mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:270/400)

Pasztet z pieczonych wątróbek 257

pieczonych wątróbek z dodatkiem surowego, wędzonego boczku to pomysł na idealny dodatek do pieczywa. Poniższy pasztet przygotowuje się w odwrotny sposób, tzn. najpierw składniki zapieka się, a następnie mieli. Pasztet z pieczonych wątróbek jest w miarę szybki do przygotowania, kremowy i idealny w smaku. Uwierzcie mi na słowo - sklepowe pasztety nie mogą z nim konkurować ;) Poniższy pasztet najlepiej smakuje podany(...)żaroodpornego. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w grube piórka. Czosnek obrać i grubo pokroić. Warzywa dodać do mięsa. Całość zalać mlekiem i wymieszać. Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika i piec co najmniej 1,5 godziny w 150ºC (bez przykrycia). Podczas pieczenia, mięso co jakiś czas przemieszać, aby upiekło się równomiernie z każdej strony. Gdy na dnie naczynia żaroodpornego

Ugotować
Bezglutenowa lazania - lasagne klasyczne 173

beszamelowy: 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 2 szklanki mleka Szczypta soli, Pieprz Gałka muszkatołowa Sos bolognese: 3 ząbki czosnku 2 średnie cebule 2 łyżki oleju 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 2 puszki pomidorów Sól i świeżo zmielony pieprz Szczypta chilli Sos bolognese: Na oliwie podsmaż cebulę i czosnek, po chwili dodaj mięso. Pomidory z puszki zmiksuj(...)lasagne, posmaruj je beszamelem, wylej ponownie odrobinę sosu z mięsem i znowu makaron. Na ostatnią warstwę wylej resztę sosu bolognese. Całość posyp spora ilością startego Parmezanu. Lasagne piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez około 45 minut. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Placek korzenno - jabłkowy 89

brązowego cukru 16 g cukru wanilinowego (1 opakowanie) 3 jaja 80 g mąki z cieciorki 95 g mąki pszennej 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka przyprawy korzennej do pierników 3 średnie kwaskowe jabłka (szara reneta) 2 łyżki soku z jabłek 35 g płatków migdałowych szczypta soli Jabłka myjemy, obieramy, i ścieramy na tarce(...)wysypujemy płatki migdałowe i wylewamy ciasto, wierzch wygładzamy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut (do suchego patyczka). Zostawiamy jeszcze 5 minut w zamkniętym, ale wyłączonym piekarniku po czym wyjmujemy i studzimy. Placek korzenno - jabłkowy Placek korzenno - jabłkowy Placek korzenno - jabłkowy SMACZNEGO

peggiwkuchni
Banica z mięsem drobiowym 169

bulionu, 440 g jogurtu greckiego, 2 jajka, 1 kg szpinaku, 3 łyżki masła, 1 -2 ząbki czosnku, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, ciasto yufka, 150 g masła, Mięso rozdrobnić, nie mielić. Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekany czosnek, mięso, tymianek i posiekaną ostrą paprykę. Wlać bulion i dusić do zagotowania, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do przestudzenia. Na patelni(...)ułożyć w tortownicy. Postępować tak z kolejnym płatem ciasta, aż do zużycia mięsa i szpinaku. Następnie posmarować masłem i przykryć pogniecionym płatem ciasta. Całość posmarować masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut. Po tym czasie zdjąć wierzchni płat ciasta (troszkę będzie za bardzo zrumieniony) i wstawić do piekarnika na około 10 minut, aż całość ładnie się

