Gulasz z indykiem, dynią i papryką / Turkey, pumpkin and pepper stew 344kostkę 1 cebula, pokrojona w plasterki 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 100 g pieczarek, pokrojonych w grube plasterki 1 czerwona papryka, z usuniętym gniazdem nasiennym, pokrojona w kostkę 200 g dyni, obranej i pokrojone w małą kostkę 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 400 g puszka krojonych pomidorów 200 ml bulionu drobiowego sól, pieprz
karmelowy
DUSZONE W GLINIANKACH PIEROGI Z MIESEM 207przykrywam ściereczką, zostawiam, aby odpoczęło. dodatkowo: około 20 sztuk świeżych grzybów (mogą być pieczarki) 2 cebule gęsta, kwaśna śmietana (świeża) - około 8 łyżek ( może być również kefir ) kawałek wędzonego boczku na skwarki posiekany szczypiorek lub natka pietruszki świeżo zmielony czarny pieprz (grubo-mielony) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy farsz do pierogów z mięsem : Oczyszczone mięso obsmażam ze wszystkich
Moja Książka Kucharska
Ratatouille i recenzja książki "Sekrety francuskiej kuchareczki. 190również pochodzi z biedy. Była to mieszanka najtańszych rzeczy tj. wina, które było powszechne, pieczarek, które rosły wszędzie oraz mięsa koguta, które się do niczego nie nadaje, bo nikt normalny nie zabija młodego koguta. No chyba, że się ledwo wykluł, ale te się masowo mieli na paszę, a nie zjada. W każdym razie ten aspekt biedy bardzo mnie interesuje
Kryzysowa Książka Kucharska
Naleśniki zapiekane w sosie serowym 34731x21x6 cm i 23x15x5 cm. Z podanych składników wychodzi ok. 10 naleśników - 7 z pieczarkami i 3 z ananasem, ale oczywiście poszalejcie z własnymi kompozycjami. Ja użyłam składników, które aktualnie były w lodówce, ale te naleśniki śmiało można zrobić z jakimś farszem warzywnym, mięsem mielonym lub kurczakiem. :) Pieczenie: Temperatura - 180ºC z termoobiegiem Czas - ok. 20-25 minut Naleśniki można
Cooking Monster
Papryka faszerowana 269Składniki do kupienia w Almie 2 podłużne papryki 25 dkg zmielonej szynki wieprzowej 3-4 pieczarki 1/2 cebuli pęczek szczypiorku sól i pieprz 10 dkg sera
czarrna od kuchni
Pulpety w kremowym sosie pieczarkowym 221chętnie je robię. Taki sposób na wykorzystanie mięsa mielonego. Składniki 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 2 kromki czerstwego chleba 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka bułki tartej sól pieprz mąka do oprószenia 2 łyżki masła klarowanego sos 250 g pieczarek 200 ml śmietany 18% sól pieprz liść laurowy 1 łyżeczka mąki (opcjonalnie) koperek Mięso
O kuchni z uczuciem
Pulpety wieprzowo - drobiowe 225roztopione masło, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Z mięsa mielonego formujemy placek, nakładamy porcję fileta i zawijamy pulpety. Gotujemy w bulionie warzywnym na małym ogniu ok. 15 minut. My przygotowaliśmy z duszoną marchewka i groszkiem, ale można podać z pieczarkami, sosem pomidorowym lub według własnego uznania. Smacznego
Maminek kulinarny
Kotlety ziemniaczano - ryżowe. Fajne danie :) 267Wypróbujcie ten przepis, bo kotleciki smakują wybornie i są fajną alternatywą dla zwykłych mielonych... Zobaczcie co nam z tego wyszło :) Kotlety ziemniaczano - ryżowe z sosem pomidorowym. (4-5 osób) Składniki : 6 dużych ziemniaków 1/2 serka bałkańskiego 1 woreczek ryżu długoziarnistego 1 jajko 4 pieczarki pieprz czarny, czosnek niedźwiedzi, przyprawa gruzińska Chmeli Suneli, mąka kukurydziana, otręby żytnie do panierki
