delikatny smak. Po upieczeniu ser ten idealnie łączy się z sosem pomidorowym i świeżą bazylią. Jak piec pizzę Margherita? Przede wszystkim koniecznie należy piec ją w bardzo gorącym piekarniku, tj. od 200 stopni Celsjusza w górę. W zależności od tego, czy decydujemy się na pieczenie pizzy w formie do pieczenia czy bezpośrednio na kamieniu do pieczenia, czas pieczenia może być(...)którym ułożyć plastry mozzarelli oraz tartą mozzarellę. Tak przygotowaną pizzę odstawić do wyrośnięcia na 15 minut . W międzyczasie piekarnik nagrzać do 220 stopni Celsjusza i kiedy gorący, wstawić wyrośniętą pizzę. Pizzę piec przez 18-20 minut. Upieczoną pizzę wyjąć z piekarnika i posypać listkami bazylii. Pizza Warto wiedzieć robiąc pizzę Margherita. Do upieczenia pizzy użyłam metalowej formy do pizzy
MeCooksminut Ilość porcji: 2 Składniki pasta nasi goreng: 6 ząbków czosnku 2 szalotki 25 g orzeszków ziemnych 1 łyżka płatków chili 2 łyżki cukru brązowego lub palmowego 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 2 łyżki oleju arachidowego 1 łyżeczka czerwonej pasty miso (możesz dodać klasyczną pastę miso) 1 łyżka sosu sojowego 3 suszone pomidory 1 łyżeczka soli Składniki kalafior: 1 kalafior(...)przygotowanej pasty nasi goreng Do podania: 1 posiekana dymka pół ogórka szklarniowego pokrojonego w cienkie plasterki sos Sriracha tajska bazylia lub kolendra po 1 jajku sadzonym na porcję Przygotowanie : Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 st C Do blendera dodaj wszystkie składniki pasty nasi goreng i zmiksuj je na jednolitą pastę. Ugotuj ryż basmati lub brązowy zgodnie z przepisem na opakowaniu
nietylkopasta.plWskazówki Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 30 dkg puree z dyni 1 jajko szczypta soli 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej około 3 łyżki mąki do podsypania 6 łyżek wymieszanych migdałow, pestek z dyni, słonecznika i żurawiny 4 łyżki kremu czekoladowego bądź(...)podsypujmy dłonie na bieżąco mąką. Ciasto nabieramy łyżką po czym delikatnie spłaszczamy na dłoni. Na środek kładziemy odrobinę masy czekoladowej, zamykamy ciasteczko formując kulkę. Gotową kulkę ponownie lekko spłaszczamy. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni Celsjusza. Pieczemy przez 40 minut. Smacznego! Ja nie używam puree z puszki, robię swoje własne. Dynię kroję na kawałki, zapiekam w piekarniku. Wystudzoną blenduję. Masę czekoladową
mecooksSkładniki: 4 podudzia z kurczaka 250 g kurek 2 łyżeczki koperku suszonego 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej sól, pieprz 1/4 szklanki oliwy 4 małe lub 3 duże ząbki czosnku Podudzia płuczemy wkładamy do miski. Do szklanki wlewamy oliwę i wsypujemy przyprawy - mieszamy. Następnie przygotowaną mieszankę polewamy naszego kurczaka (tak aby z każdej strony był pokryty marynatą. Następnie miskę zakrywamy(...)niego kurki, między mięso wkładamy ząbki czosnku, naczynie zakrywamy(jeśli nie mamy przykrycia do naczynia, można zamknąć folią aluminiową) i zapiekamy około 35 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. po tym czasie ściągamy folię i zapiekamy jeszcze 20 minut. Smacznego
Moje-pitraszenieskóry 25 g soli peklującej 2-3 listki laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego 4-5 kulek pieprzu kolorowego lub czarnego 0,5-1 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 800 ml wrzątku 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Przygotuj duże naczynie z pokrywką lub dodatkowo folię spożywczą do zamknięcia naczynia. Do wrzątku dodaj przyprawy(...)przepłukać mięso i włożyć do nowej solanki. W dniu pieczenia wyjmij boczek z solanki i opłucz pod bieżącą wodą. Ułóż w dużym naczyniu żaroodpornym tłuszczem do góry. Wstaw do piekarnika i piecz w 160-170°C. Możesz przed pieczeniem posypać odrobiną pieprzu ziołowego. Możesz piec na dwa sposoby. Pierwszy to ten, który wykorzystałam ostatnio: po ok 1,5 godzinie pieczenia