królestwo garów
Pizza bianco ze szpinakiem 242

pizza bezmięsna, pizza bianco ze szpinakiem. Pizza bianco, a więc pizza z białym sosem. Tego typu pizzę przyrządzam również ze szparagami i feta , a dla moich mięsożernych fantastów z mielonym mięsem . Pizza bianco ze szpinakiem i z pieczonym czosnkiem to moje ostatnie odkrycie. Pizza bianco Składniki: na 2 pizze Ciasto do pizzy 400 g pszennej mąki 400 ml mleka(...)następnie mąkę i zioła. Zagnieć elastyczne ciasto, przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Podziel ciasto na 2 równe porcje i rozwałkuj na okrągłe placki. Nastaw piekarnik na 225ºC na termoobieg i wstaw blachę do pieczenia lub kamień do pieczenia pizzy. przygotuj sos do pizzy. Zmiksuj ricottę z czosnkiem. Dopraw ziołami i solą. Utrzyj mozzarellę na tarce

codojedzenia
IMPREZOWE TRÓJKĄTY Z CIASTA FRANCUSKIEGO ZE SZPINAKIEM I FETĄ 248

opakowanie sera typu Feta  80 g twardego sera koziego (opcjonalnie) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju lub oliwy 1,5 łyżki masła 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej świeżo zmielony pieprz 1 jajko do smarowania WYKONANIE: Na patelni rozgrzej olej z masłem i zeszklij na nim poszatkowaną w drobną kostkę cebulę. Dodaj starty na tarce(...)chcesz - starty na tarce lub drobno posiekany ser kozi. Rozgnieć fetę widelcem i wymieszaj dokładnie ze szpinakiem. Nie oddawaj soli do nadzienia, gdyż feta jest wystarczająco słona. Piekarnik nagrzej do temperatury 210 stopni C. Ciasto francuskie pokrój w kwadraty 10 x 10 cm . Na środek każdego nałóż po 1 pełnej (z górką) łyżeczce nadzienia. Dwa boki posmaruj

Słodko-Słony Świat Ilony
‚Klejący kurczak’ – pałki z kurczaka bardzo po chińsku 273

blaszki w trakcie pieczenia będzie go trzeba odlać. Na ruszcie – wszystko skapie w dół. Mięso smarujemy glazurą przy użyciu pędzelka najpierw z wierzchu i wkładamy do rozgrzanego już piekarnika. Pieczemy 20 minut, pałki odwracamy, smarujemy je glazurą z drugiej strony, pieczemy 15 minut. Po 15 minutach znowu odwracamy i znowu smarujemy marynatą. Pieczemy kolejne 15 minut, odwracamy, ostatni raz smarujemy(...)ryżowego nie pali się na mięsie. Całość pozostaje lekka, słodko-ostra. Trzeba oblizywać palce ;) SUCHA WCIERKA na 10-12 pałek kurczaka 2 łyżeczki granulowanego czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1 ostrej papryki mielonej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków ½ łyżeczki pieprzu lub pieprzu cayenne BŁYSZCZĄCA GLAZURA na 10-12 pałek kurczaka 2 łyżki płynnego jasnego

Karo in the Kitchen
Zapiekanka makaronowa na szybko 377

ugotowanego makaronu penne 500 g mięsa mielonego 1 cebula 3 ząbki czosnku 3/4 szkl soku pomidorowego szczypta oregano szczypta bazylii majeranek sól pieprz pół łyżeczki słodkiej papryki tłuszcz do smażenia 300 ml śmietany 18% 2 jajka 100 g mozzarelli z bloku szczypta chili suszonej w płatkach szczypta pomidorów suszonych sól pieprz 1 pomidor oregano Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu(...)zetrzeć mozzarellę na tarce, pozostawić mały kawałeczek . Wymieszaną śmietaną polać makaron z sosem mięsnym, wyrównać, ułożyć cienkie plasterki pomidora, zetrzeć na zapiekankę resztę sera, posypać oregano i wstawić do piekarnika nagrzanego

