Składniki: 1,5 szkl. mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,3 szkl. cukru jabłko szklanka "pijanych" malin 0,5 szkl. jogurtu naturalnego / kefiru / maślanki 2 jajka 3/4 szkl. ojeju roślinnego łyżka miodu Wykonanie: W osobnych naczyniach mieszamy ze sobą suche i mokre składniki. Następnie zawartość dwóch naczyń mieszamy na jednolitą masę, którą napełniamy
Taste Of My Dayjakiś czas mieszając, do smaku posypać solą ziołową kiełbasę śląską przeciąć wzdłuż na pół i ponacinać skórę na skosy na maśle kiełbasę usmażyć na rumiano ten obiad smakuje z maślanką.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmniejszym ogniu pod przykryciem dusić z 15 minut, potem zdjąć pokrywkę i na większym ogniu odparować nadmiar wody ziemniaki takie smakują lekko przestudzone, są pikantne i najlepiej popijać je maślanką.............a ta mieszanka Royal Brand jest jedną z lepszych smakowo przypraw i warta polecenia.......SMACZNEGO!!! mieszanka przypraw do ziemniaków na ostro Royal Brand: nie zawiera soli i glutaminianu sodu, produkt
W Mojej Kuchni Lubiędekoracja zaskoczy każdego, a ich wykonanie jest banalnie proste. Nie trzeba nawet miksera. Miłej zabawy! Składniki: 200 g mąki 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml maślanki 1 łyżeczka sody 1 opakowanie cukru wanilinowego 5-6 szt. ptasiego mleczka o smaku karmelowym 2 jajka 2 łyżki kakao szczypta soli żelki dżdżownice dżem lub krem do posmarowania
Pasja Smakuokoło godziny na złoty kolor. Można go upiec również bez skórki, zwie się go wówczas "łysym lub gołym". Podawać w kawałkach na ciepło lub na zimno z dodatkiem kefiru, maślanki, czy zsiadłego mleka. Bardzo dobrze smakuje podsmażany w plastrach na maśle
Anioły w kuchniwspaniały ,aromatyczny tatar. Jest doskonała do okraszania tłuczonych ziemniaków . Odsmażane lub trampane czyli utłuczone , polane ,posypane przesmażoną okrasą z cebulką ,smakują wybornie, próbowałem. A do tego kwaśne mleko, maślanka. Wspaniale smakuje posmarowany nią kaszubski (nie tylko) chleb na ziemniakach. Gęsina jest zdrowa, smaczna i ekologiczna. Zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, podobnie jak oliwa z oliwek. Spożywanie smalcu
Kulinarny karnet Christopherasody powinny zawierać dodatek kwaśnego składnika, który przyczyni się do efektywniejszego rozkładu wodorowęglanu sodu i uwolnienia dwutlenku węgla. Jeżeli nie planujemy dodawać do takiego ciasta jogurtu, maślanki czy soku z kwaśnych owoców to dodajmy łyżkę stołową octu. Lepiej dodać za dużo kwasu niż za mało - soda, która pozostanie nierozłożona daje charakterystyczny nieprzyjemny „mydlany” posmak ługu
głodny alergikJednak nawet w przypadku zastosowania wieloskładnikowej mieszanki, zwykle konieczny jest dodatek zastępujących gluten „polepszaczy”. Najlepiej poprawiają strukturę ciasta klasyczne składniki czyli jajka i mleko (jogurt, maślanka, śmietana, mleko w proszku). Jeśli jednak alergia nie pozwala nam na zastosowanie nabiału, pozostaje nam do wyboru któryś z bardziej oryginalnych dodatków: Żelatyna – dodajemy do ciasta zmieloną na pylisty proszek
głodny alergikSmażymy racuchy na rozgrzanym oleju z obu stron aż będą rumiane. Posyp cukrem pudrem. Smacznego :) Dlaczego kefir ? Kefir sprawia, że racuchy są bardzo wilgotne i puszyste. Również można zastąpić maślanką lub zsiadłym mlekiem
Wypieki Uliakcentem. Z niewielką ilością cukru i bezglutenowe, polecam :) 180 g mąki gryczanej 40 g cukru dark muskovado 3 łyżki surowego kakao łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia 240 g maślanki 0/5 szklanki oleju jajko kilka malin (poza sezonem mrożonych) 50 g czekolady kawowej W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je se sobą. Czekoladę drobno siekamy
Mienta blogawokado, rukoli i orzechów włoskich - mikimama z bloga Czerwień i błękit Cannelloni z brokułami i mozzarellą - Monika Olczak z bloga Cynamon & ChilliDietetyczna lasagna z cukinią i beszamelem na maślance bez masła - Paulina Gruszecka z bloga Jazzowe Smaki Lasagne alla bolognese - Mikołaj Kaczmarek z bloga ItalianizzatoLasagne ze szpinakiem, mozarellą i pomidorami - Młoda Mężatka z bloga Przepisy młodej mężatki Lasagne
Chilli Czosnek i Oliwanaleśników 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko szczypta soli Wszystkie składniki dokładnie mieszam, aby powstało gładkie ciasto o konsystencji maślanki (nieco gęstsze od mleka). Odstawiam na chwilę, aby odpoczęło i jeszcze nieco zgęstniało. Na patelni rozgrzewam nieco oleju. Wylewam porcję ciasta, którą rozprowadzam po jej powierzchni, ruszając patelnią, by ciasto samo się "rozlało". Jeśli
W kuchni Karmel-itkiCIASTO KRUCHE: - 320 g mąki pszennej - 250 g masła schłodzonego - 5 żółtek schłodzonych - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 130 g cukru zmielonego (kryształ się nie rozpuści! ) - 2 łyżki maślanki - plus mąka do podsypywania Ciasto za pomocą noża zagniatamy, robimy to jak najszybciej. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce minimum 40 minut. Babeczki wylepiamy ciastem nakładamy dżem malinowy i pieczemy
SMYKWKUCHNI