cztery średnie grzyby leśne, mrożone (ewentualnie 8-10 świeżych pieczarek) 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 1/2 małego selera 750 ml wywaru warzywnego 1 listek laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki suszonego estragonu 100 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej świeżo mielony pieprz duża szczypta gałki muszkatołowej sól ugotowane łazanki (około(...)następnie grzyby odcedzamy i co bardzo ważne wywar zachowujemy . Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Rozmrożone grzyby (ewentualnie pieczarki) kroimy w kostkę, natomiast ugotowane suszone grzyby w cienkie paseczki. W garnku w którym będziemy gotować zupę rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę. Gdy cebula robi się szklista dodajemy
Rozpustne gotowaniechińskimi warzywami. Przepis Składniki: Filet z piersi kurczaka ok. 0,5 kg Pieczarki 300 g Makaron Chow Mein 250 g Chińska mieszanka warzywna 750 g Sos sojowy jasny lub ciemny 4-5 łyżek Olej sezamowy 2-3 łyżki Przyprawy: czerwona papryka, mielony imbir, czosnek, kurkuma, mieszanki przypraw azjatyckich, trawa cytrynowa, itp. Często gotujemy na dwa, a nawet trzy(...)kolor) suszona papryka trawa cytrynowa mieszanka przypraw chińskich wegeta Oczywiście przyprawić można inaczej, według uznania, całemu daniu smak nada makaron. Tak zamarynowane mięso odstawiamy przynajmniej na 10 minut. Smażenie: Pieczarki kroimy na kawałki i podsmażamy, niezbyt długo, żeby nie zrobiły się bardzo małe i czarne. Osobno smażymy warzywa, tak żeby nie były zimne, odparowała z nich woda, ale żeby
KasiaiKrzysiu.plłatwa do przygotowania. Podałam ją z surówką z kapusty kiszonej i sosem czosnkowo-ketchupowym. Petarda! Koniecznie wypróbujcie i napiszcie w komentarzach jak Wam smakowało. Do mięsa można dodać pieczarki, oliwki lub inne dodatki. Za każdym razem inny smak. Więcej przepisów na mięsne dania znajdziecie na moim blogu w zakładce MIĘSA. 6 średnich ziemniaków 100 g żółtego sera sól pieprz(...)będą miękkie. Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić. Mięso 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki ketchupu 1 łyżka przecieru pomidorowego sól pieprz 2 łyżki oleju 1/2 słodkiej papryki 1 papryczka chilli Cebulę posiekać drobno i zeszklić na oleju. Dodać mielone mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, słodką paprykę. Wszystko usmażyć
O kuchni z uczuciemprosty przepis, praktycznie samo się robi :) no troszeczkę musimy pomóc :)Przepis jest na obiad dla 6 osób.Składniki:1 duże opakowanie muszli ( ok 40 sztuk)250 g mięsa mielonego ( ja wżyłam wołowiny)150 g pieczarek3 ząbki czosnku1 cebulapuszka pomidorów bez skórki2 łyżki masła1 szklanka bulionu300 g sera ( użyłam goudy)1 łyżeczka: oregano, bazylii, słodkiej papryki0(...)należy ugotować w osolonej wodzie ( al dente), następnie wyłożyć go tak aby się nie posklejał. Na patelni smażymy na maśle mięso, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, pieczarki obrane i pokrojone oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawiamy, zmniejszamy ognień i dodajemy pomidory z bulionem. Gotujemy aż powstanie sos ale nie za gęsty.Blachę albo naczynie przeznaczone do pieczenia
Niezły MłynekWersja jednogarnkowa pospolitego gulaszu z dodatkiem ziemniaczków, pieczarek i małych marchewek.Pożywna, sycąca i baaardzo smaczna :)Składniki:1kg mięsa wołowego na gulasz2 duże cebule1 por ząbek czosnkumałe marchewki (ja miałam z puszki)10 pieczarekkilka małych ziemniaczkówłyżka koncentratu pomidorowego3 łyżki oleju liść laurowyziele angielskiemajeranektymianek kminek mielonysłodka i ostra mielona paprykasól, pieprzłyżka ostrej musztardyWykonanie:Mięso umyć, oczyścić(...)ew.błon, pokroić w dużą kostkę, posypać papryką, majerankiem, mielonym kminkiem, tymiankiem, dodać łyżkę musztardy, wymieszać i włożyć do lodówki na ok 2h.Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso, mieszając smażyć, aż mięso zarumieni się ze wszystkich stron. Gdy będzie już zrumienione, dodać posiekaną cebulę, posiekany drobno czosnek i pokrojoną białą część pora. Posypać