Gotowanie jest łatwe
Makowiec z ciasta krucho-drożdżowego 216

śmietany skórka starta z cytryny szczypta soli Przygotowanie Mak zalewamy wrzątkiem ,odcedzamy i zalewamy mlekiem. Gotujemy na małym ogniu 30 min ,odstawiamy na kilka godzin. Odcedzamy z mleka i mielimy 3 razy. Migdały i orzechy siekamy. W rondelku rozpuszczamy masło z miodem ,dodajemy mak i podsmażamy go przez kilka minut ,dodajemy rodzynki ,orzechy ,migdały ,skórkę pomarańczową ,oraz miąższ laski wanilii(...)około po centymetrze ciasta bez masy. Zawijamy rulon i nakłuwamy szpikulcem (żeby nie popękało podczas pieczenia). Ciasto przekładamy do dużej keksówki i odstawiamy na 40 min w ciepłe miejsce. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C i pieczemy

R'n'G Kitchen
Zdrowe ciasteczka zbożowe 151

owsianych firmy Kupiec spora garść rodzynek lub innych suszonych owoców (np. daktyle) szklanka wrzątku 0,5 łyżeczki cynamonu miód i sezam na wierzch Sposób przygotowania: Otręby i płatki owsiane mielimy (ale tylko chwilkę żeby nie były zmielone całkiem na mąkę) rodzynki siekamy na małe kawałeczki i dodajemy do płatków i otrębów razem z cynamonem taką mieszankę zalewamy wrzątkiem i mieszamy(...)odpadły pieczemy w temp. 170 stopni przez około 25-30 minut po tym czasie odklejamy ciasteczka od papieru, a następnie przekładamy je na kratkę i wstawiamy ponownie do piekarnika na 5 minut (żeby się lekko osuszyły) SMACZNEGO ! ! ! :) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sernik z bezą i brzoskwiniami 126

zapraszam, póki nie zjedzone :) Składniki: Ciasto kruche: 2,5 szkl. mąki 1 kostka masła 2 żółtka 5 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: około 1 kg mielonego twarogu 1 budyń waniliowy 1/2 szkl. cukru 1/2 kostki masła 4 żółtka rodzynki (120-150g) Beza: 6 białek 3/4 szkl. cukru Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń Sposób przygotowania: Mąkę(...)wierzchu układamy pokrojone brzoskwinie i lekko je wciskamy. Pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni, następnie zmniejszamy do 160 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut. Rada: Nad sernikiem do piekarnika wkładamy pustą brytfannę - zapobiegnie ewentualnemu przypaleniu. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy stopniowo cukier. Ubijamy razem do uzyskania lśniącej masy (i całkowitego rozpuszczenia cukru). Masę wykładamy na upieczony sernik

Kolorowy Przepisownik
Zapiekanka z mięsa mielonego oraz tłuczonych ziemniaków. 330

wypróbować tłuczone ziemniaki do zapiekanki. Przypadły mi do gusty, bo są delikatne i puszyste, a na górze pokryte chrupiącą skórką. Zaś mięso mielone z pomidorami nadaje wyrazistości całemu daniu. Składniki:  500 g wieprzowego mięsa mielonego 500 g ziemniaków 1 puszka pomidorów 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 cebule 150 g żółtego sera 2 łyżki masła 2 łyżki(...)naczynia żaroodpornego. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy masło, śmietanę oraz koperek i wszystko razem tłuczemy. Wykładamy ziemniaki na mięso i wyrównujemy, na wierzch posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, do zrumienienia sera. Smacznego

Symfonia smakowa
KRUCHE MAŚLANO-KORZENNE CIASTECZKA ORKISZOWE, BEZ CUKRU 385

zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki)- 100-120g ksylitolu (najlepiej mielonego)  lub cukru pudru- 2 łyżki kwaśnej śmietany- ok.50g  (lub jogurtu greckiego)- 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu- 1/2 - 3/4 płaskiej łyżeczki przyprawy korzennej (dałam Kotanyi)- szczypta soliDodatkowo:- 1 jajko do posmarowania ciastek- u mnie pokruszone migdały do posypania W misie miksera umieścić wszystkie składniki(...)wyłożoną papierem do pieczenia i najlepiej jeszcze na chwilę umieszczamy je w lodówce, by stężały.Po wyjęciu z lodówki smarujemy rozbełtanym jajkiem, można również posypać migdałami i wsuwamy do piekarnika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220*C, na programie góra-dół, do lekkiego zarumienienia, ok.10-12 minut.Smacznego