vegetanie
Pulpety z pieczonymi ziemniakami 231szkl zalana mlekiem (na ok 10-min)pieprzsoljajkoDo miski - mieso mielone, pokrojona drobno cebulka, jajko, pieprz , sol I bulka tarta.Mieszamy wszystko razem. Formujemy male kulki I obtaczamy je w bulce tartej.W garnku rozpuszczamy 1-2 kostki rosolowe. Dodajemy pulpety I pieczarki , plus 3-4 serki topione. Gotujemy ok 5-10 min.Na koniec mozna do smaku dodac ser starty
Smaki Edyty
Ryż curry z cukinią i boczkowymi chipsami 183patelni teflonowej usmażyć boczek na chrupko, ściągnąć boczek i dodać poszatkowane na cienkie plasterki pieczarki. Poddusić z przyprawami, dodać plasterki cukinii. Całość wymieszać , dusić aż odparuje cała woda. Dodać ryż, wyłożyć do miseczek. Polać olejem z pestek dyni. Ułożyć kawałki boczku, całość oprószyć świeżo mielonym czarnym pieprzem
Magiczne Życie Marty
Mielone z winnym sosem pieczarkowym 243Składniki: 500 g łopatki żółta i czerwona cebula duży ząbek czosnku kromka chleba jajko sól, pieprz szczypta tymianku i lubczyku kilka kropel maggi sos: 20 dag
Gaździnka warzy
Pasztet z ciecierzycy 256pieczarek 1 cebula ok 100 gr 1 mały por (tylko biała część) około 100 gr 2 średnie marchewki ok 200 gr 1 średnia pietruszka (korzeń) ok 100 gr 3 jajka 3 łyżki sosu pomidorowego czy koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju do smażenia 3 ząbki czosnku 3 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego kminku(...)godzin na małym gazie pod przykryciem. Ciecierzyca ma być na tyle miękka aby można ją było łatwo zgnieść palcami. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w grubą kostkę, pieczarki i por umyć, pokroić w grubą kostkę, marchewkę, pietruszkę umyć obrać i zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i pora, dodać czosnek, pieczarki, podsmażyć żeby pieczarki puściły
moj przepis na
Kaczka faszerowana po niemiecku 248Chodziła za mną gęś , a kaczka wylądowała w piekarniku :) Składniki kaczka , ok 3 kg Farsz : podroby (żołądek , wątróbka i serce kaczki) 15 dag boczku surowego 15 dag pieczarek 1 cebula 1 dymka 1 pęczek natki 2 jajka skórka z otarta z 1/2 cytryny 3 bułki 3/4 l mleka 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżki masła 1 łyżka mąki(...)ziela angielskiego sól mielony biały pieprz Przygotowanie Czerwona kapusta : Kapustę po obraniu z wierzchnich liści poszatkowałem. Jabłko po obraniu i usunięciu środka z pestkami pokroiłem w cienkie plastry. Poddusiłem na rozgrzanym maśle razem z cebulą. Dodałem poszatkowana kapustę , przyprawy , podlałem winem , przykryłem i dusiłem do miękkości. Farsz: bułki zalałem wrzącym mlekiem . Pokroiłem cebulę , dymkę , pieczarki , natkę , boczek i podroby
R'n'G Kitchen
Mięsne krokiety cannelloni z sosem pieczarkowym 234puste! Składniki na 10 sztuk: 10 sztuk makaronu cannelloni 500g mięsa mielonego z szynki 1 czerwona cebula 3 łyżki bułki tartej + do panierowania ½ szklanki mąki pszennej 2 małe jajka Sól, pieprz do smaku Olej rzepakowy do smażenia Składniki na sos pieczarkowy: 300g pieczarek 1 cebula 3 płaskie łyżki mąki pszennej 200ml wody 100g śmietany 18% ½ płaskiej
