maślanka - 2502 przepisów (strona:77/167)

Czas na rabarbar 130

włoskich, pekanów i niesolonych ziemnych) 100g cukru 1 łyżeczka cynamonu 15g masła Ciasto 1 jajko 250g brązowego cukru 85g masła w pokojowej temperaturze 225g mąki 1 łyżeczka sody 185ml maślanki 300g rabarbaru 1/2 łyżeczki soli Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Prostokątną formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia (folia aluminiowa ani bułka tarta nie dadzą tu rady). Robimy kruszonkę- orzechy(...)kroimy w kawałki około centymetrowej długości. W makutrze ucieramy jajko z brązowym cukrem. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i ucieramy do otrzymania jednolitej masy. Dodajemy mąkę, sodę, sól i maślankę. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojony rabarbar. Ciasto wylewamy na prostokątną formę- warstwa nie powinna być zbyt gruba, i posypujemy obficie orzechową kruszonką. Pieczemy 30-35 minut, do suchego dźgulca

les mirabelles
Bacon Muffins 156

POMIDORAMI I OREGANO pęczek świeżego oregano 100g wędzonego boczku 50g masła 200g mąki 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 5 łyżeczek suszonych pomidorów w wiórkach 180ml maślanki 1 jajko Oregano płuczemy i odsączamy, obrywamy listki ze sztywnych łodyżek, a następnie krótko miksujemy (albo drobno siekamy). Boczek kroimy w drobniutką kostkę, albo wrzucamy do miksera i miksujemy (daje(...)Formę do muffinów wykładamy papilotkami lub natłuszczamy. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Łączymy suche składniki- mąkę, sodę, sól, pieprz i suszone pomidory. Mieszamy mokre składniki- do przestudzonego masła dodajemy maślankę, jajko i oregano. Suche i mokre składniki dodajemy do siebie, mieszamy niedokładnie (grudki mają zostać), dorzucamy boczek i jeszcze raz mieszamy. Formy do muffinów wypełniamy w 2/3 i umieszczamy

les mirabelles
cynamonowe jabłka z rodzynkami w babeczkach... 167

Składniki: jajka 2 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, maślanka 1 szklanka, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, jabłka 3 sztuki, rodzynki 10 dag, cynamon 1 łyżka, cukier puder - ile potrzeba jajka, olej, maślanka, cukier rózgą dobrze wymieszać wsypać mąkę z proszkiem i wymieszać tylko klika razy 14 sztuk foremki silikonowe - na dno każdej

W Mojej Kuchni Lubię
babeczki waniliowe... 189

Składniki: jajka 4 sztuki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, cukier 1 szklanka, maślanka 1 szklanka, aromat waniliowy 5 kropli, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki jajka, olej, maślanka, aromat waniliowy, cukier rózgą dobrze wymieszać wsypać mąkę z proszkiem i wymieszać tylko klika razy 14 sztuk foremki silikonowe z kominkiem - do pełna nałożyć ciasto i piec w 200C około

W Mojej Kuchni Lubię
Litewski chlebek z farszem z serka i suszonych pomidorów 176

podobnych dylematów, gdyż chlebek ten smakuje wyśmienicie bez żadnej, zbędnej oprawy. Mówię Wam pycha. Chleb: 3 szklanki mąki żytniej 1 łyżka cukru 30 g świeżych  drożdży 2 szklanki maślanki 1 łyżeczka kminku 50 ml piwa sól Farsz: 1 opakowanie serka ziołowego Almette 80 g suszonych pomidorów 1 pęczek natki pietruszki 2 jajka żółty ser Podgrzewamy maślankę

Jadło i czytadło
Cebularze na bogato z pieczarkami i serem w sosie pomidorowym. 216

postanowiliśmy je podać jako przekąskę, ale w wersji bardziej na bogato z pieczarkami. Czego użyliśmy? Do ciasta: -3 kubki mąki pszennej TYP550 -50 gram świeżych drożdży -kubek maślanki podgrzanej, ok 39 stopni -łyżeczka cukru -łyżeczka soli Mąkę przesiewamy z solą. Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem i zalewamy maślanką, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Przelewamy zaczyn do mąki i wyrabiamy ciasto