Smaczne Zdrowe
Ćevapcići z sosem tzatziki 213

wybrzeżu króluje zdrowa i lekka kuchnia śródziemnomorska - owoce morza, ryby, oliwki. My skupimy się dziś na tej pierwszej. Ćevapcići, to podłużne kotleciki z mięsa mielonego, przypominające nasze rodzime kotlety mielone. Różnią je sposób przygotowania i przyprawy. Potrzebne(...)sosu:- 50 dag mielonego mięsa jagnięcego lub wieprzowego          - 30 dag jogurtu greckiego- 1 cebula

W poszukiwaniu inspiracji
Hamburgery według przepisu Magdy Gessler 729

Poniżej odtworzyłyśmy skład tych przypraw. Wszystkie zmieszałyśmy w moździerzu i dodałyśmy do mięsa. Kotlety wyszły wyśmienite, a hamburgery zniknęły w mgnieniu oka. Ilość porcji: 6 Składniki: Na hamburgera: 500g mielonej wołowiny 1 jajko 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 świeża papryczka chili ½ łyżka kolendry ½ łyżka imbiru w proszku 4 łyżki oleju Odrobina sosu sojowego Gorczyca Pieprz Sól Dodatki(...)kroimy i dorzucamy do miski. Dodajemy również jajko. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Formujemy hamburgery i smażymy na natłuszczonej patelni grillowej. W między czasie rozkrajamy bułkę i podpiekamy chwilkę w piekarniku, po 2 minutkach kładziemy na spodniej stronie żółty ser i wkładamy jeszcze na minutkę. Wyciągamy. Układamy sałatę, mięso, pomidor, ogórek oraz majonez lub ketchup. Zamykamy bułkę i podajemy póki jest

Kolizje Smaków
Makowe muffinki z serem 155

zagotowania i na małym ogniu gotujemy 20 minut. Kilka razy mieszamy. Mak odcedzamy i mielimy dwa razy przez sitko o drobnych oczkach. Do wykonania tych babeczek można użyć maku mielonego. Często taki kupuję, aby zaoszczędzić sobie pracy. Gotujemy go tak samo, a następnie dokładnie odcedzamy. Do odcedzonego i zmielonego maku dodajemy: cukier, pokrojone rodzynki, posiekane orzechy, miód, aromat migdałowy(...)ziemniaczaną, jajko i wanilię. Składniki masy serowej krótko miksujemy- tylko do połączenia się składników. Masę serową wykładamy na masę makową. Pieczenie muffinek. Tak przygotowane muffinki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut. Ja piekę w 175 stopniach, na grzałkach: góra + dół , bez termoobiegu. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy, czy masa sernikowa się upiekła. Będzie miała jasny kolor

Smak mojego domu
In love with burgers 155

zaczynając od bułki, a kończąc na sosie. Jako dodatek przygotujemy frytki. A więc do dzieła! WSKAZÓWKI: mięso - wołowina, nie może być sucha, najlepsza do burgerów jest karkówka, chociaż gotowe mielone też jest dobre, wystarczy do niego dodać kilka kropel oleju, bułki - my robimy podwójną porcję (12-14), bo zachowują świeżość kilka dni, a można je wykorzystać do przygotowania(...)dużym ogniu, zwykłą patelnia sprawdza się tylko wtedy, kiedy nic do niej nie przywiera - zależy nam, aby mięso nie kąpało się w tłuszczu. Można też upiec je w piekarniku na kratce. BUŁECZKI: SKŁADNIKI (6 bułeczek) 400 g mąki pszennej 150 ml mleka 100 ml wody 2 jajka opakowanie suchych drożdży (7 g) 50 dag masła czubata łyżeczka soli 3 łyżeczki

