mascarpone oraz cukier puder zmiksować do uzyskania sztywnego kremu, pod koniec dodać
Wanilia i Kardamonpistachio & lime cheesecake) Składniki: spód: 100 g herbatników 4 łyżki wiórków kokosowych sok z 1/2 limonki 1 łyżka miodu 50 g masła masa serowa: 750 g sera mielonego 1/2 szklanki masła/kremu pistacjowego 4 jajka 200 g cukru drobnego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki startego świeżego imbiru polewa: 250 g sera 1 łyżka cukru(...)serowej (kolejność bez znaczenia) i miksujemy do połączenia wszystkich składników, ale niezbyt długo, aby nie napowietrzyć za bardzo masy. Masę serowa przelewamy na spód z ciastek i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut. Po tym czasie przykręcamy piekarnik do 160 stopni i pieczemy jeszcze około 20 minut (najlepiej sprawdzić metodą patyczka czy już można skończyć pieczenie
Bon appetit mon amieKuchnia węgierska od zawsze jest u nas wdzięcznym tematem. By potrawa była jeszcze bardziej kolorowa, polecamy paprykę żółtą. Składniki 8 strąków papryki 100 g ryżu 300 g mielonego mięsa wieprzowego, niezbyt tłustego 1 jajko 1 mała cebula 200 g przecieru pomidorowego sól pieprz cukier natka pietruszki Zasmażka : 1,5 łyżki smalcu 2 płaskie łyżki mąki Przygotowanie(...)mąkę na smalcu (można pominąć), połączyłem z sosem pod koniec gotowania. W czasie gotowania nie mieszałem, tylko lekko potrząsałem garnkiem. Aby skrócić czas przygotowania dania, można papryki zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni
R'n'G Kitchennajniższych obrotach lub ręcznie rózgą od miksera . Gotowe ciasto wylewamy na dużą blaszkę do pieczenia wyłożoną pergaminem, pieczemy 35 minut w temp 170*c. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i z odległości 50 cm nad podłogą upuszczamy blaszkę –dzięki temu zapobiegniemy opadaniu biszkopta. Po tej czynności zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Zimny kroimy wzdłuż na połowę. Biszkopt najlepiej jest upiec(...)składniki mają być o temp pokojowej-dzięki temu unikniemy zważenia się kremu. Miękkie masło miksujemy aż będzie puszyste, dodajemy po łyżce kajmaku, aż do skończenia, następnie wsypujemy orzechy oraz mieloną prawdziwą kawę, delikatnie mieszamy. Poncz; Wszystkie składniki ponczu mieszamy ze sobą w szklance lub kubku. Przełożenie; Jeden płat biszkopta układamy w blaszce, skrapiamy połową ponczu, wykładamy tężejącą warstwę jabłkową
Wanilia i Kardamonciasto na święta. Tym razem proponuję za herbatnikach. Można dodać bakalie i zrobić polewę, jak kto lubi. Sernik jest wilgotny i bardzo smaczny. Polecam :) 1 kg mielonego twarogu np. taki KLIK 6 jajek 1 szklanka cukru 15 dag miękkiego masła 1 budyń waniliowy + 2 łyżki mąki pszennej+ łyżeczka proszku do pieczenia(...)szczyptą soli, i dodaję do masy, mieszam całość i wylewam na herbatniki. Piekłam godzinę, w 170 st. C, grzałka góra dół, na środkowym poziomie. Sernik studzę w uchylonym piekarniku. Kroję schłodzony. świetny pomocnik, polecam;) 2 miliony książek od LIDLA! a może sernik na kruchym? KLIK super okazje
Takie tam pichceniebędzie wracać, gwarantuję ;) Składniki: 2 średnie bakłażany 3-4 średnie pomidory 5-6 większych ząbków czosnku 1 średnia cebula oliwa z oliwek oregano natka pietruszki ocet winny sól świeżo mielony pieprz Bakłażany opłukać, osuszyć i pokroić w większe kawałki. (Zbyt małe będą za bardzo piły oliwę.) Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w podobnej wielkości kawałki. Czosnek obrać(...)koniecznie. Nie ma jednak jedynego i słusznego przepisu na caponate, więc ja robię po swojemu ;) Tak przygotowaną caponatę nakładamy na podpieczone kawałki polanej oliwą z oliwek i opieczonej w piekarniku lub na patelni bagietki lub ciabatty i...zajadamy ze smakiem :) Co powiecie na taką grzankę? A może macie chęć na bruschettę z pomidorami
Codzienna kuchnia niecodziennakilka kulek ziela angielskiego 5 jagód jałowca-suszonych 3 duże ząbki czosnku sól do smaku 2 czubate łyżki cukru ( uwierzcie przy wytrawnym będzie to do duszenia konieczne ) 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 1 płaska łyżka mąki do zagęszczenia sosu woreczek do pieczenia Wieprzowinę tradycyjnie już płukamy , oczyszczamy i jeśli się da ładnie kształtujemy w kulkę ( można użyć sznurka ) , układamy(...)dwie do lodówki , obracając mięso kilka razy podczas marynowania . Po upływie tego czasu przekładamy całość do woreczka do pieczenia , solimy , doprawiamy pieprzem , dorzucamy pokrojona marchewkę i dusimy w piekarniku w temperaturze 100-120 C przez 4 godziny -ten powolny proces pozwala na przygotowanie soczystego , delikatnego mięska bez żadnego tłuszczu , o niepowtarzalnym aromacie . Po wyjęciu mięsa z piekarnika , zlewamy wywar powstały
