Inspiracja : Artkulinarnia Ciasto: 150 g mąki pszennej lub krupczatki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g cukru 100 ml maślanki 1 jajko 60 ml oleju 1,5 łyżeczki cukru z wanilią 1 płaska łyżeczka cynamonu 250 g śliwek z kompotu wg przepisu Kruszonka: 100 g mąki pszennej 40 g cukru pudru 60 g masła Piekarnik nagrzać
Atlas Smakówdodać, nic ująć. Kolejna pyszna propozycja na śniadanie. Tym razem zdecydowanie mniej dietetyczna ale równie dobra. Składniki: szklanka mąki jajko szklanka mleka bądź maślanki ćwierć szklanki cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia oliwa szczypta soli do podania: syrop klonowy, mus malinowy na przykład do przełożenia placuszków, listek mięty Mieszam ze sobą mąkę, jajko, mleko, sól, cukier puder
Mango Papajagorąco! Puff - jak gorąco! Uff - jak gorąco!...:) składniki: * 1 pęczek botwiny (z buraczkami) * 1 pęczek rzodkiewek * 1 pęczek koperku * 3 ogórki małosolne * 3 ogórki gruntowe * 1 litr kefiru, maślanki, jogurtu * 2 ząbki czosnku * sól * czarny pieprz * 1 łyżka cukru * 1 cytryna lub 1 łyżka octu jabłkowego dodatkowo: ok. 10-15 małych krewetek 100 - 150 g sera feta 1 ząbek czosnku
Bon Appetit Małgorzatyśrodku, dlatego pokrojone na kawałki przypomina motyle. Więcej motyli znajdziecie na moim blogu fotograficznym: http://listymalowane.blox.pl/html Zapraszam serdecznie! Składniki: 3 jajka 2/3 szklanki oleju 1 szklanka kefiru lub maślanki 2/3 szklanki brązowego cukru 1 opakowanie otrębów o smaku truskawkowym Kupiec 1 i 2/3 szklanki mąki razowej 1 szklanka utartej cukinii (ugniecionej) 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Czerwień i błękitgorzkiego kakao 120 g cukru (troszeczkę więcej niż pół szklanki) jeśli lubimy bardziej słodkie wypieki możemy dodać jeszcze pełną łyżkę cukru 1 jajko 1 szklanka mleka (może też być maślanka) 0,5 szklanki oleju Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni C. Przygotowujemy dwie miski. Do jednej przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, dodajemy cukier i mieszamy
Rozpustne gotowanieszklanki) 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 2 pełne łyżki dobrego, gorzkiego kakao 130 g cukru (trochę więcej niż pół szklanki) 1 jajko 1 szklanka mleka (może też być maślanka) 0,5 szklanki oleju Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni C. Przygotowujemy dwie miski. Do jednej przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, dodajemy cukier i mieszamy
Rozpustne gotowanieszklanki) 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 2 pełne łyżki dobrego, gorzkiego kakao 130 g cukru (trochę więcej niż pół szklanki) 1 jajko 1 szklanka mleka (może też być maślanka) 0,5 szklanki oleju po pół domowego Rafaello z tego przepisu na każdą muffinkę Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni C. Przygotowujemy dwie miski. Do jednej przesiewamy
Rozpustne gotowanieszkłem na 24 sztuki BABECZKI: 250 g mąki 40 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 150 g cukru pudru 4 łyżki oleju 200 ml mleka lub maślanki kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego 1 szklanka musu z jabłek (starte jabłka i przesmażone, jak na szarlotkę) KREM: 90 g masła 170 g cukru pudru 250 g serka mascarpone DODATKOWO
Rozpustne gotowanietortowej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru cukru 100 ml ciepłego mleka RESZTA SKŁADNIKÓW: 200 ml ciepłego mleka 100 ml jogurtu naturalnego (może być również kwaśne mleko lub maślanka) 1 jajko 50 g roztopionego masła 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru z wanilią szczypta soli skórka otarta z cytryny DODATKOWO: słoiczek dżemu z tego przepisu żółtko do posmarowania
Rozpustne gotowanietortownicę o średnicy 26-28 cm SKŁADNIKI MOKRE: 125 ml oleju lub roztopionego masła 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/3 szklanki (85 ml) jogurtu naturalnego, maślanki lub kwaśnej śmietany SKŁADNIKI SUCHE: 1 szklanka cukru 1 łyżeczka cynamonu (w oryginale jest 1 łyżka, ale ja wolę subtelniejszy aromat) 1 i 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Rozpustne gotowanieDziś w moim koktajlu wylądował szpinak prosto z grządki, czerwone porzeczki prosto z krzaczka i maślanka prosto ze sklepowej półki, do tego odrobina cukru i gotowe. Odkąd stałam się szczęśliwą posiadaczką blendera Aura Mix&Go Pro Russell Hobbs, nie kupuje już smakowych jogurtów. Miksuje wszystkie dostępne plony mego ogrodu, gdyż blendowanie tym urządzeniem jest tak łatwe i przyjemne
Jadło i czytadłopysznych gofrach na maślance ( click ), przyszła kolej na wypróbowanie następnych. Tym razem wybór padł na brukselkie gofry na drożdżach ze strony Eddy Van Damme ( click ). Hm …. no i to, nie było to, co moje córki lubią najbardziej. Choć wyszły nadzwyczaj lekkie i chrupiące, w smaku trochę nas rozczarowały. Za bardzo wyczuwało się masło, ale to tylko moje odczucie.... Z pewnością
Mia Cucina Sofietauznania) Mąkę, sodę oczyszczoną i sól wsyp do miski i zamieszaj. Do osobnego naczynia wlej mleko, dodaj do niego sok z cytryny, zamieszaj i odstaw na bok, aby powstała „maślanka”. Jabłko obierz, pokrój w ćwiartki, wyrzuć gniazda nasienne i posiekaj w plastry. Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią plasterki jabłek, dolej syrop klonowy i karmelizuj na średnim ogniu przez około
Roślinna - blog wegańskibardzo owocowe. Przepis ze strony mojewypieki.com. Zapraszam! Składniki : 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80 g brązowego cukru 150 g jagód 180 ml maślanki/kefiru/jogurtu 125 ml oleju 1 jajko W misce mieszamy mąkę, sodę. W innej miksujemy składniki mokre. Łączymy zawartość misek i mieszamy jedynie do połączenia składników. Dodajemy jagody i szybko
Chocolate Muffin BlogCoś dla ochłody...taki koktajl robi się bardzo szybko..można dać kefir lub maślankę...ja robię spory dzbanuszek i wstawiam do lodówki..i mam dla ochłody w każdej chwili..nawet ze sobą do pracy można wziąć.. truskawki cukier kefir naturalny Truskawki umyć i zmiksować z cukrem i kefirem .Schłodzić w lodówce
Moje domowe kucharzenie