maślanka - 2502 przepisów (strona:91/167)

Ciasto w garnuszku z krówkami 231

rozgrzej do 180 stopni C. Masło roztop w małym garnku .W jednej misce wymieszaj suche, a w drugiej mokre składniki.Jeżeli ciasto będzie zbyt kleiste można dodać więcej maślanki.Krówki pokrój w drobną kostkę.Zawartość obu misek wymieszaj, dodaj krówki i ponownie wymieszaj.Masę przelej do żaroodpornych naczyń (mogą być również papilotki do muffinów).Pieczemy około 30 minut (muffiny

Kredowe Menu
Bakłażany z sosem maślankowym i granatem 213

Dania przygotowane przez Yotam'a Ottolenghi obserwuję w internecie od dawna. Może wynika to z sentymentalnych wspomnień z wizyt w Londynie u mojej siostry? To Ona

Stare Gary
Bułeczki z batatami i rozmarynem 169

pieprz. Dodajemy startego na tarce ziemniaka, którego dodatkowo jeszcze-po starciu- siekamy nożem aby były mniejsze kawałeczki. Dosypujemy rozmaryn i wszystko mieszamy.2. W naszej masie robimy wgłębienie i wlewamy maślankę. Wyrabiamy do połączenia składników. Następnie przekładamy ciasto na posypaną mąką powierzchnię i wyrabiamy kilka minut aż ciasto zrobi się gładkie. Dzielimy na 8 części i formujemy kształt bułeczek. Obsypujemy delikatnie

UgotujmyTo.pl
Muffinki bananowo orzechowe 161

jajka100 g roztopionego masła1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej45 ml maślankiBanany zmiksować. Dodać cukry i jajka i wszystko razem zmiksować. Do masy dodać roztopione, przestudzone masło, sodę, mąki i maślankę. Zmiksować wszystko. Na koniec dodać rozdrobnione orzechy i wymieszać. Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut – do suchego patyczka.Smacznego Post Muffinki bananowo orzechowe pojawił się poraz pierwszy

UgotujmyTo.pl
Proste ciasto cynamonowe z rodzynkami 223

jajka 2 szkl.maślanki 120 ml oleju 100 g rodzynek 3 łyżeczki cynamonu + 80g cukru  Wymieszać razem mąkę, cukier, sodę i sól. W drugiej misce wymieszać maślankę olej i jajka. Rodzynki i mokre składniki dodać do mąki, krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.Cynamon wymieszać z 80g cukru. Keksówkę 30x12cm wysmarować masłem i posypać

Moje domowe kucharzenie
ŁATWE I PYSZNE CIASTO- POWIDŁOWIEC 712

łyżki oleju (u mnie ciepły olej kokosowy )- 2 łyżeczki sody (ja dałam mniej- tylko10g, uważam iż wystarczy)- 350g powideł śliwkowych (u mnie bez cukru)- ok.100ml mleka np.roślinnego lub maślanki- 1 jajkoWszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i dokładnie miksujemy. Moja masa nie była zbyt gładka ale zupełnie to nie przeszkadza, ważne by nie było grudek. W moim cieście widoczne

Smaczne Zdrowe
Leniwe niedzielne śniadanie. 322

leniwy poranek, to i leniwe śniadanie. Cudowne pancakes na które przepis wykorzystuję po raz kolejny (oryginalny przepis: klik). Składniki: 1,25 szklanki mąki 1 jajko 1,25 szklanki maślanki 0,25 szklanki cukru pudru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 0,25 szklanki oliwy szczypta soli No to do dzieła. Wszystko wrzucamy do miski i mieszamy

Brzuszki Łakomczuszki
Ciasto jogurtowo-maślankowe z owocami 324

Cześć!Lato. A jak lato, to ciasta z owocami! A jak już ciasto, to koniecznie z jogurtem i maślanką.Cudownie wilgotne, rozpływające się w ustach. Znika w zbyt szybkim tempie ;-). Zdecydowanie. Polecam i zapraszam!Inspirowane ciastem Doroty.Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Koktajl malinowo-brzoskwiniowy 165

