Słodkie ciasto z orzeźwiającymi porzeczkami jest naprawdę idealne na lato! Mniaaam! Maślankowe ciasto z porzeczkami Składniki: 2 i 3/4 szklanki mąki, szklanka cukru, szklanka maślanki, 3 jajka, 1/2 szklanki oleju, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 500 g czerwonej porzeczki, cukier puder. Wykonanie: Przez 5 minut jajka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy olej i maślankę i ucieramy
paapilotkaaSkładniki: 2,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru trzcinowego 3 jajka 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 80 g białej czekolady 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki oliwy z oliwek 1 puszka brzoskwiń w lekkim syropie Budyń: 400 ml mleka 1 op. budyniu waniliowego Kruszonka: 50 g mąki 30 g masła 30 g cukru trzcinowego Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru(...)szklanki mleka. Całość bardzo dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Pozostawiamy do ostygnięcia. Do osobnej miski dodajemy jajka i cukier - miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy maślankę, oliwę z oliwek, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i startą na grubych oczkach białą czekoladę - miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Gotowe ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia
Emcia PichciSkładniki: maliny 1,5 szklanki, miód wielokwiatowy 2 łyżeczki, maślanka 1 litr maliny opłukać na sitku i obsuszyć, wsypać do dzbanka dodać miód wielokwiatowy lub inny smakowo wlać zimną maślankę i pałką blendera w dzbanku zmiksować schować do lodówki, koktajl jest pyszny..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmoże przekona śliczny różowy kolor. Apetyczny kolorek zawdzięcza kilku buraczkom ze słoiczka. Buraczki nie tylko pięknie zabarwiły chłodnik, ale dodały smaku. Składniki na 2 porcje: 500 ml kefiru lub maślanki 300-400 ml jogurtu greckiego 1 długi ogórek 1 pęczek rzodkiewek 1 pęczek szczypiorku 1-2 ząbki czosnku kilka buraczków z zalewy ze słoika 1-2 łyżki zalewy ze słoika(...)umyć. Ogórka obrać, przekroić na pół, wydrążyć środek z pestkami, następnie pokroić w drobną kostkę. Rzodkiewki pokroić w cieniutkie półplasterki. Szypiorek i koperek posiekać jogurt wymieszać z kefirem ( lub maślanką). Dodać pokrojonego ogórka, rzodkiewki, szczypiorek, koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyłowić ze słoika kilka większych buraczków i zetrzeć na tarce jarzynowej. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!masłem nawet na drugi dzień! Podaję składniki na 12 drożdżóweczek: 500 g mąki pszennej ECO u mnie typ 500 od Młyn Kopytowa 40 g świeżych drożdży 100 ml maślanki lub naturalnego jogurtu 100 ml ciepłego mleka u mnie 3.2% 2 jaja 4 łyżki cukru torebka mała cukru waniliowego 70 g oleju kokosowego u mnie ZIELONY NURT szczypta soli(...)drobnego cukru do wypieków 40 g zimnego masła Dodatkowo: 1 małe rozkłócone jajko Przygotuj duży kubek i wymieszaj w nim na papkę drożdże, z ciepłym mlekiem, łyżką maślanki i łyżeczką cukru, dodaj łyżeczkę mąki.Wymieszaj dokładnie. Odstaw zaczyn na 15 minut, sprawdzaj, bo mój sobie po prostu wykipiał z kubka. Przesiej mąkę do misy, dodaj sól i cukier, cukier waniliowy
Z Kuchni Do Kuchnilinolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy..) Składniki: 1 pęczek botwinki z kilkoma buraczkami 1 ogórek szklarniowy sok z 1/2 cytryny pęczek szczypiorku pęczek koperku 1l maślanki 250 ml śmietanki 30% 250ml wody sól, pieprz, cukier do smaku. Wykonanie: Botwinkę myjemy i drobno siekamy, buraczki, myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Wszystko gotujemy około 15 minut(...)wody z sokiem z cytryny. Gdy wszystko zmięknie, ostawiamy do wystudzenia. Ogórka szklarniowego ścieramy na tarce, szczypiorek i koperek siekamy drobno, zalewamy maślanką, śmietanką i przestudzoną botwinką z buraczkami, całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą pieprzem i cukrem. Najlepiej schłodzić około 2 godziny. Przed podaniem zupę posypać ziarnem czarnuszki. Czarnuszka ma gorzki smak, który zmienią się w ostry