Kuchnia od dwojga
Ciastka dyniowe z kardamonem i cynamonem. 210

Składniki na około 50 sztuk: 200 g miękkiego masła 220 g cukru brązowego 540 g mąki pszennej tortowej 2 jajka 200 g  puree z dyni hokkaido 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1/3 łyżeczki cynamonu 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej skórka otarta z 1 pomarańczy szczypta soli           Sposób przyrządzania(...)przechowywać w lodówce) i formować w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, w dużych odstępach i lekko spłaszczać. Blachę z ciasteczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175ºC i piec przez 14 - 15 minut. Wyciągnąć blachę z ciastkami odczekać kilka minut i całkowicie ostudzić na kratce. Ostudzone ciastka udekorować lukrem zrobionym

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Pancetta(surowy suszony boczek) 300

czarny 3 g -pieprz ziołowy 3 g -6 liści laurowych -zioła prowansalskie 2 g -papryka wędzona ostra 1 g -papryka wędzona słodka 1 g -gałka muszkatołowa 1 g -jałowieć mielony 1 g -siatka wędliniarska -sznurek do wędlin Wykonanie Kupiony boczek myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy,odcinamy skórę i wyrównujemy krawędzie tak aby powstał prostokąt. Przygotowujemy wszystkie przyprawy(...)lodówki. Po 7 dniach wyjmujemy boczek z lodówki i spłukujemy pod bieżącą wodą wszystkie przyprawy i wycieramy do sucha używając np.ręcznika papierowego.Można też włożyć na kilka min.do piekarnika z uchylonymi drzwiczkami z termoobiegiem i temp 50 stopni. Układamy boczek mięsną stroną do góry i bardzo ciasno i dokładnie zwijamy. Następnie wkładamy do siatki wędliniarskiej ciasnej i dodatkowo wiążemy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Drożdżówki z makiem i cytrynowym lukrem 108

około godzinę. Powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zbić ręką, żeby odgazowało się. Podzielić na dwie części, każda z nich to "porcja" na dużą blachę (taką z wyposażenia piekarnika). Rozwałkować prostokątny placek o grubości około 1-1,5 cm.  Nałożyć nadzienie i wzdłuż szerszego boku zawinąć. Powstały rulon pociąć na kilkucentymetrowe kawałki i układać na blasze wyłożonej papierem(...)Masa makowa do drożdżówek Najszybszym sposobem na dobra masę makową jest użyć do jej przygotowania gotowego maku mielonego (suchego). Odpada nam moczenie, uciążliwe parzenie i mielenie (brrrr....) Przyzwyczaiłam się już do tej wygody i olbrzymiej oszczędności czasu, wiec po zwyczajny, niemielony na sucho mak, już nie sięgam. 200 g suchego mielonego maku 1/3 szklanki cukru

Codzienna kuchnia niecodzienna
Żeberka w Marynacie z Miodem – Pieczone w Piekarniku 318

oleju 1 średnia cebula 3-4 ząbki czosnku przyprawy: 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki tymianku 1/3 łyżeczki papryki ostrej 1/3 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki rozmarynu 1/3 łyżeczki mielonego imbiru sól do smaku Link do filmu z przygotowania: Żeberka w marynacie z miodem Przygotowanie: Najpierw przygotuję marynatę: Cebulę kroję w drobną kostkę. Czosnek drobniutko kroję i dodaję do cebuli(...)chłodne miejsce) na około 4 godziny,w międzyczasie mieszam żeberka aby całe były pokryte marynatą. Pieczenie żeberek: Naczynie z żeberkami nakrywam folią aluminiową lub pokrywką i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 60 minut pod przykryciem, następnie odkrywam i piekę jeszcze około 10-15 minut aby ładnie się zrumieniły. Podczas pieczenia po około

