diecie każdego dnia. Składniki (6-7 słodkich bułek): 1,5 szklanki mąki orkiszowej typ 2000 + 3 łyżki do rozczynu 25 gram świeżych drożdży 4 łyżki ciepłego mleka 1/3 szklanki maślanki 1 jajko 1/2 szklanka puree z dyni* 20 gram rozpuszczonego masła 4 łyżki cukru trzcinowego duża szczypta cynamonu skórka otarta z 1 pomarańczy do nadziewania: konfitura z pomarańczy lub domowy(...)mieszamy z cukrem, dodajemy 3 łyżki mąki i ciepłe mleko. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut, by drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodajemy resztę składników: mąkę, maślankę, jajko, puree z dyni, cynamon, skórka otarta z pomarańczy i wyrabiamy ciasto. Następnie wlewamy masło i nadal wyrabiamy. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Wkładamy przygotowane ciasto do miski
Mango Papajakomponować tak naszą dietę, by mleko i przetwory mleczne odgrywały w niej dużą rolę. Składniki (6-7 drożdżówek): 200 gram mąki orkiszowej typ 2000 + odrobina do podsypania 130 ml maślanki 2 żółtka 25 gram rozpuszczonego masła 4 łyżki cukru trzcinowego 25 gram świeżych drożdży szczypta soli 5 łyżek ciepłego mleka + 2 łyżki mleka do wysmarowania drożdżówek 50 gram twarogu, trzykrotnie(...)cukrem, aż do rozpuszczenia. Dodaję 3 łyżki mąki i ciepłe mleko. Dokładnie mieszam i odstawiam na 20-30 minut, by drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodajemy resztę składników: maślankę, żółtka, szczyptę soli i resztę mąki. Wyrabiam ciasto, dodaję rozpuszczone masło i nadal wyrabiam. Ciasto nie powinno zbyt mocno kleić się do rąk. Wkładam do miski wysmarowanej masłem, przykrywam ściereczkę
Mango Papajaroślinnym) 200 g cukru (zmieszałam pół na pół z trzcinowym) 2 banany 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli 100 ml „maślanki” (płynu jak zostanie po odsączeniu serka dodatkowo zakwaszonego sokiem z cytryny) 50 g kakao po jednej łyżeczce: cynamony, mielonych goździków, imbiru lub duża łyżka przyprawy do pierników Krem: około(...)masła kokosowego (lub innego roślinnego) 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Olej utrzeć na gładką puszystą masę wraz z cukrem Dodać banany i ponownie utrzeć W oddzielnej misce zmiksować „maślankę” z dyniowym puree Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy, na przemian dodawać po trochu masy maślankowej i masy bananowej Można od razu dodać
greenscarfpodczas dwóch weekendowych spotkań, przygotowałam 20 śniadaniowych propozycji , hitem okazały się roladki z cukinii z ziołowym serkiem kremowym, papryką, koperkiem i dynią. Koktajl z borówek amerykańskich i truskawek, na maślance pokochały całe rodziny! Do tostów ognistych ustawiały się długie kolejki, były i zamówienia na porcje dla wegetarian, każde z życzeń zostało spełnione. Tramezzini z rukolą i prosciutto, posmarowane kremowym serkiem(...)ziołowym serkiem kremowym, z papryką, koperkiem i chrupiącą dynią Rożki owocowe Tosty caprese Kanapkowa sałatka z kremowym serkiem, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Kanapki z twarożkiem warzywnym Koktajl na maślance z borówkami i truskawkami Bruschetta z pomidorami Chrupiący deser jogurtowy z granolą i świeżymi owocami Tosty ogniste Owocowa pizza Tortilla z szynką drobiową i warzywami Orzeźwiająca sałatka warzywna z fetą
Moja smaczna kuchniadżemem wiśniowym. Maślankowe pancakes 2 szkl. mąki pszennej 0,5 łyżeczki soli 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 szkl. maślanki 2 jajka 2 łyżki oleju 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Mąkę wymieszać z suchymi składnikami. W osobnej misce zmiksować żółtka z maślanką, olejem i wanilią, po czym dodać mąkę
Przepysznik - BLW i nie tylkododatkowo mają pyszny dyniowy posmak. Składniki: 1 szklanka mąki (ja użyłam pełnoziarnistej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g purée z dyni (około 0,5 szklanki) 0,5 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego 1 jajko 3 łyżki oleju 3 łyżki cukru (ja użyłam trzcinowego) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy Zaczynamy od przygotowania purée z dyni. Dynie kroimy(...)dynia jest miękka. Wyciągamy z piekarnika, oddzielamy miąższ od skórki, całość miksujemy w blenderze na gładką masę. W misce mieszamy wszystkie suche składniki, w drugiej misce mieszamy razem maślankę, jajko, olej, ekstrakt z wanilii i purée z dyni. Łączymy wszystkie składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Patelnie przecieramy papierowym ręcznikiem zamoczonym w oleju, nakładamy około 2 łyżek ciasta
