szklanki mąki 1 i 1/4 szkl maślanki 1 jajko 1/4 szkl cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szkl oliwy szczypta soli Wszystko blendujemy do uzyskania gęstej konsystencji jak śmietana . Smażymy na patelni bez tłuszczu z dwóch stron. Podajemy z cukrem , owocami
Kuchcikowoasi...Kawałek mniemojej nieobecnosci- a teraz przejdźmy do konkretów- czyli obiad. Co polecam? Ziemniaki pieczone z tymiankiem. Każda forma pieczonych ziemniaków przypomina mi dzieciństwo :) , oczywiście idealne ziemniaki muszą być z maślanką lub kefirem. Są proste w wykonaniu, troszkę pracochłonne- ale bardziej mówimy tu o czasie pieczenia niż efektywnej pracy :) Polecam , zaczynamy: Składniki: 8-10 ziemniaków- ( ilość uzależniona od wielkości naczynia
Smaki EdytySkładniki (na 1 bochenek): 8 gram suszonych drożdży lub 20 gram świeżych 30 ml ciepłej wody 1 łyżka cukru 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 3/4 szklanki maślanki w temp. pokojowej 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej typ 720 dodatkowo do posmarowania wierzchu: 2 łyżki gorącej wody + 1 łyżka cukru trzcinowego Drożdże mieszam z ciepłą
Mango Papajablenderem na gładką masę. Taka kompozycja składników jest naprawdę orzeźwiająca i pyszna. Ważne aby kefir był wcześniej schłodzony w lodówce. Jeśli nie lubisz kefiru możesz użyć jogurt naturalny lub maślankę
KuchcikoweLovestopniowo po jednym żółtku. Do ubitej masy jajecznej dodać mąkę zmieszaną z pozostałymi sypkimi składnikami i całość dokładnie wymieszać. Dodać rozpuszczony i wystudzony tłuszcz z miodem a na koniec maślankę. Gdy wszystkie składniki będą ze sobą połączone, dodać pokrojone bakalie i wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut
Na słodko lub wytrawniewina za dużej ilości nadzienia.Smakują wyśmienicie!. Składniki: 240 g mąki pszennej 140 g masła,chłodne szczypta soli 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki dobrego kakao 90 ml maślanki lub zimnego kefiru Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto ,uformować kulę zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 30 minut. Mus jabłkowy : 1 kg kwaskowatych jabłek
Ladylaura.pieczenia i słodzidło, dokładnie zamieszaj. 4. Dodaj przesianą przez sito mąkę i uważaj, aby nie powstały grudki podczas miksowania. 5. Dodaj mleko lub wodę, aby powstało ciasto o gęstości maślanki. 6. Wylej ciasto na gofrownicę i upiecz według instrukcji obsługi gofrownicy. Wykonanie sosu: 1. Wrzuć do rondelka truskawki, wodę i słodzidło. 2. Rozdrabniaj w trakcie truskawki widelcem. 3. Mieszaj
Pland based fillemąki tortowej 50 g drobnego cukru do wypieków 40 g zimnego masła Dodatkowo: 1 małe rozkłócone jajko W dużym kubku wymieszaj- drożdże, łyżeczkę cukru i mąki, ciepłe mleko i maślankę.Powinna powstać papka. Odstaw zaczyn na 15 minut. Przesiej mąkę do misy, dodaj sól i cukier, cukier waniliowy i wymieszaj dokładnie składniki sypkie. Dodaj olej,mleko i jogurt. Rozbełtaj jaja
Z Kuchni Do Kuchnikakao, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz chili. W drugiej misce miksujemy jajko z cukrem, dodajemy roztopione masło, mleko i jogurt (mleko i jogurt można zastąpić, np. maślanką). Całość przelewamy do składników suchych i krótko miksujemy (do połączenia składników). Na koniec dorzucamy pokrojoną mleczną czekoladę. Masę nakładamy łyżką do wysokości 3/4 foremek na muffinki, wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Kolorowy Przepisownikprzez co już na starcie chłodnik może być zbyt wodnisty (a chcąc odlać nadmiar wody stracimy smak). Potem należy taki wywar ostudzić i dopiero wymieszać z jogurtem, kefirem lub maślanką. Aby więc chłodnik nie stracił na smaku i konsystencji wpadłam na pomysł, aby buraczki upiec, następnie zetrzeć na tarce i dopiero wymieszać z jogurtem, startym ogórkiem i rzodkiewkami. Do uzyskania
MyCookBook.plzielony koktajl : 1 banan, 1 jabłko, 2 garście świeżego szpinaku, 1 szklanka wody, 1 łyżka siemienia lnianego, odrobina soku z cytryny pomarańczowy napój : 1/2 pomarańczy, łyżka rodzynek, szklanka maślanki, łyżka nasion słonecznika
Kuchnia Elliedodatkiem dyni znajdziecie tutaj . Składniki : 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 650) 40 g świeżych drożdży 300 g puree z dyni ok 50 ml kefiru lub maślanki (tak było w przepisie, ale ja dodałam o wiele więcej, ok. 150 ml, wszystko zależy od gęstości naszego puree) 1 płaska łyżeczka cukru 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżki oleju
charlotte gotujegałki muszkatołowej (lub 1 łyżeczka przyprawy do piernika) MOKRE SKŁADNIKI: 1 szklanka puree z dyni 1 duże jajko 1 szklanka brązowego cukru 1/2 szklanki jogurtu naturalnego (lub maślanki) 1 łyżka oleju 0,5 szklanki rodzynek lub mieszanki bakaliowej CYNAMONOWA KRUSZONKA: 25 g roztopionej margaryny (lub masła) 0,25 szklanki mąki 2-3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu KRUSZONKA
Rozpustne gotowaniepiekę ten właśnie chlebek bananowy lub bananową babkę z jagodami . Pycha! Składniki na chlebek bananowy: 120 g masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru 2 jajka 1/4 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego, lub mleka 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,25 łyżeczki soli 3 dojrzałe banany 1,5 szklanki posiekanych orzechów
Rozpustne gotowanie