Anioszek w kuchniJednak żeby owoce się nie popsuły szybko zabrałam się do pracy w kuchni. Na kolację była tarta migdałowa z wiśniami i szklaną mleka. Obłęd. Składniki: ciasto 100 g mielonych migdałów 100 g mąki pszennej 100 g masła 20 g cukru trzcinowego 1 jajko szczypta soli nadzienie 500 g wiśni wydrylowanych 100 g cukru trzcinowego 1 łyżka maki ziemniaczanej(...)pozostawić wolne brzegi 4-5 cm, tak aby zawinąć ciasto na owoce. Brzegi podważamy nożykiem albo silikonową łopatką, nakładamy na owoce i lekko dociskamy. Wstawiamy ciasto do rozgrzanego piekarnika na 200 C i pieczemy 20-30 minut na złoty kolor. Smacznego
Niezły Młynekpozostawić na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Mieszanka ziołowa do chleba : po 1 łyżeczce suszonego: majeranku nasion kolendry kminku dzikiego czosnku tymianku czarnuszki oregano oraz: 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli Zalać wszystko połową szklanki ciepłej wody i odstawić na 20 minut. Ciasto właściwe: 500 g mąki pszennej chlebowej (u mnie typ 650) 1/2 szklanki(...)powinno sięgać do połowy wysokości), wyrównać powierzchnię mokrą dłonią i obsypać płatkami owsianymi Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (u mnie trwało to ok. 30 min.) Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 55-60 minut Jeśli uznamy, że chleb jest za mało wypieczony, dopiec go przez kolejne 10 minut Wyjąć z piekarnika i wyłożyć na kratkę
Proste Potrawyskóry 25 g soli peklującej 2-3 listki laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego 4-5 kulek pieprzu kolorowego lub czarnego 0,5-1 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 800 ml wrzątku 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Przygotuj duże naczynie z pokrywką lub dodatkowo folię spożywczą do zamknięcia naczynia. Do wrzątku dodaj przyprawy(...)przepłukać mięso i włożyć do nowej solanki. W dniu pieczenia wyjmij boczek z solanki i opłucz pod bieżącą wodą. Ułóż w dużym naczyniu żaroodpornym tłuszczem do góry. Wstaw do piekarnika i piecz w 160-170°C. Możesz przed pieczeniem posypać odrobiną pieprzu ziołowego. Możesz piec na dwa sposoby. Pierwszy to ten, który wykorzystałam ostatnio: po ok 1,5 godzinie pieczenia
Anioszek w kuchnimamy aromatyczne z lekką nutą pikantności danie. Składniki: 1 kg niezbyt tłustej karkówki wieprzowej 2 średnie cebule 3 - 4 ząbki czosnku 1 - 2 łyżki płatków chili 2 łyżki kminku mielonego lub roztartego w moździerzu 2 łyżki majeranku sól olej do smażenia Przygotowanie: Mięso umyć, oczyścić i pokroić w plastry o grubości 1 - 1,5 cm. Cebulę obrać, pokroić(...)godziny, aby mięso przeszło przyprawami. Przyprawioną karkówkę wkładać do formy warstwami, kładąc na każdy kawałek czosnek i cebulę. Formę przykryć folią aluminiową i piec około 55 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C, po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C. Gdy pozostanie 15 minut do końca czasu pieczenia, zdjąć folię i zapiec mięso. Po upieczeniu przykryć
Kuchcik gotujesoli 6 łyżek zimnej wody Składniki na karmel: 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki śmietanki 36%, w temperaturze pokojowej 1 łyżka masła 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 50 ml rumu (opcjonalnie) szczypta soli Przygotowanie: W celu przygotowania ciasta, w pojemniku blendera\miksera wymieszaj masło, mąkę, proszek do pieczenia, sól, do utworzenia(...)średnicy około 26 cm. Wyłóż nim nasmarowaną masłem tortownicę o średnicy 20-22 cm (wraz z brzegami) i włóż jabłka z żurawinami i posyp orzechami. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piecz przez 45 – 50 cm i lub do zarumienienia. W trakcie pieczenia ciasta przygotuj karmel. W średnim rondelku rozpuść na małym ogniu cukier, następnie zdejmij
