maślanka - 2502 przepisów (strona:86/167)

Toscakaka czyli skandynawskie ciasto z migdałami 200

trzcinowego pół łyżeczki aromatu lub ekstraktu z wanilii 110 g mąki pszennej 60 g mąki migdałowej lub zielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 75 g masła 80 ml maślanki Pralina: 90 g masła 110 g cukru trzcinowego 200 g migdałów w płatkach 50 ml mleka (używam mleka skondensowanego) pół łyżeczki soli pół łyżeczki aromatu lub ekstraktu z wanilii(...)przestygnięcia. Jajka ucieramy dokładnie z cukrem i wanilią, aż do uzyskania jasnej masy. Cały czas miksując na najniższych obrotach, dodajemy partiami przesiane składniki, na zmianę z masłem i maślanką. Kiedy dodamy ostatnią porcję mieszamy masę delikatnie łyżką, tylko do połączenia składników. Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 25 - 30 minut. Kiedy

Mania Gotowania
Muffiny bananowe z kremem kajmakowym 159

się z nimi komponuje, przypominają nieco znane wszystkim banoffee pie. Naprawdę polecam!! Muffiny bananowe z kremem kajmakowym Składniki na 12-14 sztuk: 3 dojrzałe bananów 1 jajko ¾  szklanki maślanki lub kefiru ½ szklanki rozpuszczonego masła lub oleju 2 szklanki mąki ¾ szklanki cukru trzcinowego 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli(...)Krem kajmakowy: 200 g serka mascarpone 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 200 g masy krówkowej Przygotowanie: Banany rozgniatamy dokładnie widelcem lub blenderem, aż powstanie gładka masa. Łączymy banany z jajkiem, maślanką, masłem oraz ekstraktem waniliowym. Suche składniki mieszamy w jednym naczyniu. Łączymy  mokre składniki z suchymi. Czekoladę siekamy na mniejsze kawałeczki i dodajemy do masy. Mieszamy. Piekarnik nagrzewamy

Mania Gotowania
Tort czekoladowo-kokosowy jak Bounty 245

łyżka kawy rozpuszczalnej 170 g mąki tortowej 25 g kakao 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 300 g cukru dark muscovado lub trzcinowego 80 ml maślanki  3 jajka 120 ml zimnej wody 1 kieliszek likieru kokosowego ½ szklanki wiórków kokosowych Składniki na masę: 350 ml śmietany kremówki 200 g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru(...)Mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia przesiewamy. Dodajemy cukier, kakao i łączymy składniki. Jajka ubijamy na lekko puszystą konsystencję. Do miski z suchymi składnikami dodajemy jajka, maślankę oraz czekoladę z masłem. Miksujemy na wolnych obrotach aby składniki dokładnie się połączyły. Wlewamy ciasto do formy i wstawiamy do piekarnika.Pieczemy około 80-90 minut. Ciasto dokładnie studzimy. Dzielimy ciasto

Mania Gotowania
Cupcakes różane z białą czekoladą 174

babeczki (około 12 sztuk): 3 jajka 1 żółtko 75 g cukru kilka kropel aromatu różanego lub 1 łyżeczka wody różanej 150 g białej czekolady 50g masła 100 ml maślanki lub jogurtu 120 g mąki pszennej 60g mąki migdałowej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia duża szczypta soli 3 łyżki marmolady różanej Krem: 250g serka mascarpone 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ½ szklanki cukru(...)roztopią. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej pozostałe suche składniki: mielone migdały, proszek do pieczenia i sól. Wszystko mieszamy. Do ubitych jajek wlewamy przestudzoną czekoladę, mieszamy na małych obrotach miksera. Maślankę łączymy z marmoladą różana. Następnie, cały czas miksując, dodajemy partiami na zmianę suche składniki i jogurt. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Gotowym ciastem napełniamy papilotki do ¾ wysokości. Jeśli chcemy babeczki

Mania Gotowania
Czekoladowe cupcakes z nadzieniem malinowym i kremem kawowym 205

szklanki mąki 6 łyżek kakao 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej niecałe pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3/4 szklanki cukru trzcinowego 1 jajko 1/4 szklanki ciepłej wody 1/2 szklanki maślanki 1 1/2 łyżki oleju 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego Nadzienie: 1 szklanka malin (mogą być mrożone) ¼ szklanki cukru ½ łyżeczki żelatyny do wypieków Krem: 250 g serka(...)babeczki wykładamy papilotkami. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. W dużej misce wymieszamy suche składniki: mąkę, kakao, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól. W drugim naczyniu wymieszać jajko, wodę, maślankę, olej i ekstrakt waniliowy. Dodać suche składniki do mokrych i zmiksować, tylko do połączenia się składników. Papilotki wypełniamy do ¾ wysokości. Pieczemy około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. W czasie

