Banalnie proste a do tego naprawdę pyszne. Rozpływające się na nich czosnkowo-pietruszkowe masełko i dodatek bryndzy którą uwielbiam to prawdziwe niebo w gębie :) 1 kg ziemniaków 0/5 szklanki maślanki 300 g mąki pszennej spora szczypta soli 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 50 g masła 2 ząbki czosnku bryndza łyżka suszonej pietruszki Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odstawiamy(...)całkowitego ostudzenia, ugniatamy dokładnie i dodajemy do nich mąkę, maślankę oraz przyprawy. Zagniatamy ciasto, w razie gdyby się kleiło dodajemy trochę mąki. Formujemy niewielkie placki grubości max. 1 cm i smażymy je na rozgrzanej suchej patelni. Od czasu do czasu przewracamy na drugą stronę. Masło ucieramy w moździerzu z pietruszką oraz drobno posiekanym czosnkiem. Gotowe moskole podajemy z takim masełkiem
Mienta blogkażdym razem staram się robić inny, łącząc nowe smaki, dlatego konsekwentnie wychodzą mi nowe przepisy, którymi chętnie się z Wami dzielę :) SKŁADNIKI Morele lub nektarynki albo brzoskwinie Banan Maślanka lub jogurt (jeśli lubimy rzadszą konsystencję to polecam mleko) Cynamon WYKONANIE Owoce wrzucamy do blendera, zalewamy maślanką lub jogurtem, dosypujemy cynamon i blendujemy, aż do uzyskania koktajlu
Zofianaprzede wszystkim na surowo na przykład w postaci koktajli :) zawierają przeciwutleniacze niszczące wolne rodniki. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jagody-wspomagaja-leczenie-wielu-chorob_33946.html zawierają przeciwutleniacze niszczące wolne rodniki. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jagody-wspomagaja-leczenie-wielu-chorob_33946.html SKŁADNIKI Borówki amerykańskie / jagody Maślanka lub jogurt Ananasy (w moim przypadku z puszki) do posłodzenia sok z ananasa WYKONANIE Bajecznie proste, czyli owoce i jogurt lub maślanka lądują w blenderze, gdzie miksujemy je na smoothie
ZofianaPietruszka to także skarbnica witaminy C ( wystarczy zjeść łyżkę natki, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie ) oraz spora ilość beta karotenu , witaminy B1 i B2 . SKŁADNIKI pęczek pietruszki 1-2 banany maślanka / mleko 1-2 łyżki miodu sok z cytryny WYKONANIE Pietruszkę siekamy i umieszczamy w blenderze razem z bananem, maślanką lub mlekiem. Dodajemy miód oraz wyciskamy
Zofianaochoty. Smoothie pomarańczowo-bananowe z imbirem jest tak cudownie kremowe i zarazem orzeźwiające , a dzięki dodaniu cukru waniliowego smakuje jak najlepszy deser :) SKŁADNIKI 1-2 pomarańcze 1-2 banany maślanka / jogurt / mleko kawałek świeżego imbiru cukier waniliowy WYKONANIE Pomarańcze oraz banany kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w blenderze. Do owoców dodajemy maślankę, mleko lub jogurt, kawałek imbiru oraz trochę
Zofianaprzeplatające się ze sobą smaki orzeźwiających borówek, słodkości syropu klonowego i egzotycznej nuty kokosów. Opis i tak nie oddaje smaku smoothie trzeba go samemu spróbować. :) SKŁADNIKI borówki / jagody maślanka / mleko wiórki kokosowe syrop klonowy (do smaku) WYKONANIE Borówki lub jagody umieszczamy w blenderze, zalewamy mlekiem lub maślanką, dodajemy wiórki kokosowe trochę syropu klonowego. Całość miksujemy, a potem schładzamy
ZofianaProsty koktajl owocowy, na bazie maślanki ze słodkim bananem i lekko kwaskowatymi malinkami :) Pyszny i banalnie prosty. Ale tak to już chyba jest, że to co proste i niewymyślne zawsze smakuje najlepiej :D Koktajl jak koktajl, ale co to za błonnik witalny? Produkt ten otrzymałam do przetestowania od ViVio . Błonnik witalny, inaczej błonnik oczyszczający to mieszanka nieprzetworzonych łusek babki płesznik(...)stanowić problemu jego spożywanie. Najlepiej jednak pić go rozrobionego z wodą i nie zapominać o płynach w ciągu dnia :) S kładniki na 1 porcję koktajlu bananowo-malinowego: - 200 ml maślanki - pół dużego dojrzałego banana - 1 szklanka malin - 1 łyżeczka błonnika witalnego ViVio Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, pić od razu po przygotowaniu
Zdrowie na języku :PCóż więc robić, mięśnie bolą jak fiks po sadzeniu kwiatków, ale mus to mus... A mus jak to mus może być i truskawkowy:)Składniki: 1 i 1/2 szklanki maślanki 1 i 1/4 szklanki maki 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 szklanki oleju 6 łyżek brązowego cukru25 dkg mrożonych truskawekkilka listków świeżej miętyPrzygotowanie:Maślankę, mąkę