Witajcie!Lubicie koktajle owocowe?Ja bardzo i dość często staram się je przygotowywać. Czy to na maślance, jak ten, czy na mleku, jogurcie naturalnym. Nie przepadam za "kupnymi" jogurtami owocowymi, które są nafaszerowane chemią, sztucznymi barwnikami itd. Po co kupować gotowe, skoro samemu można zrobić własny? Mamy obecnie takie bogactwo owoców, że zdecydowanie jest w czym wybierać :-).Zapraszam

Pora coś zjeść
Żywienie w dolegliwościach ciążowych 176

otręby owsiane, warzywa i owoce. Przy zwiększaniu ilości błonnika w diecie bardzo ważne jest jednoczesne zwiększanie ilości wypijanych płynów. Pomóc może również regularne spożywanie fermentowanych napojów mlecznych - jogurtu, kefiru, maślanki. Ograniczyć należy spożywanie tłuszczu i słodyczy (czekolada niestety należy do obu tych kategorii...) oraz potraw smażonych i pieczonych, a także napojów gazowanych. Posiłki powinny być spożywane regularnie, w tym samych

Z notatnika dietetyka
Przedsmak roku akademickiego czyli pijane muffiny 291

kuchni. Włączam piekarnik. Przedsmak roku akademickiego czyli pijane muffiny SKŁADNIKI: a) suche 2szklanki mąki 3/4szklanki cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia b)mokre 1jajko 1 niepełna szklanka maślanki 1/4 szklanki oleju łycha rumu(można użyć olejku o aromacie rumowym,ale prawdziwy student użyje rumu) c) inne wisienki z nalewki cukier puder drewniany długi patyczek Czytaj więcej

U Fiolki
Letni koktajl owocowy 172

pysznym serniczku czas na pyszny koktajl owocowy. Latem pijemy go dużo. Przeważają te na maślance i z owocami. Takie najlepiej nam smakują i zawsze inaczej bo staram się dawać inne owoce. Nawet jeśli nie ma upału to warto wypić szklaneczkę koktajlu. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Bezglutenowe gofry z kurkami, chorizo, jajkiem i pieczonymi w maśle orzechowym korzeniami marchwi i pietruszki czyli... śniadani 163

chorizo kurki i marchew oraz pietruszka pieczona w maśle orzechowym. Tak bezbłędnie smaczne połączenie tylko na mangopapaja!  Składnik (na 2 porcje): Bezglutenowe gofry: 1 jajko  1/2 szklanki maślanki  4-5 łyżek mąki bezglutenowej (np. jaglanej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  sól Pieczona w maśle orzechowym marchew i pietruszka: 3-4 marchewki małe  3-4 korzenie

Mango Papaja
Placek brzoskwiniowy 168

prostszego sposobu, aby w tak krótkim czasie wyjąć z piekarnika blaszkę pysznego, pachnącego placka. Jedno jest pewne- znika tak samo szybko jak się go robi:) Placek brzoskwiniowy 1 szkl maślanki naturalnej 3/4 szkl cukru 2,5 szkl mąki 3 jajka 0,5 szkl oleju 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka 100 g masła 100 g cukru

Pieguskowa Kuchnia
CIASTO NA PIEROGI ANDRZEJA POLANA 334

miałam do tej pory swoje ulubione ciasto na pierogi, a nawet dwa. Nie mogłam się zdecydować, które jest smaczniejsze i do pierogów z mięsem i ruskich używałam ciasta na maślance klik , a do owocowych i z serem, na słodko robiłam ciasto z przepisu od mojej siostry klik . Jakiś czas temu przez przypadek natknęłam się na program w którym Andrzej Polan

Pieguskowa Kuchnia