bezglutenowe . Wykaz szczegółowy surówek możecie znaleźć tutaj , pamiętajmy tylko o kaloryczności porcji - 50 kcal . Aby pozbyć się elementu monotonności, propnuję czasem podmieniać jogurt na kefir czy maślankę. Koniecznie proszę zapoznać się o informacji na temat kiełków, powinny być nieodłącznym elementem kanapek! Kiełki są bombą witaminową , równocześnie ich wartość kaloryczna jest znikoma. Śniadanie lub Kolacja
IzaGotujezapachem. Noo dobra mi się to nie udało (śpioch jeden) ale Wam może się uda, bo są boskie. Nie żartuje :) Będą potrzebne nam składniki takie jak: - 35g drożdży - 160g maślanki - 200g wody - 2 łyżeczki cukru Z tych składników robimy zaczyn, najlepiej jeśli wszystkie składniki mają temp. pokojową, albo mieszaninę podgrzewamy do 37 stopni. Dalej: - 80g mąki graham typ 2000 - 560g
MamaOskarkainstrukcji obsługi.... i z efektów nie byłam zadowolona. Chleb pieczony na suchych drożdżach...myliłam się w ustawieniach wypiekacza ... Wszystkie chleby wychodziły takie sobie. Testowałam różne mąki...,różne drożdże..., mleko, maślanka, woda.... Aż w końcu wymyśliłam i nareszcie udało się. Chleb wyszedł całkiem niezły, na pewno do powtórzenia. 340 ml piwa ciemnego łagodnego, 500 g mąki 12 g świeżych drożdży, łyżka
królestwo garówChłodnik przygotowany podczas warsztatów z Kikkomanem i Tbabasco 330ml jogurtu naturalnego, 330ml maślanki naturalnej , 330ml kefiru, 1 ogórek szklarniowy, 1 pęczek rzodkiewek, 2 ząbki czosnku, jaja przepiórcze ugotowane na twardo, 2 średnie buraki, 3 łyżki oliwy, sos TABASCO Garlic, sól, pieprz Umyte buraki (my użyliśmy żółte buraki) piecz w piekarniku, aż będą miękkie, przez około 1godzinę. Upieczone, przestudzone, obierz
królestwo garówpamięć. Kolejnym daniem była polska jagnięcina z jabłkiem i miętą w wykonaniu Tomka Wożniaka. No cóż... jagnięcina bez zarzutu :) Na deser otrzymaliśmy ciastko z fasoli wrzawskiej z żelem z maślanki w wykonaniu Roberta Harny. A do niego sorbet z wiśni nadwiślanki (jak nikt nie słucha to przyznam się – zjadłam kilka porcji tego sorbetu). Całość zdobiły świeżo zebrane kwiaty fasoli wrzawskiej
królestwo garówSwiéżé gùrczi na kwasno - mizeria z octem. Gdy przygotowywałam z asmażóné bùlwë z kwasnym mlékã czyli ziemniaki zasmażane z maślanką, potrzebna była jakaś sałatka. I tu z pomocą przyszła zakupiona w Swornegaciach, w Kaszubskim Domu Rękodzieła Ludowego , książka „Tradycyjna kuchnia kaszubska”. Znalazłam w niej mizerię z octem. Bardzo prosty i ciekawy dodatek do dań nie tylko mięsnych
królestwo garówciekawy przepis na pyszną potrawę Składniki: 30 DAG MAKI PSZENNEJ 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA 1 ŁYŻECZKA SODY OCZYSZCZONEJ 3 JAJKA 3 ŁYZKI ROZTOPIONEGO MASŁA LUB OLEJ 400 ML MAŚLANKI 6 ŁYŻEK CUKRU 1 JABŁKO SZCZYPTA SOLI OLEJ DO SMAŻENIA Sposób wykonania
Ugotujmy Cośszybkie śniadania, które w zasadzie smakują każdemu. Dziś zapraszam Was na szybkie i smaczne danie w wiosennych kolorach. Małe, smaczne, puszyste placuszki i ... zielone kiwi. Składniki: 1 szklanka maślanki 1 szklanka mąki pszennej 1 całe jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka masła (miękkie) 1 1/2 łyżki miodu (ewentualnie cukru) 1 kiwi Przygotowanie: Kiwi obieramy i kroimy
Słodkie okruszkiciasto,obiad. Nie marnujcie energii tylko na buraki, a ostudzone równie dobrze nadają się następnego dnia na koktajl. Składniki: 2 duże upieczone buraki 4 dojrzałe banany 300 ml maślanki Wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Buraki owinięte w folię aluminiową pieczemy 1-2 h w zależności od wielkości buraka w 200C. Ostudzone buraki blendulemy z bananami i maślaną
Niezły Młynekwyszły pyszne, słodkie i puszyste. Ja moje pancakes polałam polewą czekoladową, ale często podaje się je polane miodem albo syropem klonowym. Składniki: 1 i ¼ szklanki mąki 1 i ¼ szklanki maślanki 1 jajko ¼ szklanki cukru pudru ¼ szklanki oleju 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania gładkiego ciasta gęstości śmietany. Smażyć
Mama Gotujemogłam tak jeść cały dzień. A przynajmniej do momentu, kiedy nie znalazłam robaka. Na gorący dzień, z braku chęci ugotowania czegokolwiek, chłodziłam się koktajlem bananowo-śliwkowym, na bazie maślanki. By było również coś słodkiego, pozwoliłam sobie na posypanie góry płatkami czekoladowymi
Pink Envelopenajbrzydszego), druga gofrem z cukrem pudrem się zajadała.. Gofry, lekkie i chrupiące Składniki na 5 podwójnych gofrów: 2 szklanki mąki pszennej( szklanka 250 ml) 1 ¼ szklanki kefiru lub maślanki ½ szklanki wody gazowanej 4 łyżki cukru ½ szklanki oleju 2 jajka 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu. Dokładnie miksujemy na gładką masę
Mia Cucina Sofietaśrodek. Bagietki znikły równie szybko jak się pojawiły. Zapraszam również na śniadaniowe paluchy drożdżowe ... znikły tak szybko... Składniki: 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania stolnicy 3/4 szklanki gęstej maślanki (temperatura pokojowa) 4 łyżki ciepłej wody (nie gorącej!) 2 łyżeczki suchych drożdży 1 1/3 łyżki miękkiego masła duża szczypta soli 1-2 łyżeczki cukru (w zależności od gustów smakowych) sezam
Słodkie okruszkiSkładniki: 200 g mąki 70 g cukru 50 g otrębów 50 g płatków owsianych 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki oleju 400 ml maślanki 1 jajko 70 g rodzynek (około 0,5 szklanki) Wszystkie suche składniki (z wyjątkiem rodzynek) mieszamy w misce. Dodajemy płynne i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy rodzynki i mieszamy
Ciastkozercyszklanki kakao; 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 2/3 szklanki drobnego cukru; 100 g gorzkiej posiekanej czekolady; 125 g masła, roztopionego i ochłodzonego; 1/2 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego (ja dałam 3/4 szklanki jogurtu); 2 jajka (roztrzepane); Wykonanie: W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim zaś składniki mokre. Mokre wlać do suchych, dodać wiśnie, wymieszać
In my kitchen