karmelowyzakręcać (tu również przyda się facet). Odwracać do góry dnem, ustawiać w pojemniku. Ja na wszelki wypadek wstawiam słoiki do pasteryzacji na 60 min do rozgrzanego do 120 st. piekarnika. Później wyjmuje, odwracam do góry dnem, przykrywam kocem, odstawiam do całkowitego osuszenia, następnie przenoszę do spiżarni, na wszelki wypadek ustawiam słoiki w pojemniku, na wypadek gdyby jakiś pękł. Puree(...)wody, idealna do słoików na zimę. **Podczas pieczenia, warto przykryć dynię od góry folią aluminiową, aby nam się nie przyrumieniła, bo będzie gorzkawa. ***W przypadku braku blendera najlepiej dynię mielić w maszynce do mielenia mięsa. **** Alternatywny sposób pasteryzacji to: przełożyć puree do słoików, dokładnie zakręcić, umieścić w garnku wypełnionym zimną wodą, wlaną do wysokości 3/4 słoików, gotować na małym ogniu
moj przepis naośmiornicę z całą oliwą i resztą dodatków w których obtaczana była ośmiornica. Folię zawinąć od góry wokół ośmiornicy by powstał szczelny pakiet. Nagrzać piekarnik do 180*C Wstawić do piekarnika rondel z zapakowaną w folię ośmiornicą i piec ją przez 1,15 do 1,30 godziny. Nie odpakowywać w trakcie pieczenia. Usunąć listek laurowy i ziele angielskie. Pokroić macki ośmiornicy(...)podgrzać ją Do oliwy wrzucić ziarna gorczycy, kolendry i kminku i podprażyć je Dodać teraz plasterki ziemniaków, sok z limonki i skórkę z limonki, kurkumę, sól i czarny mielony pieprz. Zamieszać delikatnie tak by ziemniaki pokryły się dokładnie przyprawami. Podsmażać krótko by nabrały ładnego koloru. Zdjąć z ognia i przełożyć na półmisek. Posypać siekana natka i dymką ze szczypiorkiem
Sztuka gotowania w/g Samirykocham serniki wiadomo nie od dziś. Moje ulubione to te ciężkie, mocne, zwarte, najlepiej z sera mielonego własnoręcznie, najlepiej chudego (najbardziej mi smakują), długo pieczone w niskiej temperaturze, w kąpieli wodnej. Ten taki jest. Dodatek kaszy manny sprawia, że jest niesamowicie bogaty i mokry, nie tam jakiś puszek. Najlepszy! Składniki: (26cm) SPÓD: 150 g ciasteczek lub herbatników kakaowych(...)Masło utrzeć z jajkami i cukrem, następnie dodać ser i wszystkie pozostałe składniki. Mieszać krótko, na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Wylać na przygotowany wcześniej, schłodzony spód. Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Na dolne piętro wstawić naczynie żaroodporne z wodą, tortownicę ustawić piętro nad "kąpielą parową". Piec około 70 minut. Po upieczeniu można polać polewą czekoladową
Cakes By Kejtszklanki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 kostki masła - 0,5 szklanki cukru - 1 całe jajko+1 żółtko - 2 łyżeczki śmietany Masa serowa - 1 kg. twarogu mielonego sernikowego ( u mnie z wiaderka President ) - 3 jajka - 1/3 szklanki cukru - 1 budyń waniliowy - 1 puszka brzoskwiń Kruszonka - 2 białka - 0,5 szklanki cukru pudru - 150 gram wiórek kokosowych Dodatkowo - masło(...)które jest w blaszce. Na kruszonkę ubijam dwa białka, mieszam je z cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Całość wylewam na masę serową. Blaszkę z sernikiem wkładam do średnio nagrzanego piekarnika i piekę w 180 stopniach ok.1 godzinę. Upieczony sernik zostawiam w piecu do ostudzenia. Gotowe, ostudzone ciasto zazwyczaj delikatnie polewam roztopioną czekoladą. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródpoczątku myślałam, że zrobiłam coś nie tak - warstwa ciasta była bowiem bardzo niska. Mimo wszystko jednak poukładam na nim moje cenne figi, posypałam maślano-migdałową kruszonką, i włożyłam do piekarnika. Jakże byłam uradowana, gdy po niecałej godzinie wyjęłam imponująco wyrośnięte, okazałe ciasto! W dodatku pachnące obłędnie.Ciasto wyszło niesamowicie puszyste i delikatne, a jednak dość sycące. Cudownie wilgotne dzięki sporej(...)tortownicę o średnicy 26 cm)250 ml maślanki3 jajka125 ml oleju1 łyżeczka ekstraktu z migdałów425 g mąki pszennej165 g cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonejkruszonka:50 g mielonych migdałów30 g mąki pszennej30 g cukru40 g zimnego masładodatkowo:4 figiMąkę na kruszonkę wymieszać z migdałami i cukrem. Dodać masło, posiekać, a następnie zagnieść. Odstawić.Figi pokroić na dość
Pożeraczka, czyli raz adobrzekaszy manny 1/2 pęczka natki pietruszki olej lub oliwa (może być smakowa) 2-3 ząbki czosnku (może być również suszony) Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir, słodka papryka, majeranek, mielony kminek, oregano - ilość według uznania Bakłażany pokroić w plastry, posolić i odstawić, by puściły sok. Następnie odcisnąć i zgrillować z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Cebulę pokroić, wrzucić(...)podłużną blaszkę keksową posmarować masłem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Ja użyłam płaskiej blachy i pasztet wyszedł nieco za niski) Wyłożyć masę i wygładzić wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, przykryć wierzch folią, by nie wysechł) i piec ok. 1 godziny, aż wierzch się zrumieni, a pasztet stwardnieje. Wyjąć, wystudzić i schłodzić. Podawać z pieczywem z dodatkiem
Czerwień i błękitSkładniki. 40 dag mięso mielone wieprzowe 1 jajko 5 dag ryż 1 cebula przyprawa sumak czosnek niedźwiedzi przyprawa Kucharek pieprz 100 ml bulion z drobiu 1 pęczek botwinka 10 dag orzechy włoskie 10 dag ser topiony 100 ml śmietana 30% 1 łyżeczka pieprz zielony w zalewie olej do smażenia sól Wykonanie. Do zmielonego mięsa dodać jajko, ugotowany ryż(...)ściąć główny nerw. Nałożyć jedną łyżkę farszu i zwinąć jak gołąbki. Układać ściśle obok siebie w naczyniu w którym będziemy piec. Podlać bulionem, nakryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 180 oC. Wytworzony płyn zlać do garnuszka, dodać ser topiony, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać śmietanę, wymieszać i na koniec
Kulinarny karnet Christophera100g makaronu nitki (ilość można zmieniać w zależności od upodobań:)) śmietana 12% 50g serka topionego śmietankowego garść szpinaku cebula dwa ząbki czosnku 100g żółtego sera przyprawy: sól ziołowa, świeżo mielony pieprz Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy al dente. Na patelni podgrzewamy nieco tłuszczu. Cebule kroimy w pół talarki i wrzucamy na patelnię. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę(...)sosem) i mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy resztą śmietaną. Przekładamy do niego zawartość patelni. Ser trzemy na dużych oczkach i posypujemy zapiekankę. Wstawiamy na 10 minut na 180 stopni do piekarnika na funkcje opiekania. Obserwujemy ser, gdy zacznie się rumienić potrawę można wyjąć. Podawać na ciepło