Uwaga Babcia Gotuje
Pasztet wegetariański z selerem 197

wody około 1 szklanki drobnej bułki tartej (można zastąpić ugotowaną i dokładnie zblendowaną kaszką kukurydzianą - pasztet będzie wówczas nieco jaśniejszy) 1 kostka bulionu warzywnego 2 liście laurowe 1 łyżeczka mielonej papryki (ostrej lub łagodnej) szczypta gałki muszkatołowej opcjonalnie szczypta Vegety sól i  pieprz do smaku tarta bułka do wysypania blaszki foremki aluminiowe do pasztetu Przygotowanie Seler, cebulę(...)być kremowy masę można zblendować. Aluminiową foremkę do pasztetu wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Pasztet rozłożyć do blaszek. Piec w temperaturze 180 stopni około godziny, wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Z blaszek wyjmować po całkowitym wystudzeniu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pieczeń wołowa z rostbefu (wolnopieczona) 254

ziarna jałowca (można zastąpić zielem angielskim) 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego rozmarynu (lub 2 gałązki świeżego) 2-3 łyżki oleju do smażenia sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Mięso myjemy, osuszamy i wycinamy błony. Do plastikowej torebki (używam takiej do mrożonek) wlewamy wino, oliwę, dodajemy drobno posiekane ząbki(...)złoty kolor z każdej strony (wystarczy mniej niż minuta z każdej strony). Aby równomiernie się upiekł związujemy go sznurkiem (nie jest to konieczne, ale wskazane). Kładziemy rostbef na kratkę piekarnika (pod spód wkładamy blachę, aby soki miały gdzie kapać; można też użyć specjalnej blaszki z rusztem) i wkładamy do pieca nagrzanego do 90°C (bez termoobiegu!). Kawałek o wadze

Poezja smaku
Gołąbeczki 154

odkładam je gdzieś na bok. W międzyczasie go tuję ryż i kasze gryczaną, podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę. Do duże miski daję wszystkie rzeczy razem ( ryż, kaszę, cebulę, mięsko mielone (surowe), pieczarki pokrojone jak kto woli) i doprawiam solą i pieprzem. Gdy już oddzielę wszystkie w miarę ładne liście od główki wylewam tą wodę i na spodzie garnka(...)wody i zalewa ułożone w garnku gołąbki. Po czym nakrywam je liśćmi na wierzchu. Na całość tzn. na garnek daję folię aluminiową jak przykrywkę i wstawiam do  nagrzanego piekarnika 180 stopni opiekanie góra dół na ok 1.5 godziny. Po tym czasie jeśli kapusta na gołąbkach nadal będzie twarda wstawiam jeszcze na ok. 40 minut. Życzę wszystkim miłej zabawy

Tanio smacznie i prosto
Rumcajsowe Enchiladas 192

serem lub cebulą). Składniki: Puszka pomidorów w zalewie puszka czerwonej fasoli pinto 5 ząbków czosnku 1 czerwona papryczka chilli (lub 2 łyżeczki mielonego chilli) łyżeczka słodkiej papryki 500g mielonej wieprzowiny sól i pieprz do smaku kwaśna śmietana 4 pszenne tortille tarty ser Przygotowanie: Czosnek obieramy i blendujemy razem z pomidorami i chilli. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wlewamy(...)sosu i 2-3 łyżeczki kwaśnej śmietany i zawijamy, zakładając brzegi do środka. Otrzymane ruloniki układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy pozostałym sosem i obsypujemy obficie tartym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni około 15 minut

Gotuj z Rumcajsem
Ciasteczka imbirowe 140

Składniki na ciasteczka: 400 g mąki 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 75 g masła (3/4 kostki) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, ekstrakt z wanilii i jajka. Zagniatamy(...)pociąć na paski o szerokości około 1 cm i poprzekładać jak na zdjęciu. Całość lekko wałkujemy, żeby poszczególne warstwy dobrze się skleiły i wycinamy ciasteczka. Wycięte ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, pieczemy około 7-10 minut, aż będą rumiane. Czas, kiedy ciasteczka są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie musu do herbaty z żurawiny. Świeżą żurawinę miksujemy

