wody. Zaczyn jest dość luźny i taki ma być. Mieszamy, przykrywamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 12 -14 godzin. Ciasto właściwe cały zaczyn 225 g maślanki 337 g mąki żytniej typ 720 1,5 łyżeczki soli Składniki mieszamy i wyrabiamy około 3-4 minuty. Pozostawiamy na 2,5 godziny. Ciasto urosło, dodajemy: 127 g mąki
Przepisy na domowy ser i chlebdodatkiem czosnku, soli i świeżo mielonego pieprzu. Odciskamy szpinak z nadmiaru wody na sitku. Wszystkie składniki układamy na talerzu i polewamy całość sosem pieczeniowym. Podwieczorek Koktajl mleczny (200 ml maślanki + pół szklanki sezonowych owoców) Kolacja Sałatka z gruszką, selerem naciowym, serem pleśniowym i płatkami ze schabu Naturrino Składniki: schab Naturrino 100 g 1 świeża gruszka obrany seler naciowy
karmelowypiekarnika. SKŁADNIKI: CIASTO: - 500 g mąki pszennej typ 480 - 4 żółtka - 1 białko - 3 łyżki śmietany - 190 g cukru pudru - 200 g masła z lodówki - łyżka mleka lub maślanki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy Z w/w składników zagniatamy szybko ciasto i wstawiamy do lodówki na 20 minut. MASA SEROWA: - 750 g sera twarogowego z wiadereczka (do wypieku
SMYKWKUCHNIrabarbaru czy jabłek. U mnie tym razem z brzoskwiniami z puszki Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 4 jajka 3/4 szklanki oleju 1 szklanka jogurtu naturalnego ( 250ml) lub maślanki 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia Cukier puder do posypania (opcjonalnie) Dodatkowo na kruszonkę: 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki cukru
W garach u GosiŚwietne jako dodatek do obiadu, pyszne do szklanki kefiru czy maślanki. Zmieniając przyprawy zmienimy smak tego prostego dodatku . Składniki: 70 dag ziemniaków sól,pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie Wykonanie: Ziemniaki obieramy. Duże kroimy na ćwiartki, mniejsze na połówki. Zalewamy woda, solimy, gotujemy 5 minut od zagotowania, po tym czasie przekładamy na patelnię, obsmażamy na rumiano na niewielkiej ilości oleju
Z Majeczką w kuchniwstawić do lodówki. Podawane na zimno smakują jak doskonałe ciacho i mogą pełnić funkcję deseru :-) Składniki: 1,5 szklanki mąki 50 g masła 2 jajka 1 szklanka kefiru lub maślanki 2-3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao szczypta soli Nadzienie: 2 banany 200 g sera białego chudego 2-3 łyżki masła orzechowego Polewa
Kuchnia MagdaLenypizzę tylko na bazie mąki pełnoziarnistej? Na pewno tak, będzie się jednak ono różnić znacznie konsystencją od ciasta tradycyjnego. Napotkałam wczoraj na fajny przepis na takie ciasto wzbogacone o maślankę. Kto wie, może to jest dobry patent - jak się u mnie sprawdzi, podzielę się z Wami przepisem. Ciasta nie zrobiłam oczywiście dla samego ciasta :) Jeszcze w tym tygodniu podzielę się
Chilli Czosnek i OliwaTarta jest przepyszna, owocowa niezbyt słodka i aromatyczna. Składniki: 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 80 g mąki pszennej typ 480 110 g masła 1 łyżka cukru 4 łyżki maślanki szczypta soli 500 g śliwek 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego do dekorowania ciasta: 1 jajko do posmarowania ciasta cukier do posypania ciasta Przygotowanie: Zimne masło pokroić
Codziennik Kuchennymogą być: świeże grzyby leśne lub suszone marchew, cebula, czosnek boczek wędzony, kiełbasa skwarki - wytopione ze słoniny lub boczku usmażona na rumiano cebula do zabielenia: śmietana, śmietana z mąką, maślanka Przepis na żuru znajdziecie tutaj . Składniki: 500-700 ml żuru 6 średnich ziemniaków 30 dkg świeżych grzybów leśnych (kurki, prawdziwki, maślaki, podgrzybki) 1 średnia cebula 2 ząbki 20 dkg wędzonego
Codziennik KuchennyBabcia Józia piekła wyśmienite chleby, najlepszy był ten na maślance - pszenny wielkości koła od roweru. No może nie był tak duży, ale dziecięca wyobraźnia kazała mi tak sądzić. Drugi zapamiętany chleb, który robił na mnie wielkie wrażenie, to ten pieczony na chrzanowym liściu. Dla ,,miastowego" dziecka domowy wypiek chleba był bardzo tajemniczym zajęciem. Siedziałam przy piecu chlebowym, cierpliwie czekając
Codziennik Kuchennyktóry marynowały się skrzydełka przez całą noc i uwierzcie mi warto było czekać!. Co będziecie potrzebować, czyli porcja dla 5 osób: - 20 skrzydełek Sos do marynowania: - 1/2 litra maślanki - 5 łyżek sosu paprykowego (ajvaru), mój domowy jest łagodny, jeśli macie sklepowy który jest bardzo ostry to radzę dodać tylko 2 łyżki, bo skrzydełka z pikantnych staną się bardzo ostre
Apetyczna babeczkaSkładniki podstawowe: 1 kg kapusty białej , 2 duże marchewki, 1 duża cebula, Składniki na sos : pół szklanki (125 ml ) majonezu, pół szklanki (125 ml ) śmietany 30 % (kremówki ) lub maślanki, 3 łyżki białego octu winnego , 3 łyżki soku z cytryny, 5 płaskich łyżek cukru pudru, ok. 1/2 łyżeczki soli , szczypta pieprzu, Sposób przyrządzenia : Na tarce z grubymi oczkami trzemy kapustę
Pysznosci Babci BasiChcąc urozmaicić nasz jadłospis. polecam frużelinę truskawkową , którą możemy podać z goframi ( ja nie mam gofrownicy , ale kupiłam je gotowe w naszym markecie Dino ) , naleśnikami z maślanką – zwane „Pancakes”, itp. Na zdjęciach ( gofry) frużelina jest ciepła i jest rozlana , a po zastygnięciu jest bardziej „zwarta ” ! Składniki : 50 dkg truskawek świeżych , 4-6 łyżek cukru
Pysznosci Babci BasiBiszkopt : 280 g mąki pszennej 80 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 300 g cukru kryształu 90 g cukru brązowego 240 ml maślanki 180 ml oleju rzepakowego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 3 jajka 240 ml gorącej wody W jednej misce mieszamy suche składniki. W drugiej misce, na wolnych obrotach miksera łączymy mokre
Made By Mom And Son