Kolizje Smakówprzygotujemy całe danie w niecałe pół godziny. Składniki: 500 g mielonego mięsa z kurczaka lub indyka 3-4 plastry ananasa 1 cebula dymka 2 cm kawałek imbiru 2-3 ząbki czosnku 3 czubate łyżki bułki tartej 4 łyżki mleka 2 łyżki sosu sojowego sól, świeżo mielony pieprz Sos teriyaki: 1/3 szklanki sosu sojowego 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki(...)dodajemy do mięsa. Wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej masy. Dłońmi wysmarowanymi olejem kształtujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blasze wyłożonej papierem lub folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230°C (220°C z termoobiegiem) przez 15 minut. W tym czasie do rondelka wlewamy sok, który wycisnęliśmy z ananasa, dolewamy wodę i sos sojowy. Dosypujemy cukier, wyciskamy czosnek
Poezja smakukakao 1 łyżka likieru Amaretto Masa serowa 1 puszka mleka słodzonego 500 g tłustego sera zmielonego (Garwolin w kiełbasce) 200 g sera półtłustego, w kostce 3 jaja 1 łyżka mielonych migdałów 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki likieru Amaretto Dodatkowo 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej 2 łyżki rumu Polewa czekoladowa 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej(...)łyżki rumu. Wymieszać. Pieczenie. Na wyłożony ciasteczkami spód tortownicy wylewać na przemian masę migdałową i czekoladową. Piec w temp. 150ºC przez ok. 1h 30 min. Sernik studzić w uchylonym piekarniku. Całkowicie wystudzony sernik umieścić lodówce na ok. 12 h. Potem przechowywać w temp. pokojowej. Polewa czekoladowa. Czekoladę rozpuścić z masłem. Polać ciasto, ozdobić płatkami migdałów i wstawić do lodówki
coolinarnastrefa.blogspot.comczegokolwiek, co się ma pod ręką, czyli najzwyczajniej posprzątać lodówkę :) ...a młody groszek lubię szczególnie za jego delikatność i słodycz. Składniki:1,5 kg ziemniaków,60 dag mięsa mielonego,3 cebule,0,5 l sosu pomidorowego,2 ząbku czosnku,4 łyżki oliwy,25 dag młodego groszku z zalewy (do kupienia w Lidlu),30 dag sera żółtego, 1 łyżeczka cukru(...)dusimy ok. 15-20 minut.W naczyniu do zapiekania układamy warstwami najpierw ziemniaki, na to połowę sosu i ser, następnie kolejną warstwę w tej samej kolejności.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180°C na 35 minut i smacznego
Delicious Titbitsmiękkie (100 g) śmietana gęsta (1 łyżka) mąka pszenna (180 g) kakao (2 łyżki) Masa serowa: jajka (4 szt.) cukier (160 g) masło (50 g) mąka (1 łyżka) twaróg mielony (750 g) masa kajmakowa (250 g) Dekoracja: Masa kajmakowa (około 250 g) posypka kuleczki czekoladowe ( dostępne tutaj ) Potrzebne gadżety: mikser szpatułka miarka waga papier do pieczenia tortownica(...)przesianą mąkę. Stopniowo dodajemy zmielony twaróg, a na koniec masę kajmakową. Miksujemy krótko do połącznia składników. Przelewamy masę serową na spód tortownicy wyłożony ciastem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół, na środkowej półce w 170℃ przez 60 - 65 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku. 3. Dekoracja . Masę kajmakową podgrzewamy
RITA food channeldojrzewających, które mają ostrzejszy smak ale można użyć także zwykłego sera żółtego. Sera dałam tak akurat aby zapiekanka była zwarta ale można zaszaleć i dać go więcej wtedy będziemy mieli prawdziwą ucztę z ciągnącym serem. składniki: 500 g makaronu, u mnie chifferi rigati Malma 100 g sera cheddar 50 g sera pecorino garść posiekanej natki pietruszki ewentualnie ser do posypania(...)wsypać do sosu beszamelowego. Dodać drobno starte sery oraz posiekany szczypiorek i dokładnie wymieszać. Zawartość patelni przełożyć do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Wierzch można posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 15-20 minut