Ogrodnik w podróżysalceson - przynajmniej w Krakowie można taki kupić np. firmy Cuiavia). 2. Jaki ser wybrać? To zależy co lubisz i czego potrzebujesz. Ja bardzo lubię wyżej wspomniany ser twarogowy potrójnie mielony. Zwykły twaróg też się nada tylko trzeba go porządnie zmielić, by sernik nie był zbity. Co do wiaderek z serami, ja niestety nie polecam. Po pierwsze dlatego, że często(...)łączenia dwóch rodzajów sera np. twarogowego pół na pół z mascarpone. 3. Co zrobić by sernik nie był suchy? Są dwie możliwości. Jedna z nich to położenie na dnie piekarnika blachy lub naczynia żaroodpornego z wodą, dzięki czemu sernik podczas pieczenia będzie ją "wdychał" i nie będzie suchy. Druga opcja to upieczenie sernika w kąpieli wodnej. Takie sernik należy jednak
Mania Wypiekaniazimno na Świątecznym stole musi znaleźć się obowiązkowo-to prawdziwy rarytas! Składniki 45 dag polędwiczki wieprzowej 30 dag boczku łuskanego 10 śliwek suszonych kalifornijskich sól do smaku pieprz grubo mielony do smaku przyprawa do mięsa Sos żurawinowy: 150 ml bulionu drobiowego 15 dag konfitury z żurawin 1 łyżka masła 1 płaska łyżeczka mąki pszennej Sposób przygotowania Polędwiczkę myjemy osuszamy(...)Całość włożyć do woreczka do pieczenia ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wsadzić na 2-3 godziny do lodówki. Po czym piec około 55 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku na 10 minut przed końcem pieczenia rozciąć woreczek u samej góry i lekko zrumienić mięso. Przygotować sos żurawinowy: Masło rozgrzać na patelni,oprószyć mąką i zasmażyć na złoty kolor
Wanilia i KardamonPrzepis na formę o średnicy 24cm. (moja foremka jest malutka średnica 16cm, więc robiłam z połowy porcji). Skladniki: 250g masła lub margaryny ( polecam masło) 4 jajka 3/4 szklanki maku ( niemielonego, nieparzonego) 3/4 szklanki cukru szklanka mąki pszennej kilka kropel olejku migdałowego łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy szczypta soli 100g białej czekolady owoce kandyzowane do posypania ( u mnie kiwi(...)smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Masę przekładamy do formy, wyrównujemy i pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika lekko studzimy, następnie wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią wierzch babki, posypujemy owocami. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkazniknęła jako pierwsza ze stołu. Smakują dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno . Roladki mięsne z naleśników SKŁADNIKI (na 5 roladek): 10 gotowych naleśników 1/2 kg mięsa mielonego 2 cebule 2 łyżki majonezu 2 łyżki keczupu 2 jajka ogórki konserwowe 200 g sera żółtego sól pieprz boczek w plastrach Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo, następnie przygotowujemy(...)Przygotowane roladki owijamy plastrami boczku, można spiąć wykałaczkami, aby się nie rozeszły. Roladki układamy ciasno w naczyniu do zapiekania, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gotowe roladki kroimy na plasterki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiopadaja,nie pekaja,sa po upieczeniu rowne jak stol.Zapraszam zatem do przepisu. Skladniki na spod sernika na tortowmice o przekroju 20 cm:4 sucharki pelnoziarniste-40 g100 g mielonych migdalow2 lyzki maslaSkladniki na mase serowa:500 g sera 3 x mielonego200 g jogurtu greckiego200 g mleka kokosowego( tylko gorna, biala czesc)200-220 g cukru1 budyn smietankowy4 jajka(...)miksera i wymieszac na gladka mase.Caly czas mieszajac wbijac po jednym jajku i miksowac tylko do polaczenia skladnikow,nie dluzej. Mase serowa wylac na przygotowany spod,wyrownac.Wstawic do nagrzanego piekarnika do 175°C i piec 15 minut.Nastepnie zmniejszyc temperature do 120°C i piec kolejne 90 minut.Poczatkowo sernik studzic w uchylonym piekarniku,nastepnie studzic na kratce.Zamrozone maliny umiescic w garnuszku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mąka ziemniaczana – 40 g* kakao – 2 łyżki* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* sól – 1 szczyptaMASA SEROWO – KOKOSOWA:* ser biały 3-krotnie mielony – 250 g* jajko – 1 szt* wiórki kokosowe – 80 g* cukier – 50 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:MASA SEROWO – KOKOSOWA:Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy , odstawiamy do chłodzenia ( albo zamrażarki(...)masy żółtkowej , cały czas mieszając.Dodajemy ( delikatnie! ) przesianą mąkę i dokładnie mieszamy.CAŁOŚĆ:Na schłodzone serowo – kokosowe kulki wylewamy masę czekoladową , równamy.Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 35-40 minut.Po tym czasie dokładnie studzimy!Posypujemy cukrem pudrem!Zajadamy!Smacznego!_______________________________________________________________________________Inne czekoladowe serniki
Ostra na Słodko