Walijskie Pichceniedodatkiem boczku i 0,5 butelki piwa. Polecam na obiad, nie tylko dla mężczyzn. :) Gulasz piwny: 2 cebule - biała i czerwona 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 350 g pieczarek 2 łodygi selera naciowego 2 średnie marchewki ok. 150 g wędzonego boczku 500 g mięsa wołowego na gulasz 0,5 l ciemnego piwa (u mnie Książęce Ciemne Łagodne(...)pół łyżeczki kminu rzymskiego mielonego pół łyżeczki mielonej kolendry pół łyżeczki chilli sól himalajska i świeżo zmielony pieprz Boczek kroimy w kostkę, cebulę kroimy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę, marchew obieramy i kroimy na plastry, seler naciowy w kostkę. Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki. Rozgrzewamy głębszą patelnię
Cooking MonsterSkuszę Was? Składniki pulpetów: 600 g mielonej karkówki 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 płaska łyżeczka soli 3/4 płaskiej łyżeczki pieprzu 1 płaska łyżeczka majeranku 60 ml bułki tartej 120 ml wody 1 jajko ------------------------- olej do smażenia pulpetów (polecam bezzapachowy olej kokosowy Skworcu ) Składniki sosu: 2 średnie cebule 500 g pieczarek 2 ząbki czosnku 250 ml bulionu
Smak mojego domudrobną kostkę 7 pieczarek, obierz, przekrój każdą wzdłuż na 3 części, następnie pokrój w poprzek na cienkie plasterki 2 - 3 szczypty suszonej pietruszki 1 - 2 szczypty lubczyku ogrodowego świeża pietruszka, cały pęczek, oddziel łodygi od liści, liście włóż do miski z zimną wodą szczypta gałki muszkatołowej sól morska drobno mielona, biały pieprz świeżo mielony(...)garści startego na drobnych oczkach Przygotowanie rozgrzej w szybkowarze olej z masłem podsmaż cebulę z dodatkiem łodyg pietruszki dodaj warzywa korzenne, gałkę muszkatołową i chwilkę całość podsmażaj dodaj pieczarki, sól, pieprz i suszone zioła dolej wodę, zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem Sos korzeniowo - pieczarkowy powyżej po ugotowaniu, w razie potrzeby dopraw wywar solą i pieprzem
Szybko Szybkowarprzygotowania risotto: Risotto z pieczarkami the Green Woodpecker Trill 6 łyżek oliwy do smażenia 1000 – 1200 ml bulionu warzywnego 100 g parmezanu 100 g masła szczyptę soli i pieprzu Do przygotowania soczystego kurczaka: 2 piersi z kurczaka 2 czubate łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 4 łyżki oliwy 2 duże szczypty suszonej bazylii 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu duża szczypta soli(...)mieszanka dokładnie pokryła mięso (można ręką). Wstawiamy na pół godziny do lodówki. Następnie każdy kawałek mięso grillujemy z obu stron na patelni grillowej (na niedużym ogniu). Risotto z pieczarkami przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu: Krok 1. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj gotową mieszankę The Green Woodpecker Trill i smaż na małym ogniu przez około 2 minuty. Krok 2. Następnie
Słodkie okruszkisztuk małych pieczarek (lub 10 dużych) 10 szalotek (lub 2 białe lub czerwone cebule) 10 pomidorków koktajlowych Marynata: 3 łyżki ajvaru 2 duże, wyciśnięte ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek 3/4 łyżki miodu 1/2 łyżeczki rozgniecionych ziaren kolendry 1 i 1/2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego świeżo mielony pieprz Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu(...)kurczaka myjemy, czyścimy z błon i kostek. Dzielimy na 20 kawałków. Solimy i wrzucamy do bardzo dużej miski. Cukiniom odkrawamy końce i każdą dzielimy na ok. 15 plastrów. Pieczarkom odrywamy ogonki i wyrzucamy je, a główki obieramy. Jeśli są duże kroimy na pół. Szalotki obieramy (jeśli używamy cebuli to dodatkowo kroimy je tak, aby uzyskać łącznie ok. 10 kawałków). Papryki
Poezja smakufileta z kurczaka 25 dag świeżych pieczarek 10 dag szynki parmeńskiej 5 dag wędzonego boczku 50 g zielonych oliwek 1 puszka pomidorów 1 cebula ½ cukinii Kawałek pora 2 ząbki czosnku 2 łyżki pasty ajwar -niekoniecznie 100 ml białego wytrawnego wina Zioła włoskie do smaku Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Szynkę parmeńską i boczek(...)czosnek podsmażyć, 3-4 minuty, wlać wino, dusić aż odparuje, włożyć pokrojonego na grubsze kawałki fileta oprószonego wcześniej solą oraz ziołami włoskimi, chwilę razem smażyć. Dodać pokrojone pieczarki oraz cukinię, wlać pomidory z puszki, doprawić ziołami oraz solą do smaku, przykry ć garnek i dusić 15-20 minut, pod koniec dodać pastę ajwar do smaku, oraz pokrojone oliwki