BaRepas
Chłodnik śledziowy z ziemniakami w mundurkach 225

Wielkiego Postu podany z gorącymi ziemniakami w mundurkach smakuje równie dobrze. Serdecznie polecam. Składniki na 3 porcje: 3 duże płaty solonych matiasów 250 ml śmietany 18% 500 ml gęstej maślanki 1 pęczek szczypiorku 2 łyżeczki cukru 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej sól i pieprz do smaku Dodatkowo: ziemniaki ugotowane w mundurkach woda + 2 łyżki octu do wymoczenia śledzi(...)Matiasy opłukać i zamoczyć w wodzie z octem na 2 godziny. Po tym czasie wyjąć pokroić w paseczki.   Do  miski dodać  musztardę, cukier, pieprz, śmietanę , maślankę oraz pokrojony drobno szczypiorek.... spróbować, bo sól  czasem nie jest potrzebna, choć  z drugiej  strony śledzie po wymoczeniu często jej potrzebują. Pozostawić na godzinkę w lodówce. Wyłożyć

Gosia gotuje
Bliny drożdżowe po Wileńsku 181

proponuję podać je na śniadanie. Będziemy syci i gotowi  stawić czoła całemu dniu. Składniki na bliny dla 3 osób: 2 szklanki mąki wrocławskiej 1/2 szklanki  gęstej maślanki 1 jajko 1  szklanka gazowanej wody mineralnej 30 g drożdży 1/4 szklanki mleka szczypta cukru szczypta soli olej kujawski do smażenia Dodatkowo: 6 jaj 1 opakowanie gęstej śmietany(...)rondelku podgrzać mleko, dodać cukier i rozpuścić w nim pokruszone drożdże. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wyrośnięte drożdże dodać do mąki,wbić jajko, wlać, maślankę i partiami wodę, wyrabiać ciasto na jednolitą masę. Ja robię to ręcznie mieszadełkiem. , gdy jest za gęste możemy dolać wody.Ciasto powinno mieć konsystencję  takiego na racuchy. Na niewielką patelnię wysmarowaną

Gosia gotuje
Chłodnik szczawiowo miętowy 147

dokłada, niestety... Niemniej polecam, bo we Wrocku ciągle upalne dni się zdarzają. Składniki : 500 g świeżego szczawiu 1/2 garści świeżej mięty 1/2 l słodkiej śmietany do zup 1/2 l maślanki 5 jajek ugotowanych na twardo 1 pęczek szczypiorku sól i pieprz do smaku ziiemniaki w mundurkach Sposób przygotowania: Szczaw obrać z twardych gałązek, umyć, pokroić i wrzucić do garnka. Zalać(...)zimnej wody i gotować 20 minut. Ostudzić, dodać pokrojony drobno szczypiorek i miętę. Dolać maślankę i śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać i dodać przyprawy. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Podawać z jajkiem na twardo i gorącymi ziemniakami gotowanymi w mundurkach. Smacznego

Gosia gotuje
Słowo wstępu i placuszki dyniowe z trzcinowym cukrem pudrem. 158

tylko) placuszki dyniowe. Oryginalny przepis pochodzi ze strony  Kwestia Smaku , a ja wprowadziłam kilka swoich modyfikacji. Placuszki z pieczonej dyni 250-300g pieczonej dyni 2 łyżki maślanki 2 jajka 2  łyżki oleju roślinnego  2 łyżki cukru 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu   mała szczypta soli trzcinowy cukier(...)puder** Ulubiony dżem, powidła, owoce Pieczoną dynię kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w kielichu blendera wraz z maślanką, jajkami, olejem, cukrem, cynamonem i solą. Blendujemy przez kilka minut na gładką masę. Następnie przelewamy masę do dużego naczynia i dodajemy przesianą przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy krótko łyżką, aby powstało gęste ciasto. Nakładamy

Zawsze głodna!
Biała kiełbasa inaczej i proziaki 187

smaku solą i pieprzem. Wmieszać posiekaną natkę pietruszki. Proziaki: przepis tutaj Składniki: 1/2 kg mąki 1 łyżka soli 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 250 ml zsiadłego mleka albo maślanki 1 łyżka cukru Mąkę wymieszałam z sodą, solą, cukrem, powoli wlewałam maślankę i wyrobiłam gładkie, niezbyt twarde ciasto. (Gdyby Wasze się lepiło, możecie dodać mąki). Ciasto kroiłam na kawałki i rozwałkowałam

dom-agi.pl
Cupcakes z serduszkami 173

mąki pszennej; - 2 łyżki kakao; - 2 łyżeczki proszku do pieczenia; - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej; - 100 g masła ( w temperaturze pokojowej); - 200 g cukru; - 2 jajka; - 175 ml maślanki naturalnej; - 1 łyżeczka octu; - opcjonalnie ulubiony ekstrakt; Dodatkowo: - szklanka śmietany kremówki; - łyżka cukru pudru - odrobina czerwonego lub różowego barwnika Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do drugiej miski przesiać(...)łyżkę suchych składników, cały czas ubijając, następnie dodać jajko, znów łyżkę suchych składników, drugie jajko, nie przerywając ubijania dodać resztę suchych składników. Gdy masa będzie jednolita dodać ocet oraz maślankę (plus ewentualnie ekstrakt) Nakładać do papilotek. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25-30 minut. Śmietanę ubić z cukrem pudrem oraz barwnikiem na sztywną pianę. Gdy cupcakes wystygną nakładać

dom-agi.pl
Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i mascarpone 249

szklanki mąki pszennej; - 1,5 szklanki cukru do wypieków; - 3/4 szklanki kakao; - 2 łyżeczki sody oczyszczonej; - 1 łyżeczka proszku do pieczenia; - pół łyżeczki soli; - 1 szklanka maślanki lub kefiru; - 1/2 szklanki oleju rzepakowego; - 2 duże jajka; - 1 łyżka cukru wanilinowego; - 1 szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy inki Wykonanie: Do dużego naczynia przesiać mąkę, cukier, cukier wanilinowy, kakao, sodę, proszek, sól(...)większej miski wlać maślankę, olej, jajka. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach tylko do wymieszania składników. Dodać suche składniki i zmiksować, krótko. Powoli dodawać gorącą kawę, mieszając. Gotową masę podzielić pomiędzy dwie tortownice o średnicy 20 cm, wyłożone papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 – 40 minut. Masa śmietanowa: - 300 ml śmietany 36%; - 250 g serka mascarpone

dom-agi.pl
Maślankowe bułki pszenne 220

kubki smakowe. Kapitalne w połączeniu np. z dżemem lub miodem - na kolację albo śniadanie. Albo do pracy! A czemu nie? :) Składniki:  15 gramów świeżych drożdży  100 ml maślanki naturalnej  50 ml mleka  1 łyżeczka cukru  1 jajko 300 gramów mąki pszennej  20 gramów masła   1 łyżeczka soli  1 jajko lub trochę mleka(...)posmarowania bułek ulubione dodatki do posypania bułeczek przed pieczeniem: mak, sezam, zioła, ziarenka siemienia lnianego - według uznania, ja nie posypywałam Do miski wlewamy maślankę, delikatnie podgrzane mleko, cukier i drożdże Wszystko mieszamy do momentu rozpuszczenia składników Dodajemy jajko, mąkę, sól i wyrabiamy ciasto Aby ciasto nie przyklejało się do dłoni, możemy je lekko posmarować oliwą z oliwek. Wyrobione ciasto zostawiamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Karkówka w ziołach. 145

ustach. Znakomicie sprawdza się również jako domowa wędlina na kanapkach. Proponuję KARKÓWKĘ W ZIOŁACH-pieczoną w rękawie. SKŁADNIKI: 1-1,5 kg. chudej karkówki 2 szklanki mleka lub maślanki 3-4 łyżki oliwy oliwek oraz zioła po szczypcie: rozmaryn, tymianek,majeranek sól, pieprz WYKONANIE: Karkówkę moczymy 1-2 godz. w maślance, przygotowujemy marynatę z oliwy i ziół (zioła oraz pieprz

Kuchnia Beaty