Monia miesza i gotujepieczonych wątróbek z dodatkiem surowego, wędzonego boczku to pomysł na idealny dodatek do pieczywa. Poniższy pasztet przygotowuje się w odwrotny sposób, tzn. najpierw składniki zapieka się, a następnie mieli. Pasztet z pieczonych wątróbek jest w miarę szybki do przygotowania, kremowy i idealny w smaku. Uwierzcie mi na słowo - sklepowe pasztety nie mogą z nim konkurować ;) Poniższy pasztet najlepiej smakuje podany(...)żaroodpornego. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w grube piórka. Czosnek obrać i grubo pokroić. Warzywa dodać do mięsa. Całość zalać mlekiem i wymieszać. Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika i piec co najmniej 1,5 godziny w 150ºC (bez przykrycia). Podczas pieczenia, mięso co jakiś czas przemieszać, aby upiekło się równomiernie z każdej strony. Gdy na dnie naczynia żaroodpornego
Ugotowaćbeszamelowy: 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 2 szklanki mleka Szczypta soli, Pieprz Gałka muszkatołowa Sos bolognese: 3 ząbki czosnku 2 średnie cebule 2 łyżki oleju 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 2 puszki pomidorów Sól i świeżo zmielony pieprz Szczypta chilli Sos bolognese: Na oliwie podsmaż cebulę i czosnek, po chwili dodaj mięso. Pomidory z puszki zmiksuj(...)lasagne, posmaruj je beszamelem, wylej ponownie odrobinę sosu z mięsem i znowu makaron. Na ostatnią warstwę wylej resztę sosu bolognese. Całość posyp spora ilością startego Parmezanu. Lasagne piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez około 45 minut. Smacznego
Kuchnia bezglutenowabrązowego cukru 16 g cukru wanilinowego (1 opakowanie) 3 jaja 80 g mąki z cieciorki 95 g mąki pszennej 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka przyprawy korzennej do pierników 3 średnie kwaskowe jabłka (szara reneta) 2 łyżki soku z jabłek 35 g płatków migdałowych szczypta soli Jabłka myjemy, obieramy, i ścieramy na tarce(...)wysypujemy płatki migdałowe i wylewamy ciasto, wierzch wygładzamy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut (do suchego patyczka). Zostawiamy jeszcze 5 minut w zamkniętym, ale wyłączonym piekarniku po czym wyjmujemy i studzimy. Placek korzenno - jabłkowy Placek korzenno - jabłkowy Placek korzenno - jabłkowy SMACZNEGO
peggiwkuchnibulionu, 440 g jogurtu greckiego, 2 jajka, 1 kg szpinaku, 3 łyżki masła, 1 -2 ząbki czosnku, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, ciasto yufka, 150 g masła, Mięso rozdrobnić, nie mielić. Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekany czosnek, mięso, tymianek i posiekaną ostrą paprykę. Wlać bulion i dusić do zagotowania, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do przestudzenia. Na patelni(...)ułożyć w tortownicy. Postępować tak z kolejnym płatem ciasta, aż do zużycia mięsa i szpinaku. Następnie posmarować masłem i przykryć pogniecionym płatem ciasta. Całość posmarować masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut. Po tym czasie zdjąć wierzchni płat ciasta (troszkę będzie za bardzo zrumieniony) i wstawić do piekarnika na około 10 minut, aż całość ładnie się
królestwo garówpizza bezmięsna, pizza bianco ze szpinakiem. Pizza bianco, a więc pizza z białym sosem. Tego typu pizzę przyrządzam również ze szparagami i feta , a dla moich mięsożernych fantastów z mielonym mięsem . Pizza bianco ze szpinakiem i z pieczonym czosnkiem to moje ostatnie odkrycie. Pizza bianco Składniki: na 2 pizze Ciasto do pizzy 400 g pszennej mąki 400 ml mleka(...)następnie mąkę i zioła. Zagnieć elastyczne ciasto, przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Podziel ciasto na 2 równe porcje i rozwałkuj na okrągłe placki. Nastaw piekarnik na 225ºC na termoobieg i wstaw blachę do pieczenia lub kamień do pieczenia pizzy. przygotuj sos do pizzy. Zmiksuj ricottę z czosnkiem. Dopraw ziołami i solą. Utrzyj mozzarellę na tarce
