Składniki: (na 2 porcje) 400 ml maślanki 2 banany 1 jabłko sok wyciśnięty z 1 pomarańczy skórka pomarańczowa do dekoracji Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować przy pomocy blendera. Ozdabiać startą skórką z pomarańczy Smacznego
KreatywnePinysezon na jabłka? U nas nieprzerwanie od jesieni możemy delektować się ich smakiem różnicując kulinarne wariacje. Dziś zapraszam na puszyste placki z jabłkami:) Placki z jabłkami Składniki: 1 litr maślanki 3 jajka 4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru + trochę do posypania 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/4 szklanki oleju + odrobina do posmarowania
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamnie są jednak bardziej podobne do polskich racuchów. Właśnie jako racuchy zjedliśmy je na dzisiejszy obiad. Składniki: 180 g mąki orkiszowej jasnej 1 łyżka cukru pudru 200 ml maślanki lub kefiru 2 jaja L 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 100 ml przecieru malinowego 150-200 g mrożonych malin
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rozgrzej do 180°C. Formę o wymiarach 20 x 10 cm wyłóż papierem do pieczenia. W misce wymieszaj mleko sojowe z octem, tak aby się zsiadło i powstała maślanka. W osobnej większej misce wymieszaj mąkę, siemię lniane, sól i proszek do pieczenia. Przelej mokre składniki do suchych i wymieszaj. Przełóż ciasto do przygotowanej formy. Wierzch możesz udekorować płatkami migdałów
Roślinna - blog wegańskimleko się zsiadło. Banana obierz i rozgnieć widelcem na papkę, po czym wraz z syropem dodaj ją do suchych składników. Całość dokładnie rozmieszaj. Do masy powoli wlewaj przygotowaną „maślankę” i mieszaj do połączenia składników. Na koniec dodaj do ciasta połowę borówek i delikatnie je wmieszaj. Przełóż ciasto do foremek i ozdób wierzch mufinek resztą borówek. Wstaw do piekarnika i piecz
Roślinna - blog wegańskiSkładniki: 0,5 l maślanki 1,5 kubka mąki 2 jajka 5-6 średniej wielkości jabłek sok z 1 cytryny syrop z lawendy olej rzepakowy Przygotowanie: jabłka myjemy, obieramy i kroimy w poprzek, w plasterki, usuwamy gniazda nasienne, skrapiamy sokiem z cytryny składniki na ciasto mieszamy, słodzimy syropem lawendowym smażymy na oleju rzepakowym:) podajemy gorące z cukrem pudrem
Luźna Kuchniaskóry i kroimy w drobną kostkę. Miksujemy na gładką masę. Składniki: 2 szklanki puree dyniowego 2 jaja 1 i 1/2 szklanki kefiru (może być również kwaśna śmietana lub maślanka) 1 i 3/4 szklanki mąki (wymieszałam białą z pełnoziarnistą) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka oleju Jajka dokładnie rozbełtać trzepaczką. Dodać
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!puszystą masę. Powoli dodawać cukier, na przemian biały i muscovado. Dodać po kolei jajka cały czas ucierając na średnich obrotach. Dodać kakao rozpuszczone w wodzie (musi być przestudzone), maślankę wymieszaną z wodą i stopniowo dodawać mąkę. Wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy* - ja użyłam tej o średnicy 24 cm. Przelać ciasto i piec w temperaturze
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Składniki: -20 dkg podsuszanego białego sera -kilka rzodkiewek -500 ml jogurtu naturalnego lub maślanki -3 ząbki czosnku -pieprz Ser kroimy w kostkę a czosnek drobniuteńko. Jogurt mieszamy z czosnkiem, dodajemy odrobinę pieprzu, dodajemy ser, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki. W tym czasie ser spęcznieje i nabierze smaku. Rzodkiewkę kroimy na drobno. Łączymy rzodkiewkę z wcześniej przygotowanym
Maminek kulinarnysię do koktajli, polecam też dietetyczny koktajl z pomarańczy i mango , oraz inne napoje : Koktajl warzywny ze szpinakiem Koktajl truskawkowy na kefirze Koktajl warzywny z koperkiem Koktajl truskawkowy na maślance Dietetyczny koktajl bananowy Koktajl truskawkowy Smoothie z truskawek ½ średniego mango 100 ml mleka 0,5% 100 ml zimnej wody niegazowanej 1 łyżeczka miodu naturalnego kardamon 1 ziarno listki świeżej mięty
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięochota :) Racuszki można podawać same, ale doskonale smakują także z dżemem, cukrem pudrem lub serkiem homogenizowanym :) Składniki: ½ kg dyni 1 ½ szklanki wody 1 jajko ¼ szklanki kefiru lub maślanki 1 szklanka mąki 2 średnie jabłka 1 płaska łyżka proszku do pieczenia Olej do smażenia Dynię kroimy w 1cm kosteczki, zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut, aż zmięknie. Całą wodę odlewamy
Smakowy Rajtego celu odpowiedniego narzędzia, ale można to robić ręcznie). Pierogi wkładać na gotującą się wodę. Od wypłynięcia gotować jeszcze około 2 minuty. Dodatki do pierogów: zeszklona cebulka, por, maślanka, itp. Przygotowane pierogi można również obsmażyć na patelni, wówczas stają się bardzo chrupkie. Smacznego
Słodkie okruszkiprzedawkujecie chili, to pamiętajcie: kapsaicyna nie rozpuszcza się w wodzie, więc daremne jest picie wody. Kapsaicyna rozpuszcza się w tłuszczach i alkoholu. Najlepiej wypłukać usta olejem, napić się jogurtu, maślanki, zjeść lody…, albo po prostu wypić coś z wysokim procentem
zabawa smakiemjajko 1/2 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki syropu waniliowego (lub kilka kropel olejku aromatyzującego) 1 duża łyżka kwaśnej śmietany lub maślanki owoce (u mnie kilka dużych brzoskwiń) Piekarnik nastawiamy na 180*C. Okrągłą formę natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. W misce miksujemy masło, całe jajko i cukier. Dodajemy mąkę i proszek
les mirabellesgorący dzień. A na deser? Kawałek ciasta według przepisu Marthy Stewart- najcudowniejsze połączenie smaków jakie ostatnio próbowałam. Jagody, limonka i kokos- wszystko to w wilgotnym miękkim cieście (dodatek maślanki czyni cuda!). Polecam koniecznie, dopóki jeszcze są jagody! Przepis znajdziecie u Marthy albo (pięknie obfotografowany) w ogrodach babilonu . A do tego dziewicze mohito- limonka ugnieciona z miętą prosto z grządki
les mirabelles