Ciastkozercy
Zapiekanka z bułki paryskiej z kurczakiem 301

czerstwa 1 podwójny filet z kurczaka 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1 duży por 1 pomidor 3 łyżki masła 1 łyżka oliwy sól morska do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku Sos: 4 jajka 1 szklanka mleka 2% 15 dag sera mozzarella w bloku sól do smaku pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej Wykonanie dania: Filet z kurczaka(...)pomidorem. Sos: Jajka miksujemy z mlekiem doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, wrzucamy starty na tarce ser mozzarella, sosem zalewamy zapiekankę. Wkładamy do nagrzanego do 190*c piekarnika, zapiekamy 20 minut, podajemy gorącą po wyjęciu z pieca. Życzę smacznego

Wanilia i Kardamon
Sernik na bogato-ze śliwką w czekoladzie 124

śliwek w czekoladzie+kilka do dekoracji 10 dag masła 100 g brązowego cukru pudru 15 dag mąki tortowej 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg mielonego półtłustego twarogu 6 jaj 3/4 szklanki cukru aromat cytrynowy lub śmietankowy 1 budyń śmietankowy 50 g masła 150 ml mleka 3,2% 2 łyżki śmietany 18% Dekoracja: polewa czekoladowa(...)zmiksować mikserem z jajkami, cukrem, olejkiem do ciasta oraz budyniem rozpuszczonym w mleku i masłem na gładką masę. Wylać na śliwkowy spód całość wstawić do nagrzanego do 175*c piekarnika piec około 55 minut.Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.Całkiem zimny udekorować polewą czekoladową oraz śliwkami w czekoladzie. Życzę smacznego :-) Przepis bierze udział w konkursie na stronie Bazylia.pl

Wanilia i Kardamon
Drożdżowe supełki migdałowe 145

Dwukolorowe bułeczki drożdżowe z migdałami.     Składniki: -5 dkg drożdży -szklanka mielonych migdałów -ok. 3,5 szklanki mąki -250 ml ciepłego mleka -5 dkg masła -2 żółtka i jedno jajko -jedno jajko do smarowania -łyżeczka kakao -3 łyżki cukru -szczypta soli -wanilia Z drożdży, cukru i 1/4 mleka oraz 1/2 szklanki mąki robimy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia(...)placki kroimy na tyle samo pasków. Paski układamy jedne na drugich. Związujemy w supełki. Odstawiamy do wyrośnięca na blaszkach z papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 15 minut. Smacznego

Maminek kulinarny
Pieczeń Rzymska z Pieczarkami 157

Może być daniem głównym obiadu lub dodatkiem  do śniadania/kolacji.   Jest też sporym polem do popisu w komponowaniu mięsa z innymi warzywami. Składniki: mięso mielone (ja użyłam wieprzowego z łopatki)1kg cebula 200g pieczarki 300g czosnek 3 ząbki jaja gotowane na twardo 2 szt = 100g jajo surowe do mięsa 1 szt = 50g bułka tarta bezglutenowa(...)keksówkę) wykładam papierem do pieczenia, na spód wysypuję równomiernie 1 łyżkę bułki tartej,wykładam połowę mięsa.    Układam jaja na twardo, przykrywam resztą mięsa.   Piekę w piekarniku nagrzanym na 200 st.C około 45-50 minut.   Keksówkę warto wstawić na blasze do pieczenia,  może się zdarzyć, że w trakcie pieczenia będzie się z niej lała woda