CiastkozercySkładniki: 1 opakowanie Marwitek (marchewki marki Marwit gotowe do spożycia)* 50 ml świeżego soku z marchwi marki Marwit 2 szklanki mąki orkiszowej typ 2000 + trochę do podsypania 50 ml maślanki 50 gram rozpuszczonego masła 30 gram drożdży 3 łyżki cukru trzcinowego 50 gram rodzynek polewa: 1/2 szklanki cukru pudru + 3 łyżki świeżego soku z marchwi marki Marwit Marchew gotujemy(...)wodzie do miękkości, odcedzamy i miksujemy blenderem na puree. Drożdże mieszamy z cukrem do rozpuszczenia. Dodajemy mąkę, maślankę, sok i całość dokładnie mieszamy. Następnie powoli wlewamy masło, cały czas wyrabiamy ciasto. Teraz dodajemy puree z marchwi oraz rodzynki i dokładnie wyrabiamy ciasto. Jeśli jest zbyt luźne dodajemy więcej mąki. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny
Mango Papajabyć! foremka 11x26 cm Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/3 szklanki cukru, 2 jajka, 1/2 szklanki oleju, 1/2 szklanki maślanki, cytryna, 1 szklanka startej cukinii, szczypta soli, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Wykonanie: Jajka ubić trzepaczką z olejem. Dodać maślankę, cukier, skórkę startą z całej cytryny
Z miłości do słodkościpieczenia a boki smarujemy olejem i posypujemy lekko mąką. Mleko sojowe mieszamy z sokiem z cytryny i odstawiamy na ok. 5-10 minut aż się zetnie - powstanie wegańska maślanka. Mąkę mieszamy z karobem, cukrem i sodą. Owoce myjemy i osuszamy. Olej mieszamy z "maślanką", następnie dodajemy mokre składniki do mąki i mieszamy. Na koniec dodajemy owoce i ponownie delikatnie mieszamy
chili & sugarSkładniki: 2 świeże ogórki, 1 średnia cebula, łyżka octu, maślanka ok.600g, sól, pieprz, cukier. Przygotowanie: Ogórki i cebulę obrać, pokroić. Dodać maślankę i ocet. Doprawić do smaku. Wymieszać. Smacznego
W kuchni u Monikiłyżki Posiekany szczypiorek -1 łyżka Sos Worcestershire – 1 łyżeczka Mielony pieprz – 1/2 łyżeczki Ocet winny – 1/2 łyżeczki Ostra papryka – 1/4 łyżeczki Sól – 1/4 łyżeczki Maślanka – aż do uzyskania pożądanej konsystencji, ok. 1/2 filiżanki Oryginalny, lekko zmodyfikowany przeze mnie przepis (nie chciałam, żeby był za ostry) znajduje się tutaj – klik . Przygotowany w ten sposób(...)Suszony czosnek i cebula – po 1/4 łyżeczki (dałam więcej cebuli gdyż pominęłam suszony szczypiorek obecny w przepisie oryginalnym) Sól, mielony pieprz – 1/8 łyżeczki Do pożądanej konsystencji rozrzedziłam maślanką. Oryginalny przepis znajduje się tutaj – klik . Wnioski z eksperymentu: sosy wykonane na bazie obu receptur są niezwykle smaczne, wchodzą więc na stałe do mojego repertuaru. Jednak nic nie zastąpi
Patchworkstraciłam ... Składniki na 12 babeczek : 210 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ szklanka cukru 1 duże jajko 45 g masła 250 ml maślanki (użyłam mojej ulubionej o smaku pieczonego jabłka) masa krówkowa z puszki Wykonanie : Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. W misce mieszamy mąkę, proszek, sodę i cukier(...)drugiej misce wbijamy jajko, miksujemy z stopionym i przestudzonym masłem oraz maślanką. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy . Do foremek wyściełanych mankiecikami dajemy ciasto do wysokości 1/3 formy, następnie kładziemy 1 łyżeczkę masy krówkowej i dopełniamy ciastem do wysokości 2/3 foremek. Pieczemy 20 minut. Smacznego:) Zapraszam do zapoznania się z przepisami na święta
cucinarenich pomroziłam a drugą wykorzystałam do wypieków. Dzisaj jest to maślankowe ciasto wypełnione kwaskowatymi jeżynami. Składniki: - 500 g mąki pszennej - 3 jajka - 1 szklanka cukru kryształu - 1 szklanka maślanki - 1/2 szklanki oleju słonecznikowego - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 400 g jeżyn kruszonka - 210 g maki pszennej - 4 łyżki cukru - 1 łyżka cukru waniliowego(...)żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając po łyżce cukru. Następnie nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Gdy składniki się połączą wlewamy do nich wolnym strumieniem olej, maślankę oraz ekstrakt waniliowy. Na koniec dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy całość łyżką. W misce łączymy wszystkie składniki na kruszonkę i ugniatamy palcami. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wykładamy
Zainspirowana w kuchni