codojedzeniaopakowanie sera typu Feta 80 g twardego sera koziego (opcjonalnie) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju lub oliwy 1,5 łyżki masła 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej świeżo zmielony pieprz 1 jajko do smarowania WYKONANIE: Na patelni rozgrzej olej z masłem i zeszklij na nim poszatkowaną w drobną kostkę cebulę. Dodaj starty na tarce(...)chcesz - starty na tarce lub drobno posiekany ser kozi. Rozgnieć fetę widelcem i wymieszaj dokładnie ze szpinakiem. Nie oddawaj soli do nadzienia, gdyż feta jest wystarczająco słona. Piekarnik nagrzej do temperatury 210 stopni C. Ciasto francuskie pokrój w kwadraty 10 x 10 cm . Na środek każdego nałóż po 1 pełnej (z górką) łyżeczce nadzienia. Dwa boki posmaruj
Słodko-Słony Świat Ilonyblaszki w trakcie pieczenia będzie go trzeba odlać. Na ruszcie – wszystko skapie w dół. Mięso smarujemy glazurą przy użyciu pędzelka najpierw z wierzchu i wkładamy do rozgrzanego już piekarnika. Pieczemy 20 minut, pałki odwracamy, smarujemy je glazurą z drugiej strony, pieczemy 15 minut. Po 15 minutach znowu odwracamy i znowu smarujemy marynatą. Pieczemy kolejne 15 minut, odwracamy, ostatni raz smarujemy(...)ryżowego nie pali się na mięsie. Całość pozostaje lekka, słodko-ostra. Trzeba oblizywać palce ;) SUCHA WCIERKA na 10-12 pałek kurczaka 2 łyżeczki granulowanego czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1 ostrej papryki mielonej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków ½ łyżeczki pieprzu lub pieprzu cayenne BŁYSZCZĄCA GLAZURA na 10-12 pałek kurczaka 2 łyżki płynnego jasnego
Karo in the Kitchenugotowanego makaronu penne 500 g mięsa mielonego 1 cebula 3 ząbki czosnku 3/4 szkl soku pomidorowego szczypta oregano szczypta bazylii majeranek sól pieprz pół łyżeczki słodkiej papryki tłuszcz do smażenia 300 ml śmietany 18% 2 jajka 100 g mozzarelli z bloku szczypta chili suszonej w płatkach szczypta pomidorów suszonych sól pieprz 1 pomidor oregano Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu(...)zetrzeć mozzarellę na tarce, pozostawić mały kawałeczek . Wymieszaną śmietaną polać makaron z sosem mięsnym, wyrównać, ułożyć cienkie plasterki pomidora, zetrzeć na zapiekankę resztę sera, posypać oregano i wstawić do piekarnika nagrzanego
Gotowanie jest łatweśmietany skórka starta z cytryny szczypta soli Przygotowanie Mak zalewamy wrzątkiem ,odcedzamy i zalewamy mlekiem. Gotujemy na małym ogniu 30 min ,odstawiamy na kilka godzin. Odcedzamy z mleka i mielimy 3 razy. Migdały i orzechy siekamy. W rondelku rozpuszczamy masło z miodem ,dodajemy mak i podsmażamy go przez kilka minut ,dodajemy rodzynki ,orzechy ,migdały ,skórkę pomarańczową ,oraz miąższ laski wanilii(...)około po centymetrze ciasta bez masy. Zawijamy rulon i nakłuwamy szpikulcem (żeby nie popękało podczas pieczenia). Ciasto przekładamy do dużej keksówki i odstawiamy na 40 min w ciepłe miejsce. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C i pieczemy
R'n'G Kitchenowsianych firmy Kupiec spora garść rodzynek lub innych suszonych owoców (np. daktyle) szklanka wrzątku 0,5 łyżeczki cynamonu miód i sezam na wierzch Sposób przygotowania: Otręby i płatki owsiane mielimy (ale tylko chwilkę żeby nie były zmielone całkiem na mąkę) rodzynki siekamy na małe kawałeczki i dodajemy do płatków i otrębów razem z cynamonem taką mieszankę zalewamy wrzątkiem i mieszamy(...)odpadły pieczemy w temp. 170 stopni przez około 25-30 minut po tym czasie odklejamy ciasteczka od papieru, a następnie przekładamy je na kratkę i wstawiamy ponownie do piekarnika na 5 minut (żeby się lekko osuszyły) SMACZNEGO ! ! ! :) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćzapraszam, póki nie