Garnkowe fanaberieśrednicy. Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 0,5 szklanki oleju 1 szklanka maślanki 1 jajko 0,5 szklanki jagód Składniki na krem: 1 kostka masła 1 budyń 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru pudru + 1 cytryna Przed upieczeniem ciasta warto przygotować sobie(...)mleka i mieszamy do pojawienia się pierwszych bąbelków. Przelewamy gotowy budyń do miseczki i odstawiamy przykryty do wystudzenia. Suche składniki na ciasto mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz maślankę dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Myjemy jagody, najładniejsze odkładamy do dekoracji. Dokładnie myjemy cytrynę, ocieramy skórkę z połowy, dodajemy do masy, dolewamy jedną łyżeczkę ekstraktu z wanilii i mieszamy
Ciastkozercydość, że szybko je się robi to smakuje obłędnie! Składniki: 3 łyżki mąki graham T1850 lub pełnoziarnistej szczypta proszku do pieczenia 1 łyżka cukru trzcinowego 1 jajko 4 łyżki maślanki aromat cytrynowy truskawki Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajko i dodajemy cukier. Ucieramy na puszystą masę. Kolejno dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, maślankę i aromat cytrynowy. Wszystko dokładnie miksujemy
Truskawkowa Fiestaspędzać dużo czasu w kuchni ;) A zaoszczędzony czas proponuję spędzić w cieniu z dobrą książką i szklanką zimnej lemoniady ;) Składniki: pęczek botwinki pęczek rzodkiewki 1 duży ogórek 1 litr maślanki naturalnej duży jogurt naturalny pęczek koperku pół pęczka szczypiorku sól, pieprz szczypta kwasku cytrynowego koncentrat do barszczu * jajka na twardo do podania Botwinkę myjemy. Buraki obieramy i kroimy(...)wodzie. Gotujemy 5 minut ze szczyptą kwasku cytrynowego. Studzimy. Rzodkiewkę i ogórka kroimy w kostkę, siekamy szczypior i koperek. Wszystko dodajemy do schłodzonej botwinki. Następnie wlewamy jogurt i maślankę. Jeśli kolor jest za mało intensywny dodajemy koncentrat (ale nie jest to konieczne*) Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Podajemy z ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo
Czerwona PorzeczkaOdkąd pojawiły się sezonowe owoce, wciąż szukałam idealnego przepisu na prosty placek z nimi. Poza ciastem na maślance z truskawkami i kruszonką wszystkie miały jakieś wady albo po prostu wychodził zakalec :/ A ja chciałam coś prostego, do przygotowania w kilka minut, ze składników będących zawsze pod ręką (a maślankę akurat nie zawsze mam w domu). Aż w końcu udało się
Kto ugości moich gości?utęsknieniem. To jest niesamowite jak rewelacyjnie może smakować młody ziemniak wydłubany z babcinej ziemi, koperek i cebulka proso z grządki i jajuszko, prosto od kurki! Nie wspomnę o maślance! Taki obiad serwowaliśmy sobie...i niespodziewanym gościom! Powrót do przeszłości, beztroskie bieganie boso po rosie, wybieranie jajek kurom spod kupra... I takie obiady ..na wagę złota. Dlatego obróbka termiczna jest bardzo(...)wrzuć ziemniaczki, poddaj obróbce termicznej dosypując koperku i cebulki.Olej kokosowy nie jełczeje ani nie pali się. Na drugiej patelni usmaż jaja sadzone. Posól. Wyłóż na talerze, dodaj sałaty. Maślankę przelej do szklanek! Obiad wspomnień gotowy! Obiad podałam na AGAWA GOLD PORCELANA BOGUCICE
Z Kuchni Do Kuchnitego obowiązkowo syrop klonowy, śmietana i duuuużo owoców :) Składniki: 1 szklanka mąki 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 szklanka maślanki 1 jajko 1/4 szklanki oleju Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy maślankę, olej, jajko i dokładnie mieszamy – drucianą trzepaczką lub mikserem na wolnych obrotach. Na papierowy ręcznik kuchenny
Ciastkozercysztuk) 120 g mąki pszennej, 25 g kakao, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, szczypta soli, 100 g cukru, 30 g rozpuszczonego masła, 75 ml maślanki, 1 jajko, 100 g konfitury truskawkowej 200 g mascarpone, 130 ml śmietanki 30 %, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki wrzątku + 1 pełna łyżeczka kawy rozpuszczalnej gorzka czekolada, siekane migdały, truskawki(...)misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki - mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz cukier. W drugiej misce wymieszać wszystkie mokre składniki - rozpuszczone i przestudzone masło, maślankę, roztrzepane jajko oraz konfiturę truskawkową. Następnie mokre składniki wlać do suchych i wymieszać do połączenia. Masę przełożyć do blachy na muffinki wyłożonej papilotkami - podzielić na 10 części - piec w piekarniku nagrzanym
Plate of Joy