Magiczna kuchnia Dariibyły dłuuugie)olejsól i i pieprz do smaku miseczka dipu z kiszonych nerkowcówPrzygotowanie:Tofu i mozarellę dzielę na niewielkie kawałki (staram się aby miały nieregularny kształt). Do miseczki wlewam maślankę doprawioną sola i pieprzem a następnie wrzucam przygotowane kawałki obydwu serów. Odstawiam na 10-15 minut.W tym czasie obieram słodkiego ziemniaka i kroję na frytki.Kawałeczki sera obtaczam w bułce
Magiczna kuchnia DariiCzas przygotowania: 10 min.Porcja dla 4 osóbKoszt przygotowania: 9,00 złSKŁADNIKI:4 szklanki świeżych truskawek1 szklanka maślanki naturalnej4 łyżeczki cukru1 łyżeczka soku z cytryny6 kostek loduPRZYGOTOWANIE:Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Owoce przekładamy do blendera i miksujemy. Dodajemy maślankę, cukier, sok z cytryny i lód. Ponownie wszystko razem ze sobą miksujemy na gładka masę. Smacznego
kulinarnyJapolecam. W moim wykonaniu wiśniowo- jagodowe i po prostu jagodowe. No to do dzieła :) "Składniki:1 szklanka obtoczonych w mące wiśnigarść jagód2/3 szklanki cukru50 g miękkiego masła1 jajko3/4 szklanki maślanki / kefiru / śmietany1 1/2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliSposób przygotowania:Na sam początek ucieramy masło z cukrem na jednolitą, puszystą masę. Następnie dodajemy jajko i dalej(...)miksujemy. W oddzielnej misce łączymy ze sobą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy składniki sypkie na przemian z maślanką, mieszamy dokładnie.Ciasto wylewamy do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wiśnie obtaczamy w mące aby nie opadły na dno i wrzucamy na ciasto, jagodami posypujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego
Słodkie Przyjemnościskładniki* 280 g mąki pszennej* 115 g margaryny* 150 g cukru* 2 jajka* 230 ml maślanki* 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej* 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia* 1/4 łyżeczki sody* 1/2 łyżeczki soli* 4-5 kropli olejku pomarańczowego* 12 papilotekSposób wykonaniaUtrzeć margarynę z cukrem, następnie dalej ucierając dodać jajka, olejek pomarańczowy oraz powoli dolewać maślankę.Do masy dodać mąkę
Mix smakuchciałam się z Wami podzielić tym pozytywnym widokiem :)) Z tej porcji ciasta wychodzi około 12 babeczek :)Składniki:Muffiny:200 g mąkiszklanka cukru pudru1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki sodyjajko125 ml maślanki naturalnej125g masła175ml coca-coli2 łyżki kakao Dodatkowo:czekolada biała lub karmelowa na polewęłyżka masłaopakowanie żelek serduszek na noskibiałe groszki na oczyprecelki na rogiodrobina gorzkiej lub mlecznej czekolady na kropeczki(...)oczy Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy coca-colę i kakao, podgrzewamy. Mąkę, cukier, sól i sodę wsypujemy do miski. Zalewamy sypkie składniki mieszaniną z garnuszka i dokładnie mieszamy. Maślankę i jajko ubijamy widelcem i wlewamy do pozostałych składników. Mieszamy, aż powstanie jednolita masa.Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach.Z precelków wycinamy rogi, niestety precelki się
Czerwona Porzeczkatęsknie za nimi na swoim talerzu :-P Swojego królika kupiłam od prywatnego gospodarza. SKŁADNIKI na 1 porcję:Udko z królika1,5 kieliszka białego wina2 szklanki kwaśnego mleka albo maślanki (jeśli mięso jest świeże i nie było mrożone)2 białe cebuleolej rzepakowySól, pieprz3 ziarna ziela angielskiego1 kulka jałowca 2 liście laurowegałązka rozmarynutymianekmajeranek2 ząbki czosnkuSkładniki na Puree ziemniaczane:dowolna ilość ziemniaków(...)szałwia (1 listek na 1 ziemniaka)łyżka masłasól, pieprzSkładniki na surówkę:2 marchewki1 mały por1 kwaśne jabłko1 łyżka majonezu albo śmietanysól, pieprzKrólik: Mięso królika najpierw przez godzinę maczamy w maślance. Następnie królika posypać solą oraz pieprzem i obsmażyć na gorącym oleju. Kiedy będzie rumiany, przełożyć go do garnka. Na patelnię, tę samą, na której wcześniej był podsmażany królik, dodać odrobinę
Bon Appetit MałgorzatyJest jeden plus upałów....można bezkarnie jeść chłodniki! :D postanowiłam tradycyjny litewski chłodnik unowocześnić nietypowymi dodatkami jak mascarpone oraz przegrzebkami. Przegrzebki to jadalny gatunek małża. Kupiłam
Bon Appetit Małgorzaty