maślanka - 2502 przepisów (strona:117/167)

Chłodnik buraczkowy z ogórkiem i rzodkiewkami 121

przez co już na starcie chłodnik może być zbyt wodnisty (a chcąc odlać nadmiar wody stracimy smak). Potem należy taki wywar ostudzić i dopiero wymieszać z jogurtem, kefirem lub maślanką. Aby więc chłodnik nie stracił na smaku i konsystencji wpadłam na pomysł, aby buraczki upiec, następnie zetrzeć na tarce i dopiero wymieszać z jogurtem, startym ogórkiem i rzodkiewkami. Do uzyskania

MyCookBook.pl
Propozycje przekąsek, które wyjdą Ci na zdrowie! 249

zielony koktajl : 1 banan, 1 jabłko, 2 garście świeżego szpinaku, 1 szklanka wody, 1 łyżka siemienia lnianego, odrobina soku z cytryny  pomarańczowy napój : 1/2 pomarańczy, łyżka rodzynek, szklanka maślanki, łyżka nasion słonecznika

Kuchnia Ellie
Chleb z dynią 2 183

dodatkiem dyni znajdziecie  tutaj .  Składniki : 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 650) 40 g świeżych drożdży 300 g puree z dyni ok 50 ml kefiru lub maślanki  (tak było w przepisie, ale ja dodałam o wiele więcej, ok. 150 ml, wszystko zależy od gęstości naszego puree) 1 płaska łyżeczka cukru 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżki oleju

charlotte gotuje
Naleśniki owsiane 2 209

najbardziej smakują bez dodatków, ale można podawać z ulubioną konfiturą czy owocami. Polecam :) Składniki: 60 g płatków owsianych 125 ml gorącego mleka 85 g mąki pszennej pełnoziarnistej 125 ml maślanki 30 g brązowego cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1/2 łyżki oleju kokosowego Płatki zalać mlekiem i odłożyć do czasu, aż napęcznieją, a mleko wsiąknie. Żółtka oddzielić

Domowa cukiernia Ewy
Babka z dyni. 176

gałki muszkatołowej (lub 1 łyżeczka przyprawy do piernika) MOKRE SKŁADNIKI: 1 szklanka  puree z dyni 1 duże jajko 1 szklanka brązowego cukru 1/2 szklanki jogurtu naturalnego (lub maślanki) 1 łyżka oleju 0,5 szklanki rodzynek lub mieszanki bakaliowej CYNAMONOWA KRUSZONKA: 25 g roztopionej margaryny (lub masła) 0,25 szklanki mąki 2-3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu KRUSZONKA

Rozpustne gotowanie
Chlebek bananowy. 170

piekę ten właśnie chlebek bananowy lub bananową babkę z jagodami . Pycha! Składniki na chlebek bananowy: 120 g masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru 2 jajka 1/4 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego, lub mleka 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,25 łyżeczki soli 3 dojrzałe banany 1,5 szklanki posiekanych orzechów

Rozpustne gotowanie
PIERÓG BIŁGORAJSKI 190

skorupka. Pieroga można podawać na ciepło, prosto z pieca lub odsmażonego na maśle, albo na zimno. Najlepiej smakuje z sosem grzybowym, śmietaną lub w towarzystwie szklanki mleka, kefiru lub maślanki. Młodzież ostatnio polewa go keczupem. Niektórzy pałaszują go zamiast chleba. Informacji na temat tego jak powinien wyglądać prawdziwy Pieróg Biłgorajski nie musimy długo szukać. Wystarczy w internecie znaleźć Listę Produktów

Ciastka - domowe słodkości
Czekoladowo – migdałowe muffiny z cukinią 148

łyżeczka proszku do pieczenia 100 gram cukru mokre 2 duże jajka 125 g stopionego masła lub oleju (u mnie 1/4 szklanki oleju) pół szklanki kefiru, jogurtu naturalnego lub maślanki (u mnie jogurt naturalny)  oraz 100-150 gram gorzkiej czekolady (1- 1 i 1/2 tabliczki) - posiekanej drobno 60 gram migdałów w płatkach (troszkę odłożyć do ozdoby) 400 gram cukinii startej

sierotka maRysia w kuchni
Kolejne muffiny, kolejne idealne… czekoladowe z wiśniami 199

czekolady (u mnie oczywiście gorzkiej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/5 łyżeczki sody 2 jajka 125 g stopionego przestudzonego masła lub troszkę mniej niż pół szklanki oleju 1/2 szklanki maślanki lub kefiru 1 szklanka wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone) lub dżem wiśniowy choć z wiśniami są lepsze odrobinę dowolnego alkoholu lub olejku rumowego Do dzieła!!! Po staremu mokre składniki mieszamy

sierotka maRysia w kuchni
Muffiny z truskawkami i kruszonką orzechową 195

szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 3/4 szklanki cukru 2 jajka 100 g miękkiego masła 230 g jogurtu naturalnego (można użyć maślanki, kefiru) 2/3 łyżeczki esencji waniliowej 200 g umytych i pozbawionych szypułek truskawek kruszonka: 2,5 łyżki zimnego masła 4 łyżki mąki 4 łyżki cukru 6 łyżek grubo posiekanych orzechów włoskich

sierotka maRysia w kuchni
Babeczki z robalami 182

wyszły mi najpaskudniejsze :P  Z efektu jestem bardzo zadowolona :) Jak zwykle, proste rozwiązania są najlepsze ;) Składniki: Babeczki czekoladowe: szklanka mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki maślanki 2 łyżki kakao 1 jajko  łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody szczypta soli  Masa z mascarpone: 150 ml śmietanki kremówki 30 % 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru

Czerwona Porzeczka
Babeczki duszki 133

można kupić gotową lub skorzystać ze świetnego przepisu z jednej z moich ulubionych stron Ciastkożercy.pl . Składniki: Babeczki czekoladowe: szklanka mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki maślanki 2 łyżki kakao 1 jajko  łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody szczypta soli  Dodatkowo: masa cukrowa duże, okrągłe czekoladowe cukierki rozpuszczona czekolada   Babeczki: W jednej misce

Czerwona Porzeczka
Babeczki Wampirki 196

zjada, gwarantuję :) Składniki: Babeczki Red Velvet: 1 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru łyżeczka kakao szczypta soli 1/2 łyżeczki czerwonego barwnika w proszku jajko 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki maślanki cukier waniliowy łyżka białego octu winnego 2/3 łyżeczki sody Dodatkowo: rozpuszczona czekolada masa cukrowa  ciasteczka oreo fioletowa posypka   Babeczki: W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre. Następnie

Czerwona Porzeczka
Babeczki Halloweenowe- sowy 124

nadzieję, że przypadną Wam do gustu. Bardzo Was zachęcam do zrobienia bo zabawa jest świetna! ;D Składniki: Babeczki czekoladowe: szklanka mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki maślanki 2 łyżki kakao 1 jajko  łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody szczypta soli Dodatkowo: ciasteczka Oreo czarne i żółte draże trochę rozpuszczonej czekolady do posmarowania babeczek W jednej

Czerwona Porzeczka

Proponowane wyszukiwania