Mania Gotowania
Bananowe ciasto z Luizjany 206

szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki kukurydzianej 180 ml oleju rzepakowego + 2 łyżki ¾ szklanki cukru trzcinowego 3 jajka 3 dojrzałe banany 1 szklanka wiórków kokosowych + 1/2 szklanki 3/4 szklanki maślanki lub kefiru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu 100 ml rumu Przygotowanie: 1 szklankę wiórków kokosowych zalewamy rumem, dodajemy(...)łyżki oleju i odstawiamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Banany rozdrabniamy na papkę za pomocą widelca lub blendera i mieszamy je dokładnie z maślanką. Mieszamy ze sobą suche składniki: mąki, proszek, sodę i cynamon oraz wiórki kokosowe. W osobnym naczyniu ubijamy cukier z olejem przez około 3 minuty. Dodajemy jajka i wanilię, miksujemy, do połączenia się składników. Do mokrych składników

Mania Gotowania
Devil's Food Cupcakes z kremem orzechowym z nutellą 199

nutellą Składniki: 1/2 szklanki kakao 1 łyżka ekstraktu z wanilii 3/4 szklanki mąki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczka sody 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki oleju ½ szklanki maślanki 3/4 szklanki brązowego cukru  1 jajko 1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1/3 szklanki wrzątku lub 1/3 szklanki espresso wiśnie lub śliwki z kompotu Krem: 250 g mascarpone(...)stopni. Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami. W misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, sól i cukier. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: maślankę, olej, kawę, ekstrakt waniliowy i jajko. Składniki mokre z suchymi łączymy za pomocą łyżki. Papilotki wypełnić do połowy ciastem, następnie nałożyć owoce i przykryć je reszta ciasta do ¾ wysokości. Pieczemy babeczki

Mania Gotowania
Pełnoziarniste drożdżówki ze śliwkami i migdałami 162

drożdżówki pełnoziarniste a zamiast kruszonki posypałam je migdałami, polecam! 350 g mąki pszennej z pełnego przemiału 30 g świeżych drożdży 2 jajka 2 łyżki cukru trzcinowego 3/4 szklanki maślanki pół szklanki oleju ok. 10 śliwek 2 łyżki płatków migdałów Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem. Do mąki dodajemy mokre składniki oraz rozpuszczone

Mienta blog
Filet piersi z kurczaka w płatkach owsianych 262

Polecam jeść ją od razu na ciepło, bo później będzie twarda. Składniki: 1 filet z piersi kurczaka 2-3 łyżki płatków owsianych 3 łyżki dowolnych otrębów nie cała szklanka maślanki przyprawy: sól, pieprz, słodka czerwona papryka Sposób przygotowania: Pierś umyć, osuszyć, a następnie po odkrajać tłuszczyk i inne zbędne rzeczy. Lekko rozpić. Do prawić solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką(...)odrobina z obu stron). Przygotowaną pierś włożyć do głębokiej miseczki i zalać maślanką (cała musi być zanurzona). Odstawić do lodówki na ok. 2-3 godziny (można również na noc), aby się za marynowała. Po wyjęciu i lekkim odsączeniu obtaczamy w płatkach owsianych i otrębach. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika w temp. 180 stopni

Truskawkowa Fiesta
Pełnoziarniste pierogi z jagodami 215

Bardzo przepraszam za nie estetykę, ale wkrótce kupuję formę do robienia pierożków. ;) Składniki: (ilość 16 - 17 małych pierożków) 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej + do posypywania 1/2 szklanki maślanki 1 jajko szczypta soli Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, wbijamy jajko i po woli wlewamy maślankę jednocześnie mieszając. Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Po osiągnięciu odpowiedniej formy rozwałkujemy