zjedzone :) Składniki: Ciasto kruche: 2,5 szkl. mąki 1 kostka masła 2 żółtka 5 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: około 1 kg mielonego twarogu 1 budyń waniliowy 1/2 szkl. cukru 1/2 kostki masła 4 żółtka rodzynki (120-150g) Beza: 6 białek 3/4 szkl. cukru Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń Sposób przygotowania: Mąkę(...)wierzchu układamy pokrojone brzoskwinie i lekko je wciskamy. Pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni, następnie zmniejszamy do 160 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut. Rada: Nad sernikiem do piekarnika wkładamy pustą brytfannę - zapobiegnie ewentualnemu przypaleniu. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy stopniowo cukier. Ubijamy razem do uzyskania lśniącej masy (i całkowitego rozpuszczenia cukru). Masę wykładamy na upieczony sernik
Kolorowy Przepisownikwypróbować tłuczone ziemniaki do zapiekanki. Przypadły mi do gusty, bo są delikatne i puszyste, a na górze pokryte chrupiącą skórką. Zaś mięso mielone z pomidorami nadaje wyrazistości całemu daniu. Składniki: 500 g wieprzowego mięsa mielonego 500 g ziemniaków 1 puszka pomidorów 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 cebule 150 g żółtego sera 2 łyżki masła 2 łyżki(...)naczynia żaroodpornego. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy masło, śmietanę oraz koperek i wszystko razem tłuczemy. Wykładamy ziemniaki na mięso i wyrównujemy, na wierzch posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, do zrumienienia sera. Smacznego
Symfonia smakowazimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki)- 100-120g ksylitolu (najlepiej mielonego) lub cukru pudru- 2 łyżki kwaśnej śmietany- ok.50g (lub jogurtu greckiego)- 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu- 1/2 - 3/4 płaskiej łyżeczki przyprawy korzennej (dałam Kotanyi)- szczypta soliDodatkowo:- 1 jajko do posmarowania ciastek- u mnie pokruszone migdały do posypania W misie miksera umieścić wszystkie składniki(...)wyłożoną papierem do pieczenia i najlepiej jeszcze na chwilę umieszczamy je w lodówce, by stężały.Po wyjęciu z lodówki smarujemy rozbełtanym jajkiem, można również posypać migdałami i wsuwamy do piekarnika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220*C, na programie góra-dół, do lekkiego zarumienienia, ok.10-12 minut.Smacznego
Smaczne Zdrowewybrzeżu króluje zdrowa i lekka kuchnia śródziemnomorska - owoce morza, ryby, oliwki. My skupimy się dziś na tej pierwszej. Ćevapcići, to podłużne kotleciki z mięsa mielonego, przypominające nasze rodzime kotlety mielone. Różnią je sposób przygotowania i przyprawy. Potrzebne(...)sosu:- 50 dag mielonego mięsa jagnięcego lub wieprzowego - 30 dag jogurtu greckiego- 1 cebula
W poszukiwaniu inspiracjiPoniżej odtworzyłyśmy skład tych przypraw. Wszystkie zmieszałyśmy w moździerzu i dodałyśmy do mięsa. Kotlety wyszły wyśmienite, a hamburgery zniknęły w mgnieniu oka. Ilość porcji: 6 Składniki: Na hamburgera: 500g mielonej wołowiny 1 jajko 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 świeża papryczka chili ½ łyżka kolendry ½ łyżka imbiru w proszku 4 łyżki oleju Odrobina sosu sojowego Gorczyca Pieprz Sól Dodatki(...)kroimy i dorzucamy do miski. Dodajemy również jajko. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Formujemy hamburgery i smażymy na natłuszczonej patelni grillowej. W między czasie rozkrajamy bułkę i podpiekamy chwilkę w piekarniku, po 2 minutkach kładziemy na spodniej stronie żółty ser i wkładamy jeszcze na minutkę. Wyciągamy. Układamy sałatę, mięso, pomidor, ogórek oraz majonez lub ketchup. Zamykamy bułkę i podajemy póki jest
Kolizje Smaków