minut w zależności od wielkości formy. Ja piekłam 25 minut w formie ok. 20×30 cm. Na deser pyszne ciasto z jabłkami i gałką lodów jogurtowych oraz maślanka z jagodami. Co na kolację? Jeszcze nie wiem, ale czekam aż wyrośnie pyszny chleb gryczany
Kucharzycalitewski to surowa, podawana na zimno zupa przygotowana z lekko podgotowanej botwinki - klasycznie na bazie zsiadłego mleka lub kwaśnej śmietany. Moja wersja jest nieco zmodyfikowana bo jej bazą jest maślanka - łatwiej dostępna niż zsiadłe mleko i lżejsza od śmietany. Dla urozmaicenia dodajemy do niej inne świeże warzywa oraz - żeby była bardziej sycąca - ugotowane jajko. Jak sama nazwa mówi, zupa
Milion SmakówWyjątkowo zamiast maślanki użyłam kefiru. Obawiałam się wykorzystania pełnoziarnistej mąki żytniej, która jest ciężka, a placki powinny być lekkie i puszyste. Zupełnie niepotrzebnie. Nie wyszły ciężkie, choć smażyć musiałam dłużej, ale na mniejszym ogniu. {"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name":"\u017bytnie placki z jagodami","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished":"2016-07-31 08:51:30","image":"http:\/\/www.kucharzyca.pl\/wp-content
Kucharzycapierwszy ulubieniec to owsianka, przepis jest bardzo prosty, przez co zyskał moją sympatię! Opiera się na płatkach owsianych, roślinnym mleku, żurawinie i bananie - pycha! Mój drugi faworyt to deser - maślanka z dodatkiem malin, miodu i migdałów. Proste, ale jakie dobre! Podsumowując pozycja "Zdrowy detoks", tak naprawdę nie narzuca nam konieczności przeprowadzenia ostrego i nieprzyjemnego oczyszczenia organizmu. Wręcz przeciwnie! Motywuje, wyjaśnia
Emcia PichciOpcjonalnie: ulubione przyprawy (u mnie: sól, koperek) Schłodzoną śmietankę ubijać przez około 10-15 minut - do momentu powstania grudek masła. (W międzyczasie można dodać szczyptę soli lub inne dodatki.) Maślankę, która się wytworzyła - należy zlać, a masło odcisnąć na gazie. Przechowywać w lodówce
Di gotujePasuje do każdego mięsnego obiadu w towarzystwie ziemniaczków. Znam ludzi, którzy do tradycyjnych sałat maślanych dodają śmietanę. Ja jednak wykorzystuję do tego celu jogurt naturalny, kefir, serek wiejski, maślankę. Powstała sałata jest dzięki temu lżejsza. Składniki: sałata maślana 1 duży gęsty jogurt naturalny garść świeżej natki pietruszki 1 średnia papryka czerwona 1 średni ogórek zielony sól, pieprz, brązowy cukier
Zasmakuj Kuchnijagód. Niestety szybko znikają i trzeba się śpieszyć, aby najeść się nimi do woli. Mam nadzieję, że zdążę jeszcze przygotować w tym sezonie drożdżowe jagodzianki i koktajl jagodowy na maślance. Jagody są pyszne, ale też bardzo zdrowe. Leczą oczy, obniżają poziom złego cholesterolu, uelastyczniają naczynia krwionośne. Dobroczynne właściwości jagód wykorzystywane są w aptecznych lekach. Świeże jagody oraz wyciąg z liści
Smakowity Blog KulinarnySKŁADNIKI: - 200 ml Polskiego Oleju rzepakowego - 2 żółtka - 3 białka - 250 g mąki uniwersalnej Szymanowskiej- Polskie Młyny - 100 ml mleka 3,2% tłuszczu - 1 łyżka jogurtu naturalnego bądź maślanki - 160 g cukru pudru - 2,5 łyżeczki proszki do pieczenia - 1/2 łyżeczki soli kuchennej - 150 g czerwonej porzeczki - 120 g wydrylowanych wiśni WYKONANIE: - mąkę połącz z proszkiem do pieczenia - olej
SMYKWKUCHNISłoik wyparzamy wrzątkiem i suszymy. Następnie wlewamy śmietanę 30 lub 36% (nie mieć mieć w składzie żadnych dodatków typu mączka, guma guar czy skrobia itp.) i dodajemy 3 łyżki maślanki (również bez dodatków). Dokładnie mieszamy, zamykamy słoik i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 12-24h. Po tym czasie mieszanka zgęstnieje. Następnie wkładamy słoik do lodówki na jeden dzień
Nerds KitchenWspaniały dodatek do drugiego dania, ale może być samodzielnym daniem. Dobrze będzie smakować nawet z kubkiem kefiru lub maślanki. Składniki: 1 kg młodych ziemniaków sól , kminek, rozmaryn, suszony czosnek, słodka papryka, tymianek 2-3 łyżki oleju 2 łyżki bułki tartej ok. 4 łyżki tartego parmezanu Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w grube plastry. Posolić i zostawić na pół godziny
Czerwień i błękitpopsucia, w dodatku można śmiało żonglować składnikami i dalej wszystko świetnie smakuje: nie macie oleju kokosowego? można zastąpić go słonecznikowym lub roztopionym masłem? Zabrakło akurat mleka? można dodać maślanki lub jogurtu naturalnego :) Moje dzisiejsze muffinki w wersji z wiśniami i kruszonką. Z podanych składników zrobicie 12 standardowych babeczek lub 10 nieco wyższych (tak jak u mnie na zdjęciach). Składniki
Ciastkozercyszybciej piersi będą gotowe na patelni zwykłej posmarowanej olejem podsmażyć ziemniaki, posypać do smaku solą pierś podać z ziemniakami, kiszoną kapustą, posypać szczypiorkiem - obiad jest syty, smaczny, smakuje z maślanką.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię200g mąki pszennej 200g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 40g kakao 40g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 250g masła 100ml maślanki 4 jajka 100g mlecznej lub gorzkiej czekolady 100g migdałów 300g wydrylowanych wiśni cukier puder do posypania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Białka oddzielamy
DefinicjaSmakuważne, mało kaloryczne. Jednym z najprostszych napojów jest lemoniada . Do jej przygotowania wystarczy jedynie woda, cukier i cytryny limonki. Często też, jeśli dysponujemy mikserem, możemy przygotować orzeźwiający koktajl . Wykorzystajmy: maślankę lub mleko, cukier i wybrane owoce sezonowe. Szczególnie dobrze sprawdzają się jagody i truskawki. Równie ciekawym, aczkolwiek mniej popularnym, napojem jest smoothie. W jego skład wchodzą również zmiksowane owoce
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pierogi ruskie wszyscy znają i kochają a ja dziś przedstawiam inną wersję tych ruskich pierogów. Smakują obłędnie z sosem z maślanki i surówką z białej kapusty. Popróbujcie bo i szybko się je robi i znikną szybko. Takie kotlety smakują wybornie o każdej porze roku. Kotlety "ruskie". ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie