się na "m" więc jaki to problem, na pewno zapamiętam! Jednak, gdy weszłam do sklepu okazało się, że zaczęły się schody, bo w przecież w sklepie była także maślanka, miód, makaron, migdały! O, nie! Oczy w iście wróciłam do domu z niepotrzebnym makaronem i musiałam iść jeszcze raz dokupić brakujące produkty. Czyli może jednak warto zapisywać nawet krótkie listy
Mania Wypiekaniamasy śmietanowej skutecznie odmieniła mój obraz muffinki. Składniki: 2 szklanki (340g ) mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki (160g) cukru 1 szklanka kefiru (lub maślanki) 2 jajka 1/4 szklanki oleju 2 łyżki soku z pomarańczy skórka otarta z wyparzonej pomarańczy Opakowanie budyniu czekoladowego 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 200 ml śmietany
Malinowa Kawiarenkawszystkie suche składniki: mąkę, sodę oraz sól i zamieszaj. Do osobnego naczynia wlej roślinne mleko, dodaj do niego sok z cytryny, zamieszaj i odstaw na 5 minut. Do uzyskanej maślanki dodaj rozpuszczony olej kokosowy oraz cukier, zamieszaj tak, aby nieco się rozpuścił, po czym wlej całość do miski z suchymi składnikami i wymieszaj, aby uzyskać gładkie ciasto. Na patelni
Roślinna - blog wegańskisamodzielnego pieczenia, warto! SKŁADNIKI: - 100 g mieszanki mąk bezglutenowych (u mnie ziemniaczana, ryżowa, gryczana) - 60 g mąki z ciecierzycy - 60 g mąki kukurydzianej - 1 małe jajko - 200 ml maślanki - pół łyżeczki proszku do pieczenia - 14 g drożdży świeżych - łyżeczka płaska mielonego siemienia lnianego - łyżeczka płaska babki płesznik - pół łyżeczki gumy guar - 2 łyżeczki oleju WSZYSTKIE SKŁADNIKI oprócz oleju włóż
Kuchnia bezglutenowa Lolijest trudno dostepna w mniejszych miejscowościach można więc alternatywnie użyć suszonego tymianku ewentualnie z odrobiną oregano i sezamu) sól i pieprz sos 100 g jogurtu greckiego 140 ml maślanki 1 łyżka oliwy + trochę do skropienia przed podaniem 1 zmiażdżony ząbek czosnku szczypta soli Bakłażany kroimy wzdłuż i miąższ nacinamy lekko po skosie tak, aby powstał wzór w rąby. Smarujemy
Simple Dishmałe drożdżowe naleśniki z mąki gryczanej i pszennej. Można je też przyrządzić z innej mieszanki mąk lub tylko z jednej. Mąka zaś może być rozrobiona mlekiem, wodą, maślanką... Wydaje mi się, że istnieje tyle przepisów na bliny, ile jest ruskich (i polskich kresowych) domów. Osobną kwestią jest podanie. Bliny jada się na słono - ze śmietaną (lub masłem) i wędzoną rybą
zadanie-gotowanieserem i makiem na kruchym cieście Sernik Celinka Sernik królewski Sernik wiedeński Kawowy sernik z trzema warstwami Sernik izaura Kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie Ciasto z makiem na maślance Makowiec pod kokosową chmuirką Babka zebra na coca-coli Herbaciana babka Babka Kawowo Bananaowa Muffinki jogurtowo-miodowe Muffinki z musli Czekoladowe muffinki według Nigelli Dwukolorowe muffinki z czekoladą Kawowo-czekoladowe muffinki
W Moim Magicznym Domugrzanie góra/dół, piec bez przykrycia 40 minut, następnie na termoobiegu na 180 C z 10 minut, ładnie się dopieką i bedą chrupiące - pyszne ziemniaki smakuja z maślanka na obiad bezmięsny.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięCiasto grysikowe bez pieczenia Ciasto na maślance Sernik z bezą orzechową Sernik z kokosem i brzoskwiniami Zebra
PychotkaaaSkładniki 1 średnie awokado 3/4 szklanki maślanki sok z połowy cytryny 1 ząbek czosnku 1 pęczek szczypiorku 1/4 szklanki kolendry zielonej 1/4 szklanki majonezu (lub jogurt grecki) 1/2 łyżeczki nasiona kminku świeżo zmielone sól i pieprz do smaku - Trzeba pamiętać ,że majonez jest doprawiany ,więc lepiej posolić po spróbowaniu. Wykonanie Wszystkie składniki zmiksować na gładko. Jeśli cos zostanie to można
w mojej kuchnidostępne przez cały rok. Proste i niewymagające dużo czasu jest ciasto maślankowe . Podstawowymi składnikami są mąka (3/4 szklanki), jajka (3 sztuki), olej, cukier (po 1/2 szklanki) i oczywiście maślanka (1 szklanka). Nie można zapomnieć o proszku do pieczenia lub sodzie oczyszczonej, dzięki którym ciasto wyrośnie. Jako urozmaicenie można dodać pokrojone w plasterki truskawki. Innym ciastem wymagającym tylko jednego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprezentować na świątecznym stole :) Składniki : 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80 g brązowego cukru 100 g posiekanej czekolady mlecznej 180 ml maślanki/kefiru/jogurtu 125 ml oleju 1 jajko W misce mieszamy mąkę, sodę. W innej miksujemy składniki mokre. Łączymy zawartość misek i mieszamy jedynie do połączenia składników. Dodajemy jagody i szybko
Chocolate Muffin Blogmąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody 2 łyżki kakao 10 dag cukru 2 jajka 5 łyżek oleju 250 ml. jogurtu naturalnego lub maślanki Masa; 2 kubeczki serka homogenizowanego (180g każdy) waniliowy 1 szkl. mleka w proszku 10 dag miękkiego masła 3 łyżki cukru pudru ( lub więcej) Dodatkowo; 2 torebki pianek marshmallow
Radość kipiąca uśmiechem.razem padło na mąkę orkiszową, którą bardzo lubię. Dodatek pestek dyni wzbogacił całość ,a olej kokosowy ,to świetny zamiennik masła czy innego oleju. Składniki ( dodajemy po kolei ) 350 ml maślanki 450 g mąki orkiszowej SYMBIO 6 łyżek pestek z dyni SYMBIO 1 łyżeczka soli, można dać śmiało trochę więcej łyżeczka cukru torebka suchych drożdży U mnie chleb robił
Z Kuchni Do Kuchnipodaje trochę inaczej. Z suszonymi grzybami w okolicach Krakowa i Częstochowy, w śląskim Siewierzu – na podrobach gęsich. W okolicach Opola żur zabiela się przez dodanie do zupy maślanki. A w moich rodzinnych Kielcach do żuru oprócz warzywnej bazy, ciemnej kiełbasy i boczku dodawało się i kwaśnej śmietany, i wody z kiszenia ogórków, i kopru. Zakwas szykujemy zawsze w świeżo umytym
Karo in the Kitchen