Kuchnia w czekoladzie
Gulasz wieprzowy z boczniakami 163połączeniu z aromatycznym czosnkiem i boskimi boczniakami. Od jakiegoś czasu traktujemy je, jak pieczarki. Składniki 400 g karkówki wieprzowej 150 g boczniaków 1 łyżka przyprawy do mięs 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżka smalcu 1 łyżka (płaska) mąki ziemniaczanej kasza gryczana szczypiorek mielona papryka sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4
R'n'G Kitchen
Burrito wg Aleex 190chwili dodać pokrojoną cebulę, dokładnie rozdrobnić i smażyć. 4. Do boczku dodać mięso mielone, przyprawić całość i smażyć, aż wydzielony płyn prawie całkowicie odparuje. 5. Pomidora obrać ze skóry, pokroić miąższ (bez pestek) na kawałki. Do burrito, jeśli lubimy, można dodać kawałki świeżej papryki , pieczarki, ale ja tego nie dodawałam. 6. ½ puszki pomidorów zmiksować, doprawić solą, chili
W mojej kuchni
Gulasz z żołądków, przepyszny 228smażyć, aż zmięknie. Wrzucić pokrojone żołądki, łodygę selera naciowego pokrojonego na małe kawałki,pieczarki pokrojone w plasterki,marchewki obrane i pokrojone w talarki, paprykę oczyszczoną z nasionek i błonek, pokrojoną w kostkę i smażyć wszystko około 2 minut. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Użyłam do gotowania elektryczny garnek do wolnego gotowania, ale można gotować gulasz
Kuchnia Pokoleń
Pasztet grzybowy z kaszą jaglaną 228szklanki suchej kaszy jaglanej 600 g jędrnych i świeżych pieczarek 30 g suszonych grzybów 1 średnia marchewka 1 średnia cebula 1 duży ząbek czosnku 60 g orzechów włoskich 3 – 4 łyżki masła klarowanego lub preferowanego oleju do smażenia w wersji wegańskiej sól, przyprawy i zioła: 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki, 1 liść laurowy, 5 kulek(...)kasza nie przypaliła się pod koniec gotowania). Ugotowaną kaszę pozostawić w garnku do częściowego przestudzenia. Orzechy delikatnie podprażyć na suchej patelni, odstawić do wystudzenia, po czym zmielić w młynku. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Usmażyć je na dużej patelni w dwóch, trzech partiach na złotobrązowy kolor, tak, by pozostały jędrne, każdorazowo wykorzystując po łyżce masła klarowanego lub oleju
Even Better Food
Karkówka duszona z papryką i pieczarkami 352200g / 1,5cm) 350g pieczarek po 1 małej czerwonej, żółtej i zielonej papryki (3x150g) 1 średnia cebula (150g) kawałek pora (białej lub środkowej części, 75g) 2 ząbki czosnku 250ml jasnego piwa 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki cząbru 1/4 łyżeczki gorczycy (startej) 1/4 łyżeczki kolendry (startej) 1/4 łyżeczki chili 1/4 łyżeczki imbiru (mielonego) 1 łyżeczka soli kilka ziaren ziela angielskiego(...)dzielimy wzdłużnie na 4 części, a następnie kroimy poprzecznie w paski. Ząbki czosnku obieramy z łupinek i miażdżymy w wyciskarce. Pora kroimy wzdłużnie w paski o szerokości kilku milimetrów. Pieczarki obieramy lub dokładnie płuczemy, po czym kroimy w dość duże kawałki (patrz zdjęcia). Na dużej głębokiej patelnie (lub w brytfannie) na dość silnym ogniu rozgrzewamy 3 łyżki oleju rzepakowego. Mięso
Kulinarna Pokusa
Zapiekane cannelloni z cukinii, mięsa mielonego w sosie pieczarkowym 294cebula 1 ząbek czosnku 400g mięsa mielonego z szynki 200g mięsa mielonego z kurczaka 1 jajko 3 łyżki posiekanej natki z pietruszki 2 łyżki bułki tartej olej masło do wysmarowania formy sól pieprz Sos pieczarkowy: 300ml śmietanki 30% lub gotowy sos jasny 350g pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki masła 80g żółtego sera sól pieprz Wykonanie
Szalona Kuchnia Eweliny
Sałatka z pieczarkami i papryką 415kolorowa 2 żółte papryki szczypiorek majonez, sól, pieprz ewentualnie gęsty jogurt Przygotowanie: Umyte pieczarki ugotować w wodzie ze szczyptą kwasku cytrynowego lub octu ( będą bielsze)- odcedzić i po wystudzeniu pokroić w kostkę Papryki, cebulę i szczypiorek pokroić podobnie Składniki połączyć, posolić, dodać do smaku pieprz mielony, polać majonezem- wymieszać. Kto woli może majonez wymieszać z jogurtem. Sałatka bedzie mniej
Proste Potrawy
Ryba w cieście piwnym podana z sosem tatarskim i pieczonymi ziemniakami. 224trochę do otaczania płaska łyżeczka proszku do pieczenia płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej sól i pieprz 2 jajka 250 ml jasnego piwa olej do smażenia plasterki cytryny do podania. Składniki na sos tatarski: łyżka soku z cytryny kilka ogórków konserwowych słoiczek 200 ml marynowanych pieczarek 200 ml majonezu (można zastąpić jogurtem greckim i dodać starte gotowane jajko
Poezja Smaków - blog kulinarny
Kotlety „ruskie” 268podsmażyć. Wszystko razem wymieszać, wcisnąć czosnek, doprawić. 3.Uformować kotlety jak mielone. Zanurzyć w rozbełtanym jajku i bułce tartej. 4. Smażyć po kilka minut z każdej strony do zrumienienia. Można podać ze śmietaną lub sosem pieczarkowym. Poniżej przepis na sos. Składniki: 250 gr pieczarek mała cebulka ząbek czosnku świeża lub suszona zielona pietruszka sól, pieprz, maggi
Mama z miasta
Faszerowane bataty kuskusem z warzywami 234wersji bezmięsnej, choć świetnie sprawdzi się także tutaj tradycyjne nadzienie z mięsa mielonego. Składniki na 1 porcję: 1 większy batat 1/3 szklanki kuskusu 1/3 szklanki wody lub bulionu do kuskusu 1 łyżeczka pasty z suszonych pomidorów (dostępna w biedronce) lub kilka suszonych pomidorów kilka pieczarek 1 mała marchewka 1/3 kulki mozzarelli szczypta ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki tymianku Przygotowanie
Fabryka pomysłów
Łazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami 316bieżącą wodą. Najlepiej do łazanek użyć kapusty kiszonej a nie kwaszonej. Pieczarki można zastąpić suszonymi grzybami (ilość według uznania). Należy je zalać zimną wodą i pozostawić do namoczenia na całą noc. Do łazanek można dodać podsmażoną, pokrojoną w kostkę kiełbasę, boczek czy mięso mielone. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejska
UFO na moim talerzu czyli dischi volanti z klopsikami na ostro :) 224Makaron z klopsikami i warzywami na ostro.Składniki:na klopsiki:mięso mielone ok. 300 g;cebula pokrojona w drobną kostkę;jajko;2 łyżki bułki tartej;sól, pieprz, chili;1 łyżka zimnej wody; 750 ml bulionu.na sos:cukinia 400 g;papryka czerwona;3 duże pieczarki;mała cebula;papryka słodka;chili, sól, pieprz;1 łyżeczka masła3 łyżki koncentratu pomidorowego;natka
Miksturownik