IzaGotuje
Sernik Bounty 2236

pełnoziarnistych a 10 g 2 łyżki masła 1,5 łyżki kakao 1 łyżka ksylitolu lub cukru 35 g wiórków kokosowych Składniki na masę serową: 500 g sera 3 x mielonego 200 g mleka kokoswego (górna biała część z puszki) 150 g ksylitolu lub cukru 80 g wiórków kokosowych 3 jajka 3 łyżki Mondaminy lub mączki ziemniaczanej 4 łyżki Malibu(...)Wbijaj po jedynym jajku i mieszaj mikserem około 30 sekund, tylko do połączenia składników. Na końcu dodaj likier kokosowy masę serową wylej na przygotowany spód i wstaw do nagrzanego piekarnika do 175`C. Piecz  sernik w tej temperaturze przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 140`C i piecz jeszcze 60 minut. Upieczony sernik ma dobrze ścięte boki,środek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Serowe paluchy z ciasta francuskiego - coś na ząb 184

bardzo fajne zamiast kupnych chipsów czy chrupek. Składniki: 1 gotowy arkusz ciasta francuskiego ok. 200 gramów sera żółty, najlepiej jakiś ostry. Im więcej sera, tym bardziej wyrazisty smak papryka mielona słodka czosnek granulowany - opcjonalnie 1 jako do posmarowania Rozwijamy arkusz ciasta francuskiego i rozkładamy na papierze, w który był owinięty. Smarujemy jajkiem, dzielimy na pół Połowę sera odkładamy(...)brzegi Ponownie posmarować jajkiem Na górę zetrzeć drugą połowę sera i również lekko przycisnąć do ciasta (ja już sera nie miałam, ponieważ z rozpędu użyłam go do środka) Nagrzać piekarnik do 200 st. U mnie termoobieg, środkowa półka Przygotowane ciasto pokroić nożem na paski szerokości około 1,5 cm Każdy pasek skręcamy w sprężynkę trzykrotnie Układamy na blasze wyłożonej papierem

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Deserowy consensus - Seromakowiec 345

mleka4 białka szczypta soli do białek 1 szklanki cukru4 łyżki kaszy manny kilka kropel aromatu waniliowegoMasa serowa:1 kg sera twarogowego (w wiaderku 3-krotnie mielony na sernik)5 jajek (osobno białka i żółtka)dodatkowo 2 żółtka125 g masła1 szklanki cukruszczypta soli (do białek)dodatkowo cukier puder do posypania wierzchu ciastapół szklanki suszonej zurawinySpód: Wszystkie składniki(...)nakłuwamy placek widelcem. Spód podpiekamy w nagrzanym do 180*C piecu ok. 10-15 minut, aż lekko się zarumieni. Masa makowa: Mak mielimy dwa razy w maszynce. Następnie zmielony mak przekładamy do garnka i zalewamy gorącym mlekiem. Gotujemy kilka minut, wsypujemy cukier i gotujemy dotąd, aż całość zgęstnieje. Zdejmujemy garnek z makiem z ognia, dodajemy kaszę mannę i doprawiamy

Bon Appetit Małgorzaty
Chleb z ziarnami i suszonymi śliwkami 188

zbity, wypróbujcie w wolnej chwili. Po zapas nasion i bakali zajrzyjcie na stronę Owocowego Raju Składniki na dwa bochenki w foremkach keksowych: 80 dag maki pszennej 20 dag drobno mielonego orkiszu 1/2 łyżeczki wody 4 dag drożdży  2 łyżeczki soli 6 łyżek siemienia lnianego 3 łyżki sezamu 6 łyżek ziaren słonecznika 2 łyżki pestek dyni szklanka otrębów pszennych(...)minut. Następnie ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, do czasu, aż wyraźnie zwiększy swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełóż do dwóch form keksowych i odstaw na 15 minut. Piekarnik rozgrzej do 200C i piec 10 minut, następnie obniż do 180 C i piecz jeszcze 50 minut. Upieczone złoto - brązowe bochenki odstaw na kratkę kuchenną do wystudzenia. Utrzymują świeżość przez kilka

Apetyczna babeczka