Truskawkowa Fiesta
Ciasto czekoladowe z wiśniami 364

łyżek kakao 2 łyżki kawy rozpuszczalnej ( Douwe Egberts - smak karmelowy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1,5 szklanki cukru trzcinowego 2 jajka 1/2 szklanki maślanki 2 łyżki likieru Latte Macchiato 150 g margaryny 300 ml wody szczypta soli 600 g wiśni cukier puder do posypania  Sposób wykonania: Rozpuścić margarynę z wodą ze szczyptą soli(...)misce przygotować mąkę , kakao, kawę, sodę i proszek , wszystko należy przesiać , po czym dodać cukier i wymieszać. Przelać rozpuszczoną margarynę z wodą do miski i dobrze wymieszać. Dodać maślankę , jajka i likier ( może być dowolny). Wiśnie umyć i powyjmować pestki. Poukładać na obłożonej papierem do pieczenia foremce i zalać ciastem. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 i piec

Słodkości i nie tylko
Ciasto z fasoli z sezonowymi owocami 236

zawiera cukru. Z jabłkiem i cynamonem oraz sezonowymi owocami smakuje wyśmienicie.  Polecam! 300 g fasoli wrzawskiej 2 jabłka łąckie 2 łyżki podkarpackiego miodu spadziowego 3 małe jajka 100 ml maślanki 40 g mąki kasztanowej łyżka cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia wiśnie nadwiślanka maliny jagody Fasolę dzień wcześniej namaczamy w zimnej wodzie (3 razy więcej wody niż fasoli). Na następny(...)gotujemy ją w tej wodzie przez 60 minut. Wystudzoną obieramy z łupinek i rozgniatamy na w miarę gładką papkę. Następnie miksujemy ją ze startymi drobno jabłkami, żółtkami miodem i maślanką. Gdy składniki się połączą dodajemy mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Jeszcze raz miksujemy po czym dodajemy ubite na sztywno białka. Delikatnie mieszamy i przelewamy do keksówki o wymiarach

Mienta blog
koktajl truskawkowy 149

Chyba najlepszy przysmak każdego kto kocha truskawki i inne owoce rzecz jasna. Można go przyrządzić z kefirem, mlekiem, maślanką, śmietaną... z czym tylko dusza zapragnie! I żołądek. W wersji dietetycznej z jogurtem naturalnym. Sposobów jest milion a w każdej wersji smakuje tak samo wyśmienicie. Korzystajmy z tego, że natura nam daje tyle pysznych owoców :)Składniki: 300 gram truskawek(...)maślanki łyżka cukru trzcinowego Wrzucamy wszystko do wysokiego naczynia, blenderujemy i ... gotowe

Mango Papaja
Placki z cukinii, sera cheddar i tzatziki 710

Składniki: 2 małe cukinie  2 jaja 3 łyżki mąki pszennej łyżka maślanki szczypta soli  szczypta pieprzu pół ogórka 2 łyżki jogurtu greckiego  100 gram sera cheddar ząbek czosnku olej rzepakowy pietruszka/ koperek do ozdoby  Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy solą i odstawiamy na godzinę na sitku, aby pozbyć się nadmiaru wody(...)czasie do startej cukinii dodajemy jaja, maślankę, mąkę. Doprawiamy pieprzem i dodajemy starty ser cheddar. Rozgrzewamy patelnię i smażymy małe placuszki na średnim ogniu, po 2-3 minuty z każdej strony. Ogórka obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy jogurt grecki, drobno posiekany lub wyciśnięty ząbek czosnku i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekany koperek lub pietruszkę. Gotowe

Mango Papaja
71. Ideał na upał: czyli chłodnik ogórkowy z cukinią i miętą! 250

również przyjemna słodycz, pieprz nadaje tutaj ostrość, która tworzy niesamowite smakowe trio! Spróbujcie - to obiadowa i ekspresowa propozycja.. a jaka pyszna i zdrowa! (: Składniki: (na 4 porcje) 800ml maślanki 200g jogurtu naturalnego około 1,5 kg ogórków krajowych (lub gruntowych) 1 duża cukinia 2 ząbki czosnku (lub 1 , w zależności jak go lubicie) 1,5 łyżki miodu(...)czosnkiem, listkami mięty i połową pokrojonych ogórków  blendujemy na gładką masę i odstawiamy w chłodniejsze miejsce do ostudzenia.  Do garnka lub głębokiej miski wlewamy jogurt i maślankę, dodajemy drugą połowę pokrojonych ogórków, miód oraz sok i skórkę z cytryny. Dodajemy pozostałe ostudzone i zblendowane warzywa i finalnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki

Symfonia Smaków