Wanilia i Kardamonprzyprawy połączyłam z ciecierzyc ą i pieczarkami, które po dałam z kuskusem. Łatwe i szybkie do przygotowania danie, tylko trzeba pamiętać, aby dzień wcześniej namoczyć ciecierzyce. Smacznego :-) Składniki: ciecierzyca 2 szklanki, cebula 1 szt, czosnek 2 ząbki, chili pół papryczki, pomidory krojone z puszki, garam masala 1 łyżeczka, kolendra mielona 1 łyżka, kmin mielony 1 łyżeczka, kminek(...)pół łyżeczki, liść laurowy 2 szt, kurkuma 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, s ó l do smaku, pieprz czarny pół łyżeczki, koncentrat pomidorowy 2 łyżki, olej do smażenia, kuskus 1 szklanka. świeża kolendra 1 łyżka, Sposób przygotowania: Ciecierzyce zalewamy wod ą i moczymy przez noc. Następnego dnia wymieniamy wodę z ciecierzycy
kulinarne odsłony patipork – gicz cielęca w warzywach – boeuf bourguignon – stek z sosem whiskey – schab z pieczarkami – pikantny gulasz z czerwonym winem – kurczak barbecue – pomysł na kurczaka – polędwica z marynowanym pieprzem Przygotowanie : 30 minut Ilość porcji: 2-3, około 30-35 klopsików Składniki: – 0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego dobrej jakości – 2-3 plasterki boczku najlepiej wędzonego
nietylkopasta.plbardziej prostszego, niż dobrze doprawione mielone. Cielęcina nie należy do najtańszego mięsa. Niemniej jednak warto czasem wydać więcej na to delikatne mięso. Cielęcina ma mniejszą zawartość tłuszczu, niż wołowina, jest lekkostrawna, bogata w białko oraz składniki mineralne (żelazo, potas, cynk) i witaminy z grup D i B. Mięso podsmażyłam bez tłuszczu(...)następnie dodałam czosnek przeciśnięty przez praskę oraz dużą porcję przypraw: kolendry mielonej, garam masala, kuminu i mielonego kminku. Dodałam też ok. pół szklanki przecieru pomidorowego. Podałam z ryżem ugotowanym z dodatkiem kurkumy. Pozostałą część mięsa podałam w następny dzień z warzywami – struganą marchwią, pieczarkami i gotowanymi: kalafiorem i brokułem
Kucharzycawiększości z nas kojarzy się głównie z Wielkanocą i słusznie, Cannelloni przepis Cannelloni z mięsem mielonym i szpinakiem to moja dzisiejsza propozycja na smaczny Gołąbki Przepis na tradycyjne gołąbki, znane i lubiane w każdym polskim domu. Choć Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami Składniki na kurczaka w sosie śmietanowym: 500g piersi z kurczaka 200g .related-post{}.related-post .post
NiePieprz.plłyżeczka oleju, 250ml ciepłego mleka, ok.100g suszonych pomidorów ( 10 kawałków ). Farsz: 1 cebula, 150g pieczarek (9 sztuk ), 130g papryki konserwowej ( 3/4 całej papryki ), 4 ząbki czosnku, 200g startego sera żółtego, 240g piersi kurczaka ( 1 pojedyncza pierś ), olej, sól, pieprz, papryka słodka mielona, 2 czubate łyżki ketchupu pikantnego. Przygotowanie
W kuchni u MonikiSkładniki: 1 kapusta biała 500 g mięsa mielonego z indyka 2 świeże i dojrzałe pomidory 1 l passaty 2 średnie cebule 2 marchewki starte na tarce o grubszych oczkach pół szklanki mleka 200 g pieczarek 2 łyżki cukru 2 łyżki oleju 1 jajko masło klarowane 1/2 suchej kajzerki ząbek czosnku przyprawy do smaku: Sól, pieprz, ziele angielskie, majeranek, liść
Zasmakuj KuchniPrzygotowanie Bułki zalewamy ciepłym mlekiem. Kroimy cebulę ,pieczarki i podroby. Cebulę szklimy na maśle. Dodajemy pieczarki , podroby i dusimy do miękkości . Studzimy ,mieszamy z odciśniętymi ( nie do końca) bułkami ,skórką z cytryny , doprawiamy solą i pieprzem . Mięso kaczki oddzielamy od kości i mielimy na średnich oczkach razem duszonymi podrobami ,boczkiem ,porem ,selerem ,natką pietruszki i koperkiem. Doprawiamy majerankiem ,estragonem
R'n'G KitchenZnudziły nam się już zupki i tradycyjne drugie dania więc postanowiliśmy zrobić krokiety z mięsem i z pieczarkami. Dzisiaj podam przepis na krokiety mięsem a w
Na słodko lub wytrawniemiękka.Cebulę kroję w półtalarki, marchew, pietruszkę, seler i pieczarki w grube plastry. Podsmażam na oliwie około 10 minut, czas od czasu mieszając. Pod koniec smażenia dodaję pokrojone dwa ząbki czosnku.Ugotowaną soczewicę i podsmażone warzywa mielę w maszynce do mięsa.Do masy dodaję jajko oraz otręby, doprawiam przyprawą do mielonego mięsa, pieprzem i solą - dokładnie ,mieszam na jednolitą
Magiczna kuchnia Dariiżółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy wszystkie składniki razem. Pokrojony kurczak, ser żółty, pieczarki, pokrojony drobno koper, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, mąkę, sól, pieprz.Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Gdy nasza masa będzie już gotowa formujemy kotleciki na wzór kotletów mielonych. (można sobie pomóc mocząc lekko dłonie w zimnej wodzie). Gdy nasz kotlecik będzie gotowy obtaczamy
Kuchnia moimi oczami